Foto

Piedzīvojot lielu pieprasījumu, vietējā arbūzu audzētāja kāpina apjomus

Dienas Bizness, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Arbūzu audzētāja Tatjana Ābeltiņa pērn izaudzējusi pusotru tonnu arbūzu, bet šogad cer uz krietni lielāku ražu. Arbūzi tāpat kā pērn augs zem klajas debess, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

Tieši tāpat kā pagājušajā gadā pavisam netālu aiz Gulbenes pilsētas robežas paveras tīrums, kurā arī šogad tiks audzēti vairāku šķirņu arbūzi. Arbūzu audzēšanai T. Ābeltiņa pievērsās pagājušajā gadā. Arbūzi patiešām arī izauga, arī pieprasījums tiem bijis liels. Šogad arbūzi tiek audzēti jau trīs reizes lielākā platībā. Lai zeme tiktu racionālāk izmantota, arbūzu audzēšana notikšot pēc jaunas metodes.

«Tas būs savā ziņā eksperiments,» Dzirkstelei sacījusi T. Ābeltiņa un piebildusi, ja uz konkrēto platību parasti tiek stādīti 1000 stādi, tad viņa stādīs uz pusi vairāk. Kopumā tiks iestādīti 2300 arbūzu stādi.

«Sakarā ar to, ka pēdējie arbūzi nepaspēj nogatavoties, tad šogad audzēšanas tehnoloģija man būs citādāka. Proti, stādi tiks īsināti, līdz ar to racionālāk tiks izmantota zeme. Pirmie arbūzi ir visgaršīgākie un vissaldākie, tāpēc uz viena dēsta tiks atstāti viens līdz divi arbūzi. Pērn uz katru stādu bija trīs līdz četri arbūzi. Protams, daudz kas atkarīgs būs tieši no saules,» skaidrojusi T. Ābeltiņa.

Lai arī pērn sēklas tika ņemtas arī no pašas izaudzētajiem arbūziem, tomēr tās šogad netika iesētas. «Negribēju riskēt,» atzinusi T. Ābeltiņa. Viena daļa arbūzu sēklu tika pasūtītas internetā, bet otra daļa iepirktas veikalos no Latvijas sēklu tirgotājiem.

Puse dēstu jau sastādīta tīrumā, pusē vēl - siltumnīcā, bet šonedēļ arī tie, visticamāk, jau būs pārstādīti tīrumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arbūzi šogad padevušies, atzīst Grobiņas novada Medzes pagasta Arāju saimnieks Rolands Dambis. Arbūzi jau nopērkami Liepājas tirgū. Ražot sākušas vairākas agrīnās šķirnes, bet vēlīnākām bumbuļi labi aizmetušies, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Šogad arbūzi aug labāk nekā pagājušajā gadā,» stāsta lielo ogu audzētājs Rucavas novadā Artis Ķūsis. Arī laikapstākļu ziņā šī esot daudz labvēlīgāka vasara nekā iepriekšējā, kad bijis auksts un vējains.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Piemājas saimniecība Kluči veikaliem Elvi piegādās vietējos arbūzus

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalos ELVI pieaug Latvijā audzētu dārzeņu, ogu un zaļumu īpatsvars. Pēc laika plauktos nonāks arī Latvijā audzēti arbūzi.

«Šobrīd veikalos ELVI dārzeņu, ogu un zaļumu segmentā jau 32% ir Latvijā audzēti labumi, kas ir dažādas šķirnes tomāti, garie gurķi, baltie redīsi, kabači, Ķīnas kāposti, zemenes, rabarberi, dažādu šķirņu salāti, zaļie lociņi, baziliks un piparmētra podiņos,» informē SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine. «Jūlijā pašmāju dārzu labumu skaits noteikti pieaugs, veidojot vairāk nekā 50% no kopējā piedāvājuma.»

ELVI sadarbojas ar vairākām saimniecībām: Kliģēni, EKO Getliņi, Mežvidi, Baltiņi, Baltpēteri, Roņi, Letis, Lekšas u.c. «Ar dažām zemnieku saimniecībām ir izveidojušās jau stabilas un ilggadējas biznesa attiecības, tomēr vienmēr esam atvērti arī jaunai sadarbībai ar pašmāju ražotājiem un lauksaimniekiem,» atzīmē L.Vārtukapteine.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš pagājušās piektdienas, 2.oktobra veikalos ELVI ir nopērkami Latvijas arbūzi, ko audzē P/S Kluči, Rucavas novadā, informē uzņēmumā.

Pašreiz veikalos ELVI dārzeņu, ogu un zaļumu segmentā 54% ir pašmāju dārzeņi, augļi un zaļumi.

Lai nodrošinātu pircējus ar svaigiem un kvalitatīviem Latvijas dārzeņiem, ogām un zaļumiem tādā apjomā, kas atbilst pieprasījumam, ELVI sadarbojas ar individuālajiem komersantiem un zemnieku saimniecībām: Osīši, Bračas, Dārzi, Kliģēni, EKO Getliņi, Mežvidi, Baltiņi, Baltpēteri, Roņi, Letis, Lekšas u.c.

ELVI ir franšīze ar vairāk nekā 150 veikaliem ELVI visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Biznesa ideja: Kā izaudzēt interesantas formas augļus un dārzeņus

Lelde Petrāne, 15.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas uzņēmums izdomājis augļu un dārzeņu veidnes, kas ļauj izaudzēt, piemēram, sirds formas arbūzus un Budas formas bumbierus.

Uzņēmums Fruit Mold izgatavo plastmasas veidnes, lai parastiem augļiem un dārzeņiem piešķirtu dīvainas formas. Saskaņā ar uzņēmuma līdzšinējo pieredzi populārākie ir sirds formas un kvadrātveida arbūzi, kā arī galvaskausa formas ķirbji.

Par šādu izgudrojumu uzņēmums no klientiem iekasē no 10 līdz vairāk nekā 40 eiro.

Dīvaino augļu un dārzeņu ideju ķīnieši esot aizguvuši no Japānas, kur īpaša dizaina augļu cena var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Saindēšanās gadījumu dēļ PVD varētu pārbaudīt arī citus Baltic Restaurants Latvia objektus

LETA, 13.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc smagas bērnu saindēšanās trīs Siguldas bērnudārzos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA «Baltic Restaurants Latvia», pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa teica, ka notikušā kontekstā PVD veic apjomīgas pārbaudes, par kuru rezultātiem ziņos, tiklīdz tie būs. Primāri pārbaudes notiek pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās konstatēti saslimšanas gadījumi, kā arī pārbaudīts tiek «Baltic Restaurants Latvia».

Meistere atzina, ka «Baltic Restaurants Latvia» apkalpo apmēram 100 dažādus objektus, taču patlaban informācija ir tikai par saindēšanos trīs Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, tāpēc galvenā uzmanība tiek koncentrēta uz tām, kā arī uz pakalpojuma nodrošinātāju.

Vienlaikus viņa atzina, ka pārbaudes PVD sācis vien nesen, un nav izslēgts, ka tās notiks arī citos objektos, kuriem pakalpojumus nodrošina «Baltic Restaurants Latvia».

Komentāri

Pievienot komentāru