Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai 2011.gada novembrī sāktu kriminālprocesu par narkotisko vielu pārvietošanu organizētā grupā.

Kā informēja VID pārstāvji, par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu un atbalstīšanu ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret sešām personām. Viena persona atrodas apcietinājumā, pārējām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

15.maijā kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešām personām – 1983., 1990., 1989.gadā dzimušiem vīriešiem par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu, 1980.gadā dzimušu vīrieti par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, kā arī 1981.gadā dzimušu vīrieti un 1984.gadā dzimušu sievieti par noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu.

Starptautiska noziedzīga narkotiku pārvadātāju grupējuma darbība tika apturēta, gandrīz trīs gadu garumā veicot ilgstošas operatīvās un izmeklēšanas darbības. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1983.gadā dzimis Latvijas pilsonis, sadarbojoties ar Nigērijas noziedzīgā grupējuma pārstāvi, kopā ar pieciem Latvijas pilsoņiem plānoja un organizēja cilvēku nosūtīšanu uz dažādām pasaules valstīm, lai tie veiktu narkotisko vielu pārvietošanu no Dienvidamerikas un Rietumāfrikas valstīm uz Eiropas Savienības valstīm, tajā skaitā Latviju, Spāniju un Nīderlandi, kā arī Malaiziju, Japānu un citām pasaules valstīm.

Kopumā laika posmā no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada aprīlim grupējums organizēja 12 Latvijas pilsoņu došanos dažādos maršrutos pa visu pasauli, lai tie pārvietotu narkotiskās vielas. Astoņas no divpadsmit personām par narkotisko vielu kontrabandu lielā apmērā tika aizturētas dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salu Republikā, Argentīnā, Spānijā, kur personas gaida tiesas spriedumus vai jau izcieš sodu.

Kriminālprocess 2011.gada nogalē tika uzsākts, pamatojoties uz vienu no grupējuma noziedzīgās rīcības epizodēm, kad 2011.gada oktobrī tika izplānots un organizēts Latvijas pilsoņa ceļojums ar mērķi iegādāties un nogādāt Fidži Salās sevišķi bīstamu narkotisko vielu - metamfetamīnu.

Brīdī, kad nesaskaņu dēļ starp organizētās grupas dalībniekiem čemodāns ar metamfetamīnu tika atstāts vienā no Francijas lidostām, VID Muitas kriminālpārvalde, īstenojot operatīvās darbības pasākumus, informēja Francijas tiesībsargājošās iestādes par minēto faktu un konkrētu narkotiskās vielas atrašanās vietu. Pateicoties VID Muitas kriminālpārvaldes sniegtajai informācijai, Francijā par minēto noziedzīgo nodarījumu tika uzsākts kriminālprocess.

Lai atklātu minēto starptautisko noziedzīgo grupējumu, VID Muitas kriminālpārvalde kriminālprocesa ietvaros sadarbojās ar Eiropolu, Eurojust un vairāku Eiropas Savienības valstu tiesību aizsardzības iestādēm.

Tiesiskās sadarbības ietvaros no Francijas tika pieprasīts un pārņemts uzsāktais kriminālprocess ar lietiskajiem pierādījumiem – pusotru kilogramu (1534,436 gramiem) ļoti stipras iedarbības narkotiskās vielas – metamfetamīna, kura vērtība Eiropas melnajā tirgū ir aptuveni 109,2 tūkstoši eiro.

Kriminālprocesa ietvaros Rīgā tika veiktas astoņas kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās. Par narkotisko vielu pārvietošanas organizēšanu tika aizturēti deviņi Latvijas pilsoņi vecumā no 20 līdz 65 gadiem, tostarp divas sievietes. Narkotisko vielu pārvietošanas organizētājam, 1983.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Rīgas Ziemeļu rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, kur minētā persona atrodas arī pašlaik, savukārt pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VID Muitas kriminālpārvalde atkārtoti brīdina par šobrīd aktuālu tendenci - gados jaunu pilsoņu vervēšanu narkotisko vielu kontrabandai uz dažādām pasaules valstīm. Cerot uz savu finansiālo problēmu atrisināšanu, saskaņā ar VID Muitas kriminālpārvaldes rīcībā esošo informāciju, 40 Latvijas valstspiederīgie par narkotisko (psihotropo) vielu kontrabandu ir nokļuvuši apcietinājumā dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salās, Argentīnā, Spānijā, kur dažās no tām paredzētais sods par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu ir mūža ieslodzījums vai pat nāves sods. Taču aizturēto narkokurjeru skaits, visticamāk, ir vēl lielāks, jo informācija par personas aizturēšanu tiek nodota Latvijas tiesībsargājošām iestādēm tikai pēc aizturētās personas izteikta lūguma.

Komentāri

Pievienot komentāru