Citas ziņas

Pret Strīķi plānots atentāts; norīkota īpaša apsardze

Dienas Bizness, 05.02.2011

Jaunākais izdevums

Pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi veikts pasūtījums par viņas nogalināšanu, līdz ar ko Valsts policija viņai norīkojusi īpašu apsardzi, ziņo Latvijas Radio.

Policijas priekšnieks Artis Velšs šādu informāciju ne apstiprina, ne noliedz. Neoficiāli šo informāciju Latvijas Radio apstiprinājuši vairāki avoti, apgalvojot, ka J. Strīķei izteikti nevis vienkārši draudi, bet gan veikts pasūtījums par viņas nogalināšanu.

Lai iegūtu īpašu policijas apsardzi, jāpārliecina gan policija, gan ģenerālprokuratūra, turklāt šādas nepieciešamības pierādīšana kopumā esot ļoti sarežģīts process.

Iekšlietu ministre Linda Mūrnieces norāda, ka viņas rīcībā patlaban neesot precīzas informācijas «par to, kas notiek vai nenotiek». Viņa gan uzsver, ka šādos gadījumos policija dara visu, lai personu pasargātu. «Manā rīcībā nav tādas pilnīgi precīzas informācijas par to, kas notiek vai nenotiek. Ja ir tā, kā jūs sakāt, tad situācija ir absolūti nepieļaujama un tāda situācija ir jākontrolē no mūsu puses. Ja būs tāda nepieciešamība, esmu droša, ka Valsts policija izdarīs visu, kas no viņiem ir atkarīgs, lai apsargātu kādu,» tā ministre.

Latvijas Radio vēsta, ka atentāta organizēšana, iespējams, saistīta ar šonedēļ KNAB aizturēto Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Gobzems: Jurašs un Strīķe zināja Bunkus shēmas

Sandris Točs, speciāli DB, 12.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Atbildēšu uz jautājumu, vai šeit, pie mums, valda politiski organizēta mafija. Šī slepkavība nebija brīdinājums maksātnespējas administratoriem, jo Māris Sprūds jau ir ārā no spēles. Tas bija brīdinājums politiķiem. Kāpēc politiķiem bija svarīgi šajās dienās dot signālu, ka viņi par to vairs nelems, bet to darīs kāds spēcīgāks nekā viņi? Padomājiet par to,» sarunā ar DB saka bijušais Maksātnespējas administrācijas (MA) direktors, zvērināts advokāts Aldis Gobzems

Raidījumā Preses klubs atzināt, ka laikā, kad jūs bijāt Maksātnespējas administrācijas vadītājs, politiķis Edgars Jaunups pie jums uz iepazīšanos atveda KNAB darbinieku Juri Jurašu. Kādā sakarībā?

Jā, tā tas bija. Tolaik man bija labas attiecības ar Edgaru Jaunupu. Mēs tikāmies kafejnīcā, klusajā centrā, starp citu, netālu no slavenās Antonijas ielas. Tikāmies trijatā – es, Edgars Jaunups un Juris Jurašs. Ir pagājuši daudzi gadi, es neatceros visu tikšanās saturu, bet tās mērķis bija saistīts ar Jaunā laika interešu nodrošināšanu. Jurim Jurašam stāstīju, ko esmu novērojis maksātnespējas jomā kā Maksātnespējas administrācijas vadītājs. Bet nekādas darbības J. Jurašs par manis nosauktajiem faktiem neveica, jo acīmredzot tas neatbilda JL mērķiem. Savukārt varu pastāstīt, kā man sabojājās attiecības ar E. Jaunupu. Tajā laikā aktuāls bija jautājums par administratora iecelšanu Liepājas siltuma maksātnespējas procesā. Pēc koleģiāla lēmuma ar manu kā iestādes vadītāja parakstu par Liepājas siltuma maksātnespējas administratoru tika iecelts Andris Rukmanis, kurš nebija saistīts ar Jauno laiku. Bet man pirms tam bija norādīts, kuras no administratoru saraksta būtu piemērotākās kandidatūras iecelšanai par maksātnespējas administratoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļākie Ziemassvētki Latvijas vēsturē ir aiz muguras. Vēl mazliet un arī jaunais gads būs pārvarēts, ļaujot valstij atviegloti noelsties un iedzīvotājiem atgriezties pie normāla ritma. Cik nu normāls tas var būt ar divām vēlēšanu kampaņām, kritušu, bet vēl nekur neaizgājušu valdību, satracinātu Jutu Strīķi un daudzām mazāka mēroga nebūšanām.

