Saldumu pavēlnieces 

Agate Gūtmane un Karīna Gūtmane ir vienas no tām uzņēmējām, kam bērna kopšanas atvaļinājumā radās ideja par savu biznesu.Viņas izveidojušas konditoreju Mazliet elegances, kas spēj piesaistīt klientus arī Rīgā

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 2019. gada 10. jūlijs plkst. 7:01

Šobrīd Karīnas un Agates domas koncentrējas pie ražotnes atvēršanas, kas plānota vasaras beigās. Pagaidām kārumi tiek gatavoti mājas apstākļos un uzņēmējas produkciju realizē mājražotāju statusā. Tas nozīmē, ka tikai 30 procentus saražotā apjoma drīkst realizēt ar starpnieku – veikalu, kafejnīcu – palīdzību, pārējam noiets jāatrod tiešā veidā. Ideja par savas konditorejas izveidi abām jaunajām uzņēmējām, kuru vīri ir brāļi un kuriem arī pieder kopēja kompānija, radās 2017. gadā, esot bērnu kopšanas atvaļinājumā. Karīna pēc profesijas ir pedagoģe, Agate – grāmatvede. Abas bija vienisprātis, ka visu darīs tikai likumīgi un oficiāli. Iegādājās jau pirms septiņiem gadiem nodibinātu firmu, kas nekad nebija veikusi saimniecisko darbību. Tas likās vienkāršāk, jo dokumentu pakete, konts un citas formalitātes jau bija sakārtotas. Cepšanas darbiem piesaistīja Agates tanti, kura iepriekš kūkas un citus saldumus bija gatavojusi tikai mājas apstākļos privātiem svētku gadījumiem. Tā izrādījās laimīgā loze, jo viņa strādā ātri, kvalitatīvi un ar lielu jaudu.

Grūtākais gandrīz pāri

Drīz vien uzņēmējas secināja, ka nepieciešams palielināt ražošanas apjomu. Uzrakstīja projektu, ko iesniedza biedrības Liepājas rajona partnerība administrētajā LEADER programmā jaunajiem uzņēmējiem, un guva atbalstu. Tas paredz izveidot konditoreju, kurā būtu ražošanas telpas, vieta darbinieku atpūtai, garderobe, birojs, dušas, un iegādāties nepieciešamo aprīkojumu. Kopējā projekta summa ir 70 tūkstoši eiro ar 70 procentu atbalsta intensitāti, kas ir gandrīz 50 tūkstoši. Pārējais – pašu līdzfinansējums. Taču radās neparedzētas grūtības. Atbalsta gūšanas nosacījumi paredz, ka vispirms ir jāiegulda savi līdzekļi un tikai pēc tam finansējumu var saņemt atpakaļ. Izrādījās, ka bankas un finanšu instruments Altum nevar piešķirt kredītu, jo uzņēmums dibināts pirms septiņiem gadiem, tāpēc, viņu ieskatā, neskaitās jauns. «Taču Lauku atbalsta dienestā mums teica, ka tas neradīs grūtības, jo saimnieciskā darbība nekad nav veikta,» atceras Agate. Tad nu nācies pašiem savilkt jostas un projektu sadalīt četrās kārtās, lai pēc iespējas ātrāk iegūtu ieguldītos līdzekļus, ko atkal izlietot jauniem būvdarbiem. Uzņēmējas ir pateicīgas atbildīgajām darbiniecēm par atbalstu, atsaucību, motivējošiem un iedvesmojošiem vārdiem, ka viss izdosies par spīti sarežģījumiem.

Visu rakstu lasiet 10. jūlija laikraksta Dienas Bizness pielikumā Biznesa Plāns, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2019. gada 19. jūnijs plkst. 6:48

Baušķenieks Toms Smilškalns Bauskas novada Uzvarā iekārtojis kompozītmateriālu darbnīcu Auda...

2019. gada 19. jūnijs plkst. 6:32

Viss īpašums ir sakārtots! Tā pēc gariem rekonstrukcijas gadiem var sacīt Mazmežotnes...

2019. gada 05. jūnijs plkst. 8:07

Šī būs restorāna Corner’s pirmā vasaras sezona; tā saimnieki sagaida, ka uz...

2019. gada 05. jūnijs plkst. 7:21

To, ka saldējums elegantā, melnā iepakojumā ar dažādu dzīvnieku attēliem tiek ražots...

2019. gada 05. jūnijs plkst. 7:05

Andrejs Semjonovs ir būvnieks trešajā paaudzē, viņš moduļu ēku ražošanu salīdzina ar...

Nepalaid garām

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

Egļu un priežu skujas var kļūt par vienu no Latvijas bioekonomikas stūrakmeņiem,...

Ēdināšanas biznesa veiksme tikai desmit procentu apmērā atkarīga no garšīgas kotletes, uzskata...

Jau tuvāko gadu laikā Andrejsala var kļūt par dinamiskāko attīstības vietu, jo...

No šīs sadaļas
2019. gada 01. augusts plkst. 7:50

No šā gada 1.augusta līdz 2021.gada 31.jūlijam Rīgā par siltumenerģiju būs jāmaksā...

2019. gada 23. jūlijs plkst. 14:30

Investējot 55 tūkstošus eiro, Rīgā atvērta vēl viena franču maiznīca «Cadets de...

2019. gada 15. jūlijs plkst. 8:58

SIA Print Art dibinātājas Jekaterina Romanova un Natalija Jermolajeva radījušas uzņēmumu ar...

2019. gada 11. jūlijs plkst. 12:15

«Principā, tas ir mūsu maizes darbs, jo pateicoties telpu nomai, mēs varam...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 10:47

Bijušās viesnīcas Bura vietā Liepājā atklāta jauna viesnīca un restorāns Maestro Design...

2019. gada 10. jūlijs plkst. 9:20

Lai paplašinātu un dažādotu ēdināšanas pakalpojuma piedāvājumu Liepājā tūrisma sezonas laikā,...

2019. gada 09. jūlijs plkst. 9:30

Iekārtu izstrādes un ražošanas uzņēmums SIA Peruza sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju (IT)...

2019. gada 08. jūlijs plkst. 15:52

Tuvāko mēnešu laikā Latvijā gaidāmas vairākas cenu izmaiņas dažādās preču grupās, kas...

2019. gada 08. jūlijs plkst. 15:02

2019. gada jūnijā, salīdzinot ar 2018. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis...

2019. gada 08. jūlijs plkst. 12:19

Ikgadējā World's 50 Best Restaurant Awards laikā nosaukti pasaulē labākie restorāni, raksta...