Sabiedrība

Silenieks: zināju, ka eksperimentā izmantotā kompānija Applieds Technology nepastāv

Lelde Petrāne, 20.10.2011

Jaunākais izdevums

Gāju uz interviju ar skaidru redzējumu – zināju, ka tāda kompānija nav. «Gaidīju, ko piedāvās,» pēc publikācijas laikrakstā Diena, kurā tiek vēstīts, ka viņš piekritis sadarboties ar kādu IT kompāniju, kā arī tās ziedojumam partijai 30 000 latu apmērā apmaiņā pret pasūtījuma nodrošināšanu, portālam diena.lv skaidro Viesturs Silenieks (Zaļo un zemnieku savienība).

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Pēc eksperimenta politiķi apgalvo, ka neko nepareizu nav teikuši

Lelde Petrāne, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākums no laikraksta Diena eksperimentā iesaistītajiem politiķiem, kuriem tika piedāvāts ziedojums partijai apmaiņā pret uzvaru valsts iepirkuma konkursā, pēc eksperimenta rezultātu publicēšanas apgalvo, ka jau tā norises laikā viņiem radušās nelabas aizdomas.

Viņi turklāt uzskata, ka viņu teiktais interpretēts nepareizi. Arī politiķu partijas attaisno kolēģu neviennozīmīgo rīcību, šodien raksta laikraksts.

Ziedosim 30 tūkstošus latu. Vēlāk jums mums jāpalīdz tikt pie kāda valsts pasūtījuma informācijas tehnoloģiju (IT) jomā. Ar šādu uzstādījumu un fiktīvu personu laikraksts Diena, maskējoties aiz izdomātas amerikāņu IT kompānijas Applieds Technology, devies pie partiju pārstāvjiem.

Un, lai gan publiski vienmēr pausts, ka partijas šādi nopirkt nevar, izrādījies - var gan. Tikai divas no pašlaik esošā Saeimas piecnieka, proti, Zatlera Reformu partija un Nacionālā apvienība, devušas nepārprotamu atbildi, ka šāds ceļš pie tām ir slēgts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Partijas neatsaka ziedojumam apmaiņā pret pasūtījuma nodrošināšanu

Lelde Petrāne, 20.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziedosim 30 tūkstošus latu. Vēlāk jums mums jāpalīdz tikt pie kāda valsts pasūtījuma informācijas tehnoloģiju (IT) jomā. Ar šādu uzstādījumu un fiktīvu personu laikraksts Diena, maskējoties aiz izdomātas amerikāņu IT kompānijas Applieds Technology, devies pie partiju pārstāvjiem.

Un, lai gan publiski vienmēr pausts, ka partijas šādi nopirkt nevar, izrādījies - var gan.

Tikai divas no pašlaik esošā Saeimas piecnieka, proti, Zatlera Reformu partija un Nacionālā apvienība, devušas nepārprotamu atbildi, ka šāds ceļš pie tām ir slēgts. Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Viesturs Silenieks bijis gatavs visdažādākajai sadarbībai, pat neesot valdībā, jo kontakti ministrijās jau paliekot.

Diena šo eksperimentu sākusi pirms 11. Saeimas vēlēšanām, taču vairāku partiju pārstāvji bijuši aizņemti ar priekšvēlēšanu laiku, tāpēc eksperiments ievilcies arī pēc vēlēšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rīgā velo infrastruktūru plāno attīstīt; svarīgākais - vienots tīklojums

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 11.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopumā Rīgā izbūvēti velo ceļi 50 kilometru garumā, savukārt pērn ieviestas pirmās velo joslas Dzirnavu, Elizabetes un Lāčplēša ielās, portālu db.lv informēja Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikāciju speciāliste Ilze Dišlere.

Pagājušā gada nogalē arī izbūvēta speciāla nobrauktuve velobraucējiem no Akmens tilta un velo ceļš Vecmīlgrāvis – Vecāķi.

Students Artūrs Buzijans, kurš Rīgā aktīvi pārvietojas ar velosipēdu, dalās pieredzē ar db.lv: «No sākuma, kad velo joslas uztaisīja, man šķita forši, ka tās ir, bet tajā pašā laikā es brīnījos, vai vispār kāds pa tām bija pabraucis. Brīžiem tās bija nebraucamā stāvoklī. Tādas bedres gar sāniem, ka jābrauc iekšā mašīnu joslā. Ar laiku sāka lāpīt bedres un tagad ir diezgan labi.»

«Latviešu valoda ir ļoti veiksmīga ar to, ka brauktuve ir braukšanai un ietve - iešanai. Ar velosipēdu brauc, tāpēc ar braucamo uz ietves nav ko rādīties,» db.lv norāda Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas zinātnieki līdzdarbosies CMS eksperimentā, kas saistīts ar CERN Lielo hadronu paātrinātāju

Žanete Hāka, 11.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija līdzdarbosies CMS (The Compact Muon Solenoid) eksperimentā un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes konsorcijs kļuvis par CMS biedru, tā aizvadītajā nedēļā lēma CMS eksperimenta Sadarbības padome.

Tas Latvijas zinātniekiem paver iespējas tieši iesaistīties pasaules līmeņa zinātniskajā eksperimentā, līdzvērtīgi sadarbojoties ar pasaules spēcīgākajiem zinātniekiem.

CMS eksperiments ir viens no četriem eksperimentiem, kas saistīti ar CERN (Eiropas Kodolpētniecības centra) Lielo hadronu paātrinātāju, un tā mērķis ir novērot un fiksēt jaunus fizikas fenomenus. Viens no plašāk zināmajiem šādiem atklājumiem ir Higsa bozons. CMS eksperimentā piedalās vairāk nekā 4000 fiziķu, inženieru un datorzinātņu speciālistu no vairāk nekā 40 valstīm un 200 zinātniskajiem institūtiem.

«Latvijas dalība CMS eksperimentā ir būtisks solis virzībai uz CERN dalībvalsts statusu, kas ir Latvijas valdības dienas kārtībā, – ir izpildīts viens no «ceļa kartes» svarīgiem punktiem. Nākamais solis ir oficiāls CMS eksperimenta Sadarbības padomes paziņojums Latvijas izglītības un zinātnes ministram un saprašanās memoranda parakstīšana. Uzaicinājums Latvijai iesaistīties CMS eksperimentā ir ilgstošas sagatavošanās, pārrunu un savas varēšanas pierādīšanas rezultāts,» uzsver RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors un CERN zinātniskais līdzstrādnieks profesors Toms Torims. Iesaistīšanās eksperimentā noritējusi ar aktīvu Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem investīciju kompānijas AS "Baltic Technology Ventures" darbībā piemērojusi soda naudu, teikts "Baltic Technology Ventures" paziņojumā biržai "Nasdarq Riga".

"Baltic Technology Ventures" vadība un tās patiesais labuma guvējs 7.septembrī saņēmis paziņojumu no FKTK par iespējamo Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.596/2014 pārkāpumu, uzliekot naudas sodu attiecīgi 50 000 eiro un 66 694,31 eiro apmērā, kā arī, nosakot sankcijas, kas saistītas ar "Baltic Technology Ventures" akciju kotēšanu biržas atternatīvajā tirgū "First North".

""Baltic Technology Ventures" vadība nepiekrīt šim lēmumam un plāno to apstrīdēt. Tikmēr mēs centīsimies sadarboties ar regulatoru un biržu, lai nodrošinātu, ka "Baltic Technology Ventures" investoriem netiek nodarīts kaitējums," norādīts paziņojumā.

"Baltic Technology Ventures" reģistrēta 2013.gada aprīlī, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,406 miljoni eiro. "Baltic Technology Ventures" lielākais īpašnieks ir Kipras uzņēmums "SSE Baltic Opportunities Limited" (99%). Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir ASV pilsonis Jevgēņijs Zolotarevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Kas ieguva un kas zaudēja, slēdzot Rīgas ielas autosatiksmei

Lelde Petrāne, 05.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Marta pirmajā sestdienā, 7.martā, satiksmei tiks slēgts Ģertrūdes ielas posms – no Brīvības ielas līdz Čaka ielai. Izvērtējot līdzšinējos eksperimenta rezultātus ar Tērbatas ielu un Blaumaņa ielu secināts, ka tie vērtējami pozitīvi, bet vēl nav iespējams izvēlēties vienu konkrētu pilsētas ielu, kur šo ieceri īstenot ilgtermiņā.

"Pateicoties nevalstiskajām organizācijām, Blaumaņa iela izskatījās ļoti interesanta un radoša – daudz vairāk nekā Tērbatas iela, pat neskatoties uz sliktāku laiku. Tas nozīmē, ka mēs ejam uz priekšu un martā Ģertrūdes iela apmeklētājiem būs vēl interesantāka. Protams, joprojām ir lietas, kas ir jāuzlabo un mēs pie tā strādājam," komentē Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Arī Blaumaņa ielas eksperimenta laikā apvienība "Pilsēta cilvēkiem" veica aptaujas un satiksmes monitoringu. Arhitekts un antropologs Matīss Šteinerts norādīja, ka vērā ņemams ir fakts, ka vēl sliktākos laikapstākļos kā bija Tērbatas ielas eksperimenta laikā, cilvēki bija gatavi nākt uz Blaumaņa ielu un dienas sākumā cilvēku skaits bijis pat lielāks nekā Tērbatas ielā tajā pašā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Zolitūdes lielveikala Maxima konstrukcijas brucināšanas eksperiments - pirmās fotogrāfijas

LETA, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas eksperimenta galvenais mērķis ir iegūt zinātniskus datus, kurus izmantos eksperti galīgajā ekspertīzes slēdzienā, šodien žurnālistiem atzina Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andrejs Grišins.

Kā atzina Grišins, pašlaik viss notiek pēc iepriekš izstrādāta scenārija. Eksperimentā noslēgusies pasīvās diagnostikas stadija, un sāksies aktīvās daļas pirmais posms. Tas izpaudīsies, kopnes nolaižot dažus centimetrus zemāk un ekspertiem turpinot testēt, kā uzvedīsies kopnes. Policijas darbinieks paredz, ka šī eksperimenta fāze varētu ilgt divas līdz trīs stundas.

Pēc kopņu nolaišanas zemāk ar ūdeni tiks piepildīts baseins, kas kā konstrukcija atrodas uz sabrukušās ēkas jumta. Policija prezumē, ka ūdens masa radīs labvēlīgus apstākļus konstrukciju sabrukšanai. Cik ilgu laiku prasīs konstrukcijas sabrukšana, Grišins nevarēja noteikt, norādot, ka steiga šajā eksperimentā nav policijas sabiedrotais, jo galvenais ir rezultāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Silenieks: jaunā valdes locekle būs ieguvums

Egons Mudulis, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Silenieks (ZZS) uzskata, ka Ingas Antānes (ZRP) interešu konflikts veicinās Krievu salas projekta virzību.

Valstij un Iepirkumu uzraudzības birojam nu būs iemesls teikt, ka desmitiem miljonu vērtajā konkursā par ostas aktivitāšu pārcelšanu no centra uz Krievu salu Rīgas brīvostas valdei ir interešu konflikts, jo jaunieceltā brīvostas valdes locekle strādājusi par zvērinātu advokāti zvērinātu advokātu birojā Triniti, kas pārstāvēja Vācijas uzņēmumu Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft iepirkuma konkursā. Tādējādi nebūšot vairs pamata apšaubīt uzvarētāja tiesības slēgt līgumu. Pati Antāne gan norāda, ka ar šo lietu strādājuši kolēģi, un viņa ar to nav saistīta.

Jau vēstīts, ka Silenieks tika atbrīvots no amata saistība ar balsojumu par Spilves pļavu zemes gabala iecerēto iznomāšanu firmai, kuras īpašnieks daļēji ir Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Vaicāts, ar ko šobrīd nodarbojas, Silenieks sacīja, ka turpina darbu citās ostās, piemēram, Mērsragā, un šo jomu pamest negrasās, tāpat ir iesaistīts citos projektos. Šobrīd viņam zvanot gan ostu uzņēmēji, gan ar šo jomu saistīti cilvēki un izsakot gan nožēlu par viņa atbrīvošanu, gan dažādus piedāvājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Karš ir nevis ar mašīnām, bet ar gājējiem,» secina Latvijas riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks, norādot, ka, pēc apdrošinātāju datiem, 80% negadījumu ar riteņbraucējiem notiek uz ietves.

Intervijā laikrakstam Diena V. Silenieks norāda, ka pēc būtības nav pareizi, ka cilvēki ar velosipēdu brauc pa ietvi. «Tas ir transporta līdzeklis. Diemžēl velo infrastruktūru visā Latvijā turpina būvēt tieši uz gājēju rēķina – ar līniju sadalot ietvi divās daļās un nosaucot to par gājēju un riteņbraucēju celiņu,» sūkstās Latvijas riteņbraucēju apvienības vadītājs.

«2014. gads būs tāds kā lūzuma periods. Galvaspilsētas vadība pateikusi publiski: būs velojoslas. Toma Kokina arhitektu birojs jau šobrīd projektē to izvietojumu vairākās Rīgas centra ielās – Brīvības, Stabu, Elizabetes, Dzirnavu, Bruņinieku, Lāčplēša, iespējams, arī Avotu ielā. Tas nozīmē, ka pilsētas centrālajā daļā būs daudz vairāk vietas riteņbraucējiem, nenoliedzami mazāk – mašīnām,» stāstīja V. Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Marsa misija «atgriežas» atpakaļ

Jānis Rancāns, 04.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas galvaspilsētā Maskavā noslēdzies eksperiments, kura ietvaros starptautiska komanda vairāk nekā gadu pavadīja ieslēgta eksperimentālā modulī, lai pārbaudītu ietekmi kādu uz cilvēku ķermeni un psihi varētu atstāt reāla došanās uz Marsu.

Piektdien no moduļa tika izlaisti visi seši eksperimenta dalībnieki, kuri izskatījušies bāli, bet dzīvespriecīgi, raksta britu laikraksts The Guardian.

Eksperiments Mars500 tika uzsākts pirms aptuveni astoņpadsmit mēnešiem un tā laikā bija plānots noskaidrot, kā cilvēka ķermenis un prāts reaģēs potenciālā kosmosa lidojuma laikā uz Marsu. Eksperimentā piedalījās trīs krievi, francūzis, ķīnietis un itālis.

Projekta laikā tika simulēta kosmosa kuģa lidošana uz Marsu, kas ilgtu aptuveni sešus mēnešus, izpētes darbi uz Marsa un atgriešanās atpakaļ uz Zemes. Eksperimenta iekārtas un «astronautu» apdzīvotie moduļi izmaksāja 15 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 1. decembrī, oficiāli sācies A. Čaka ielas pagaidu velojoslu eksperiments, kas turpināsies līdz nākamā gada 1. aprīlim, informē Rīgas dome.

Eksperimenta mērķis ir veikt satiksmes kustības un iedzīvotāju apmierinātības mērījumus, lai pavasarī pieņemtu datos un mērījumos balstītu lēmumu par pastāvīgas veloinfrastruktūras izveidi A. Čaka ielā.

Ar velojoslām Čaka ielā eksperimentēs no decembra līdz aprīlim 

Eksperimentālā kārtā Marijas un Aleksandra Čaka ielā tiks ieviestas pagaidu velojoslas, tā...

“A. Čaka ielas eksperimenta mērķis nav pretnostatīt satiksmes dalībniekus, bet atdzīvināt Rīgas centru. Ja mēs nepadarīsim vidi Rīgā cilvēkiem draudzīgāku, tad iedzīvotāju skaits turpinās samazināties. Ir svarīgi saprast to, ka runa nav tikai par veloceliņiem, bet par visu pilsētvidi kopumā – tur, kur ir intensīva satiksme, tur ir maz cilvēku, bet kur maz cilvēku, tur nav iespējas attīstīties veikaliņiem, kafejnīcām un citai mazajai uzņēmējdarbībai. Šis ir tikai pirmais pieturpunkts plašākā ielas un pilsētvides uzlabošanas darbu sarakstā. Nākamā gada budžetā tiks paredzēti līdzekļi, lai uz A. Čaka ielas tiktu izvietoti soliņi, koki un veikti citi labiekārtošanas darbi. Mums šī iela ir jāpadara ne tikai funkcionāli ērta, bet arī vizuāli pievilcīga,” sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis.

Lielākie miljoni satiksmes infrastruktūrai 

Rīgas domes Budžeta komisija 14. janvārī izskatīja pilsētas 2020. gada budžeta projektu,...

“Šobrīd svarīgākais ir izzināt iedzīvotāju viedokļus, tai skaitā, arī gājēju viedokļus, kas, pateicoties velojoslu eksperimentam, ir ieguvuši no riteņbraucējiem un elektroskrejriteņiem brīvas ietves. Nākamā prioritāte būs sabiedriskā transporta kustības grafika izpēte un eksperimenta norises ietekme uz to. Ar nepacietību gaidu iedzīvotāju aptaujas datus, lai varētu pieņemt labāko lēmumu ielas attīstībai,” pauda Satiksmes un transporta komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks, īpaši aicinot visus satiksmes dalībniekus būt iecietīgiem eksperimenta laikā.

“Satiksmes departaments visā A. Čaka ielas garumā jau ir pabeidzis brauktuves asfaltbetona seguma atjaunošanas darbus un nomainījis ietvju segumu, kā arī ļoti īsā laikā ir izveidojis pagaidu velojoslas un veicis visus nepieciešamos priekšdarbus, lai četru mēnešu garumā iegūtu datus un mērījumus par pagaidu velojoslu ietekmi uz satiksmes intensitāti gan šajā, gan citās ielās. Eksperimenta laikā sadarbībā ar “Rīgas satiksmi” tiks mērīta sabiedriskā transporta kustība un pasažieru dinamika. Tāpat tiks monitorēts ceļu satiksmes negadījumu skaits, velobraucēju skaits, kā arī veikti iedzīvotāju apmierinātības, trokšņu un gaisa kvalitātes mērījumi,” par eksperimenta norisi stāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs.

Eksperiments ilgs četrus mēnešus – līdz 2021. gada 1. aprīlim, kad, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, tiks pieņemts lēmums par pastāvīgas veloinfrastruktūras izveidi A. Čaka ielā.

Tāpat nākamajā būvniecības sezonā visā ielas garumā tiks veikti labiekārtošanas darbi – iestādīti koki, uzstādīti velostatīvi, soliņi un puķu kastes, tādējādi ielu padarot pievilcīgāku un iedzīvotājiem draudzīgāku.

Tāpat Satiksmes departaments informē, ka A. Čaka ielā turpināsies darbs arī pie satiksmes organizācijas pilnveidošanas, lai iespējami mazinātu sastrēgumu veidošanos pīķa stundās. Tranzītam iespējams izmantot alternatīvos ceļus, piemēram, braucot no Daugavas puses maršrutā: Satekles - Valmieras ielas, Merķeļa - Brīvības - Pērnavas, Krasta - Dienvidu tilts - Piedrujas – Braslas iela vai, braucot no Purvciema puses, maršrutā: Braslas - Piedrujas - Dienvidu tilts - Krasta, Pērnavas - Senču - Zirņu - Kr.Valdemāra (Skanstes) iela.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien sākušies sabrukušās Maxima ēkas eksperimenta sagatavošanās darbi – uz ēkas nesabrukušās daļas jumta ir uzstādīti divi baseini, kā arī viscaur ēkai izvietotas mērierīces, ar kurām tiks fiksētas izmaiņas, kas radīsies eksperimenta laikā, informē Valsts policija.

Tāpat drīzumā konstrukciju kopnes tiks atbrīvotas no esošajiem stiprinājumiem, nolaižot tos par dažiem centimetriem zemāk, līdz ar to kopnēm būs jātur savs un jumta svars.

Līdz ar kopņu atbrīvošanu notikuma vietā visu laiku tiek veikti mērījumi, lai konstatētu, vai manāmas jebkādas izmaiņas konstrukciju stāvoklī. Ja būs nepieciešams, tad rīt plānota slogošana, kuras laikā uzstādītie baseini tiks pildīti ar ūdeni līdz brīdim, kad konstrukcija neizturēs spiedienu.

Visa procesa laikā nemitīgi tiek veikti mērījumi un monitorēta notikumu gaita – eksperimenta vietā ir uzstādīta dažāda veida zinātniskā tehnika. Jāņem vērā, ka eksperimenta laikā ļoti svarīga ir katra detaļa, tādēļ process ir ļoti lēns, skaidro policijas pārstāvji. Tā kā šobrīd nav zināma precīza kopņu nestspēja ir grūti prognozēt, kad eksperiments noslēgsies, taču jāņem vērā, ka tas var ieilgt pat līdz trešdienai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Zolitūdes lietā piesaistītie eksperti šodien turpinās izmeklēšanas eksperimentu. Policija gan neprognozē, kurā brīdī slogošanas laikā sagruvušā lielveikala Maxima konstrukcijas neizturēs spiedienu un varētu sagrūt, informē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Eksperimentā vakar sākts atbrīvot jau nostiprinātās konstrukciju kopnes, tad tās tiks slogotas, un paralēli visu laiku tiek veikti mērījumi, lai konstatētu izmaiņas kopņu nestspējā. Eksperiments varētu ilgt pat līdz trešdienai.

Vakar jau ir sākušies eksperimenta sagatavošanās darbi - uz ēkas nesabrukušās daļas jumta ir uzstādīti divi baseini, kā arī viscaur ēkai izvietotas mērierīces, ar kurām tiks fiksētas izmaiņas, kas radīsies eksperimenta laikā. Tāpat drīzumā konstrukciju kopnes tiks atbrīvotas no esošajiem stiprinājumiem, nolaižot tos par dažiem centimetriem zemāk, līdz ar to kopnēm būs jātur savs un jumta svars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Silenieks: vāji politiķi kautrējas pateikt to, ko dara

Ritvars Bīders, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es domāju, ka agrāk bija gļēvi politiķi, kas baidījās pateikt: «Jā, mēs liekam savējo, lai mēs panāktu savu ietekmi»,» saka bijušais Rīgas brīvostas valdes loceklis Viesturs Silenieks (ZZS).

«Ja mēs skatāmies Amerikas piemēru, tajā brīdī, kad mainījās prezidents, visi vēstnieki atkāpjas – vispār nav jautājumu, tā tas ir. Nevis viņus atceļ, bet viņi paši atkāpjas, jo nāk jauna politiskā vara ar jauniem uzstādījumiem, un, lai varētu šo varu realizēt, vajag savus cilvēkus, kuriem tu uzticies. Tas ir normāli,» savu nostāju skaidro Silenieks.

Viņš skaidro, ka politiskā vara uzņēmumā dažkārt «ir ļoti laba, jo tev ir tiešais kontakts ar ministru, ar ministriju, ar ministrijas darbiniekiem».

Viņš arī norāda, ka nevienam nav pārmetis, ka politisku apsvērumu dēļ viņš pats atcelts no Rīgas brīvostā valdes locekļa amata. «Bet tajā brīdī, kad [politiķi] atsaucas uz dažādiem citiem argumentiem, lai tikai nepateiktu, ka mēs politiski ieliekam savējo... tā teikt vāji politiķi kautrējās pateikt, ko dara,» LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Silenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Zolitūdes traģēdijas eksperimentā dedzināšanas daļa noslēgusies

LETA, 27.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas eksperimentā ugunsdzēsēji ir likvidējuši arī otro kontrolēto ugunsgrēku, kas tika mākslīgi radīts uz Zolitūdes lielveikala Maxima jumta nesabrukušās daļas.

Kā pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, līdz ar kontrolētā ugunsgrēka nodzēšanu abās jumta vietās dedzināšanas daļa eksperimentā ir beigusies.

Pēc mākslīgi radīto kontrolēto ugunsgrēku nodzēšanas notikuma vietā darbu turpinās eksperti, kuri paņems metāla un betona paraugus. Tiem tiks veikta analīze. Tāpat drīzumā Valsts policija attīrīs trešā nogruvuma vietu, lai meklētu vēl kādus pierādījumus.

Notikuma vietu policija plāno pamest jūnija vidū, žurnālistiem pēc dedzināšanas eksperimenta pastāstīja Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš atgādināja, ka 2011.gadā, būvējot lielveikalu, notika ugunsgrēks. Tā laikā uguns pārmetās uz jaunbūves jumta daļu, kura pagājušā gada nogalē iebruka. «Kontrolētā dedzināšana notika divās vietās, un pētīsim, kā ugunsgrēks ietekmējis nesošās konstrukcijas tādās vietās, kuras ir analoģiskas iebrukušajām vietām. Nenoliedzami, ka uguns ietekmē betona un metāla stiprību. Galvenais mērķis šim eksperimentam bija noteikt nestspēju visām konstrukcijām, kādas bija pirms ugunsgrēka un pēc ugunsgrēka,» norādīja Grišins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kuras IT tendences mainīs pasauli 2019. gadā?

Laura Mazbērziņa, 25.03.2019

Izprotot tehnoloģiju četrotnes ģenētisko kodu - Tehnoloģiju četrotnē ietilpst sadalītās virsgrāmatas, tai skaitā blokķēdes, tehnoloģija (distributed ledger technology), mākslīgais intelekts (artificial intelligence), paplašinātā realitāte (extended reality) un kvantu skaitļošana (quantum computing).

Foto: pixabay

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Blokķēde, mākslīgais intelekts, paplašinātā realitāte un kvantu skaitļošana ieņems aizvien lielāku lomu ekonomikā, ziņoja IT uzņēmuma Accenture Technology eksperti.

Minētā tehnoloģiju četrotne, digitālā identitāte, darbinieku-tehnoloģiju mijiedarbības spēks, kiberdrošība un uzņēmumu spēja reaģēt uz mainīgo datu apjomu ir piecas aktuālākās informācijas tehnoloģiju (IT) tendences pasaulē. Tās tuvākajā laikā ietekmēs uzņēmējdarbību, valsts sektoru un sabiedrību kopumā, atklāj šā gada Accenture Technology vision 2019 pētījums Postdigitālā ēra (Post-digital era). Pētījumā galvenā uzmanība tika pievērsta tehnoloģiju izmantošanai jēgpilnā veidā, uzlabojot cilvēku savstarpējo komunikāciju. Viedākas tehnoloģijas prasa viedāku domāšanas veidu.

Accenture Technology eksperti norāda, ka tehnoloģiju četrotnē ietilpst sadalītās virsgrāmatas, tai skaitā blokķēdes, tehnoloģija (distributed ledger technology), mākslīgais intelekts (artificial intelligence), paplašinātā realitāte (extended reality) un kvantu skaitļošana (quantum computing). Šobrīd 89% aptaujāto uzņēmumu eksperimentē vai investē vienā vai vairākās četrotnes tehnoloģijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple guvusi uzvaru cīniņā par planšetdatoru iPad preču zīmes piederību Ķīnā. Kompānijas Proview Technology ierosināto tiesvedību Šanhajas tiesa pārtraukusi, norādot, ka lietā trūkstot pierādījumu.

Šanhajas tiesa arī norādīja, ka lēmumu nepieņems, jo līdzīga tiesvedība uzsākta arī Ķīnas dienvidu provincē Guandunā. Savukārt kompānija Apple apsveikusi Ķīnas tiesas lēmumu un pavēstījusi, ka tas palīdzēs izbeigt strīdu par iPad piederību.

Tomēr kompānija Proview Technology, kura uzsver, ka tai pieder iPad preču zīme Ķīnā, turpināšot aiztāvēt tiesības, sarunā ar New York Times apliecināja uzņēmuma advokāts. «Mēs uzskatām, ka tiesas lēmums ir pretrunā ar Ķīnas likumdošanu un ir pilnīgi nepareizs,» sacīja advokāts. «Mēs drīzumā iesniegsim pieprasījumu pēc lietas pārskatīšanu,» viņš piebilda. Tāpat Proview Technology apsver iespēju pret Apple vērsties arī ASV tiesās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Izveido interaktīvu karti velosipēdistiem, kur aplūkot tūrisma maršrutus un zādzību vietas

Dienas Bizness, 13.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas interneta vietnē Divritenis.lv pieejama interaktīva Latvijas velo karte, kurā pakāpeniski tiks piedāvāta iespēja aplūkot visus Latvijā esošos velo celiņus, velo tūrisma maršrutus, velosipēdu zādzību un ceļu satiksmes negadījumu vietas, raksta Diena.lv.

Velo karte iecerēta kā platforma, kurā Latvijas pašvaldības varēs pieslēgties un pievienot informāciju par tās teritorijā izbūvētajiem veloceliņiem. Kā portālam Diena.lv skaidroja idejas iniciators un Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, šajā kartē būs redzama tikai oficiāla, pašvaldību sniegta informācija.

Braucot pa Latviju, redzams, ka daudzās vietās tiek būvēti veloceliņi, attīstās velo tūrisms, taču to nekur nav iespējams redzēt. Tiek izdotas kartes ar velomaršrutiem, taču, kā uzskata V. Silenieks, tās jau nākošajā dienā ir morāli novecojušas un informācija ar laiku vairs nav aktuāla. Tāpat šādās papīra brošūrās nav iespējams uzzināt riteņbraucēju sniegtās atsauksmes par veloceliņiem. Šie argumenti V. Silenieku pamudinājuši veidot interaktīvu velo karti, kuras lietotājiem par karti iespējams publicēt savas atsauksmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Silenieku atceļ no Rīgas brīvostas valdes locekļa amata

Dienas Bizness, 14.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieteikuma valdība nolēmusi no Rīgas brīvostas valdes locekļa amata atcelt Zaļo un zemnieku savienības pārstāvi Viesturu Silenieku.

VARAM Silenieka atcelšanu no amata rosina, jo viņš zaudējis uzticību.

Valsts pārstāvju nomaiņa ostu valdēs aktualizēja atklātībā nonākusi informācija, ka Rīgas brīvostas valde piekritusi iznomāt zemi brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam daļēji piederošam uzņēmumam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Zatlera Reformu partija, ZRP) skaidroja, ka V. Silenieks nevar turpināt pārstāvēt ministrijas intereses Rīgas brīvostas valdē, jo viņam esot atšķirīgs viedoklis par amatpersonas ētikas pamatprincipiem.

V. Silenieks par Spilves pļavu zemes iznomāšanu sniedza informāciju, ka viss esot kārtībā, tomēr jau pēc virspusējas pārbaudes bija skaidrs, ka nekas nav skaidrs, tā E. Sprūdzš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mašīnbūves un metālapstrādes nozares uzņēmumu nākotni vairāk ietekmēs nevis Latvijā, bet Eiropas tirgū un pat visā pasaulē notiekošie procesi.

Tādu pozīciju pauž aptaujātie šīs jomas uzņēmēji. Proti, nozare pati par sevi ir cieši saistīta ar citām industrijām un arī globālo pasaules tirgu.

Uzņēmumu vadītāju noskaņojums arī ir ļoti atšķirīgs, īpaši ņemot vērā, kā tirgū klājas konkrētajam ražotājam. Pašmāju tirgū nav novērotas krasas svārstības, jo pieprasījums ir stabils, taču vienlaikus jāņem vērā, ka uzņēmuma produkcijas pircēji to lielākoties izmanto savos izstrādājumos, kuri galu galā tāpat tiek pārdoti aiz Latvijas robežām – citās Eiropas valstīs. «Neviens neko «klāt nenesīs», tāpēc viss atkarīgs no pašiem,» situāciju raksturo SIA KnK Mefab valdes loceklis Kārlis Jansons.

Šūpošanās efekts

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izliekoties par ubagu, četrās stundās nopelna 20 latus

Lelde Petrāne, 16.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai noskaidrotu, pie kādas summas iespējams tikt, ubagojot Rīgas ielās, un kādi iekšējie likumi pastāv šai vidē, Latvijas Avīzes speciālkorespondents eksperimenta kārtā divas dienas ubagojis pazemes tunelī pašā galvaspilsētas centrā.

Pirmajā dienā četrās stundās guvums bijis tikai divi lati un 53 santīmi, bet jau nākamajā reizē pāris stundās viņš ticis pie Ls 21,60.

«Ap astoņiem piektdienas rītā esmu tunelī. Šodien ubagošu tunelī, kas savieno Centrālo staciju un Stockmann. Nolieku uz zemes kartonu, apsēžos un sev priekšā aizdedzinu svecīti. No kabatas izvelku burkas vāciņu, kur cilvēki var mest naudu.

Par sevi esmu izdomājis leģendu, ja nu kāds interesējas. Uzdodos par divdesmitgadīgu jaunekli Juri, kuram ir nepabeigta deviņu klašu izglītība, kas pēc pilngadības sasniegšanas devies prom no Jelgavas Bērnu sociālās aprūpes centra un tagad uzturas Rīgā. Tuvinieku nav. Savulaik strādājis gadījuma darbus celtniecībā, bet nu vairs darbu neizdodas atrast, bet samaksai par mitekli un uzturam nepieciešama nauda. Aizdegtā svecīte veltīta desmit gadu vecumā zaudētajam tēvam,» raksta eksperimenta autors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nils Ušakovs ar velosipēdu guvis uzvaru satiksmes eksperimentā Rīgā, kura mērķis bija noskaidrot, kurš transporta veids ir visātrākais un izdevīgākais galvaspilsētas apstākļiem, informē Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvji.

Eksperimenta dalībnieki trešdien, pulksten 8.30 devās ceļā no Juglas, Mārupes un Zolitūdes uz galvaspilsētas centru, izmantojot dažādus transporta līdzekļus – sabiedrisko transportu, velosipēdu, motorolleri un automašīnu. Braucienā velosipēdisti un motorollera vadītājs visātrāk veica visas trīs distances no galvaspilsētas mikrorajoniem, savukārt automašīnām bija vajadzīgs visilgākais laiks. Plkst. 9.30 visi dalībnieki pulcējās Apsara tējas namiņā Raiņa bulvāra un Kr. Barona ielas krustojumā.

N. Ušakovs 8,8 kilometru posmu no Imantas-Zolitūdes un Rostokas ielas krustojuma veica 22 minūtēs. Cita eksperimenta dalībniece - «pilsētniece Ruta» ar vilcienu galapunktu sasniedza 31 minūtē, bet pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš ar automašīnu brauca 41 minūti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lattelecom Technology peļņa augusi 2,6 reizes

Žanete Hāka, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom Technology neto apgrozījums 2013. gadā sasniedzis 13,582 miljonus eiro, tajā skaitā 6,8 miljoni bija par programmatūras izstrādes, ieviešanas un uzturēšanas pakalpojumiem, un 3,5 miljoni eiro - par datu centru pakalpojumiem, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar iepriekšējo pārskata gadu pērn uzņēmuma apgrozījums samazinājies par 11,3%. 2013.gadā uzņēmuma neto peļņa bija 283,492 tūkstoši eiro kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2012. gadā.

Uzņēmums ir reģistrēts 1991. gada 9.augustā. SIA Lattelecom Technology ir Lattelecom grupas uzņēmums, SIA Lattelecom 100% meitas uzņēmums, kas piedāvā klientiem pilnu IT risinājumu un pakalpojumu klāstu, savukārt Lattelecom Technology meitas uzņēmums Baltijas Datoru Akadēmija ir Latvijas vadošais uzņēmums IT apmācību jomā. Iesniegtajā gada pārskatā teikts, ka pērn SIA Lattelecom Technology reģistrēta filiāle Lietuvā.

Pērn notikušas izmaiņas SIA Lattelecom Technology valdē, liecina Lursoft pieejamā informācija. 2013. gada 31. jūlijā darbu uzņēmuma valdē beigusi Ineta Juškēviča un Ieva Meldrāja, savukārt 2013. gada 1. augustā darbu Lattelecom Tehnology valdē uzsācis Programmatūras risinājumu realizācijas dienesta direktors Aleksejs Beloglazovs. Kopš 2012. gada valdes locekļa amatu ieņem Jānis Kirilka un valdes priekšsēdētāja ir Anita Mertena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AMADA has released its latest high-power fibre laser cutting machine, the ENSIS-AJ 12 kW, which adds to the currently available 3, 6 and 9 kW versions. The ENSIS fibre lasers are aimed at any manufacturer needing fast piercing and cutting across a wide range of materials. The new 12 kW ENSIS incorporates all the features of the 6 and 9 kW versions, such as AMADA’s original Variable Beam Control and Auto Collimation technologies, as well as the in-house designed and developed fibre laser engine. For the 12 kW version, 3 x 4 kW diode modules (the highest power, single module yet produced by AMADA) are utilised to ensure a very high beam quality is maintained for faster cutting speeds. It also opens new avenues for thicker mild steel processing with nitrogen, up to 15mm. The new ECO WACS system for thick mild steel processing with oxygen further enhances the overall package.

In recent years, higher power fibre lasers have become more popular for sheet metal processing, providing faster cutting speeds and quicker piercing times, and in turn, lower cost-per-part. The new 12 kW AMADA ENSIS-AJ fibre laser has been specifically developed to enhance the already high performances of the existing 3 – 9 kW versions that are currently available. The 3 kW version was already able to process 25mm mild steel. The 12 kW simply takes this to a new level with the addition of the new ECO WACS function. WACS (Water Assisted Cutting System) has been standard on the fully featured ENSIS-AJ fibre lasers since the original launch in 2014 and allows very high quality oxygen processing of thick mild steel. ECO Cut was used for lower thickness oxygen processing (10-15mm), for speed increases and running cost reductions. Now, ECO WACS combines both these features to allow very thick mild steel processing with an extremely high edge quality and improved bevel angle, whilst maintaining fast cutting and piercing capabilities.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķu Ķīnas pilsētu varasiestādes vērsušās pret Apple planšetdatoru iPad tirdzniecību un valsts ziemeļu pilsētā tos atsavinājuši no pārdevējiem, vēsta Ķīnas plašsaziņas līdzekļi.

Planšetdatori atsavināti Šijiažuangas pilsētā, kura atrodas netālu no valsts galvaspilsētas Pekinas, vēsta oficiālais Ķīnas laikraksts People Daily. Savukārt citi Apple produktu tirgotāji planšetdatorus izņēmuši no veikalu plauktiem.

Ķīnas mediji ziņo arī, ka varasiestādes likušas planšetdatoru tirdzniecību apturēt arī citās Ķīnas pilsētās. Savukārt Šijiažuangas pilsētā planšetdatori atsavināti visos lielveikalos un tirdzniecības centros, aģentūrai AP pavēstīja vietējo varasiestāžu pārstāvis.

Db.lv jau vēstīja, ka aizvadītā gada decembrī Ķīnas tiesa atzina, ka Apple nevar pretendēt uz iPad zīmolu Ķīnā. Tiesas lēmums nozīmē, ka ASV tehnoloģiju kompānijas planšetdatoru pārdošanas apjomi Ķīnā var samazināties, kā arī kompānijai, iespējams, nāksies maksāt ievērojamu naudassodu.

Komentāri

Pievienot komentāru