Citas ziņas

Saeima sāk lemt par ģenerālprokurora ievēlēšanu atklātā balsojumā

Agnese Margēviča, 22.04.2010

Jaunākais izdevums

Saeimas deputātu vairākums ar nelielu balsu pārsvaru šodien atbalstīja grozījumu Saeimas Kārtības rullī nodošanu izskatīšanai parlamenta Juridiskajā komisijā. Tie noteic, ka ģenerālprokurors turpmāk tiks ievēlēts atklātā balsojumā. Grozījumus iesnieguši apvienību Vienotība veidojošo partiju deputāti. Atbalstu tiem bija solījusi arī opozīcijas partija Saskaņas centrs.

Pret jautājuma iekļaušanu Saeimas šāsdienas dienaskārtībā iebilda Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītāja un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece. Viņasprāt, tie politiskie spēki, kuri atbalsta Saeimas Kārtības ruļļa grozīšanu dēļ precedenta ar neseno balsojumu par Jāni Maizīti, cer, ka «tā iegūs labu ziepju gabaliņu, kas nomazgās jūsu rokas tīras». Tomēr rezultātā tas var pārvērsties par «dubļu piku, kas trāpīs pašai Saeimai», uzskata V. Muižniece.

Grozījumi Saeimas Kārtības rullī izskatīšanai parlamenta Juridiskajā komisijā tika nodoti tikai ar otro mēģinājumu. Pirmajā balsojumā deputātu balsis dalījās līdzīgi, jo par nobalsoja 47 deputāti, 45 bija pret un 2 atturējās. Atturēšanās tiek pielīdzināta balsojumam pret. Atkārotajā balsojumā par grozījumiem nobalsoja 48 deputāti, 44 bija pret, bet 3 atturējās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Ingman Saldējums kopā ar Latvijas pašvaldībām uzsācis projektu, kura ietvaros tiek meklētas 12 labākās valsts dižvietas. Projekta interneta vietnē par dižvietām aicināts balsot ikviens.

Kopumā balsojumam par Latvijas dižvietām izvirzītas 80 īpašas vietas četrās kategorijās: māja, mežs, zeme un ūdens. Latvijas iedzīvotāju balsojums noteiks trīs dižvietas katrā kategorijā, pie kurām tiks uzstādītas īpašas atpazīšanas zīmes.

Latvijas Dižvietu Mājas karte ir turpinājums aizvadītā gada projektam, kad iedzīvotāji no visas Latvijas iesūtīja stāstus par vairāk nekā 500 vietām, kuras tika apkopotas īpašā Latvijas leģendārāko vietu kartē.

«Šogad aicinām ikvienu balsot par Latvijas dižākajām vietām, kuras glabā stāstus par Latviju. Ceram, ka šogad sociālais projekts gūs tikpat ielu atsaucību, un cilvēki ar interesi un aizrautību apceļos Latvijas novadus un to dižākās vietas, kas glabā dārgu mantojumu par Latvijas un tās iedzīvotāju vēsturi!» sacīja projekta idejas autors Normunds Labrencis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilggadējā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Brazovska stiprais mugurkauls acīmredzot daudzus nokaitinājis, tā Saeimas lēmumu nepagarināt J. Brazovska pilnvaras žurnālistiem komentēja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņaprāt, šīs dienas balsojums bija arī balsojums pret FKTK.

Taujāts, kur tiks meklēta nākamā kandidatūra FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatam, A. Vilks sacīja, ka gribētu skatīties FKTK virzienā, taču ir jājūt signāli un, ja būs «stiprs nē», tad acīmredzot būs jāmeklē citur finanšu sektorā kopumā. Būs jāmeklē cilvēki, kas ir strādājuši banku uzraudzībā un kam ir juridiska pieredze, lēsa A. Vilks.

Ministrs prognozēja, ka nākamās kandidatūras atrašana prasīs daudz laika. Ministram un Latvijas Bankas prezidentam patlaban nav padomā alternatīvas kandidatūras šim amatam.

A. Vilks uzskata, ka šīs dienas negatīvais balsojums par J. Brazovski bija politisks balsojums un, līdzīgi kā politiķu izvirzītās prasības attiecībā uz demogrāfiju, tas ir valdības darbu traucējošs. Finanšu ministrs atzina, ka gaida «pārsteigumus» arī uz nākamā gada budžeta izskatīšanu Saeimā otrajā lasījumā. Budžets un FKTK priekšsēdētāja vietnieka kandidatūra ir saistīti jautājumi, atzina ministrs. Ar valstisko domāšanu kā ir tā ir - šādiem vārdiem koalīcijas partnerus kritizēja finanšu ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis: TP nemēģina destabilizēt valdību

Guna Gleizde, Db, 21.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas (TP) balsojums pret parlamenta pilnvarojumu valdībai vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem nav mēģinājums destabilizēt valdību, pēc Saeimas ārkārtas sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Šis politiskais spēks viņam esot apliecinājis, ka balsojums pret pilnvarojumu nav balsojums pret koalīciju. V.Dombrovskis vairākkārt uzsvēra, ka Saeimas balsojums nebija par valdību, bet gan par konkrēto lēmumprojektu.

Neskatoties uz to, ar TP situācija tikšot pārrunāta, jo partijas pozīcija esot neizprotama. «Sadarbība ir sarežģīta,» teica premjers.

Savukārt LPP/LC lēmums atbalstīt pilnvarojumu pēc premjerministra domām ir tikai loģisks, jo staprtautiskā aizdevuma programma tika uzsākta tieši laikā, kad valdības vadītājs bija šo partiju pārstāvošais Ivars Godmanis. Ar šo tāpat kā ar citām partijām pirms balsojuma esot notikušas sarunas.

V.Dombrovskis vēlreiz apliecināja, ka pamatojoties uz Satversmes tiesas spriedumu, tikšot izstrādāts mehānisms, kas ļaus visām Saeimā pārstāvētajām partijām piedalīties sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņa: Muižnieces ievēlēšana ir turpinājums Maizīša neievēlēšanai

Agnese Margēviča, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 52 balsīm Tautas partijas valdes locekle Vineta Muižniece ievēlēta par Satversmes tiesas tiesnesi. Pret viņu nobalsoja 41 deputāts. Vienotības izvirzītā Silvija Meijere guva 28 deputātu atbalstu, pret viņu nobalsoja 65 deputāti. 13 deputāti bija balsojuši pret abām kandidātēm. Balsojumā piedalījās 94 deputāti, viena balsošanas zīme tika atzīta par nederīgu.

Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa balsojuma priekšvakarā DB norādīja: ja V. Muižniece tiks ievēlēta ST tiesneses amatā, tas varētu parādīt, ka pastāv kādas vienošanās starp TP un kādu no koalīcijas partijām. «Muižnieces ievēlēšana būs sastāvdaļa no Maizīša neievēlēšanas darījuma,» teica S. Āboltiņa.

Balsojums par ST tiesnesēm notika aizklāti ar balsošanas zīmēm, tādēļ noskaidrot kuri deputāti atbalstīja V. Muižnieci, nav iespējams.

DB jau ceturtdien rakstīja, ka atbalsts V. Muižnieces apstiprināšanai ST tiesneses amatā meklēts citos balsojumos, kas gaidāmi Saeimā. Ceturtdien gaidāms balsojums par grozījumiem Kredītiestāžu likumā, kas saistīti ar Parex bankas restrukturizācijas plāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vienošanos ar aizdevējiem apstiprinās Saeimā; neiebilst arī TP

Baiba Rulle, speciāli Db, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien vienojās atbalstīt iesniegšanai Saeimā lēmumprojektu, ar kuru premjers un finanšu ministrs tiek pilnvaroti parakstīt ar starptautiskajiem aizdevējiem slēdzamās jaunās vienošanās. Lēmums pieņemts vienprātīgi, pret nav iebildusi arī Tautas partija (TP), kas iepriekš norādīja, ka neatbalstīs nodomu vēstules saturu.

Paredzams, ka par pilnvarojumu Saeimas Budžeta komisija lems, iespējams, šonedēļ, bet Saeimas plenārsēdē jautājums varētu tikt izskatīts nākamnedēļ. Par dokumentu saturu ziņojumu sniegs premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Valdības lēmums ir konkrēts apliecinājums tam, ka Satversmes tiesas (ST) spriedums tiks pildīt, tomēr, kā izriet no premjera V.Dombrovska pēc valdības sēdes atzītā, pensiju atmaksu un samaksu pilnā apmērā valdība varēs nodrošināt, ja Saeimā atbalstīs pilnvarojumu valdības vadītājam un finanšu ministram parakstīt jaunās vienošanās – nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK) – ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts: Grieķijas parlaments atbalsta taupības pasākumus; turpinās grautiņi Atēnās

Jānis Rancāns, 29.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlaments trešdien pēc asām debatēm ir apstiprinājis valdības pieņemtos taupības pasākumus, kas ir nepieciešami, lai valsts saņemtu starptautiskās palīdzības tālākus maksājumus. Likumprojektu atbalstījuši 155 Grieķijas parlamenta deputāti, vēsta BBC. Lai tas tiktu akceptēts bija nepieciešama 151 parlamentārieša balss.

Pirms vēsturiskā balsojumu Grieķijas ministru prezidents Georgs Papandreu aicināja paralmenta deputātus atbalstīt taupības pasākumus sakot: «Mums ir jāizvairās no valsts sabrukuma. Vairs nav laika, lai atkāptos». Ja parlaments izvēlētos neatbalstīt taupības pasākumus, valstij pāris nedēļu laikā beigtos nauda, jo iepriekš ES atteicās piešķirt kārtējo finanšu palīdzības daļu, kamēr netiks pieņemti taupības pasākumi.

Ceturtdien Grieķijā paredzēts vēl viens kritiski svarīgs parlamenta balsojums par likumdošanas izmaiņu, kas nepieciešama, lai ieviestu taupības pasākumus. Sagaidāms, ka arī šis balsojums tiks pavadīts ar protestiem un plašām debatēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO Ģenerālā asambleja nobalso par palestīniešu statusa maiņu

LETA--AFP, 30.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien atbalstīja pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu palestīniešu pašpārvaldei. No 193 ANO dalībvalstīm par palestīniešu iesniegtās rezolūcijas projektu balsoja 138, bet pret – deviņas valstis. 41 dalībvalsts, tostarp Latvija, balsojumā atturējās.

Starp valstīm, kas balsoja pret rezolūciju, bija ASV un Izraēla.

ASV jau paziņojušas, ka ceturtdienas ANO Ģenerālās asamblejas balsojums radījis «šķērsli» ceļā uz mieru starp palestīniešiem un Vašingtonas tuvo sabiedroto – Izraēlu.

«Šodienas neveiksmīgā un kontrproduktīvā rezolūcija rada turpmākus šķēršļus ceļā uz mieru. Tāpēc Savienotās Valstis balsoja pret to,» uzrunājot Ģenerālo asambleju, norādīja ASV vēstniece ANO Sūzana Raisa.

Tikmēr palestīnieši Rietumkrastā un Gazas joslā ANO balsojumu sveica ar gavilēm un šāvieniem gaisā. Gazas joslā valdošās islāmistu kustība Hamas pavēstīja, ka balsojums ir uzvara.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiķi baidās, ka tiesu sistēma varētu būt pārāk spēcīga. Kam patiesībā kalpo Saeimā sēdošie tautas kalpi, ko Latvijā nozīmē būt «savējam» politiskajām aprindām, un — vai pie mums politiķi rēķinās ar demokrātiskas valsts tradīcijām, ko var izdarīt, ja īpašumā ir medijs?

Par to visu intervijā stāsta bijušais Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs, tagad — AT Senāta Administratīvo lietu departamenta senators Andris Guļāns.

Ekonomikas krīze ir ieviesusi savas korekcijas daudzās jomās. Kā tā ir ietekmējusi situāciju tiesu sistēmā?

Tie procesi, kas notiek visā valstī, ietekmē arī tiesu sistēmu, tajā strādājošos. No vienas puses, es saprotu, ka ir krīze, un mums visiem ir jādod sava artava, jācieš savi zaudējumi. Turklāt domāju, ka tiesu sistēmā strādājošie nav tik sliktā situācijā kā zemnieki vai skolotāji. Tajā pašā laikā budžeta un algu samazināšana, kas šobrīd notiek, ilgākā laika periodā atstās ļoti negatīvu iespaidu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas-Latvijas Uzņēmējdarbības balvu kā gada labākais jaunuzņēmums saņēma zaļo tehnoloģiju uzņēmums Alina, kas attīsta un ražo antimikrobiālās piedevas krāsām un apdares materiāliem pēc bezatkritumu un resursus taupošas tehnoloģijas, informē Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras pārstāvis Andrejs Mēters.

Uz Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras (AHK) balvu varēja pretendēt jaunuzņēmumi, kas izveidojošu inovatīvu produktu ar potenciālu mainīt savu industriju, un kuriem ir saikne ar Vāciju.

Pēc rūpīgas atlases, izvērtējot atbilstību vairākiem kritērijiem, starptautiska žūrija izvēlējās piecus finālistus – to vidū bija arī Castprint, kas piedāvā risinājumus kaulu lūzumu ārstēšanai atbilstoši 21. gadsimtam, izmantojot 3D tehnoloģijas; Cenos - inženiermodelēšanas platforma, kurā apvienoti dažādi atvērtā koda rīki; Mintos - globāla savstarpējo aizdevumu platforma un Squad Robotics, kas palīdz tīrīšanas tehnikas ražotājiem pārveidot jau eksistējošas manuāli vadāmas mašīnas par autonomām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sācies interneta balsojums par labāko iepakojumu Latvijā

Dienas Bizness, 27.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas līdz 9.novembrim norisinās konkursa Labākais iepakojums Latvijā 2015 interneta balsojums, aģentūru LETA informēja Latvijas Iepakojuma asociācijas (LIA) pārstāve Guna Sniedziņa.

Ikvienam ir iespēja izdarīt izvēli un balsot par to, kuri no 2015.gadā tapušajiem iepakojumiem ir labākie. Balsojums norisinās LIA mājaslapā ej.uz/labakais-iepakojums-2015, informēja Sniedziņa.

Lai veicinātu iepakojuma ražošanas un iepakojuma dizaina izstrādi atbilstoši Eiropas Savienības (ES) kopējā tirgus prasībām, atbalstītu augstas kvalitātes iepakojuma apriti Latvijā un veicinātu videi draudzīga iepakojuma attīstību, LIA organizē nacionālo konkursu Labākais iepakojums Latvijā 2015, veltītu asociācijas darbības 20 gadiem.

Saistībā ar šo notikumu tiek veidota arī specializēta izstāde par papīra un kartona iepakojumu, kas būs izvietota Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 23.novembra līdz 11.decembrim. Tajā būs eksponēti arī labākie 2015.gada iepakojuma konkursa darbi, informēja Sniedziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltais nams otrdien paziņoja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nesadarbosies ar demokrātu kongresmeņu uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret viņu, un nosauca šo izmeklēšanu par «konstitucionāli spēkā neesošu».

Astoņas lappuses garā vēstulē demokrātu līderiem, kuru parakstījis Baltā nama advokāts Pats Čipolone, tika noraidīta Pārstāvju palātā uzsāktā impīčmenta izmeklēšana par to, vai Tramps ļaunprātīgi izmantojis savu amatu, mēģinot Ukrainā panākt korupcijas izmeklēšanu, lai kaitētu viņa potenciālajam vēlēšanu sāncensim Džo Baidenam.

«Prezidents Tramps nevar ļaut savai Administrācijai piedalīties šajā partejiskajā izmeklēšanā šajos apstākļos,» teikts vēstulē.

«Jūsu izmeklēšanai trūkst jebkāda leģitīma konstitucionāla pamata, jebkādas godīguma šķietamības, vai pat viselementārākās pienācīga procesa aizsardzības,» teikts šajā vēstulē.

Baltais nams paziņoja, ka īpaši iebilst pret faktu, ka Kongresa apakšpalātā netika sarīkots oficiāls balsojums par impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav izslēgts, ka rīt valdības sēdē būs balsojums par Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas rotēšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatā, to šodien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš pauda nožēlu, ka Vienotība neatbalsta Koļegovas kandidatūru, sakot, ka vienlaicīgi atzīstot Koļegovas profesionalitāti un nebalsojot, tas ir kā signāls pret pārmaiņām. «Vismaz tā es to uztveru,» pauda premjers. Viņaprāt, jauns konkurss uz minēto amatu novestu pie nezināmas nākotnes tikai decembrī.

Lēmumu par to, vai Koļegovas apstiprināšana VID ģenerāldirektora amatā tiks saglabāta valdības sēdes darba kārtībā, premjers pieņemšot rīt no rīta.

Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns paziņoja, ka, ja rīt valdībā notiks balsojums par Koļegovas rotāciju, Vienotības ministri balsos pret. Viņš pauda, ka reputācijas problēmas ir galvenais šķērslis Koļegovas kļūšanai par VID vadītāju, jo iestādes reputācija ir stipri iedragāta, un, lai to atjaunotu, nepieciešama persona ar skaidru un tīru reputāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Titula Gada Eiropas cilvēks Latvijā pretendentu TOP 10

Zane Atlāce - Bistere, 28.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sācies balsojums par titulam Gada Eiropas cilvēks Latvijā desmit izvirzītajiem pretendentiem, kuru vidū ir gan biznesa un sporta, gan kultūras un politikas jomas pārstāvji.

Gada Eiropas cilvēks Latvijā tituls ik gadu tiek piešķirts cilvēkam, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanai Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanai Latvijā.

Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, ko tradicionāli organizē Eiropas Kustība Latvijā. Šogad balsojums notiek jau 20.reizi.

Eiropas Kustība Latvijā aicina balsot par Gada Eiropas cilvēka Latvijā interneta vietnē http://ejuz.lv/eiropascilveks, vai sūtīt kandidāta vārdu un īsu balsojuma pamatojumu uz e-pastu [email protected]. Tāpat organizācijā aicina balsot ne tikai par desmit izvirzītajiem kandidātiem, bet izvirzīt arī jaunus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien ar lielu balsu vairākumu zaudējusi izšķirošajā balsojumā par «Breksita» vienošanos.

Mejas panākto vienošanos par izstāšanās nosacījumiem no Eiropas Savienības (ES) atbalstīja tikai 202 deputāti, kamēr 432 likumdevēji to noraidīja.

Tā ir smagākā sakāve, kādu visā Lielbritānijas vēsturē piedzīvojusi jebkura pie varas esoša valdība.

«Apakšnams ir runājis, un valdība to ņems vērā,» pēc balsojuma atzina premjere. «Ir skaidrs, ka apakšnams neatbalsta šo vienošanos, taču šī vakara balsojums mums neko nepasaka par to, ko tas atbalsta.»

Viņa piebilda, ka nav skaidrs pat tas, vai parlaments cienīs britu tautas lēmumu par izstāšanos no ES.

Tikmēr opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau iesniedzis pieprasījumu balsot par neuzticības izteikšanu Mejai, jo viņas valdība cietusi «katastrofālu» sakāvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā liela ažiotāža ir sacelta saistībā ar šodien gaidāmo Saeimas balsojumu par starptautiskā aizdevuma pilnvarojuma likumprojektu. Jāteic pat, ka šajā sakarā ir sacelta pamatīga vētra ūdens glāzē.

Par ko tad ir šis balsojums, runājot «vienkāršā» tautas valodā? Par to — drīkst vai nedrīkst Latvijas valdība risināt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Tiesa, var piekrist apgalvojumam, ka, jau parakstot iepriekšējās vienošanās ar aizdevējiem, valdībai būtu bijis nepieciešams Saeimas mandāts. Proti, ir jāņem vērā, ka Saeimu atšķirībā no valdības tomēr ir vēlējusi tauta. Savukārt, runājot par šodienas balsojuma būtību… Var būt pretenzijas par to, uz kādiem nosacījumiem valdība (neatkarīgi no tā, kura persona un no kādas partijas) slēdz vienošanās ar aizdevējiem — SVF un Eiropas Komisiju. Taču būtu muļķīga situācija, ja tiktu nolemts, ka valdība šo procesu nedrīkst veikt. Faktiski šādā veidā tiktu izteikta neuzticība šajā gadījumā Valda Dombrovska (JL) valdībai, jo negatīva balsojuma rezultātā tiktu pateikts — Latvijai nav neviena, kas varētu turpināt runāt ar aizdevējiem. Un tas jau būtu absurds! Protams, diskutēt var par to, cik lielā mērā ir vai nav pareizi tas, ka Saeimai, balsojot par šo jautājumu, nav iespēju veikt nekādus labojumus vienošanās nosacījumu tekstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Lielbritānijas parlaments atkārtoti noraida Breksita vienošanos

LETA--AFP/BBC, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas parlaments otrdien atkārtoti noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto «Breksita» vienošanos.

Pret vienošanos balsoja 391 deputāts, bet par - 242, un tādējādi tā noraidīta ar 149 balsu pārsvaru.

Arī šoreiz pret vienošanos līdz ar opozīciju balsoja daudzi eiroskeptiski noskaņotie Mejas vadītās Konservatīvās partijas deputāti.

Tomēr pirmo reizi janvārī vienošanās tika noraidīta ar vēl lielāku balsu pārsvaru - 432 pret 202, kas bija rekordsmaga sakāve pie varas esošajai valdībai visā Lielbritānijas vēsturē.

Otrdien pret vienošanos balsoja 75 konservatīvie, kamēr janvārī pret balsoja 118 toriji.

Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs Mejas valdības parlamentārais vairākums, atkārtoti balsoja pret vienošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas fragmentāciju izgaismo ne tikai Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Kopš iepriekšējās finanšu krīzes visai skaļi runāts par plaisu, kas aug starp reģiona Ziemeļu un Dienvidu valstīm. Piesaukta gan Grieķijas izstāšanās no vienotās Eiropas projekta, gan spekulēts par to, ka šādam solim varētu nobriest pat Itālija. Jāteic, ka savas attiecības ar ES jau tuvākajā laikā visai pamatīgi var pārskatīt arī Šveice. Šī valsts nav ES sastāvā, lai gan tai ar šo reģionu ir brīvās pārvietošanās līgums un dažāda veida cita ļoti cieša sadarbība.

Jau šo svētdien šveicieši dosies uz referendumu, lai izlemtu par to, vai tiem šāds līgums par brīvo pārvietošanos, ņemot vērā augošo satraukumu par ne vienmēr vēlamo imigrāciju, vispār ir nepieciešams. Ja šveicieši nolems, ka tas tiem tomēr nav vajadzīgs, tad koriģēt var būt nepieciešams vēl lērumu citu šo abu varu savstarpējos līgumus. Pieejamie dati liecina, ka Šveice ir ceturtais lielākais ārējais ES tirdzniecības partneris aiz ASV, Ķīnas un Apvienotās Karalistes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bičkovičs Maizīša pārvēlēšanas dienā bijis apslimis; savu viedokli sola pēcpusdienā

Baiba Rulle, speciāli Db.lv, 16.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs savu viedokli par negaidīto Saeimas balsojumu pret ģenerālprokurora Jāņa Maizīša termiņa pagarināšanu sola sniegt šodien ap pulksten trijiem pēcpusdienā. I.Bičkoviča viedoklis tikšot pausts viņa rakstiskā paziņojumā, informēja Augstākajā tiesā.

Pēc preses dienesta sniegtās informācijas, I.Bickovičs šodien ieradies darbā. Vakar, kad notika Saeimas balsojums, I.Bičkovičs tomēr nav bijis komandējumā Baltkrievijā, kā vēstīts, bet gan atradies Latvijā, jo viņam radušās veselības problēmas.

Tieši I.Bičkovičam ir galvenā loma tālākajā notikumu gaitā saistībā ar ģenerālprokurora pārvēlēšanu, jo likums nosaka, ka viņš izvirza ģenerālprokurora amata kandidātu.

Savu «jā» atkārtotai kandidēšanai uz ģenerālprokurora amatu jau vakar neilgi pēc Saeimas balsojuma deva līdzšinējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

J.Maizīša kļūšana par ģenerālprokuroru ir svarīga, jo ar to tiek saistīta prokuratūras neatkarība. Asi pret J.Maizīša pārvēlēšanu iestājies smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, ar kura interešu lobēšanu tiek saistīts vakardienas Saeimas balsojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras parlamenta balsojums par starptautiskā aizdevuma ietvaros paredzētajām nodevām noguldījumiem pārcelts uz otrdienu. Tikmēr valsts galvaspilsētā Nikosijā sākuši pulcēties neapmierināti iedzīvotāji, lai protestētu pret aizdevumu.

Kipras parlamenta spīkers Jianaks Omirou (Yiannakis Omirou) pavēstījis, ka balsojums tiks pārcelts līdz otrdienas vakaram. Jau vēstīts, ka Kipra centīsies panākt ar aizdevējiem vienošanos, kuras ietvaros noguldījumiem tiks piemērota mazāka nodeva.

Tikmēr Eiropas Centrālās bankas (ECB) valdes loceklis Jorgs Asmusens pieļāvis, ka izmaiņas starptautiskajā aizdevumā varētu notikt. «Gadījumā, ja Kipras prezidents vēlas mainīt kaut ko attiecībā pret noguldījumu nodevām, viss ir viņa rokās. Viņam jānodrošina tas, ka kopējais finanšu ieguvums paliek nemainīgs,» sacīja J. Asmusens. Ar nodevu ieviešanu, Kipra vēlas iegūt papildus 5,8 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Balso par labāko sociālās uzņēmējdarbības ideju

Db.lv, 25.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālās uzņēmējdarbības piču jeb prezentāciju konkursa "Tam labam būs augt" organizatori aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties konkursa norisē, vērojot tā tiešraidi un balsojot par labāko sociālās uzņēmējdarbības ideju vai projektu.

Skatītāju balsojums noteiks vienu no konkursa uzvarētājiem, kurš savas sociālās biznesa idejas vai projekta realizēšanai saņems 1200 eiro finansējumu.

Konkursa tiešraide būs skatāma šo piektdien, 25. septembrī, no plkst.18:00 līdz 20:00:

BALSO ŠEIT

Konkursā savas sociālās uzņēmējdarbības idejas un projektus prezentēs 10 esošie un topošie sociālie uzņēmēji no visas Latvijas: "Glūdas (māj)skola" Jelgavas novadā, alternatīvā izglītības iestāde Krapes skola "Universum" Ogres novadā, runas terapijas instruments bērniem "CheeksUp", muzejs tumsā "Skaties ar sirdi", kuldīdznieces Ievas Putniņas projekts "Eve Birdy Headwrap", kultūras un mākslas centrs "Nātre" Jelgavā, Iritas Antoņevičas projekts par vilnas darbnīcu "Living wool" Gulbenes novadā, Ruckas mākslas un izglītības centrs Cēsu novadā , SIA "Mans peldkostīms" no Valmieras un "Correcty" stāju koriģējošais t-krekls.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Miglainajā Albionā skaidrāks nekļūst

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 15.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs dienas komentāra rakstīšanas brīdī vēl nav zināms britu parlamentāriešu balsojums par Brexit pagarināšanu, taču ar vislielāko ticamību var teikt, ka balsojums būs pozitīvs, jo ir noraidīta gan Terēzas Mejas piedāvātā vienošanās ar ES, gan bezvienošanās Brexit.

Svarīgākais ir runāt par to, kas ar Lielbritāniju notiks pāris tuvākajos mēnešos. Faktiski iespēju nemaz nav tik daudz. Ja briti izvēlas lūgt ES izstāšanās pagarinājumu, tad par to 21. martā balsos ES samitā visas dalībvalstis. Pašlaik pēc Eiropas valstu līderu izteikumiem var spriest, ka pagarinājumu varētu piešķirt tikai tad, ja ir skaidrs, kāda mērķa labad un ko šajā laikā grasās panākt Lielbritānija.

Vienlaikus ES arī uzsver, ka mērķis nevar būt Brexit vienošanās pārskatīšana, jo tā netiks no jauna atvērta. Kā izteicies Eiropas Parlamenta Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas līderis Gijs Verhofstads, tagad ir zināms, pret ko ir Lielbritānija, taču būtu labi saprast arī to, par ko tā ir.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Pieci Latvijas jaunuzņēmumi ceļā uz globālu atpazīstamību

Sadarbības materiāls, 12.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo gadu pēc kārtas Swedbank kopā ar sadarbības partneriem organizē Pasaules Uzņēmējdarbības kausa (Entrepreneurship World Cup) Nacionālo finālu, kas ir unikāla iespēja Latvijas jaunajiem uzņēmumiem savu biznesa ideju ne tikai prezentēt globālai žūrijai, bet arī uzrunāt savus potenciālos investorus un klientus visā pasaulē. Šogad par ceļazīmi uz Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Globālo finālu un kopējo balvu fondu 1 miljona ASV dolāru apmērā šogad cīnīsies pieci Latvijas jaunuzņēmumi, kas katrs savā jomā piedāvā revolucionārus risinājumus – no ilgtspējīgas pārtikas ražošanas līdz inovatīvām medicīnas tehnoloģijām.

Latvijas nacionālā fināla uzvarētājs sacentīsies par iekļūšanu TOP100 labāko uzņēmumu vidū un nokļūšanu Globālajā finālā Rijādā, Saūda Arābijā šī gada nogalē. Kā skaidro Nacionālā fināla žūrijas pārstāve Elīna Volāne, starptautiski konkursi ar iespēju savu biznesa ideju prezentēt plašam ekspertu lokam ir nozīmīgs atspēriena punkts ikvienam uzņēmumam:

“Līdzās tehnoloģiju attīstībai ilgtspējas kontekstā, šogad finālistu vidū redzam vairākus uzņēmumus, kas risina medicīnas nozares izaicinājumus un piedāvā inovatīvus risinājumus. Pasaules Uzņēmējdarbības kauss šiem uzņēmumiem ir lieliska iespēja veidot atpazīstamību, sasniegt potenciālos klientus un investorus. Man ir gandarījums, ka arī šogad finālistu vidū ir konkurētspējīgas un uz inovācijām balstītas biznesa idejas, kas radītas pie mums Latvijā," teic Elīna Volāne, Swedbank Mazo uzņēmumu segmenta vadītāja, Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Nacionālā fināla žūrijas pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kauja par Atēnām turpināsies - Grieķijas parlaments balso par tālāku taupības pasākumu ieviešanu

Jānis Rancāns, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlametns ceturtdien balso par pieņemto taupības pasākumu ieviešanu praksē, kas nepieciešami, lai valsts turpinātu saņemt nepieciešamo starptautisko finasējumu, vēsta pasaules mediji.

Parlamenta balsojums varētu sākties 14.00 pēc Latvijas laika un paredzams, ka Atēnās atsāksies neapmierināto grieķu demonstrācijas un sadursmes ar policiju.

Grieķijas taupības pasākumi paredz: privatizācijas aģentūra izveidošanu, kas nepieciešama, lai veiktu plašu valsts uzņēmumu privatizāciju, nodokļu palielināšanu, griezumus valsts sektorā strādājošo algām, aizsardzības, sociālā un medicīnas budžeta samazināšanu.

Taupības pasākumu galīga pieņemšana ļaus Grieķijai saņemt kārtējo finanšu palīdzības maksājumu, kas nepieciešams, lai valsts nebankrotētu. Kopumā šīs reformas paredz ietaupīt 28 miljardus eiro valsts sektorā nākamo piecu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kipras parlaments gatavojas noraidīt starptautisko aizdevumu; Eiropas tirgi turpina kritumu

Jānis Rancāns, 19.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras parlaments gatavojas balsot pret starptautisko aizdevumu, kura ietvaros paredzēts ar vienreizēju nodevu aplikt noguldījumus, tādējādi sala nonākusi soli tuvāk maksātnespējai un banku sistēmas sabrukumam, vēsta Reuters.

[Papildināta ar 2. - 3. rindkopu]

Reaģējot uz neskaidrību saistībā ar Kipru, Eiropas vērtspapīru tirgi otrdien turpinājuši kritumu. Londonas FTSE 100 otrdien tirdzniecības dienas pirmajā pusē samazinājās par 0,09%, Vācijas DAX par 0,36%, bet Parīzes Cac 40 par 0,37%.

«Patlaban visas acis vērstas Kipras virzienā. Saglabājas daudz neskaidrības un kā, redzams [Kipras parlamentā], nav vienprātības gadījumā, ja aizdevuma līguma nodevu apmēri tiks pārskatīti,» sarunā ar Reuters sacīja analītiķu kompānijas Daiwa Securities pārstāvis Tobiass Blatners (Tobias Blattner).

Kipras parlamenta balsojums par starptautisko aizdevumu tika atlikts uz pirmdienu, bet pēc tam uz otrdienu. Visticamāk, Kipras parlaments, kurā ir 56 deputātu vietas un nav noteiktas partijas pārsvara, starptautisko aizdevumu noraidīs, atzinusi salas valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

LAKRA: balsojums par maksātnespējas likumu parādīs, vai Saeima ir tautas vai «banku» kalpi

Ingrīda Drazdovska, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas balsojums 17.jūnijā par maksātnespējas likuma galīgo redakciju parādīs īsteno partiju «seju». Partijas, kuras nobalsos pret, vai vēlēsies vēl ko «pārstrādāt», tādejādi «noraujot» likuma pieņemšanu nostāsies pret Latvijas tautas nākotni. Šis balsojums parādīs, vai deputāti ir tautas vai «banku» deputāti, teikts Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) atklātajā vēstulē Saeimas deputātiem.

Apvienība aicina atbalstīt sagatavoto maksātnespējas likuma redakciju, kas ļaus Latvijas pilsoņiem palikt dzimtenē, legāli strādāt, maksāt nodokļus, kas savukārt cels katra Latvijas iedzīvotāja labklājību un Latvijas ekonomikas uzplaukumu kopumā.

LAKRA vērš uzmanību uz to, ka iepriekš tika noraidīts gan Latvijas Kredītņēmēju apvienības izstrādātais Krīzes likumprojekts, kuru parakstīja vairāk nekā 12 500 Latvijas iedzīvotāju, gan Latvijas Republikas Finanšu ministrijas sagatavotā Privātā sektora parādu restrukturizācijas stratēģija.

Šobrīd deputātu rokās ir iespēja atbalstīt Latvijas kredītņēmējus, turklāt šī maksātnespējas likumprojekta redakcija neprasa papildus ne santīma no Latvijas budžeta. Gluži pretēji – tās rezultātā mazināsies ēnu ekonomika un budžetā ieplūdīs līdzekļi un attiecīgi būs jāveic mazāka budžeta konsolidācija, uzskata apvienība.

Komentāri

Pievienot komentāru