Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Tērpu nomā Uzvalks un kleita sniegavīra, medmāsiņu un ķirbja tērpus masku ballēm atrast nevar.

Taču piedāvājumā ir apģērbs un aksesuāri, kas atspoguļo XX gs. ģērbšanās modi. Tērpu nomas saimniece Rūta Kuplā oriģinālās XX gadsimta liecības vākusi desmit gadu un tagad viņas kolekcijā ir apmēram 500 vienību. Sākotnēji drēbes viņa pirkusi savam priekam, jo interesējusi tērpu vēsture, bet pēdējos trīs gadus, kopš atvērusi tērpu nomu, kolekcijas apmērs papildināts sistemātiski, gādājot, lai būtu aptverti visi gadu desmiti un pēc iespējas plašāks drēbju izmēru klāsts.

«Neviens cilvēks nav pelnījis, ka viņam kaut kas neder, nomā ir pieejamas lielāku izmēru kļošenes, kas šūtas no oriģinālā kremplīna auduma,» smejoties saka R. Kuplā. Plašākais piedāvājums ir tiem, kam ieplānota balle 50.–80. gadu stilā un kuriem interesē šīs desmitgades.

Aizraušanās ar tērpu kolekcionēšanu un to vēstures pētniecību pārtapusi biznesā. Pirmo gadu tērpu noma strādājusi ar lieliem zaudējumiem. Šogad apgrozījums ir palielinājies simtkārtīgi. «Arī šogad vēl par peļņu nevaru runāt, jo esmu daudz līdzekļu ieguldījusi tērpu nomas labiekārtošanā un tie vēl ir jāatpelna,» atklāj uzņēmēja.

Tērpu nomas īpašniece spriež, ka, iespējams, ja jau pirmajā darbības gadā būtu lielāku vērību pievērsusi mārketingam, tad nestrādātu ar zaudējumiem. Tikai pavisam nesen ir izveidota mājas lapa, kur apģērbi sakārtoti pa gadu desmitiem un pie katra ir īss apraksts.

Uzvalka un kleitas īpašniece ir pārliecināta, ka viņai konkurentu nav, jo pārsvarā tērpu nomas piedāvā karnevāla un teātra tērpus, nevis retro drēbes. «Es būšu tik iedomīga un teikšu, ka nav reāli izveidot ko tādu. Protams, ja kādam sagādā prieku pāršūt vecas drēbes no rīta līdz vakaram, tad to var izdarīt,» stāsta R. Kuplā. Apģērbus viņa meklē Latvijas un Lietuvas lietoto apģērbu veikalos, kā arī interneta vietnēs ebay un etsy.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ballītēs pulcējas gangsteri

Linda Zalāne, 02.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembris allaž ir aktīvākais tematisko pasākumu laiks, baļļuki notiek arī janvārī un februārī, tieši tad augstu vilni sit arī tērpu nomas bizness, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Specializēto tērpu nomas uzņēmumu klienti ir gan korporatīvo pasākumu rīkotāji, gan to apmeklētāji. Arī privātpersonas nereti rīkojot tematiskas balles.

«Tērpu nomu izveidoju pirms pieciem gadiem. Nepiedāvāju nedz karnevāla kostīmus, nedz maskas, bet gan īstus XX gadsimta tērpus vai kvalitatīvus to atdarinājumus. Diezgan bieži tērpus nomā vēsturisku filmu veidotāji,» stāsta tērpu nomas Uzvalks un kleita īpašniece un tērpu darinātāja Rūta Kuplā. Konkurence šajā nišā neesot liela, jo īstus vintidža tērpus tikpat kā neviens nepiedāvājot, savukārt pieprasījums ar katru gadu tikai pieaugot.

Savukārt SIA Ammari specializācija kopš 2005. gada – maskas un tērpi bērniem, karnevāla apģērbs. Tērpu pieaugušajiem esot maz. Vienlīdz aktīvs darbības laiks uzņēmumam ir ne tikai Ziemassvētki un gadu mija, bet arī Lieldienas, Mārtiņi un rudens ražas laiks. Ziemassvētkos un gadu mijas laikā visbiežāk tiek meklēti tērpi sniegpārsliņām, sniegbaltītēm un vilkiem, stāsta SIA Ammari direktore Antra Rozīte. Pieprasījums, salīdzinot ar pirmskrīzes gadiem, ir aptuveni vienā līmenī, savukārt krīzes gados Ammari jūtami esot samazinājušies masku pārdošanas rādītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru