Foto

Slavenību pašbildes

Gunta Kursiša, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Nu jau labu laiku ar viedtelefoniem uzņemti pašportreti ir gana populārs fotoattēlu iemūžināšanas veids. No tā nekaunas nedz Holivudas zvaigznes, nedz arī mūsu pašu prezidents Andris Bērziņš. Fotogalerijā piedāvājam aplūkot pašbildes, kas uzņemtas gan uz Sarkanā paklāja, gan citur.

Jau rakstīts, ka 2013. gadā Oksfordas valodnieki atzinuši «selfie» par gada jaunvārdu, līdz ar to iekļaujot to arī Oksfordas angļu valodas vārdnīcas (Oxford English Dictionary) tiešsaistes versijā. Pētnieki uzskata, ka vārda izplatība angļu valodas lietošanā gada laikā ir augusi par 17%. Sekojot britu valodas ekspertu piemēram, tehnoloģiju tendences nav nogulējuši arī Latvijas valodnieki, par gada vārdu Latvijā atzīstot «selfija» latviskojumu – pašbildi. Šis vārds pēc valodnieku domām ir labskanīgāks nekā citas piedāvātās «selfie» versijas - selfijs, tīksmiņš, paštīksmeklis, pašītis, sevītis, pašģīmis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Canon mini printera Selphy jaunākā versija kļuvusi draudzīgāka Apple un Windows 8 lietotājiem, bet būtiskas inovācijas nav nesusi, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Rūpīgi pavērojot elektropreču veikalu plauktus, var viegli pamanīt zīmīgu tendenci – ierīcēm patīk uzsūkt citai citas funkcijas, un šauras specializācijas tehnika šodien ir retums. Televizors amatu apvienošanas kārtībā ir interneta pārlūks, telefons piesakās uz naudas maka pienākumiem, un pat ledusskapjos sāk parādīties TV ekrāni. Par tādām daudzfunkcionālām ierīcēm kā «viss vienā» printeriem un virtuves kombainiem vispār nav vērts runāt. Uz šī fona Canon Selphy CP910 miniatūrais foto printeris izskatās kā bārenītis. Lai arī pat tajā apvienotas divas funkcijas – drukāšana un skenēšana, «selfijs» tomēr ir šauri specializēts fotogrāfiju izgatavošanas un nolasīšanas rīks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Apzīmējums ar telefonu uzņemtam pašportretam kļuvis par labāko angļu valodas jaunvārdu

Gunta Kursiša, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oksfordas valodnieki atzinuši, ka «selfie» ir 2013. gada labākais jaunvārds angļu valodā, vēsta BBC.

Līdz ar šo atzinumu jaunvārds «selfie» iekļauts arī Oksfordas angļu valodas vārdnīcas (Oxford English Dictionary) tiešsaistes versijā.

Vārda saknes meklējamas sociālo mediju telpā, kur tas izmantots, lai apzīmētu ar sīkrīku uzņemtu pašportretu. Tāpat «selfie» apzīmē arī ar fotokameru uzņemtu pašportretu.

Pētnieki uzskata, ka vārda izplatība angļu valodas lietošanā gada laikā ir augusi par 17%.

Citu vārdu starpā, kas tika nominēti «gada vārda» titulam, ir bijis arī vārds «twerk», kas apzīmē īpašu deju kustību, ko popularizējusi amerikāņu dziedātāja Mailija Sairusa (Miley Cyrus) un «binge-watch» - apzīmējums pārliekai televīzijas skatīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Electronics prezentējis Galaxy K zoom - jaunu viedtālruni, kas apvieno uzlabotas digitālās kameras tehnoloģijas ar Samsung Galaxy viedtālruni.

«Sekojot līdzi aktuālajām «selfie» un «wefie» tendencēm, jaunajai ierīcei ir «selfie alarm» funkcija, kas padara pašbilžu uzņemšanu parocīgāku, kā arī objektu izsekošanas jeb «object tracking» funkcija detalizētam un fokusētam kustīga objekta attēlam,» stāsta Samsung Electronics Baltics Digitālās fototehnikas produktu grupas vadītājs Oskars Vanags.

Galaxy K zoom esot tehniski spēcīgas kameras un viedtālruņa apvienojums, kas nodrošina profesionālai fotokamerai līdzvērtīgu iestatījumu kontroli un funkcionalitāti un ir aprīkots ar izbīdāmo objektīvu.

Ierīcē esošajai kamerai ir 20,7 megapikseļu izšķirtspējas sensors. Tā labi strādājot zemas gaismas apstākļos, optiskā attēla stabilizācija (OIS) samazina attēla izplūšanu, esot kustībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien plašākai publikai tiek prezentēts pirmais Microsoft Lumia viedtālrunis - budžeta klases Microsoft Lumia 535, kura nosaukumā vairs nav iekļauts Nokia zīmols.

Telefons ir budžeta klases viedtālruņa Nokia Lumia 530 turpinājums. Viedtālrunis būs pieejams arī Dual SIM versijā.

Ierīce aprīkota ar Windows Phone 8,1 Lumia Denim operētājsistēmu, Snapdragon™ 200 četrkodolu procesoru un 1905 mAh akumulatoru. Iebūvētās atmiņas apjoms ir 8 Gb, ko ir iespējams palielināt līdz 128 Gb, izmantojot microSD karti. Tāpat pieejami arī 15 Gb OneDrive mākoņkrātuvē bezmaksas.

Microsoft Lumia 535 aprīkota ar 5 megapikseļu aizmugurējo kameru ar LED zibspuldzi un 5 megapikseļu platleņķa priekšējo kameru. Microsoft Lumia 535 aprīkots ar tādām lietotnēm, kā Bing vision, Creative Studio, Lumia Camera un Lumia Selfie.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašbilžu jeb tā saukto selfiju (selfie - angliski) bums pasaulē joprojām nemazinās.

Ielūkojāmies foto arhīvos, atlasot 24 interesantus selfiju radīšanas mirkļus dažādās pasaules vietās. Tie skatāmi raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā akcijā «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens» sīvā cīņā par 2013. gada vārda titulu uzvarējusi «pašbilde» - veiksmīgi latviskots apzīmējums ar fotokameru vai viedtālruni iemūžinātam pašportretam, angļu vārdam «selfie».

«Slefie» par 2013. gada vārdu angļu valodas vidē atzinuši Oksfordas Universitātes valodnieki.

2013. gada nevārda gods ticis valodas telpā ražīgi sazēlušajai atvasinājumu kopai «dīli, dīlošana, dīlot», par kuras popularizētāju tiek uzskatīts bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis.

Savukārt par 2013. gada spārnoto teicienu atzīta Latvijas Valsts Prezidenta Andra Bērziņa atziņa: «Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās!».

Akcija «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens» norisinājās vienpadsmito gadu. Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja interneta žurnāla Satori redaktors Ilmārs Šlāpins, sociolingviste Dace Strelēvica-Ošiņa, Eduards Cauna (LZA TK), LU profesors, Valsts valodas komisijas vadītājs Andrejs Veisbergs, valodniece, Dr. philol. Dzintra Paegle, Maija Sinka (RLB VAK), Aldis Lauzis (LZA TK) un literatūrkritiķe, tulkotāja Ieva Kolmane (LRS).

Komentāri

Pievienot komentāru