Pīrāgam nabagam droši vien ne tikai abi gali, bet visi sāni nosviluši, ja šajos Ziemassvētkos gadījies būt bijušās KNAB priekšnieka vietnieces tuvumā. Arī Ziemassvētku vecītis diez vai būs riskējis tuvoties viņas namdurvīm, ka pats ar žagariem neatraujas - Juta Strīķe pat nemēģināja slēpt savu niknumu par Streļčenoka uzdrīkstēšanos. Viņš esot «mazs oligarhu pakalpiņš», kurš īstenojis sazvērestību pret pēdējo godīgo stūrakmeni šajā valstī, un tagad viss cauri. «Oligarhi šodien dzer šampanieti,» informēja Juta Strīķe, jo tieši šo dienu oligarhi bija gaidījuši visu savu mūžu, lai beidzot varētu brīvi korumpēties. Sabiedriskajā medijā sašutumam nekavējoties pievienojas Vienotības pārstāvis Latkovskis, nosaucot Strīķes atbrīvošanu par «tumšāko dienu Latvijas vēsturē». Bet «eksperts» no Vienotībai draudzīgas sabiedriskās organizācijas secina - «šeit redzams Tautas partijas pirksts».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jaroslava Streļčenoka attieksme nemainīsies, tad būs nepieciešams domāt par KNAB vadītāja nomaiņu.

Tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Premjere gan uzsvēra, ka partijas Vienotība iekšienē par KNAB vadītāja iespējamo nomaiņu viņa runājusi neesot.

Straujuma sacīja, ka tikšanās laikā ar Streļčenoku KNAB vadītājs esot norādījis, ka nespēs skatīties sabiedrībai acīs, ja darbu birojā turpinās KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe. Tā kā Juta Strīķe turpina darbu KNAB ar tiesas lēmumu, problēmas savā attieksmē ir jāmeklē pašam KNAB vadītājam.

Ar tiesas spriedumu amatā atjaunotā KNAB priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jautājumos Juta Strīķe no piektdienas, 11. aprīlī, atsāka pildīt savus amata pienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu nozīmīgu korupcijas lietu – tā dēvētās autobūvnieka Daimler un uzņēmuma Latvenergo lietas - nonākšana prokuratūrā ir atkarīga no daudziem apstākļiem, piemēram, informācijas saņemšanas no ārvalstīm. Tomēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe ir pārliecināta, ka abas lietas neizgāzīsies.

Pašreizējā KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Strīķe norāda, ka lietu nonākšana līdz prokuratūrai ir atkarīga no daudziem faktoriem, piemēram, no informācijas saņemšanas no ārvalstīm un ekspertīžu ātruma.

«Es neesmu izmeklētāja šajās lietās, taču tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem – cik ātri mēs saņemsim visus nepieciešamos dokumentus, informāciju un atbildes no daudzām ārvalstīm. Tāpat lietu virzība ir atkarīga no ekspertīžu veikšanas ātruma, jo ekspertīžu centram jāveic arī citu izmeklēšanas iestāžu pasūtītas ekspertīzes. Es tiešām nevēlos prognozēt, jo nevar pateikt, cik ātri ārvalstis atbildēs uz KNAB tiesiskās palīdzības lūgumiem,» norādīja Strīķe.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Korupcijas novērsēju savstarpējās apkarošanas birojs

Dienas Bizness, 28.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar zināmu regularitāti kādā no Latvijā translētajiem televīzijas kanāliem ir iespēja noskatīties Briljanta roku, Kaukāza gūstekni vai kādu citu no vairākus gadu desmitus senajiem krievu kino šedevriem. Ja kādam ir vēlme vienu otru no šīm filmām noskatīties, turklāt tieši televīzijas ekrānā, vismaz pāris reižu gadā šāda iespēja ir garantēta.

Lai nebūtu jāapcer tikai Krievijā, turklāt jau labi sen radītas lietas, jāteic, ka arī tepat Latvijā cilvēki ir iemācījušies radīt kaut ko, kam ir perfekta regularitāte, turklāt saknes nebūt nav meklējamas Padomju Savienības gados. Piemēram, vienā no Brīvības ielas namiem Rīgā darbojas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas ar visai pamatīgu regularitāti atgādina par sevi gan prokuratūrai, gan valdībai, gan sabiedrībai kopumā.

Būtu labi, ja KNAB vārds periodiski izskanētu saistībā ar panākumiem korupcijas novēršanas jomā, atklātiem koruptīviem darījumiem, efektīviem preventīvien soļiem, iniciatīvām likumdošanā un tamlīdzīgi. Tomēr par šīs iestādes eksistenci pārsvarā gadījumu uzzinām kontekstā nevis ar korupcijas, bet gan darbinieku savstarpējās apkarošanas intensīviem pasākumiem. Turklāt allaž izrādās, ka tā dēvētais KNAB kolektīvs labāk par valdību un Saeimu saprot – ir iecelts pareizais priekšnieks vai nav. Iepriekšējam KNAB priekšniekam Normundam Vilnītim, faktiski tikko viņš bija sācis reāli strādāt, tika pārmesti dažādi pasaules grēki. Tagad šajā amatā ir Jaroslavs Streļčenoks – cilvēks, kurš jau pirms nonākšanas KNAB šefa amatā bija strādājis šajā birojā, kuru tā darbinieki labi pazīst, un neko sliktu neteica brīdī, kad tika lemts par viņa virzīsanu šim postenim. Tomēr tagad izrādās, ka Streļčenoks esot mobingu un bosingu praktizējošs tirāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ģenerālprokuratūra sāk kriminālprocesu par, iespējams, prettiesisku rīcību ar KNAB operatīvo līdzekļu finansējumu

BNS, 09.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu par, iespējams, prettiesisku rīcību ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo līdzekļu finansējumu.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka, pabeidzot pārbaudi, prokuratūrā pieņemts lēmums sākt kriminālprocesu par noziegumiem valsts institūciju dienestā par konstatētajiem pārkāpumiem operatīvās darbības finansēšanai paredzēto valsts budžeta līdzekļu izlietojumā KNAB.

Kriminālprocesa izmeklēšanu veic Drošības policija, un Valsts kontroles revīzijas starpziņojums par operatīvo līdzekļu izlietojumu KNAB nosūtīts izvērtēšanai šā kriminālprocesa ietvaros.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba maija vidū paziņoja, ka Valsts kontrole (VK) vērsusies prokuratūrā par prettiesisku rīcību ar KNAB operatīvo līdzekļu finansējumu. Viņa gan neatklāja, par kādām summām ir runa, jo tā ir klasificēta informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ilggadējo KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieku Jurašu atbrīvos no darba KNAB

LETA, 12.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks izdevis rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības ar KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Streļčenoka parakstītais rīkojums, kuru Jurašs saņēmis šodien, paredz, ka ar 15.augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar Jurašu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte skaidroja, ka ar KNAB priekšnieka rīkojumu tika izveidota vērtēšanas komisija, kas konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strīķe: kontrabandā iesaistītas amatpersonas; bez to atbalsta lielā apmēra kontrabanda nevar tikt īstenota

LETA, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontrabanda ir ātrs un ienesīgs naudas avots, un diemžēl tajā iesaistās arī amatpersonas. Ir skaidrs, ka liela apmēra kontrabanda nevar tikt īstenota bez amatpersonu akcepta un atbalsta, šodien preses konferencē norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Pērn viena no KNAB prioritātēm bija to personu identificēšana, kuras iesaistās ēnu ekonomikas veidošanā, nodarbojas ar nodokļu slēpšanu. Ir savākta virkne pierādījumu pret vairākām šādām amatpersonām, sacīja Strīķe, kā vienu no piemēriem minot ilggadējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieka, patlaban atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča kukuļdošanas krimināllietu. Tiesa, Strīķe nesauca vārdā šo konkrēto personu, to identificējot pēc amata un viņam inkriminētajiem noziegumiem.

Tāpat pērn esot aizturētas vairākas Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas, kuras veicināja, organizēja vai citādi atbalstīja noziegumus ēnu ekonomikas jomā. Vēl pierādījumi esot savākti pret kādu Ekonomikas policijas nodaļas vadītāju saistībā nelegālu akcizēto preču apriti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētā oligarhu lieta, kuras izmeklēšanu sācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), neizgāzīsies, pārliecināta biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Viņa uzsvēra, ka plānotās izmeklēšanas darbības nekādā mērā neesot saistītas ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, jo KNAB neveic politiskas darbības un turas pie sava viedokļa. J.Strīķe arī uzsvēra, ka šogad gaidāmas daudzas politiskas darbības, bet tas nenozīmējot, ka KNAB jāaptur sava darbība.

Preses konferencē tika arī norādīts, ka kratīšanām bija izveidots saraksts ar konkrētiem priekšmetiem un dokumentiem, kas tiek meklēti. Birojs nevarot meklēt tāpēc vien, ka kaut ko vajag meklēt.

Savukārt biroja priekšnieks Normuns Vilnītis atzīmēja, ka par kratīšanām uzzinājis no preses, jo atvaļinājuma laikā atradies ārzemēs. Viņš piebilda, ka viņam neviens neesot zvanījis un prasījis paskaidrojumus par notikušo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Runājot par elektroenerģijas ražošanu, nereti tiek minēts jēdziens «bāzes jaudas» un vienlaikus piebilsts, ka Latvijā un visā Baltijā tās pašlaik nav pietiekamas, tāpēc nepieciešams elektrības imports, ar to domājot galvenokārt elektroenerģijas importu no Krievijas. Analizējām, kas Baltijā īsti slēpjas aiz šī jēdziena «bāzes jaudas», kādas tās izskatās pašlaik un kādas tās varētu būt tuvākajā nākotnē. Skaidrojām jautājumu, vai jaudu patiešām fiziski trūkst, jeb varbūt problēma drīzāk slēpjas apstāklī, ka daļa no tām ir novecojušas un tāpēc dārgas.

Svarīgs personības šarms

Ar lobismu Latvijā nodarbojas daudzas nevalstiskās organizācijas, tomēr ne vienmēr konkrētu ideju lobēšana tiek uztverta pozitīvi.

Investors

Pārtikas cenas var pieaugt

Zemākas ražas atkal var kāpināt pārtikas klontraktu cenas.

Dati

Latvijas eksports sasniedz rekordu

Vispārēja ārējās tirdzniecības nostiprināšanās pasaulē pagaidām veicina arī Latvijas eksporta kāpumu.

Jaunākajā biznesa žurnālā LD:

Juta Strīķe knābs atkal

Diezgan bieži ir jākonstatē, ka ir pārliecība par noteiktu cilvēku vainu kādā nodarījumā, bet pierādījumu trūkums mums neļauj viņus virzīt uz tiesu, atzīst Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe. Viņa arī apgalvo, ka vēl neesot izlēmusi – kandidēt vai nekandidēt uz šā biroja vadītāja posteni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Burtiski katrā skolā un nereti arī klasē ir pa kādam tā saucamajam problemātiskajam bērnam, kurš mūždien nav izpildījis mājasdarbus, aizmirsis burtnīcas, pazaudējis sporta tērpu utt. Latvijas valstij savukārt ir sava problemātiskā institūcija - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Nu jau vairākus mēnešus nav skaidrs, kā šajā birojā vispār ir iespējama darbība, ņemot vērā nepārtrauktu sava veida karadarbību, kur vienā pusē ir KNAB šefs Normunds Vilnītis, bet otrā - viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks (nupat gan atlaists no darba). Pirmkārt, tas, ka padotie neņem galvā priekšnieku, nav normāli nevienā uzņēmumā vai institūcijā, kur nu vēl drošībsargājošā struktūru. Otrkārt, šāda situācija nekādi nevar veicināt KNAB pamatfunkcijas nodrošināšanu - korupcijas apkarošanu.

Diemžēl ar to vien nedienas KNAB nav beigušās. Proti, nupat Valsts kontrole konstatējusi prettiesisku operatīvo līdzekļu izmantošanu šajā birojā, par šo faktu vēršoties prokuratūrā. Ikviens psiholoģijas speciālists atzīs, ka lasīt bērnam morāli par smēķēšanas kaitīgumu, pašam kūpinot cigareti, ir tik neefektīvi, cik vien iespējams. Lūk, šajā sakarā arī rodas loģisks jautājums - kā gan var uzticēties ar korupcijas apkarošanu saistītam birojam, kurš pats, iespējams, konfliktē ar likumu, turklāt tieši jautājumos, kas skar finanšu darbību?! Totāls nonsenss!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB trūkstot slepenās tehnikas

Elīna Pankovska, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreiz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) trūkstot speciālās tehnikas, bet tā, kura ir biroja rīcībā esot jau novecojusi, norāda biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Viņa skaidroja, ka iepriekšējais biroja priekšnieks Normunds Vilnītis neesot ieguldījis līdzekļus tehnikas attīstībā, bet tā attīstoties ļoti ātri. Viņa piebilda, ka runa ir par speciālo slepeno tehniku, no kuras ir atkarīgs, cik daudz pierādījumus var savākt.

«Šāda tehnika ir dārga un faktiski Latvijā netiek ražota, bet bez tās palīdzības labus pierādījumus mēs iegūt nevaram. Tā ir dažāda veida tehnika, tai skaitā ierakstošā,» norādīja J.Strīķe. Ari autotransporta vienības esot nepietiekamas tik intensīvam darbam, jo izmeklētājiem un operatīvajiem darbiniekiem esot ļoti daudz jāpārvietojas ar autotransportu. Par tā uzturēšanu saprātīgā stāvoklī iepriekšējos gadus neesot domāts vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vissmagākās debates, nododot grozījumus Krimināllikumā un kriminālprocesa likumā Saeimai, 9. oktobra sēdē bija tieši par debatēm, proti, ka tiesneši turpmāk varētu ierobežot debašu ilgumu un apsūdzētā pēdējo vārdu.

Grozījumi vairākos Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma pantos tiek virzīti tieši ar Saeimas Juridiskās komisijas iniciatīvu, nevis kā ierasts - pēc izskatīšanas Ministru kabinetā. Deputāta Andreja Judina skaidrojums par šādu risinājumu ir vienkāršs – tā būs ātrāk. Tieslietu ministrija pauda atbalstu, norādot, ka izskatīšana Ministru kabinetā prasītu daudz lielāku laiku. Savukārt deputāts Gundars Daudze norādīja, ka tie, kuri nav strādājuši apakškomisijā, pirmo reizi ierauga šādus jaunumus.

Būs maznozīmīgi noziegumi

Gaidāmās izmaiņas Krimināllikumā ir visdažādākās, sākot no tā, ka suņu īpašniekiem nedraudēs kriminālsods par to, ka viņu mīlulis kādam iekodis tikai mazliet, jo tāds sods, pēc A. Judina domām, ir pārāk skarbs. Līdzīgi ir ar Krimināllikuma 260. pantu par satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Proti, autovadītāji, kuri, uzbraucot upurim, radīs tikai nelielus miesas bojājumus, būs sodāmi administratīvā kārtībā un šis pārkāpums tiek dekriminalizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) veikta kārtējā reorganizācija, kuras rezultātā septiņas amatpersonas nolēmušas darbu birojā pamest, sešām no tām dodoties izdienas pensijā, liecina aģentūra LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB aģentūrai LETA apgalvoja, ka biroja amatpersonu skaita samazinājums būtiski neietekmē tā uzdevumu izpildes kvalitāti, kā arī sekmīgu biroja funkciju nodrošināšanu.

«Uzsveram, ka KNAB reorganizācija ir pārdomāta, uz analīzi balstīta vairāku mēnešu mērķtiecīga darba rezultāts. Tās laikā netika likvidētas amata vietas, proti, netika samazināts kopējais amata vietu skaits, bet tika veiktas izmaiņas KNAB struktūrā, amatpersonu/darbinieku štatu un amatu sarakstā,» norādīja birojā.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja, ka vēl viens iemesls reorganizācijai bijis tas, ka līdz šim birojā bija ļoti lielas nodaļas, kurā strādāja līdz pat 20 cilvēki. Tik lielas nodaļas valsts pārvaldes sistēmā esot ļoti grūti vadīt, tāpēc «zelta standarts» esot nodaļas ar 10 līdz 12 cilvēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strīķe apstiprina, ka Vilnītis arī viņai prasījis noklausīties politiķu telefonsarunas

BNS, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe apstiprina, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis viņai prasījis noklausīties politiķu telefonsarunas.

«Es varu apstiprināt, ka biju lieciniece sarunām, ka Vilnītis lūdza veikt operatīvās darbības pasākumus pret atsevišķiem politiķiem. Bez tiesiska pamata,» aģentūrai BNS teica Strīķe un piebilda, ka arī viņa ir saņēmusi šādus Vilnīša norādījumus bez tiesiska pamata.

«Mēs skaidri apzināmies, ka mēs kā amatpersonas prettiesiskus norādījumus nedrīkstam pildīt, un mēs neesam pieļāvuši prettiesisku darbību veikšanu un neklausījām šiem norādījumiem,» viņa uzsvēra.

Par šīm sarunām Strīķe un KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs informējuši prokuratūru, tāpēc plašāku informāciju viņa nevēlējās izpaust, tostarp, kuru politiķu vārdi minēti. Viņa arī neatklāja laiku, kad Vilnītis savus lūgumus izteicis, taču, pēc Strīķes vārdiem, «runa nav par pēdējiem mēnešiem».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dumpis uz kuģa - tā droši vien var nodēvēt situāciju, kas izveidojusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Proti, šajā iestādē divi priekšnieka vietnieki - Alvis Vilks un Juta Strīķe - uz nebēdu ir sākuši apgalvot, ka viņu šefam Normundam Vilnītim dažādu iemeslu dēļ esot jādemisionē.

Latvijā un pat visā plašajā pasaulē var atrast daudz dažādus uzņēmumus, iestādes, institūcijas, kur padotajiem priekšnieks nepatīk. Tas ir normāli. Savukārt par normālu nevar situāciju uzskatīt tad, ja padotie, turklāt vietnieki staigā apkārt un katram, kam nav slinkums klausīties, klāsta, ka priekšnieka darbības rezultātā iestādi pametot labākie darbinieki un vispār vairs neesot teju vai nekādas kārtības. Turklāt KNAB gadījumā jāņem vērā viens otrs būtisks aspekts.

Pirmkārt, Vilnītis un viņa darba metodes var nepatikt, tomēr viņu amatā, atšķirībā no vietniekiem, ir ievēlējis parlaments. Tas automātiski nozīmē, ka ne jau Vilks vai Strīķe var atļauties norādīt - ir Vilnītim jāatkāpjas no amata vai nav. Tieši KNAB vadītājs, nevis viņa vietnieki vistiešākajā mērā ir atbildīgs par to, kas notiek šajā birojā. Atcerēsimies, kas notika brīdī, kad radās aizdomas, ka KNAB tiek zagta nauda - atkāpties nācās toreizējam biroja vadītājam Aleksejam Loskutovam, nevis viņa vietniekiem Vilkam un Strīķei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strīķe: KNAB jānovērš Vilnīša laikā radušās neizdarības birojā

Gunta Kursiša, 05.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Gan Valsts kontrole (VK), gan Ģenerālprokurora vadītā komisija ir norādījusi uz daudzām neizdarībām, pārkāpumiem, kas radušies Normunda Vilnīša darbības laikā un kas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) tagad ir jānovērš,» norāda KNAB pienākumu pildītāja Juta Strīķe LNT raidījumā 900 sekundes.

«Situācija ir diezgan nestandarta, jo savas darbības laikā Normunds Vilnītis pieņēma diezgan daudz lēmumu vienpersoniski,» skaidro J. Strīķe.

Šobrīd KNAB pastiprināti strādā pie finanšu situācijas apzināšanas un organizācijas birojā.

«Pilnvērtīga biroja darbība ir saistīta arī ar Alvja Vilka esamību vai neesamību amatā,» norādīja J. Strīķe.

Kā ziņots, jūnija beigās amatā tika atjaunots KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks. Viņa atlaišana tika atzīta par prettiesisku, tādēļ tā tika atcelta. Jau vēstīts, ka N. Vilnītis atbrīvojis A. Vilku no amata pēc disciplinārlietas izskatīšanas. Disciplinārlieta tika ierosināta par A. Vilka rīcības atbilstību Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darba kārtības noteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Polijas un Latvijas dienestu veiktās aizturēšanas saistītas ar 800 000 eiro kukuli

LETA, 12.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas pretkorupcijas dienesta un Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā, teikts Polijas pretkorupcijas dienesta paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis četrus cilvēkus, starp kuriem ir persona, kura vietējā sabiedriskā transporta kompānijā SIA «Rīgas satiksme» (RS) ir atbildīga par konkursiem, un cilvēki, kuri palīdzēja slēpt 800 000 eiro kukuli.

Polijas pretkorupcijas dienesta iegūtā informācija liecina, ka šai naudai bija jābūt maksājumam, finansiālam labumam par līguma izkārtošanu par teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Normunda Vilnīša darbā viņa vietnieki uzskaitījuši aptuveni 70, iespējams, prettiesiskas rīcības epizodes.

Saraksts ar biroja vadītāja grēkiem tiks iesniegts premjerministram un ģenerālprokuroram. KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe žurnālistiem norādīja, ka visi gadījumi augstajām amatpersonām tiks uzskaitīti ar pievienotiem pierādījumiem, jo vietnieki apzinoties, ka katrs fakts šajā dokumentā tiks pārbaudīts.

J. Strīķe un otrs KNAB vadītāja vietnieks Alvis Vilks ir apņēmušies turpināt darbu birojā, taču to viņi darīšot tikai tik ilgi, kamēr viņiem netiks liegta iespēja strādāt rezultatīvi.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs teica, ka sēdes laikā, kurā piedalījās arī KNAB amatpersonas, sniegtā informācija liek viņam domāt, ka uzskaitītie pārkāpumi varētu būt pietiekami nopietni. Taču ar sīkākām detaļām J. Strīķe un A. Vilks komisijas locekļus neesot iepazīstinājuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Strīķe: oligarhu lietā palikusi tehniskā puse

Lelde Petrāne, 24.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Shēmas ir sazīmētas, personas apzinātas, viņu loma un tas, kā viss noticis, pamatā ir noskaidrots. Protams, tā kā šāda veida lietas Latvijā ir jaunas, ir runa par pierādījumu pietiekamību - kurā stadijā kurš uzskata, ka vajag vēl kādu pratināt, pieprasīt vēl kādus dokumentus. Tiešu un netiešu pierādījumu ir daudz,» vaicāta, cik tālu tikts ar «oligarhu lietu», izdevumam Ir teikusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Izdevums atgādina oligarhu lietas būtību - izmeklēšanas centrā ir aizdomas, ka viens no varenākajiem Latvijas ostu uzņēmumiem Rīgas Tirdzniecības osta slēpti pieder Aināram Šleseram, Andrim Šķēlem un Aivaram Lembergam. Viņi paši to noliedz. Tiek pārbaudīta arī Šlesera saistība ar virkni citu uzņēmumu, to skaitā lidsabiedrību airBaltic. Lieta skaļi sākās ar 42 kratīšanām, izmeklētāju uzmanības lokā sākotnēji bija 11 personas un 26 uzņēmumi. Vēlāk medijos noplūda izmeklētāju noklausītas Šlesera un viņa darījumu partneru sarunas viesnīcā Rīdzene. KNAB šajā lietā pārbauda arī naudas atmazgāšanu un amatpersonu nelikumīgu lēmumu pieņemšanu. Gadu pēc izmeklēšanas sākuma lietā aizdomās par iespējami pretlikumīgām darbībām turēto cilvēku skaits samazinājies no 11 uz 9.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vajag savākt tikai dažus nodevējus un valdība būs gatava! Tāds būtībā ir sabiedriskās televīzijas ziņu saturs gada pēdējās nedēļās, kad izrādījās, ka Jaunupa-Rišeljē bīdītajai Kariņa valdībai trūkst balsis Saeimā.

Tieši to nozīmē apgalvojumi, ka JV vadītu valdību ir iespējams izveidot, panākot KPV LV sašķelšanu, kas katru dienu uzstājīgi skanēja valsts televīzijā un radio.

Kādēļ par visas sabiedrības līdzekļiem uzturētais sabiedriskais medijs atklāti lobē konkrētu valdības izveides variantu? Kādēļ sabiedrisko mediju neuztrauc ne nodevība, ne korupcijas riski, kad runa ir par variantu «50 plus no KPV LV atšķeltie»? Jo uz kāda pamata cer sašķelt KPV LV? Ar kādu motivāciju jaunā spēka deputāti var atbalstīt vecās Vienotības valdību?

Realitāte ir ļoti vienkārša- Strīķes rīcībā esot «mapīte», kuras dēļ Kaimiņš ir spiests «gulties zem Annas»

Runā, ka motivāciju Jurašs ar Kaimiņu saņemot no Meroni. Pārējie? Kādam esot piedāvāts amats, ja atbalstīs Vienotības valdību. Taču arī amats var būt kukulis. Tāds tas ir gadījumā, ja amats ir maksa par neētisku rīcību, kuras rezultātā tiek pieņemti tādi valsts varas lēmumi, kas dod materiālu izdevīgumu 1) kukuļa, proti, amata saņēmējam, kurš par amatu pārdod savu balsi 2) kukuļa devējiem, kuri iegūst tādu Saeimas lēmumu, kurš bez kukuļa – amata piesolīšanas – nebūtu iespējams. Tātad sanāk, ka mūsu valsts sabiedriskā televīzija, kas mudina sašķelt KPV LV, būtībā mudina uz korupciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ģenerālprokuratūra vērtēs iespējamo informācijas noplūdi par šonedēļ notikušajām kratīšanām

Gunta Kursiša, 27.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja pienākumu izpildītāja Juta Strīķe ir noskaidrojusi, ka Ģenerālprokuratūra vērtēs iespējamo informācijas noplūdi par šonedēļ KNAB veiktajām kratīšanām, Db.lv apstiprināja KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Karlsberga.

Par to, kad un kādā veidā tiks izvērtēta informācijas noplūde, KNAB pārstāvei informācijas neesot.

Jau vēstīts, ka pirms trešdienas rītā KNAB veica kratīšanu pie vairākām augstām amatpersonām, Neatkarīgā Rīta Avīze vēstīja, ka tiek gatavota «skaļa specpoerācija». Tika vēstīts, ka «vairāk nekā nedēļu politiskajās, žurnālistu un citās labi informētās aprindās klejo baumas, ka J. Strīķe gatavo specoperāciju ar kāda smagsvara aizturēšanu».

Kopumā tiesa sankcionējusi 42 KNAB pieteiktas kratīšanas, tai skaitā arī lidsabiedrībā airBaltic, Rīgas Tirdzniecības ostā un Rīgas Domē.

Kratīšana tika veikta Andra Šķēles darbinieka kabinetā, kā arī Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga īpašumos un Ventspils domē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Izmisums. Soross sūta savus aģentus uz Saeimu

Sandris Točs, speciāli DB, 17.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globalizācija nav iespējama bez korupcijas. Jo neviena nācija labprātīgi sevi nepiekritīs iznīcināt, ja tās elite nav uzpirkta. Atceros sarunu pēc kādas savas intervijas divi tūkstošo gadu sākumā ar vienu pazīstamu filozofu, kurš vēlāk kļuva ministrs. Viņš stāstīja, ka savu pirmo mašīnu deviņdesmitajos gados ir nopircis par to naudu, ko saņēma no Sorosa fonda granta.

Tie, kuri atceras deviņdesmito gadu parasta cilvēka dzīves līmeni, saprot, ko nozīmē pirmā mašīna. Tas nav slikti, ka cilvēks kaut ko sev iegādājas par «starptautiskā filantropa» līdzekļiem. Taču, ja šādu cilvēku ir daudz, ja viņi dominē kādas mazas valsts sociālajās zinātnēs, žurnālistikā un medijos, tas nepaliek bez ietekmes. 2012.gadā, kad Sorosa fonds atzīmēja darbības divdesmit gadus Latvijā, tas lepojās, ka «20 gadu laikā Sorosa fonds-Latvija aktivitātēs un iniciatīvās ieguldījis vairāk nekā 80 miljonus ASV dolāru».

Plāns ir, lai PAR, JKP un Jaunā Vienotība kopā dabū tikpat, cik «vecā Vienotība», tad Vienotība un Soross būs atpakaļ pie varas Latvijā

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovski joprojām neapmierina Vilnīša ieceres

Guna Gleizde, 29.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša rīcība, izstrādājot biroja reorganizācijas plānu, atzīta par likumīgu, premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) vēlas aicināt N.Vilnīti plānu uzlabot.

Šī gada pavasarī V. Dombrovskis iebilda pret reorganizācijas īstenošanu. KNAB struktūras modeļa izvērtēšanai tika izveidota īpaša starpinstitūciju komisija. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne informē, ka, viņaprāt, komisijas secinājumi apstiprina viņa iepriekš izteikto iebildumu pamatotību attiecībā uz korupcijas apkarošanas darba pastiprināšanu reģionos, vienlaikus saglabājot reģionālo struktūru korupcijas apkarošanas bloka sastāvā. Šādam uzstādījumam piekritis arī KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, kurš starpinstitūciju komisijai jau iesniedzis jaunu – Ministru prezidenta uzstādījumam atbilstošu KNAB reorganizācijas plānu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ar Rīgas satiksmes iepirkumiem saistītajā lietā KNAB aizturējis astoņas personas

LETA, 12.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) saistītā krimināllieta, kurā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šajās dienās veicis procesuālās darbības, ir par pašvaldības uzņēmuma iepirkumiem, un tajā aizturētas kopumā astoņas personas - sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Kā teikts KNAB izplatītajā paziņojumā, otrdien, 11.decembrī, kriminālprocesa gaitā KNAB veica neatliekamās procesuālās darbības, tajā skaitā vairāk nekā 30 kratīšanas.

Patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, kurā KNAB sadarbojas arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu (CBA). Latvijā aizturētas sešas personas, Polijā - divas personas, informē KNAB.

Biroja veikto procesuālo darbību mērķis esot izmeklēt iespējamo noziedzīgo nodarījumu, lai vainīgās personas likumā noteiktajā kārtībā tiktu sauktas pie atbildības par nozieguma izdarīšanu.

Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm. KNAB uzsver, ka izmeklēšanas intereses ir svarīgas ne tikai birojam, bet arī visai sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru