Sojšlikiem Latvijā ir potenciāls 

Latvijā ir gana daudz mazo uzņēmumu, kas piedāvā dažādus vegāniskus produktus. Viens no pirmajiem lielajiem ražotājiem Latvijā, kas sācis piedāvāt tradicionālo produktu vegāno versiju, ir AS Tukuma piens, kas šajā pavasarī tirgū ieviesa sojas «biezpiena sieriņus». Vegānās kafejnīcas Terapija vadītāja Elīna Dzelzkalēja priecājas, ka vietējie ražotāji sāk piedāvāt alternatīvas un ka veikalos paplašinās specializēto produktu piedāvājums.

Anda Asere, 2018. gada 05. septembris plkst. 11:15

«Tas, protams, liecina par to, ka lielie uzņēmumi ir sadzirdējuši pieprasījuma saucienus pēc vegāniskiem produktiem. Izpildījums jau ir cits stāsts un pašu uzņēmumu atbildība,» viņa norāda.

«Vegānisms ir modē. Biju pārsteigta, cik liels ir pieprasījums, kad uz Jāņiem man sojšlikus pasūtīja vai kad aizbraucu patirgoties Vegānfestivālā – klientu tūkstoši!» saka Dita Lase, veikala Gardais īpašniece un veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja. Vegānfestivālu šogad apmeklēja vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēku, kas apliecina, ka interese par vegānismu ir liela. «Mēs vēlamies parādīt vegānismu kā dzīvesveidu vai ikdienas izvēļu ietekmētāju visai sabiedrībai, kas vēlas mūs uzklausīt. Spriežot pēc lielās intereses – tādu cilvēku ir daudz, un par to liels prieks,» teic Dainuvīte Roginska, Vegānfestivāla projekta vadītāja.

FOTO, VIDEO: Vegānisks dzīvesveids Latvijā kļūst arvien populārāks

Arī E. Dzelzkalēja norāda, ka interese par augu valsts ēdienu palielinās. Viņa nevar droši apgalvot, ka tā ir pāriešana uz 100% augu valsts uzturu, bet dzīvnieku izcelsmes produktu samazināšana individuālajā ikdienas uzturā – noteikti. Viņas skatījumā, tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, vegānismam vai augu valsts uzturam bieži «automātiski» tiek piedēvēts veselīgums, kas tā var būt, bet var arī nebūt. Otrkārt, paaugstinās cilvēku zināšanu līmenis un interese par ekoloģiju, un līdz ar to nāk atklāsme, ka viens no galvenajiem vidi negatīvi ietekmējošajiem faktoriem ir lopkopība. Treškārt, labklājības līmenis Latvijā lēnām paaugstinās, un kopā ar līdzcietību un informācijas pieejamību palielinās interese par dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas samazināšanu.

SIA Dabas stacija vadītājs Valdis Zelčs piekrīt, ka Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, vegānisms iet roku rokā ar bioloģisko pārtiku, tādēļ jauni vegāniskie produkti visātrāk ienāk bioloģiskajos veikalos, kas ātri pielāgojas pieprasījumam. Arī lielveikali ir sākuši eksperimentēt, tomēr pagaidām sortiments nav liels. «Šobrīd lielveikali redz, ka vegānisms strauji attīstās, bet liekas, ka īsti nezina, ar kuriem produktiem sākt. Ceram drīzumā šo veikalu plauktos ieraudzīt arī mūsu izplatītos produktus,» viņš teic.

Visu rakstu No saldējuma līdz pat desām lasiet 5. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 16. maijs plkst. 8:03

Par vienu no interneta apspriestākajiem tematiem pārtikas jomā kļuvuši «Baltais» Vegan sojas...

2017. gada 16. novembris plkst. 17:06

Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde (RVP) ir pieņēmusi lēmumu...

2017. gada 03. novembris plkst. 16:23

Piektdienas, 3.novembra rītā SIA Tukuma ūdens amatpersonas informēja Valsts vides dienesta (VVD)...

2017. gada 08. februāris plkst. 17:34

Noslēdzies AS Tukuma piens izsludinātais iepirkums par uzņēmuma ražošanas ēkas projektēšanu,...

2015. gada 16. novembris plkst. 12:28

Noslēdzies AS Tukuma piens izsludinātais iepirkums par saldētavas un ražošanas ēkas rekonstrukciju,...

Nepalaid garām

Asociācija LANĪDA turpina publicēt ikmēneša nekustamā īpašuma tirgus cenu indikatoru....

Jau 22.sezonu Saulkrastos strādā Velosipēdu muzejs, kas ļauj ielūkoties Latvijas velosipēdu ražošanas...

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasības attiecināmas...

Aktīvā atpūta dabā ir jaunzēlandiešu filozofija un reliģija, ja gribat to izbaudīt...

Vivid Tech rada interaktīvas cenu zīmes, kas rāda ne tikai produkta cenu,...

Ar kokogļu ražošanu Rēzeknes uzņēmums Baibiņa nodarbojas jau vairāk nekā piecus gadus....

No šīs sadaļas
2018. gada 05. septembris plkst. 8:16

Ražotāji labprāt iegādātos augļus, ogas, dārzeņus un meža veltes no vietējiem zemniekiem...

2018. gada 28. augusts plkst. 15:13

Starptautiskajā pārtikas izstādē Riga Food 2018 savus jaunākos produktus un pakalpojumus šogad...

2018. gada 27. augusts plkst. 7:39

Karstās vasaras dēļ maizniekiem, kas rudzu maizes cepšanai izmanto vienīgo Latvijas rudzu...

2018. gada 24. augusts plkst. 17:24

2018.gada 23.augustā Zemgales rajona tiesa pieņēma lēmumu apstiprināt Baltic Dairy Board iesniegumu...

2018. gada 24. augusts plkst. 7:34

Ar 1,8 miljoniem ik dienu saražoto olu AS Balticovo ierindojas ne vien...

2018. gada 22. augusts plkst. 16:03

Zivju pārstrādes uzņēmums SIA «Karavela» reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā...

2018. gada 22. augusts plkst. 14:43

Nīcas novada zivju pārstrādes uzņēmumam SIA Piejūra ierosināta maksātnespējas procesa lieta,...

2018. gada 17. augusts plkst. 17:14

Investējot 7000 eiro, lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums «Forevers» atvēra savu...

2018. gada 16. augusts plkst. 16:46

Citrona un laima garšas bezalkoholiskais dzēriens Sprite ieguvis jaunu vizuālo identitāti, informē...

2018. gada 07. augusts plkst. 17:07

Maizes un maizes izstrādājumu ražotāja AS Hanzas maiznīcas apgrozījums 2017.gadā sasniedza 17,770...