Atpūta

Piektdienas intervija ar Baltic Restaurants valdes priekšsēdētāju Aigaru Kaugaru

Lelde Petrāne, 09.05.2014

Jaunākais izdevums

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Baltic Restaurants valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars. Baltic Restaurants (zīmols Daily) kā ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs darbojas gan Latvijā, gan Igaunijā.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Iesāku vadīt ēdināšanas uzņēmumu nejauši, bet šo iespēju man deva, jo redzēja, ka tiešām to gribu un man «aste bija gredzenā», nevis «vilkās pa zemi». Šādi arī šobrīd pats skatos uz darbiniekiem, jo tas ir pamata priekšnosacījums, lai kas sanāktu! Biju arī pietiekami drosmīgs, šo iespēju izmantot, jo nekad nebiju uzņēmumu vadījis un man tās bija lielas pārmaiņas starp nodaļas un uzņēmuma vadīšanu. Dzīvē jau tā ir, ka jācenšas šīs iespējas pamanīt un tad arī izmantot.

Nozare man ir ļoti mīļa, jo tajā darbojoties varam izdarīt ko vērtīgu ne tikai sev, bet arī Latvijai. Mēs esam eksportējošs uzņēmums, kas eksportē savas zināšanas ārpus Latvijas, tādēļ jo vairāk varam dot ieguldījumu valsts attīstībā. Man ir ļoti svarīgi, lai tas, ko daru, dod labumu arī citiem. Kā pirms daudziem gadiem rakstījis Rainis: «Gūt var ņemot, gūt var dodot, dodot gūtais neatņemams.»

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Latvijā ir daudz laba, ko neapzināmies un pie kā esam pieraduši – nav zemestrīču un viesuļvētru, jau ilgi nav kara, ir skaistas upes un ezeri, pie kurām atpūsties, mums ir skaista jūra, ģeogrāfiskais novietojums atbalsta uzņēmējdarbību, sportisti olimpiādēs iegūst daudz medaļu un uz vienu cilvēku medaļu ziņā esam starp labākajiem pasaulē, esam pirmie Eiropas čempioni basketbolā, jau vairāk nekā 20 gadus Latvija atkal ir brīva valsts, jo īsā laika posmā saredzējām un arī izmantojām iespēju atgūt neatkarību, tieši tāpat kā mūsu senči agrāk un tas ir kaut kas, par ko mēs visi varam priecāties. Te nav jāmeklē ēnas puse un kas varēja būt labāk, bet vienkārši jāpriecājas!

Ēdināšanas nozarē, tāpat kā jebkurā nozarē, vienmēr gribas kaut ko labāk.

Viena lieta ir valsts un pašvaldību pasūtījumi un konkursi, kur gribētos ātrāku lēmumu pieņemšanu, jo konkursi par ēdināšanu skolās un citās valsts vai pašvaldību iestādēs tepat Igaunijā tiek pieņemti būtiski ātrāk.

Attieksme pret uzņēmumiem no valsts uzraugošo iestāžu puses ir palikusi vienādāka pret visiem uzņēmumiem, tomēr arī šeit nepieciešams situāciju uzlabot, jo bieži vien lielākas prasības tiek izvirzītas tam uzņēmumam, kam iet labāk vai kurš ir lielāks, jo ir sajūta, ka tas varēs izpildīt augstākas prasības. Tas traucē pat vairāk nekā ekonomikas problēmas kopumā, jo tās skar vienādi visus.

Tas, ko gribas labāk, precīzāk sakot vairāk, ir Latvijā piedzimušu bērniņu. Protams, ir daudz lietu, par ko jādomā, bērniņam piedzimstot, un kas maksā naudu, tomēr Latvijas vēsturē vēl nekad nav bijuši tik labi apstākļi, lai ģimeņu pieaugumi būtu daudz grandiozāki. Laimīgai bērnībai nav nekādas korelācijas ar naudas daudzumu vecāku makā, jo tāpat kā man laimīgākie mirkļi bija tad, kad mamma pēc darba ar mani spēlējās vai braucām ekskursijās, arī mani bērni novērtē ne tik daudz dāvanas, bet laiku, ko veltu viņiem, darot kopā nopietnas lietas un blēņas.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu uzņēmumu?

Iepriecina, ka strādāju kopā ar zinošiem un mērķtiecīgiem kolēģiem, kuri ir motivēti un nav jādomā sarežģītas motivācijas sistēmas. Vadības darbiniekiem jābūt motivētiem no darba, ko viņi dara. Darbam, kas tiek darīts, ir jāsniedz prieku. Ja nepieciešama motivācijas shēma, kaut kas nav kārtībā. Vai nu cilvēks vēl nav izaudzis līdz vadības līmenim vai arī darbs neaizrauj.

Iepriecina arī kļūdas, ko pieļaujam un no kurām mācāmies, jo tas nozīmē, ka attīstāmies.

- Vai darbinieku trūkumu izjūtat?

No vienas puses skatoties, ir bezdarbs, no otras – trūkst kvalificētu darbinieku. Darbinieku trūkums ēdināšanas biznesā ir ciklisks, kaut arī darbinieku trūkumu izjūtam visu laiku.

Baltic Restaurants ir plašas iespējas, piedāvājot darbu, jo mūsu restorāni, ēdnīcas un kafejnīcas ir dažādās vietās ar dažādiem darba laikiem. Piemēram, mums ir daļa darbinieku, kuri ir piekrituši strādāt, jo līgums ietver iespēju ņemt apmaksātu un neapmaksātu atvaļinājumu visas vasaras garumā. Citi grib strādāt, cik spēka un cik ļauj likumdošana.

- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu uzņēmumā?

Baltic Restaurants ir uzņēmums, kas nepārtraukti un mērķtiecīgi attīstās un to sagaidām no visiem, jo uzņēmums nekad nevar būt labāks par tā vadītāju un darbiniekiem, kuri tajā strādā.

Cenšamies būt pašdisciplinēti, jo pārāk daudz disciplinējošu procedūru un rīkojumu nogalina iniciatīvu, kas nozīmē, ka uzņēmuma izaugsme palēninās un darbinieku apmierinātība samazinās.

- Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?

Ja agrāk ilgtermiņa mērķus uzņēmumi nosprauda 5 un pat vairāk gadiem un tie bija statiski, tad tagad arī Baltic Restaurants stratēģija ir laikam 2 līdz 3 gadi un tā ir elastīga, pielāgojoties tirgus prasībām un izmaiņām.

Mūsu sniegumu iepriekšējos gados var raksturot kā nepārtrauktu un pārdomātu izaugsmi, kas plānota arī turpmākajos gados. Diversificēsim riskus, attīstot un augot segmentos, kas līdz šim bijuši mazākie un mazāk attīstītākie. Iesoļosim arī Lietuvas tirgū, vēlreiz apliecinot, ka Latvijas uzņēmumi var veiksmīgi darboties ārpus valsts robežām. Turpināsim strādāt, lai dotu labumu sabiedrībai un gūtu prieku no tā, ko paveicam.

- Gūstat labumu no tā, ka Latvija pievienojusies eirozonai?

Pievienošanos eiro plānojām laicīgi, un tā notika gludi, kaut arī izmaksas nebija mazas. Ikdienā nejūtam būtisku ietekmi.

Baltic Restaurants grupas ietvaros norēķini kļuvuši vieglāki, kā arī lētāki ir maksājumi klientiem, kuriem vēl pirms šī gada maksājām eiro, jo nav konvertācijas izmaksu.

Pievienošanās eiro palielina cenu celšanās varbūtību. No otras puses, ja paskatās uz valstīm, kas pievienojušās eiro, pirmajos 5 līdz 8 gados pēc pievienošanās visām valstīm ir bijusi pozitīva ekonomikas attīstība, kas, ļoti iespējams, notiks Latvijā, jo arī cilvēku pozitīvisma līmenis ir augstāks.

- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu.

Strādāt esmu sācis paralēli mācībām dažādos amatos un uzņēmumos. Vairākus gadus biju Fazer ēdināšanas divīzijas Latvijā vadītājs. Fazer vadība nolēma ēdināšanas divīziju Baltijas valstīs slēgt un, uzticoties mums, piedāvāja uzņēmumu vadībai izpirkt (angliski management buyout), ko arī 2011.gadā četratā paveicām, piesaistot finansējumu, un kopš tā laika mans amata nosaukums ir valdes priekšsēdētājs. Kopā ar pārējo Latvijas un Igaunijas uzņēmumu vadību spējam kalnus gāzt un nezinu, kā ar izpirkumu būtu veicies, ja blakus nebūtu spēcīgi profesionāļi.

Ēdināšanas specifika ir spēt atrisināt daudzus nelielus jautājumus un stratēģisko lēmumu ir mazāk salīdzinājumā ar daudzām citām nozarēm, kas atspoguļojas arī manā ikdienas darbā. Prieku rodu par katru lietu, ko izdevies paveikt, arī daudzajām mazajām, tādēļ arī darbā esmu priecīgs.

- Kā radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums?

Izpērkot uzņēmumu 2011.gadā, bija jāmaina arī uzņēmuma nosaukums un pārstāvētie zīmoli. Saprotot, ka darbojamies jau divās valstīs, Igaunijā un Latvijā, kā arī domājot par izaugsmi Lietuvas vai kādā citā tirgū, uzņēmuma nosaukumam tas bija jāatspoguļo, tādēļ uzņēmuma nosaukumā tika iekļauts reģiona apzīmējums angļu valodā, lai tas ir saprotams visās valstīs. Otrs vārds nosaukumā parādīja uzņēmējdarbības jomu, kur darbojamies. Tā arī radās pašu izveidotais Baltic Restaurants. Katrā valstī uzņēmuma nosaukumam tiek pievienots arī valsts nosaukums, jo ņemam vērā vietējo klientu specifiskās prasības.

Mūsu ēdnīcu, restorānu un kafejnīcu apmeklētāji mūs pazīst ar zīmoliem Daily, Daily Special un Daily Cafe gan Latvijā, gan Igaunijā. Daily zīmola ietvaros pusdienu restorāni un ēdnīcas atšķiras, jo pielāgojamies katra klienta prasībām, tomēr paturot iespēju robežās Daily ideju. Šādi darbojas arī pasaules vadošie «contract catering» (ēdināšanas uz sadarbības līguma pamata) uzņēmumi. Daily Special un Daily Cafe atrodas arī iepirkumu centros un uz ielas un ir vienādi, lai klienti zina, ko sagaidīt. Esam radījuši arī Take Off konceptu lidostām, kas veiksmīgi darbojas Tallinas lidostā.

- Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?

Veselīgas (kas nozīmē arī garšīgas) pusdienas ir veselības viens no stūrakmeņiem. Ziemeļvalstīs, Igaunijā, kā arī citās Eiropas valstīs tas ir izprasts, tādēļ brīvpusdienas skolās un vismaz daļēji subsidētas pusdienas strādājošajiem ir jau ilgu laiku, kā rezultātā bērni un pieaugušie mazāk slimo un valsts tērē mazāk līdzekļu bezmaksas medicīnā. Apmaksātas pusdienas bērniem skolā atmaksājas dažu gadu laikā, jo bērni mazāk slimo, un Latvijas valsts lēmumi par apmaksātām pusdienām ir pareizs virziens. Jārod atbalsts arī strādājošo pusdienu subsidēšanai, jo šobrīd jebkura lieluma subsīdija ir ar nodokļiem apliekamais ienākums, ko pievieno darba algai un no kura tiek rēķināti nodokļi. Tātad, lai subsidētu 1 eiro (t.sk. 21% PVN) pusdienām darbiniekam, uzņēmumam tas izmaksā gandrīz 2 eiro un ēdināšanas uzņēmums vēl samaksā 21% PVN, kā rezultātā uz darbinieka šķīvja nonāk mazāk par 50% no kopējās subsīdijas summas. Tas tiešām ir neizdevīgi. Ir valstis, kur par darbinieku ēdināšanas subsidēšanu tiek piešķirtas pat nodokļu atlaides!

Vajag sākt ar mazumu un noteikt summu dienā uz vienu darbinieku, līdz kurai var piešķirt ēdināšanas dotāciju. Valstij nav jāuztraucas par nodokļu neiekasēšanu, jo uzņēmumu, kas subsidē pusdienas, ir ļoti maz lielās nodokļu nastas dēļ. Darbinieki slimos mazāk, jo visos uzņēmumos, kas uzsākuši pusdienu dotāciju, slimības lapas ir būtiski samazinājušās. Ieguvumu ir daudz un ieguvēji ir visi. Uzņēmumi paaugstina Latvijai tik nepieciešamo ražību, kas nepieciešama gan konkurētspējai, gan brīdī, kad trūkst darbinieku praktiski visās nozarēs. Ēdināšanas uzņēmumi var piedāvāt ēdināšanu lētāk, jo, palielinoties ēdāju skaitam, palielinās arī apjoms.

Šis neprasa ieguldījumus no valsts puses un nav neiekasētu nodokļu. Šīs lietas ieguvumi ir jāsaprot un jārīkojas. Savulaik Baltic Restaurants bija pirmie, kas aktīvi runāja par subsidētām pusdienām skolās. Tagad ir pienācis laiks arī pusdienu atbalstam darbiniekiem un par to runāsim un rīkosimies, līdz iespēja pusdienu atbalstam tiks nodrošināta no valsts puses.

- Jūsuprāt, pēdējā laika lielākais veiksminieks un neveiksminieks ir?

Veiksminieki nav tikai tie, kas ko sasnieguši, bet arī tie, kas cauri grūtām situācijām izgājuši un no kļūdām spējuši mācīties, tādēļ termina «neveiksminieks» man nav.

- Kāds ir Jūsu mīļākais ēdiens un dzēriens?

Pirmā lielā pieredze ar ēdiena gatavošanu man bija, strādājot Dānijā, kad ģimene, kurā dzīvoju, lūdza uztaisīt ko latvisku vienu vakaru. Saldajā nolēmu pagatavot klasisko latviešu bubertu ar dzērveņu ķīseli … piededzināju to vairākas reizes vienā un tajā pašā vietā, tā kā iztērēju visas mājās esošās olas, bet bubertu tajā vakarā ēdām. Uh!

Man pašam buberts ar dzērveņu ķīseli arī ir viens no mīļākajiem saldajiem ēdieniem.

Man garšo dažādu tautu virtuves un dažādi ēdieni. Labprāt pamēģinu ko jaunu un tad, kad atrodu ko gardu, izvēlos to daudzas reizes, kamēr attiecīgais ēdiens apnīk.

Laika gaitā mīļākie ēdieni mainās un tagad man garšo tas, ko pirms vairākiem gadiem neēdu. Tas ir interesanti!

- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?

Kamēr mamma strādāja, vecāmāte veltīja man daudz laika un ar savu piemēru iemācīja neturēt ļaunu uz citiem. Nedrīkst ļaut sevi izmantot un pagriezt otru vaigu, kad iesists jau pa vienu, un to var bez ļauna prāta. Vecāmāte dažreiz sadusmojās un ir normāli kādreiz nebūt ar kaut ko apmierinātam, bet viņai dusmas it kā pa vienu ausi iekšā un pa otru ārā izskrēja. Gribot nevaru ilgi dusmoties un ar to lepojos!

Lielu ietekmi uz mani ir atstājis izcilais mūziķis Sting, kura koncertā Jūrmalā iepazinos ar savu sievu. Viņa mūzika mums abiem ļoti patīk. Apbrīnoju viņa spēju rast «brīvu» prātu meditējot, lai radītu skaistas dziesmas, nevis apreibinoties ar alkoholu vai narkotikām. Šī ir aktuāla problēma mūsdienu sabiedrībai, jo aktīvais dzīvesveids ar daudzām darāmajām lietām un gudro telefonu (smart phones) nepārtraukta lietošana dienas garumā aizņem galvas resursus un lielām dziļām domām un plāniem atliek arvien mazāk laika. Cik produktīvas ir dienas, kad telefons aizmirsts mājās! Nevajag ieiet galējībās un nelietot telefonu nemaz, bet atrast balansu un iespējas rast «brīvu» prātu, paralēli strādājot mūsdienīgi.

Esmu profesionāli spēlējis basketbolu, tādēļ filma Sapņu komanda atstāja uz mani dubulti spēcīgu iespaidu. Ir fantastiski aplaudēt kinoteātrī par uzvarētu spēli, it kā tā notiktu reālā laikā. Filma izcili parāda, cik daudz var sasniegt ar mērķtiecīgu un neatlaidīgu darbu. Pēc filmas visi lielie mērķi šķiet tuvāki un vieglāk sasniedzami.

Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?

Man tas, ko daru nav darbs, kā daudziem, kuri vārdā darbs saskata arī daudz negatīvā. Protams, no darba nogurst, tāpat kā no sportošanas un citām lietām ārpus darba, tādēļ nepieciešams miegs un dažādība.

Ārpus darba pavadu laiku kopā ar ģimeni un draugiem un tie ir fantastiski laimes brīži! Kopā darām dažādas lietas – braucam ceļojumos, vizināmies ar riteņiem, dēļojam un slēpojam kalnos, ejam peldēties un spēlēt volejbolu jūras pludmalē, apmeklējam koncertus. Ļoti labprāt lasu grāmatas un klausos mūziku.

Enerģiju gūstu gan darbā, gan ārpus tā no cilvēku smaida, mīlestības un prieka, no tā, ko paveicu, no palīdzības citiem, ko varu sniegt.

- Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.

Viena no anekdotēm, kas man patīk un ir pamācoša, ir par vīru, kurš dzīvoja mājā kādā ciemā, kur sākās plūdi. Vīrs uzrāpās uz jumta, lai nenoslīktu. Garām peldēja liels koks, bet vīrs pie tā neķērās un pie sevis noteica, ka Dievs viņam palīdzēs. Garām brauca laiva un cilvēki aicināja kāpt pie viņiem, bet vīrs attiecās, jo Dievs viņam palīdzēšot. Ciema vadība atsūtīja palīgā helikopteru, bet vīrs atteicās, jo domāja, ka Dievs palīdzēs. Tā vīrs noslīka un nokļuva debesīs. Ieraugot Dievu, viņš sāka vicināt dūres un dusmīgi teica: «Es Tev ticēju, bet Tu mani pievīli.» Dievs izbrīnījies atbildēja: «Es Tev trīsreiz centos palīdzēt, sūtot koku, laivu un helikopteru, bet Tu …». Tā ir arī dzīvē, kad kādreiz neredzam iespēju un to neizmantojam.

- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem

Kad atskatos, ko izdevies sasniegt, tad redzu, ka viss, ko ļoti esmu vēlējies un uz ko mērķtiecīgi esmu gājis, ir sasniegts. Tādēļ novēlu lielus mērķus un sapņus, ko jāuzdrošinās sapņot un sasniegt - tad lielas lietas paveiksim gan ģimenēs, gan darbā, gan Latvijā.

Lai to paveiktu, nepieciešams arī augt personīgi visas dzīves garumā, tādēļ no sirds novēlu nekad nepieaugt ar pakausi pie aizskrūvētas burkas vāciņa un vienmēr rast jaunas lietas, kas ļauj pamēģināt ko neizmēģinātu un uzzināt ko jaunu, ļauj rast prieku! Lai izdodas!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu sadārdzinājums un darbaspēka pieejamība būs galvenie ēdināšanas nozares izaicinājumi

Uzņēmēji DB un DNB bankas rīkotā apaļā galda diskusijā prognozē jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū un paredz, ka nākotnē varētu pieaugt gatavo maltīšu piegādes klientiem.

Kāda šobrīd ir situācija sabiedriskajā ēdināšanā? Vai, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un augot iedzīvotāju labklājībai, ēdināšanas uzņēmumi izjūt tendenci vairāk ieturēt maltīti ārpus mājas?

McDonald’s Mārketinga direktore Baltijas valstīs Baiba Zaķe:

Šobrīd noteikti ēšana ārpus mājas kļūst arvien populārāka. Ja kādu laiku bija sajūta, ka cilvēki vairāk gatavo, tagad vairs tā nav. Jo laika, kas paliek pāri pēc saspringtās ikdienas, ir tik maz, ka cilvēki labāk izvēlas vairāk laika pavadīt ar draugiem un ģimeni, nekā būt pie katliem. Redzam arī, ka McDrive vairāk cilvēku brauc, lai ietaupītu savu laiku, paņem maltīti un brauc tālāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dziesmu un deju svētku ēdināšanas nodrošināšanā vislielākās raizes raisa loģistikas ceļu nodrošināšana, jo Rīgā notiek daudzi ceļu remonti.

Tā sacīja Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanas konkursā uzvarējušā SIA "Baltic Restaurants Latvia" valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Tāpat starp potenciālajiem sarežģījumiem ēdināšanas nodrošināšanā svētku dalībniekiem valdes priekšsēdētājs minēja produktu piegādes loģistikas iespējamos aizkavējumus un konkrētu pārtikas produktu nepieejamību. Trūkstot arī darba roku, kas vērojams visā Latvijas tirgū.

"Esam ar ilggadēju Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanas pieredzi kā Latvijā, tā Igaunijā, tāpēc apzināmies iespējamos riskus," sacīja Kaugars.

Taujāts par to, kā plānots nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus, Kaugars pauda, ka uzņēmums sadarbosies ar pastāvīgiem un ilgtermiņā pārbaudītiem piegādātājiem un loģistikas partneriem. Ēdiens tiks gatavots vairākās virtuvēs, kuras arī ikdienā nodrošina ēdināšanu vairākiem tūkstošiem apmeklētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā Latvijas ēdinātāji nav guvuši nekādu nozīmīgu devumu biznesā, atzīst aptaujātie ēdinātāji.

Ēdināšanas kompānijas AS Lido valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa norāda, ka, salīdzinot šī gada pirmo pusi ar tādu pašu periodu pērn, izmaiņas nav bijušas būtiskas. «Izmaiņas Lido apgrozījumā un čeku skaitā prezidentūras periodā nav bijušas tik ievērojamas, lai mēs varētu teikt, ka prezidentūra ir nesusi mums nozīmīgu devumu biznesā.»

Auziņa arī atzīmē, ka uzņēmums vēl joprojām izjūt, ka tūristu skaits ir samazinājies un neatgriežas iepriekšējā līmenī tik strauji, kā to vēlētos Lido.

Arī ēdnīcu zīmola Daily darbs Latvijas prezidentūras laikā ritējis ierastā ritmā, atzīst Daily pārvaldītājas SIA Baltic Restaurants Latvia valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Baltic Restaurants sāk nodrošināt ēdināšanu uz prāmjiem Igaunijā

Ilze Žaime, 25.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA «BR Group» ēdināšanas uzņēmums «Baltic Restaurants Estonia», sākot ar šā gada oktobri, sācis nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus arī uz prāmjiem, kas veic pārvadājumus no Igaunijas sauszemes uz divām salām - Sāremā un Hījumā.

Darbības uzsākšanas investīciju apmērs šobrīd esot sasniedzis 150 tūkst. eiro apmēru, taču paredzams, ka līguma darbības laikā investīciju summa varētu pieaugt, informē «Baltic Restaurants» valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars. Līgums par sadarbību ir noslēgts uz septiņiem gadiem.

Divus minētos Igaunijas prāmju maršrutus apkalpo četri prāmji, kas gadā pārvadā apmēram trīs miljonus pasažieru. Lai nodrošinātu maltīšu pagatavošanu un prāmju pasažieru apkalpošanu, uzņēmumā izveidotas 70 jaunas darbavietas. Uz prāmjiem Igaunijas grupas uzņēmums «Baltic Restaurants Estonia» izmantos zīmolu «TakeOff».

«Jau vairākus gadus mūsu uzņēmums eksportē zināšanas un pakalpojumus uz Igauniju, taču sadarbība ar Igaunijas prāmju operatoriem mums būs pavisam jauna pieredze un arī izaicinājums. Ēdināšana uz prāmja pieprasa apgūt jaunas darba metodes, kas ļauj nodrošināt raitu klientu apkalpošanu un augstu pakalpojuma kvalitāti,» norāda A. Kaugars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Baltic Restaurants Latvia veido iekšējo higiēnas testu laboratoriju

Zane Atlāce - Bistere, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Baltic Restaurants Latvija" (BRL), kurā konstatēto vispārējo higiēnas prasību, kā arī citu ar ēdiena gatavošanu saistītu pārkāpumu dēļ ar akūtu zarnu infekciju saslima cilvēki Siguldā, Rīgā un Liepājā, pastiprinājis pārtikas produktu piegādātāju un produkcijas ražotāju auditu, informē uzņēmumā.

Turpmāk pārtikas piegādātāju piedāvātie produkti tiks ne tikai pārbaudīti pēc organoleptiskiem kvalitātes rādītājiem, bet tiks arī veiktas sistemātiskas mikrobioloģisko rādītāju pārbaudes, izmantojot sertificētas laboratorijas pakalpojumus.

"Arī līdz šim esam veikuši pārbaudes pie piegādātājiem, vizuāli izvērtējot telpu un iekārtu stāvokli, higiēnas vizuālos rādītājus, periodiski pārbaudot produktu mikrobioloģiskos rādītājus. Gadījumos, kad piegādātāji šīs pārbaudes nebija izturējuši, sadarbība tika pārtraukta, vai, jaunu piegādātāju gadījumā, netika uzsākta, līdz visi trūkumi no piegādātāju puses tika novērsti," uzsver BRL valdes loceklis Guntis Bredovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāts pirmais Subway restorāns Rīgā, informē īpašnieki SIA Submarine Latvija.

Restorānā investēti 100 tūkstoši eiro, radot 10 pastāvīgas darba vietas. Jaunā restorāna platība ir 111 m2, no kuriem gandrīz trešdaļu aizņem virtuve, bet pārējā platība ir paredzēta apmeklētājiem. Telpas uzņēmums īrēs no Latvijas Universitātes.

Kā informē SIA Submarine Latvija vadītājs Aigars Kaugars, uzņēmums jau pērn sācis darbu Igaunijā, Tallinas lidostā. Savukārt lēmums par Subway atvēršanu Rīgā pieņemts pērn, kad tika piedāvātas labas telpas.

Par nākamo vietu atvēršanu gan Latvijā, gan Igaunijā uzņēmums lems vēlāk, jo, kaut arī ir veikts tirgus pētījums pirms Subway ierīkošanas, būtiski ir izanalizēt faktiskos darbības rezultātus, uzsver A. Kaugars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdināšanas tīkla "Daily" pārvaldītājs SIA "Baltic Restaurants Latvia" pagājušajā gadā strādāja ar 19,704 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 61,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 26,5% un bija 636 728 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn "Baltic Restaurants Latvia" gada nogalē pārvaldīja 124 struktūrvienības, nodrošinot ēdināšanu birojos, rūpnīcās, tirdzniecības centros, skolās, bērnudārzos, universitātēs un sociālās aprūpes centros.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka jaunu ēdināšanas vietu atvēršanai un esošo struktūrvienību materiāltehniskās bāzes uzlabošanai 2022.gadā investēti 300 000 eiro.

Šogad plānots turpināt izaugsmi, lai nostiprinātu pozīciju Latvijas sabiedriskās ēdināšanas tirgū. Līdztekus "Baltic Restaurants Latvia" turpinās darbu pie procesu pilnveidošanas un standartizācijas un kvalitātes nostiprināšanas, kā arī pie apgrozījuma palielināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PVD Stockmann darbinieku ēdināšanas blokā konstatējis atsevišķus higiēnas prasību pārkāpumus

LETA, 15.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nevienā no universālveikalā «Stockmann» darbinieku ēdināšanas blokā ņemto pārtikas paraugu un nomazgājumu laboratoriskajiem izmeklējumiem nav konstatējis piesārņotājus, taču pārbaudē atklāti atsevišķi vispārīgās higiēnas prasību pārkāpumi.

PVD ir saņēmis visus tirdzniecības centra «Stockmann» darbinieku ēdināšanas blokā ņemto pārtikas paraugu un nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātus. «Visi laboratorisko izmeklējumu rezultāti ir negatīvi. Pārbaudē ir konstatēti atsevišķi vispārīgās higiēnas prasību pārkāpumi,» sacīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. Tāpat viņa pastāstīja, ka arī līdz šim saņemtie pie piegādātāja ņemto paraugu laboratorisko izmeklējumu rezultāti ir negatīvi.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja piebilda, ka epidemioloģisko izmeklēšanu, kuras mērķis ir noskaidrot saslimšanas cēloņus, veic Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kas sniegs gala atzinumu par saslimšanas cēloņiem. Marčenkova gan vērsa uzmanību - starptautiskā pieredze nereti rāda, ka ne visos uzliesmojumu gadījumos ir iespējams iegūt informāciju par iespējamo infekcijas avotu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pirms lauzt līgumu ar Baltic Restaurants Latvia, Siguldas pašvaldība gaidīs SPKC atzinumu

LETA, 20.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms lauzt līgumu ar SIA «Baltic Restaurants Latvia», kas sniedz skolēnu ēdināšanas pakalpojumus 12 Siguldas novada izglītības iestādēs, pašvaldība gaidīs Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) atzinumu par infekcijas cēloni, informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane.

Lai pieņemtu pamatotu lēmumu par līguma laušanu ar ēdināšanas uzņēmumu «Baltic Restaurants Latvia», Siguldas novada pašvaldība ir lūgusi SPKC sniegt kompetentu viedokli par šiga toksīnu producējošās baktērijas «E.coli» infekciju cēloni, kā arī vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā.

Līdz šim veikto analīžu rezultāti liecina, ka šiga toksīnu producējošā baktērija «E.coli» nav atrasta nevienas Siguldas izglītības iestādes ēdināšanas blokā, tai skaitā arī tur strādājošajiem darbiniekiem. Kamēr pašvaldībai nav citas informācijas, nevar uzskatīt, ka darbinieki ir šīs konkrētās infekcijas izraisītāji, sacīja Brikmane.

Viņa norādīja, ka bakteriālo izmeklējumu analīzes liecina par konkrēto darbinieku higiēnas problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā ar akūtu zarnu infekciju saslimuši 70 cilvēki, kuri ēduši "Baltic Restaurants" pusdienu restorānā, kas atradies uzņēmuma "Lauma Lingerie" telpās, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Viņa stāstīja, ka SPKC informāciju par masveida saslimšanu Liepājā šorīt saņēmis no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD). Patlaban SPKC uzsākusi epidemioloģisko izmeklēšanu Liepājā, Ziemeļu ielā 19.

Plašāku informāciju par saslimšanas cēloņiem SPKC sola sniegt pievakarē.

PVD pārstāve Ilze Meistere teica, pēc tam, kad vairāki darbinieki neieradās darbā, jo jutās slikti pēc "Baltic Restaurants Latvia" ēdnīcā ieturētajām pusdienām, uzņēmumu "Lauma Lingerie" un "Baltic Restaurants Latvia" vadība vienlaicīgi par izveidojušos situāciju informēja PVD, kas šodien veic pārbaudi uzņēmuma ēdnīcā.

"PVD saņemto informāciju ir sniedzis arī SPKC, kas veic epidemioloģisko izmeklēšanu, lai skaidrotu saslimšanas cēloņus," sacīja Meistere. "Baltic Restaurants Latvia", ņemot vērā uzsākto pārbaudi, pats ir apturējis savu darbību, sacīja Meistare.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

PVD konstatējis vispārējās higiēnas prasību pārkāpumus Baltic Restaurants Latvia restorānā Liepājā

LETA, 28.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šodien ir veicis pārbaudi "Daily" pusdienu restorānā Liepājā, Ziemeļu ielā 19, kurā ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA "Baltic Restaurants Latvia", un konstatējis vispārējās higiēnas prasību, kā arī citus ar ēdiena gatavošanu un izsniegšanu saistītus pārkāpumus, informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Pārbaude restorānā veikta pēc tam, kad tika saņemta informācija par vairākiem saslimšanas gadījumiem uzņēmumā "Lauma Fabrics", kura darbinieki ēduši "Daily" restorānā.

PVD ir paņēmis pārtikas produktu un nomazgājumu paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai. To rezultāti varētu būt zināmi ne ātrāk kā nākamās nedēļas vidū, teica Meistere.

Viņa norādīja, ka pagaidām nav zināms, vai cilvēku saslimšanu izraisījusi pārtika. PVD atgādina, ka epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu saslimšanas cēloņus, veic Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Jau ziņots, ka Liepājā ar akūtu zarnu infekciju saslimuši 70 cilvēki, kuri ēduši "Baltic Restaurants Latvia" pusdienu restorānā, kas atradies uzņēmuma "Lauma Fabrics" teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Viedoklis: Mazāks PVN mazinātu ēnu ekonomiku

Sandra Dieziņa, 21.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Baltic Restaurants Latvia valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars uzskata, ka PVN likmes samazināšana ēdināšanas pakalpojumiem ļautu samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru.

«PVN likmes samazināšanu vērtējam pozitīvi un šis solis mazinātu arī ēnu ekonomikas īpatsvaru, jo darba algu izmaksām ēdināšanā ir liels īpatsvars un to samaksai «aploksnē» nepieciešama skaidra nauda, kas bieži vien rada vēlmi neuzrādīt visus ienākumus un nemaksāt arī PVN. Samazinot PVN likmi, šis «potenciālais ieguvums» ir mazāks un tas ir pamudinājums nodokļus maksāt,» pauž A. Kaugars.

Arī izejvielu cenu kāpums un augošās darba algas spiež ēdinātājus celt cenas, jo tikai daļu izmaksu iespējams segt, strādājot vēl efektīvāk. Uzņēmējs norāda, ka samazinātā PVN likme ļautu vismaz daļēji nobremzēt cenu kāpumu, lai cilvēki par to pašu naudu var biežāk atļauties paēst, un tas atstātu nelielu, tomēr pozitīvu iespaidu uz ekonomikas efektivitāti - veselīgi ēdot cilvēki mazāk slimotu un mazāk laika vajadzētu izmantot pusdienu pagatavošanai pašiem vai arī tērēt laiku braucot paēst tālu no darba vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Saindēšanās gadījumu dēļ PVD varētu pārbaudīt arī citus Baltic Restaurants Latvia objektus

LETA, 13.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc smagas bērnu saindēšanās trīs Siguldas bērnudārzos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA «Baltic Restaurants Latvia», pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa teica, ka notikušā kontekstā PVD veic apjomīgas pārbaudes, par kuru rezultātiem ziņos, tiklīdz tie būs. Primāri pārbaudes notiek pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās konstatēti saslimšanas gadījumi, kā arī pārbaudīts tiek «Baltic Restaurants Latvia».

Meistere atzina, ka «Baltic Restaurants Latvia» apkalpo apmēram 100 dažādus objektus, taču patlaban informācija ir tikai par saindēšanos trīs Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, tāpēc galvenā uzmanība tiek koncentrēta uz tām, kā arī uz pakalpojuma nodrošinātāju.

Vienlaikus viņa atzina, ka pārbaudes PVD sācis vien nesen, un nav izslēgts, ka tās notiks arī citos objektos, kuriem pakalpojumus nodrošina «Baltic Restaurants Latvia».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Investējot līdz 100 000 eiro, iepirkšanās centrā Rīga Plaza atvērs Subway bistro

LETA, 02.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot līdz 100 000 eiro, modes un izklaides centrā Rīga Plaza tiks izveidots Subway bistro, informē vienas no trīs Subway franšīzes turētājām Latvijā SIA Submarine Latvia valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars.

Precīzu atvēršanas laiku viņš nosaukt vēl nevar, taču atzīmē, ka tas varētu notikt nedēļas laikā.

Attiecībā uz ieguldītajām investīcijām Kaugars skaidro, ka Subway projekts ir ilgtermiņa un atpelnīt ieguldīto ir iespējams vien ilgtermiņā. «Tie nav ne trīs, ne pieci gadi. Sybway jaunu vietu atvēršana ir daļa no mūsu biznesa stratēģijas.»

Jaunais Subway būs izvietots ēdināšanas zonā ar kopēju ēdamzāli visiem ēdinātājiem, bet Subway virtuve un gatavošanas zona būs izvietoti nepilnu 50 kvadrātmetru platībā. Šajā Subway bistro strādās vidēji divi līdz trīs darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Cik apgroza, nopelna un nodokļos samaksā ēdināšanas nozares līderi?

Zane Atlāce - Bistere, 23.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdināšanas nozares uzņēmumu kopējais apgrozījums 2017.gadā sasniedzis jau 478,47 milj. eiro, pētījumā par ēdināšanas uzņēmumu darbību pēdējo trīs gadu laikā secinājis Lursoft.

Ēdināšanas nozare pēdējā laikā nonākusi krustugunīs, sākot ar policijas kratīšanām restorānu tīklā Vairāk saules, beidzot ar Latvijas Restorānu biedrības pausto, ka Latvijas restorāniem izkļūt no pelēkās zonas liedz nesamērīgi augstais nodokļu slogs, tāpēc godīga restorānu biznesa pastāvēšana ir nopietni apdraudēta. Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis pat paudis presē viedokli, ka pilnībā veicot visu nodokļu un ar restorānu uzturēšanu saistīto izdevumu samaksu, nozares uzņēmumi cieš milzīgus zaudējumus un nopietni apsver sava biznesa slēgšanu vai pārcelšanu uz citu valsti.

To, vai ēdināšanas nozares uzņēmumi patiesi strādā ar zaudējumiem un kāds ir to nodokļu pienesums, pētījumā centies noskaidrot Lursoft, apkopojot datus par nozares uzņēmumu darbību pēdējo trīs gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas viesmīlības nozare pēdējo divu gadu laikā ir zaudējusi trešo daļu darbinieku un pašlaik piedzīvo akūtu darbaroku trūkumu, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) apkopotā oficiālā statistika.

“Neparedzamie nozares darbības noteikumi un haotiskie ierobežojumi pandēmijas laikā likuši daudziem uzņēmumiem izbeigt savu darbību. Savukārt darbinieki ir pārkvalificējušies vai devušies peļņā uz ārzemēm. Šobrīd nozarē katastrofāli trūkst darbinieku un, sezonai sākoties, uzņēmēji ir izmisumā, jo nevar realizēt visu plānoto un pieņemt visus pasūtījumus. Tāpēc viesmīlības nozare sagaida, ka vēlēšanu gadā politiķu uzlabos dialogu ar uzņēmējiem, iedziļināšanos nozares specifikā un pandēmijas vai ģeopolitisko izaicinājumu ietekmē uz nozari. Tas ir svarīgi īpaši šobrīd, kad visu resursu cenas ir dramatiski pieaugušas, bet daudziem iestājies atlikto nodokļu nomaksas termiņš, tāpēc ļoti daudzi uzņēmēji izvērtē vai vispār turpināt darbu. Ja netiks pieņemti drosmīgi lēmumi, mēs turpināsim zaudēt konkurētspējā Baltijas kaimiņiem un atpalikt savā attīstībā,” vērtē LRB prezidents Jānis Jenzis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skanstē topošais biroju nomas komplekss “Elemental Business Centre” parakstījis sadarbības līgumu ar dienas restorānu “Restart”. Saskaņā ar līgumu, “Restart” daļēji atradīsies gan savienojošajā daļā starp abām “Elemental Business Centre” ēkām, gan vienas ēkas otrajā stāvā.

Restorāna nomāto telpu kopējā platība būs 400 m2.

“Baltic Restaurants” valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars stāsta, ka “Restart” pašapkalpošanās serviss ļaus apmeklētājiem pašiem izveidot savas ideālās brokastis un pusdienas. A. Kaugurs arī norāda, ka “Restart” interjeru veido interjera dizainere Anda Ozoliņa, kuras portfolio jau ir daudzu iecienītu restorānu un komerctelpu dizains Latvijā un pasaulē.

“Interjera dizains balstās uz moderniem rotaļīgiem toņiem, dabiskiem materiāliem, spēli ar dizaina aksesuāriem, kas telpai rada personību. “Restart” koncepcija ir veidota, lai atpūtas pauze starp darbiem ir viegla, relaksējoša un uzlādējoša ne tikai ar maltīti, bet arī ar telpas dizainu,” stāsta A. Ozoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Darba laika pagarināšana atsevišķiem ēdinātājiem bija izdzīvošanas jautājums

LETA, 08.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības pieņemtais lēmums, kas sabiedriskās ēdināšanas nozares uzņēmumiem ļaus strādāt ilgāk, ir vērtējams atzinīgi un dažiem ēdinātājiem tas bija izdzīvošanas jautājums, pauda restorānu "Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš.

Viņš atzina, ka patlaban valdība nozarei vairāk nāk pretim nekā tas bija pavasarī, un arī otrdienas lēmumi, kas skar ēdinātājus, vērtējami atzinīgi. "Mēs kā nozare bijām izpildījuši mājasdarbu - ievērojām visas prasības un nosacījumus. Arī vakcinācijas aptvere nozarē ir sasniegta vairāk nekā 95%. Tagad solis tika sperts no valdības," sacīja Bērziņš un piebilda, ka arī no "Vairāk saules" teju 300 darbiniekiem bez sertifikāta ir tikai viens.

Pēc viņa teiktā, daudziem ēdināšanas nozarē strādājošajiem restorāniem šis divu stundu darba laika pagarinājums - no līdzšinējiem plkst.21 līdz plkst.23 - esot bijis "izdzīvošanas jautājums".

Tāpat Bērziņš pauda atzinību lēmumam palielināt atļauto apmeklētāju skaitu pie viena galdiņa līdz desmit, uzsverot, ka restorānu apmeklējums nav tikai jautājums par paēšanu, bet arī socializēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Siguldas pašvaldība lauzīs līgumu ar Baltic Restaurants Latvia

Zane Atlāce - Bistere, 20.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novada pašvaldība paziņojusi par līguma laušanu ar izglītības iestāžu ēdinātāju.

«Vadības sanāksmes laikā ir pieņemts lēmumus lauzt līgumu ar SIA «Baltic Restaurants Latvia», kura sniedz ēdināšanas pakalpojumus visās pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs un četrās skolās. Lēmums pieņemts pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) jaunākās informācijas par noņemto analīžu rezultātiem ēdināšanas blokos, kā arī par atkārtotiem PVD aizrādījumiem minēto izglītības iestāžu ēdināšanas blokos,» informē Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

20. septembrī, Pārtikas un veterinārais dienests informēja, ka līdz šim veikto analīžu rezultāti liecina, ka toksīnu producējošā baktērija E.coli nav atrasta nevienas Siguldas izglītības iestādes ēdināšanas blokā, tai skaitā arī tur strādājošiem darbiniekiem. Savukārt nomazgājumos, kas ņemti no pirmsskolas izglītības iestāžu «Ieviņa» un «Saulīte» pavāru rokām pēc to dezinficēšanas, ir konstatēta Staphylococcus aureus jeb zeltainā stafilokoka klātbūtne, savukārt divos nomazgājumu paraugos, kas ņemti no mazgāta un dezinficēta aprīkojuma virsmām bērnudārzā «Saulīte» un Siguldas 1. pamatskolā, lai izmeklētu tos uz higiēnas kritērijiem, konstatēta zarnu nūjiņu baktērijas klātbūtne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Baltic Restaurants Latvia pārjaunojis komercķīlu

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums SIA Baltic Restaurants Latvia, kas iepriekš bija zināms kā SIA Amica Latvia un SIA Fazer Amica, pārjaunojis pērnā gada oktobrī reģistrētu komercķīlu, liecina Lursoft dati.

Pieejamajā komercķīlas izziņā redzams, ka uzņēmums par labu AS SEB banka 1,05 miljonu eiro vērtībā ieķīlājis visu savu mantu kā lietu kopību uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas.

Lursoft rīcībā esošie dati rāda, ka 2014. gadu Baltic Restaurants Latvia aizvadīja ar 435,842 tūkstošu eiro lielu peļņu pēc nodokļu nomaksas. Uzņēmuma neto apgrozījums pārskata gadā sasniedza 9,301 miljonu eiro, kas bija par 18% vairāk nekā 2013. gadā.

2001. gada augustā dibinātais Baltic Restaurants Latvia, kas ir darba devējs 395 darbiniekiem, pērn nodokļos valsts budžetā samaksājis 1,788 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

ZM plāno pārbaudīt ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus visās pirmskolas izglītības iestādēs Latvijā

LETA, 20.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrijai (ZM) plāno ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju pārbaudes visās pirmskolas izglītības iestādēs Latvijā, informēja ZM, komentējot rīcību saistībā ar premjera Krišjāņa Kariņa (JV) uzdevumu veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos.

ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece aģentūrai LETA sacīja, ka ZM, atbilstoši Ministru prezidenta rezolūcijai, ir sagatavojusi un iesniegusi valdībai informatīvo ziņojumu par plānotajām un veicamajām ārpuskārtas pirmsskolas iestāžu inspekcijām.

Ziņojumā norādīta arī informācija par pārbaužu īstenošanai nepieciešamo finansējumu - 51 989 eiro, lai īsos termiņos teju vienlaikus veiktu ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju pārbaudes visās Latvijas pirmskolas izglītības iestādēs. ZM par pārbaužu rezultātiem ziņos valdībai līdz 20.novembrim. Jau ziņots, ka Kariņš ir uzdevis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zarnu infekcijas, kas atklāta Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, izraisītājs jāmeklē lokāli, Siguldā, pauda augļu un dārzeņu tirgotājas SIA «Jelgavas augļi» līdzīpašnieks Igors Sidorišins.

Viņš apgalvoja, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apturējis uzņēmuma ceha darbību dārzeņu mizošanas spaiņa netīras maliņas dēļ. Turklāt, pēc Sidorišina teiktā, PVD Jelgavas daļa darbību pēc pārbaudes atļāvusi, jo konkrētā atkāpe esot normas robežās, taču vēlāk sekojusi rīcība no PVD Rīgas kolēģiem, kas ceha darbību apturējusi.

Uzņēmuma pārstāvis apgalvoja, ka visi darbinieki, kas strādā ražotnē, ir izgājuši attiecīgās medicīniskās pārbaudes, ievēro higiēnu un atbilstoši noteikumiem apstrādā arī aprīkojumu, ar ko tiek griezti dārzeņi. SIA «Baltic Restaurants Latvia», kas nodrošina ēdināšanu Siguldas bērnudārzos, dārzeņi piegādāti termiski neapstrādāti, jo tāds bijis ēdinātāja pasūtījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atļāvis SIA «Jelgavas augļi» dārzeņu apstrādes ceham atsākt darbību, pastāstīja dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa informēja, ka šāds lēmums pieņemts pēc PVD atkārtotās pārbaudes pirmdien, 23.septembrī, uzņēmuma dārzeņu cehā ar nolūku pārliecināties, vai uzņēmums ir novērsis iepriekšējā pārbaudē konstatētās neatbilstības.

Jau ziņots, ka PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ septembra vidū apturēja «Jelgavas augļu» dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī SIA «Baltic Restaurants Latvia», kas ir ēdinātājās vairākās izglītības iestādēs, tostarp Siguldā, kuras apkaimē dažādas zarnu infekcijas slimības septembrī konstatētas 46 iedzīvotājiem, tostarp 39 bērniem.

PVD konstatējis, ka «Baltic Restaurants Latvia» nav ievērojis personīgās higiēnas prasības un pieļāvis pārkāpumus tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanā Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs. PVD par piemērojamo sodu «Baltic Restaurants Latvia» saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem lems, noslēdzoties pārbaudēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Siguldas pašvaldība vēršas Valsts policijā par četru bērnu inficēšanos ar salmonellu

LETA, 19.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas novada dome ar iesniegumu vērsusies Valsts policijā (VP) par četru bērnu inficēšanos ar salmonellu, informē Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane.

Izmeklējot saslimšanas cēloņus ar šiga toksīnu veidojošās Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisīto infekciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir saņēmis informāciju no laboratorijas, ka četriem bērniem no Siguldas novada konstatēta salmonelozi izraisošā baktērija salmonella.

No minētajiem četriem bērniem septembra sākumā viens sāka mācības bērnudārzā «Ieviņa», bet trīs - bērnudārzā «Tornīši». SPKC uzsver, ka pašlaik nav viennozīmīgas informācijas, kur bērni ieguvuši šo baktēriju.

SPKC skaidro, ka salmonellas izraisīto saslimšanu pazīmes ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes.

Pašvaldības pārstāve stāstīja, ka visi četri bērni jau nedēļu neapmeklē bērnudārzu, tomēr SPKC uzskata, ka inficēšanās varētu būt notikusi dažādos laikos, sākot no 7.septembra. Patlaban bērni ārstējas ģimenes ārsta uzraudzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Baltic Restaurants Latvia: Nav korekti pirms izmeklēšanas noslēguma vainot ēdinātājus

LETA, 24.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Slimību un profilakses centra (SPKC) paziņojumi, kuros par zarnu infekcijas saslimšanām Siguldas novadā vainoti ēdinātāji, pirms izmeklēšanas noslēguma nav korekti, uzskata ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja «Baltic Restaurants Latvia» valdes loceklis Guntis Bredovskis.

Viņš norādīja, ka 20.septembrī Siguldas novada dome publiski paziņoja, ka, pēc PVD informācijas, līdz šim veiktajās analīzēs šiga toksīnu producējošā baktērija «E.coli» nav atrasta nevienas Siguldas izglītības iestādes ēdināšanas blokā, tostarp arī nevienam no tur strādājošajiem darbiniekiem.

Bredovskis atzīmēja, ka, ņemot vērā Siguldas novada domes publiski teikto, nav saprotams, uz kāda pamata epidemiologi no SPKC pirmdien, 23.septembrī, pauduši, ka inficēšanās cēloņi ir meklējami pie ēdinātājiem, kas nodrošināja pakalpojumu Siguldas novadā. Viņš uzsvēra, ka šādi apgalvojumi no atbildīgo iestāžu puses ir maldinoši un nekorekti. Vienlaikus Bredovskis uzsvēra, ka atbildīgās valsts institūcijas joprojām nav atradušas smagās zarnu infekcijas slimības baktērijas izplatības cēloņus, un joprojām nav sniegta arī informācija par salmonelozi izraisošās baktērijas - salmonellas - izcelsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru