Sakaru tehnoloģijas

Uzņēmumi: Lēmums par nelegālo elektronisko sakaru tīklu likvidāciju nav RNP kompetencē

LETA, 11.01.2022

Jaunākais izdevums

Vairāki informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumi nav apmierināti, ka pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) pieņēmis lēmumu par nelegālo un neaktīvo elektronisko sakaru tīklu likvidāciju dzīvojamajās mājās, jo RNP nav tādu pilnvaru, pauda aptaujātajās kompānijās.

SIA "Baltcom" komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Jekaterina Ivanova uzsvēra, ka "Baltcom" atbalsta telekomunikāciju tīklu sakārtošanu atbilstoši regulējuma prasībām un vienmēr reaģē uz attiecīgo organizāciju pieprasījumiem, kā arī uzskata, ka pašreiz nav nekāda pamata "Baltcom" infrastruktūras demontāžai.

Ivanova atzina, ka "Baltcom" pārstāvji ir pārsteigti par šādu iniciatīvu no RNP puses, jo, pēc Ivanovas teiktā, RNP nav normatīvos paredzētu pilnvaru konstatēt elektronisko sakaru tīkla ierīkošanas likumību un pieņemt lēmumus par to demontāžu. "Līdz ar to šāda RNP rīcība bez atbilstošu iestāžu lēmuma un saskaņošanas ar elektronisko sakaru tīkla īpašnieku ir prettiesiska un var tikt vērtēta kā administratīvais pārkāpums vai noziedzīgs nodarījums, kas izpaužas kā sveša īpašuma apzināta bojāšana," sacīja "Baltcom" pārstāve.

Viņa apgalvoja, ka vienīgā iestāde, kurai Rīgā ir tiesības pieņemt lēmumus par pretlikumīgi ierīkotu elektronisko sakaru tīklu demontāžu, ir Rīgas domes Pilsētas Attīstības departaments, kas pašreiz ar šo jautājumu jau nodarbojas.

"Iepriekš bija saņemti pirmie lēmumi, kuri tika pieņemti attiecībā uz likumīgiem un marķētiem vadiem, neskatoties uz to, ka Rīgas domes pārstāvji solīja, ka marķētie gaisvadi netiks ietekmēti. Šie lēmumi tika apstrīdēti - Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments atzina, ka tie bijuši nepamatoti un tie šobrīd ir atcelti," stāstīja Ivanova.

Viņa atzina, ka elektronisko sakaru tīklu gaisvadi veido lielāko daļu no "Baltcom" tīkla un tā pārvietošana pazemē dažādu juridisku un praktisku apsvērumu dēļ lielākajā daļā gadījumu nav iespējama. "Tāpēc šāda mērķtiecīgā cīņa ar gaisvadu tīkliem, ko šobrīd veic Rīgas dome un nu arī RNP, kaitē konkurencei, jo nostāda neaizsargātā stāvoklī telekomunikāciju operatorus, izņemot vienu konkrētu operatoru, kurš mantoja pazemes komunikācijas tīklu no valsts privatizācijas procesu rezultātā," teica Ivanova.

"Baltcom" pārstāvju ieskatā, no RNP puses būtu daudz efektīvāk ieguldīt līdzekļus kabeļu kanālu izbūvē, kur operatori varētu paslēpt vadus, radot drošāku un sakārtotāko vidi daudzstāvu mājās.

Tāpat Ivanova norādīja, ka "Baltcom" un citi operatori vairākkārt ir aicinājuši Rīgas domi uz dialogu, tomēr Rīgas dome uz aicinājumiem nav atsaukusies.

Arī "Baltcom" īpašnieka - SIA "Bite Latvija" - valdes priekšsēdētājs Kaspars Buls norādīja, ka vienīgā iestāde, kurai ir tiesības pieņemt lēmumus par pretlikumīgi ierīkotu elektronisko sakaru tīklu demontāžu, ir Rīgas domes Pilsētas Attīstības departaments, kas pašreiz šo procesu administratīvā procesa ietvaros jau realizē.

