DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Ilūzijas par Latviju kā viedvalsti gaist

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 27.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pasēdēju 30 min. un uzrakstīju programmatūru, kas ļauj nodrošināt datu apmaiņu starp iecirkņiem vēlēšanu laikā. Kad palaidu, izrādījās, ka nestrādā. Rezultāts tāds pats, kā IT speciālistiem, tikai lētāk un ātrāk»; «Latvija – valsts IT projektu meka.

Cilvēki, kuri vēlas nobalsot ne savā iecirknī, to vismaz šobrīd nevar izdarīt, jo attiecīgā CVK sistēma «uzkārusies», nostrādājot knapi stundu»; «no Latvijas var mācīties, kā nevajag organizēt vēlēšanas, kā neiepirkt vilcienus, kā nebūvēt ceļus un kā jebkuru IT projektu var novest līdz bezjēdzībai,» – šādas un līdzīgas zobgalības nedēļas nogalē klejoja tvitertelpā par īstenībā traģisku neveiksmi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu organizēšanā. Proti, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sistēmas kļūmes dēļ iepriekšējā balsošanā nevarēja nobalsot jebkurā iecirknī, kā sākotnēji bija noteikts.

Tādēļ Valsts prezidents steidzamības kārtā izsludināja grozījumus Vēlēšanu likumā, kuri noteica, ka aizvadītajā piektdienā ir pagarināts iecirkņu darba laiks. Tam sekoja Saeimas Juridiskā biroja paziņojums, ka izmaiņas likumā, kas veiktas vēlēšanu laikā, var radīt situāciju, ka aizvadītās EP vēlēšanas var tikt apstrīdētas Satversmes tiesā. Šis haoss un bardaks nav smieklīgs, tas ir traģisks. CVK atbildība noteikti vēl tiks vērtēta, taču šis gadījums liek domāt arī par to, cik atbilstošas realitātei ir Latvijas pretenzijas uz viedvalsts statusu.

Gadu mijā un gada sākumā visi «cepāmies» par digitālo risinājumu «šedevru» – e-receptēm un e-slimības lapām. Tagad izgāšanās ar vēlēšanām. Protams, katrs no šiem gadījumiem ir atšķirīgs un atšķirīgi ir neveiksmju iemesli. Kopējs gan ir tas, ka ar digitāliem projektiem mums nevedas. Jo skumjāk tas ir tādēļ, ka mums ir tiešām izcila IT infrastruktūra un viens no ātrākajiem internetiem pasaulē. IT infrastruktūras ziņā mēs esam tālu priekšā vairumam Eiropas valstu. Taču to visu mēs, saskaņā ar LIKTA prezidentes Signes Bāliņas teikto, izmantojam izklaidei un atpūtai, nevis inovatīvu risinājumu izstrādei un iedzīvināšanai.

Arī ārvalstu investori ir norādījuši, ka mēs savas izcilās priekšrocības ļoti nepilnīgi izmantojam savas konkurētspējas stiprināšanai un aprobežojamies ar YouTube klipu un Instagram bilžu skatīšanu. Lai gan iespējas ir krietni lielākas. S. Bāliņa teic, ka diemžēl arī uzņēmēji, īpaši mazie un vidējie, ļoti nepilnīgi izmanto IT sniegtās iespējas. Tā stulbi sanāk – mums ir, līdzībās runājot, viens no jaudīgākajiem darba rīkiem, kuram mēs neatrodam labāku pielietojumu kā smilšu piļu būvēšana. Diemžēl gribas teikt «paldies Dievam», ka mums nav e-vēlēšanu kā Igaunijā. Bail pat iedomāties, kā mēs to mācētu sačakarēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajam mēnesim jau redzamas beigas, un interesanti, ka vismaz pagaidām akciju tirgiem padevies viens no pašiem veiksmīgākajiem gada startiem vēsturē. Tas noticis, neskatoties uz pamatā arvien spēcīgākiem pieņēmumiem, ka globālajai ekonomikai izaugsmes ziņā jau klājas un pārskatāmā nākotnē turpinās klāties grūtāk.

Tam it kā būtu jānozīmē lielāks pesimisms finanšu tirgos, lai gan no tā tos šoreiz, šķiet, vismaz daļēji paglābusi centrālo banku retorika. Janvāra sākumā ASV Federālo rezervju sistēma deva mājienus, ka savā likmju paaugstināšanās ceļā tā droši vien būs uzmanīgāka (ASV CB atšķirībā no citiem jau kādu laiku paaugstina likmes). Par to, ka šogad varētu izpalikt eiro likmju paaugstināšana, pagājušonedēļ lika domāt arī Eiropas Centrālās bankas teiktais. Iestāde pamatā uzsvēra lielākus riskus ekonomikai, lai gan oficiālais ziņojums ietver tikai to, ka likmes netiks kustinātas vismaz līdz rudenim. Tikmēr tirgū tiek runāts, ka reālistiskāk eiro likmes varētu tikt skartas vien 2020. gada vidū. Iespējams, varēs teikt, ka centrālās bankas finanšu tirgu atkal būs ievadījušas mērenā «Risk On» stadijā. Turklāt nav pat izslēgts, ka tas, galu galā, materializēsies labākos efektos arī ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru