Sojšlikiem Latvijā ir potenciāls 

Latvijā ir gana daudz mazo uzņēmumu, kas piedāvā dažādus vegāniskus produktus. Viens no pirmajiem lielajiem ražotājiem Latvijā, kas sācis piedāvāt tradicionālo produktu vegāno versiju, ir AS Tukuma piens, kas šajā pavasarī tirgū ieviesa sojas «biezpiena sieriņus». Vegānās kafejnīcas Terapija vadītāja Elīna Dzelzkalēja priecājas, ka vietējie ražotāji sāk piedāvāt alternatīvas un ka veikalos paplašinās specializēto produktu piedāvājums.

Anda Asere, 05.9.2018
1/4

Vegānfestivāls

Foto: Agita Želtkovska

«Tas, protams, liecina par to, ka lielie uzņēmumi ir sadzirdējuši pieprasījuma saucienus pēc vegāniskiem produktiem. Izpildījums jau ir cits stāsts un pašu uzņēmumu atbildība,» viņa norāda.

«Vegānisms ir modē. Biju pārsteigta, cik liels ir pieprasījums, kad uz Jāņiem man sojšlikus pasūtīja vai kad aizbraucu patirgoties Vegānfestivālā – klientu tūkstoši!» saka Dita Lase, veikala Gardais īpašniece un veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja. Vegānfestivālu šogad apmeklēja vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēku, kas apliecina, ka interese par vegānismu ir liela. «Mēs vēlamies parādīt vegānismu kā dzīvesveidu vai ikdienas izvēļu ietekmētāju visai sabiedrībai, kas vēlas mūs uzklausīt. Spriežot pēc lielās intereses – tādu cilvēku ir daudz, un par to liels prieks,» teic Dainuvīte Roginska, Vegānfestivāla projekta vadītāja.

FOTO, VIDEO: Vegānisks dzīvesveids Latvijā kļūst arvien populārāks

Arī E. Dzelzkalēja norāda, ka interese par augu valsts ēdienu palielinās. Viņa nevar droši apgalvot, ka tā ir pāriešana uz 100% augu valsts uzturu, bet dzīvnieku izcelsmes produktu samazināšana individuālajā ikdienas uzturā – noteikti. Viņas skatījumā, tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, vegānismam vai augu valsts uzturam bieži «automātiski» tiek piedēvēts veselīgums, kas tā var būt, bet var arī nebūt. Otrkārt, paaugstinās cilvēku zināšanu līmenis un interese par ekoloģiju, un līdz ar to nāk atklāsme, ka viens no galvenajiem vidi negatīvi ietekmējošajiem faktoriem ir lopkopība. Treškārt, labklājības līmenis Latvijā lēnām paaugstinās, un kopā ar līdzcietību un informācijas pieejamību palielinās interese par dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas samazināšanu.

SIA Dabas stacija vadītājs Valdis Zelčs piekrīt, ka Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, vegānisms iet roku rokā ar bioloģisko pārtiku, tādēļ jauni vegāniskie produkti visātrāk ienāk bioloģiskajos veikalos, kas ātri pielāgojas pieprasījumam. Arī lielveikali ir sākuši eksperimentēt, tomēr pagaidām sortiments nav liels. «Šobrīd lielveikali redz, ka vegānisms strauji attīstās, bet liekas, ka īsti nezina, ar kuriem produktiem sākt. Ceram drīzumā šo veikalu plauktos ieraudzīt arī mūsu izplatītos produktus,» viņš teic.

Visu rakstu No saldējuma līdz pat desām lasiet 5. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Tevi varētu interesēt

Noslēdzies AS Tukuma piens izsludinātais konkurss par ražošanas un noliktavu telpu atjaunošanu un...

Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, Latvijas ražotāji izstrādājuši dažādus produktus. Tam esam...

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas AS «Tukuma piens», vērojot zīmola «Baltais»...

Par vienu no interneta apspriestākajiem tematiem pārtikas jomā kļuvuši «Baltais» Vegan sojas...

Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde (RVP) ir pieņēmusi lēmumu...

Nepalaid garām

Akciju sabiedrība "Meridian Trade Bank" 22. janvārī ir mainījusi nosaukumu uz "Industra...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

2019. gada desmit lielāko nekustamā īpašuma darījumu sarakstā Rīgā un Pierīgā ir ne...

Tiesa noraidījusi nogalinātā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus brāļa prasību pret...

Ir būtiski runāt par privātās dzīves, interešu un plānu saskaņošanu ar darbu, nevis...

Skotijai ir viskijs, Somijai ir Nokia, Itālijai ir makaroni,Meksikai ir tekila, Karību...

Tiesvedību un to radīto sarežģījumu dēļ Lielupes apkaimē slēgtais restorāns "36.līnija" atsācis...

No šīs sadaļas

Ražotāji labprāt iegādātos augļus, ogas, dārzeņus un meža veltes no vietējiem zemniekiem...

Starptautiskajā pārtikas izstādē Riga Food 2018 savus jaunākos produktus un pakalpojumus šogad...

Karstās vasaras dēļ maizniekiem, kas rudzu maizes cepšanai izmanto vienīgo Latvijas rudzu...

2018.gada 23.augustā Zemgales rajona tiesa pieņēma lēmumu apstiprināt Baltic Dairy Board iesniegumu...

Ar 1,8 miljoniem ik dienu saražoto olu AS Balticovo ierindojas ne vien...

Zivju pārstrādes uzņēmums SIA «Karavela» reģistrējis jaunu komercķīlu, kuras nodrošinātā...

Nīcas novada zivju pārstrādes uzņēmumam SIA Piejūra ierosināta maksātnespējas procesa lieta,...

Investējot 7000 eiro, lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums «Forevers» atvēra savu...

Citrona un laima garšas bezalkoholiskais dzēriens Sprite ieguvis jaunu vizuālo identitāti, informē...

Maizes un maizes izstrādājumu ražotāja AS Hanzas maiznīcas apgrozījums 2017.gadā sasniedza 17,770...