"Norādām, ka šāda RNP rīcība ir prettiesiska, jo RNP nav nekādu normatīvajos aktos noteiktu pilnvaru noteikt ne to, kuri elektronisko sakaru kabeļi ir ierīkoti legāli, ne arī to, kuri tīkla elementi ir aktīvi, un kuri ir neaktīvi," uzsvēra Buls.

Viņš arī pauda, ka RNP realizēta publiskā elektronisko sakaru tīkla kabeļu demontāža bez saskaņošanas ar elektronisko sakaru tīkla īpašnieku no juridiskā viedokļa var tik traktēta ne vien kā prettiesiska citas personas īpašu aizsardzība, bet par šādu rīcību var iestāties arī normatīvos paredzētā administratīvā un arī kriminālā atbildība par publiskā elektronisko sakaru tīkla darbības traucēšanu un bojāšanu, kā arī par citai personai piederoša īpašuma iznīcināšanu.

Tikmēr SIA "Tet" Sabiedrisko attiecību un korporatīvās komunikācijas daļas direktore Lāsma Trofimova norādīja, ka "Tet" vienmēr ir uzsvēris to, ka elektronisko sakaru pakalpojumu ierīkošanai jāatbilst visiem normatīvajiem aktiem un visiem komersantiem tīkli jāizbūvē saskaņā ar tiesību aktiem, nevis prettiesiski pārmetot vadus pāri ielām.

"Rīgas pilsētas būvvalde beidzot ir ķērusies pie sakaru būvniecības jomas izvešanas no pelēkās zonas - uzsākusi gādāt par Rīgas vēsturiskā centra nelegālo gaisvadu problēmas risināšanu saskaņā ar pašas Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, kas ir spēkā jau 15 gadus un būtu jāievēro visiem elektronisko pakalpojumu sakaru sniedzējiem," teica Trofimova.

Viņa arī atzīmēja, ka problēmas ar patvaļīgi izbūvētiem gaisvadiem pastāv ne tikai vēsturiskajā centrā, tās ir jārisina visā Rīgas teritorijā un pat plašāk. "Protams nelikumīga būvniecība izmaksā lētāk, tomēr komerciālās un finansiālās intereses, kādas rodas kabeļtelevīzijas, telekomunikāciju un interneta pakalpojumu sniedzējiem, kas izmanto nelikumīgi ierīkotus gaisvadus, nevar būt par attaisnojumu un iemeslu normatīvo aktu prasību ignorēšanai," klāstīja Trofimova.

Tāpat viņa atzina, ka ir saprotams, ka pie nekustamā īpašuma jumta piestiprinātie un uz jumta izvietotie kabeļi namu apsaimniekotājiem rada apsaimniekošanas grūtības un riskus, veicot jumta remonta darbus un sniega tīrīšanu no jumta, kas šobrīd ir īpaši aktuāli. Nelegāli izbūvējot kabeļus, var rasties arī kaitējums nekustamajam īpašumam, kā arī cilvēkiem, piemēram, vadiem nokrītot no jumta. "Atbildība šādos gadījumos būtu namu apsaimniekotājam, tādēļ viņu vēlme sakārtot savus īpašumus atbilstoši normatīvo aktu prasībām ir loģiska," sacīja "Tet" pārstāve.

Vienlaikus viņa norādīja - ja RNP kā namu apsaimniekotajam ir šaubas par kādu infrastruktūras elementu izbūves vai izvietošanas tiesiskumu, tai ir aktīvi jāvēršas pret to un jāprasa to novērst pašam elektronisko sakaru komersantiem un tālāk jautājums jārisina tiesiskā ceļā - vēršoties pie Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, kas pārņēmis būvvaldes funkcijas un uzrauga būvniecību.

Jau vēstīts, ka RNP janvāra sākumā sācis nelegālo un neaktīvo elektronisko sakaru tīklu likvidāciju dzīvojamajās mājās.

Uzņēmumā skaidro, ka daļai iedzīvotāju var nākties saskarties ar nepatīkamu situāciju, iespējams, gaidāms pakalpojumu pārrāvums, jo līdz šim ir izmantots nelegāls pakalpojums.

RNP pērn vairākkārtējās diskusijās ar elektronisko sakaru līdzekļu īpašniekiem esot centies panākt vienošanos par ēkā izvietotās infrastruktūras sakārtošanu, taču vienošanās neesot panākta.

Vienlaikus ir saņemts brīdinājums no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par nepieciešamību demontēt neatbilstošu kabeļu infrastruktūru.

RNP ir uzrunājis Latvijas Interneta asociāciju (LIA) ar lūgumu apzināt visus elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējus un informēt par darbībām, kas tiks sāktas šodien. Veicot jebkuru elektronisko sakaru tīklu instalāciju, nepieciešams nodrošināt to marķēšanu un jāveic saziņa ar RNP par nelikumīgu un neatbilstoši izbūvētu tīklu pārnešanu. Tajos gadījumos, kur šīs darbības netiks veiktas, izbūvētie tīkli tiks demontēti.

Tāpat ziņots, ka arī LIA norādījuši uz to, ka iestādes, kurām ir tiesības pieņemt lēmumus par kāda konkrēta pretlikumīgi ierīkota tīkla demontāžu galvaspilsētā, ir Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments un būvvalde, kur jau šobrīd administratīvo procesu ietvaros šīs darbības realizē, savukārt RNP neesot normatīvajos aktos noteiktu tiesību ne konstatēt kāda konkrēta tīkla legālumu, ne arī to, kuri kāda konkrēta tīkla elementi ir aktīvi, bet kuri - nē.

Tādēļ LIA aicina RNP nekavējoties informēt būvvaldi vai atbilstošo IPS uzņēmumu, ja RNP ir aizdomas par kāda konkrēta tīkla neatbilstību tehniskajām prasībām vai normatīvajiem aktiem, kā arī gadījumos, ja ir aizdomas, ka tīkls ir nelegāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonā, atklās Latvijas paviljonu nozīmīgākajā aizsardzības un drošības industriju izstādē "Starptautiskais aizsardzības un drošības ekipējums" jeb DSEI, informē Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

Latviju starptautiskajā izstādē pārstāvēs duālā pielietojuma produktu ražotāji no radiosakaru, optikas, munīcijas pārtikas un inženieru pakalpojumu sektoriem.

No 12. līdz 15.septembrim, Londonā, izstāžu zālē "Excel" tiks atvērts Latvijas paviljons H4-130 izstādes "Starptautiskais aizsardzības un drošības ekipējums" (Defence and Security Equipment International) ietvaros.

Latvijas paviljonā produktus un pakalpojumus demonstrēs SIA "Baltic Bullets", SIA "BELSS", VAS "Elektroniskie sakari", SIA "Lightspace Technologies" un AS "Roga Agro". Ar individuālām ekspozīcijām DSEI būs redzami EDGE Autonomy un Interspiro, demonstrējot optikas, bezpilotu sistēmas, elpošanas ekipējuma produktus. Izstādi apmeklēs ievērojams skaits DAIF Latvija biedru uzņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

5G Techritory spriedīs par 300 miljardu eiro vērto Eiropas digitalizācijas fondu apgūšanu

Db.lv, 24.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No š.g. 22. līdz 25. novembrim Rīgā notiks Eiropas vadošais ekosistēmas forums “5G Techritory”, kurā nozīmīgākie 5G lēmumu pieņēmēji un praktiķi apspriedīs jauno Eiropas digitalizācijas fondu apgūšanu un lietderīgu izmantošanu 300 miljardu eiro apmērā, lai 5G tehnoloģijas radītu reālu pienesumu biznesam un sabiedrībai.

Pasākums notiks jau ceturto gadu pēc kārtas, tiešsaistes dalību apvienojot ar runātāju un auditorijas iesaisti klātienē.

Eiropas Savienība ir izveidojusi vairākus fondus ar mērķi paātrināt digitalizāciju dalībvalstīs, piemēram, Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros digitalizācijai paredzēts 121 miljards eiro, un Eiropas Zaļā kursa ietvaros 184 miljardi eiro, kuru līdzekļus iespējams izmantot 5G pielietojuma attīstīšanai.

Lai apspriestu fondu līdzekļu izlietojumu, forumā piedalīsies augsta līmeņa Eiropas Komisijas pārstāvji, tajā skaitā Roberto Viola, Eiropas Komisijas sakaru tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektors.

“Jautājums, kas finansēs 5G tehnoloģijas, vienmēr ir bijis strīdīgs, jo tehnoloģiju attīstīšana prasa ievērojamus ieguldījumus infrastruktūrā. Šobrīd redzam, ka Eiropa ir pievērsusi lielu uzmanību digitalizācijai un viens no tās galvenajiem mērķiem ir 5G. Tā kā finansējuma apguvei ir nepieciešama dažādu organizāciju sadarbība, šogad “5G Techritory” pievērsīs īpašu uzmanību partnerību veidošanai, radot pamatu jaunu pētniecības un attīstības projektu izveidei,” informē Neils Kalniņš, “5G Techritory” direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā šodien sāksies Eiropas 5G ekosistēmas forums "5G Techritory", pulcējot vadošus jomas ekspertus un praktiķus no visas pasaules, informē foruma pārstāve Krista Lubiņa.

Foruma mērķis ir pārrunāt aktuālākos ar 5G ieviešanu saistītos jautājumus, uzstādīt politisko un stratēģisko dienaskārtību nākamajai dekādei.

Forums norisināsies līdz 25.novembrim. Forumu plkst.9 atklās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ģenerāldirektors Kaspars Rožkalns un VAS "Elektroniskie sakari" valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Šodien forumā gaidāma "Tehnoloģiju diena", kas veltīta 5G tehnoloģijām ar padziļinātām diskusijām par dažādiem tehnoloģiskiem risinājumiem, lietošanas gadījumu analīzi, tehnoloģiju demonstrējumiem un citām diskusijām.

Tikmēr 23.novembrī forumā aizvadīs "Pasaules dienu", kurā 5G līdervalstis iepazīstinās ar savu pieeju 5G ieviešanā un pielietošanā. 24.novembra "Foruma diena" būs galvenā pasākuma diena ar vadošu starptautisku jomas ekspertu uzrunām un paneļdiskusijām par aktuāliem 5G jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020.gadā samazinājies parādu atgūšanai no jauna nodoto lietu skaits līdz 326 904 lietām par kopējo summu 220 314 820 eiro, kas ir par 34,30% parādu atgūšanai nodoto lietu mazāk nekā iepriekšējā gadā, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

Savukārt parādu kopējā summa ir samazinājusies par 10,67%.

2020.gadā Latvijā darbojās 29 ārpustiesas parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēji, kuri saņēmuši PTAC izsniegto speciālo atļauju, jeb licenci ārpustiesas parādu atgūšanai, taču uz 2020.gada 31.decembri licencēto komersantu skaits samazinājās līdz 23 ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem.

2020.gadā noslēgto cesijas darījumu rezultātā parāda atgūšanai tika nodota 96 334 parādu lietas par kopējo summu 124 010 678 eiro, savukārt 230 570 parādu lietas par kopējo summu 96 304 141 eiro tika nodotas uz pilnvarojuma pamata.

2020.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītājiem krasi samazinājies parāda ārpustiesas atgūšanai no jauna nodoto lietu kopskaits par 170 676 lietām proti, kopskaitā ārpustiesas parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējiem 2020.gadā no jauna tika nodotas atgūšanai 326 904 parādu atgūšanas lietas, kas ir par 34,30% mazāk nekā 2019.gadā, kad tika nodotas 497 580 jaunas parādu lietas. Tas varētu būt skaidrojams ar vispārēju komersantu piesardzīgu un nogaidošu rīcību, ņemot vērā neparedzamās izmaiņas gan nozares tirgū, gan ekonomikā kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tehnoloģiju uzņēmumus un pētniekus aicina reģistrēties platformā Emporium

Db.lv, 20.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas vadošais ekosistēmas forums “5G Techritory” aicina vietējos un starptautiskos 5G ekosistēmas dalībniekus - organizācijas, tehnoloģiju inovāciju radītājus, universitātes un pētniecības institūtus - reģistrēties īpaši izveidotā virtuālā platformā “Emporium”.

Platformas mērķis - veicināt sadarbības tīklu un partnerību veidošanu starp dažādiem ekosistēmas dalībniekiem, kuri meklē partnerus inovāciju vai pētniecības projektos.

Dalībnieku vidū būs tādi uzņēmumi kā “Nokia”, “NVIDIA”, “Microsoft”, “LMT” un VAS “Elektroniskie sakari” un daudzi citi. Individuālu pieeju un atbalstu dalībniekiem nodrošinās “Emporium” partneris - Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris.

“Antīkajos laikos emporium bija vieta, ko vienas valsts tirgotāji bija rezervējuši savu biznesa interešu attīstīšanai citas valsts teritorijā. “5G Techritory” ietvaros “Emporium” ir vide starptautisku sadarbības tīklu veidošanai ar ambiciozu mērķi, savienot foruma dalībniekus - vairākus tūkstošus pasaules tehnoloģiju entuziastu - inovāciju radīšanai. Kamēr forums “5G Techritory” galveno uzmanību pievērsīs 5G un citu moderno tehnoloģiju patiesās vērtības noteikšanai, konferences jaunievedums - platforma “Emporium” - jau to radīs! Uzsākoties jaunajam Eiropas Savienības plānošana periodam, tuvākajos gados būs pieejams ievērojams finansējums pētniecības un inovāciju projektiem, tāpēc šī ir lieliska iespēja veidot kontaktus ar jauniem partneriem un atrast domubiedrus,” saka Latvijas Informācijas tehnoloģiju klastera izpilddirektore Aiga Irmeja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatori un tehnoloģiju piegādātāji ir gatavi masveidā attīstīt piektās paaudzes jeb 5G interneta tīklu Latvijā, taču, lai tas notiktu, nepieciešams palielināt potenciālo lietotāju skaitu.

To DB norāda VAS Elektroniskie sakari valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda. Viņš stāsta, ka šobrīd vietējie mobilo sakaru operatori ieguldījuši līdzekļus un izsolēs iegādājušies uz šo brīdi pieejamās 5G izmantošanai paredzētās frekvences, bet lietotāju trūkuma dēļ pagaidām neredz ekonomisku pamatojumu plašākai tīkla izvēršanai.

J. Bārda uzskata, ka uzņēmējiem ir svarīgi saprast, kādas priekšrocības sniedz digitalizācija un 5G, tāpēc šis jautājums plaši tiks apspriests Eiropas vadošajā ekosistēmas forumā 5G Techritory, kas notiks no 22. līdz 25. novembrim.

Jāiegulda nākotnē

Viens no galvenajiem vadmotīviem, kādēļ organizējam 5G forumu, ir jaunu pakalpojumu un biznesu, kas izmanto 5G tīklu, attīstīšana, teic J. Bārda. “Tas brīdis, kad varam teikt, ka 5G ir mūsu ikdienas sastāvdaļa un ekonomikas dzinējspēks, vēl nav pienācis, taču tas noteikti pienāks, un mums jābūt tam gataviem. Pagaidām galvenā problēma tīkla attīstībā ir lietotāju trūkums, tiklīdz to skaits pieaugs, masveidā attīstīsies arī tīkls,” pauž J. Bārda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) padomes sēdē par padomes priekšsēdētāju ievēlēts AS «Sakret Holdings» padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, savukārt par priekšsēdētāja vietnieci – RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociēto profesore Anita Straujuma.

RTU padomi saskaņā ar Augstskolu likumu viedo 11 locekļi, no kuriem piecus izraugās RTU Senāts, piecus – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un izvirza Ministru kabinets, savukārt vienu izvirza Valsts prezidents.

15. februārī jauno RTU padomi apstiprināja Ministru kabinets, savukārt 21. februārī pārliecinošu atbalstu jaunās padomes sastāvam balsojumā izteica RTU Satversmes sapulce.

No RTU padomē ir ievēlēti pieredzējuši izglītības un zinātnes nozares eksperti – RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes profesors Jurģis Poriņš, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes vadošais pētnieks Jānis Ločs, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Anita Straujuma, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes profesors Jānis Grabis un RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes pētnieks Jānis Braunfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītas izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” un “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras” organizētās Jauno uzņēmēju dienas 2022, kurās noskaidroti Latvijas labākie skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) un uzņēmējdarbības izglītības pedagogi valstī.

Tiesības pārstāvēt valsti Eiropas labāko mācību uzņēmumu konkursā šovasar izcīnījis SMU “ThreeCube”. Skolēni radījuši ar 3D printeri drukājamas dažādu rotaļu tēlu figūras. Tās kopā ar aplikāciju “C-app” ļaus sākumskolas vecuma bērniem saistošā veidā apgūt dažādus mācību priekšmetus, piemēram, matemātiku, angļu valodu vai latviešu valodu.

Uzņēmumu izveidojuši četri skolēni no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas un konkursā uzņēmums saņēma arī titulu “Latvijas labākais tehnoloģiju SMU”. Šo titulu piešķir labākajam “Junior Achievement Latvia” un “Printful” SMU tehnoloģiju un inovāciju programmas dalībniekam, kas programmas ietvaros radījis dzīvotspējīgāko tehnoloģijās balstīto produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensiju pārvaldītāja IPAS “Indexo” padomes locekle Tīna Kukka nolēmusi pievienoties Indexo vadības komandai, lai savu pieredzi finanšu un pārmaiņu vadības jautājumos liktu lietā uzņēmuma jaunās bankas iniciatīvas īstenošanā.

Tā rezultātā viņa atstāj uzņēmuma padomes pozīciju. Indexo padome turpinās strādāt četru locekļu sastāvā un jauns padomes loceklis T. Kukkas vietā tiks ievēlēts nākamajā vispārējā akcionāru sapulcē.

T.Kukka, kurai ir vairāk nekā 20 gadu valdes līmeņa vadības pieredze Latvijas un Baltijas banku nozarē, attīstīs jaunās Indexo bankas projekta finanšu pārvaldības jomu, kā arī piedalīsies sagatavošanās darbos, lai iesniegtu pieteikumu bankas licences saņemšanai.

“Tīna ir vadījusi finanšu darbības virzienus virknē Baltijas lielāko banku, pie tam, burtiski katrā banku attīstības fāzē – no sākotnējas izaugsmes līdz tirgus pozīciju nostiprināšanai un pārmaiņu vadībai. Viņa mums nodrošina nozīmīgas zināšanas un viņas līderība iedvesmo mūsu pārējo jaunās bankas izveides komandu, kas tagad ir gandrīz nokomplektēta katram būtiskajam attīstības virzienam, nosedzot IT, mārketingu, atbilstības jomu, privātpersonu pakalpojumu piedāvājuma izstrādi un tagad arī finanšu pārvaldību,” saka Valdis Siksnis, Indexo valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija, tehnoloģiju inovāciju uzņēmumi "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), "Tet" un "MikroTik", Latvijas Darba devēju konfederācija, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte (LU), LU Matemātikas un informātikas institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde un VAS "Elektroniskie sakari" parakstījuši memorandu par mikročipu ražošanu Latvijā, informē LMT pārstāvji.

Memorandā ir noteikta sadarbība, ko paredzēts īstenot trīs galvenajos virzienos - mikročipu ekosistēmas attīstība, izglītības un pētniecības iespēju attīstība, kā arī mikroshēmu izstrādes attīstība un ražošana Latvijā.

Elektronisko un optisko iekārtu ražošana kopš 2010.gada ir visstraujāk augošā apstrādes rūpniecības nozare Latvijā, saražotajam apjomam no 3,7% pirms 12 gadiem pieaugot līdz 7% šogad. Aptuveni 90% saražotās elektronikas tiek eksportēti. Latvija jau ir sevi pierādījusi kā spēcīgu elektronikas ražošanas centru, par ko liecina tādi uzņēmumi kā "MikroTik", "HansaMatrix", "Lightspace Technologies" un citi.

LMT prezidents Juris Binde norāda, ka "jebkurš ražošanas, inovācijas vai piegādes ķēdes elements, ko varam nodrošināt lokāli Latvijā, stiprina mūsu pozīcijas starptautisko novatoru kopienā un neatkarību no citu valstu iespējām vai vēlmes iesaistīties mūsu projektos. Vietējās mikročipu ražošanas ekosistēmas nostiprināšana un šī memoranda parakstīšana ir vēl viens solis ceļā uz tehnoloģiskā horizonta paplašināšanu, ko jau vairākus gadus veicina Eiropas nozīmīgākais forums "5G Techritory"".

Komentāri

Pievienot komentāru