Jaunākais izdevums

Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers teica vēsturisku runu. Tā to ir nodēvējuši kā ārvalstu eksperti tā vietējie notikumu vērotāji. Neviens vien atzīmēja, ka V. Zatlera runa nekad vēl neesot bijusi tik laba. Iespējams, tas tāpēc, ka šoreiz viņš to rakstījis pats.

Tāpēc arī runas oficiālā versija vakar bija pieejama novēloti, jo prezidenta preses dienestam nācās vēl to atšifrēt.

Db.lv palūkojās uz šo emocionālo runu no faktu puses, veidojot kolāžu no vārdiem, kas visbiežāk minēti prezidenta uzrunā, kurā viņš paziņoja par ierosinājumu atlaist Saeimu. (Skat. att. ).

Ironiskā kārtā vārdi – «diemžēl», «sliktāk» un «pielikt punktu» tika minēti tikpat bieži, kā «Saeima» un «valsts». Tiesa, varoņu vārdus, kuru dēļ piedzīvots šis bezprecedenta gadījums gan šajā attēlā neatradīsiet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kūtris: no Satversmes viedokļa Zatlera rīkojums nevarētu tikt atcelts

Gunta Kursiša, 01.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Skatoties no šī brīža situācijas, es nesaskatu nekādu pārkāpumu, kāpēc Valda Zatlera rīkojums nr. 2 būtu atceļams,» norādīja Gunārs Kūtris, Satversmes Tiesas priekšsēdētājs, LNT raidījumā 900 sekundes.

Teorētiski Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojumu atlaist Saeimu ir iespējams apstrīdēt tikai Satversmes tiesā. Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu to apstrīdēt var tikai Valsts prezidents vai Saeima, vai divdemit Saeimas deputāti vai Ministru kabinets, skaidroja G. Kūtris.

«Prezidenta rīkojums pēc būtības ir politisks akts, kur Satversme neprasa nekādu argumentāciju, kāpēc šāds rīkojums tika izdots. Satversmes tiesu šinī gadījumā interesē tikai, vai viss ir noticis procesuāli pareizi. Lai rīkojumu apstrīdētu, būtu jābūt argumentētam pārkāpumam, kuru es šobrīd neredzu, bet cilvēkiem ir dota iespēja fantazēt,» norādīja Satversmes Tiesas priekšsēdētājs. «Šādas fantāzijas drīzāk būtu spekulācijas par tēmu,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tirgotāji gaida oficiālu PVD rīkojumu par Lietuvas cūkgaļas produkcijas importa liegumu; izņemti atsevišķi produkti

Nozare.lv, 24.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc paziņojuma saņemšanas par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu vienā no lielākajām fermām Lietuvā un tam sekojošo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkojumu par svaigās gaļas importa aizliegumu, kaimiņvalsts svaigās cūkgaļas tirgošana tirdzniecības vietās Latvijā tiek pārtraukta, tikmēr pārējā cūkgaļas produkcija tiks tirgota līdz tālākiem PVD rīkojumiem, biznesa portālam Nozare.lv atzina aptaujātie tirgotāji.

Lai gan oficiāls rīkojums no Lietuvas vēl nav saņemts, ievestās svaigās cūkgaļas izņemšana no tirdzniecības vietām šodien ir sākta, kā arī tiek pārbaudīti gaļas piegādātāji, sacīja SIA Maxima Latvija Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

Prevencijas nolūkos visā Latvijā esam sākuši no Lietuvas ievestās svaigās cūkgaļas izņemšanu no tirdzniecības. Tā kā PVD rīkojums apturēt cūkgaļas importu izdots, balstoties uz telefona sarunu ar Lietuvas Pārtikas un veterināro dienestu, un nav oficiāls, esam sagatavojuši svaigās gaļas iepircēju sarakstu no Lietuvas, ar kuriem Maxima Latvija apturēs svaigās cūkgaļas un tās produkcijas iepirkumu, līdz ko būs saņemts oficiāls apstiprinājums no Lietuvas PVD, sacīja Gulbe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesa ierosina lietu saistībā ar Sprūdža un Jūrmalas domes saķeršanos

Gunta Kursiša, 05.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojumu apturēt Jūrmalas pilsētas domes noteikumu apstiprināšanu. Minētie noteikumi attiecas uz pilsētas teritorijas plānojumu un apbūvi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs šā gada februārī izdeva rīkojumu, ar kuru viņš vēlējās apturēt Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošos noteikumu «Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu apturēšanu daļā». Cita starpā šis rīkojums aptur arī minēto Jūrmalas pilsētas domes saistošo noteikumu darbību attiecībā uz zemes vienību ar kadastra apzīmējumu 1300 002 1202.

Pieteikumu ierosināt lietu iesniegusi Jūrmalas pilsētas dome. Tā norāda, ka strīdus objekts – zemes vienība ar kadastra apzīmējumu 1300 002 1202 – Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojumā paredzēts kā jauktā darījumu apbūves teritorija, un tai atļautā izmantošana ir pludmales centrs un sabiedriskās ēdināšanas objekts. Zemes gabals atrodas dabas parka «Ragakāpa» teritorijā, dabas lieguma zonā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Segs Āfrikas cūku mēra radītos zaudējumus fermu īpašniekiem

Zane Atlāce - Bistere, 28.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz kārtību, kādā dzīvnieku īpašniekam piešķir kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies valsts uzraudzībā esošās dzīvnieku infekcijas slimības vai epizootijas uzliesmojuma laikā, valdība otrdien, 28.martā, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavoto rīkojumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, informē Zemkopības ministrijā.

Rīkojums paredz dzīvnieku īpašniekiem SIA Ancers un SIA Gestum segt materiālos zaudējumus, apkarojot Āfrikas cūku mēri kopīgajā ganāmpulkā novietnē Rukas 2017.gada sākumā.

Rīkojums paredz arī segt zaudējumus SIA Ancers par novietnes Bunči ganāmpulku, 2017.gada sākumā apkarojot Āfrikas cūku mēri.

SIA Ancers saņems 1 451 316,40 eiro kompensāciju par nokauto 8521 dzīvnieku. Novietnē Rukas tika iznīcināti 2390 sivēni, 131 cūka svarā no 31 līdz 80 kg, 572 cūkas svarā virs 81 kg, 29 kuiļi un 1417 sivēnmātes. Savukārt novietnē Bunči uzņēmums zaudēja 654 sivēnus, 4360 cūkas svarā līdz 80 kg un 3507 cūkas svarā virs 81 kilograma.

SIA Gestum tiks kompensēti 93 225,96 eiro par novietnē Rukas nokautajiem 484 cūku dzimtas dzīvniekiem - 184 sivēniem un 300 sivēnmātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Latvijas tiks aizliegts eksportēt zāles, kuras vietējā tirgū nepieciešamas ārkārtējā situācijā, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) rīkojums.

Zāļu valsts aģentūrai ar rīkojumu uzdots izveidot sarakstu ar ārkārtējā situācijā nepieciešamajām zālēm, ņemot vērā Pasaules Veselības Organizācijas rekomendācijas Covid-19 ārstēšanai un veicot kopējo Latvijas zāļu pieejamības riska analīzi, publicēt to savā tīmekļa vietnē un nepieciešamības gadījumā veikt tā aktualizāciju.

Rīkojums paredz aizliegt farmaceitiskās darbības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar zāļu vairumtirdzniecību, veikt Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē publicētajā sarakstā minēto zāļu, kas paredzētas Latvijas tirgum, eksportu uz trešajām valstīm, kā arī to izvešanu uz Eiropas Ekonomikas zonas valstīm.

Rīkojums izdots, ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, lai aizsargātu Latvijas pacientu dzīvības un veselības intereses Covid-19 infekcijas izplatības laikā, kā arī mazinātu risku, ka piegāžu traucējumu dēļ Latvijas pacientiem nebūs pieejamas nepieciešamās zāles, bet neskarot valstu savstarpējos palīdzības lūgumus gadījumos, kas tiek individuāli izvērtēti, un pamatojoties uz Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" noteiktām tiesībām veselības ministram.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LMT piederošais mobilo sakaru nodrošinātājs SIA ZetCOM, kas tirgū pazīstams ar mobilo sakaru sarunu karti Amigo, savā radošajā konceptā izmantojis sajaucami līdzīgus tēlus, kas sākotnēji bija izmantoti Bites komunikācijā, secinājusi Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) Ētikas padome, liecina publiskotais lēmums.

Ētikas padome konstatējusi, ka pārkāpti vairāki Ētikas kodeksa punkti – 6.3. punkts, kas nosaka, ka aizliegts izmantot cita reklāmas profesionāļa radītās reklāmas idejas vai koncepcijas, punkts 7.1.4., kas nosaka reklāma nedrīkst mazināt sabiedrības uzticību reklāmas nozarei un reklāmai kā informācijas avotam, kā arī nedrīkst negatīvi ietekmēt nozares reputāciju, un punkts 7.2.5., kas nosaka, ka reklāma nedrīkst būt sajaucami līdzīga ar citu.

Padome norāda, ka Ētikas kodekss ir saistošs visām personām, kas atzīstamas par reklāmas profesionāļiem un ir pievienojušās kodeksam. Savukārt attiecībā uz reklāmas profesionāļiem, kas kodeksam nav pievienojušies – ir tikai rekomendējošs raksturs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kongresam nespējot vienoties par atbalstu Covid-19 seku pārvarēšanai, Tramps paraksta rīkojumus par pagaidu pasākumiem

LETA, 10.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā ASV demokrātu un republikāņu sarunas Kongresā par jaunu atbalsta paketi, kas palīdzētu Savienoto Valstu ekonomikai atkopties no Covid-19 pandēmijas sekām, nonākušas strupceļā, prezidents Donalds Tramps sestdien parakstīja četrus rīkojumus par pagaidu pasākumiem.

Pirmais rīkojums paredz turpināt maksāt piemaksas bezdarbnieka pabalstam, to apmēru gan samazinot no 600 līdz 400 dolāriem nedēļā , otrs rīkojums dos iespēju atlikt studējošo kredītu maksājumus, trešais noteikums aizliedz izlikt no mājokļa, savukārt ceturtais rīkojums atceļ daļu nodokļu, kas tiek piemēroti darba samaksai.

Demokrāti pauduši vilšanos par šiem Trampa rīkojumiem, nodēvējot tajos paredzētos pasākumus par nepietiekamiem.

Kongress jau pieņēmis tautsaimniecības stimulēšanas pasākumus turpat trīs triljonu dolāru apmērā. Taču ir nepieciešami papildu līdzekļi un demokrāti un republikāņi nespēj vienoties par jauno atbalsta paketi. Republikāņi ir ierosinājuši pasākumus viena triljona dolāru apmērā, savukārt demokrāti vēlas šo summu palielināt līdz trīs triljoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Streļčenoks skaidro, kādēļ uzskata Dombrovska rīcību par prettiesisku

Gunta Kursiša, 08.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Streļčenoks norāda, ka Valda Dombrovska lēmums atcelt KNAB priekšnieka vientnieces Jutas Strīķes atlaišanas rīkojumu nav tiesisks.

V. Dombrovskis trešdienas rītā LNT raidījumā 900 sekundes pauda, ka J. Steļčenokam neesot juridisku argumentu, lai izskaidrotu, kādēļ Ministru prezidenta rīcība bijusi prettiesiska.

J. Streļčenoks norāda, ka KNAB priekšnieku apstiprina amatā ar Saeimas balsojumu, un šādas īpašas amatā iecelšanas mērķis cita starpā ir nodrošināt pēc iespējas mazāku KNAB priekšnieka lēmumu ietekmēšanas iespēju.

Tāpat normatīvajos aktos ir noteikts, ka KNAB vadītāja izdotie administratīvie akti un lēmumi publisko tiesību jomā pārsūdzami nevis augstākai valsts pārvaldes amatpersonai, bet tiesā, norāda J. Streļčenoks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uzlabojumus grib, rīcība izpaliek

Reinis Bērziņš, Altum valdes priekšsēdētājs, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja vien toreiz es būtu zinājis, ka ir tāda iespēja...» Ar šādu, nožēlas pilnu atskatu uz vēsturiskiem notikumiem, kas, kā vēlāk izrādās, ir bijuši lielu iespēju brīži, mēs mēdzam iztēloties savu rīcību, ja vien attiecīgajā brīdī būtu bijuši informētāki, aktīvāki un arīdzan darīt gribošāki.

Patlaban šāds brīdis ir cilvēkiem, kuri dzīvo padomju laikā celtos daudzdzīvokļu namos, jo Eiropas Savienība (ES) šo māju siltināšanai Latvijā dāvina 156 miljonus eiro. Izklausās daudz, bet ar šo naudu pietiks labi ja 5% no aptuveni 20 tūkstošiem novecojušo namu, kuros dzīvojam mēs, mūsu vecāki un, iespējams, dzīvos arī mūsu bērni.

Teju 70% cilvēku Latvijā dzīvo daudzdzīvokļu ēkās, – daudzi no viņiem namos, kas būvēti pagājušajā gadsimtā, ir novecojuši, pat bīstami, jo to atjaunošanā līdzekļi līdz šim nav ieguldīti. Lielākā «aizķeršanās» daudzdzīvokļu namu siltināšanas programmās kopš to ieviešanas allaž ir bijusi un paliek iedzīvotāju skepse vai pasivitāte. Namos, kur kāds uzņemas iniciatīvu – klausās, skaidro, stāsta, pārliecina –, rēķins par siltumu vēlāk ir samazinājies pat uz pusi. Spilgts piemērs ir nams Rīgā, Bauskas ielā 63. 2015. gadā tika renovēts viens no šīs ēkas korpusiem, un pagājušā gada decembrī izmaksas par apkuri tajā bija divkārt zemākas nekā nesiltinātajā korpusā. Izmaksu starpība ļauj segt renovācijas izmaksas, bet nākotnē tas būs jūtams izmaksu samazinājums ik mēnesi. Nerunājot jau par nama vizuālo izskatu un dzīvokļu tirgus vērtību, kas siltinātos namos ir vidēji par 30% augstāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievijas minerālmēslojuma ražotājs Akron sauso kravu pārkraušanu no Igaunijas pārcels uz Krieviju

LETA, 12.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas minerālmēslojuma ražotājs "Akron" izskata iespējas sausās kravas no termināļiem Igaunijā pārcelt uz Krievijas ostām, kā arī apspriež jaunu ostas jaudu izveidi Krievijā, aģentūrai "Interfax" sacīja kompānijas padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Popovs.

Ir rīkojums pārorientēt mūsu sausās kravas no Igaunijas ostām uz Krievijas ostām. Un mums pašlaik ir sarunas ar dažādiem stividoriem, dzelzceļa kompānijām, piekrastes teritoriju īpašniekiem. Izskatām šo jautājumu divos virzienos: pārorientēt savas kravas uz jau esošiem trešo pušu termināļiem vai būvēt savas jaudas ostās, viņš klāstīja.

Popovs teica, ka kompānija pagaidām nav izraudzījusies vienu konkrētu virzienu kravu pārorientēšanai, bet izskata dažādus variantus - Ustjlugas ostu, Sanktpēterburgas ostu, Murmansku.

Akron sagaida, ka kravu pārorientācija no Igaunijas uz Krievijas ostām neradīs kompānijai būtisku transporta izdevumu pieaugumu. "Mums situācija ir ļoti nepatīkama, taču rīkojums ir noformulēts tā, lai izpildītu stratēģisko uzdevumu par visa tranzīta no Baltijas valstīm pārorientēšanu uz Krievijas ostām, bet "Akron" kā kravu pārvadātāja un esoši termināļu, kuros ieguldījām vairāk nekā 150 miljonus ASV dolāru (142 miljonus eiro), intereses neciestu. Tas nozīmē, ka stividoriem un [Krievijas valsts dzelzceļa kompānijai] RŽD ir jānodrošina mums nosacījumi, kas atbilst tiem, kādi mums bija tranzītam un pārkraušanai Igaunijā," uzsvēra Akron padomes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien sākas parakstīšanās uz AS Madara Cosmetics akcijām, tādēļ portāls DB saviem lasītājiem piedāvā informāciju, kā iegādāties vērtspapīrus.

Ieguldījumu brokeru sabiedrības «Amenda Markets»valdes loceklis Arturs Miezis un SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš skaidro akciju iegādes procesu, kā arī sniedz nelielu komentāru par Madara Cosmetics akciju izsoli.

Pirmkārt, lai sāktu iegādāties akcijas, ir jābūt atvērtam vērtspapīru kontam un noslēgtam brokeru pakalpojumu līgumam ar banku vai ieguldījumu brokeru sabiedrību, kura ir Nasdaq Riga biedrs, vai arī kurai ir atvērts vērtspapīru konts pie Nasdaq Riga biedra. To var izdarīt savas bankas internetbankā.

Otrkārt, jānodrošina akciju iegādes vēlmei atbilstošs naudas līdzekļu apmērs vai nu norēķinu kontā, vai arī investīciju kontā (atkarīgs no izvēlētā brokera). Summa, kādu investēt, ir katra investora ziņā, ņemot vērā riska toleranci un vēlamo investīciju apjomu.Tomēr vienu akciju nav vērts iegādāties, ņemot vērā komisijas maksu par vērtspapīru iegādi. To nosaka katra banka atsevišķi un cik tā liela, var uzzināt konkrētās bankas mājaslapā, izvēloties ieguldījumus un to cenrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārdos VSAA piederošās Valmieras stikla šķiedras akcijas

Žanete Hāka, 09.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūra pārdos Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās akciju sabiedrības Valmieras stikla šķiedra akcijas, informē Labklājības ministrija (LM).

Kopumā valsts pensiju speciālajam budžetam ir nodoti 2,41% no akciju sabiedrības Valmieras stikla šķiedra pamatkapitāla.

Šāda rīcība nepieciešama, jo VSAA nav iespējas aktīvi piedalīties kapitālsabiedrības pārvaldē un kā mazākuma akcionāram ietekmēt būtiskus lēmumus, piemēram, par kapitālsabiedrības stratēģiju vai dividenžu izmaksu politiku. Tāpat arī kapitāldaļu pārvaldība VSAA ir neraksturīga funkcija, skaidro PA.

Privatizācijas aģentūra akcijas pārdos izsolē akciju sabiedrībā NASDAQ OMX Riga. Detalizēts izsoles apraksts būs publicēts Nasdaq Riga mājaslapā. Izsoli organizēs aptuveni četru nedēļu laikā no dienas, kad būs stājies spēkā Ministru kabineta rīkojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesa atzīst, ka Sprūdžs pamatoti pārcēlis Strautnieku uz citu amatu

Žanete Hāka, 27.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Administratīvā rajona tiesa atzinusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža lēmumu pārcelt bijušo Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektoru Jāni Strautnieku Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas (LVAFA) direktora amatā par pamatotu.

Kā informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji,19.jūnijā J. Strautnieks tiesā iesniedza pieteikumu ar lūgumu tiesai atzīt par prettiesisku ministra izdoto rīkojumu par viņa pārcelšanu. Vienlaikus ar šo J.Strautnieks iesniedza arī lūgumu par pagaidu noregulējumu – apturēt šī rīkojuma darbību un atjaunot viņu DAP ģenerāldirektora amatā.

Pieteikumā J. Strautnieks norādīja, ka nepiekrīt ministra rīkojumam par pārcelšanu LVAFA amatā, jo ar pārcelšanu aizskartas viņa cilvēktiesības.

Tiesa, izskatot lietas materiālus un iepazīstoties ar pieteikumā un paskaidrojumos izteiktajiem argumentiem, izvērtējot lietā iesniegtos pierādījumus, secinājusi, ka tiesvedība lietā ir izbeidzama. Lēmumā tiesa atzinusi, ka nav konstatējamas būtiska pieteicēja cilvēktiesību aizskāruma pazīmes, un līdz ar to rīkojums par pieteicēja pārcelšanu citā amatā nav administratīvais akts, bet ir valsts pārvaldes iekšējs lēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Vaškeviču pārceļ jaunā amatā FM, lai «ievērojami stiprinātu kapacitāti»

LETA, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējam Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietniekam Vladimiram Vaškevičam saglabāts darbs ministrijā, pārceļot uz jaunizveidoto Nodokļu analīzes departamentu, jo «viņa iecelšana ievērojami stiprinātu nodaļas kapacitāti», liecina aģentūras LETA rīcībā esošais ministrijas rīkojums.

Neoficiāla informācija liecina, ka, neskatoties uz Vaškevičam izvirzītajām apsūdzībām, ministrija tā arī nav radusi juridiskus argumentus viņa atbrīvošanai.

Rīkojums, kuru parakstījis ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Gundars Kauliņš, liecina, ka ar 15.jūniju Vaškevičs pārcelts darbā Nodokļu analīzes departamenta Ieņēmumu analīzes un prognozēšanas nodaļas vecākā eksperta amatā uz nenoteiktu laiku, nosakot 6.kvalifikācijas pakāpi un mēnešalgu 1000 latu. Vēlmi turpināt civildienesta attiecības izteicis arī pats Vaškevičs.

Tomēr vienlaikus, ņemot vērā pret viņu sākto kriminālprocesu, ar to pašu datumu - 15.jūniju - Vaškevičs ticis atstādināts no pienākumu izpildes uz laiku līdz turpmākam kriminālprocesuālam lēmumam par drošības līdzekļa piemērošanu, grozīšanu vai atcelšanu, apturot darba samaksas izmaksu par turpmāko laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) beigs pastāvēt ar šī gada 1.oktobri, šodien lēma Ministru kabinets (MK).

Jautājuma skatīšana valdībā tika pārcelta divas reizes, kopumā lemšanu par RPIVA likvidāciju, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU), atliekot uz trim nedēļām. Lēmuma pieņemšanas atlikšanu koalīcijas partijas motivēja ar nepieciešamību gūt papildu informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), tostarp reaģējot uz tiesībsarga Jura Jansona norādītajām nepilnībām un neskaidrībām rīkojumprojektā, kā arī kopējā lēmuma virzīšanas procesā.

Lēmuma virzīšanas atcelšanu vairākkārt pieprasījusi arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), kā arī pati RPIVA, uzsverot, ka lēmums ir prettiesisks, kā arī sasteigts un nepārdomāts. Arī Latvijas Studentu apvienība (LSA) pēc ilgstošas lemšanas tomēr nolēma neatbalstīt IZM ieceri par RPIVA likvidāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valdība varētu pagarināt ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā

LETA, 19.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība līdz nākamā gada pavasarim varētu pagarināt ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā, ņemot vērā to, ka Krievijas izraisītais drošības apdraudējums turpinās, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā rīkojuma projekta, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

ĀM norāda, ka, ņemot vērā Krievijas sākto militāro iebrukumu Ukrainā, strauji audzis Krievijas pilsoņu skaits, kuri pa sauszemes robežu vēlējās ieceļot Eiropas Savienībā (ES).

ES Padomes ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Prāgā 2022.gada 30.augustā un 31.augustā tika panākta vienošanās, ka, ņemot vērā sarežģīto ietekmi uz robežvalstīm, dalībvalstis nacionālā līmenī var veikt pasākumus, lai ierobežotu ieceļošanu ES saskaņā ar Eiropas Parlamenta un ES Padomes regulu, kas reglamentē personu pārvietošanos pār robežām.

Ievērojot minēto vienošanos, Latvija, Igaunija, Lietuva un Polija koordinēti veica izmaiņas nacionālajos tiesību aktos, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu, kuri ilgstoši ir atbalstījuši un turpina atbalstīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma agresīvās darbības un ir līdzatbildīgi par Krievijas agresiju Ukrainā, ieceļošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikro, mazajos un vidējos uzņēmumos bieži to īpašnieki, vadītāji un grāmatveži ir cilvēki orķestri, un laiks ir nauda teju tiešā vārda nozīmē. Noteiktā laikā var kaut ko nopelnīt vai cīnīties ar birokrātiskām procedūrām, papīru ķīpām, liekiem tēriņiem un nenopelnīt.

Pieredzē, kā vienkāršot iekšējos procesus uzņēmumā, lai vairāk laika un līdzekļu paliek biznesa attīstībai, dalās finanšu tehnoloģiju uzņēmuma WestStein valdes locekle Signe Kalniņa.

Saīsiniet un vienkāršojiet avansa norēķinu procedūru

Ikvienam uzņēmumam mēdz būt dažādi tēriņi – biroja vajadzībām, klientu attiecību veidošanai (ziedi, dāvanas, pusdienas vai vakariņas, reprezentācijas materiāli), komandējumiem, ceļa izdevumiem, dāvanām.

Šādos brīžos bieži nepieciešams avanss, kura izsniegšana ir visai birokrātisks process. Kā WestStein nule noskaidroja Kantar TNS veiktajā Latvijas uzņēmēju aptaujā, tad vairumā gadījumu (34,3%) avanss tiek pārskaitīts uz darbinieka kontu vai izsniegti skaidrā naudā (13,3%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atlika atstādinātās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes pārcelšanu Finanšu ministrijas (FM) Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktores amatā.

Pēc ministru diskusijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nolēma šo jautājumu neiekļaut otrdienas valdības sēdē un atlikt to uz nedēļu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē aicināja atlikt šo jautājumu nākamajai valdībai, tāpat arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicināja šo jautājumu rūpīgi vērtēt.

Jaunzemi rotē uz citu amatu 

Ir uzsākta procedūra, lai no amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori...

Arī pati Jaunzeme valdības sēdē nevarēja sniegt komentārus, jo viņai ir atvērta darba nespējas lapa.

Plānotajā Ministru kabineta rīkojumā bija teikts, ka Jaunzemi paredzēts pārcelt labas pārvaldības nodrošināšanai valsts interesēs, kā arī ņemot vērā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) norādīto lietderības pamatojumu un Jaunzemes atbilstību FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amata aprakstā izvirzītajām prasībām.

Rīkojums paredzēja Jaunzemi pārcelt FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatā uz nenoteiktu laiku no ceturtdienas, 8.decembra.

Vienlaikus vēl viens Ministru kabineta rīkojums paredzēja, ievērojot Reira ieteikumu, apstiprināt VID ģenerāldirektora vietnieces, Informātikas pārvaldes direktores Indras Kārkliņas kandidatūru VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanai no 8.decembra.

Bija plānots, ka Kārkliņa VID ģenerāldirektora pienākumus pilda līdz jauna VID ģenerāldirektora iecelšanai.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka Jaunzemei patlaban joprojām ir atvērta darba nespējas lapa, kā arī viņa nav piekritusi šai plānotajai rotācijai.

Jaunzeme aģentūrai LETA pavēstīja, ka Ministru kabinets, pēc tam, kad viņa uzvarējusi pretendentu konkursā, 2019.gada 6.februārī viņu apstiprināja par VID ģenerāldirektori, dodot mandātu uz pieciem gadiem.

"Es esmu ierēdnis, saprotu un pieņemu ka man ir tiesības uz dienestu, nevis konkrētu amatu, bet lūdzu ļaut nostrādāt VID ģenerāldirektora amatā likumā noteikto termiņu," pauda Jaunzeme.

Viņa norādīja, ka viņai ir idejas un plāni, kas ir realizējami mandāta pēdējā gadā un visi tie ir vērsti un to, lai godīgajiem uzņēmējiem būtu viegli izpildīt saistības pret valsti.

Tāpat Jaunzeme uzsvēra, ka ir pagājuši nepilni četri gadi un apgalvoja, ka valdības doto mandātu ir pildījusi pēc labākās sirdsapziņas.

Tā, piemēram, Jaunzeme kā paveikto četru gadu laikā minēja, ka iepriekš mazākā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) plaisa bija 29,8%, bet tagad ir 4,9%, savukārt mazākā nelegālo cigarešu aprite iepriekš bija 37,7% tagad - 15,8%.

Jaunzeme arī norādīja, ka ir panākusi VID darbības atklātumu - tiek publicēta informācija par pieņemtajiem lēmumiem un katrs nodokļu maksātājs to var redzēt. Tāpat dienests ir mainījis saziņas stilu ar nodokļu maksātājiem, padarot to daudz saprotamāku.

Iepriekš FM paziņoja, ka Jaunzemes rotācija nekādā veidā nav saistīta ar disciplinārlietu, kas ierosināta par vairāku vadošu VID darbinieku aizturēšanu aizdomās par dažādiem noziegumiem.

Patlaban FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amats ir vakants.

Pēc Jaunzemes atstādināšanas no amata sāktās disciplinārlietas pabeigšanas termiņš ir pagarināts līdz 15.decembrim. Pagarinājums esot bijis nepieciešams, lai disciplinārlietas izmeklēšanas komisija varētu kvalitatīvi sagatavot lēmumu.

Finanšu ministrs ierosināja disciplinārlietu un VID ģenerāldirektori Jaunzemi atstādinājis no amata. Rīkojums izdots gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un VID Iekšējās drošības pārvaldes veiktajām vairāku VID darbinieku aizturēšanām, tostarp Nodokļu un muitas policijā.

Papildus finanšu ministrs uzdeva lemt par VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktora Kaspara Podiņa atbildību un atstādināšanu uz pārbaudes laiku. Arī Podiņš septembra beigās atstādināts no amata un pret viņu ierosināta disciplinārlieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Ukraina bloķē piekļuvi Krievijas sociālajiem tīkliem

LETA--KORRESPONDENT, 16.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis rīkojumu par jaunām sankcijām pret Krieviju, cita starpā bloķējot piekļuvi populārākajiem Krievijas sociālajiem tīkliem VKontakte un Odnoklasniki, kā arī vietnei Yandex.

Prezidenta rīkojums otrdien publicēts viņa oficiālajā tīmekļa vietnē.

Paplašinātajā sankciju sarakstā iekļautas 1228 fiziskās un 468 juridiskās personas, paskaidroja prezidenta administrācijā.

Rīkojumā paredzēts bloķēt piekļuvi Mail.ru grupas un Yandex vietnēm. Tiesa gan, Yandex meklēšanas serviss turpinās darboties.

Sankcijas noteiktas telekanāliem RBK, REN TV, TNT, NTV Plus un Zvezda, kā arī kiberdrošības uzņēmumiem Kaspersky Lab un DrWeb.

Tīmekļa pakalpojumu sniedzējiem dots rīkojums bloķēt piekļuvi šiem tīmekļa resursiem.

Rīkojums stājas spēkā tā publicēšanas dienā, un tā ieviešana jākontrolē Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāram Oleksandram Turčinovam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar naktskluba Coyote Fly vadītāju Madaru Maulvurfu

Lelde Petrāne, 07.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild naktskluba Coyote Fly vadītāja Madara Maulvurfa.

2013. gadā dzīvestila rallija Gumball 3000 jubilejas tūre veda pa Eiropu, piestājot arī Rīgā. Coyote Fly tika izvēlēts par oficiālo Gumball 3000 klubu Baltijā. «Aizraujoši izklaides pasākumi ir viena no Gumball vizītkartēm, un organizatori katrā valstī izvēlas ekskluzīvākos un augstākā līmeņa klubus un restorānus, tāpēc mums bija īpašs prieks, ka bija iespēja uzņemt pasaules līmeņa zvaigznes un miljonārus. Šis gan laikam uzskatāms par mūsu vissarežģītāko un darbietilpīgāko projektu, jo papildu kluba aktivitātēm, mums bija jānodrošina arī mašīnu izvietošana Rīgas ielās, kas prasīja iziet neskaitāmus birokrātiskos labirintus un diezgan lielas investīcijas,» stāsta M. Maulvurfa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Astoņas ES valstis, tostarp Baltijas valstis, aicina uz izlēmīgāku rīcību kapitāla tirgu savienības veidošanā

LETA, 19.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņas Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Baltijas valstis, aicinājušas uz izlēmīgāku rīcību, lai izveidotu kapitāla tirgu savienību nolūkā palielināt nebanku finansējuma iespējas uzņēmumiem.

Aicinājumu izplatījuši Dānijas, Igaunijas, Īrijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Somijas un Zviedrijas finanšu ministri.

Viņi norādījuši, ka lēmumu pieņemšanu nepieciešams pasteidzināt, jo nākamgad no bloka izstāsies Lielbritānija, tiks ievēlēts jauns Eiropas Parlaments un izveidota jauna Eiropas Komisija.

«Apvienotās Karalistes lēmumam aiziet no Eiropas Savienības, lai gan tas ir nožēlas vērts, ir jābūt kā katalizatoram, kas divkāršo mūsu pūliņus, tālāk attīstot un integrējot ES kapitāla tirgus,» sacīts dokumentā, kurā izklāstīts astoņu valstu finanšu ministru viedoklis.

Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka pirmām kārtām gaidāmi lēmumi attiecībā uz investīciju kompāniju darbības regulējumu, segto obligāciju standartiem, kā arī finanšu tehnoloģijām un «zaļo finansējumu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lehman Brothers haoss daudziem, domājams, vēl nav aizmirsies; ar laiku gan zūd pat visdziļāko traumu ietekme

Pirms 10 gadiem tieši septembra vidū viena no globāli ietekmīgākajām pasaules investīciju bankām Lehman Brothers paziņoja par savu bankrotu, un šis notikums pilnā mērā iegrieza globālo finanšu krīzi. Apritot šādai apaļai jubilejai, pašlaik ir aktuāli dažnedažādi spriedumi par to, kas varētu izraisīt nākamo krīzi vai vismaz recesiju. Tiek tradicionāli spriests arī par finanšu aktīvu cenu līmeni, kur, piemēram, ASV akcijas pēc ne pārāk veiksmīgās gada pirmās puses nupat atkal «aizdzīvojušās » līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam.

Vienkāršotais pieņēmums ir, ka iepriekšējo finanšu krīzi radīja vairāku apstākļu kopums, kur pamatā mājsaimniecības bija sapirkušās tādus mājokļus, kurus tās nevarēja atļauties, un bankas bija attiecīgi izsniegušas aizdevumus, kuri kļūdaini tika uzskatīti par nosacīti drošiem. Turklāt tad tie tika sapakoti kopā, lai pēc tam, balstoties uz to «neapgāžamo drošību», varētu pārdot veselu kaudzi ar tiem saistītu atvasinātu finanšu instrumentu. Atslābuši bija arī regulatori un valdības, kas, šķiet, uzskatīja, ka lielas ekonomikas depresijas piederas vien pagātnei. Ja skatījās pēc likmēm, tad aizdot Grieķijai likās aptuveni tikpat droši kā Vācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzētais ASV bāzes procenta likmju pieaugums Grieķijai var pievienot citus bēdubrāļus

Finansiālais mezgls Egejas jūras rietumu piekrastē kļūst aizvien grūtāk atšķetināms. Neatkarīgi no tā, kādu vērtējumu referendumā izteiktu grieķi, Cipra valdības pieeju varētu raksturot kā rafinētu dubultmorāli. Proti, sākumā visu «salaist dēlī», bet pēc tam ierosināt referendumu, lai par to, kā tikt galā ar «sastrādāto», izlemtu tauta. Jebkurā gadījumā politiķi varēs mazgāt rokas nevainībā. Ja referendumā starptautisko aizdevēju prasības tiek noraidītas, bez īpašas nožēlas varēs turpināt strādāt līdzšinējā garā, kaut arī ekonomikas rādītāji turpinās pasliktināties. Bet pirms vēlēšanām varēs teikt, ka «jūs taču paši tā izlēmāt». Savukārt, ja pašreizējā bēdīgā situācija vēlētājiem svētdien būs likusi izlemt par to, lai kreditoru prasības atbalstītu, arī tad pašreizējie pie varas esošie varēs viegli manevrēt, vai nu ar vieglu roku parakstot aizdevēju prasības, vai arī atkāpjoties ar paziņojumu, ka pie šādas vēlētāju izvēles darbu nav iespējams turpināt. Tā vai citādi, Syriza baudīs popularitāti arī tad, ja svētdien vēlētāji būs izlēmuši piekāpties, jo neviena no izvēlēm nesola tūlītēju ekonomikas atlabšanu. Jebkurā gadījumā jostu savilkšana turpināsies, izvēle ir tikai par to, cik kontrolējami paliek ekonomiskie procesi un cik drīz lejupslīde varētu apstāties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Ekspolitiķis Krūmiņš rosina būtiski palielināt Saeimas deputātu un ministru algas

LETA, 26.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputātiem un ministriem ir būtiski jāpalielina algas, lai politikā vēlētos ienākt jauni cilvēki, kas izglītojušies pasaules prestižākajās augstskolās, jo tikai viņi spēs paplašināt Latvijas pašreizējā politiskā «dīķa» robežas vismaz līdz «ezeram».

Tādu viedokli pauž ekspolitiķis Jānis Krūmiņš, kurš 1990.gada 4.maijā balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarāciju, ir aktīvi līdzdarbojies partijas Latvijas ceļš un Jaunās partijas dibināšanā, bijis valsts reformu ministrs Andra Bērziņa valdībā no 2000. līdz 2003.gadam.

Krūmiņš pauž nožēlu, ka Latvijā savus līderus, ja viņi ir uz īsu brīdi parādījušies, mēdz «apspļaudīt», noniecināt. «Automātiski, ja tu kandidē Saeimas vēlēšanās, tad esi varonis, bet pēc ievēlēšanas automātiski kļūsti zaglis un bandīts,» saka ekspolitiķis.

Pēc Krūmiņa domām, risinājums būtu ievērojami palielināt Saeimas deputātu un ministru algas, lai uz šiem amatiem rodas reāla konkurence. «Lai cilvēki, kas ir mācījušies Harvardā, Oksfordā, Kembridžā, Masačūsetas Tehnoloģiskajā institūtā un citās prestižākās pasaules augstskolās, un tādu Latvijā jau ir diezgan daudz, gribētu ienākt politikā, apmierinot savas ambīcijas, finansiālās intereses,» savu viedokli skaidro bijušais politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien paziņoja, ka 7.jūnijā atkāpsies no konservatīvās partijas un attiecīgi arī valdības vadītājas amata.

«Man tas ir un vienmēr būs dziļas nožēlas jautājums, ka es neesmu bijusi spējīga nodrošināt breksitu,» pie Dauningstrītas rezidences paziņoja Meja.

«Es no Konservatīvās partijas līdera amata atkāpšos piektdien, 7.jūnijā,» emocionālā uzrunā pavēstīja Meja. «Nākamajā nedēļā sāksies jaunas vadības vēlēšanu process.»

Viņa sacīja, ka darījusi visu, lai nodrošinātu breksitu, piebilstot, ka viņai bijis gods būs par premjerministri teju trīs gadus.

«Es esmu otrā sieviete premjerministre, taču noteikti ne pēdējā,» paziņoja Meja.

Sagaidāms, ka partijas jaunā vadītāja ievēlēšana prasīs vairākas nedēļas. Meja šajā laika posmā būs premjerministra pienākumu izpildītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru