Būvniecība un īpašums

Piedāvājums plašs «uz papīra»

Ingrīda Drazdovska, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Lai arī daudzas biroju ēkas ir pustukšas, veikali «neapdzīvoti» un to skatlogi tumši, meklējot telpas biznesam, var izrādīties, ka atrast sev ko piemērotu, nemaz nebūs tik vienkārši.

Kāda ir pašreizējā situācija komercplatību tirgū, ar ko jārēķinās, meklējot telpas, Saldo skaidroja SIA Immostate komercplatību speciāliste Agnese Groševa.

Dažādu kompāniju tirgus apskatos aktivitāte tirdzniecības, biroju, noliktavu telpu tirgū tiek raksturota visai atšķirīgi. Vieni ir optimistiskāki un piesauc potenciālo nomnieku interesi, citi ir pesimistiskāki un akcentē brīvo telpu lielo īpatsvaru. Kā jūs raksturotu tirgu?

Immostate sevi pieskaita pie piesardzīgiem optimistiem. Jūtams, ka pēc sasaluma, kas tirgū iestājās 2008. gada beigās, aktivitāte ir atgriezusies. Nomnieku rotācija, mainība ir liela.

Tirgū joprojām darbojas princips: ja telpas atbilst nomnieku prasībām (kvalitāte, platība, cena — ir optimāla šo faktoru kombinācija), tad pieprasījums pēc tām būs. Nenoliedzami ir telpas, kas kaut kādā ziņā ir sliktākas — tām ir neērts plānojums, īpašnieki nav pretimnākoši utt., tāpēc šīs telpas ilgstoši stāv tukšas.

Par ko ir lielāka interese – par veikalu, kafejnīcu vai biroju telpām? Vai darījumu skaits ir palielinājies/samazinājies, salīdzinot ar pagājušo gadu? Ko no tā var secināt? Ekonomiskā aktivitāte atjaunojas, varbūt mainās fokuss?

Ekonomiskā aktivitāte šobrīd noteikti ir lielāka nekā pirms gada. Pieprasītas ir gan tirdzniecības platības, gan biroji, gan industriālās telpas.

Pirms pusgada–gada Rīgas centrā bija patiešām iespaidīgs brīvo komercplatību īpatsvars, taču tagad šīs telpas palēnām aizpildās. Salīdzinot ar biroju segmentu, veikalu nomnieku rotācija bija lielāka. Šobrīd telpas meklē tie nomnieki, kas ir rūpīgi pārdomājuši savu darbību.

Šis ir laiks, kad daudzi vēlas uzsākt savu biznesu, ir kompānijas, kas izmanto šo laiku, lai paplašinātos. Ir arī tādi uzņēmumi, saloni, kas vēlētos no pilsētas perifērijas pārnākt uz centru.

Pašlaik gluži vai katrs otrais klients mums ir vai nu kafejnīca, vai konditoreja vai bistro. Šādi klienti meklē telpas Rīgas centrālajās ielās, kas nodrošina labu gājēju plūsmu. Pieprasītas ir telpas ap 100 m2, kuras ir pielāgojamas šīs uzņēmējdarbības tehniskajām prasībām.

Nav zudusi nomnieku interese arī par nelielām veikala telpām pilsētas aktīvajā centrā (Barona, Tērbatas iela, arī Vecrīga šobrīd ir pieprasīta, jo īpaši tagad, tuvojoties vasaras sezonai). Vecrīgā telpas, manuprāt, ir labi aizpildītas, ja vien tās nav telpas, kas atbrīvojušās, slēdzot spēļu zāles, kazino, kam bija vajadzīgas lielas platības.

Mums pašiem bija interesanta pieredze, strādājot ar projektu Mildas tirdziņš Birznieka–Upīša ielā. Šajā projektā ir paredzētas 42 tirdzniecības vietas, kur savu produkciju realizēs lielākoties vietējie Latvijas uzņēmēji. Burtiski pāris mēnešu laikā tās aizpildījām. Liela nozīme bija tam, ka tirdziņš atrodas vietā ar intensīvu gājēju plūsmu.

Biroju tirgū vērojams, ka daudzas kompānijas vēlas atbrīvot vecās telpas un pāriet uz jaunajiem biroju centriem, taču ir arī pretēji gadījumi. Interesanti, ka daļa uzņēmumu, kas agrāk atradās Rīgas perifērijā un nevēlējās vai nevarēja atļauties telpas pilsētas centrā, šobrīd izskata iespējas pārcelties tieši uz centru — telpas visur pilsētā ir kļuvušas daudz pieejamākas.

Vecajās ēkās nereti neatbilst nomnieku tehniskajām prasībām, savukārt jaunajos biroju centros nav iespējams atvērt logus un telpā neieplūst svaigs gaiss. Par to ir sūdzējušies klienti.

Kopumā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, komercdarījumu skaits mūsu uzņēmumā ir palielinājies, taču tie norit lēnāk un apdomīgāk. Nomas cenu kritums un plašāks piedāvājuma nostādījis nomniekus spēka pozīcijā. Var apgalvot, ka tieši šogad klienti ir kļuvuši izvēlīgāki, tāpēc darbs ar katru klientu ir ļoti dinamisks un laikietilpīgs.

Kādas telpas kompānijas meklē? Vai galvenais telpu izvēles kritērijs ir lētums?

Izcelt vienu konkrētu telpu grupu ir ļoti grūti, jo rotācija ir skārusi visu lielumu uzņēmumus. Dzīvākā interese vēl arvien ir par gatavām biroju telpām līdz 100 m2 vai veikala telpām līdz 80 m2 aktīvajās tirdzniecības ielās. Piedāvājumā šādas telpas ir īsu brīdi. Starptautiski uzņēmumi meklē arī 500–700 m2 lielus birojus. Tās ir kompānijas, kas nav tieši atkarīgas no mūsu ekonomiskās situācijas.

Lielākām biroju vai tirdzniecības telpām iznomāšanas process ir nedaudz garāks, jo būtiski kritusies uzņēmumu maksātspēja. Taču arī tie uzņēmumi, kas meklē lielākas telpas, vēlas redzēt personīgu attieksmi un būtībā pilnībā pielāgotas telpas tieši viņu specifikai.

Kopējo izmaksu optimizācijas ziņā tieši biroju administratīvās un telpu izmaksas ir galvenās pārskatāmās pozīcijas, kuru dēļ nomnieki pārsvarā meklē lētākas, taču vienlīdz kvalitatīvas telpas. Piekrītu, ka nomas maksa ir viens no iemesliem, kas rosina mainīt telpas, taču ne visos gadījumos tas ir izšķirošais faktors. Bieži vien telpas neatbilst nomnieka prasībām vai, piemēram, neizveidojas labs kontakts starp nomnieku un iznomātāju.

Arī auto novietošanas iespējas joprojām ir svarīgs kritērijs biroju telpu izvēlē, kaut arī pēdējā laikā telpu nomnieki pret stāvvietu neesamību ir saprotošāki, īpaši, ja telpas atrodas pilsētas centrā.

Vienu brīdi veikalnieki, arī dažādi ēdināšanas uzņēmumi tiecās uz tirdzniecības centriem, kas nodrošinātu lielāku cilvēku plūsmu. Vai joprojām šāda interese ir un cik vienkārši tagad ir «iekļūt» tirdzniecības centrā?

Interese ir. Lielākie, populārākie tirdzniecības centri joprojām ir labi aizpildīti. Ir kompānijas – potenciālie nomnieki, kas gaida iespēju nomāt telpas kādā no populārākajiem centriem. Tajā pašā laikā ir daļa nomnieku, kas tos pamet.

Iepriekš tirdzniecības centru īpašniekiem, apsaimniekotājiem bija strikts viedoklis, ko viņi vēlētos redzēt tirdzniecības centrā. Kā ir tagad, vai tie ir kļuvuši pielaidīgāki?

Šobrīd noteikti pieeja nomnieku atlasē ir elastīgāka, taču joprojām centru īpašnieki, apsaimniekotāji stingri vērtē katras kompānijas vēsturi, dzīvotspēju, vai tas ir vietējais vai starptautisks spēlētājs. Droši vien daudziem uzņēmumiem tirdzniecības centru piedāvātās nomas maksas joprojām ir gana augstas, lai gan tās, protams, ir kļuvušas zemākas.

Kas notiek noliktavu, ražošanas telpu tirgū? Vai šādas telpas ir vajadzīgas?

Interese par šādām telpām ir gan no vietējām, gan starptautiskām kompānijām. Arī šajā segmentā kompānijas vērtē telpu izmaksas, un daudzas arī izmanto izdevību par līdzvertīgu nomas maksu dabūt kaut ko labāku.

Pieprasītākās ir telpas no 300 līdz 500 m2. Starptautiskās kompānijas prasa arī 1000 m2 un lielākas telpas.

Ir daudz «izlūkgājienu» — nomnieki pēta tirgu, lai saprastu, vai viņu maksātā nomas maksa atbilst tirgū esošajām.

Kāds kopumā pašlaik ir komerctelpu piedāvājums? Vai tas atbilst pieprasījumam?

«Uz papīra» telpu piedāvājums birojiem, veikaliem un noliktavām ir liels. Praksē diemžēl līdz pat 30–40% gadījumu telpas neatbilst nomnieku vajadzībām. Tukšas ilgstoši stāv tās telpas, kas neatbilst klientu prasībām kvalitātes, kvadratūras, cenas, vietas, plānojuma ziņā vai tām trūkst autostāvvietu. Veikaliem nereti tiek piedāvāti arī nevajadzīgi otrie stāvi, puspagrabi, ir daudz neizmantojamās platības.

Bieži vien iemesls tam, ka telpas stāv tukšas, ir ierobežoti īpašnieku līdzekļi, kas liedz telpas pārveidot, izremontēt utt. Svarīga ir arī telpu īpašnieka attieksme, vēlme tikt pie klienta.

Nereti tiek piesaukts, ka šobrīd ir īstais laiks mainīt telpas, sarunāt labākus nosacījumus, tik lētas telpas vairs nebūt nekad. Vai jūs tam piekristu?

Mainoties tirgus situācijai, pieļauju, ka gandrīz katrs nomnieks ir gājis pie sava telpu īpašnieka, pārvaldnieka ar lūgumu pārskatīt nomas maksas apmēru. Ja īpašnieks vēlas noturēt nomnieku, reti ir gadījumi, kad vienošanās netiek panākta.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu augstās nomas maksas un to pašreizējo samazinājumu, daudzi nomnieki ir apsvēruši telpu maiņu. Taču arī iznomātāji, nosakot zemas nomas maksas, līgumā paredz, ka tā var tikt pārskatīta, vai arī slēdz īstermiņa nomas līgumu. Prakse rāda, ka līgumi ar fiksētu nomas maksu tiek slēgti uz vienu, diviem gadiem. Ja līgums tiek slēgts uz ilgāku nomas periodu, iznomātājs paredz iespēju palielināt nomas maksu atbilstoši tirgus situācijai.

Nereti īpašnieks ir gatavs izbūvēt telpas, ievērtējot nomnieka prasības. Nav vairs tirgū tāda piedāvājuma kā biroju telpas ar t.s. balto apdari.

Vai ir bijuši gadījumi, kad telpas iznomātas tikai par «komunālajiem»?

Mūsu praksē šādu gadījumu nav bijis. 2009. gada vasarā kādā biroju centrā tika rīkota akcija — telpas par vienu eiro/m2 plus apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu maksa. Akcija patiešām darbojās. Biroju centrs tika labi aizpildīts.

Šobrīd biroju centros nomasa maksa svārstās 5–9 eiro/m2 atkarībā no platībām. Potenciālajiem nomniekiem tā nešķiet pārlieku augsta. Uzņēmumi vērtē arī piebraukšanas, nokļūšanas iespējas, rūpīgi tiek vērtētas komunālo pakalpojumu izmaksas.

Kas būtu jāņem vērā, meklējot jaunas telpas? Kam īpaši ir jāpievērš uzmanība?

Svarīgi ir definēt uzņēmuma specifikās prasības telpām – kāda platība būtu nepieciešama, kur tām jāatrodas, kādām tehniskajām vajadzībām tām jāatbilst (elektrības jaudas, komunikācijas, ventilācijas sistēma utt.).

Meklējot jaunas telpas, būtu svarīgi pievērst uzmanību papildus izmaksām, kas tiks piemērotas. Līgumā būtu jābūt fiksētai apsaimniekošanas maksai (labi, ja tiek atšifrēti pakalpojumi un to tarifi, skaidrots, kā tiek rēķinātas komunālo pakalpojumu izmaksas — skaitītāji vai proporcionāli iznomātajai platība), atbildība, ja rodas neparedzēti bojājumi.

Nomas līgumam ir jāvelta īpaša uzmanība, jāpārzina savas tiesības un pienākumi. Svarīgas ir nomas izbeigšanas iespējas.

Uz ko mēdz «iekrist» jaunpienācēji biznesā, meklējot telpas?

Bieži klienti neapzinās savas reālās vajadzības pēc telpām, un tas attiecas gan uz telpu platību, gan plānojumu, gan darbinieku izvietojumu. Viņi meklē vienu, bet patiesībā būtu nepieciešamas pavisam cita veida telpas. Piemēram, uzņēmumā strādā pieci cilvēki, bet tas plāno nomāt aptuveni 300 m2 lielu biroju. Šādos gadījumos būtu vēlams piesaistīt speciālistus, kas palīdzētu risināt jautājumus par telpu optimizāciju.

Taču vairumā gadījumu cilvēki zina, ko meklē, ko viņiem patiešām vajag. Nereti tieši tāpēc, ka trūkst labu telpu, tiek paņemtas nepiemērotas telpas, un tas nepalīdz biznesā. Piemēram, labu telpu gājēju ielās trūkst, tāpēc varbūt kompānija paņem puspagraba telpas, taču cilvēkiem nepatīk iepirkties pusgagrabos.

Vai pašlaik var pateikt, kādas ir vidējās nomas cenas tirgū? Var katrs darījums un nosacījumi ir individuāli?

Vidējās nomas maksas ir nosakāmas, taču katra darījuma nianses gan ir individuālas.

Piemēram, pēdējā gadā biroju centru īpašnieku piedāvātās nomas maksas ir samazinājušās par aptuveni 40%. Taču reālais nomas cenu samazinājums atsevišķos projektos sasniedza pat 60%, kas skaidrojams ar būtisku atšķirību starp īpašnieku piedāvāto un nomnieku prasīto nomas maksu.

Cik ātri/lēni telpas tiek aizpildītas? Kāds ir brīvo telpu īpatsvars tirgū?

Pieprasīto platību, kvalitatīvas, remontētas komerctelpas, kas būtu par tirgum atbilstošu nomas maksu, aizpildās salīdzinoši ātri — aptuveni viena līdz trīs mēnešu laikā, turpretī telpas, kas neatbilst pašreizējām nomnieku prasībām, tukšas var stāvēt ilgstoši.

2010. gada sākumā gandrīz 30% no visām biroju telpām jaunajās biroju ēkās bija vakantas.

Sākotnēji, kad tika būvēti jaunie biroju centri, to īpašnieki, attīstītāji sliecās meklēt nomniekus, kam vajadzīgas relatīvi lielas platības. Vienam šis nomnieku atrašanas process bija veiksmīgs, kādam citam — mazāk. Pēdējos gados daudzi lielie nomnieki ir pametuši jaunos biroju centrus vai samazinājuši nomājamās platības, kāds varbūt ir aizgājis no Latvijas tirgus vai kļuvis maksātnespējīgs. Arī daudzas valsts institūcijas ir samazinājušas darbinieku skaitu, departamentus, līdz ar to – nomājāmās platības. Pašlaik biroju centra īpašnieku rīcība ir atšķirīga, meklējot risinājumus telpu aizpildīšanai. Būtiski ir, kāda ir pieeja jaunu nomnieku piesaistē, cik īpasnieks ir radošs, vai viņam ir līdzekļi, ko ieguldīt neiznomātajās telpās, vai ir iespēja telpas samazināt, kāda ir sadarbība ar kredītiestādi, vai banka ļauj samazināt nomas maksu utt.

Kādas ir tirgus prognozes tuvākajai, tālākai nākotnei?

Tirgus attīstība ir vistiešākajā veidā saistītas ar kopējo Latvijas ekonomiku. Tuvākajā nākotnē (2010. gadā) mēs paredzam nomas maksu stabilizāciju esošajā darījumu līmeni. Prognozējam lēnu, tomēr būtisku telpu noslodzes palielināšanos, kas ļautu ēku īpašniekiem nedaudz «uzelpot». Taču ļoti gaidītajam nomas maksu pieaugumam vismaz tuvākajā nākotnē pamatu neredzam. Jāņem vērā ekonomiskā situācija, neziņa, kas notiks ar nodokļiem, vēlēšanām, demogrāfisko situāciju — ir pārāk daudz neskaidrību.

Tā kā jaunu centru attīstība un būvniecība ir faktiski apstājusies, gaidāma arī telpu piedāvājuma samazināšanās.

Arī skatoties tālākā nākotnē pie esošajiem demogrāfiskajiem rādītājiem, ekonomiski aktīvo uzņēmumu un iedzīvotāju skaita redzam, ka mūsu tirgus ir samērā piesātināts. Tāpēc, ja strauji nemainās uzņēmējdarbības vide, kļūstot būtiski labvēlīgākai vietējiem un starptautiskajiem uzņēmējiem, runāt par jaunu telpu pieplūdumu nav pamata, tirgum ir nepieciešams absorbēt esošo.

Tas, ka šobrīd uzņēmumi ilgāk izvērtē savas iespējas, liecina par pozitīvo, ko esam ieguvuši no krīzes – tirgus ļoti lēnam, taču sakārtojas. Tas kļūst profesionālāks — profesionālākas ir visām trīs iesaistītās puses — telpu īpašnieki, nomnieki un starpnieki. Jau sen visiem ir jāaizmirst par «ātru» naudu, bet jādomā, kā veidot stabilas attiecības un ilgtspējīgu tirgu.

Uzziņai

Vidējās nomas maksas Rīgā 2010.gada martā (eiro/m2 atkarībā no atrašanās vietas, platības, telpu kvalitātes).

Tirdzniecības platības 5 - 15

Biroju telpas 5 - 7

Industriālās telpas 0,5 - 2,5

Avots: SIA Immostate

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgus attīstības plānus Ķīpsalas apkaimei būvniecības skicēs uzzīmējuši Igaunijas uzņēmums “Hauser grupp”, ar mērķi mazāk apbūvētā, zaļas vides un ūdens ieskautā vietā Pārdaugavā radīt jaunu kvartālu dzīvošanai.

Jaunās dzīvojamās mājas Zunda kanāla krastā spilgti raksturos ne tikai interesantā vietas izvēle, bet arī Latvijas tirgum netipiska un neredzēta arhitektūra.

Zunda kanāla apkārtnei piemīt līdz šim neatklāts potenciāls un nepavisam nav sarežģīti nosaukt iemeslus, kāpēc topošajiem projekta iedzīvotājiem nebūs jānožēlo tieši šādas lokācijas izvēle, plānojot savu ideālo pilsētas mājokli. “Zund City Garden” - tas nav stāsts par to, kā jau sablīvētā mikrorajonā “iespiest” kārtējo dzīvojamo māju. Tas ir stāsts par to, kā drosmīgu ideju rezultātā līdz šim nepopulāru apkaimi pārvērst par pieprasītu un mūsdienīgu vidi dzīvošanai, kas sniegtu iespēju izbaudīt pilsētas dzīves priekšrocības jaunā kvalitātē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija SIA Selva Būve ir uzsākusi vēsturiskās ēkas Elizabetes ielā 18, Rīgā rekonstrukciju. Ēkā tiks izveidoti augstas klases dzīvokļi un komercplatības tās pirmajā stāvā. Objekta pasūtītājs ir SIA Transit Tandem.

Rolands Orlovskis, Selva Būve vadītājs, skaidroja: «Ēka Elizabetes ielā 18 ir vēstures piemineklis – tā celta 1885. gadā un mūsu uzdevums ir tās rekonstrukcija, saglabājot tās fasādes vēsturisko izskatu. Ēkā tiks izveidoti augstas klases dzīvokļi, kā arī koplietošanas telpas ar ekskluzīvu apdari. Darbus objektā paredzēts pabeigt 2014. gada pavasarī.»

Selva Būve objektā veiks galvenā būvuzņēmēja funkcijas, darba uzdevums ir ēkas rekonstrukcija, saglabājot tās fasādes vēsturisko izskatu.

Ēkā tiks veikti demontāžas darbi nenesošajām starpsienām un starpstāvu pārsegumiem līdz sijām, tiks izbūvēti jauni starpstāvu pārsegumi un veikta sienu izbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo māju rajons Kalaranna atradīsies jūras krastā, netālu no Tallinas centra. Paredzēts uzbūvēt divpadsmit daudzdzīvokļu mājas.

Projekta ietvaros plānota ne tikai dzīvojamo māju būvniecība, bet arī jahtu ostas renovācija, kā arī paredzēts izveidot atrakciju zonu un zivju tirgu, kas būs publiski pieejami.

Kā stāsta projekta attīstītājs uzņēmums Pro Kapital, lielu interesi par projektu izrāda vietējie iedzīvotāji, bet dažkārt nekustamos īpašumus iegādājas arī somi. Lai gan vēl nav saņemta būvniecības atļauja, tomēr šobrīd veiktas jau aptuveni 60 dzīvokļu rezervācijas.

Vidējā dzīvokļu cena būs ap 4000 eiro par kvadrātmetru. Cena būs atkarīga no mājas tuvuma jūrai. Cenā ietilpst dzīvokļi ar pilnu apdari, bez virtuves iekārtas.

Kopējā projekta platība ir 29 813 kvadrātmetri, no kuras dzīvošanai paredzēto nekustamo īpašumu platība ir 22 200 kvadrātmetri un komercplatības – 7613 kvadrātmetri. Kopumā tiks izbūvēti 294 dzīvokļi un 458 autostāvvietas, kas atradīsies zem zemes. Dzīvokļu platība būs, sākot no vienistabas līdz četristabu. Nepieciešamības gadījumā attīstītāji ir gatavi dzīvokļus arī apvienot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ausekļa ielā, Rīgā, viss notiek mierīgi un nosvērti – klusā centra ielas statusu tā nes godam

Nedaudz vairāk kā 360 metrus garā Ausekļa ielā nav ne miņas no ļaužu kņadas. Tajā arī netrūkst ekskluzīvu dzīvojamo māju, tomēr to pirmajos stāvos vēl aizvien tukšas ir vairākas komercplatības. Aptaujātie uzņēmēji DB gan uzsver, ka rosība pēc krīzes tagad atgriežoties, biznesu tur izvērš tie uzņēmumi, kuriem nav nepieciešama liela cilvēku plūsma.

Kolekcionāru pieturvieta

Vispirms iela, tad galerijas nosaukums – šāds stāsts ir antikvariātam, galerijai Mākslas vēstniecība. «Te strādājam jau desmit gadu. Sākotnēji galerija atradās telpās Ausekļa un Elizabetes ielas stūrī. Iela deva iedvesmu galerijas nosaukumam, jo šajā rajonā atrodas vairākas vēstniecības,» stāsta Mākslas vēstniecības vadītājs Ģirts Grīnbergs. Šis esot viens no trim uzņēmuma veikaliem, bet klusā atrašanās vieta neesot traucēklis. Lielākoties antikvariātā iegriežoties kolekcionāri, kuri zina, ko meklē, un ir ieinteresēti īpaši mērot ceļu līdz Ausekļa ielai. Otra pircēju kategorija, kas skaita ziņā esot nelielāka, ir ļaudis, kuri meklēt kādu īpašu un oriģinālu dāvanu. «Cilvēki šeit dodas ikdienas gaitās. Tūristi ieklīst retāk, galvenokārt tie, kas apmaldījušies, ejot no prāmja uz pilsētas centru, un atraduši Ausekļa ielu. Šo ielu ir vērts apskatīt, te aplūkojamas jūgendstila ēkas. Daļa no tām ir kultūrvēsturiski pieminekļi. Ausekļa ielā netrūkst arī kontrastu – blakus vēsturiskām ēkām atrodas padomju laikā celtā ķieģeļu dzīvojamā māja, ir arī grausti,» teic Ģ. Grīnbergs. Mākslas vēstniecības nelielajās pagrabstāva telpās senu priekšmetu netrūkst – uz galdiem un kumodēm izvietots milzum daudz priekšmetu, sienas rotā gleznas – latviešu vecmeistaru darbi, Krievijas un Eiropas mākslinieku orģinālgleznas. Tur esot tikai tādi priekšmeti, kas senāki par simt gadiem. «Par spīti tam, ka šī nav viena no centrālajām Rīgas ielām, bizness notiek. Kolekcionārus piesaistām arī ar izsoļu organizēšanu. Ievēroju, ka pēdējos gados darbību sākuši citi uzņēmēji. Nezinu, kas šurp vilina vīna veikalus, bet tagad tie jau ir divi. Nesen atvērās arī datoru veikals, bet nedomāju, ka šādam biznesam te ir labākā vieta. Prieks, ka Ausekļa iela dabiskā ceļā attīstās pareizā virzienā – nelieli veikaliņi, modes, skaistumkopšanas saloni un restorāns. Šādiem uzņēmumiem te ir potenciāls,» viņš spriež.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pēc starptautiski pieņemtas prakses apsaimniekotu komercplatības, kas paredz daudzo īrnieku vietā sadarboties ar vienu operatoru, Starptautiskā lidosta Rīga bija izsludinājusi konkursu par 4646 m2 komercplatības iznomāšanu. Sākotnēji šo telpu iznomāšanu vēlējās pārņemt airBaltic.

Naftas tranzītbizness pa cauruļvadu var piedzīvot renesansi

Venucēlas naftas vislētākais transportēšanas veids būtu pa cauruļvadu no Ventspils uz Novopolocku, tā Naftan ģenerāldirektors Vjačeslavs Jakuševs.

Likumi

Revolucionārām iecerēm neredz kontroles mehānismu

Iecerētās revolucionārās izmaiņas komerclikumā var nedot cerētos rezultātus, jo eksperti saskata vairākus melnos caurumus, kas torpedē iecerētos labos nodomus. Jautājumu un neskaidrību ir ļoti daudz, secina SIA Lursoft IT valdes locekle Daiga Kiopa.

Pakalpojumi

Konkurēs ar Lattelecom

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

airBaltic varētu netikt pie lidostas komercplatību iznomāšanas, jo Rīgas lidosta saņēmusi izdevīgāku piedāvājumu, ziņo Dienas Bizness.

Lai pēc starptautiski pieņemtas prakses apsaimniekotu komercplatības, kas paredz daudzo īrnieku vietā sadarboties ar vienu operatoru, Starptautiskā lidosta Rīga bija izsludinājusi konkursu par 4646 m2 komercplatības iznomāšanu, tai skaitā beznodokļu zonā. Izrādās, sākotnēji šo telpu iznomāšanu vēlējās pārņemt airBaltic, kas jau bija izteikusi arī noteiktu finanšu piedāvājumu desmit gadiem – šis piedāvājums bija saistīts ar jaunā termināļa būvniecību, kura dēļ esošajā terminālī mainītos pasažieru plūsma.

Lai gan par konkursu interesējās 20 starptautiskas kompānijas un nolikumu izņēma 17 kompānijas, savus piedāvājumu iesniegušas tikai divas kompānijas, Dienas biznesam atzina lidostas valdes loceklis Jānis Ķuzulis. Viņš nevarēja atklāt, kuras kompānijas tās ir, bet atzina, ka kopumā lidosta, izskatās, ir sasniegusi mērķi un saņēmusi labākus piedāvājumus nekā airBaltic izteikto. Pēc J. Ķuzuļa teiktā, lēmums par konkrēta operatora izvēli varētu tikt pieņemts oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 19 miljonus eiro, Rīgas centrā top Lofts&Rosegold projekts, kurā būs izvietoti skandināvu stila loft dzīvokļi un telpas biznesam, informē uzņēmums R.Evolution city.

Jaunais projekts atrodas Strēlnieku ielā, 3955 kvadrātmetru plašā teritorijā, un tas sastāv no divām ēkām - jaunas septiņu stāvu daudzdzīvokļu ēkas un četrstāvu arhitektūras pieminekļa, kas veidots neorenesanses stilā. Abas ēkas apvieno stikla galerija.

«Veidojot interjeru mēs centāmies izveidot visu pēc skandināvu stila mājas noteikumiem - apgaismojums dzelteni oranžā krāsā, dabīgie materiāli apdarē un mēbelēm, trīs metrus garš kamīns. Tie ir nepieciešamie atribūti skandināvu stila mājas izveidē, un tam visam noslēgumā - stikla jumts,» komentē R.Evolution city pārstāve Agata Musatova.

Jaunajā ēkā būs 75 dzīvokļi platībā no 50,2 līdz 171,4 kvadrātmetriem, kuri izvietoti no otrā līdz septītajam stāvam. To griestu augstums būs 2,96 metri, bet septītajā stāvā - 3 metri. Ēkas pirmajā stāvā tiks izveidotas komercplatības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sevišķi komercplatības kļūst par peļņu meklējošā kapitāla glābiņu; pasaulē cenas aug, bet ne Latvijā , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Investīciju kompānija Blackstone Group un banka Wells Fargo gatavojas pamatīgam darījumam nekustamo īpašumu jomā ar Geleral Electric, raksta The Wall Street Journal. Paredzami 30 miljrd. USD vērtais darījums iekļaujas globālā tendencē, rekordzemo bāzes procentlikmju dēļ kapitālam meklējot kādus daudzmaz peļņu sološus aktīvus, kas šai gadījumā vēl arī papildus silda nekustamo īpašumu tirgu.

Mieru mammai

Darījuma iemesls GE pusē ir kompānijas vadītāja Džefrija Immelta mērķis samazināt meitas uzņēmuma GE Capital apmērus, ieskaitot nekustamo īpašumu portfeli, vērtē Bloomberg. Tieši nekustamo īpašumu burbuļa dēļ izraisītās finanšu krīzes GE Capital sagādāja riskantu situāciju mātes kompānijai. Kopš krīzes gadiem GE Capital ir atbrīvojies no miljardus USD vērtiem aktīviem, ieskaitot ārvalstu banku akcijas. GE stratēģija ir stiprināt biznesa ražojošo pusi. Ziņa par gaidāmo lēmumu likusi arī celties GE akciju vērtībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 19 miljonus eiro, Rīgas centrā tapis "Lofts&Rosegold" projekts, kurā izvietoti gan dzīvokļi, gan telpas biznesam, informē projekta attīstītājs "R.Evolution".

Jaunais projekts atrodas Strēlnieku ielā, 3955 kvadrātmetru plašā teritorijā, un tas sastāv no divām ēkām - jaunas septiņu stāvu daudzdzīvokļu ēkas un četrstāvu arhitektūras pieminekļa. Abas ēkas apvieno stikla galerija.

Jaunajā ēkā izvietoti 75 dzīvokļi platībā no 50,2 līdz 171,4 kvadrātmetriem, kuri izvietoti no otrā līdz septītajam stāvam. To griestu augstums ir 2,96 metri, bet septītajā stāvā - 3 metri. Ēkas pirmajā stāvā izveidotas komercplatības, kuras plānots atvēlēt arī restorānam vai kafejnīcai.

Savukārt četru stāvu ēka ir arhitektūras piemineklis, kas iekļauts UNESCO mantojuma reģistrā. Šajā ēkā ir vairākas iekārtojuma koncepcijas. Viena no tām - dalījums četros loft tipa dzīvokļos. To griestu augstums - no 3,11 metriem līdz 6,54 metriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Parīzes lidostu operators pērk 38% akciju Rīgas lidostā strādājošajā Turcijas koncernā TAV Airports Holding

BNS, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas galvaspilsētas Parīzes lidostu operators Aeroports de Paris (ADP) ir vienojies par 38% daļu iegādi Turcijas lidostu operatorā TAV Airports Holding, kas darbojas arī starptautiskajā lidostā Rīga, tostarp iznomā komercplatības un nodrošina beznodokļu tirdzniecību.

Pirmdien izplatītajā ADP paziņojumā sacīts, ka TAV Airports Holding akcijas par 874 miljoniem ASV dolāru (464 miljoniem latu) franči pērk no trim Turcijas koncerna lielākajiem akcionāriem – Turcijas kompānijām Akfen Holding, Tepe Holding un Sera Yapi Endustrisi & Ticaret. Turklāt ADP iegādāsies 49% daļu Turcijas koncerna būvniecības struktūrvienībā TAV Yatirim Holding.

«Šā darījuma dēļ tiks izveidota viena no lielākajām lidostu operatoru aliansēm pasaulē, kas tiešā vai netiešā veidā pārvalda 37 lidostas, kurās apkalpo kopumā 180 miljonus pasažieru gadā,» sacīts ADP paziņojumā. ADP norāda, ka iegādes darījums ir daļa Francijas kompānijas stratēģijas, kas paredz darbības izvēršanu attīstības valstu tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunveidotajā Rīgas centra kvartālā Centrus noslēgumam tuvojas lielākie dzīvojamo ēku būvdarbi. Garāmgājēju skatieniem jau ir atklāta ēkas fasāde uz Dzirnavu ielas. Atbilstoši arhitektu iecerei šī fasāde iederas un stilistiski atspoguļo ēku fasādes šajā Dzirnavu ielas posmā, teikts medijiem izplatītajā paziņojumā.

Būvniecības darbu 2/3 daļas jau ir pabeigtas un šobrīd turpinās darbs pie dzīvokļu iekšējās apdares un kvartāla publiskās zonas labiekārtošanas. Gandrīz pilnībā pabeigti darbi pie komercplatību izbūves.

Kvartāls Centrus ir viens no pēdējiem pilnai apbūvei nodotajiem kvartāliem pašā Rīgas centrā. Tas atrodas starp K. Barona, Dzirnavu, Tērbatas un Blaumaņa ielām, kur ir apvienota klusa un privātā dzīvojamā zona ar pārdomātu un pilsētvidei piemērota publiskā zona.

Kvartāla Centrus būvniecības darbi tika sākti 2014. gada vasarā. Šeit top multifunkcionāla centra 2. kārta - divas 7 stāvu dzīvojamās ēkas, kurās tiks iekārtoti 84 dzīvokļi un komercplatības ēku pirmajos stāvos. Gājēju promenāde savienos Blaumaņa ielu ar Dzirnavu ielu. Abas ēkas ekspluatācijā tiks nodotas 2015.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Ekonomists: Apbrīnojama ir sabiedrības spēja saredzēt problēmas tur, kur patiesībā vērojams panākums

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, 02.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasot par kādas jaunbūvētas rūpnīcas vai lielveikala potenciālo ekonomisko ietekmi, līdz šim vissvarīgākā šķita informācija, cik jaunas darbavietas tiks radītas.

Hronisks darbavietu trūkums – nopietna kaite, kas Latvijā bija vērojama visus šos gadus pēc neatkarības atjaunošanas, izņemot īsu tautsaimniecības pārkaršanas periodu (2005.–2007. gadā). Visus šos gadus jautājums, kādas darbavietas tiks radītas (kvalitāte, darba ražīgums un atalgojums - šie trīs faktori ir savstarpēji saistīti), šķita otršķirīgs. Pašlaik situācija mainās – darbavietu skaitam tuvojoties piesātinājuma punktam, izšķiroši svarīga kļūst to kvalitāte. Tas paver iespēju padarīt ekonomikas izaugsmi par ietverošu, t.i., lai labumus no «vidējā ienākumu līmeņa kāpuma» beidzot izjustu ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Pēc diezgan vāja 2016. gada - ekonomikas izaugsmes temps aizvadītajā gadā vairāk nekā dubultojās (līdz aptuveni 6% 2017. gada 3. ceturksnī). Strauji augošai apstrādes rūpniecībai kā tautsaimniecības izaugsmes dzinējspēks pievienojās investīcijas un būvniecība, kas iepriekš stagnēja, bet 2017. gadā guva impulsu saistībā ar Eiropas fondu apguves aktivizēšanos. Darba tirgus kļuva visai labvēlīgs darba ņēmējiem, un bezdarbs patlaban ir zemākais deviņu gadu laikā. Brīvo darba vietu skaits būtiski pieaug, par uzņēmēju plāniem palielināt štata vietas liecina arī to atbildes aptaujās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biežāk par komerctelpu nomu Rīgas centrā interesējas apģērbu tirgotāji, joprojām aktīvi ir arī ēdināšanas uzņēmumi.

Pieprasījums pēc nelielām komercplatībām populārākajās Rīgas iepirkšanās ielās ir pieaudzis un šobrīd jau pārsniedz piedāvājumu, liecina nekustamā īpašuma kompāniju jaunākie dati. Šo tendenci eksperti saista arī ar nomas cenām, kas daudzviet centrā ir pievilcīgākas nekā lielajos tirdzniecības centros. Tai pašā laikā centrā joprojām netrūkst arī tukšu platību, kurām nomnieku atrast ir grūti.

Teritorijā starp Aspazijas, Valdemāra, Marijas (Čaka) un Stabu ielu, kas parasti tiek asociēta ar Rīgas centru, komercplatību noslodze šobrīd ir apmēram 90%, klusajā centrā tā ir līdzīga, bet Vecrīgā sasniedz 95%, savukārt pārējā centra daļā aizpildīti ir aptuveni 80%, informē nekustamā īpašuma kompānijas Newsec izpilddirektore Olga Kozina. Pēc Newsec datiem, visvairāk tiek pieprasītas komercplatības līdz 100m2, to cenas svārstās no 8 līdz pat 45 eiro/m2, un šādu tirdzniecības vietu pieejamība ir salīdzinoši maza. Tāpat tirgū tiek piedāvātas arī 400-500 m2 telpas ar vidējo cenu 15 eiro/m2, bet šajā segmentā pieprasījums ir zemāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lidostā Rīga izbūvēti trīs jauni iekāpšanas sektori un plašākas uzgaidāmās telpas

Dienas Bizness, 16.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No trešdienas, 16.septembra starptautiskās lidostas Rīga pasažieriem, kuri ceļo ārpus Šengenas zonas, pieejami papildus jauni iekāpšanas sektori un plašākas uzgaidāmās telpas, informē lidostas pārstāve Sarmīte Rinmane.

Lidostas termināļa attīstības 5.kārtas projekta ietvaros šobrīd realizēts būvniecības pirmais posms, kā rezultātā paplašināta ārpus Šengenas zona un izbūvēti trīs jauni iekāpšanas sektori un plašākas telpas ielidojošajiem pasažieriem.

Būvdarbus veica SIA Skonto Būve, būvuzraudzību nodrošināja pilnsabiedrība Būvalts P.M.G., projekta autori ir SIA Arhis Arhitekti.

Patlaban ir izsludināts atklāts konkurss termināļa attīstības būvniecības otrajam posmam. Pēc pilnīgas jaunās piestātnes ēkas pabeigšanas tajā plānoti 19 jauni iekāpšanas sektori, trīs gaisa kuģu tilti, jaunas komercplatības un plašas un ērtas pasažieru uzgaidāmās telpas, kas viss kopumā palielinās lidostas kapacitāti. Būvniecības otro posmu plānots realizēt līdz 2016.gada rudenim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā, ēkā, kurā pirms vairākiem gadiem atradās Latvijas 1. rokkafejnīca, šī gada augusta sākumā uzsākti pārbūves darbi, lai ierīkotu tur ātrās ēdināšanas restorāns Hesburger, noskaidroja Db.lv.

Ēkas 1. stāvs tiek pārbūvēts atbilstoši vienotam starptautiskajam «Hesburger» restorānu konceptam, tajā paredzot kases zonu ar vairākām kasēm, plašu klientu zāli, daudzveidīgus digitālos risinājumus. Plānots, ka projekts tiks nodots ekspluatācijā šī gada beigās, biznesa portālam db.lv pastāstīja Hesburger attīstības direktore Ievas Salmelas.

«Līdz šim Liepājā esam atvēruši divus restorānus, kuru darbības rādītāji norāda uz liepājnieku un pilsētas viesu lielo interesi par mūsu pakalpojumiem. 2016. gadā, kad tika piedāvāta iespēja attīstīt jaunu restorānu pilsētas centrā, iegādājāmies komercplatību - ēku un pieguļošo zemes gabalu Stendera ielā 18 trešā restorāna attīstībai. Komercplatības iegādes darījuma summa bija 665 tūkstoši eiro. Šāds lēmums tika pieņemts, izvērtējot pilsētā jau esošo restorānu darbības rādītājus, kā arī kopējo uzņēmējdarbības attīstības vidi Liepājā,» skaidro I.Salmela.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstības uzņēmums “Hepsor”, kas darbojas Igaunijas un Latvijas tirgū, uzsācis sagatavošanās darbus uzņēmuma akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam (IPO) un to iekļaušanai “Nasdaq Tallinn” biržas galvenajā sarakstā.

Precīzais akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma laiks tiks paziņots pēc sagatavošanās darbu noslēguma.

Publiskais piedāvājums sniegs investoriem iespēju ieguldīt vienā no straujāk augošajiem nekustamā īpašuma attīstības uzņēmumiem Baltijā. Ar iegūtajiem līdzekļiem tiks finansēti plānošanas stadijā esošie nekustamo īpašumu attīstības projekti.

Šobrīd uzņēmuma portfelī ir 20 jauni attīstības projekti, kuru kopējā platība ir 140 000 m2. Akciju publiskā piedāvājuma laiku var ietekmēt norises globālajā ekonomikā un to atspoguļojums akciju tirgos.

2020. gadā “Hepsor” iekļuva nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas “Colliers” nekustamo īpašumu attīstītāju top10. Savukārt Igaunijā uzņēmums pēdējo četru gadu laikā (no 2017.gada līdz 2020.gadam) pastāvīgi bijis starp četriem lielākajiem mājokļu attīstītājiem. Pagājušajā gadā tas ieņēma otro vietu tirgū ar 277 pārdotiem jauniem dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr būvnieki strīdas par tiesībām turpināt Starptautiskās lidostas Rīga paplašināšanu, lidosta plāno turpmākus attīstības soļus

Konkursā par Ziemeļu piestātnes otrās kārtas būvniecību, kurā par uzvarētāju atzīta būvkompānija Merks, solot darbus veikt par 8,87 milj. eiro (bez PVN), iesniegtas divas sūdzības, kuras Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) plāno skatīt 24. novembrī. Nemierā ar konkursa rezultātiem ir a/s LNK Industries un AB Panevežio statybos trestas, liecina informācija IUB mājaslapā. Kamēr notiek lietas izskatīšana IUB, LNK Industries atturas no komentāriem par sūdzību.

Arī līdz šim iepirkuma procedūra nebija raita – vasarā izsludinātā iepirkuma nolikumā veiktas korekcijas, saņemtas vairākas sūdzības. Iebildumi pret konkursa prasībām bija gan LNK Industries, kas vairākus nolikuma punktus traktēja kā konkurenci ierobežojošus, gan būvkompānijai Re&Re. Tā savukārt uzskatīja, ka atsevišķas prasības formulētas tā, ka neizdosies sasniegt vēlamo mērķi – pārliecināties par pretendentu pieredzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieva un Andris Tarandas ēdiena gatavošanas mīlestību pārnesuši no savas mājas virtuves uz omulīgu vegānisko kafejnīcu Zaļais gurķis.

Ģimenes izlolotā kafejnīca durvis vērusi vien pirms pieciem mēnešiem, un par spīti faktam, ka tā atrodas nevis dzīvīgā pilsētas centra ielā, bet ostas tuvumā, uzņēmēji par klientu trūkumu nesūdzas. Kafejnīcas vajadzībām tiek nomātas komercplatības dzīvojamās mājas pirmajā stāvā; sēžot tajā, pa logu var vērot, kā ripo preču vilciena vagoni. Ik dienas kafejnīcā rosās tās saimnieki Ieva un Andris, palīgos reizēm nāk lielākie no viņu bērniem. «Mums ir liela ģimene – pieci bērni. Tas nozīmē, ka ik dienas dzīvojam kopā ar pieciem dažādiem cilvēkiem un katrs no viņiem atšķiras, arī viņu izvēles attiecībā pret ēdienu ir dažādas. Gadā mēs svinam septiņas dzimšanas un septiņas vārda dienas, kad organizējam mājas ballītes, uz kurām ierodas daudz draugu un radu. Viņu pamudināti, mēs nolēmām, ka varam pamēģināt savu prieku pret ēdiena gatavošanu nodot ne tikai viņiem, bet arī citiem cilvēkiem, kuri viesojas mūsu kafejnīcā,» stāsta Andris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dzelzceļa pasažieru stacijā ceturtdien vienā no tuneļiem kādai kafejnīcai iegruvuši griesti un no ēkas evakuēti aptuveni 100 cilvēki, noskaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Izsaukums saņemts plkst.14.22. Incidents noticis stacijas ēku kompleksa B tunelī.

Pēc VUGD rīcībā esošās informācijas viens cilvēks pēc incidenta vērsies pie mediķiem.

Notikuma vieta patlaban ir norobežota, un tajā strādā atbildīgie dienesti strādā.

Kā pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, šobrīd notikuma vietā turpina dežurēt divas mediķu brigādes, taču līdz šim mediķu apskate veikta tikai vienai personai.

Tikmēr stacijas ēkas apsaimniekotāja - SIA "Linstow" - pārstāvji aģentūrai apliecināja, ka ceturtdien stacijas B tunelī ir iegruvuši griesti un tas noticis virs kafejnīcas "Sala".

Pašlaik drošības apsvērumu dēļ ir slēgta stacijas A un B tuneļa komercplatības daļa. Detalizētu informāciju par notikušo un tā iemesliem "Linstow" pieprasīs ēkas īpašniekam - VAS "Latvijas dzelzceļš".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņus gadus pēc dizaina apstiprināšanas Dubaijā atklāts pasaulē augstākais «vītais» debesskrāpis Cayan Tower, vēsta pasaules mediji.

Arābu nekustamo īpašumu kompānija Cayan Group ekspluatācijā nodevusi 310 metru, 80 stāvu augstceltni, kas savijusies deviņdesmit grādu leņķī.

Pašlaik aptuveni 80% no debesskrāpī esošajiem dzīvokļiem jau ir pārdoti, stāsta Cayan Group prezidents Ahmends Al Hati (Ahmed Al Hatti). Dzīvoklis ar vienu guļamistabu «vītajā» debesskrāpī maksā no 545 tūkst. ASV dolāru, bet dzīvoklis ar divām guļamistabām – 953 tūkst. ASV dolāru. Tāpat ēkā atrodas arī mājokļi ar vairāk istabām, kā arī luksusa dzīvokļi jeb penthouse ēkas augšējos stāvos, raksta cpexecutive.com.

Augstceltnē lielākoties atrodas dzīvojamās telpas, un vien divus stāvus aizņem komercplatības un atpūtas zonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Lidosta Rīga noslēdz līgumu par iekšdarbu veikšanu jaunajā piestātnes ēkā

Lelde Petrāne, 22.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā lidosta Rīga noslēgusi līgumu ar SIA Merks par nepieciešamo būvdarbu veikšanu jaunajā ziemeļu piestātnē. Pēc to realizācijas pasažieriem būs pieejami 19 jauni iekāpšanas sektori, trīs gaisa kuģu tilti, jaunas komercplatības un plašas uzgaidāmās telpas, kas viss kopumā palielinās lidostas kapacitāti.

«Realizējot šo termināļa paplašināšanas kārtu, uzlabosim pasažieru ērtības un sniegto pakalpojumu kvalitāti,» komentē starptautiskās lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš.

Būvdarbus plānots pabeigt līdz 2016.gada rudenim, to līgumcena ir 8,87 miljoni eiro.

Būvuzraudzību nodrošinās pilnsabiedrība Būvalts P.M.G., projekta autori ir SIA Arhis Arhitekti.

Lidosta šo projektu realizē savas saimnieciskās darbības ietvaros, finansējot to no saviem līdzekļiem un piesaistot kredītlīdzekļus no POHJOLA BANK PLC.

Lidostas termināļa attīstības 5.kārtas projekta ietvaros līdz 2015.gada septembrim realizēts būvniecības pirmais posms, kā rezultātā paplašināta ārpus Šengenas zona un izbūvēti trīs jauni iekāpšanas sektori un plašākas telpas ielidojošajiem pasažieriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājs "Hepsor" investēs 12 miljonus eiro jauna daudzdzīvokļu projekta būvniecībai Mārupē, Lielajā ielā 45, informē "Hepsor" pārstāvji.

Projektu "Mārupes dārzs" veido četri korpusi ar 23 dzīvokļiem katrā no tiem jeb kopā 92 divu, triju un četru istabu dzīvokļi. Projekta četru korpusu būvdarbus iecerēts pabeigt 2023.gada vasarā.

Jaunajā projektā paredzēta arī apzaļumota teritorija, privātās terases, balkoni, velonovietnes, autostāvietas, atpūtas stūrīši bērniem un pieaugušajiem, spēļu laukums centrālajā pagalmā.

"Hepsor" grupas kopējais apgrozījums 2020.gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, pieauga par 98%, sasniedzot 38,8 miljonus eiro. Savukārt uzņēmuma tīrā peļņa attiecīgajā periodā pieauga par 115%, sasniedzot 2,9 miljonus eiro. Dati par pagājušo gadu vēl nav publiskoti.

Latvijā 2020.gadā "Hepsor" grupas uzņēmuma pārdošanas ieņēmumi sasniedza 4,9 miljonus eiro, veidojot gandrīz 13% no kopējiem grupas pārdošanas ieņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu uzņēmums Ektornet pārdevis jaunu septiņstāvu biroju ēku Gunāra Astras ielā 1C, Purvciemā. Īpašumu iegādājies uzņēmums SIA Astras Biznesa Centrs.

Ektornet valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks, komentējot darījumu, saka: «Paredzams, ka 2014. gadā pieprasījums pēc biroju platībām pieaugs un biroja ēka Gunāra Astras ielā 1C būs pievilcīga daudziem potenciālajiem nomniekiem.»

Darījums, kura summa netiek atklāta, ietver 5165 m2 lielu zemes gabalu, uz kura atrodas ekspluatācijā nodota un jauna biroju ēka ar kopējo platību 11 486 m2. Ēkas izmantojamo telpu kopējā jeb lietderīgā platība ir 6840 m2. Tai ir 155 autostāvvietas, no tām 85 pazemes un 70 virszemes. Ēkā ir trīs lifti. Viena stāva vidējā platība ir apmēram 1050 m2 un tajā var izvietot gan atklāta plānojuma birojus, gan arī tos pārplānot un sadalīt. Visi ofisi ir ar pilnu apdari.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apzagšanas gadījumu skaits audzis gan privātajā, gan komercsegmentā. Kopumā, salīdzinot, piemēram, ar 2012. gadu, apzagšanas gadījumu skaits no privātīpašumiem audzis par 47%, savukārt no komercīpašumiem par 23%, liecina apdrošinātāja ERGO apkopotā informācija.

«Līdz ar lielāku finansiālo stabilitāti cilvēki arvien vairāk iegādājas dārgas lietas un bagātīgāk aprīko savus mājokļus un birojus. Tāpēc tos arvien biežāk apmeklē arī zagļi,» stāsta ERGO atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

No mājokļiem visbiežāk tiek zagti mobilie telefoni, portatīvie datori, fotokameras, kažokādas izstrādājumi un dārglietas. Vidējā atlīdzība par zādzību no mājokļa ir 1590 eiro. Savukārt no komercīpašumiem visbiežāk tiek zagti datori, juvelierizstrādājumi, sporta inventārs un preces, un vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība ir 4417 eiro.

ERGO pieredze liecina, ka zādzību pieaugums no mājokļiem ir novērojams ne tikai vasaras periodā, kad cilvēki dodas uz vasarnīcām vai tālākos ceļojumos un atstāj īpašumu bez uzraudzības. Īpaša uzmanība īpašuma drošībai ir jāpievērš arī pārējos gadalaikos, īpaši, iestājoties tumšajam rudens – ziemas periodam, kad saglabājas liels zādzību skaits, jo ļaundari var daudz vieglāk iekļūt īpašumā nepamanīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāju viedoklis par pēdējā laikā piedzīvoto nekustamā īpašuma tirgus attīstību ir neviennozīmīgs, liecina Swedbank veiktās aptaujas dati.

Piektdaļa uzskata, ka tirgus drīzāk stagnē, kamēr tikpat liela daļa ir pretējās domās un uzskata, ka tirgus attīstās ļoti strauji un vērojama tā pārkaršana. Savukārt nepilna piektdaļa (17%) uzskata, ka nekustamā īpašuma tirgus attīstās stabili un saprātīgos tempos. Kopumā, pēc iedzīvotāju domām, nekustamā īpašuma tirgu šobrīd raksturo cenu kāpums atsevišķos segmentos (29%) un kvalitatīva piedāvājuma trūkums reģionos (27%). Tai pat laikā ik gadu pieaug iedzīvotāju vēlme iegādāties sev mājokli un tuvāko divu gadu laikā šādu domu apsver 15% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju.

Vērtējot iedzīvotāju priekšstatus par nekustamā īpašuma tirgus attīstību, Swedbank hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis norāda: «Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā nekustamā īpašuma tirgus ir attīstījies vienmērīgi, bez pārmērībām, un par tirgus pārkaršanu šobrīd runāt būtu pāragri. Vidējā dzīvokļu cena Rīgā, lai arī aug, šobrīd ir aptuveni 25% līdz 30% zem pirmskrīzes augstākā punkta jeb vidēji 1027 eiro kvadrātmetrā. Arī aktivitāte ir zemāka nekā tolaik, un cilvēki daudz piesardzīgāk izvērtē iespējas iegādāties mājokli un šim nolūkam aizņemties. Zīmīgi, ka lielākā piesardzība šobrīd ir novērojama tieši Latvijā, kur nekustamā īpašuma tirgus aug lēnāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Salīdzinājumam – Viļņā vidējā cena par kvadrātmetru šogad sasniegusi 1488 eiro, savukārt Tallinā – 1746 eiro, taču pirms pieciem gadiem vidējā cena abās valstīs bija 1100 eiro kvadrātmetrā. Cenu pieaugumu kaimiņvalstīs sekmējis salīdzinoši lielais pieprasījums pēc jauniem mājokļiem. Tai pat laikā Latvijā nekustamais īpašums ir vispieejamākais visā Baltijā, jo algu kāpums pie mums pārsniedz nekustamā īpašuma cenu kāpumu.»

Komentāri

Pievienot komentāru