Finanses

Privātpersonu veselības apdrošināšanai arī turpmāk būs ierobežots piedāvājums

Žanete Hāka, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Apdrošināšanas sabiedrības neplāno paplašināt piedāvājumu privātpersonu veselības apdrošināšanai, kaut arī iedzīvotāji būtu gatavi par to maksāt paši.

Latvijā veselības apdrošināšanu privātpersonām piedāvā tikai dažas apdrošināšanas kompānijas, un var prognozēt, ka arī turpmāk to skaits būtiski nepieaugs. Apdrošinātāji skaidro, ka privātpersonu veselību apdrošināt nav izdevīgi, tādēļ iespēja apdrošināties pārsvarā būs tikai ar darba devēju starpniecību.

„Runājot par tirgu kopumā un to, kāpēc tikai daži apdrošinātāji piedāvā veselības apdrošināšanu privātpersonām, tas ir saistīts ar neskaidru valsts politiku, pietiekami sarežģītu riska izvērtējumu un prēmijas aprēķinu,“ skaidro BTA Insurance Company SE Veselības apdrošināšanas produktu vadītāja Ilze Zariņa. „Piedāvājot cilvēkiem šādu apdrošināšanu, polises cenai ir jābūt adekvātai, lai cilvēki to varētu atļauties maksāt, un vienlaikus – lai segums būtu klientiem interesants.“

Līdz ar ekonomiskās situācijas stabilizēšanos, pieaudzis to uzņēmumu skaits, kuri saviem darbiniekiem atsākuši iegādāties veselības apdrošināšanu vai arī palielinājuši apdrošināmo personu skaitu, kas ekonomiskās lejupslīdes laikā tika samazināts, skaidro ERGO veselības apdrošināšanas departamenta vadītājs Baltijā Gints Konrads. Ergo kopš pērnā gada marta klientiem piedāvā privātpersonu veselības apdrošināšanu, turklāt tās segums ir spēkā ne tikai Latvijas, bet visā Baltijas teritorijā.

Paredzams, ka veselības apdrošināšanā turpināsies tendence pieaugt parakstīto prēmiju apjomam, pēc ERGO aplēsēm, šogad pieaugot par aptuveni 10%. Un lielāko daļu prēmiju pieaugumu nodrošinās valsts sektors, kas šogad atgriezies veselības apdrošināšanas polišu pircēju lokā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Izmaiņas valsts veselības apdrošināšanā plāno veikt kopā ar nodokļu pārskatīšanu 2021.gadā

LETA, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepieciešamās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā plānots veikt kopā ar nodokļu reformas pārskatīšanu 2021.gadā, tādējādi veselības apdrošināšanas sistēmas uzlabojumus atliekot par vienu gadu, pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Vakar sadarbības sanāksmē Viņķele prezentējusi priekšlikumu atteikties no diviem veselības apdrošināšanas groziem, tā vietā veselības apdrošināšanu veicot caur sociālās apdrošināšanas iemaksām, kā to jau dara vispārējā nodokļu režīmā strādājošie. Tas nozīmē, ka šāda sistēma tiktu attiecināta arī uz alternatīvajiem nodokļu režīmiem, vienlaikus ieviešot jaunu sociālās apdrošināšanas veidu veselības apdrošināšanai cilvēkiem, kas neveic nekādu sociālo apdrošināšanu.

«Šī bija tā reize, kad Veselības ministrija gāja ātrākā tempā un ar radikālāku piedāvājumu nekā valdība kopumā. Tika nolemts, ka šie principi tiek atbalstīti - mēs neieviešam divus grozus, veselības apdrošināšanu veicam caur sociālo apdrošināšanu, un tā ir obligāta. Būtiskākās izmaiņas - valdība grib to skatīt kopā ar alternatīvo nodokļu revīziju, visdrīzāk ar būtiskām mikrouzņēmuma nodokļa režīma izmaiņām. Tas nozīmē, ka šos principus mēs ieviešam vēlāk,» skaidroja ministre.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gads bija pirmais, kas OCTA segmentā apdrošinātājiem nesa peļņu.

Sagaidāms, ka tā tas būs arī šogad, intervijā DB stāsta akciju sabiedrības Balta valdes priekšsēdētājs Īans Kenedijs.

Fragments no intervijas

Kāds ir bijis pērnais gads un kādu prognozējat šo?

Pagājušais gads apdrošināšanas nozarei kopumā ir bijis ļoti veiksmīgs – jūtam, ka mainās klientu vērtības un pieaug vēlme pēc stabilitātes, tātad arī apdrošināšanas. Baltas apgrozījums audzis par 18%, turklāt pieaugums bija vērojams gan privātpersonu, gan juridiskajā segmentā.

Ja skatāmies no apdrošināšanas pakalpojumu viedokļa, strauja izaugsme ir bijusi visos būtiskākajos apdrošināšanas veidos – gan OCTA un KASKO segmentos, gan veselības un ceļojumu apdrošināšanas veidos, gan privātā īpašuma apdrošināšanā. Relatīvi mazāka izaugsme bija vērojama juridiskā īpašuma segmentā, kur ēku un mantas pieauguma tempi ievērojami atpaliek no celtniecības nozares inflācijas, kas saskaņā ar lielo būvnieku aptauju 2018. gadā veidoja 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru