Jaunākais izdevums

Finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmums Swipe solās nākt palīgā tirgotājiem, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Mēs palīdzam tirgotājiem pēc iespējas ātrāk pieņemt maksājumus. Klients telefonā kā īsziņu vai e-pastā no sava tirgotāja saņem rēķinu un to apmaksā, ievadot tikai kartes datus – nav nepieciešams iet uz internetbanku, rakstīt maksājuma mērķi utt. Tas aizņem daudz mazāk laika, un tirgotājiem ir iespēja visam sekot līdzi. Esam parūpējušies gan par atgādinājumiem klientiem, kuri nav samaksājuši rēķinu, gan arī otrādi – atgādinām, ka tuvojas apmaksas termiņš. Tas ļauj biznesam nodarboties tieši ar to, ko vajadzētu, nevis nenozīmīgām papildlietām,» skaidro Reinis Ābiķis, SIA Swipe biznesa attīstības vadītājs. Šobrīd Swipe pamatpakalpojums ir rēķinu apmaksa, kas ir universāla un visiem tirgotājiem aktuāla vajadzība, jo īpaši jaunajiem, kuri ir sava biznesa pašā sākumā un kam varbūt vēl nav savs internetveikals, bet vajag ērtu platformu, kur saņemt apmaksu. «Sākām ar rēķiniem, bet, attīstot tehnoloģiju, veidosim padziļinātu sistēmu, kur ir viss saistībā ar norēķiniem – tāds kā mājas kabinets,» stāsta Reinis. Iecerēts, ka nākotnē platformā varēs pieņemt arī internetbankas un citu veidu norēķinus.

Visu rakstu Palīdz saņemt maksājumus ātrāk lasiet 15. augusta laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā - daudz labu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu piemēru

Anda Asere, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā citur pasaulē, arī Latvijā finanšu tehnoloģijas ir pievilcīga joma, kur ieviest nozīmīgus jauninājumus; pēdējā gada laikā te turpinājuši attīstīties esošie uzņēmumi, kā arī radušies vairāki jauni projekti, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Visstraujākie attīstības tempi finanšu tehnoloģiju jomā šobrīd Latvijā vērojami tieši savstarpējās kreditēšanas platformu nozarē. Divu vietējo savstarpējo aizdevuma platformu – Twino un Mintos – rezultāti jau šobrīd ir vērā ņemami Eiropas līmenī. Tagad var apgalvot, ka Latvija šogad kļūs par otro lielāko valsti Eiropā uzreiz aiz Lielbritānijas, vērtējot pēc finansēto kredītu apmēra caur savstarpējās kreditēšanas platformām,» saka Jevgeņijs Kazaņins, savstarpējo aizdevumu platformas Twino vadītājs. Banku izrakstu apstrādes automatizācijas risinājuma izstrādātāja Nordigen līdzīpašnieks Rolands Mesters piekrīt tam, ka pirmais finanšu tehnoloģiju uzņēmumu vilnis sākās ar aizdevēju platformām. Lielākā inovācija bija saistīta tieši ar savstarpējo aizdevumu platformām, piemēram Mintos, Twino. «Latvijā ir ļoti daudz labu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu piemēru, un ar katru gadu to ir arvien vairāk. Domāju, ka nākamais vilnis būs datu analītikā un mākslīgā intelekta risinājumos – šobrīd tur darbojamies mēs un Toneboard, bet redzam, ka ir vairāki mazi projekti, kas plāno izmantot mākslīgo intelektu datu analītikā. Paralēli šim milzīga niša ir drošība, kur inovatīvākais startup ir Notakey,» vērtē R. Mesters. J. Kazaņins izceļ arī divus vietējos spēlētājus maksājumu jomā – Swipe un Monea. Viņa skatījumā inovācijas maksājumu apstrādē ir svarīgs virziens finanšu tehnoloģiju jomā un cer, ka arī turpmāk šajā nozarē Latvijā parādīsies arvien vairāk jaunu spēlētāju. «Līdzīgi kā savstarpējā kreditēšanā, arī maksājumu jomā Latvijā ir pieejams pietiekami daudz augstas raudzes speciālistu, kas ir lielisks priekšnosacījums, lai radītu Eiropas līmenī konkurētspējīgus uzņēmumus,» uzskata J. Kazaņins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad tehnoloģijas no dažu savdabju aizraušanās ir pāraugušas visas sabiedrības dzīvesveidā un par t.s. jaunuzņēmumiem (start-up) runā ne vien biznesa saietos, bet arī Saeimā, Latvija ir pieteikusi ambīcijas kļūt par reģionālu centru tehnoloģiju jaunuzņēmumu attīstīšanai. Latvijas vārds pasaulē aizvien biežāk izskan saistībā ar sekmīgām biznesa idejām, novembra beigās pieņemts likums, kas piešķir jaunuzņēmumiem īpaši labvēlīgu nodokļu režīmu. Rīga pamazām veidojas par starptautiski atpazīstamu centru, kur notiek e-komercijai, tehnoloģijām, jaunuzņēmumiem un t.s. sadarbīgajai ekonomikai veltīti forumi. Viens no tādiem ir eCom21 – e-komercijas konference, kas šogad notika jau piekto gadu pēc kārtas un pulcēja Rīgā ap 600 šīs nozares profesionāļus.

eCom21 stratēģiskais partneris kopš foruma dibināšanas ir Rietumu Banka, kas pēdējo gadu laikā mērķtiecīgi iesaistījusies arī jaunuzņēmumu atbalsta kustībā. „Tur nav tūlītējas peļņas, šis ir ilgtermiņa process. Pateicoties tam, mēs sastopam interesantus, ļoti motivētus un gudrus cilvēkus. Prasot no mums piedāvāt kādas jaunas iespējas, risinājumus, viņi mūs attīsta, zināmā mērā „velk“ līdzi tehnoloģiskajai attīstībai,“ skaidro Rietumu Bankas valdes loceklis Jevgēnijs Djugajevs. Viņš lepojas, ka banka ir viena no pirmajām finanšu institūcijām Latvijā, kas apzināti sākusi veidot sadarbību ar t.s. fintech sektoru. “Konkurences vietā mēs saskatījām sadarbības iespējas. Bankas ir un paliek finanšu nozares infrastruktūra, taču parādās aizvien jauna veida pakalpojumu sniedzēji, kas atvieglo un paātrina maksājumu veikšanu, nodrošina e-komercijas darbību, arī uzņemas daļu riska,“ skaidro J. Djugajevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tehnoloģijas (fintech) tiek pamatoti uzskatītas par vienu no daudzsološākajām startup nozarēm, kas izaicina un arī jau tuvākajā nākotnē mainīs tradicionālo banku sistēmu. Tāpēc Rietumu Banka sadarbībā ar Latvijas Start-up uzņēmumu asociāciju ‘Startin.LV’ jau otro gadu rīko Rietumu FinTech Club diskusijas. Tās ir slēgtas un neformālas tikšanās fintech nozares un banku ekspertiem.

21. septembrī Rīgā notiks jau ceturtā Rietumu FinTech Club diskusija. Šoreiz izvēlēta vēl iepriekš neapskatīta tēma “Pieejas maiņa, izmantojot finanšu tehnoloģijas, tradicionālajam biznesa modelim telekomunikāciju, aviopārvadājumu un mazumtirdzniecības nozarē”.

“Latvijas fintech vidē šobrīd lielākoties eksistē tādi biznesi, kuru attīstību ir virzījis tirgus pieprasījums - P2P aizdevumu platformas, datu analīze potenciālajiem kredītņēmējiem, mikromaksājumi par autostāvvietu un biļetēm, kā arī dažādi risinājumi mazumtirdzniecībai. Esam priecīgi, ka šoreiz ekspertu diskusijai pievienosies viena no lielākajām reģiona mazumtirdzniecības ķēdēm un lielākā aviokompānija. Vēlamies dzirdēt uzņēmumu pārstāvju viedokļus par to, kā tehnoloģijas mainīs viņu darba ikdienu – kas būs ieguvumi un zaudējumi. Vai ir kādas jomas, kur tehnoloģijas var palīdzēt korporācijām? Vai ir kādas iespējas sadarboties? Par to spriedīsim šajā kluba diskusijā,” saka Jevgēnijs Djugajevs, Rietumu Bankas vecākais viceprezidents un valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru