Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maize ir viens no latviešu virtuves pamatproduktiem, un konkurence šajā nozarē ir liela, taču līdzās lielražotājiem vieta atrodas arī mājražotāju piedāvājumam, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Arvien biežāk tirdziņos parādās mājražotāju alternatīvas klasiskajām kviešu un rudzu maizēm. Viens no jaunpienācējiem šajā nišā ir SIA ZeMaize, kas to piedāvā no pilngraudu kviešu un rudzu miltiem, auzu pārslām, papildina ar dažādām ogām un riekstiem. «Mūsu ģimenē maize ir teju vai katrā ēdienreizē, ēdam to daudz. Mans tētis vienmēr ir teicis, ka ēdienreize bez maizes nav maltīte. Man liekas, ka tā ir pamatu pamats, domāju, ka tā nekad nepazudīs no ēdienkartes,» saka Irina Pētersone, SIA ZeMaize līdzīpašniece. Turpretī viņas biznesa partnere Anitra Robeža neēd īpaši daudz maizes, bet viņai patīk to cept. «Nevarētu teikt, ka tā man būtu nepieciešama katrā ēdienreizē, taču man patīk mūsu atšķirīgā produkcija, piemēram, jaunā griķu maizīte, tāpat miežu maize ar cidonijām,» viņa teic.

Dekrēta projekts

Maizes ražošana Irinai pirms diviem gadiem sākās kā bērna kopšanas atvaļinājuma projekts un šobrīd turpinās kā trešā mazuļa dekrēta projekts. «Ļoti gribējās satikt cilvēkus, jo pēdējos gados profesionālajā dzīvē bankā mazāk tikos ar klientiem,» neslēpj Irina. Auklējot mazuli un domājot par to, ko viņa turpmāk vēlētos darīt, sapratusi, ka viņai patīk Kalnciema ielas tirdziņa atmosfēra un pati labprāt tur tirgotos. Spriežot par to, ko viņa prot, Irina aptvēra, ka prot cept maizi. Reiz kaimiņiene viņai bija iedevusi ieraugu un kādu gadu Irina savai ģimenei jau bija cepusi sēklu maizi.

«Domāju – startēšu ar maizīti. Piezvanīju tirdziņa organizatoriem un viņi teica, lai nokārtoju visu oficiāli, tostarp reģistrējos Pārtikas un veterinārajā dienestā. Kad to biju izdarījusi un atkal piezvanīju, lai pieteiktos, viņi atbildēja, ka maiznieku tirdziņā jau esot pietiekami. Man tomēr izdevās viņus pārliecināt, ka tādas sēklu maizes kā man tirdziņā vēl nav. Tirdziņa rīkotāji prasīja, vai man ir vairāku veidu maize, es apgalvoju, ka ir, un nakts laikā tapa vēl arī auzu pārslu maize ar lazdu riekstiem,» atceras Irina.

Visu rakstu Maize nepazūd lasiet 30. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru