Enerģētika

Shell turpinās atlaist darbiniekus

Lelde Petrāne, 16.03.2010

Jaunākais izdevums

Naftas gigants Royal Dutch Shell turpinās darbinieku skaita samazināšanu, līdz nākamā gada beigām likvidējot vēl tūkstots darbavietas. Darbinieku atlaišana esot daļa no izmaksu samazināšanas programmas, ziņo BBC.

Kompānija gan nav sniegusi informāciju, tieši kurās vietās darbinieku skaits tiks samazināts.

Vadītājs Peters Vosers (Peter Voser) atzinis, ka Shell bija «kļuvusi pārāk sarežģīta un lēnāk spējīga reaģēt nekā mums gribētos».

Nesen kompānija paziņoja par lielu ceturtā ceturkšņa peļņas kritumu un lēmumu iesaldēt augstākā līmeņa vadītāju algas līdz 2011.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākais degvielas mazumtirdzniecības zīmols Shell ar prieku paziņo par savu ienākšanu Latvijas tirgū uz zīmola licences līguma pamata ar SIA Baltic Fuels Retail Partners. Shell ienāks Latvijā līdz 2016. gada vasaras beigām, teikts paziņojumā medijiem.

Pirmās Shell stacijas tiks atvērtas jau jūlijā, un līdz gada beigām visā valstī kopumā plānots atvērt desmit degvielas uzpildes stacijas. Jaunās stacijas būs vienīgās Shell mazumtirdzniecības vietas Baltijas valstīs.

«Ar prieku paziņojam par veiksmīgu zīmola licences līguma noslēgšanu ar Baltic Fuel Retail Partners. Ar nepacietību lūkojamies nākotnē, kad varēsim Latvijā piedāvāt Shell augstās kvalitātes degvielu un eļļas līdzās plašam ērtības produktu klāstam aizņemtiem autovadītājiem un citiem mūsu klientiem. Shell Latvijā nodrošinās ne tikai izcilus apkalpošanas standartus, bet arī Shell V-Power un Shell V-Power Racing degvielu, kas satur par 99% tās pašas sastāvdaļas, kas iekļautas Shell V-Power sacīkšu degvielā, kuru 2016. gada pasaules formulas sacīkstēs FIA Formula One World Championship izmanto Scuderia Ferrari,» uzsver Inna Jikhareva, Shell zīmola licences vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā darbu pārtraukušas Shell degvielas uzpildes stacijas, novēroja Db.lv.

Par savu atgriešanos Latvijas tirgū uz zīmola licences līguma pamata ar SIA Baltic Fuels Retail Partners pasaulē lielākais degvielas mazumtirdzniecības zīmols Shell paziņoja 2016.gada vasarā.

Shell degvielas uzpildes stacijas tika atvērtas bijušo Trest DUS vietā. Kompānijas atgriešanās plāni Latvijā bija daudzsološi. «Šī iniciatīva ir daļa no plašas stratēģijas, lai piepildītu mūsu izaugsmes cerības un paplašinātu Shell zīmola izplatību jaunos tirgos, tostarp Latvijā,» toreiz Db.lv skaidroja Shell International sabiedrisko attiecību Lielbritānijā nodaļas vadītājs Džonatans Frenčs.

Taču nu degvielas uzpildes stacijas slēgtas un komentāru par iemesliem nav. Db.lv jau ilgstoši neizdodas sazināties ar kompānijas pārstāvjiem, jo uz telefona zvaniem un e-pastiem atbilžu nav. Degvielas uzpildes stacijām neraksturīgas darbības Shell stacijās varēja novērot jau labu laiku pirms slēgšanas – piemēram, benzīntanks Pārdaugavā, pie Botāniskā dārzā brīvdienās nestrādāja vispār. Tagad apmeklētājiem slēgtas arī citas Shell stacijas Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām ir grūti novērtēt, kā kompānijas Shell atgriešanās ir ietekmējusi Latvijas degvielas tirgu, saka degvielas mazumtirgotāja Neste Latvija valdes loceklis Armands Beiziķis.

Viņš norādīja, ka Rīgā pagaidām ir maz Shell degvielas uzpildes staciju, līdz ar to ir grūti novērtēt Shell ietekmi. Ir jāskatās, kā Shell turpmāk attīstīs tīklu, un tad to būs iespējams novērtēt.

Savukārt Neste par degvielas tirdzniecību Baltijas valstīs atbildīgā viceprezidente Katri Taskinena norādīja, ka allaž ir pozitīvi vērtējams, ja ir labi konkurenti.

Viņa nevarēja pateikt, cik liela ir Neste tirgus daļa Baltijas valstīs. «Man nav kopējā skaitļa Baltijā, jo mēs neveicam šādus aprēķinus,» viņa sacīja, piebilstot, ka vieglāk ir izvērtēt, kādā secībā tirgus dalībnieki ierindojas, un Neste ir otrajā vietā Latvijā un trešajā vietā Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vitol, Helios un Shell noslēdz vienošanos par naftas pārstrādes uzņēmumiem Āfrikā

Līva Melbārzde, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vitol sadarbībā ar Helios Investment Partners vienojies par Shell vairākuma naftas pārstrādes uzņēmu akciju iegādi Āfrikā kopā par aptuveni 1 miljardu dolāru.

Saskaņā ar šo vienošanos divi kopuzņēmumi turpmāk nodrošinās Shell degvielas un smērvielu pieejamību 14 Āfrikas valstīs ar Shell zīmolu. Viens kopuzņēmums nodarbosies ar Shell eļļas produktiem, to izplatīšanu un mazumtirdzniecību 14 Āfrikas valstīs, ar potenciālu nākotnē pievienot vēl piecas valstis. Vitol un Helios piederēs 80% uzņēmuma, bet pārējie 20% - Shell. Otrs uzņēmums, kurā 50% piederēs Shell un 50% Vitol un Helios, nodarbosies ar Shell esošajām smērvielu jaukšanas rūpnīcām septiņās valstīs un uzraudzīs attiecības ar lielākajiem izplatītājiem katrā valstī, kurā darbojas galvenais kopuzņēmums, kā arī veiks vairākas citas darbības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Degvielas tirgotāji: Shell ietekme ir nebūtiska; gaidāma konsolidācija

Lelde Petrāne, 20.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Shell zīmola ienākšana Latvijā tirgu nav būtiski ietekmējusi, liecina degvielas tirgotāju sniegtā informācija.

«Visticamāk, arī nākamajā gadā turpināsim būt liecinieki degvielas mazumtirdzniecības tirgus konsolidācijai, kā rezultātā lielākie tirgus spēlētāji turpinās palielināt savu tirgus daļu, savukārt mazākie tirgus dalībnieki to zaudēs. Tāpat nevar izslēgt, ka daļa no mazākajiem Latvijā esošajiem DUS tīkliem daļēji vai pilnībā varētu tikt pārņemti lielāko konkurentu paspārnē, pauž Virši-A izpildirektors Jānis Vība.

Viņš norāda, ka zīmola Shell ienākšana degvielas mazumtirdzniecības tirgū 2016. gadā būtisku ietekmi uz pārējo tirgus dalībnieku tirgus daļām nav atstājusi un arī nākotnē, visticamāk, šādu ietekmi neredzēsim. «Sagaidām, ka potenciālā degvielas tirgotāju konsolidācija var skart ikvienu no mazākajiem degvielas tīkliem, to skaitā arī Shell,» viņš sacīja biznesa portālam db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija Shell līdz gada beigām Latvijā plāno atvērt desmit degvielas uzpildes stacijas, informēja Shell International sabiedrisko attiecību Lielbritānijā nodaļas vadītājs Džonatans Frenčs.

«Shell var apstiprināt, ka ienāk Latvijas tirgū,» apliecināja Frenčs. Tas tiek īstenots, noslēdzot zīmola licences līgumu ar SIA Baltic Fuel Retail Partner.

«Šī iniciatīva ir daļa no plašas stratēģijas, lai piepildītu mūsu izaugsmes cerības un paplašinātu Shell zīmola izplatību jaunos tirgos, tostarp Latvijā,» skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Kā ziņots, vairākās vietās Rīgā līdzšinējo uzņēmuma Trest uzpildes staciju vietā tiek ierīkotas Shell degvielas uzpildes stacijas, liecina aculiecinieku novērojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas giganta Shell peļņa dubultojusies

Anete Ugaine, speciāli Db.lv, 29.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Holandiešu naftas giganta Shell otrā ceturkšņa peļņa ir teju dubultojusies pēc tam, kad uzņēmums pabeidza gadu ilgušo korporatīvās pārstrukturēšanās programmu, vēsta BBC.

Uzņēmums paziņojis par 4,5 miljardus ASV dolāru lielu peļņu, kas ir ievērojami augusi salīdzinot ar 2009. gadu, kad Shell peļņa bija 2,3 miljardi dolāru.

Šīs nedēļas sākumā Shell konkurents BP paziņoja par 17 miljardiem dolāru lieliem zaudējumiem, kas ietvēra arī provizoriskās izmaksas 32 miljardu dolāru apmērā sakarā ar naftas noplūdi Meksikas līcī.

Atšķirībā no BP, kas visu atlikušo gadu apturēs dividnžu izmaksu, Shell otrajā ceturksnī dividendēs maksās 0,42 dolārus par vienu akciju. Shell peļņa bija 4,2 miljardi ASV dolāru, salīdzinot ar 3,1 miljardiem pagājušajā gadā.

Shell apgalvo, ka uzņēmuma pārstrukturizēšanās programma nodrošinājusi izmaksu ietaupījumu 3,5 miljardu ASV dolāru apmērā, par sešiem mēnešiem ātrāk sasniedzot kompānijas nosprausto mērķi. Pārmaiņu rezultātā 7000 darbinieku jāpamet kompānija 18 mēnešus agrāk kā plānots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Shell «apraudāts» pāragri - dažas stacijas Rīgā darbu vēl turpina

Zane Atlāce - Bistere, 21.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji aprīlī vēstītajam, ka degvielas tirgotājs Shell jau otrreiz pārtraucis darbību Latvijā, trīs no kopumā 10 degvielas uzpildes stacijām(DUS) Rīgā darbību tomēr turpina, noskaidroja Db.lv.

Shell stacijas vēl aizvien darbojas Pārdaugavā, Mārupes un O.Vācieša ielu krustojumā, kā arī K.Ulmaņa gatvē. Vēl viena stacija turpinot darboties arī Deglava ielā. Ieeja degvielas stacijās ir slēgta, tā vietā norēķini iespējami caur lodziņu, veikalu plaukti ir diezgan patukši, veikalā iegādājami pārsvarā atspirdzinošie, kā arī alkoholiskie dzērieni, Āgenskalna stacijā novēroja Db.lv. Klientiem vienīgā iespēja ir norēķināties skaidrā naudā, jo bankas kartes un uzņēmuma bonusa kartes nedarbojas. Lai gan iespaids par biznesu Pārdaugavas stacijās radās visai nīkulīgs, uzrunātā pārdevēja anonīmi apgalvoja, ka nav dzirdētas runas par šo staciju slēgšanu tuvākajā laikā un darbs turpinoties kā ierasts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gazprom un Shell vienojas par globālu sadarbību

Lelde Petrāne, 01.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas gāzes monopolists Gazprom un naftas kompānija Royal Dutch Shell vienojušies paplašināt sadarbību Krievijā un pasaules enerģijas tirgos, ziņo BBC.

Gazprom tagad varētu piekļūt Shell projektiem citās valstīs.

Abi uzņēmumi arī plāno padziļināt sadarbību naftas un gāzes projektos Krievijas Rietumsibīrijā un Tālajos Austrumos.

2006.gadā Shell pārdeva Gazprom savu akciju kontrolpaketi Sahalīna-2 naftas un gāzes projektā, jo saskārās ar spiedienu no Krievijas amatpersonu puses. Valsts vides aģentūra draudēja vērsties tiesā pret Shell.

Rezultātā Gazprom ieguva 50% plus vienu akciju projektā, bet Shell daļa tika samazināta līdz 27,5%.

Taču pagājušajā gadā - ekonomiskās krīzes karstumā - Krievijas premjers Vladimirs Putins aicināja Shell piedalīties Sahalīna -3 un Sahalīna -4 gāzes projektos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rīgā atkal tiks atvērti Shell benzīntanki

Aļona Zandere, LETA, 06.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trest degvielas uzpildes stacijas (DUS) Rīgā pamazām pārtop par Shell zīmola benzīntankiem, Db.lv ziņo aculiecinieki.

No neoficiāliem, bet drošiem avotiem DB kļuvis zināms, ka līdz gada beigām Latvijā plānots atvērt 10 Shell zīmola DUS franšīzes. Izkārtnes jau nomainītas DUS Maskavas ielā un Kārļa Ulmaņa gatvē.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Stirāns Dienas Biznesam atzina, ka viņam nav informācijas par šādām izmaiņām degvielas tirgū.

M.Stirāns skaidroja, ka šāda līmeņa kompānijas pa vienai nemēdz ienākt ārvalstu degvielas tirgos, jo tām būtiski ir iegādāties lielāku staciju tīklu. Līdz ar to eksperts pieļāva, ka vēl nav pienācis īstais brīdis, lai kompānija izplatītu oficiālu paziņojumu.

Uzņēmuma Trest Oil pārstāvji no komentāriem pagaidām atturējās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cer uz Eiropas kravu pārvadātājiem; Latvijā gan tik drīz šo degvielu neredzēt, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

To sarunā ar Dienas Biznesu norāda SIA RT Services Baltics valdes loceklis Mārcis Krastiņš. Viņa vadītais uzņēmums veic Shell degvielas karšu tirdzniecību Baltijas valstīs, kā arī piedāvā transporta uzņēmumiem citu valstu ceļu lietošanas apmaksas ierīces. Pēc degvielas staciju tīkla pārdošanas 2002. gadā Shell Baltijas valstīs nav pārstāvēts ar savu kapitālu, bet darbību trijos virzienos veic ar licencēšanas un aģentu starpniecību. Ar Shell eļļu un smērvielu tirdzniecību, kā arī degvielas mazumtirdzniecību Latvijā nodarbojas citi uzņēmumi. RT Services Baltics birojos Latvijā un Lietuvā katrā ir trīs darbinieki.

Viens ir publiski paustie viedokļi, otrs – ko saka zinātne, trešais – kā beigu beigās notiek dzīvē, ‒ tā M. Krastiņš atbild uz jautājumu par to, cik tad ilgi vēl neatjaunojamo (fosilo) energoresursu pietiks, jo regulāri tiek spekulēts ar to, ka naftas krājumi iet uz beigām, un arvien vairāk uzsvars tiek likts uz atjaunojamajiem energoresursiem (saule, vējš). Neizskatās, ka tuvākajā nākotnē naftas krājumi varētu beigties. Tai pašā laikā nozares kompānijas, vēloties radīt pēc iespējas mazāku izmešu apjomu, plāno savu darbību ilgtermiņā, ņemot vērā cilvēka darbības ietekmi uz globālo sasilšanu un sabiedrības viedokli attiecībā uz resursiem. Līdz ar to ir redzama liela kustība gāzes virzienā, «jo tā šajā ziņā atbilst visiem jauno enerģiju sapņiem». Proti, gāze ir komerciāli izdevīga un viegli transportējama, tai pašā laikā tā ir videi un sabiedrībai kopumā draudzīgāka nekā, piemēram, ogles. Tomēr arī naftas lomas mazināšanās nākotnē neesot paredzama, jo tā ir kā izejviela ķīmijas rūpniecībai. Droši vien, ka arī turpmāk varēs dzirdēt stāstus, ka tūlīt viss beigsies, taču tehnoloģijas mainās, piemēram, slānekļa gāzes ieguve nu ir milzīga industrija ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados degvielas tirgus Latvijā piedzīvojis vērienīgas pārmaiņas, un nekas neliecina, ka nākotnē situācija varētu kļūt rāmāka, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pērn degvielas mazumtirdzniecībā darbojās 121 komersants. Kaut gan lielie tirgotāji ar zināmu intensitāti pārņem mazos spēlētājus, to skaits tik mazam tirgum kā Latvijai joprojām ir liels. Arī šajā nozarē apvienošanās notiek visai piņķerīgi, un ir pietiekami sarežgīti saprast, kurš kuru nopircis, pārpircis vai kam pievienojies. Prātu jauc arī degvielas uzpildes staciju (DUS) nosaukumi, kas vidē nomainīti tiek lēni. Piemēram, lielākā nozares komersanta Statoil juridiskais nosaukums jau vairākus mēnešus ir Circle K Latvia.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas mazumtirdzniecības zīmols Shell šodien atvēris divas pirmās degvielas uzpildes stacijas Latvijā.

Abas stacijas atrodas galvaspilsētā Rīgā, intensīvas satiksmes punktos Dārzciema ielā 127 un Maskavas ielā 293a. Šīs jaunās stacijas ir pirmās un vienīgās Shell mazumtirdzniecības vietas, kas darbojas Baltijas valstīs, kā arī pirmās no 10 stacijām, kuras plānots Latvijā atvērt līdz gada beigām.

Jaunajās stacijās Shell saviem klientiem piedāvās importēto degvielu Shell V-Power.

Royal Dutch Shell plc izveidots Anglijā un Velsā, tā galvenā pārstāvniecība atrodas Hāgā, un uzņēmuma akcijas iekļautas Londonas, Amsterdamas un Ņujorkas akciju biržās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai Royal Dutch Shell piederoša naftas platforma cietusi avāriju Aļaskas piekrastē. Uz platformas kopumā ir 526,2 tūkstoši litru dīzeļdegvielas un 45 tūkstoši litri smēreļļu, tādējādi raisot bažas par ekoloģiskas katastrofas iespējamību reģionā.

ASV krasta apsardze norāda, ka pagaidām nav konstatēta degvielas noplūde apkārtējā vidē, tomēr reģionā ieradušies vides speciālisti un glābšanas dienestu darbinieki, lai sekotu līdzi situācijas attīstībai.

Naftas ieguves platforma Kulluk paredzēta darbam Arktiskajos ūdeņos. Otrdien notika tās transportēšana, taču vētras dēļ pārtrūka troses, ar kuru platforma bija savienota ar velkoni. Naftas platforma jūrā sāka dreifēt līdz viļņi to izskaloja krastā, Kodiakas salā, vēsta Reuters. Platformas apkalpi izdevies veiksmīgi evakuēt. Pagaidām nav skaidrs, kāpēc platforma tikusi transportēta spēcīgas vētras apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielie darījumi industrijā mēdz apmēram sakrist ar naftas cenas zemākajiem līmeņiem , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Nīderlandiešu un britu Shell piedāvājums pārpirkt britu BG Group ir tieši šāds piemērs – ka līdz ar naftas cenas kritumu arī kārotās kompānijas vērtība beidzot ir tāda, ka no kārdinājuma atturēties vairs nevar. Paredzamā darījuma vērtība tiek lēsta 70 miljrd USD apmērā. Vēsturiski šādi lieli darījumi ir iezīmējuši brīžus, kad naftas cenas tuvojas maksimālajai apakšējai robežai, spriež Bloomberg.

Ilgā cerēšanās

Naftas un gāzes kompāniju BG, kurai ir viena no lielākajām sašķidrinātās dabasgāzes (LNF) tankeru flotēm pasaulē, Shell ir lencis jau vismaz pārdesmit gadus, raksta Financial Times. Atturība pret piedāvājuma izteikšanu aizvien bijusi augstā cena. Straujais naftas cenu kritums pērn un arī šogad radījis labvēlīgus apstākļus sen cerētajam darījumam, telekonferencē ar žurnālistiem sacījis Shell vadītājs Bens van Bērdens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas uzņēmums "Lukoil" iegādājies Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānijas "Shell" struktūrvienību "Shell Neft", kas Krievijā pārvalda degvielas uzpildes stacijas, teikts ceturtdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

"Lukoil" sīkāku informācija par šo darījumu neizpauž.

"Shell Neft" Krievijā pārvalda 411 degvielas uzpildes stacijas un nodarbina vairāk nekā 350 cilvēkus.

"Shell" februāra izskaņā paziņoja, ka pārdos savas daļas visos kopprojektos ar Krievijas dabasgāzes koncernu "Gazprom".

Tolaik uzņēmums vēstīja, ka šo kopprojektu vērtība veido aptuveni trīs miljardus dolāru.

Savukārt marta sākumā "Shell" paziņoja, ka pārtrauks iegādāties Krievijas naftu un dabasgāzi, kā arī valstī slēgs degvielas uzpildes stacijas, pārtrauks aviācijas degvielas piegādi un citas aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

VIDEO: Shell paviljonā uzsvars uz «zaļajām» tehnoloģijām

Dienas Bizness, 19.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas korporācijas Shell paviljons ir veidots saskaņā ar izstādes vadmotīvu «Nākotnes enerģija» un apmeklētājiem piedāvā ieskatu dažādos alternatīvās enerģijas ieguves veidos.

Lai arī kompānijas pamata darbības virziens ir naftas ieguve un pārstrāde, tā intensīvi iegulda finanšu līdzekļus jaunu un inovatīvu enerģijas avotu izpētei. Shell ir viens no lielākajiem Kazahstānas investoriem, kas gadu laikā ir ieguldījis aptuveni 13 miljardus eiro.

Shell paviljons ir sadalīts vairākās izstāžu zālēs, kur apmeklētāji tiek iepazīstināti ar videi draudzīgas enerģijas veidiem. Pirmais stends ir veltīts saules enerģijai, kas katru dienu nodrošina dzīvību uz zemes. Lai pasauli pilnībā nodrošinātu ar saules enerģiju, būtu nepieciešams uzstādīt saules paneļus 497 kvadrātkilometru platībā, salīdzinājumam - Spānijas teritorija aizņem nepilnus 506 kvadrātkilometrus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu-holandiešu kompānija gādā, lai eirozonas ļaunākā scenārija gadījumā «kājas būtu sausumā».

Naftas un gāzes kompānijas nodoms 15 miljardus dolāru savas naudas no Eiropas pārcelt uz ASV, par ko ziņo The Times, ir sevišķi uzskatāms piemērs naudas «bēgšanai» no Eiropas.

Tendence «raut laukā» naudu no nestabilāko eirozonas valstu bankām nav jaunums, tomēr Shell nodoms uzkrājumus glabāt drīzāk ASV parādzīmēs un kontos ir ievērojams gadījums, kad šādi rīkojas vesela korporācija. Kompānijas galvenais finansists Saimons Henrijs britu laikrakstam saka, ka Shell šādi mazina savu pakļautību kredītriskam Eiropas krīzes visvairāk skartajās ekonomikās un rēķinās ar augstāku cenu savam biznesam eirozonas dienvidu perifērijā. Eiropas ekonomikas buksēšanas dēļ kompānijai šā gada otrajā ceturksnī gada griezumā bijusi par 13% mazāka peļņa, ziņo Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizācija Amnesty Internetional (AI) nosodījusi britu laikrakstu Financial Times par atteikumu savā izdevumā publicēt naftas un dabasgāzes kompānijas Shell antireklāmu, liecina paziņojums AI mājaslapā.

Reklāmai Financial Times vajadzēja parādīties šā gada 18. maijā, kas ir tieši pirms ikgadējās Shell vadības sanāksmes Londonā.

AI veidotā antireklāma aicina vērst uzmanību uz situāciju Nigērijā, kur iedzīvotāji spiesti dzert netīru ūdeni, ko piesārņo Nigēras upē noplūdusī nafta. Ar naftas ieguvi Nigēras deltā nodarbojas vairākas kompānijas, to skaitā arī Shell.

AI veidotajā reklāmā redzama glāze vīnam, kurā ieliets ūdens, kas piesārņots ar naftu. Attēlu papildina uzraksts - «Kamēr Shell paceļ tostu par 9,8 miljardu dolāru peļņu, Nigērijas iedzīvotāji dzer piesārņotu ūdeni».

AI norāda, ka, pretēji Financial Times rīcībai, izdevumi The Metro un The Evening Standard šai reklāmai ir atraduši vietu savos izdevumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dubultojusies Royal Dutch Shell peļņa

Jānis Šķupelis, 27.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien ļoti labus rezultātus publicēja naftas pārstrādes milzis Royal Dutch Shell. Kompānija atklāja, ka tās peļņa šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn vairāk nekā dubultojusies un pieaugusi līdz 6,98 miljardiem ASV dolāru. Savukārt Shell apgrozījums trešajā ceturksnī sasniedzis 123,41 miljardus dolāru.

Analītiķi pirms tam gaidīja, ka kompānijas peļņa būs nedaudz mazāka – 6,6 miljardi USD.

Shell labos peļņas rādītājus stimulējušas augstās naftas un gāzes cenas, informē kompānija. «Japānas zemestrīces dēļ tika slēgtas daudzas atomelektrostacijas, kas ir jūtami palielinājis pieprasījumu pēc dabasgāzes, sevišķi sašķidrinātās dabasgāzes,» skaidro kompānijas vadība.

Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cena šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar gadu iepriekš, bija par 46% augstāka. Savukārt Apvienotās Karalistes dabasgāzes cena pieaugusi par 33%, ziņo Bloomberg.

Valdot šādam fonam, šodien Royal Dutch Shell A kategorijas akcijas cena Londonas biržā pieauga par 1,5% līdz 2286 sterliņu mārciņu atzīmei. Šogad kompānijas akcijas cena ir palielinājusies par vairāk nekā 7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Royal Dutch Shell plāno pārcelt nodokļu rezidenci un mainīt nosaukumu

LETA--DPA, 15.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija "Royal Dutch Shell" pirmdien paziņoja par vērienīgu restrukturizāciju, kas paredz nosaukumā likvidēt pirmos divus vārdus un pārcelt savu nodokļu rezidenci no Nīderlandes uz Lielbritāniju.

"Royal Dutch Shell" norāda, ka turpmāk padomes sēdes notiks Lielbritānijā, un šajā valstī bāzēsies arī uzņēmuma vadītāji un finanšu bosi.

Vienlaikus kompānija savā nosaukumā likvidēs vārdus "Royal Dutch", un turpmāk uzņēmumu sauks vienkārši "Shell".

Tāpat uzņēmums plāno atcelt tā nedaudz mulsinošu struktūru ar divu klašu akcijām. Šobrīd Londonas biržā akcionāri var iegādāties A vai B klases akcijas.

Akcionāri par šo restrukturizācijas plānu balsos nākamajā mēnesī.

Nīderlandes valdība paziņojusi, ka to šis "Royal Dutch Shell" paziņojums ir nepatīkami pārsteidzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP akcijas cena sešu mēnešu augstākajā līmenī

Ritvars Bīders, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas naftas kompānijas BP akcijas cena sasniegusi pēdējo sešu mēnešu augstāko atzīmi pēc tam, kad laikraksts The Daily Mail publicēja informāciju, ka konkurents Rotal Dutch Shell apsvēris BP pārņemšanu laikā, kad BP cīnījās ar naftas noplūdi Meksikas līcī, vēsta Reuters.

4. janvāra tirdzniecības sesijas laikā BP akcijas cena bija palielinājusies par 5% līdz 488,85 pensiem.

Akcijas cenas palielināšanos veicināja The Daily Mail publikācija, kas atklāj, ka naftas noplūdes laikā Meksikas līcī kompānija Royal Dutch Shell apsvēra iespēju pārpirkt BP, taču šādu plānu aizkavēja Shell bažas par to, ka līdz ar BP kompānijai būtu jāpārņem arī visas saistības ar naftas noplūdi, kas atzīta par līdz šim pasaulē lielāko šāda veida katastrofu.

Pozitīvu iespaidu uz BP akcijas cenu atstāja arī 2010. gada decembra beigās izskanējusī informācija, ka ekonomisko zaudējumu segšanai būtu vien nepieciešama puse no līdzekļiem speciālajā BP izveidotajā fondā, kurā zaudējumu segšanai atlikti kopumā 20 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Shell peļņa krīt par 73%

, 29.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānija Royal Dutch Shell šī gada trešajā ceturksnī strādājusi ar 3 miljardu ASV dolāru lielu peļņu, kas ir par 73% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, ziņo BBC.

Shell norāda, ka arī turpmāk, visticamāk, gaidāma peļņas samazināšanās. «Mēs nesagaidām strauju situācijas uzlabošanos,» norāda Shell izpilddirektors Pīters Vosers (Peter Voser).

Shell norāda, ka ražošanas apjomi šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, ir līdzīgi. Atšķirība ir tā, ka pērn trešā ceturkšņa sākumā naftas cena bija 147 ASD dolāri par barelu, bet šogad vismaz uz pusi mazāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Shell peldlīdzeklis Prelude, kurš ir garāks par 381 metru augsto Empire State Building, pirmo reizi ielaists ūdenī, ziņo pasaules mediji.

Vairāk nekā 600 tūkstošus tonnu smagā Prelude savu pirmo «peldi» piedzīvoja Dienvidkorejā. Peldlīdzeklis uzbūvēts, lai, sākot no 2017. gada, palīdzētu Shell dabasgāzes ieguvē. Paredzēts, ka peldlīdzeklis tiks izmantots vismaz 25 gadu garumā Austrālijas ziemeļrietumu krastos. Šajā teritorijā laikā no novembra līdz aprīlim nereta parādība ir cikloni, taču Prelude ir piemērota arī šādiem laikapstākļiem.

Lai arī Prelude izskats līdzinās kuģim, tomēr tā to dēvēt nebūtu precīzi, jo, lai Prelude nonāktu galamērķī, to līdz tam ir jāaizvelk ar cita kuģa palīdzību, ziņo BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija "Shell" otrdien paziņoja, ka pārtrauks iegādāties Krievijas naftu un dabasgāzi.

Uzņēmums arī paziņojis, ka valstī slēgs degvielas uzpildes stacijas, pārtrauks aviācijas degvielas piegādi un citas aktivitātes saistībā ar starptautiskajiem aicinājumiem uzņēmumiem saraut attiecības ar Maskavu Ukrainas kara dēļ.

"Shell" norāda, ka no Krievijas pārtrauks pirkt visa veida ogļūdeņražus, tostarp jēlnaftu, naftas produktus, dabasgāzi un sašķidrināto dabasgāzi.

Šāds lēmums pieņemts dažas dienas pēc tam, kad Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba kritizēja "Shell" par to, ka tā turpina iegādāties Krievijas naftu.

Uzņēmuma vadītājs Bens van Beurdens atvainojies par šādu kompānijas rīcību.

Kā vēstīts, "Shell" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pārdos savas daļas visos kopprojektos ar Krievijas dabasgāzes koncernu "Gazprom".

Komentāri

Pievienot komentāru