Jaunākais izdevums

Karostas cietums ir viens no Liepājas tūrisma līderiem. Pērn to apmeklēja vairāk nekā 18 tūkstoši tūristu, tostarp tālu zemju un populāru organizāciju pārstāvji.

Muzeja naktī apmeklētāju rinda drūzmējās tālu aiz vārtiem. Biedrības KGB (Karostas glābšanas biedrība) vadītāja Monta Krafte pieļauj - ja sākumā viņa ar šo ideju vērstos pašvaldībā, lūdzot finansēt cietuma renovāciju tūrisma vajadzībām, viņu nosauktu par traku. Lai gan arī tagad nekādu lielo atbalstu viņa negaida. Karosta vietējiem vispār šķiet nedaudz biedējoša, tāda kā nolādēta.

Tai pat laikā iebraucējus tā fascinē ar mežonīgo jūras krastu, fortiem, sarkano ķieģeļu arhitektūru un ķēmīgu blokmāju ieskautu, zeltītu Pareizticīgo katedrāli. Spilgtākus kontrastus pat Indijā neatradīsi, reiz sacījis kāds ārzemju tūrists.

Karosta iedvesmo māksliniekus, dzejniekus, fotogrāfus. Karostas cietums ir īsts tūristu magnēts. Viena no militārajām sarkano ķieģeļu celtnēm, kuru aplūkot brauc cilvēki no visas pasaules. Kur slēpjas tā fenomens, ka pat National Geographic un CNN sūta filmēšanas grupu uz Liepāju? «Stāsti. Vajadzīga ārprātīga neatlaidība un stāsti,» apgalvo M. Krafte.

Visu rakstu lasiet 22. februāra biznesa žurnālā Lietišķā Diena!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas cietums, kurš iekļuvis arī vairākos ērmīgos starptautiskos topos, piemēram, pasaulē vismazāk romantisko viesnīcu sarakstā, atklās šā gada tūrisma sezonu.

Tūrisma sezonas atklāšana notiks 17. maijā ar izrādi «Aiz restēm». Pēc tam gaidāmi arī citi pasākumi, piemēram, velosipēdu ekskursija pa Karostas teritoriju. Savukārt naktī no 17. uz 18. maiju, kad arī citviet pasaulē bez maksas savas durvis ver vaļā muzeji, Karostā varēs apmeklēt «Sarkanā Dzintara» cietumu. Nākamajā dienā gaidāmi dažādi kino pasākumi.

Db.lv jau vēstīja, ka Karostas cietums iekļuvis tādos topos kā «Desmit savdabīgākās vietas, kur pavadīt nakti», «Pasaulē vismazāk romantisko viesnīcu tops», «Pasaulē neparastāko viesnīcu tops», «10 labākās cietumu viesnīcas pasaulē», un, iespējams, arī citos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Karostas cietumā filmēs indiešu filmu

Vēsma Lēvalde, 03.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studija Ego Media sadarbībā ar AGS Entertainment Ltd. (Indija) Karostas cietumā uzņems skatu no mākslas filmas Maatraan. Epizodēs aicināti piedalīties arī Karostas iedzīvotāji.

Filmas režisors Anandans Karimanals Venkatesans ir Indijā atzīts mākslinieks. Paredzēts, ka kopā ar viņu Latvijā ieradīsies filmēšanas grupa – aktieri, režisora asistenti, operators, operatora asistenti, grima, kostīmu mākslinieki un citi profesionāļi. Filmēšanas procesu Latvijā organizē studija Ego Media. Filmēšana Karostas cietumā notiks 5. oktobrī. Tiks filmēta epizode, kur militārpersonas iesloga apsūdzēto kamerā. Karostas cietumā ieradīsies filmēšanas grupa aptuveni 60 cilvēku sastāvā un aktieri, paredzēti arī nelieli masu skati, kuros piedalīsies vietējie iedzīvotāji.

Db.lv jau rakstīja, ka Karostas cietums ir viena no astoņām Latvijas vietām, kas iekļautas starptautiskā ceļvedī «Aukstā kara pēdas». Bet interneta balsojumā par pasaules dīvainākajām viesnīcām Karostas cietums Liepājā ilgu laiku noturējās līderos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Karostas cietums iekļūst neparasto naktsmītņu TOP10

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 17.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas cietums iekļuvis Premier Traveler Magazine veidotajā 10 pasaules neparastāko naktsmītņu izlasē, informē Karostas cietuma valdes locekle Monta Krafte.

Karostas cietums iekļuvis Premier Traveler Magazine (Ņujorka, ASV) decembra / janvāra izdevumā kā viena no 10 pasaules neparastākajām naktsmītnēm.

Sarakstā iekļautas naktsmītnes, kas ir savdabīgas gan novietojuma, gan dizaina un izskata ziņā, piemēram, ledus alas un lietus mežs Kanādā, veca lidmašīna Kostarikā, lieli koki, kuros iekārtas teltis, un alas Austrālijā.

No visiem Karostas cietuma apmeklētājiem, apmēram 30% gadā ir ārzemju tūristi.

Visu 10 neparastāko nakšņošanas vietu sarakstu var apskatīt, klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Karostas cietuma «kolēģis» – par tūrisma objektu pārvērstais Filadelfijas cietums ASV

Gunta Kursiša, 29.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau ilgu laiku Filadelfijas cietumā (Philadelphia’s Eastern State Penitentiary) vairs nenīkuļo īsti cietumnieki, un tagad tas kļuvis par tūrisma objektu. Ik gadu šeit tiekas bijušie cietumnieki, apsargi un bijušais apkalpojošais personāls, lai interesentiem stāstītu savas atmiņas par cietumā pavadīto laiku.

Cietums pēc 142 gadu ilga darba durvis slēdza 1971. gadā. Atmiņu stāstos par pavadīto laiku cietumā bijušie tā iemītnieki pauduši gan dziļu nožēlu par zaudētajiem dzīves gadiem, kas pavadīti, nīkstot cietumā, gan stāstījuši, ka šajā soda izciešanas iestādē satikti nākamie «kriminālie partneri».

Kopumā sodu šeit izcietuši 75 tūkstoši cietumnieku.

Iespaidīgā Filadelfijas cietuma līdzinieks Latvijā ir Karostas cietums Liepājā, kurš izpelnījies starptautisku uzmanību kā interesants un ērmīgs tūrisma objekts. Atšķirībā no sava amerikāņu kolēģa, Karostas cietumā tūristi var pārlaist arī nakti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Karostas cietums tiek pie otrās Lielā Jēkaba balvas

Vēsma Lēvalde, 28.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes Tūrisma asociācija pasniegusi labākajiem Kurzemes tūrisma uzņēmējiem savu augstāko gada tūrisma apbalvojumu – balvu Lielais Jēkabs.

Lielā Jēkaba balvu Dižā ekspozīcija Kurzemē 2011 šogad saņēma Karostas cietums. Balvu saņemt uz Talsiem, kur šogad notika balvas pasniegšanas ceremonija, bija devušies arī paši ekspozīciju autori Juris Raķis un Alvis Eņģelis. Karostas cietumam šī bija jau otrā Lielā Jēkaba balva. Pirmoreiz šo apbalvojumu cietums saņēma 2004. gadā par veiksmīgāko vissezonas tūrisma piedāvājumu Kurzemē.

Balva Tūrisma dižā mājas lapa Kurzemē 2011 arī šogad tika liepājniekiem. To saņēma Šēferu ģimenes uzņēmums Sofijas laivas, kura pamatnodarbošanās ir kanoe laivu noma Kurzemē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Karostas cietums gūst pasaulē neparastākās viesnīcas titulu, apsteidzot ledus un «zābaku» viesnīcas

Gunta Kursiša, 16.12.2011

10. vieta – Hotel Silken Puerta America Madridē, Spānijā. Futūristiska stila pieczvaigžņu viesnīca. Katra viesnīcas istaba ir citāda.

Foto: hoteles-silken.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas karostas cietums ir ieguvis pasaulē pārsteidzošākās un neparastākās viesnīcas titulu hotel.info, viena no pasaules populārākajiem naktsmītņu rezervēšanas portāla, aptaujā.

Db.lv jau vēstīja, ka vairāku mēnešu garumā portāla apmeklētāji varēja balsot par kādu no topa «101 pārsteidzošākā viesnīca» (101 Amazing Hotels) esošajām viesnīcām.

Aptaujas rezultātā noskaidrojies, ka Karostas cietums saņēmis visvairāk vērtētāju balsu. Liepājas viesnīca apsteigusi un pirmajā desmitniekā atstājusi viesnīcas Taizemē, Kanādā, ASV, Jaunzēlandē, Austrālijā, Zviedrijā, Franicjā, Polijā un Spānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaulē vismazāk romantisko viesnīcu topā parādās arī Latvija

Vēsma Lēvalde, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas cietums Liepājā izpelnījies otro vietu pasaules vismazāk romantisko viesnīcu topā.

Portāls travel.cnn.com. piešķīris Karostas cietumam 2.vietu to viesnīcu sarakstā, kur patverties var cilvēki, kuriem riebjas Valentīna dienas sarkani spīdīgās apsveikuma kartītes un šokolādes sirsniņas.

«Šajā Padomju laika cietumā viesi būs aizņemti, cenšoties izdzīvot, paciešot apsargu inkvizīciju un vingrošanas nodarbības pagalmā. Viņiem nebūs laika uztraukties par to, ka viņus pametis mīļotais,» vēsta Karostas cietuma apraksts portālā. Reklamēta arī nakšņošana aiz restēm par 15 ASV dolāriem.

Vismazāk romantisko viesnīcu tops:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas portāls Aol.co.uk ceļojumu sadaļā izveidojis sarakstu 10 labākās cietumu viesnīcas pasaulē.

Arī Karostas cietums iekļuvis šajā viesnīcu izlasē blakus tādām luksusa viesnīcām kā, piemēram, Libery Hotel Bostonā, Four Seasons Hotel Stambulā un bijušajai pilij Malmaison Oksfordā, kas arī visas iekārtotas agrākajos cietumos.

Karostas cietumā šogad no maija līdz oktobrim pārnakšņojuši 284 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bijuši ārzemnieki. Nakšņotāji šogad cietumā bijuši arī no tādām tālām zemēm kā ASV, Kanāda, Austrālija, Jaunzēlande, Ķīna, Japāna un Indija.

Raksturīgi, ka Latvijas iedzīvotāji parasti izvēlas «ekstrēmo nakti» – nakšņošanu ar iejušanos cietumnieka lomā visas nakts garumā, kuras laikā «arestantiem» jāievēro sargu noteiktā cietuma disciplīna un jāguļ uz lāviņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazais koka namiņš ar krāsainu stikla vitrāžu, zaļiem slēģiem un kokā griezto nosaukumu Ezera māja ir ārzemnieku visvairāk iecienītā naktsmītne Liepājā.

Nomaļus no Vecliepājas centra, kur Jūrmalas iela pārrāpjas pāri bruģētajam Siena tirgum un pārtop par Ezera ielu, slejas necilas strādnieku mājas. Ezera māja starp tām izceļas tikai ar sakoptāku koka fasādi un smalki brudierētiem aizkariņiem pie logiem, ko pēc senas tradīcijas vēl rotā zaļi krāsoti slēģi. Ezera mājai nav apkalpojošā personāla – tā ir klasiska brīvdienu māja. Pie durvīm – sarunu poga, no kuras signāls pienāk uz Kraftu ģimenes telefonu. Aiz mājas – plašs pagalms ar simtgadīgiem koka šķūnīšiem, kuros glabājas velosipēdi viesu vajadzībām, šūpuļtīkli un šādi tādi darbarīki. Zedeņu žogs atdala šo pagalmu no kaimiņu mājām. «Papētot tūrisma statistiku, iznāk, ka Ezera mājā atpūšas procentuāli visvairāk ārzemnieku,» saka Monta Krafte. Āķītis, kas viņus pievelk – te viss ir īsts, latvisks. Nekādu butaforiju, jo arī Kraftu ģimeniskums un dziļi tradīcijās balstītā attieksme pret dzīvi ir patiesa. Monta un Normunds Krafti nolēma izmēģināt roku viesmīlības jomā pirms septiņiem gadiem. DB 2005.gadā intervēja Montu un Normundu Kraftus, kad viņi bija aizvadījuši pirmo sezonu, apsaimniekojot Kalēja māju. Tas bija mazs, mantots namiņš, būvēts 1892. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 15. maijā (atjaunota plkst. 17:46)

Dienas Bizness, 15.05.2014

Latvijā.

Konstatē būtiskus trūkumus BITE Latvija sniegtajos pakalpojumos

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) izskatījusi strīdu starp komersantiem ITH Group un BITE Latvija par noslēgtā elektronisko sakaru pakalpojuma līguma nosacījuma nepildīšanu un sniegtā elektronisko sakaru pakalpojuma būtiskiem trūkumiem. Strīda cēlonis – ārzemēs nozagts mobilais telefons, kurš izmantots krāpniecības nolūkos, kā rezultātā telefona īpašniekam ITH Group jāsamaksā krāpnieku radītais rēķins 2550 eiro apmērā. Lasīt tālāk...

Foto: SXC

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Karostas cietums uzsāk tūrisma sezonu. Rīgas kuģu būvētavas jaunais stūrmanis maina kursu. Grib gāzt Loginovu Rīgas brīvostā. «Ekonomiski depresīvajā» Liepājā atver jaunu būvmateriālu un interjera salonu.

Šīs un citas šodien aktuālākās un svarīgākās ziņas skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latviju iekļauj Aukstā kara objektu ceļvedī

Vēsma Lēvalde, 13.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņas Latvijas vietas iekļautas starptautiskā ceļvedī «Aukstā kara pēdas». Šie tūrisma objekti iesaistījušies starptautiskā projektā «Aukstā kara periods» (The Cold War Period), kuru vada organizācija The Baltic Initiative and Network.

Ceļvedī minēts deportēto vagons Skrundā, Irbenes lokators, Meža kapi un Latvijas Tautas frontes muzejs Rīgā, Karostas cietums, Karosta kā bijusī slēgtā pilsēta un Liepājas muzeja filiāle Liepāja okupācijas režīmos.

Organizācija The Baltic Initiative and Network darbojas valstīs, kas atrodas ap Baltijas jūru un šobrīd izdevusi ceļvedi Travel Guide. Traces of the Cold War Period un izveidojusi mājas lapu http://coldwarsites.net. Mājas lapa ietver aprakstus par vēsturiskām vietām un muzejiem, kas saistīti ar Auksto karu, videosižetus ar aculiecinieku stāstījumiem par Aukstā kara laika norisēm dažādās vietās, informāciju par ceļojošām izstādēm, ko muzeji var izmantot eksponēšanai savās telpās, Aukstā kara liecinieku lekciju piedāvājumus interesentiem. Mājas lapas izveidi finansējusi Dānijas Izglītības ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk tūristu Liepājā pērn bijuši no Lietuvas - 25,3%, otrajā vietā ir Vācija ar 22%, trešajā - Krievija ar 13,8% no kopējā pilsētas viesu skaita.

Salīdzinoši daudz tūristu bijis arī no Polijas, Spānijas, Francijas, Somijas un Igaunijas, liecina Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja (LRTIB) apkopotie dati.

34 Liepājas naktsmītnes izmantojuši vairāk nekā 66 tūkstoši pilsētas viesu, kas ir lielākais nakšņojošo tūristu skaits pēdējo četru gadu laikā. Salīdzinoši - pirms krīzes, 2007. un 2008.gadā nakšņojošo tūristu skaits pārsniedza 70 tūkstošus. Vairāk nekā puse nakšņojošo tūristu bijuši vietējie - Latvijas iedzīvotāji. Gan vietējie, gan ārzemnieki vidēji pavadījuši Liepājā aptuveni pusotru diennakti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pasaules Top 10: savdabīgākās vietas, kur pavadīt nakti (tai skaitā Karostas cietums)

Lelde Petrāne, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviobiļešu rezervēšanas portāls cheapflights.com aicina ceļotājus iepazīties ar neparastām nakšņošanas vietām no visas pasaules. Kopā ar deviņām citām savdabīgām naktsmītnēm Top 10 iekļuvis arī Karostas cietums.

Sarakstā iekļautas nakšņošanas vietas no Latvijas, Somijas, Zviedrijas, Anglijas, Grieķijas, Kanādas, Austrālijas, Kalifornijas, Sjerra Leones un Jaunzēlandes. Nakšņošanas vietas ierīkotas visneiedomājamākās vietās – vecā lidaparātā, putna ligzdai līdzīgā veidojumā, kokos iekārtās lielās bumbās, divstāvu autobusā, agrākajās sudraba raktuvēs, modernā zoo dārzā un cietumā.

Tops aplūkojams raksta galerijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gada liepājnieku vidū - arī uzņēmēji

Vēsma Lēvalde, 24.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Apbalvojumu konsultatīvā padome no 63 pieteiktiem kandiātiem noteikusi 15 liepājniekus, kurus pilsētas dzimšanas dienā - 18.martā - godinās kā Gada liepājniekus.

Starp 15 gada liepājniekiem ir arī jaunā uzņēmēja Madara More - SIA Wooly World valdes priekšsēdētāja un īpašniece - par jaunu biznesa ideju, veiksmīgi uzsāktu uzņēmējdarbību un eksportu, starptautiskiem panākumiem - Zviedrijas biznesa gada balvu par sociāli atbildīga biznesa veidošanā. Titulu saņems arī SIA Karlshamn Express Baltic valdes priekšsēdētājs Oļegs Bambuļaks – par mecenātismu, renovējot ēkas Jūras ielā 28/30, sponsorējot Karostas katedrāles restaurācijas darbu, atbalstot sporta deju klubu Aura, interešu centru Cerība bērniem, interešu centru Pēcskola, doktorātu Hiltests, hokeja komandu un Liepājas Svēta Nikolaja Jūras Katedrāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas viesnīcas patīk ārzemniekiem

Vēsma Lēvalde, 16.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2011.gadā bijusi izcili veiksmīga tūrisma sezona un viesu skaits Liepājas naktsmītnēs atgriezies pirmskrīzes līmenī.

Tikpat ražīgs solās būt arī 2012.gads, lēš viesnīcu vadītāji. Vairākas mazās viesnīcas jau saņēmušas pieteikumus uz visu sezonu, un arī lielās biznesa klases viesnīcas paredz auglīgu vasaru. «2011. gada sezona bija veiksmīgākā viesnīcas pastāvēšanas vēsturē!» apgalvo viesnīcas Promenāde vadītājs Kristaps Ruicēns.

Jūlijā noslogojums sasniedzis pat 90%. Pamatā esot mērķtiecīgs mārketings, izvēloties Baltijas valstis, īpaši – Lietuvu. Liepājas eksotiskākajā naktsmītnē – Karostas cietumā - pērn bija gandrīz 30 % apmeklētāju pieaugums, salīdzinot ar 2010. gadu, stāsta Karostas Glābšanas biedrības vadītāja un brīvdienu nama Ezera māja īpašniece Monta Krafte. Arī viesu mājā apmeklētāju bijis vairāk, turklāt viesi uzturējušies ilgāku laiku. Pamatā esot veiksmīgs mārketings - saliktas reklāmas vairākos ārzemju portālos, līdz ar to arī pieaugums ir uz ārvalstu tūristu rēķina. Kopumā ir arī labāka ekonomiskā situācija, cilvēki nedaudz atjēgušies pēc krīzes. Vēl viens iemesls, ko pieļauj viesnīcnieki – uz Latviju vairāk brauc ārzemnieki arī tāpēc, ka krīze Ziemeļāfrikā slēgusi milzīgus brīvdienu pavadīšanas reģionus. Ienesīgāka vasara bijusi arī viesnīcai Kolumbs, stāsta tās direktors Jānis Vīnerts. Četrzvaigžņu viesnīcai pieplūdums gan vairāk uz dažādu akciju un pastāvīgo klientu rēķina, jo tūristu bijis mazāk. Sarukuši viesu tēriņi – ja 2007.gadā viens Kolumba viesis vidēji iztērēja dienā ap 30 Ls, tagad summa turas ap 15 Ls. Tas gan netraucējot nopelnīt, apgalvo J. Vīnerts, jo cilvēkiem apnicis dzīvot četrās sienās un skaitīt katru santīmu, tāpēc peļņa ir nevis uz cenas, bet apgrozījuma rēķina. Visas viesnīcas Liepājā izjūt pieplūdumu lielo sarīkojumu laikā – festivāli, starptautiskas sporta sacensības. EuropaCity Amrita pagājušā gada vasarā bijusi noslogota par 85%, bet augustā bijušas dienas, kad nebija neviena brīva numura.

Komentāri

Pievienot komentāru