Būvniecība un īpašums

Privātapbūves sektorā audzis pieprasījums pēc lētākiem zemes gabaliem

Žanete Hāka, 08.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātapbūves zemju sektorā pērnā gada pirmajos trīs ceturkšņos novērots aktivitātes pieaugums, kas skaidrojams ar pieaugošu pieprasījumu pēc lētākiem zemes gabaliem un attiecīgu darījumu skaita palielināšanos minētajā cenu amplitūdā.

Darījumu skaits ar privātapbūves zemēm, kuru platība bija 300 - 3000m² robežās, Rīgā un Pierīgā, salīdzinot ar 2013. gada rādītājiem, palielinājās par 24,4%, norādīts Arco Real Estate privātapbūves zemju tirgus pārskatā.

Atšķirībā no privātmāju segmenta, kur 2014. gada pirmajos trīs ceturkšņos aktivitāte pieauga tikai Rīgā, privātapbūves zemēm līdzīgi pieauguma tempi konstatēti gan Rīgā, gan Pierīgā. Rīgā vidējais darījumu skaits 2014. gada pirmajos trīs ceturkšņos bija par 26,1% lielāks kā 2013. gadā, bet Pierīgā šis rādītājs bija 23,8%.

Pretēji iepriekšējo gadu tendencei, kad privātapbūves zemju segmentā novērota cenu pazemināšanās, aktivitātes pieaugums 2014. gada analizētajos ceturkšņos nav atspoguļojies ievērojamās cenu izmaiņās, kopumā cenu līmeni saglabājot 2013. gada līmenī.

Uzņēmuma ekspertu novērojumi liecina, ka visvairāk darījumu notika ar zemes gabaliem platībā no 500 līdz 1500 m². Šīs platības tirgū bija pieprasītākās, un tās kopā sastādīja vairāk kā divas trešdaļas no notikušajiem darījumiem.

Populārākie Rīgas mikrorajoni pēc notikušo darījumu skaita 2014. gada pirmajos trīs ceturkšņos bija Bieriņi (10,3%), Imanta (8,1%), Trīsciems (7,5%), Dārziņi (4,7%), Dārzciems (4,4%), Jugla (4,4%), Jaunciems (3,4%), Ziepniekkalns (3,4%) un Pleskonāde (3,1%).

Galvenie cenu ietekmējošie faktori, iegādājoties zemi vienģimenes ēku celtniecībai, 2014. gadā bija inženierkomunikāciju esamība, zemes izmantošanas iespējas, piebraucamo ceļu esamība, to segums un kvalitāte, zemes gabala attālums līdz Rīgas vai pilsētas centram, infrastruktūras objektu un attālums, kā arī sabiedriskā transporta tuvums un pieejamība.

Komentāri

Pievienot komentāru