Sākam biznesu: Iekonservē vietējo garšu 

IK Smuk’ dāvan’ īpašniece Sanija Ciekale par savu galveno darbu uzskata mammas lomu saviem diviem bērniem, taču pārējā laikā īsteno sevi kā uzņēmēja

Anda Asere, 03.9.2018
1/7

Sanija Ciekale

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

IK Smuk’ dāvan’ sortimentā ir dažādas ēdamlietas: ogu mērces jeb čatniji, augu sīrupi, garšaugu maisījumi. «Kopsaucējs visam, ko ražoju, ir vietējās izejvielas – ogas un augi. Lielāko daļu mēģinu audzēt pati vai iepirkt no zināmām saimniecībām. Protams, kanēlis, ko izmantoju čatnijā, nav vietējais, bet čili piparus audzēju pati,» stāsta Sanija.

Runājot par nākotnes plāniem, viņa atklāj, ka vēlas biznesu attīstīt, bet meklē līdzsvaru starp to, ka spēj piedāvāt ko unikālu mazā apjomā, un lielāka mēroga ražošanu. «Man patīk, ka varu radīt produktus ar pievienoto vērtību, bet vienlaikus ar to nevar ļoti daudz nopelnīt. Jāsaprot, cik lielus apjomus vēlos un no kā esmu gatava atteikties, runājot par produkta unikalitāti. Tuvākajā laikā plānoju izveidot internetveikalu, attīstīt dāvanu komplektus un radīt jaunus produktus. Man ir vismaz trīs lieliskas idejas, ko gribu saražot. Dažreiz man ir pat nedaudz bail, vai sortiments nav pārāk raibs. Taču vienlaikus tā ir mana priekšrocība, veidojot dāvanu komplektus,» viņa stāsta.

Raksts turpinās pēc reklāmas

No dāvanām pie ražošanas

Smuk’ dāvan’ darbojas četrus gadus. «Viss sākās salīdzinoši nesen. Man piedzima bērns. Radošiem cilvēkiem ir grūti nosēdēt uz vietas, saglabājas vēlme darboties. Saskatīju iespējas, arī esot mājās kopā ar bērnu,» saka Sanija. Pirms četriem gadiem Ziemassvētkos vairākas jaunās māmiņas Talsos apvienojās kopīgā projektā, veidojot dāvanu komplektus no vietējo ražotāju produkcijas. Pēc svētkiem projekts samazināja apgriezienus, taču Sanijā nerima vēlme turpināt darboties, radot kaut ko arī pašai. «Ar laiku sapratu, ka jārada kaut kas pašai, un zināju, ka vēlos kaut ko kvalitatīvu un veselīgu, tajā pašā laikā skaistu – tā, lai produkts vienlaikus būtu dāvināšanas cienīgs. Šobrīd esmu nonākusi līdz tam, ka Smuk’ dāvan’ ir spēcīgs zīmols, ko cilvēki sāk atpazīt. Neņemot vērā manus mazos darbošanās apjomus, esmu priecīga, ka cilvēki jau ir ievērojuši mani, dzirdējuši par šiem produktiem, kāds ir saņēmis tos dāvanā. Pavasarī biju tirdziņā Kuldīgā, atkal piedalījos tur arī vasarā, un bija vairāki cilvēki, kuri nāca uz tirdziņu ar domu mani satikt un atkārtoti iegādāties konkrētus produktus, kas viņiem bija iepatikušies,» viņa saka. Cilvēki visās sezonās vienlīdz aktīvi pērk garšaugu maisījumus, bet pārējo produktu pieprasījumu ietekmē gadalaiks, piemēram, grila sezonā labi pērk čatnijus no vietējām ogām, ziemā – vairāk dažādus augu sīrupus. Iesākumā ļaudis produkciju vairāk pirka dāvanām, bet tagad arvien vairāk izvēlas arī pašu lietošanai.

Visu rakstu Iekonservē vietējo garšu lasiet 3. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Tevi varētu interesēt

Jūrmalā uzņēmums SIA Dabas krūts piedāvā izbaudīt nakti teltī ar caurspīdīgu jumtu,...

Vīriešu apakšveļas zīmola tom àdam ambīcijas ir mainīt vīriešu veļas tirgu, rādot...

SIA Flexidea rada tiešsaistes platformu, kur uzņēmēji var pārdot savus rēķinus...

Yelo izstrādātāji Krišjānis Mazurs, Mārtiņš Kozlovskis un Ģirts Ulmanis uzskata, ka laikā,...

Mikrouzņēmuma «From Bee.With Love.» īpašniece un dizainere Olga Grigurko uzskata, ka «Laimas»...

Nepalaid garām

Nākamajā gadā uzņēmējiem gaidāms ne viens vien izaicinājums, taču tajā pašā laikā...

Par čeku loterijas devumu ēnu ekonomikas apkarošanā un nodokļu ieņēmumu palielināšanā varēs...

Ekonomikas izaugsmes bremzēšanās ir vērojama, taču vismaz tuvāko gadu laikā tik dziļa...

Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi saredz iespēju darbiniekiem strādāt attālināti, taču ļaut strādāt...

Novembra sākumā Rīgā, Ģertrūdes ielā atklāts salons BG Suits, kas piedāvā gan...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

No šīs sadaļas

Jānis Joksts un Gintars Petrovs, kuri iepriekš vadīja Rīgas restorānu Eksports, tagad Ragaciemā...

Skaistumkopšanas salons un lietotu apģērbu veikaliņš Mademoiselle pārdzimis trīs frizētavu ķēdē...

Zirgu stallis Zirgzandales Mārupē darbojas jau 15 gadus un no vietas, kur sākotnēji tika...

Ieva un Andris Tarandas ēdiena gatavošanas mīlestību pārnesuši no savas mājas virtuves...

Latvijas uzņēmums Biorganik5 un Igaunijas uzņēmums Chaga OU Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības...

Rīgā bāzētais latviešu jaunuzņēmums «Gamechanger Audio» ražo unikālus, inovatīvus ģitāru...

Easy Wine un Easy Beer koncepcijas restorāniem Rīga kalpo kā eksperimentāla laboratorija,...

Mārtiņš Treijs un Gints Aizupietis uzskata, ka burgeri garšo visiem un šis...

Koknesē ir daudz sīkražotāju, daudz uzņēmīgu un interesantu cilvēku, kuriem ir, ko...

Izmantojot Eiropas Savienības fondu finansējumu, «Mārupe Wake Park» izveidots pūšļu parks, kurš...