Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16.marta plkst. 6:30 līdz 17.marta plkst. 6:30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 197 izsaukumus uz kūlas ugunsgrēkiem un piecus uz mežu ugunsgrēkiem. Kopumā šogad Latvijā reģistrēti jau 924 kūlas ugunsgrēki, informŗ VUGD pārstāve Viktorija Gribuste.

Kūlas ugunsgrēki dzēsti visā Latvijā. Visvairāk kūlas ugunsgrēku vakar reģistrēts Zemgalē - 46, tai seko Rīga un Rīgas reģions ar 45 un Latgale ar 44 kūlas ugunsgrēkiem, savukārt Vidzemē reģistrēti 28 un Kurzemē 24 kūlas ugunsgrēki.

Lielā kūlas ugunsgrēku skaita dēļ vakar veidojās situācija, ka vienas pilsētas, piemēram Daugavpils, visi ugunsdzēsēji bija iesaistīti kūlas ugunsgrēku dzēšanā ārpus pilsētas, kas nozīmē, ka notiekot nelaimes gadījumam, kurā būtu nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, to nāktos gaidīt ilgāk, jo uz notikuma vietu dotos ugunsdzēsēji no tālākām struktūrvienībām. Lai risinātu situāciju un varētu izbraukt uz ar kūlas dedzināšanu nesaistītiem izsaukumiem, Daugavpilī darbā tika iesaistīti arī ugunsdzēsēji no brīvajām maiņām.

Kūlas dedzināšanas rezultātā aizvadītajā diennaktī nodegušas arī vairākas ēkas. Mālpils novadā kūlas dedzināšanas rezultātā nodega saimniecības ēka 150m2 platībā. Daugavpils novada Naujenes pagastā kūla dega 10 hektāru platībā un nodega arī neapsaimniekota ēka, pirts un šķūnis kopumā 70m2 platībā. Rēzeknes novada Griškānu pagastā dega kūla 2 hektāru platībā un nodega saimniecības ēka 70m2 platībā. Inčukalnā kūla dega piecu hektāru platībā, saimniecības ēka un šķūnis 60m2 platībā. Krāslavas novada Kaplavas pagastā kūla dega 2 hektāru un šķūnis 21m2 platībā. Aglonas novadā kūlas dedzināšanas rezultātā aizdegās garāža, Ventspils novada Piltenes pagastā - saimniecības ēka, Rūjienas novadā - šķūnis.

Kūlas dedzināšana ir arī izraisījusi vairākus mežu ugunsgrēkus. Amatas novada Drabešu pagastā dega sausā zāle 2,6 hektāru platībā un meža zemsedze 4000m2 platībā. Saulkrastos Rīgas ielā dega meža zemsedze 100m2 un kūla 50m2 platībā, savukārt A.Kalniņa ielā meža zemsedze dega 200m2 platībā. Carnikavas novada Garciemā meža zemsedze dega 500m2 platībā. Ludzas novada Isnaudas pagastā meža zemsedze un kūla dega viena hektāra platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību. Sods par par kūlas dedzināšanu fiziskajām personām ir 280 līdz 700 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šā gada 16.janvāra plkst. 6.30 līdz 17. janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis 40 izsaukumus – 13 uz ugunsgrēku dzēšanu, 20 uz glābšanas darbiem, bet septiņi izsaukumi bija maldinājumi.

Vakar Latvijā reģistrēts šā gada pirmais kūlas ugunsgrēks – Rīgā, Lucavsalā dega pērnā zāle 100 m2 platībā.

Izsaukums tika saņemts plkst. 22.44 un nepilnas stundas laikā ugunsgrēks likvidēts.

Salīdzinot ar citiem gadiem, šogad pirmais kūlas ugunsgrēks reģistrēts vairāk nekā mēnesi agrāk – 2019. gadā pirmais kūlas ugunsgrēks dzēsts 21.februārī Ugālē, kur pērnā zāle dega pushektāra platībā.

Savukārt 2018. gadā pirmais kūlas ugunsgrēks reģistrēts 11. martā Liepājā, kur dega niedres 5m2 platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un sodāma rīcība, kas nodara kaitējumu dabai un apdraud gan cilvēku veselību un dzīvību, gan nekustamo īpašumu.

Komentāri

Pievienot komentāru