Jaunākais izdevums

Par neappļauto Gaiziņkalnu ir taisnība, saka gide Inese Mailīte, kura ekskursantiem rāda Gaiziņkalna takas un apkārtni, vēsta laikraksts Latvijas Avīze. «Šovasar bija brīži, kad cilvēki burtiski raudāja, apzinoties, cik šī vieta ir skaista, bet nekopta,» viņa atzinusi un stāstījusi, ka deviņdesmito gadu sākumā viss Gaiziņš tika privatizēts un tagad pieder vairākiem īpašniekiem.

Taču beidzot pašvaldība iesaistījusies Gaiziņkalna kopšanā, informē laikraksts.

Šovasar novada pašvaldībai esot izdevies noslēgt nomas līgumu ar ASV dzīvojošo Inesi Apeli, kurai pieder kalna virsotne, par Gaiziņa apsaimniekošanu un reizi mēnesī to centušies appļaut. «Nomas līgums ir par 2,5 ha platību, summa līdz 2025. gadam ir viens lats gadā,» skaidrojusi Madonas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Sanita Soma.

14. decembrī būšot arī sen gaidīts vēsturisks brīdis – 1985. gadā būvētā, avārijas stāvoklī esošā 45,5 m augstā Gaiziņkalna skatu torņa spridzināšana.

«Taču Gaiziņš nekad nebūs kopts parks ar apstādījumiem,» piebildusi S. Soma, skaidrojot, ka tur ir un būs neskarta, cilvēka nepārveidota daba un dabas parks Gaiziņkalns.

«14. decembrī, kad tiks spridzināts vecais skatu tornis, ceru būt Latvijā. Savā laikā mans tēvs torni atpirka. Cerējām to atjaunot, taču neviens eksperts to neieteica. Tagad kopā ar novada domi celsim jaunu torni. Sapratu, ka pašvaldība var vairāk panākt Eiropas Savienības naudas piesaistē,» Latvijas Avīzei stāstījusi Gaiziņkalna īpašniece Inese Apele no ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Par Gaiziņkalna jaunā skatu torņa autoru aicina kļūt ikvienu

Jānis Rancāns, 07.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Madonas novada pašvaldība līdz 20. janvārim ikvienu aicina iesniegt idejas par to, kāds varētu izskatīties no jauna būvējamais Gaiziņkalna skatu tornis. Idejas iespējams iesniegt jebkādā formā, norāda pašvaldība.

Pašvaldība skaidro, ka Gaiziņkalns atrodas izcili ainaviskā teritorijā. Vēsturiski Gaiziņkalns ir arī iecienīts tūrisma apskates objekts, kuru apmeklējis gandrīz ikviens Latvijas iedzīvotājs. Daudzus gadus baudīt skaisto apkārtnes ainavu traucējis pussabrukušais Gaiziņkalna skatu tornis, kas aizvadītā gada nogalē tika nojaukts.

Nākotnē tā vietā Dabas aizsardzības pārvalde ES Kohēzijas fonda projekta «Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās» ietvaros paredzējusi izbūvēt jaunu skatu torni. Lai veicinātu iedzīvotāju iesaistīšanos šī vides objekta izveidē, tiek izsludināts ideju konkurss par jaunā Gaiziņkalna skatu torņa un tuvākās apkārtnes labiekārtošanu, norāda pašvaldība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pussabrukušais un bīstamais Gaiziņkalna skatu tornis vairs nebojās apkārtnes ainavu. Šodien, 14. decembrī, tas tika uzspridzināts un demontēts, informē Madonas novada pašvaldība.

Spridzināšanu veica Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona karavīri. Nepabeigtās būves nojaušanas darbu koordinators ir Madonas novada pašvaldība, kas no 2012. gada pavasara noslēgusi zemes nomas līgumu ar zemes īpašnieci par Gaiziņkalna virsotnes nojaušanu.

Sākot no 12. decembra, atbilstoši torņa spridzināšanas darbu projektam, drošības noteikumi paredzēja, ka torņa piekļuves teritorija tika slēgta un apsargāta. Sprādziena dienā 500 metru rādiusā ap torni tika noteikta drošības josla un slēgtā teritorija.

Latvijas augstākais kalns - Gaiziņkalns atrodas Gaiziņkalna dabas parkā, kas savukārt, ietilpst aizsargājamo ainavu apvidū Vestiena. Vēsturiski Gaiziņkalns ir iecienīts tūrisma apskates objekts, no kura paveras skaista ainava.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lieldienu brīvdienās slēpotgribētājiem un ziemas prieku baudītājiem joprojām ir atvērtas vairākas trases un kalni Latvijā, liecina informācija kalnu un trašu pakalpojumu nodrošinātāju mājaslapās.

Plānots, ka šodien darbosies Žagarkalns, Ozolkalns, Gaiziņkalns, Kaķīškalns, kā arī kompleksa Gaiziņš gan Mazā, gan Lielā Golgāta trase.

Tiesa, patlaban vēl nav zināms, vai trases un kalni būs atvērti arī pirmdien, 28.martā.

Kā atzīmē Žagarkalna pārstāvis Vadims Kameņevs, šī nedēļas nogale varētu būt pēdējā šajā 2015./2016.gada ziemas sezonā. Viņš arī skaidro, ka, neskatoties uz to, ka šajās brīvdienās tiek prognozēti siltāki laikapstākļi, sniegs uz kalniem nekūst tik ātri, lai darbība būtu jāpārtrauc "pie pirmajiem plusiem".

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Gaiziņkalna virsotni dāvinās valstij

Zane Atlāce - Bistere, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir panākta vienošanās un rasts juridisks risinājums, lai Gaiziņkalna virsotne pārietu valsts un tautas īpašumā, pēc tikšanās ar Gaiziņkalna īpašnieci Inesi Apeli, atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Inese Apele ir paudusi vēlmi dāvināt valstij zemi īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kur atrodas Gaiziņkalns, taču sākotnējais iemesls, kādēļ to nav varēts realizēt – vietējā būvvalde neļauj nodalīt virsotni no pārējā ģimenes zemesgabala, kas ir 44 ha platībā, atrodas Gaiziņkalna dabas parka teritorijā un pieder 4 fiziskām personām, katram viena ceturtā domājamā daļa.

Īpašumu sadalīšanas nosacījumus nosaka Ministru kabineta noteikumi par Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi. 26. punktā noteikta minimālā atdalāmā zemes gabala platība dabas parkos, kas meža zemēs ir 10 ha, bet lauksaimniecības zemēs – 3 ha.

Komentāri

Pievienot komentāru