Finanses

Sākta AS Capitalia obligāciju kotēšanas procedūra

Žanete Hāka, 29.10.2014

Jaunākais izdevums

Nasdaq Riga ir uzsākusi kotēšanas procedūru AS Capitalia obligāciju iekļaušanai Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Kā liecina paziņojums biržā, Nasdaq Riga valdes lēmums par obligāciju iekļaušanu tiks paziņots nekavējoties pēc tā pieņemšanas.

Nasdaq Baltic ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu uzņēmumus un biržas/regulētos tirgus un alternatīvos tirgus First North, kurus pārvalda NASDAQ OMX grupā ietilpstošie Baltijas valstīs esošie uzņēmumi, t.i. NASDAQ OMX Tallinn AS, NASDAQ OMX Riga, AS un AB NASDAQ OMX Vilnius.

Db.lv jau rakstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome oktobra sākumā nolēma atļaut reģistrēt AS Capitalia prospektu obligāciju iekļaušanai biržas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Kā informē FKTK, šobrīd AS Capitalia ir emitējusi un biržā tiks iekļautas 1000 uzņēmuma obligācijas ar nominālvērtību 1000 eiro.

Savukārt līdz 2018. gada 25. jūnijam uzņēmums ir tiesīgs emitēt vēl papildus 2000 obligācijas ar tādu pašu nominālvērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā arvien vairāk aktualizējas pandēmijas ekonomiku negatīvā blakne jeb inflācija. Piemēram, 2021. gada decembrī Latvijā inflācija sasniedza rekordaugstu 7.9% līmeni. Šādos apstākļos, kad nauda strauji zaudē savu vērtību, ir svarīgi, lai tā strādā, nevis atrodas depozītā vai krājkasē. Naudu var produktīvi nodarbināt vai nu ieguldot uzņēmumos (pērkot akcijas) vai biznesiem aizdodot. Šobrīd jāsecina, ka pasaules un arī Baltijas valstu akciju tirgi atrodas savā vēsturiski augstākajā punktā. Tas nozīmē, ka pastāv ievērojami riski, ka turpmāka izaugsme akciju tirgus būs lēnāka, vai pat ka notiks akciju cenu korekcija Šādā situācijā laba ieguldījumu alternatīva aizsardzībai no inflācijas ir aizdevumu izsniegšana, ja to procentu likme pārsniedz prognozēto inflāciju..

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā izsniegt un pārvaldīt aizdevumus uzņēmumiem ir finanšu uzņēmuma Capitalia platformā. Ar pieredzi biznesu finansēšanā jau kopš 2007. gada, Capitalia piedāvā investoriem līdz-finansēt aizdevumus Baltijas valstu uzņēmumiem, kas šos līdzekļus tālāk izmanto sava biznesa attīstīšanai un izaugsmei. Līdz-finansēšanas princips nozīmē, ka visos aizdevumos, ko Capitalia piedāvā investoriem, tā vienmēr pati iegulda vismaz 5% no aizdevuma apmēra. Šis unikālais darbības princips nodrošina, ka Capitalia vienmēr ir vienotas intereses ar visiem platformas investoriem. Tāpat Capitalia nodrošina uzņēmumu analīzi, maksājumu kontroli un, nepieciešamības gadījumā, darbu ar aizdevuma atgūšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Capitalia uzņēmumu attīstībai Baltijā pērn izsniegusi teju 23 miljonus eiro

Db.lv, 28.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nebanku kreditētājs "Capitalia" pagājušajā gadā uzņēmumu attīstībai Baltijas valstīs izsniedzis gandrīz 23 miljonus eiro, kas ir par 19% vairāk nekā 2022.gadā, informē "Capitalia" pārstāvji.

Savukārt vidējā darījumu summa pērn samazinājusies līdz 87 000 eiro.

"Capitalia" vadītājs Juris Grišins skaidro, ka augstā inflācija un tai sekojošais Euribor likmju kāpums, kā arī ģeopolitiskā situācija pērn ietekmēja uzņēmumu noskaņojumu attiecībā uz aizdevumu piesaisti. Lai arī augstās kredītu likmes, kas sadārdzināja aizņemšanos bankās, radīja lielāku uzņēmumu interesi meklēt aizdevuma iespējas ārpus bankām, iedzīvotāju pirktspējas mazināšanās un nenoteiktība ekonomika arī uzņēmējus darīja piesardzīgākus.

Viņš arī atzīmē, ka aktīvākais kredītu pieprasījums pagājušajā gadā novērots no ražošanas, celtniecības un tirdzniecības uzņēmumiem.

Grišins arī prognozē, ka pieprasījums pēc alternatīvā finansējuma uzņēmumu izaugsmei pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AS Capitalia noslēgusi obligāciju emisiju 3 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 31.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Capitalia ir veikusi papildu obligāciju laidienu, noslēdzot Nasdaq Baltic biržā kotēto obligāciju emisiju 3 miljonu eiro apmērā, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Kopumā AS Capitalia ir izlaidusi parādzīmes 3,5 miljonu eiro apmērā. Iegūtie līdzekļi ļaus AS Capitalia kāpināt mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas apjomus Baltijas valstīs, kā arī ieviestu jaunus finansējuma produktus.

AS Capitalia obligāciju emisijas kopējais apjoms ir 3,5 miljoni eiro, no kuriem 3 milj. EUR kotētas NASDAQ Baltic fondu biržā.

Vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 EUR, ar gada kupona likmi 12% un procentu izmaksu reizi ceturksnī. Obligāciju dzēšanas datums ir 2018. gada 25. oktobris. Savukārt 0,5 milj. EUR ir nodrošinātas obligācijas ar kupona likmi 6%. Šo obligāciju dzēšanas termiņš ir 2019. gada 25. oktobris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Capitalia izlaiž jaunas nodrošinātas obligācijas

Žanete Hāka, 08.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Capitalia ir pieņēmusi lēmumu par jaunu nodrošinātu obligāciju emisiju, kuras parakstīšanās termiņš ir noteikts šī gada 30. novembris, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Capitalia ir pieņēmusi lēmumu par jaunu nodrošinātu obligāciju emisiju, kuras parakstīšanās termiņš ir noteikts šī gada 30. novembris. Slēgtā obligāciju emisijā tiks izlaisti vērtspapīri ar kopējo apmēru 500 000 eiro, vienas obligācijas nominālvērtību 1000 eiro un dzēšanas termiņu 2019. gada 25. oktobri.

Obligācijas ir nodrošinātas ar visu AS Capitalia aktīvu ķīlu un investoriem piedāvā 6% gada kupona likmi, kas tiks maksāta reizi ceturksnī. Obligācijas tiek izlaistas, lai diversificētu Capitalia finansējuma avotus un veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas apjomu. Papildus, uzņēmums plāno stiprināt nodrošinājumu jau izlaistajām publiskajām obligācijām ar ISIN kodu LV0000801488, reģistrējot šo obligāciju turētājiem par labu otro ķīlu uz uzņēmuma aktīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Capitalia emitēs papildus obligācijas 750 tūkstošu eiro apmērā

Žanete Hāka, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Capitalia valde ir pieņēmusi lēmumu izlaist papildus obligācijas ar kopējo nominālvērtību 750 tūkstošu eiro vērtībā, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Papildus emisija tiek veikta atbilstoši AS Capitalia pirmās obligāciju emisijas prospektam.

Obligāciju papildus laidiens tiks izvietots līdz 2015. gada 30. oktobrim. Papildus obligācijas tiks kotētas Nasdaq Riga fondu biržā, saglabājot ISIN kodu LV0000801488.

Obligāciju papildus emisija tiek veikta, lai finansētu veiksmīgi aizsākto izaugmes stratēģiju. Uzņēmums turpina izvērst operatīvo darbību Lietuvā, savukārt no šī gada decembra tiek paredzēts atvērt pārstāvniecību Igaunijā. Tāpat popularitāti gūst jaunais AS Capitalia sniegtais finanšu pakalpojums - rēķinu pārdošana.

Esošie un jauni AS Capitalia investori ir izrādījuši augstu interesi par uzņēmuma obligāciju iegādi. Tas atspoguļo arī pasaules tendences par ieguldītāju aktīvu vēlmi finansēt strauji augošo nebanku finanšu kompāniju nozari, kas veido pieaugoši svarīgu un modernu alternatīvu komercbanku risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Capitalia noslēgusi reorganizācijas procesu

Žanete Hāka, 24.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Capitalia noslēgusi apvienošanās procesu ar SIA Capitalia Investīciju Pārvalde un SIA Capitalia Konsultācijas II, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Reorganizācijas rezultātā sabiedrības apmaksātais pamatkapitāls ir palielināts līdz 226,5 tūkstošiem eiro. Reorganizācijas noslēgums reģistrēts Uzņēmumu reģistrā 21. novembrī.

Db.lv jau rakstīja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome oktobra sākumā nolēma atļaut reģistrēt AS Capitalia prospektu obligāciju iekļaušanai biržas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Kā informē FKTK, šobrīd AS Capitalia ir emitējusi un biržā tiks iekļautas 1000 uzņēmuma obligācijas ar nominālvērtību 1000 eiro.

Savukārt līdz 2018. gada 25. jūnijam uzņēmums ir tiesīgs emitēt vēl papildus 2000 obligācijas ar tādu pašu nominālvērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības finansēšanas jomā šobrīd ir aktuāls jautājums: vai uzņēmējiem būtu jāizvēlas tradicionālais bankas aizdevums, vai arī jāizpēta alternatīvo finansētāju joma? Vēsturiski, kad uzņēmēji meklēja papildu finansējumu savam uzņēmumam, viņu pirmā pietura bija uzticamā banka. Tomēr, laikam ejot uz priekšu, banku darbība ir mainījusies, un lēmumu pieņemšanas procesi ir kļuvuši garāki un birokrātiskāki. Daudzos gadījumos bankas finansējums var neatbilst uzņēmuma vajadzībām. Tāpēc gudri uzņēmumu vadītāji ir sākuši apzināties, cik svarīgi ir dažādot savas zināšanas par finansēšanas iespējām, pētot alternatīvas.

Pēdējos gados uzņēmumu finansēšanas spektrs ir ievērojami paplašinājies, ietverot dažādus veidus, piemēram, obligāciju laidienus, akciju pārdošanu biržā un alternatīvu aizdevumu sniedzēju parādīšanos. Capitalia kredīts uzņēmumiem ir viena no alternatīvā aizdevuma iespējām, kas Latvijā finansē uzņēmums jau vairāk kā 15 gadus. Ja Jūs šobrīd meklējat papildu finansējumu savam uzņēmumam, lasiet tālāk, lai noskaidrotu savas iespējas vai arī sazinieties ar Capitalia.

Finansējuma iespējas mūsdienās

1. Obligācijas: Uzņēmumi, kas emitē obligācijas, var piesaistīt plašu investoru loku, no kuriem katrs iegulda daļu nepieciešamā kapitāla. Šāda pieeja ir izdevīga, ja ir nepieciešams lielāks finansējums, kas parasti pārsniedz 3 miljonus eiro. Obligāciju termiņš parasti ir 3 - 4 gadi, un parasti tās nav amortizējamas. Ieguldītāji saņem atmaksu vai nu refinansējot ar jaunām obligācijām, vai izmantojot citus pieejamos uzņēmuma līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības finansēšanas jomā šobrīd ir aktuāls jautājums: vai uzņēmējiem būtu jāizvēlas tradicionālais bankas aizdevums, vai arī jāizpēta alternatīvo finansētāju joma? Vēsturiski, kad uzņēmēji meklēja papildu finansējumu savam uzņēmumam, viņu pirmā pietura bija uzticamā banka. Tomēr, laikam ejot uz priekšu, banku darbība ir mainījusies, un lēmumu pieņemšanas procesi ir kļuvuši garāki un birokrātiskāki. Daudzos gadījumos bankas finansējums var neatbilst uzņēmuma vajadzībām. Tāpēc gudri uzņēmumu vadītāji ir sākuši apzināties, cik svarīgi ir dažādot savas zināšanas par finansēšanas iespējām, pētot alternatīvas.

Pēdējos gados uzņēmumu finansēšanas spektrs ir ievērojami paplašinājies, ietverot dažādus veidus, piemēram, obligāciju laidienus, akciju pārdošanu biržā un alternatīvu aizdevumu sniedzēju parādīšanos. Capitalia kredīts uzņēmumiem ir viena no alternatīvā aizdevuma iespējām, kas Latvijā finansē uzņēmums jau vairāk kā 15 gadus. Ja Jūs šobrīd meklējat papildu finansējumu savam uzņēmumam, lasiet tālāk, lai noskaidrotu savas iespējas vai arī sazinieties ar Capitalia.

Finansējuma iespējas mūsdienās

1. Obligācijas: Uzņēmumi, kas emitē obligācijas, var piesaistīt plašu investoru loku, no kuriem katrs iegulda daļu nepieciešamā kapitāla. Šāda pieeja ir izdevīga, ja ir nepieciešams lielāks finansējums uzņēmumam, kas parasti pārsniedz 3 miljonus eiro. Obligāciju termiņš parasti ir 3 - 4 gadi, un parasti tās nav amortizējamas. Ieguldītāji saņem atmaksu vai nu refinansējot ar jaunām obligācijām, vai izmantojot citus pieejamos uzņēmuma līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada pirmajā ceturksnī Capitalia kopējais apgrozījums sasniedza 597 tūkstošus eiro un peļņa - 55 tūkstošus eiro, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Atbilstoši stratēģijai, uzņēmums ir samazinājis kopējo aktīvu apmēru līdz 3,54 miljoniem eiro, savukārt pārvaldīto uzņēmumiem izsniegto aizdevumu portfelis ir kāpis līdz 5,624 miljoniem eiro.

2018. gada pirmajā pusgadā Capitalia turpināja fokusu uz jaunu klientu un partneru piesaisti visās Baltijas valstīs. Tāpat tika turpināti sagatavošanās darbi, lai refinansētu uzņēmuma izlaistās obligācijas, kuru dzēšanas termiņš ir šī gada oktobris. Vasaras mēnešos regulāri tiek izjusta zemāka klientu aktivitāti, kas dod iespēju pilnveidot un atjaunot darbības procedūras un uzlabot organizatorisko darbību. Šī projekta ietvaros kompānija turpina reorganizācijas procesu, lai pavienotu meitas sabiedrības un turpinātu darbību Lietuvā un Igaunijā ar filiāļu starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AS Capitalia emitēs papildus obligācijas 1,25 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 06.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Capitalia valde ir pieņēmusi lēmumu izlaist papildus obligācijas ar kopējo nominālvērtību 1,25 miljoni eiro, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Papildus emisija tiek veikta atbilstoši AS Capitalia pirmās obligāciju emisijas prospektam.

Obligāciju papildus laidiens tiks izvietots līdz 2017. gada 4. janvārim. Papildus obligācijas tiks kotētas NASDAQ Riga fondu biržā, saglabājot ISIN kodu LV0000801488 un dzēšanas termiņu 2018. gada 25. oktobris.

Obligācijas tiek emitētas, lai turpinātu kāpināt mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas apjomu Baltijas valstīs, kā arī ieviestu jaunus finansējuma produktus. 2016. gada laikā Capitalia ir jau izsniegusi 450 uzņēmumiem aizdevumus ar kopējo apmēru vairāk nekā EUR 7 miljoni. Uzņēmums redz perspektīvu vēl palielināt uzņēmumiem piedāvātā finansējuma apjomu, piedāvājot biznesiem vienkāršu alternatīvu vai papildinājumu bankas aizdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas parāda vērtspapīru sarakstā iekļaus papildus AS Capitalia obligācijas

Žanete Hāka, 04.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nasdaq Riga 4. janvāra lēmumu, ar 5. janvāri Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā iekļaus AS Capitalia papildu obligācijas, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Tās tiks iekļautas līdzās jau kotētajām 1750 Capitalia obligācijām ar kopējo nominālvērtību 1,75 miljoni eiro. (ISIN LV0000801488).

Kopumā tiks iekļautas papildus 1250 Capitalia obligācijas ar kopējo nominālvērtību 1,25 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Capitalia ir pieņēmusi lēmumi veikt jaunu obligāciju laidienu, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Slēgtajā obligāciju laidienā tiks izvietotas obligācijas par kopējo nominālvērtību 1 500 000 eiro ar mērķi refinansēt publiski kotētās obligācijas ar ISIN kodu LV0000801488.

Jauno obligāciju kupona likme būs 10% ar ceturkšņa maksājumiem un termiņu līdz 2021. gada 25. jūlijam.

Capitalia piedāvā aizdevumus un investīcijas maziem un vidējiem uzņēmumiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Capitalia ir finansējusi apgrozāmos līdzekļus un kapitāla ieguldījumus vairāk nekā 1000 uzņēmumiem, ieguldot vairāk nekā 30 miljonus kompāniju attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Capitalia: Valde pēdējā gada laikā ir kļuvusi gudrāka un arī nedaudz sirmāka

Žanete Hāka, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā nebanku finansējuma sniedzējs maziem un vidējiem uzņēmumiem Baltijā Capitalia kāpināja apgrozījumu, kas sasniedza 946,4 tūkstošus eiro, gada laikā palielinoties par 65%, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Finanšu periodu uzņēmums noslēdza ar nelieliem zaudējumiem un 3,603,370 eiro kopējo aktīvu apmēru.

«Kopumā 2016. gads Capitalia vēsturē ir vērtējams kā uz izaugsmi fokusēts periods. Mēs esam veiksmīgi iegājuši jaunā ģeogrāfiskā tirgū – Igaunijā, kā arī nozīmīgi palielinājuši savu kapacitāti kredītu izvērtēšanas un apkalpošanas ziņā. Šajā darbības posmā esam guvuši daudzas noderīgas mācības gan organizācijas uzbūves, gan kreditēšanas politikas, gan klientu piesaistes jautājumos. Varu pārliecinoši apstiprināt, ka valde pēdējā gada laikā ir kļuvusi daudz gudrāka un arī nedaudz sirmāka,» norāda uzņēmuma vadītājs Juris Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vienots valsts regulējums izsijās veiksmīgākos aizdevumu platformu uzņēmumus

Juris Grišins, Capitalia vadītājs, 02.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotājiem zināmākais brīvās naudas ieguldīšanas instruments ir depozīti, taču tos var uzskatīt par investīciju dinozauriem.

Tie ir plaši zināmi, droši, bet ar mazu atdevi. Taču iedzīvotāji visā pasaulē meklē lielākas atdeves iespējas no ieguldījumiem, tāpēc pēdējā laikā tirgū ienāk arvien jauni produkti, kas piedāvā gan augstāku atdevi, gan attiecīgi arī risku. Viena no šādām ieguldījumu iespējām ir aizdevumu platformas. Šo investīciju veidu bieži izvēlas tā dēvēti jaunie profesionāļi un tie, kuri vēlas paplašināt savu gadiem veidoto ieguldījumu portfeli.

Aizdevumu platformas ļauj daudziem investoriem būt par līdz-īpašnieku vienam aizdevumam, kas izsniegts privātpersonai vai uzņēmumam. Savukārt aizdevuma ņēmējiem platformas nodrošina alternatīvu finansējuma avotu, kas var būt sevišķi noderīgs situācijās, kad banku finansējums tiem nav piemērots vai pieejams. Platforma nodrošina šo aizdevumu piedāvāšanu ieguldītājiem, kā arī administrē norēķinus starp aizdevuma saņēmēju un investoriem. Ir divu tipa aizdevumu platformas, katrai no tām ir nedaudz savādāks darbības princips un arī atšķirīgs regulējums no finanšu nozares uzraugu puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Alternatīvie finansētāji un bankas uzņēmumu finansēšanā kā partneri, nevis pretinieki

Juris Grišins, Capitalia vadītājs, 22.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsturiski ir iegājies, ja uzņēmējam ir nepieciešamība pēc naudas biznesa attīstībai, tas primāri vēršas pie savas bankas. Taču šodien finansējuma iespējas ir daudz plašākas, un ne velti citviet Eiropā un pasaulē banku izsniegtais finansējums pret alternatīvo finansētāju aizdevumu apjomiem uzņēmumiem ir liekams vienādos svaru kausos.

To ietekmē finansējuma pieejamības ātrums, regulatoru prasību izpilde un citi faktori, kas nosaka - kad piemērotāks ir banku un kad nebanku finansējums.

Izpratne par finansējuma piesaistes iespējām ārpus bankām lēnām, bet pieaug arī Latvijā. Arvien biežāk uzņēmumu vadītāji saprot, ka ir jāmāk labi orientēties arī banku finansējuma alternatīvās. Šāds alternatīvais finansējums sevī ietver, piemēram, obligāciju laidienus, ko ir izmantojuši tādi pašmāju uzņēmumi kā Storent, Elko Group, Eco Baltia, akciju pārdošanu biržā, kur kā piemēri minami Madara Cosmetics, Virši, Delfingroup, un alternatīvie aizdevumu sniedzēji, ko izmantojuši tādi uzņēmumi kā Pure Chocolate, Peruza, Gandrs un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Platformu popularitāte aug, taču nepieciešama regulācija Eiropas Savienības līmenī

Vairums iedzīvotāju savus brīvos līdzekļus aizvien uzglabā banku kontā vai noguldījumos, taču privāto investoru interese parādās arī par ieguldījumiem savstarpējo aizdevumu platformās. Tiesa gan, kaut arī daļai noguldījumu ir atpirkšanas garantija, risks ir augstāks nekā tradicionālajiem ieguldījumu veidiem, tādēļ ieguldītājam rūpīgāk jāpievērš uzmanība savām investīcijām.

Latvijas ekonomika pēdējos gados ir nozīmīgi augusi, un cilvēku uzkrājumu līmenis kāpj, tādēļ iedzīvotāji meklē jaunus ieguldījumu veidus, jo banku noguldījumu zemie procenti nespēj apmierināt vēlmi pelnīt. Ņemot vērā, ka finanšu tehnoloģiju joma piedzīvo dinamiskas pārmaiņas, un meklējot augstāku ienesīgumu, privātie investori pievēršas arī ieguldījumu iespējām šajā sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Biržā iekļaus 1000 Capitalia obligācijas

Žanete Hāka, 08.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome šodien nolēma atļaut reģistrēt AS Capitalia prospektu obligāciju iekļaušanai biržas NASDAQ OMX Riga Parāda vērtspapīru sarakstā.

Kā informē FKTK, šobrīd AS Capitalia ir emitējusi un biržā tiks iekļautas 1000 uzņēmuma obligācijas ar nominālvērtību 1000 eiro.

Savukārt līdz 2018. gada 25. jūnijam uzņēmums ir tiesīgs emitēt vēl papildus 2000 obligācijas ar tādu pašu nominālvērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Aizdevums vai investīcijas – ko izvēlēties uzņēmuma izaugsmei?

Juris Grišins, Capitalia vadītājs, 22.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finansējums ir viens no nozīmīgiem biznesa instrumentiem, lai sasniegtu izvirzītos mērķus un veiksmīgi attīstītu uzņēmumu. Lieliski, ja uzņēmums nepieciešamo kapitālu var nodrošināt uz vēsturiskās peļņas vai apgrozāmo līdzekļu pamata, tomēr ātrākai izaugsmei bieži kompānijai var būt nepieciešams piesaistīt ārēju kapitālu.

Pastāv divi pamata veidi, kā biznesam saņemt naudu – aizņemties vai palielināt pašu kapitālu un pārdot uzņēmuma daļas investoram. Kā viens finansējuma veids atšķiras no otra un kādos gadījumos labāk izmantojams?

Aizdevums uzņēmumam – viss risks uz pašu pleciem

Aizdevums uzņēmumam ir pats vienkāršākais un arī biežākais veids, kā biznesam piesaistīt papildus līdzekļus. Saņemot kredītu, rodas skaidrs pienākums šo naudu atmaksāt ar noteiktu procentu likmi konkrētā laika periodā. Galvenā priekšrocība ir tā, ka attiecības ar finansējuma saņēmēju ir ļoti skaidras un vienkāršas - uzņēmējam ir jāatdod aizdevums un attiecības beidzas. Tāpat aizdevuma sniedzējs nekādi neiesaistās uzņēmuma pārvaldē, vienīgi caur aizdevuma līguma noteikumiem var noteikt atsevišķus rīcības ierobežojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru