Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laima Čirkova ādas somiņas Laimushka izgatavo Stokholmā, bet pārdod tās galvenokārt Rīgā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd Laima dzīvo Stokholmā. Viņas dzīvesbiedram tika piedāvāts darbs Zviedrijas galvaspilsētā, un abi pārcēlās uz turieni. Laimas pirmā izglītība ir bizness un ekonomika, bet pirms došanās uz Stokholmu viņa pabeidza profesionālos šūšanas kursus. «Sākumā, kad tur man īsti nebija ko darīt, centos sevi nodarbināt, sāku šūt sev apģērbu. Viss sākās ar dekoratīvām jostām, ko pārdevu Etsy. Pieprasījums bija, bet ar jostām bija sarežģīti, jo katru reizi vajadzēja pielāgot konkrētajam pircējam, un, piemēram, Stokholmā ir grūti ar skaistiem audumiem – viņiem ir daudzveidīgs mājas tekstils, pieejami eko materiāli, bet tādu modīgu audumu nebija, tāpēc visu, ko šuvu, vedu no Rīgas, un tas kļuva pārāk sarežģīti. Tā pārgāju uz somiņu izgatavošanu,» stāsta Laima.

Lai gan Laimushka somiņas ir radušās Stokholmā, grūti apgalvot, ka zīmols būtu konkrēti piesaistāms Latvijai vai Zviedrijai. «Ja man ir materiāli, varu somiņas izgatavot Rīgā. Tad tās būs Made in Latvia. Tāpat es varu aizbraukt uz citu valsti un darīt to pašu tur. Grūti somas saistīt ar kādu vietu, bet manas saknes ir Latvijā,» teic Laima.

Latvijā atšķirīgāk

Savulaik Laimas priekšstats par Zviedrijas modes industriju bija kā par ļoti attīstītu. Salīdzinājumā ar Latviju, tā arī ir – tur ir pazīstami zīmoli, bet viņa ievērojusi, ka tie savstarpēji ir ļoti līdzīgi. Arī uz ielas var redzēt, ka 70% meiteņu izskatās ļoti līdzīgi. Varbūt Stokholmā cilvēki ģērbjas stilīgāk, tomēr arī viņu dzīves līmenis ir augstāks, cilvēku pirktspēja lielāka, viņi var biežāk atjaunot garderobi. «Latvijā cilvēki ģērbjas atšķirīgāk, vairāk liek lietā fantāziju,» viņa saka.

Visu rakstu Starp Stokholmu un Rīgu lasiet 1. jūlija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru