Jaunākais izdevums

Vietējie vīndari sašutuši par vīnu, kas tiek tirgots ar etiķeti Sabiles vīna kalns, taču ražots Spānijā.

Vīns tiek tirgots Sabiles veikalā I.R. kā suvenīrs. Tas tiek reklamēts arī Sabiles novada pašvaldības mājaslapā. Tur gan norādīts: «..no 22.jūnija veikalā I.R., Rīgas ielā 13, nopērkams tīkams suvenīrs – ne Sabilē raudzēts, taču izlolota ideja par vīnu ar Sabiles Vīna kalna etiķeti un Sabiles vārdu.» Sabiles pilsētas pārvaldes vadītājs Vilnis Dragunas sarunā ar db.lv norādīja, ka vīnu pēc veikala I.R. pasūtījuma piegādā alkoholisko dzērienu ražotājs Jaunalko. Strīds par to, vai ir ētiski tūristiem pārdot pudeli ar šādu etiķeti, lai gan pudeles saturam nav sakara ar Sabili, esot nonācis pat līdz Ekonomikas policijai. Taču likumpārkāpums nav konstatēts, jo uz pudeles sniegta informācija, ka vīns nav raudzēts Sabilē. Savukārt Sabiles un Vīna kalna nosaukumu izmantot suvenīriem nav aizliegts, sacīja V.Dragunas.

«Šis vīns ir tikai eksperiments, mēģinājums nodrošināt suvenīru tūristiem, jo diemžēl Sabiles vīna kalna vīnu pārdot nedrīkst, to varam piedāvāt tikai degustēt reizi gadā – Sabiles Vīna svētkos,» db.lv skaidroja Tūrisma informācijas centra pārstāve Laura Markusa. Vīna kalns ir pašvaldības īpašums, taču pašvaldība nedrīkst nodarboties ar uzņēmējdarbību. Turklāt no Vīna kalna vīnogām varot iegūt tikai ap 200l vīna, kas nozīmē, ka tā pietiek tikai reprezentācijas vajadzībām.

Tūristiem gan esot iespēja iegādāties privāto vīndaru vīnus, kas tapuši Sabiles apkaimē, taču ogas nav izaugušas slavenajā Vīna kalnā. Šāds vīns maksā ap sešiem latiem viena pudele.

«Tā ir problēma, kas jārisina. Jo pieprasījums ir liels,» atzīst L.Markusa.

Sabiles Vīna kalns ir ierakstīts Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem ierīkotais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāns Goldingen Room (kas ieguva 2. vietu DB izdotā žurnāla Horeka labāko restorānu balsojumā 2018. gadā), viesnīcas 2 baloži un Noliktava No 5 ir Ciņu ģimenes tūrisma biznesa atskaites punkti vienā no Latvijas skaistākajām pilsētām, taču ideju ģeneratori piedalījušies arī citos projektos, piemēram, Dzīvā muzeja izveidē un tūristu vilcieniņa radīšanā.

«Uzņēmējdarbība Kuldīgā mums sākās kā ģimenes atkalapvienošanās projekts,» saka Roalds, un Santa viņam piekrīt. Jaunās viesnīcas Noliktava No 5 vestibils priekšpusdienā ir kluss – viesu vairs nav un vēl nav. Ciņu pāris stāsta par savu dzīvesveidu, kas nesaraujami saistīts ar biznesu. Un otrādi. Roalds un Santa runā, turpinot viens otra iesāktos teikumus. Ģimenes kopsavilkums «Bija krīzes laiks, 2008. un 2009. gads. Viss izšķīda, krīze bija visā Latvijā, pieņēmām lēmumus, kas visai būtiski mainīja mūsu tā brīža dzīvi,» stāstu sāk Santa.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Goldingen Room saimniekiem nodedzināti četri auto

LETA, 14.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras naktī uz 13.maiju Kuldīgā un Sabilē sadedzinātās automašīnas piederējušas kafejnīcas «Goldingen Room» saimniekiem, apstiprināja SIA «Propeller Foodie», kam Kuldīgas vecpilsētā pieder kafejnīca «Goldingen Room», pārstāvis Roalds Cinis.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova stāstīja, ka 13.maijā plkst.3.13 Valsts policijā saņemta informācija no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta par to, ka Kuldīgā, Baznīcas ielā, deg divas vieglās automašīnas - «Mercedes Benz» un «Ford». Savukārt Sabilē, Avotu ielā gandrīz tajā pašā laikā dega divas automašīnas - «Mercedes Benz» un «Audi».

«Abos gadījumos ir aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu, tāpēc Valsts policijā par notikušo ir uzsākti kriminālprocesi,» teica Šeršņova.

Cinis sacīja, ka trīs no četrām automašīnām ir jānoraksta, savukārt senlaicīgo «Ford», kas kalpojusi par Kuldīgas simbolu, atjaunos un tas atgriezīsies Baznīcas ielā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzņēmējam Aldim Circenim darba pilnas rokas: krēsli, sidrs, restorāns

Kristīne Stepiņa, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan arhitektūras, gan dizaina vēsture liecina, ka ir daudz tādu darbu, kurus sākotnēji sabiedrība nav pieņēmusi vai pat noraidījusi, bet pēc kāda laika tie ir iecelti slavas saulītē vai pat pārvērsti par ikonām, intervijā DB saka arhitekts, interjera dizainers un uzņēmējs Aldis Circenis

Viņš pats par tūlītēju atzinību gan nevarētu sūdzēties. Tikko saņemta Latvijas Dizaineru savienības balva par Starptautiskās lidostas Rīga modulāro sēdekļu sistēmu. Viņa radītais ķeblītis Bloom savulaik saņēmis prestižo Red Dot Design Award balvu, augsts novērtējums ticis arī rotaļu zirdziņam Roo.

Tagad A. Circenis ir pievērsies arī sidra ražošanai – Sabilē izveidota šī dzēriena ražotne. Nākamgad sabiliešus un pilsētas viesus priecēs restorāns, kurā būs mūsdienīga latviešu virtuve un vīna degustācijas.

Ar uzņēmēju tiekamies viņa vadītās Rīgas Krēslu fabrikas nesen iegādātajās telpās un sēžam uz Somijā ražotiem krēsliem. Viņš stāsta, ka tie saglabāti kā mantojums no deviņdesmito gadu sākuma, atsaucot atmiņā uzņēmuma pirmsākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks šovasar dosies uz ganībām pie pļavu īpašniekiem visā Latvijā, lai uzturētu un atjaunotu vērtīgās dabiskās pļavas.

Ganību sezonas atklāšana notika 15. maijā, kad pirmās govis ieradās Pedvāles mākslas parkā Sabilē. Mobilais ganāmpulks šovasar darbosies arī atpūtas bāzē «Zviedru cepure» Sabilē, vairākās Siguldas, Jelgavas un Jūrmalas pilsētas pļavās, arī Gaujas Nacionālajā parkā, dabas liegumā «Raķupe» un aizsargājamo ainavu apvidos Vestiena, Veclaicene un Ziemeļgauja.

Pedvāles mākslas parkā šovasar tiks noganīti 10 hektāru dabiskās pļavas, kurai nepieciešama atjaunošana.

Projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks darbojas jau otro sezonu. Pirmajā ganīšanas sezonā ganāmpulks viesojās vairākās pļavās un ganībās Valkas novadā, Jelgavas Sieramuižas pļavās, pie Zvārtas ieža, un kopumā tika noganīti 183 hektāri dabisko pļavu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārvalstu investoru padomei Latvijā jauna izpilddirektore

Žanete Hāka, 04.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1. novembrī par Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektori kļuvusi līdzšinējā ĀIPL projektu direktore Marta Jaksona, informē padomes pārstāvji.

Savukārt Ģirts Greiškalns, kurš ĀIPL vadījis vairāk nekā desmit gadu, turpmāk ieņems valdes padomnieka amatu. Jaunās ĀIPL vadītājas galvenā darbības prioritāte būs turpināt dialogu ar valdību par ārvalstu investoriem svarīgiem jautājumiem, tai skaitā, darbaspēka pieejamības un kvalitātes jautājumiem, kā arī nodokļu sistēmas un tiesiskās vides sakārtošanu Latvijā.

Pildot ĀIPL projektu direktores pienākumus, Marta Jaksona pierādījusi sevi kā talantīgu vadītāju un augsti motivētu profesionāli gan finanšu, gan komunikācijas jomā. Pieredzi uzkrājusi ilgus gadus strādājot Lielbritānijas vēstniecībā Rīgā, ANO attīstības programmā Ņujorkā, kā arī Tulkošanas un terminoloģijas centrā par direktori. Augstāko izglītību politikas zinātnes programmā Marta Jaksona ieguvusi Latvijas Universitātē, zināšanas papildinot Starptautiskajā Sabiedrības vadības institūtā Parīzē un vēlāk iegūstot profesionālo maģistra grādu biznesa vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

LDDK: IIN un veselības aprūpes sasaistīšana nebūs zāles pret ēnu ekonomiku

NOZARE.LV, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas iespējas sasaiste ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nomaksu nebūs zāles pret ēnu ekonomiku, Nozare.lv rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sociālās drošības un veselības eksperts Pēteris Leiškalns.

«Nemitīgi runājam par ēnu ekonomikas apkarošanu. Latvijā vislielākā ēnu ekonomikas daļa sastāv no minimālās algas vai tai pietuvinātas alga plus vēl kaut kas. Pret to šī koncepcija nav zāļu,» situāciju raksturoja LDDK pārstāvis.

Leiškalns skaidroja, ka, piemēram, par mikrouzņēmuma darbinieku tiek samaksāts IIN «pildspalvas gala lielumā» un šādā gadījumā veselības budžetam tiek maza summa. Taču gan tie, kas iemaksājuši ļoti mazu nodokli, gan arī tie, kas maksājuši no lielas algas, saņems vienādu pakalpojumu.

«Ja cilvēks apzinās, ka no viņa gadā tiek paņemti 1000 lati, bet no otra tiek paņemti, labākajā gadījumā, pieci vai desmit lati, bet pakalpojumu viņi saņem vienādu, tad ir lielas problēmas tiem, kas maksājuši lielo algu, jo viņi tiek nolikti vienotā rindā, vienā sistēmā,» sacīja Leiškalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijas uzņēmumiem nav jākonkurē ar Microsoft vai Apple, bet vajag radīt uzņēmumu, kas sniegtu cilvēkiem tādu pakalpojumu, par ko neviens cits vēl nav iedomājies. Lai darbotos IT biznesā, nav nepieciešamas milzīgas investīcijas - sākumā pietiks ar labu datoru, interneta pieslēgumu,» izdevumam Sestdiena stāstījis ASV strādājošais Edgars Kalns.

«Izmaksas ir mazas, bet iespējamais ieguvums - ļoti liels. Protams, nevar cerēt, ka visas idejas gūs panākumus, jo arī Silīcija ielejā uzplaukumu piedzīvo labi ja desmitā daļa izveidoto uzņēmumu,» viņš skaidrojis.

E. Kalns ikdienā strādā Silīcija ielejā, kur ir vadošais speciālists bezpeļņas organizācijā SRI International. Šī organizācija savulaik atvasināta no prestižās Stenforda universitātes un veic pētījumus dažādās zinātnes jomās.

«Mūsu mērķis ir izstrādāt tehnoloģijas, ko pēc tam pārdodam gan ASV valdībai, gan privātiem uzņēmumiem,» stāstījis E. Kalns. Viņa uzdevums ir izvērtēt, vai un kā jauno tehnoloģiju iespējams izmantot praktiskiem nolūkiem, vai cilvēki būs gatavi par to maksāt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan daļa Latvijas slēpošanas trašu pārstāvju cer uz vēsākiem laika apstākļiem, šajā nedēļas nogalē trases aktīvi strādās, aģentūra LETA uzzināja pēc slēpošanas trašu apzināšanas.

Slēpošanas un atpūtas kompleksa «Ozolkalns» valdes locekle Līga Rokpelne aģentūrai LETA sacīja, ka «Ozolkalns» sezonu atklāja trešdien, 17.janvārī. Pirmā darbības nedēļa «Ozolkalnam» ir iesākusies ļoti labi. Lai gan aizvadītas tikai divas dienas, apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar tām ziemām, kas ir garas un ilgstošas, darba dienās bijis ļoti labs. Arī šajā nedēļas nogalē «Ozolkalns» plāno aktīvi strādāt - sestdien, 20.janvārī plānots strādāt no plkst. 9 līdz 23, bet svētdien no plkst. 9 līdz 21.

Rokpelne teica, ka sestdienās parasti kalnu apmeklē vairāk ziemas sporta piekritēji individuāli, bet svētdienas ierasti ir ģimenes dienas, kad cilvēki brauc kopā ar bērniem un vairāk nepieciešama arī instruktoru palīdzība. Interesi apmeklēt «Ozolkalns» trases nedēļas nogalē pārsvarā izrādījuši vietējie iedzīvotāji, kā arī gaidāmi tūristi no Igaunijas un daļa apmeklētāju varētu ierasties no Lietuvas. Cilvēku interese esot ļoti liela, rezervācijas nedēļas nogalei pieteiktas arī blakus esošajā kempingā, kā arī pilnībā aizpildīts «Ozolkalns» instruktoru darba grafiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mana pieredze: mājas vīna Dzidris ražotājs biznesu uzskata teju par hobiju

Sandra Dieziņa, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas vīnu darītava Dzidris attīstās soli pa solim un gaida tūrisma sezonu.

Z/s Ozoliņi mājas vīna darītava Dzidris Aiviekstes novadā var lepoties ar celmlauža godu šajā nozarē. Nākamgad brūzis, ko lielākoties iecienījuši ekskursanti no Latvijas, atzīmēs 10 gadu pastāvēšanu.

Saimniecības ražotne bija pirmā, kas 2005. gadā saņēma atbilstošo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sertifikātu un licenci no Valsts ieņēmumu dienesta Akcizēto preču pārvaldes, kas ļauj nodarboties ar vīna darīšanu. Viegli neesot gājis, divi gadi pagājuši, kamēr visi papīri nokārtoti, atceras brūža saimnieks Viktors Abramenko. Turklāt prasības šādai nelielai ražotnei esot tādas pašas kā lielajiem alkoholisko dzērienu ražotājiem, kuru apgrozījums mērāms desmitos miljonos eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Elvi Latvija franšīzes partneru SIA Vita mārkets un SIA Linde pārtika īpašnieki ir panākuši vienošanos par Linde pārtika piederošo 15 veikalu ELVI pārdošanu Vita mārkets, informē Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Par plānoto darījumu informēta arī Konkurences padome, lai saņemtu tās apstiprinājumu atbilstoši Latvijā spēkā esošajai likumdošanai. Pēc darījuma apstiprināšanas Konkurences padomē Vita mārkets būs īpašniece 33 veikaliem Elvi .

«Ilggadēju franšīzes partneru darījums ir abpusēji pārdomāts lēmums, kas kopumā nozīmē zīmola Elvi attīstību, stabilitāti un konkurētspēju Latvijas tirgū,» skaidro L.Vārtukapteine. Pēc darījuma apstiprināšanas 15 veikali Elvi, kas atrodas Kuldīgā, Kandavā, Skrundā, Liepājā, Saldū, Ventspilī, Sabilē, Olainē, Ogrē, Ogresgalā un Ķegumā, turpmāk piederēs Vita mārketam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Papildināta - Maxima un Rimi izņem no tirdzniecības Kuršu zeme konservus

Dienas Bizness, 28.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde Latvijas ražotāja Kuršu zeme ražotajos liellopu gaļas konservos laboratoriski ir konstatējusi zirgu gaļu, atsaucoties uz paziņojumu EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, vēsta Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

(Papildināta ar 2. un 3. rindkopu)

«Pēc PVD izplatītās ziņas par zirga gaļas atklāšanu Kuršu Zemes ražotajos gaļas konservos, „Maxima” preventīvi, sākot ar ceturtdienu, aptur vairāku minētā ražotāja gaļas konservu tirdzniecību, līdz lietas apstākļu pilnīgai noskaidrošanai,» Db.lv informēja Ivars Andiņš, Maxima preses sekretārs.

Arī Rimi, pēc PVD paziņojuma, nolēmis Kuršu zemes produkciju no veikalu plauktiem izņemt.

Pēc pašreiz PVD rīcībā esošās informācijas SIA Kuršu zeme nav to uzņēmumu sarakstā, kuriem Latvijas kautuves ir piegādājušas zirgu gaļu. Taču pārbaudes vēl turpinās. Iepriekš PVD informēja, dažās Latvijā pārbaudītajās kautuvēs nav bijusi nodrošināta zirgu gaļas izsekojamība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Elvi apgrozījums audzis par 8%

Žanete Hāka, 18.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusgadā nacionālā mazumtirgotāja Elvi kopējais apgrozījums palielinājies par 8%, informē SIA Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Elvi pircēju skaits audzis par 5% un vidējā pirkuma summa – par 3%.

Pirmajā pusgadā visā Latvijā durvis vēra deviņi jauni veikali Elvi - Liepājā, Daugmalē, Tērvetē, Bērzkrogā, Džūkstē, Kursīšos, Rīgā, Dzelmēs un Sabilē, kuru īpašnieki ir gan SIA Elvi Latvija esošie, gan jaunie franšīzes partneri.

Šobrīd Elvi franšīzes ķēdē ir 49 Latvijas uzņēmēju. Kopumā 2014.gadā ir plānots atvērt līdz pat 25 jauniem veikaliem Elvi visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kabilē remontēs autoceļu

Dienas Bizness, 29.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā ir izsludināts iepirkums autoceļa Tukums – Kuldīga (P121) remontdarbiem posma no 52.307 līdz 53.555 kilometram, informē VAS Latvijas Valsts ceļi. Autoceļa posma remontdarbos plānots ieguldīti 250 000 eiro.

Plānots, ka šajā posmā tiks atjaunota seguma virskārta un arī veikta pilna ceļa rekonstrukcija (no 52.307 līdz 52.500 km). Būvdarbus būs iespējams veikt pateicoties ekonomijai, kas izveidojusies šogad veikto iepirkumu rezultātā.

Ņemot vērā to, ka pērn un šogad būvdarbu dēļ bija slēgta satiksme autoceļa Sabile – Kandava – Veģi posmā un satiksme tika novirzīta caur Kabili, šis ceļš tika noslogots vairāk, nekā parasti.

Darbus plānots pabeigt šā gada rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas Maznieks jauna produkta izstrādē investē 30 tūkstošus eiro

Rūta Cinīte, 14.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp AS Latvijas Mazinieks šogad tirgū laistajiem produktiem ir arī Gaisīgās grieķu jogurta maize, kuras izstrādē uzņēmums investējis 30 000 eiro, informē mārketinga un pārdošanas nodaļas vadītājs Māris Daude.

«Sekojot jaunākajām tendencēm pārtikas nozarē un patērētāju pieprasījumam, jaunā produkta – maizes, kuras sastāvā ir 18% grieķu jogurta – izstrādi sākām šī gada janvārī. Produkts tirgū pieejams kopš vasaras vidus, un pircēji to jau ir augstu novērtējuši,» atklāj M. Daude.

Šī gada laikā Latvijas Mazinieks produktu klāstu ir papildinājis arī ar citiem jauniem prpduktiem - Vējo kūku ar želejas gabaliņiem, burkānu biskvīta kūku Kūko, kā arī Piccolo maizīšu sēriju ar divām jaunām garšām, kā arī Kaņepju maizi.

AS Latvijas Mazinieks pirmsākumi meklējami 1968. gadā. Uzņēmuma ražoto produktu vidū ir mazes sērija Zeltene un Īstenā, sēklu maizes Pavasara, Sabile, Līgatne, tostermaize Vita! ir iecienītākie Latvijas Maiznieks produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Vidzemes šosejas (A2) Augšlīgatnē turpinās Līgatnes upes caurtekas (64,8. km) atjaunošanas darbi, informē VSIA Latvijas Valsts ceļi.

Būvdarbi tika uzsākti pērn septembrī un patlaban ir noslēguma fāzē. Arkveida caurtekai no jauna uzmūrēti ieteces un izteces gali, kā arī uzbetonēti tā saucamie "spārni", kas palīdz noturēt caurtekas uzbēruma konstrukciju. Šobrīd tiek atjaunots dekoratīvais mūrējums caurtekas ieteces un izteces galos, paralēli tam notiek būvbedres aizbēršana un autoceļa otras brauktuves izbūve. Velvei atjaunota arī hidroizolācija. Plānots, ka darbi tiks pabeigti jūnija sākumā.

Līgatnes caurteka būvēta 19.gadsimta pašās beigās, tai ir ķieģeļu velve un kaltu granīta akmeņu sienas. Caurteka ir 7,3 m plata un 5,5 m augsta, tās garums - 21,5 m. Pēc otrā pasaules kara caurteka remontu nav piedzīvojusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Piedāvā iegādāties valstij piederošās Latvijas maiznieka akcijas

Rūta Cinīte, 26.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privatizācijas aģentūra (PA) piedāvā iegādāties valstij piederošās AS Latvijas maiznieks akcijas, liecina PA mājaslapā publiskotā informācija.

Tiek piedāvāts iegādāties valstij piederošas 1002 Latvijas maiznieka akcijas, kas veido 3,97% no kompānijas pamatkapitāla. Vienas pārdodamās akcijas cena ir 249,33 eiro, bet akciju paketes pārdošanas cena - 249 828,66 eiro.

Pircējam būs jānorēķinās viena gada laikā.

Atzīmēts, ka saskaņā ar komerclikumu pirmpirkuma tiesības uz pārdodamo akciju paketi ir Latvijas maiznieka akcionāriem. Gadījumā, ja akcionāri nepiesakās izmantot pirmpirkuma tiesības, nepiesakās uz visu akciju paketi vai neparaksta akciju pirkuma līgumus par visu 1002 Akciju paketes akciju pirkšanu, PA izsludinās akciju paketes izsoli, kurā apliecinājumu akciju paketes pirkšanai varēs iesniegt jebkura ieinteresētā persona.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Ministrs sola nepieciešamības gadījumā lemt par drošības pasākumiem Kuldīgā

LETA, 17.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) ir apsolījis nepieciešamības gadījumā lemt par papildu drošības pasākumiem Kuldīgā, kur šonedēļ ļaunprātīgi sadedzināja divas automašīnas uzņēmējiem, izraisot arī vecākās koka ēkas aizdegšanos, informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Šodien Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV) Rīgā tikās ar iekšlietu ministru Ģirģenu un Valsts policijas priekšnieku ģenerāli Intu Ķuzi, lai pārrunātu ļaunprātīgu automašīnu aizdedzināšanu. Bērziņa drīzu tikšanos ar ministru lūdza, jo 13.maija nakts notikumi satrauca iedzīvotājus un radīja plašu rezonansi vietējā sabiedrībā. Tikšanās laikā tika pārrunāta drošības situācija Kuldīgas pilsētā un novadā un potenciālās iespējas situācijas uzlabošanā.

«Vienojāmies kopīgi darīt visu iespējamo, lai notikušais noziedzīgais nodarījums tiktu pēc iespējas ātri atklāts. Iedzīvotāju un uzņēmēju drošība viennozīmīgi ir mūsu prioritāte,» pēc tikšanās sacīja pašvaldības vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” pēdējā mēneša laikā uzstādījis vēl 18 jaunas 5G bāzes stacijas dažādās Latvijas vietās. Tagad “Tele2” 5G tīkls darbojas arī Bukaišos, Gulbenē, Iecavā, Jaunpiebalgā, Sabilē, Sauriešos, Tārgalē ,Tērvetē un Tukumā.

Kopumā “Tele2” ir uzstādījis 5G mobilo sakaru bāzes stacijas 34 apdzīvotās vietās Latvijā.

5G bāzes staciju skaits pēdējā mēneša laikā ir palielināts arī pilsētās, kur jau iepriekš 5G bija pieejams – Rīgā, Valmierā, Kuldīgā, Bauskā un Daugavpilī.

“Šobrīd lielā tempā uzstādām jaunās 5G bāzes stacijas dažādās apdzīvotās vietās, lai līdz gada beigām mūsu 5G tīkls būtu pieejams nepilnam pusmiljonam Latvijas iedzīvotāju. Visstraujāk 5G pārklājums palielinās Rīgā, un 5G stacijas tagad ir ne tikai galvaspilsētas centrā, bet arī Bolderājā, Imantā, Ķengaragā, Mūkusalā, Vecmīlgrāvī un citviet,” stāsta “Tele2” tehniskā direktore Līga Krūmiņa.

“Paralēli 5G tīkla izvēršanai Latvijā mēs laboratorijā pārbaudām un pārliecināmies par 5G mobilā interneta ātrumu – esam gandarīti, ka lejupielādes ātrums “Tele2” tīklā jau sasniedz vairāk nekā 2 Gbps.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzpakalpojumu uzņēmuma “Tele2” dati liecina, ka datu patēriņš 5G tīklā no šī gada sākuma ir palielinājies par 500%. Savukārt klientu skaits, kas ikdienā izmanto viedierīces, kas atbalsta 5G tehnoloģiju, sasniedz jau vairāk nekā 32 000.

Kā atzīmē “Tele2”, tad aktīvākie 5G tīkla lietotāji ir klienti Daugavpilī, Olainē, Rīgā un Mārupē.

“Kopš pavasara mēs esam ļoti aktīvi sākuši izvērst 5G tīklu visā Latvijā. Šobrīd tas ir pieejams jau 39 apdzīvotās vietās un bāzes staciju skaits turpina pieaugt,” stāsta “Tele2” tehniskā direktore Līga Krūmiņa.

“Kā redzam pēc statistikas datiem, klienti labprāt izmanto iespēju pieslēgties 5G tīklam. Par to liecina arī 5G ierīču pārdošanas apjoma pieaugums – pieaug gan pārdoto 5G viedtelefonu, gan rūteru skaits. Piemēram, pārdoto 5G rūteru skaits no šī gada sākuma palielinājies par 475%.”

“Tele2” jau iepriekš ziņoja, ka ieguvēji no 5G tīkla izvēršanas ir ne tikai tie klienti, kuri izmanto 5G tehnoloģiju, bet arī 4G tīkla lietotāji, jo “Tele2” 5G tīklu primāri izvērš vietās, kur nepieciešama papildu kapacitāte 4G tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas klienti pāriet uz Swedbanku; banka atver jaunus klientu apkalpošanas centrus

Žanete Hāka, 25.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban aktīvi notiek Hipotēku bankas komercdaļas klientu apkalpošanas pāreja uz Swedbank, kura noslēgsies 24. novembrī, informēja bankas pārstāve Sandra Eglīte.

Patlaban jau ir pabeigta līzinga kompānijas Hipolīzings pāreja uz Swedbank, kā arī par Hipo Fondi pensiju pārvaldītāju ir kļuvis SEB bankas grupas uzņēmums SEB Wealth Management.

Jāņem vērā, ka daudziem klientiem, kas jau pārcēluši norēķinus un citus ikdienā nepieciešamos pakalpojumus uz Swedbank, vienlaikus Hipotēku bankā ir arī aizdevumi un depozīti, kas novembra beigās uz Swedbank tiks pārcelti automātiski. Jāpiebilst, ka, ja arī klienti savas norēķinu aktivitātes nebūs pārcēluši uz Swedbank līdz klientu apkalpošanas pārejas dienai, tās 24.novembrī tiks pārceltas automātiski, un klienti varēs pieslēgt visus ikdienā nepieciešamos pakalpojumus pašu izvēlētajā laikā, skaidro bankas pārstāve, piebilstot, ka visi klienti ir saņēmuši sev personīgi adresētas vēstules, kurās detalizēti izklāstītas klientam veicamās darbības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Pieaug pašmāju mazumtirgotāja Elvi apgrozījums, pirkumu un veikalu skaits

Lelde Petrāne, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kaut arī Latvijā mazumtirdzniecības jomā valda sīva konkurence, 2014.gadu mazumtirgotājs Elvi ir noslēdzis ar pozitīviem rādītājiem. Pērn, salīdzinot ar 2013.gadu, Elvi tīkla kopējais apgrozījums pieaudzis par 6%, savukārt pirkumu skaits – par 5%, » informē Laila Vārtukapteine, SIA Elvi Latvija komercdirektore.

2014.gadā zīmolam Elvi ir pievienojušies četri jauni franšīzes partneri – SIA Jāņezers, SIA Ores, SIA EBRO un SIA CPA. Savukārt šā gada sākumā Elvi franšīzei pievienojās arī mazumtirgotājs Saules veikals ar 62 pārtikas un sadzīves preču veikaliem, kura īpašniece ir SIA ANTARIS. Šobrīd ELVI franšīzes ķēdē ir 52 Latvijas uzņēmēji.

«Pērn visā Latvijā durvis vēra 13 jauni veikali Elvi – Liepājā, Daugmalē (Ķekavas novads), Tērvetē, Bērzkrogā (Priekuļu novads), Džūkstē (Tukuma novads), Kursīšos (Saldus novads), Rīgā, Dzelmēs (Lielvārdes novads), Sabilē (Talsu novads), Madonā, Ugālē (Ventspils novads), Kārsavā un Vangažos (Inčukalna novads) -, kuru īpašnieki ir gan mūsu esošie, gan jaunie franšīzes partneri, » stāsta L.Vārtukapteine.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīgas mazpilsētas sirdī esošais restorāns «Goldingen room» kurzemniekiem un pilsētas viesiem piedāvā baudīt Itālijas garšas un noskaņu.

Rātslaukumā esošais restorāns piedāvā Vidusjūras virtuvi un tai pieskaņotus Itālijas un Francijas vīnus. «Itālijas virtuve visiem asociējas ar picu un pastu, bet viss nav tik vienkārši. Ziemeļitālijā un Dienviditālijā ēd pavisam ko citu, ietekmes ir ļoti dažādas ja Ziemeļitālijas virtuve ir ļoti līdzīga Vācijas virtuvei, tad Dienviditālijā var izjust Marokas ietekmi,» stāsta «Goldingen room» īpašniece Santa Cine.

«Goldingen room» iespējams nobaudīt Neapoles picu, kura tiek cepta malkas krāsnī, kas kurināta ar ozolkoku, olīvkoku vai skābardi. Pica tiek likta uz 450 grādu karstas akmens virsmas, tāpēc mīklai iestājas termālais šoks, kas veicina to, ka maliņa uzpūšas. Neapoles pica no ierastajām atšķiras ar citu mīklas pagatavošanas un cepšanas veidu. Neapoles picai ir ļoti sena vēsture – pamanāmākā picas atšķirība no ierastajām ir mazā rauga deva un ilgais rūgšanas laiks, kurā mīkla piedzīvo divas rūgšanas fāzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijas maiznieks nopelna par 45% vairāk

LETA, 17.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem maizes ražotājiem Latvijā «Latvijas maiznieks» pagājušajā gadā strādāja ar 28,72 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 45% - līdz 680 649 eiro, liecina informācija portālā «Firmas.lv»

Pērn sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu uzņēmums realizēja projektu, kura rezultātā paplašināja un nodeva ekspluatācijā ražošanas ēku.

«Latvijas maiznieks» vadība arī atzīmējusi, ka pērn kompānija nodarbināja vidēji 274 darbiniekus.

2018.gadā «Latvijas maiznieks» tika sertificēts pēc LVS EN ISO 50001:2012 enerģētikas pārvaldības vadības standartam ar mērķi maksimāli efektīvi izmantot energoresursus, kā rezultātā optimizēt uzņēmuma izdevumus, paaugstināt konkurētspēju, kā arī samazināt kaitīgo faktoru ietekmi uz apkārtējo vidi.

Jau ziņots, ka saskaņā ar «Latvijas maiznieks» valdes locekļa Māra Daudes teikto pēdējos desmit gados uzņēmumam ikviens gads ir aizvadīts ar apgrozījuma pieaugumu un arī uz 2019.gadu «Latvijas maiznieks» raugās pozitīvi. Tajā pašā laikā viņš atturējās pagaidām prognozēt konkrētu apgrozījuma pieauguma apmēru šajā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā apdzīvoto mājokļu vidējais vecums ir 48 gadi, pilsētās – 46, savukārt laukos – 51 gads, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2011. gada tautas skaitīšanas dati.

Rīgā mājokļi vidēji ir 49 gadus veci, Pierīgas reģionā – 42, Kurzemē – 52, Vidzemē – 54, bet Zemgalē un Latgalē – 46 gadus veci. Novadu pagastu un pilsētu līmenī visvecākie apdzīvotie mājokļi ir Sabilē (84 gadi) un Cesvaines pagastā (82 gadi), bet visjaunākie – Baložos un Mārupes novadā (23 gadi).

Blīvāk apdzīvotās vietās, īpaši Rīgas tuvumā, kur dominē pēdējo 20 gadu laikā celti mājokļi, to vidējais vecums ir mazāks. Savukārt vecāki mājokļi ir laukos ar viensētu apbūvi un atsevišķu pilsētu kā, piemēram, Rīgas vai Liepājas vēsturiskajos centros.

2011. gada tautas skaitīšanā sniegtas ziņas par 798 831 apdzīvotā mājokļa vecumu. 9% apdzīvoto mājokļu celti līdz 1919. gadam, bet 12% – no 1919. līdz 1945. gadam. 1920. gada agrārās reformas veicinātās jaunsaimniecību izveides rezultātā mūsdienās vairums iedzīvotāju laukos ar viensētu apbūvi arvien dzīvo pirmās brīvvalsts laikā celtās ēkās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Liepājnieki protestē pret mākslas skolas piebūves projektu

Monta Glumane, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd tiek vākti paraksti, lai nepieļautu Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskolas piebūves būvniecību Alejas ielā 18/20, Liepājā.

Projekta pretinieki norāda uz negodīgu konkursa kārtību, nepietiekamiem finanšu resursiem un neētisku ēkas vizuālo izskatu.

Projektā paredzēts, ka jaunā ēka ietvers mācību klases un darbnīcas, pedagogu darba telpas, daudzfunkcionālu izstāžu zāli, sadzīves telpas un tehniskās telpas.

Sākotnēji būvniecības izmaksas plānotas 1 500 000 eiro, tomēr precīzas izmaksas varēs noteikt pēc būvniecības iepirkuma pretendentu piedāvājumu iesniegšanas šā gada 14.martā. Projekta aprakstos kā projektētājs norādīta SIA «Baltex Group», pasūtītāja - VAS «Valsts nekustamie īpašumi», bet pasūtītāja pilnvarotā persona - Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskola.

Komentāri

Pievienot komentāru