Foto

Pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izveidojusies pamatīga pēdējo apmeklētāju rinda

LETA, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Šodien Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenā ēka piedzīvo neredzēti lielu apmeklētāju interesi, jo šī ir pēdējā diena, kad muzeja vecajās telpās skatītāji var aplūkot piedāvāto pastāvīgo ekspozīciju.

Kā informē LNMM, apmeklētāju interese ir neredzēti liela, jo vienu brīdi cilvēku rinda bija izveidojusies pat līdz Latvijas Mākslas akadēmijas ēkai. Cilvēku pulcēšanās pie muzeja galvenās ēkas sākusies jau pirms muzeja darba laika, tomēr, neskatoties uz lielo cilvēku interesi, muzejs darba laiku neplāno pagarināt, tādēļ atvērts tas būs līdz plkst.17.

Ja aizvadītā gada akcijā Muzeju nakts LNMM galveno ēku apmeklēja 5000 interesentu, tad šodien apmeklētāju skaits ir divas vai pat trīs reizes lielāks. Uz muzeju šodien ierodas ne tikai vecāka gadagājuma cilvēki, bet arī jaunieši, skolēnu un bērnudārzu grupas.

Lielā cilvēku interese par muzeju priecē muzeja darbiniekus, jo tas apliecina, ka ir nepieciešams moderns un mūsdienīgs muzejs.

LNMM galvenās ēkas ekspozīciju liels skaits interesentu apmeklēja arī pagājušā gada ziemā, kad jau toreiz tika ziņots par muzeja slēgšanu. Tāpat lielu interesi piedzīvoja aizvadītajā nedēļā organizētais pasākums "Vēlā piektdiena", bet brīvdienās muzeju neredzēti daudz apmeklēja ģimenes ar bērniem.

Jau ziņots, ka no rītdienas, 12.februāra, LNMM galvenā ēka apmeklētājiem tiks slēgta līdz 2015.gadam, jo tajā notiks vērienīgi remontdarbi.

Muzeja rekonstrukcijā, restaurācijā un paplašināšanā tiks ieguldīti 24 miljoni latu, no kuriem 15 miljonus latu piešķir Rīgas dome, 8 miljoni tiks piesaistīti no Eiropas Savienības līdzekļiem, bet 1,2 miljoni ir valsts finansējums.

Šis būs pirmais ēkas lielais remonts kopš 1905.gada, kad muzejs sāka savu darbu.

Iepirkuma konkursā par LNMM rekonstrukciju uzvarējusi SIA Re&Re, savukārt pašvaldība 15.janvārī apstiprināja grozījumus pērn 20.novembrī pieņemtajā lēmumā par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) restaurācijas un infrastruktūras uzlabošanas projekta īstenošanu, palielinot tā kopējās izmaksas par 2,2 miljoniem latu. Akceptētā summa - 24 miljoni latu - būšot projekta izmaksu griesti.

LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849-1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - LNMM galvenā ēka - bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 105 gadus, tāpēc 2010.gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu, lai radītu mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai, saglabāšanai, kā arī izveidotu optimālu vidi sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai muzeja telpās.

2010.gada 25.maijā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja starptautisko metu konkursu par LNMM galvenās ēkas rekonstrukcijas un piebūves projekta izstrādi. Žūrijas komisija 2010.gada 30.septembrī par labāko vienbalsīgi atzina Lietuvas arhitektu biroja Processoffice radīto metu. Pagājušā gada 24.janvārī tika parakstīts līgums par LNMM rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves būvprojekta izstrādi. Projekta gaitā ne vien jāmodernizē tuvu avārijas stāvoklim esošā ēka, bet arī jāatrisina telpu trūkuma jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzejā varēs aplūkot pirmās ekspozīcijas, informē muzeja pārstāvji.

Atjaunotās vēsturiskās galvenās ēkas K. Valdemāra ielā 10, Rīgā, svinīga atklāšana notiks trešdien, 4. maijā plkst.10.00.

Pēc uzrunām notiks svinīgās lentas pārgriešana, un visi varēs doties iepazīties ar renovēto un modernizēto muzeju.

4. maijā ieeja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā būs brīva.

Muzejā apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts (vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā), kā arī divas atklāšanas izstādes, veltītas Latvijas māksliniekiem: Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība (Lielajā izstāžu zālē jaunajā apakšzemes piebūvē) un Boriss Bērziņš (1930–2002). Sudrabs / zelts (vēsturiskās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Mūsdienīgās mākslas telpu stutē bankas, mecenāti un privātā iniciatīva

Kristīne Stepiņa, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr notiek Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja rekonstrukcija un top Laikmetīgās mākslas muzejs, mūsdienīgās mākslas telpu stutē bankas, mecenāti, kā arī privātā iniciatīva un finansiāls atbalsts

Kopējo summu, kas ieguldīta dažādās ārvalstu un pašmāju mūsdienīgās mākslas aktivitātēs, nav iespējams uzzināt, jo vairāku privāto mākslas projektu kūrētājiem izmaksas ir komercnoslēpums. Laikmetīgā māksla meklē telpu gan muzejam, gan izstādēm, šobrīd vasaras formātā tā cenšas iedzīvoties Kalnciema ielas kvartālā un piepilda Krievu teātra foajē.

ABLV Charitable Foundation ir viens no lielākajiem laikmetīgās mākslas atbalstītājiem Latvijā, kas aktīvi vāc darbus Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) kolekcijai, kā arī organizē dažādas aktivitātes laikmetīgās mākslas popularizēšanā. ABLV Bank Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijai jau ir iegādājusies darbus aptuveni 720 tūkstošu eiro apjomā, kopumā kolekcijas izveidošanā tiks ieguldīti aptuveni 1,4 miljoni eiro, stāsta Charitable Foundation vadītāja Zanda Zilgalve. Kopā no 31 mākslinieka iegādāti 204 mākslas darbi. Kolekcijā ir Imanta Lancmaņa, Aijas Zariņas, Miervalda Poļa, Katrīnas Neiburgas u.c. mākslinieku darbi. Tāpat ABLV Charitable Foundation katru gadu rīko grantu konkursu, kura ietvaros biedrības un nodibinājumi var pretendēt uz finansējumu profesionālām izstādēm, kā arī atbalsta izglītības projektus, kas saistīti ar laikmetīgās mākslas popularizēšanu u.c. Pagājušā gada rudenī Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF), kuru dibinājuši ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, parakstīja nodomu protokolu par LLMM būvniecību. Šī projekta īstenošanai LLMMF dibinātāji ieguldīs aptuveni 30 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvdarbu vadītājs: LNMM ēkas projekts ir īpaši sarežģīts

LETA, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas rekonstrukcijas projekts ir īpaši sarežģīts, šodien pēc iepazīšanās ar pirmajiem paveiktajiem būvdarbiem, pastāstīja būvdarbu projekta vadītājs Valdis Koks.

Koks norādīja, ka muzeja jaunā piebūve tiek veidota divus stāvus zem zemes blakus vecai, vēsturiskai mājai, un tas darbus būvlaukumā padara sevišķi komplicētus. Tāpat sarežģīta būs jumta un pārseguma demontēšana un dubultā sastatņu jumta likšana.

Kā pastāstīja Koks, ēkā būvdarbi norisinās kopš 29.aprīļa, bet būvlaukumā celtnieki strādā kopš marta.

Būvdarbu projekta vadītājs žurnālistiem pauda, ka patlaban būvnieki ir norobežojuši muzeja aizmugurē esošo koku aleju, lai to saglabātu. Tāpat pakāpeniski tiek veikti pamatu stiprināšanas darbi, veidota un padziļināta būvbedre, kas vienā muzeja sānā sniegsies divus stāvus zem zemes, bet otrā tā būs dziļāka. Viņš arī pastāstīja, ka, veidojot būvbedri, tiek izmantots Latvijā līdz šim nepraktizēts paņēmiens - rievsienas iegremdēšana ar spiešanas metodi. Tas tiek darīts, lai nebūtu vibrācijas citām ēkām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) būvžoga šonedēļ nozagts viens no 22 mākslas darbu attēliem - mākslinieka Kārļa Padega 1932. gadā tapušās gleznas Madonna ar ložmetēju reprodukcija, informēja Rīgas domes Īpašuma departaments.

Departamenta pārstāve Ilze Krūkle pastāstīja, ka mākslas darbu reprodukcijas pārklātas ar tā saukto antigrafiti pārklājumu, kas pasargā attēlus no apķēpāšanas un rada iespaidu, ka tās pārklātas ar stiklu. Reprodukcijas pie žoga pieskrūvētas ar vairākām pamatīgām skrūvēm, kuru atskrūvēšanai nepieciešams elektriskais skrūvgriezis, kas ļauj secināt, ka garnadzis gleznu noskatījis jau laikus.

Krūkle norādīja, ka mākslas darbu reprodukcijas izgatavojis muzeja rekonstrukcijas darbu veicējs - SIA Re&Re. Tā kā visas reprodukcijas pasūtītas kā viens komplekts, nodarīto zaudējumu apmēru aprēķināt varētu tikai aptuveni. Nākamās sanāksmes laikā ar būvniekiem, visticamāk, tiks pārrunāta iespēja uz muzeja būvžoga izstādītās mākslas darbu reprodukcijas apdrošināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Piedāvā sekot līdzi LNMM pazemes apjoma būvniecībai

Lelde Petrāne, 26.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Īpašuma departaments un būvuzņēmums RE&RE, uzstādot web-kameru, dod iespēju ikvienam sekot līdzi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja jaunā pazemes apjoma būvniecības procesam.

Saites uz webkameru var atrast Īpašuma departamenta mājas lapā rdid.lv un būvuzņēmuma mājaslapā rere.lv. Drīz saite uz web-kameru darbosies arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājas lapā lnmm.lv.

Db.lv jau vēstīja, ka jūnija vidū no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būvžoga tika nozagts viens no 22 mākslas darbu attēliem - mākslinieka Kārļa Padega 1932. gadā tapušās gleznas Madonna ar ložmetēju reprodukcija.

Departamenta pārstāve Ilze Krūkle pastāstīja, ka mākslas darbu reprodukcijas pārklātas ar tā saukto antigrafiti pārklājumu, kas pasargā attēlus no apķēpāšanas un rada iespaidu, ka tās pārklātas ar stiklu. Reprodukcijas pie žoga pieskrūvētas ar vairākām pamatīgām skrūvēm, kuru atskrūvēšanai nepieciešams elektriskais skrūvgriezis, kas ļauj secināt, ka garnadzis gleznu noskatījis jau laikus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas darbi varētu ieilgt aptuveni par vienu gadu, bet projekta izmaksu kāpums pagaidām nav prognozējams, šodien iepazīstinot ar darbu norisi muzejā, pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Ja sākotnēji būvdarbus muzejā bija plānots pabeigt līdz 2015.gada vidum, tagad varētu runāt tikai par 2015.gada beigām vai 2016.gada vidu. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) šodien pauda cerību, ka muzeja ēku varētu nodot ekspluatācijā 2015.gada 11. vai 18.novembrī, taču Burovs savās prognozēs bija piesardzīgāks, norādot, ka bez sasteigšanas ēka varētu būt gatava 2016. gada maijā. Precīzu termiņu būvnieki un Rīgas dome varētu nosaukt augusta vidū.

Lai nezaudētu LNMM rekonstrukcijai piesaistīto Eiropas Savienības finansējumu, Rīgas domei nāksies vērsties projektu pārraugošajā institūcijā, lai lūgtu pagarināt projekta termiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nacionālais mākslas muzejs 2014. gadā apmeklētājiem, visticamāk, būs slēgts

Dienas Bizness, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija patlaban ir tāda, ka 2014. gadā, kad Rīga kļūst par Eiropas kultūras galvaspilsētu, neskatoties uz iepriekšējiem solījumiem rekonstrukciju veikt laikus, Nacionālais mākslas muzejs apmeklētājiem būs slēgts, atzina muzeja vadītāja Māra Lāce.

Sarunā ar Latvijas Radio viņa norādīja, ka katram darbam ir savs laika grafiks, kurā tas ir veicams, un restaurācijas, rekonstrukcijas un arī jaunbūves darbus diemžēl nevar izdarīt tik īsā laika periodā. «Situācija ir tāda, ka 2014. gadā, visticamāk, ka Latvijas Nacionālā muzeja galvenā ēka būs slēgta apmeklētājiem,» sacīja M. Lāce.

Vienlaikus viņa izteica cerību, ka sabiedrības iesaistīšanos visos kultūras pasākumos, kas plānoti Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā, dos pozitīvu efektu un plašu starptautisku skanējumu.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītā gada jūlijā, ņemot vērā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kultūrvēsturisko nozīmi un to, ka ēkas lietotājs ir valsts, Rīgas domes (RD) Īpašuma departaments vērsās Kultūras ministrijā ar aicinājumu rast iespēju piešķirt projekta realizācijai maksimāli iespējamo finansējumu no Eiropas fondu līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Rīgas pils Konventa un Horna bastionā atrastas vēsturiskas liecības

Žanete Hāka, 08.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» īstenotā Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas projekta arheoloģiskās izpētes ietvaros atrastas nozīmīgas vēsturiskas liecības, informē VNĪ.

Pils projekta restaurācijas un rekonstrukcijas darbu mērķis ir atjaunot seno būvi nākamajām paaudzēm ar autentiskiem arhitektūras elementiem un vēsturisko konstrukciju apjomu, tādēļ atrastās vēstures liecības būs būtisks pienesums pils rekonstruējamai daļai.

Šobrīd Rīgas pils vecākajā daļā - Konventa un Horna bastionā - pirms rekonstrukcijas un restaurācijas būvniecības uzsākšanas pilnā sparā notiek arheoloģiskās un mākslinieciskās izpētes darbi. Izpētes darbi Horna bastionā tuvojas nobeigumam. Jau tagad ir skaidrs, ka atrastās vēstures liecības ir vērtīgas un atspoguļosies jaunajā pils projektā.

«Esam īpaši gandarīti par to, ka VNĪ lēmums nesasteigt būvniecību, bet ieklausīties arheologu un zinātnieku viedoklī par iespējamiem atklājumiem, ir izrādījies pareizs. Tik unikālu un Latvijai nozīmīgu mantojumu, kāda ir Rīgas pils, visticamāk nākamajām paaudzēm atjaunosim tikai vienreiz. Tas ir neaptverami bagāts vēstures mantojums, kas prasa sevišķi rūpīgu un uzmanīgu darbu, lai vēstures liecības pēc pils rekonstrukcijas tiktu saglabātas. Atklājumi, protams, ieviesīs korekcijas projekta virzībā, jo projektētājiem būs jāveic izmaiņas. Bet tas ir tā vērts, jo mēs strādājam ne tikai Latvijas simtgadei, bet arī tām paaudzēm, kas nāks nākamajos 100 vai 200 gados. Paldies vēsturniekiem un arheologiem par stingru nostāju, pacietību, zināšanām un neatlaidību», atzīst VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja telpās šodien tika demontēta latviešu mākslas pastāvīgā ekspozīcija LNMM galvenajā ēkā, jo kā jau vēstīts muzejs apmeklētājiem tiek slēgts uz laiku līdz 2015.gadam, kamēr tajā notiks vērienīgi remontdarbi.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs apmeklētājiem ir slēgts un jau ierobežots ar būvžogu, un šodien tika demontēta latviešu mākslas pastāvīgā ekspozīcija. Tas nozīmē, ka gleznas tika noņemtas no sienām, pārbaudīta to saglabātība, kā arī tās tika attīrītas no putekļiem, iepakotas, marķētas un sagatavotas pārvešanai.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītāji ir Rīgas domes Īpašumu departaments, būvprojekta autori ir Lietuvas arhitektu birojs Processoffice, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veiks būvfirma RE&RE.

Projekta ietvaros tiks modernizēta tuvu avārijas stāvoklim esošā ēka, kā arī risināti telpu trūkuma jautājumi. Muzeja rekonstrukcijā, restaurācijā un paplašināšanā tiks ieguldīti 24 milj. Ls, no kuriem 15 milj. Ls piešķir Rīgas dome, astoņi miljoni tiks piesaistīti no Eiropas Savienības līdzekļiem, bet 1,2 milj. Ls ir valsts finansējums. Muzeja rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt 2015. gada vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Lielo namu starts un finišs

Lāsma Vaivare, 26.03.2015

Konkurss būvniekiem par Jaunā Rīgas teātra ēku kompleksa rekonstrukciju varētu tikt izsludināts šoruden.

Vizualizācija

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad beidzot varētu tikt pabeigta Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija un dots starts Jaunā Rīgas teātra pārbūvei, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau ilgstoši cilātais jautājums par Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa Lāčplēša ielā rekonstrukciju šogad beidzot varētu rezultēties ar būvniecības konkursa izsludināšanu. Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) lēš, ka konkurss būvdarbu veicēja izvēlei varētu tikt izsludināts rudenī, šobrīd top pārbūves projekts, kas uzticēts pilnsabiedrībai Zaigas Gailes birojs un partneri. Būvdarbu sākšana iespējama vien pēc teātra sezonas noslēgšanās – nākamā gada vasarā. Rekonstrukcijai paredzēti divi gadi.

Savukārt aprīlī paredzēts izsludināt atkārtotu konkursu bijušās Tabaka fabrikas Miera ielā pielāgošanai JRT vajadzībām uz Smiļģa nama rekonstrukcijas laiku. Līgumu par būvdarbu veikšanu iecerēts parakstīt līdz 1. oktobrim, lai līdz nākamā gada 1. jūlijam veiktu pašus darbus. Jāatgādina, ka 2014. gadā konkurss jau vienreiz tika izsludināts, taču būvnieku piedāvātās cenas ievērojami pārsniedza paredzēto finansējumu, tādēļ tas pārtraukts, turpinot sarunas ar diviem uzņēmumiem, kuri atbilda izvirzītajām kvalifikācijas prasībām un kvalificējās tālākām sarunām. Arī sarunu procedūrā netika panākta vienošanās par izmaksu samazinājumu, un VNĪ tās pārtrauca.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministre:Gaismas pils projekts tapa laikā, kad vārds «energoefektivitāte» nebija darba kārtībā

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils uzturēšanas izmaksas var svārstīties no 2,5 līdz 4 miljoniem eiro gadā.

Aktuāli kļuvuši vairāki jautājumi, kas jau faktiski tūlīt būs jārisina – vai Kultūras ministrijai jānodarbojas ar būvniecību, cik īsti būs jāmaksā par jaunās bibliotēkas uzturēšanu, vai, ceļot kultūras infrastruktūru, netiek aizmirsts par tajā strādājošajiem, kur tiks celts laikmetīgās mākslas muzejs un tamlīdzīgi. Par to visu intervijā stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Plānots, ka šovasar durvis apmeklētājiem beidzot vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Nenoliedzami tās būvniecība uzsākta vēl ilgi pirms tam, kad jūs kļuvāt par ministri. Un tomēr – cik optimāls jūsu skatījumā ir šis projekts?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspluatācijā pieņemta gada nogalē pabeigtā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa izstāžu zāles “Arsenāls” atjaunotā fasāde Torņa ielā 1, Rīgā.

Ēkas atjaunošanas būvdarbu 1. kārtā valsts nozīmes arhitektūras piemineklim atjaunots ārējais ēkas veidols, restaurēti logi un pagraba lūkas, veikta pamatu hidroizolācijas izbūve, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

“Būvdarbi pabeigti četrus mēnešus pirms plānotā termiņa. Tiklīdz būs rasts tālākais finansējums, turpināsim darbu ēkas iekštelpās, lai “Arsenāls” kļūtu par mūsdienīgu izstāžu zāli mākslas darbu eksponēšanai,” norāda R. Griškevičs.

Par “Arsenāla” ēkas pirmās kārtas būvdarbu veikšanu tika noslēgts līgums ar pilnsabiedrību “RERE MEISTARI 1”. Rekonstrukcijas 1.kārtas risinājumu izstrādi, kā arī autoruzraudzību veica PS „AD SPATIUM”. Būvprojekta vadītājs un vadošais arhitekts - Aldis Polis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Re&Re uzvar iepirkumā par papildu darbiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

LETA, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirma SIA Re&Re uzvarējusi Rīgas domes Īpašumu departamenta iepirkumā par tiesībām veikt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunas būvniecības papildu darbus, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Re&Re sarunu procedūrā uzvarējusi ar piedāvāto līgumcenu 1 139 154,99 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Iepirkums paredzēja papildu būvdarbus/piegādes/pakalpojumus, kas sākotnēji netika iekļauti līgumā, bet kuri neparedzamu apstākļu dēļ kļuvuši nepieciešami iepriekš noslēgtā līguma izpildei.

Jau ziņots, ka LNMM rekonstrukcijas darbi varētu ieilgt aptuveni par vienu gadu, bet projekta izmaksu kāpums pagaidām nav prognozējams. Ja sākotnēji būvdarbus muzejā bija plānots pabeigt līdz 2015.gada vidum, tagad varētu runāt tikai par 2015.gada beigām vai 2016.gada vidu. Precīzu termiņu būvnieki un Rīgas dome varētu nosaukt augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvniekiem šis nav viegls laiks

Lāsma Vaivare, 22.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontrole, cīņa par reputācijas atgūšanu un bažas par ES finansējuma pārrāvuma ietekmi uz nākamā gada darba un finanšu rādītājiem – būvniekiem šis nav viegls laiks, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Noslēdzoties iepriekšējā ES plānošanas perioda finanšu līdzekļu apguvei, šogad likts punkts virknei nozīmīgu projektu, tostarp trīs gadus ilgušajai Rīgas pils rekonstrukcijai, kas teju kā nodota ekspluatācijā. Savukārt pils kastelas daļas restaurācijai un rekonstrukcijai Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vajadzībām, kas ir otrais solis pils rekonstrukcijā, būvnieks vēl tiek meklēts. Īsi pirms Ziemassvētkiem pabeigti arī Rīgas Doma restaurācijas un torņa nostiprināšanas projektā paredzētie būvdarbi. Šie ir tikai divi projekti no garā šogad noslēgto projektu saraksta, kur ir gan Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija, koncertzāles Lielais dzintars būvniecība, profesionālo izglītības iestāžu infrastruktūras modernizācija utt. Par citiem lieliem projektiem, kuru realizācija šogad noslēgusies, DB ziņoja iepriekš (8.12.). Nākamajā gadā, ņemot vērā pārrāvumu ES finanšu apguvē, tik daudz lielu objektu nebūs, vēl vairāk saasinot konkurenci būvnieku vidū un ietekmējot cenas. Jau šogad, kā DB norāda SIA Arčers valdes loceklis Kaspars Garkanis, iepirkumos bija vērojamas dempinga cenas. «Viens no galvenajiem konkurences saasināšanās iemesliem ir aktivitāšu noplakums nozarē ES fondu līdzekļu apguves aizkavējuma dēļ un arī nākamais periods šajā ziņā neizskatās daudzsološs,» tā viņš. No otras puses – vasaras nogalē spēkā stājušies grozījumi Publisko iepirkumu likumā vajadzētu mazināt nevienlīdzīgo konkurenci valsts un pašvaldību iepirkumos, no tiem atsijājot nodokļu nemaksātājus. Proti, likums prasa veikt darba ņēmēju vidējo stundas tarifa likmes, lai pārliecinātos, vai piedāvājums nav nepamatoti lēts. Tas gan pagarina jau tā gana ilgo piedāvājumu izvērtēšanu. Jāpiebilst, ka šobrīd top jauns iepirkumu likums, kas solās izskaust būvniekiem tik netīkamo zemākās cenas kritēriju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Mākslas muzeja plānotās rekonstrukcijas dēļ pārvieto siltumtīklus

Lelde Petrāne, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas Siltums, pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma, veic maģistrāles siltumtīklu posma pārvietošanu Esplanādē pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.

Siltumtīklu posma pārvietošana saistīta ar projekta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija, restaurācija un jaunbūve K.Valdemāra ielā 10A, Rīgā realizāciju.

Siltumtīklu posma pārvietošanas laikā siltumenerģijas piegāde klientiem netiks traucēta, kā arī netraucēs apkures sezonas uzsākšanu.

Siltumtīklu posma pārvietošanas darbi notiks no šodienas līdz šā gada oktobra beigām.

AS Rīgas Siltums ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) restaurētā ēka šodien oficiāli nodota ekspluatācijā.

Kā apliecināja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte, parakstīts restaurētās ēkas ekspluatācijā nodošanas-pieņemšanas akts.

Muzeja ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta pasūtītājs ir Rīgas domes Īpašuma departaments, būvprojekta autors ir Lietuvas arhitektu birojs Processoffice, savukārt būvniecības un restaurācijas darbus veica būvfirma Re&Re. Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA Re&Re tika parakstīts 2013.gada 22.janvārī.

LNMM ēkā tika veikta rekonstrukcija un restaurācija, kuras gaitā līdzās muzejam izbūvēts divstāvu pazemes apjoms ar restaurācijas darbnīcām, noliktavām un trim jaunām izstāžu zālēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Lai valsts ar simtgadi nemokās kā govs ar sakām

Raivis Bahšteins, viedokļu redaktors, 10.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas simtgades ministriju jaunā valdība, protams, neveidos, bet topošais Ministru kabinets būs jau trešais, kas valsts gadadienu nosaucis par prioritāti; vērienīgais notikums gudri jāpiepilda ar cienīgu saturu

Atceroties kritiku par kultūras galvaspilsētas projekta veiksmes stāsta vājajām vietām, jāšaubās, vai mūsu valsts simtgades kūka būs iemesls uz šejieni traukties tūristu pūļiem. Neapšaubāmi šim notikumam daudz dziļāka nozīme un rezonanse būs tepat Latvijā, nevis aiz tās robežām.

Kultūras ministres Daces Melbārdes vakar valdībā prezentētajā informatīvajā ziņojumā uzsvērts, ka «Latvijas valsts simtgades svinības balstītas uz pašorganizējošiem procesiem un dažādu sabiedrības grupu iniciatīvām, kam ir jānodrošina pēc iespējas pieejami finanšu resursi». No ziņojuma noprotams, ka Kultūras ministrija no tai piešķirtā valsts budžeta pa nepilnam miljonam līdz šim atvēlējusi Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai «Latvijai–100», kā arī simtgades filmu programmas izveidei, taču vislielākie tēriņi divu miljonu apmērā būs… par Latvijas piedalīšanos Londonas grāmatu tirgū. Tajā pašā laikā no ziņojuma izriet, ka simtgades reģionālo pasākumu īstenošanai atvēlēti vien 87 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nepalielinātu budžeta deficītu, nākamā gada budžetā līdzekļus varētu neparedzēt virknei valsts būvniecības projektu.

Tostarp pagaidām neīstenotas var palikt Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes un Valsts policijas koledžas Latgales reģiona filiāles ēku būvniecības nākamās kārtas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja filiāles ēkas Arsenāls rekonstrukcija un Rīgas apgabaltiesas ēkas būvniecība.

Finanšu ministrijas (FM) pamatojums būvniecības projektu atlikšanai ir viens – ņemot vērā to, ka Latvijai ir būtiski turpināt ievērot «konsekventu fiskālo politiku attiecībā uz virzīšanos uz ekonomiskajā ciklā sabalansētu vispārējās valdības budžeta bilanci (neradītu papildus negatīvu ietekmi uz valsts budžeta deficītu)», projektu īstenošana jāatliek. Informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību ar valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) būvniecības projektiem šodien ārkārtas sēdē skatīs valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Nepiedaloties opozīcijai, Rīgas domes komitejā atbalsta pašvaldības 2015.gada budžeta projektu

LETA, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepiedaloties Rīgas domes opozīcijas deputātiem, domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja ārkārtas sēdē šodien atbalstīja Rīgas domes 2015.gada budžeta projektu.

Uz ārkārtas sēdi neieradās neviens no opozīcijas pārstāvjiem, līdz ar to par budžeta projekta atbalstu nobalsoja deviņi pozīcijas deputāti.

Sēdē deputāti noraidīja visus opozīcijas deputātu priekšlikumus iestrādei šā gada budžeta projektā. Kopumā opozīcija bija iesniegusi 18 priekšlikumus.

Rīgas pašvaldības 2015.gada budžeta projektā pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 737,5 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 727,7 miljoni. Projektā vēl nav ietverts Rīgas satiksmes pilnais budžets un 2015.gada domes Investīciju programma.

Kā apgalvoja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, par šīm summām pašvaldība vēl tiks informēta un attiecīgie materiāli tiks pievienoti jau sagatavotajiem, skatot budžetu domes sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2017 pieteikti 36 darbi

Zane Atlāce - Bistere, 23.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2017 šogad iesniegti kopumā 36 pieteikumi, to skaitā vairāki Latvijas arhitektu radīti darbi citās valstīs.

Šogad pieteikumu vidū ir divi darbi, kurus latviešu arhitekti veidojuši ārvalstīs. Tie ir tirdzniecības centra Ulemiste rekonstrukcija Tallinā, Igaunijā un Šaoliņas lidojošo mūku teātra jaunbūve, kas atrodas SongShan kalnā, Henanas provincē, Ķīnā.

«Žūrijai šogad izaicinājumu netrūks, jo būs jāvērtē ne tikai objektu kvalitāte, bet arī jāatbild uz jautājumu - kas tad ir Latvijas arhitektūra? Pagājušajā gadā zelta ananass nokļuva lietuviešu arhitektu rokās par izcilo LNMM projektu. Turpretī šogad žūrijai būs jāvērtē Latvijas arhitektu darbi, kas radīti kopā, vai atrodas ārpus valsts robežām, un tas noteikti būs interesants uzdevums,» stāsta Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Radio

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arhitektūras skatē 2016.gada balva Rīgas arhitektūrā atzīmēto būvju autoriem, kas devuši nozīmīgu pienesumu pilsētas arhitektūrā pirmdien, 20.februārī Rātsnamā tika pasniegti pašvaldības apbalvojumi, informē pašvaldībā.

«Pateicoties Jūsu darbam, pilsēta ir kļuvusi krietni skaistāka. Arhitektu profesionālais ieguldījums pilsētas tēla veidošanā ir acīmredzams,» trica Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Balvas tika piešķirtas arhitektei Vitai Polkovņikovai - par inovatīviem tehniskiem risinājumiem un mūsdienīgu iekštelpu vidi Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūvē (Jelgavas ielā 1), arhitektam Arnim Kleinbergam - par veiksmīgu vides savienojumu ar mūsdienīgiem inženiertehniskajiem risinājumiem rekonstruētajā Rīgas Motormuzejā un jaunbūvētajā CSDD klientu apkalpošanas centrā (S.Eizenšteina ielā 6) un arhitektam Vītautam Biekšam – par prasmi projektēšanas un būvniecības procesā apvienot māksliniecisko redzējumu ar praktiskām pasūtītāja vajadzībām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijā (K.Valdemāra ielā 10a).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēku Rīgas dome apdrošinājusi par 35 miljoniem eiro.

Departamenta pārstāve Baiba Gailīte pastāstīja, ka pašvaldība katru gadu atjauno apdrošināšanas līgumu. Šogad samaksātā apdrošināšanas prēmija bijusi 40 500 eiro un apdrošināšanu nodrošina «ERGO Insurance SE Latvijas filiāle», bet pērn tika samaksāti 34 025 eiro un apdrošināšanu nodrošināja AAS «BTA Baltic Insurance Company».

Noslēgtais līgums paredz izmaksāt kompensāciju gadījumos, ja ēku bojājis ugunsgrēks, tajā iespēris zibens, notikuši plūdi vai applūšana, tai uzkrituši koki, ja tā apzagta, kā arī citos gadījumos.

Kā ziņots, LNMM restaurētā ēka tika nodota ekspluatācijā 2015.gada decembrī. Namam veikta rekonstrukcija un restaurācija, kuras gaitā līdzās muzejam izbūvēts divstāvu pazemes apjoms ar restaurācijas darbnīcām, noliktavām un trim jaunām izstāžu zālēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

«Iesaldē» Rīgas apgabaltiesas ēkas būvniecību un muzeju rekonstrukcijas

Zanda Zablovska, 16.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība lēmusi «iesaldēt» virkni valsts būvniecības projektu, tostarp Rīgas apgabaltiesas ēkas būvniecību Brīvības ielā un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja filiāles ēkas Arsenāls rekonstrukciju.

Šāds lēmums pieņemts, lai nepalielinātu nākamā gada budžeta deficītu.

Pagaidām netiks īstenotas Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes un Valsts policijas koledžas Latgales reģiona filiāles ēku būvniecības nākamās kārtas un Iekšlietu ministrijas (IEM) padotībā esošajām iestādēm nepieciešamo ēku būvniecība un rekonstrukcija Gaujas ielā 15, Rīgā. Projekts sadalīts vairākās kārtās, un valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) jau daļēji veikusi veco ēku demontāžas darbus, izstrādāti IEM administratīvā kompleksa papildu ēku būvniecības, IeM sporta kompleksa būvniecības un visu ēku Gaujas ielā 15, Rīgā, ārējo inženiertīklu izbūves tehniskie projekti. Provizoriskās kapitālieguldījumu izmaksas aplēstas 79,25 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru