Ražošana

Prudentia Energy Markets jauns īpašnieks

Žanete Hāka, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Investīciju bankas pakalpojumu sniedzēja Prudentia noslēgusi darījumu, ar kuru pārdots tās dibinātais energoresursu pārvaldes uzņēmums Prudentia Energy Markets, informē uzņēmuma pārstāvji.

Par jauno uzņēmuma īpašnieku kļuvis tā ilggadējais darbinieks Andžs Melderis.

«Prudentia Energy Markets kopš dibināšanas darbojusies specifiskajā energoresursu pārvaldes nozarē un abu uzņēmumu darbība ilgstoši bijusi savstarpēji neatkarīga. Esam nonākuši brīdī, kad uzņēmuma pārdošana ir vien loģisks tā attīstības turpinājums,» uzņēmuma pārdošanu skaidro Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

«Līdz ar īpašnieku maiņu līdzšinējs uzņēmuma nosaukums tiks mainīts uz PEM Consulting. Vienlaicīgi šīs izmaiņas neietekmēs mūsu komandas darbu, mēs turpināsim sniegt klientiem līdz šīm piedāvātus pakalpojumus, koncentrējot uzmanību uz elektroenerģijas iepirkuma pārvaldi,» uzsver Prudentia Energy Markets vadītājs Andžs Melderis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Apšauba Ekonomikas ministrijas pasūtīto pētījumu

Sandris Točs, speciāli DB, 30.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas pasūtītais un Prudentia Energy Markets veiktais pētījums tapis rekordīsā laikā, publiskots novēloti un nerada pārliecību par tā atbilstību faktiskajai situācijai Latvijā

Apmēram mēnesi pēc asas diskusijas izraisījušo Ministru kabineta (MK) noteikumu (Nr. 221 Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā; Nr. 262 Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību) grozījumu pieņemšanas, kas skar atjaunojamo energoresursu nozari, administratīvi ierobežojot tās ienākumus, publiskots Ekonomikas ministrijas (EM) pasūtītais Prudentia Energy Markets pētījums Metodiskās vadlīnijas par iekšējās peļņas normas (IRR) aprēķināšanu pārkompensācijas novēršanai komersantiem, kas ir saņēmuši tiesības pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai saņemt garantētu maksu par uzstādīto elektrisko jaudu. Lai gan kā pētījuma datums ir minēts 20. maijs, tas publiskots vien augusta pirmajā pusē, krietnu laiku pēc to valdības noteikumu grozījumu pieņemšanas, kuru pamatošanai pētījums it kā tika pasūtīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Komersantiem dabasgāzes tirgotājs būs jāizvēlas līdz 15.jūnijam

Zane Atlāce - Bistere, 13.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi un iesniegusi izskatīšanai Ministru kabineta komitejas sēdē Ministru kabineta noteikumu projektu Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi, kas noteiks atvērta dabasgāzes tirgus darbības principus, paredzot no 3. aprīļa visiem dabasgāzes lietotājiem tiesības brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju, informē EM.

Atvērta tirgus darbības nosacījumus EM izstrādāja sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, Konkurences padomi, Patērētāju tiesību aizsardzības centru, Finanšu ministriju, Satiksmes ministriju, Labklājības ministriju, Tieslietu ministriju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, AS Latvijas Gāze, AS Latvenergo, SIA Enefit, SIA Cobalt, SIA Energia Consulting, SIA Prudentia Energy Markets.

Kā efektīvākais un lietotājam ērtākais apkalpošanas risinājums izvēlēts modelis, kurā visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošina tirgotājs – viesn līgums, viens rēķins un viena klientu apkalpošanas vieta. Sadales sistēmas operatora ziņā atstājot dabasgāzes sadales sistēmas tehniskos jautājumus. Līdzīgs risinājums šobrīd tiek īstenots elektroenerģijas tirdzniecībā un atzinīgi novērtēts no lietotāju puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šogad turpināsies aktivitāte apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgū

Žanete Hāka, 17.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no 2015.gada, kad Latvijas apvienošanās un pārņemšanas (M&A) darījumu tirgū vērā ņemama aktivitāte sākās tikai pavasarī, pērn tā visa gada garumā bija salīdzinoši vienmērīga, jaunākajā Murinus Advisers apskatā norāda uzņēmuma eksperti.

Kopumā publiski izziņoti tika aptuveni 50 darījumi - aptuveni tikpat, cik gadu iepriekš. Augstākā darījumu aktivitāte gada garumā acīmredzami koncentrējās trīs nozarēs. Veselības aprūpes sektorā biržā kotētais farmācijas uzņēmums Olainfarm AS kļuva par gada darbīgāko pircēju, iegādājoties četrus uzņēmumus, tostarp organiskās kosmētikas un medicīnas piederumu ražotājus, kā arī privātu medicīnas klīniku.

Pēdējais no tiem - Klīnika DiaMed SIA - vienlaikus bija arī viena no gada ievērojamākajām privātā kapitāla ieguldījumu realizācijām; 74,98% uzņēmuma kapitāla daļu Olainfarm AS iegādājās no Eko Investors pārvaldītā Otrā Eko Fonda.

Papildus šiem darījumiem, vairāki briļļu, lēcu un optometrijas instrumentu tirgotāja Optometrijas Centrs SIA vadības komandas dalībnieki iegādājās uzņēmuma kontrolpaketi darījumā, ko finansēt palīdzēja mezanīna kapitāla fonds BPM Capital, kas iegulda Baltijas valstīs un Polijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Apstiprināti atvērta dabasgāzes tirgus darbības nosacījumi

Zane Atlāce - Bistere, 07.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības 7. februāra sēdē apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi, kas nosaka nozīmīgākos dabasgāzes tirgus darbības principus pēc tirgus atvēršanas – tātad no šā gada 3.aprīļa, informē Ekonomikas ministrijā.

«Valdība šodien spērusi pēdējo nozīmīgo soli pretī brīvam un atvērtam dabasgāzes tirgum Latvijā. Ko no tā sagaidām? Mēs sagaidām konkurenci starp tirgotājiem, daudzveidīgāku pakalpojumu klāstu un lielākas izvēles iespējas visiem dabasgāzes patērētājiem. Līdz 2020.gadam sagaidām arī reģionāla dabasgāzes tirgus izveidošanos, un līdz ar to lielāku piegāžu drošību un enerģētisko neatkarību nākotnē,» uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

«Ekonomikas ministrijas mērķis ir turpmāko dabasgāzes tirdzniecības procesu padarīt pēc iespējas vienkāršāku un lietotājiem saprotamu. Tāpēc turpmāk visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošinās tirgotājs, un līdz ar to lietotājiem būs jāslēdz tikai viens līgums un viņi saņems vienu rēķinu,» turpina ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru