Atpūta

Piektdienas intervija ar mc2 direktori Āriju Avotu

Lelde Petrāne, 03.06.2016

Jaunākais izdevums

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Ārija Avota, interjera un delikatešu centra mc2 direktore.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Man ļoti patīk darbs, kur var radoši izpausties, radīt, pārveidot, realizēt savas idejas, kur vienmēr ir, ko attīstīt, un to darīt lielos mērogos.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Iepriecina, ka klienti kļūst arvien zinošāki, meklē kvalitatīvas preces, pārzina zīmolus un jaunākās tendences un arvien laicīgāk plāno savus pirkumus.

Es domāju, ka mēs dzīvotu labāk, ja slēdzot darījumus vairāk domātu par sadarbību un kopējo rezultātu.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto uzņēmumu?

Iepriecina, ka centrs tirgū darbojas jau 14 gadus, ir iemantojis savu pircēju un gadu garumā noslīpējis piedāvājumu, arvien vairāk pievienojot Latvijā ražotās gan interjera preces un mēbeles, gan pārtikas produktus.

Apbēdina kvalificētu darbinieku trūkums.

- Kas Jums ir šā brīža lielākā aktualitāte?

Lielākā aktualitāte ir nodrošināt laba līmeņa apkalpošanu un motivētus darbiniekus.

- Vai Jūs un Jūsu pārstāvēto uzņēmumu var atrast interneta sociālajos tīklos? Kāpēc – jā vai nē?

Esam Facebook , kur atspoguļojam mc2 aktivitātes, jaunumus un ievietojam reportāžas no pasākumiem.

- Atklājiet savu labāko un sliktāko īpašību?

Optimisms ir mana labākā īpašība.

Negatīvā, visticamāk, ir nepacietība.

- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu pārstāvētajā uzņēmumā?

Šim cilvēkam ir jābūt vēlmei strādāt apkalpojošā sfērā un ir jāmīl apkalpot un palīdzēt.

- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu un to, kāds bija Jūsu pirmais darbs?

Tā kā nāku no laukiem, vasaras pagāja lauku darbos, palīdzot ğimenei, un tur vienmēr bija, ko darīt.

Līdz ar to mans pirmais īstais darbs bija tikai pēc LLU pabeigšanas un pēc dekrēta atvaļinājuma- pārtikas tehnologs Jelgavas patērētāju biedrībā, pusslodzes darbs, jo meitai bija tikai nepilni 2 gadi. Tā kā darba gaitas sākās astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito sākumā, pašos pārmaiņu laikos, tad ļoti ātri vajadzēja pārorientēties un iekļauties darba tirgū.

Tā es nejaušu notikumu rezultātā nonācu auto nozarē, kur vairāk nekā 5 gadus darbojos ar Audi un VW, sākumā kā pārdevēja, vēlāk kā vadītāja. Kad Auto Rīgu tika nolemts pārdot, braucot mājās Ieriķu ielas sākumā pamanīju lielu plakātu, kur bija rakstīts, ka šeit tiks atvērts liels iepirkšanās centrs un nodomāju, ka būtu interesanti šādu projektu vadīt. Pieteicos, sākumā atbilde bija, ka viņiem vadītājs jau esot, bet pēc pāris mēnešiem piezvanīja un uzaicināja uz interviju. Tā jau vairāk nekā 15 gadus darbojos šajā nozarē, pārsvarā pie iepirkšanās centru attīstīšanas. Mani vairāk iedvesmo un motivē tieši jaunu projektu radīšana.

- Kā un kad radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums un logo?

mc2 logo ir radies mārketinga komandas radošu diskusiju rezultātā.

- Vai ir kas tāds, ko Jūs nepiedodat darbā vai dzīvē kopumā?

Cenšos šādās kategorijās nedomāt un nebūt principiāla.

- Atklājiet kādu faktu, kuru mūsu lasītāji, iespējams, vēl nezina par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu.

mc2 nav nekāda sakara ar fizikas institūtu vai rūpnīcu:))))

- Vai jums ir kāda īpaša metode, kas palīdz saņemties sarežģītās situācijās? Kāda tā ir?

Mierīgi elpot un ātri novērtēt situāciju kopumā.

Ja neviena dzīvība nav briesmās, tad noteikt prioritātes un mērķtiecīgi situāciju risināt.

Un turpināt mierīgi elpot!

- Kas Jūs pēdējā laikā ir patiesi pārsteidzis – patīkami vai nepatīkami?

Siltais laiks!

- Ja Jums gribētu noorganizēt ideālas pusdienas, kādas tās būtu?

Svaigs, sezonāls, pašu gatavots ēdiens ğimenes vai tuvāko draugu lokā, vislabāk dārzā zem saulessarga vai laukos zem ābeles, vai arī Košragā pie draugiem uz terases.

Un ja pirms tam vēl bijušas sportiskās aktivitātes, tad ēstgriba būs fantastiska un tās būs ideālas pusdienas!

- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?

Profesionālā jomā viss no Franclin Covey konsultāciju kompānijas repertuāra, ieskaitot Stīvena R. Koveja 7 veiksmīga cilvēka paradumi.

Pēdējos gados ļoti interesē izzināt vēsturi caur Latvijas cilvēku dzimtu stāstiem, kā, piemēram, Māras Zālītes Pieci pirksti, Sandras Kalnietes Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos, Ivara Kupča Laiks un ļaudis u.c.

- Kas Jūs iedvesmo un motivē?

Bērnu panākumi, mazdēla mīļums, sarunas, aktīvi pavadīts laiks, tenisa spēle, rīta izbrauciens ar riteni, silts laiks, skaists pērkona lietus, labs sniegs, kad var kāpt uz distanču slēpēm…

- Kā, Jūsuprāt, vislabāk iztērēt loterijā laimētus 10 tūkstošus eiro?

Tā kā esmu saimnieciska, iztērētu prātīgi un apdomīgi.

Varbūt beidzot saliktu savas receptes pavārgrāmatā? Bet varbūt tomēr dotos ceļojumā visplašākajā ğimenes sastāvā!

- Kam Jūs savā darba ikdienā pievēršat vislielāko uzmanību? Vai Jums ir savi īpašie rituāli darba dienu uzsākot, tās laikā vai to noslēdzot?

Esmu sapratusi, ka man svarīgs ir pietiekams miegs un nesteidzīgs rīts, obligātā duša, brokastis. Labāk pamodīšos pusstundu ātrāk, bet lai rīta cēliens ir bez steigas.

Tā kā uz darbu jābrauc 40 minūtes, tad tas ir mans laiks, kad visu varu pārdomāt un saplānot, un darbā vai mājās ierasties ar sakārtotu galvu.

- Izstāstiet savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.

Anekdote: Ir tāda vēla rudens pēcpusdiena, sāk piesalt, tālumā ierejas suņi, smaržo dūmi, kas nāk no māju skursteņiem, ir satikušies divi kaimiņi un abi mierīgi pļāpā par šo un to. Te pēkšņi viens jautā: vai Tava govs pīpē? Nē, atbild otrs! Pirmais: Vecīt, tad Tev kūts deg!!!

- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.

Priecājieties par dzīvi Latvijā- te ir brīnišķīgi cilvēki, tik skaista daba, sēņošanas un ogošanas iespējas, jūras tuvums, plaša pludmales, mākslas un kultūras pieejamība, četras sezonas utt. !!!

- Lūdzu iesakiet kādu kultūras pasākumu (teātris, koncerts, izstāde utt.), kuru pēdējā laikā esat apmeklējis (vai plānojat doties, vai vēlētos apmeklēt), un kuru ieteiktu arī citiem?

Šo svētdien plānojam doties uz Queen + Adams Lamberts Tallinā- esmu sajūsmā!

Informācija par rubriku: Jautājumi visiem šīs rubrikas dalībniekiem ir vienādi. Atbildes dalībnieki sniedz rakstiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasaulslavenais vācu dizaineris-novators Pols Ketcs atklāj mc2 Akadēmiju

Dienas Bizness, 22.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācu dizaina zvaigzne Pols Ketcs (Paul Ketz) ieradīsies Latvijā 2.martā, lai nolasītu lekcijas vietējiem dizaineriem un arhitektiem. Ar šīm lekcijām sāksies uzņēmuma Reaton projekts - mc2 Akadēmija, kura mērķis ir arhitektūras un dizaina nozaru attīstība Latvijā.

Reaton globāla līmeņa speciālistus pasniegt lekcijas aicinās vismaz trīs līdz četras reizes gadā, lai veicinātu vietējās industrijas attīstību šajās nozarēs. Tas dos iespēju vietējiem profesionāļiem apmainīties pieredzē ar pasaules vadošajiem dizaineriem un gūt tiešu ieskatu globālajās tendencēs arhitektūrā un dizainā.

Ķelnē dzimušais Ketcs šobrīd dzīvo un strādā Stambulā, kur vada savu dizaina studiju Studio Paul Ketz. Ketcs bieži uzstājas kā vieslektors universitātēs un koledžās visā pasaulē, kā arī piedalās daudzos raidījumos televīzijā un radio. Ketcs ir ieguvis daudzas prestižas starptautiskas balvas, piemēram, Bundespreis eco-design federālo balvu no Vācijas Vides Ministrijas, Creative Design Award Silver no Taivānas Nacionālās zinātņu un tehniloģiju Universitātes, bet pagājušajā gadā – A'Design Award GOLD Itālijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Daru tādas lietas, kuras pieaugušā cilvēkā modina Pīteru Penu, mana mērķauditorija ir ikviena iekšējais bērns»

Tā intervijā DB atzīst vācu dizainers Pols Kecs (Paul Ketz), kurš Rīgā viesojās ar lekciju Latvijas dizaineriem un arhitektiem kompānijas Reaton projektā MC2 Akadēmija.

Fragments no intervijas:

Ko var paveikt dizains?

Dizains rada pasauli ap cilvēkiem, tas tos vada. Veids, kā dzīvoklī ir izvietoti krēsli vai gaismas ķermeņi, ietekmē to, kā mēs sazināmies viens ar otru. To pašu var teikt par sabiedrisku vietu uz ielas. Dizains var apvienot cilvēkus, mudināt viņus veikt noteiktas darbības vai atturēt tās darīt. Piemēram, ja sols parkā ir pārāk īss, cilvēki bez jumta virs galvas nevar uz tiem gulēt. Tajā pašā laikā es esmu pārliecināts, ka dizains var izglābt pasauli, kaut arī tas skan patētiski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā no veikalā mc2 izvietotā antikvariāta nozagtas aptuveni 100 000 eiro vērtas dārglietas.

Valsts policijas preses pārstāve Samanta Čapkovska aģentūrai LETA pastāstīja, ka veikalā Krasta ielā 68 naktī uz 9.jūliju izsists skatloga stikls un paņemtas dārglietas aptuveni 100 000 eiro vērtībā.

Policija sākusi kriminālprocesu. Lietu izmeklēs nevis iecirkņa līmenī, bet Rīgas reģiona pārvaldes birojā, kur izmeklētāji specializējušies šādu noziegumu izmeklēšanā.

Šajā veikalā izvietota galerijas izsoļu nama Mākslas vēstniecība pārstāvniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksportspēja: Mērķē uz augstāku segmentu

Kristīne Stepiņa, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Lāma attīstība ir balstīta uz eksporta apjomu audzēšanu, uzņēmums investē ražošanā un plāno sadarboties ar Skandināvijas dizaina mēbeļu zīmoliem.

Ekonomiskās krīzes laikā 2008. un 2009. gadā, kad mēbeļu realizācijas apjomi vietējā tirgū ievērojami saruka, SIA Lāma būtiski paplašināja eksporta tirgu un palielināja ārvalstīs realizēto preču noietu. Šobrīd uzņēmums ārpus Latvijas robežām realizē aptuveni 90% produkcijas. Nozīmīgākais tirgus ir Zviedrija, Norvēģija un Vācija, tāpat SIA Lāma ražotā produkcija nonāk arī Somijā, Dānijā un Nīderlandē.

Galvenā produkcija, ar kuru uzņēmums 1995. gadā sāka savu darbību, bija virtuves mēbeles. 22 gados produktu portfelis ir ievērojami paplašināts – uzņēmums ražo arī mēbeles vannas istabām, viesistabām, guļamistabām, iebūvējamos skapjus, kā arī interjera priekšmetus no krāsota MDF – līstes, sienas paneļus, dekoratīvās arkas, kāpņu konstruktīvos elementus. 25% no eksportētajām mēbelēm ir virtuves iekārtas. Tāpat uz ārzemēm aizceļo t.s. mājas mēbeles – galdi, kumodes, skapji, garderobes, kā arī dažādi dekoratīvie interjera elementi – sienu paneļi, kāpju renovācijas elementi u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus ekonomikā nevar regulēt pārtikas preču piecenojumu un situāciju var atrisināt divos veidos - pircējam izvēloties citu veikalu vai tirgotājiem piemērojot virspeļņas nodokli, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norādīja, ka LTA 26.jūlijā tikās ar Konkurences padomi (KP), lai pārrunātu pēdējā laika diskusijas par piecenojumiem dažādām precēm un dažādos veikalu tīklos.

Tirgotāju asociācija vienojusies par pētījuma metodikas risinājumiem, kas atvieglos piecenojuma struktūras aprēķinu, it sevišķi mazajos uzņēmumos, tādējādi ietaupot līdz 20 000 eiro aprēķinu veikšanā.

Danusēvičs skaidroja, ka cenu līmeni dažādos veikalos nosaka veikala attīstības fāze, proti tas, vai kompānija vēl investē vai investīcijas jau atgūtas, kā arī piedāvāto preču kvalitāte un servisa līmenis, tostarp apkalpošanas vide un preču atlase.

"Skaidrs, ka "Sky" vai "MC2" būtiski atšķirsies cenās no "Maxima"," sacīja LTA vadītājs, piebilstot, ka vienlaikus pārdomas raisa vienādu preču būtiskās cenu atšķirības dažādos veikalos, piemēram, vietējā ražotāja prece, kas piegādāta veikalam par trim eiro, "LaTS" veikalā maksā četrus eiro, "TOP!" veikalā piecus eiro, bet "Rimi" - 6,5 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru