Pasaulē

SVF aicina attīstītās ekonomikas sākt gatavot sabiedrību jostu savilkšanai

Lelde Petrāne, 21.03.2010

Jaunākais izdevums

Attīstītajām valstīm ar lieliem budžeta deficītiem jau tagad jāsāk sagatavot sabiedrību jostu stingrākai savilkšanai, kas būs nepieciešama, sākot no nākamā gada, Ķīnas Attīstības Forumā sacījis Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora vietnieks Džons Lipskis (John Lipsky), ziņo Reuters.

Saskaņā ar viņa sacīto jostu savilkšana nozīmēs mazāk dāsnu veselības aprūpi, izdevumu samazināšanu un pasākumus, lai gūtu lielākus ieņēmumus no nodokļiem.

Attīstītajām ekonomikām 2010.gadā esot jāsaglabā fiskālie stimuli, bet, ja pasaules ekonomikas atlabšana turpināsies, kā pašlaik, konsolidācijai jāsākas nākamgad. Pirmkārt, politiķiem būtu jāskaidro saviem pilsoņiem, kāpēc atgriešanās pie piesardzīgas politikas ir nepieciešams nosacījums ekonomikas ilgtspējībai. SVF prognozē, ka procentu likmju paaugstināšana un parādu atgriešana pirmskrīzes līmenī varētu samazināt potenciālo izaugsmi attīstītajās ekonomikās.

Otrkārt, esot jāpastiprina nodokļu iestāžu darbs, lai, piemēram, uzlabotu nodokļu iekasēšanu.

Bruto valsts parādi attīstītajās ekonomikās pieaugs no vidēji 75% no IKP 2007.gada beigās līdz 110% no IKP 2014.gada beigās, pat pieņemot, ka īslaicīgie, ar krīzi saistītie stimulēšanas pasākumi turpmākajos gados tiek atcelti, norādījis Dž. Lipskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SVF: attīstītajām valstīm jāsaglabā zemas procentu likmes

, 11.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstītajām ekonomikām kādu laiku vajadzētu saglabāt brīvo monetāro politiku un zemas procenta likmes, uzsver Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora vietnieks Džons Lipskis (John Lipsky).

Viņš norāda, ka šādi soļi ir jāsper, lai nodrošinātu to, ka pasaules ekonomikas atveseļošanās turpinās saskaņā ar plānoto.

«Vairākās attīstītās valstīs šobrīd inflācijas riski nav novērojami, tāpēc zema procentu likme monetārajā politikā, visticamāk, kādu laika var saglabāties,» uzsver Dž. Lipskis.

Dž. Lipskis norādīja, ka ir ļoti svarīgi, lai fonda dalībvalstis turpinātu īstenot ekonomikas stimulēšanas pasākumu izpildi tik ilgi, cik nepieciešams, jo pretējā gadījumā ekonomikas atlabšana var neturpināties kā cerēts. Viņš arī brīdina, ka atlabšana vairākās valstīs vēl joprojām saglabājas nepastāvīga un ekonomikas augšupeja ir ļoti jutīga pret jauniem finanšu satricinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vienā vilcienā ar poligrāfijas nozari

Linda Zalāne, 17.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Poligrāfijas klientu izaugsmes temps dzen uz priekšu arī biroja un poligrāfijas papīra vairumtirgotāju SIA Papyrus

Tā DB atzīst SIA Papyrus valdes loceklis Ilmārs Lipskis. Pēdējos piecos gados uzņēmumam ir izdevies pakāpeniski kāpināt apgrozījumu – no vairāk nekā septiņiem miljoniem eiro 2009. gadā līdz 12 miljoniem eiro 2014. gadā, kas ļāvis tam iekļūt DB un Lursoft veidotajā straujāk augošo kompāniju jeb Gazeļu sarakstā.

Līdz ar digitalizācijas attīstību pasaulē papīra patēriņš samazinās. Baltijas valstis ir vienas no retajām, kurās ir vērojama poligrāfijas tirgus izaugsme. Labvēlīgo situāciju nodrošina pašmāju poligrāfijas uzņēmumi, kas, investējot modernās iekārtās, spējuši palielināt savas jaudas, pārorientēties no vietējā uz eksporta tirgu. «Teorētiski vietējais papīra patēriņš pieaug, bet praktiski viss aizplūst uz ārvalstīm. Dažiem poligrāfijas uzņēmumiem eksporta apjoms sasniedzis 99%,» situāciju tirgū raksturo I. Lipskis. Papyrus klientu lokā 85% ir poligrāfijas uzņēmumi, 15% – biroja preču vairumtirgotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) plāno izveidot jaunu programmu, kas dalībvalstis atturētu no valūtas rezervju veidošanas, paziņoja SVF izpilddirektora vietnieks Džons Lipskis (John Lipsky).

«Mēs pētām iespējas uzlabot mūsu pašreizējās programmas, lai spētu mūsu dalībvalstīm nodrošinātu lielāku pārliecību, ka tām nav nepieciešamības veidot valūtas rezerves,» uzsvēra Dž. Lipskis.

Reuters aptaujātie eksperti uzskata, ka tādas eksportētājvalstis kā Ķīna, kuras uzkrāj milzīgas valūtas rezerves ir viens no iemesliem, kāpēc pasaulē izveidojās finanšu krīzes.

Dž. Lipskis nobeigumā arī uzsvēra, ka šobrīd valstīm nevajadzētu samazināt ekonomikas stimulēšanai paredzētos pasākumus, jo tas varētu apdraudēt ekonomikas izaugsmi kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja pienākumus pildīs izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis, savā ziņojumā norāda SVF, vēsta The Washington Post.

Dž. Lipskis svētdien jau ir ticies ar fonda padomes biedriem, lai tos informētu par tālāko notikumu attīstību. Padome ir SVF ikdienas darbības uzraudzītāji. «Saskaņā ar standarta SVF procedūrām, Dž. Lipskis, izpilddirektora pirmais vietnieks, pilda izpilddirektora pienākumus laikā, kad pats neatrodas Vašingtonā,» skaidro SVF.

Jau vēstīts, ka svētdien Ņujorkas policija saistībā ar iespējamu seksuāla rakstura uzbrukumu viesnīcas istabenei aizturējusi Starptautiskā Valūtas fonda vadītāju Dominiku Štrausu – Kānu.

Plašsaziņas līdzekļi informē, ka saņemta sūdzība no 32 gadus vecas istabenes, kurai bija jāuzkopj Štrausa-Kāna apartamenti viesnīcā Sofitel. Pēc uzbrukuma sieviete ievietota slimnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas Kultūras pārvalde šokā par orķestra vadītāja publiskajiem izteikumiem

Vēsma Lēvalde, 07.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Kultūras pārvaldes rīcībā nav nekādas oficiālas informācijas par to, ka Pianisma zvaigžņu festivāls šogad Liepājā netiks rīkots.

«Kā Liepājas simfoniskā orķestra direktors var būt tik bezatbildīgs un ziņot kaut ko tādu radio, ja pasākumu plāns jau ir apstiprināts un informācija izsūtīta visā Eiropā,» db.lv savu viedokli pauda Liepājas Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Kalnarāja. Pēc viņas teiktā, festivālam bijis paredzēts arī pašvaldības līdzfinansējums. Tāpat tūrisma jomas uzņēmēji rēķinās ar festivālu. K.Kalnarāja pieļauj iespēju, ka LSO vadība nav laikus sākusi organizēt festivālu, tāpēc tagad meklē attaisnojumu neizdarībai. Arī faktu, ka kolektīvu pavisam vai uz laiku pametuši 13 mūziķi, bet kopš 2010.gada no LSO aizgājuši gandrīz 30 mūziķi, Kultūras pārvaldes pārstāve skaidroja ar kolektīva iekšējām problēmām nevis finansējuma trūkumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SVF nākamās prognozes būšot optimistiskākas

, 05.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjauninātās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prognozes šomēnes, visticamāk, atspoguļos nedaudz optimistiskāku skatījumu uz pasaules ekonomiku, atsaucoties uz fonda izpilddirektora vietnieka Džona Lipska (John Lipsky) sacīto, ziņo Reuters.

Dž. Lipskis SVF blogā rakstījis, ka uzlabojums ir vērojams ekonomiskajos datos un finanšu tirgos un tas tiks atspoguļots SVF Pasaules Ekonomikas Pārskatā, kas gaidāms šomēnes.

Taču viņš arī brīdinājis, ka joprojām ir daudz iemeslu būt piesardzīgiem attiecībā uz ekonomikas atlabšanu.

«Šie nav normāli laiki, un iemesli piesardzībai attiecībā uz perspektīvām saglabājas spēcīgi, norādot uz relatīvi pieticīgu atlabšanu attīstītajās ekonomikās,» viņš rakstījis.

Viņš atzīmējis, ka augstie bezdarba līmeņi dažviet ierobežo patēriņu, bet vājākas mājsaimniecību bilances ir radījušas neskaidrību par izdevumu perspektīvām un kredītu zaudējumi dažos sektoros, īpaši komerciālā nekustamā īpašuma, pieaug.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas simfoniskais orķestris cer uz citādu kultūras budžeta plānošanu

Vēsma Lēvalde, 19.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts SIA Liepājas simfoniskais orķestris (LSO) vadība cer, ka jaunās valdības kultūras ministrs mainīs budžeta sadales sistēmu un panāks dotāciju apmēru, kas ļaus noturēt orķestra māksliniecisko līmeni.

«Kopš 2008.gada valsts dotācija orķestrim ir sarukusi vairāk nekā uz pusi,» preses konferencē sacīja LSO direktors Uldis Lipskis. Ja 2008.gadā valsts 89 cilvēku kolektīvam deva 1,3 miljonus latu, tad 2010.gadā orķestra kolektīvs bija samazināts līdz 73 cilvēkiem un dotācija bija tikai 613 tūkstoši latu. Pasaulē šāda līmeņa orķestrī ir ap 120 cilvēku, bet orķestru atbalstīšana ir katra lielāka uzņēmuma goda lieta, apgalvoja U. Lipskis.

Ar pērnā gada dotāciju un ap 100 tūkstošiem latu pašu ieņēmumu LSO spējis «puslīdz normāli elpot», atzina direktors. Taču dotācijas līdzekļu pietiekot tikai algām un komunālajiem maksājumiem. Koncertdarbībai jāpiesaista nauda projektu veidā, un līdz ar to plānotā koncertdarbība ir pakļauta nejaušu ekspertu lēmumam. LSO vadība cer, ka nākamās valdības kultūras ministrs veidos budžetu tā, lai profesionālie mākslas kolektīvi, kuriem ir valsts statuss, varētu regulāru koncertdarbību nodrošināt ikgadējā plānotā budžeta ietvaros, bet projektus vajadzētu rakstīt vien eksperimentāliem un ārpuskārtas projektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF: novērojama mērena globālās ekonomikas atlabšana

Ritvars Bīders, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā ekonomika palēnām atlabst, taču joprojām pastāv vairāki izaicinājumi, kas jāpārvar, ieskaitot fiskālo konsolidāciju vidējā termiņā. Tā pēc G20 samita norādījis Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora vietnieks Džons Lipskis (John Lipsky), vēsta Reuters.

«Viņi galvenokārt ir pārliecināti, ka globālā mērogā notiek mērena [ekonomiskā] atlabšana,» atsaucoties uz G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju samita dalībnieku teikto, sacījis SVF eksperts.

«Protams, pastāv riski un izaicinājumi, taču šķiet, ka lietas vairāk vai mazā virzās mūsu prognožu virzienā,» skaidro Dž. Lipskis, slavējot labi izstrādātas krīzes izejas stratēģijas un uzsverot nepieciešamību pēc fiskālās konsolidācijas vidējā termiņā.

Šā gada sākumā SVF izteica prognozi, ka globālā ekonomika 2010. gadā augs par 3,9%. Banka Morgan Stanley gan uzskata, ka globālā ekonomika šogad tik strauji neaugs, prognozējot globālās ekonomiskas izaugsmi šajā gadā 3,5% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Budžetā šogad negaidīti aug izdevumi bezdarbnieku un slimības pabalstiem

Dienas Bizness, 04.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālā budžeta izdevumi slimības, bezdarbnieku un vecāku pabalstiem pēdējos gados auguši, taču īpaši satraucošs pieaugums piedzīvots šā gada pirmajos mēnešos, svētdien vēstīja LNT Ziņas Sešos.

Par to satraukumu neslēpj finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). «Vecāku pabalsta izmaksas ir priecīga ziņa, par to mēs nevarētu bēdāties. Bet, ja mums būtiski pieaug slimības pabalsta un bezdarbnieku pabalsta izmaksas, tad tā gan ir lieta, kur daļēji ir sociālekonomiski faktori, bet daļēji, pieņemu, tur ir sistēmiskas problēmas, kuras noteikti būtu jāatrisina» uzskata ministre.

Slimības pabalstos šā gada pirmajos piecos mēnešos tērēti 61,2 miljoni eiro jeb par teju 13 miljoniem eiro vairāk nekā pērn šajā laika posmā. Savukārt bezdarbnieku pabalstos izmaksāts 51,1 miljons eiro jeb par teju deviņiem miljoniem vairāk nekā aizvadītā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pagaidu sabiedriskajos darbos iesaistīs 49 tūkstošus bezdarbnieku

Gunta Kursiša, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mājsaimniecības dati liecina par nepieciešamību «simtlatnieku» programmai līdzīgus pasākumus veikt arī turpmāk. Arī nākamgad tiek plānots piesaistīt 49 tūkstošus cilvēku. Šim nolūkam tiks atvēlēti 23 miljoni latu,» pavēstīja Labklājības ministrijas Darba departamenta direktors Imants Lipskis.

Arī nākamgad programmas principiem jāpaliek nemainīgiem – darbam jābūt organizētam pašvaldībās, arī to iestādēs vai aģentūrās, bet ne kapitālsabiedrībās, respektīvi, ārpus uzņēmējdarbības, norāda I. Lipskis. Darbu varēs organizēt arī nevalstiskajās organizācijās.

Vidējais laiks, kādā bezdarbnieki varētu piedalīties programmā ir četri mēneši. Saņemtais neto atalgojums – 100 lati, bet bruto atlīdzība – 110 lati, jo atalgojumā plānots iekļaut arī pensijas apdrošināšanas daļu.

Programma tika uzsākta 2009. gadā, un līdz šim tajā ir iesaistīts 91 tūkstotis Latvijas bezdarbnieku. Lielākā daļa iesaistīto bezdarbnieku jau ilgstoši ir bez pastāvīga darba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Liepājas koncertzālei guldīs pamatakmeni

Vēsma Lēvalde, 04.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska līdzdalību šodien, 4.oktobrī, Liepājā sāksies daudzfunkcionālā centra Lielais dzintars būvniecība - tiks ieguldīts pamatakmens.

Koncertzāles būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas ir 21,27 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa. Būvniecību plānots pabeigt 2015.gadā. Latvijas kultūras infrastruktūrā šis ir otrs vērienīgākais objekts aiz Nacionālās bibliotēkas.

Jau ziņots, ka šā gada 1.augustā Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde svinīgi parakstīja būvniecības darbu un autoruzraudzības līgumus par koncertzāles Lielais dzintars būvniecību Liepājā. Autoruzraudzības līgums tika parakstīts ar austriešu arhitektu Folkeru Gīnki, savukārt par būvniecības darbiem ar uzņēmumu Merks.

Daudzfunkcionālā centra apsaimniekošanas izmaksas segs valsts, nomājot telpas Liepājas simfoniskajam orķestrim un Liepājas Mūzikas skolai. UZ ēku plānots pārcelt arī vairākus tautas mākslas kolektīvus, kuriem šobrīd nav piemērotu telpu. Ēkas efektīvākai izmantošanai paredzēts apvienot dažādas funkcijas - piemēram, izstāžu zāli ar deju zāli, iepriekš klāstīja projekta vadītājs Ints Dālderis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

Ar teju 15 miljoniem eiro atbalstīs sociālos uzņēmumus

Anda Asere, 02.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības Ministrijas un Altum īstenotā sociālās uzņēmējdarbības atbalsta programmā līdz 2022. gadam plānots atbalstīt 200 uzņēmumus

Projekts tiek īstenots visā Latvijā; tā aktivitāšu īstenošanai plānotais finansējums ir 14,9 miljoni eiro, tostarp no Eiropas Sociālā fonda (ESF) paredzēti 12,7 miljoni eiro, bet no valsts budžeta – 2,2 miljoni eiro. Projektā plānots sniegt atbalstu 220 dalībniekiem, kas risinās sociālās problēmas. Pēc būtības atbalstu saņēmušo skaits būs lielāks, jo ieguvēji nebūs vien uzņēmuma darbinieki, bet sabiedrība kopumā, skaidro Imants Lipskis, Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors. Viena projekta atbalstāmā summa ir no pieciem līdz 200 tūkstošiem eiro.

Projektu Labklājības ministrija īsteno kopā ar Attīstības finanšu institūciju Altum, kas veic piemērotāko atbalsta veidu noteikšanu un atbalsta sniegšanu grantu veidā sociālās uzņēmējdarbības veicējiem. Šā gada jūnijā ministrija sāka programmas dalībnieku reģistru, jūlijā pirmie uzņēmumi saņēma sociālā uzņēmuma statusu, un šobrīd to skaits tuvojas 20. Pēc lēmuma saņemšanas pretendents var iesniegt granta pieteikumu Altum. Šobrīd ir saņemti un tiek izvērtēti četri pieteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

LM: nākamgad bezdarba līmenis Latvijā būs 8,6%

LETA, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd valstī reģistrētais bezdarba līmenis ir 10,9%. Gada beigās tas varētu samazināties līdz 10,7%, savukārt nākamgad pārvērsties viencipara skaitlī, 2013.gada beigās sasniedzot 8,6%, tā šodien žurnālistiem sacīja Labklājības ministrijas (LM) Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

Augustā reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 11,3% un salīdzinājumā ar jūliju tas samazinājies par 0,3 procentpunktiem. Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē augusta sākumā bija 114 689 bezdarbnieki.

Arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne apstiprināja, ka šobrīd reģistrētais bezdarba līmenis valstī ir 10,9%, savukārt NVA uzskaitē ir 107 700 bezdarbnieku.

Ņemot vērā sezonālo darbu raksturu un ziemas sezonas tuvošanos, LM prognozē, ka bezdarba līmenis šā gada pēdējos mēnešos samazināsies ar mazāku intensitāti, tomēr tupinās kristies un gada beigās valstī varētu būt 105 000 reģistrēto bezdarbnieku. Savukārt līdz 2013.gada beigām šis cipars varētu sarukt vēl par 20 000, norādīja Lipskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 25.maija līdz pat 16.augustam ilgušais festivāls Liepājas vasara spējis pulcēt ap 3500 klausītāju, informē festivāla organizatori – Liepājas simfoniskais orķestris.

Lielais klausītāju pieplūdums pierāda to, ka festivāls kļūst arvien populārāks, uzskata LSO vadītājs Uldis Lipskis. Ne tikai lielkoncerti ar orķestra piedalīšanos, bet arī festivāla tradicionālie trešdienu kamermūzikas vakari šogad guvuši lielu publikas atsaucību.

Liepājas vasaru 2011 atklāja pasaules slavenais vijolnieks Gidons Krēmers ar kamerorķestri Kremerata Baltica. Koncertdārzā Pūt, vējiņi! koncertu sniedza Liepājas Simfoniskais orķestris un jauniešu koris Kamēr kopā ar Raimondu Paulu un Intaru Busuli. Latvijas Nacionālās operas soliste Sonora Vaice Liepājas Simfoniskā orķestra pavadījumā atskaņoja opermūzikas klasiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Īsi pirms Pianisma zvaigžņu festivāla no darba atlaiž festivāla producenti

Vēsma Lēvalde, 08.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas simfoniskā orķestra vadība bez paskaidrojumiem pāris dienu laikā nomainījusi administratīvos darbiniekus, tajā skaitā tikko atklātā Pianisma zvaigžņu festivāla producenti Ilonu Janukoviču.

Līdz ar festivāla producenti darbu zaudējis arī sabiedrisko attiecību speciālists Gundars Venens. «Jā, tā ir taisnība.» uz Db jautājumu, vai tiešām darba attiecības pārtrauktas ar festivāla organizatoriem tieši pirms festivāla atklāšanas, atbildēja Valsts Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) pašreizējā sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Vecvagare. Sīkākus komentārus viņa nesniedza, vien norādīja, ka tas ir vadības lēmums. Par jaunu pretendentu izvēli tikšot izlemts tuvākajā laikā, bet «šobrīd bija vajadzīgas ātras izmaiņas, lai būtu labāks rezultāts». Kultūras ministrijā, kuras pakļautībā kopš šī gada sākuma ir LSO, norādīja, ka personāla politika ir orķestra direktora Ulda Lipska atbildība, diemžēl ar direktoru Db sazināties nav izdevies. Līdzšinējā LSO ārējo sakaru vadītāja, festivāla producente Ilona Janukoviča telefonsarunā ar Db pastāstīja, ka darba uzteikums bijis absolūti negaidīts, turklāt izteikts dienā, kad pabeigti visi festivāla organizēšanas darbi, ieskaitot pat noslēguma banketu. Pārejot orķestrim jaunā statusā, visiem darbiniekiem noteikts trīs mēnešu pārbaudes laiks, kas vēl nav beidzies. I. Janukoviča LSO strādāja kopš 2005.gada, brīvi runāja krievu, latviešu, angļu, franču un vācu valodā, uzturēja orķestra kontaktus ar ārvalstu sadarbības partneriem, vēstniecībām un viesmūziķiem, organizēja Pianisma zvaigžņu festivālu. Db jau rakstīja, ka LSO no pašvaldības kolektīva kļuva par valsts orķestri no 2010. gada 1. janvāra. Orķestra māksliniecisko vadītāju Imantu Resni pēc orķestra balsojuma nomainīja jauns diriģents Atvars Lakstīgala, savukārt par orķestra direktoru kļuva mūziķis Uldis Lipskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns atkāpies no amata

Lelde Petrāne, 19.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns (Dominique Strauss-Kahn) pēc iespējamā seksuāla rakstura uzbrukuma viesnīcas istabenei Ņujorkā piedāvājis atkāpties no amata, ziņo BBC.

Paziņojumā 62 gadus vecais Štrauss - Kāns informējis, ka jau ir paziņojis valdei par savu nodomu nekavējoties atkāpties no amata.

Apcietinātais Štrauss - Kāns atkal pilnībā noliedzis pret viņu izvirzītās apsūdzības.

Paziņojumā viņš akcentējis: «Šobrīd es, pirmkārt, domāju par savu sievu, kuru es mīlu vairāk par visu, par saviem bērniem, par savu ģimeni, par saviem draugiem. Es domāju arī par saviem kolēģiem fondā, kopā mēs pēdējo trīs un vairāk gadu laikā esam paveikuši tik daudz lielu lietu.»

«Es vēlos aizsargāt šo institūciju, kurai esmu kalpojis ar godu un atdevi, jo īpaši - īpaši - es gribu veltīt visus spēkus, visu savu laiku un visu savu enerģiju, lai pierādītu, ka neesmu vainīgs,» viņš turpinājis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FM sākta dienesta pārbaude par rotāciju neveikšanu VID

Db.lv, 09.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijā (FM) izdots rīkojums par dienesta pārbaudes sākšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) saistībā ar rotāciju neveikšanu, informē FM.

Dienesta pārbaudes mērķis ir noskaidrot apstākļus un iemeslus, kas bijuši par pamatu skaidras un caurspīdīgas rotācijas politikas un ilgtermiņa pārcelšanas plāna neizstrādāšanai, tādējādi neveicot VID struktūrvienību augstākās vadības, kas pakļautas augstam korupcijas riskam, rotācijas, tostarp arī Muitas pārvaldes augstākās vadības rotācijas.

FM pārstāvji norāda, ka VID adresētajos auditu ieteikumos 2021.gada novembrī īpaši uzsvērts, ka nepieciešams izstrādāt civildienesta ierēdņu pārcelšanas ilgtermiņa plānu, iekļaujot tajā rotācijai pakļautos amatus, iespējamos jaunos amatus un tiem nepieciešamās kompetences. Tāpat nepieciešams noteikt termiņus, uz cik ilgu laiku amatpersona tiek rotēta, vienlaicīgi nodrošinot iestādes darbības nepārtrauktību un nepiemērojot izņēmumus atsevišķiem vadītāju amatiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centra "Origo" pārvaldītāji, īstenojot ilgtspējas attīstības stratēģiju, par 435 000 eiro uz ēkas jumta uzstādījuši saules enerģijas paneļus, informēja kompānijā.

Jaunatklātā "Origo" jumta saules enerģijas paneļu parka kopējā jauda ir 410 kilovatu. Plānots, ka gada laikā tiks saražoti apmēram 360 megavatstundu saules enerģijas, tādējādi nodrošinot apmēram 4,5% no "Origo" 2022.gada kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Saules enerģijas paneļu parka projekta īstenošanu, uzstādīšanu un darbības uzraudzību nodrošināja SIA "EnerGrid".

“Kopš 2008. gada šeit tiek realizēta energoefektivitātes programma ar mērķi veicināt pārdomātu energoresursu izmantošanu. Šo gadu laikā panākts vairāk nekā 30% samazinājums energoresursu izlietojumā. Īstenojot saules enerģijas paneļu parka projektu, mums būs iespēja būtiski kāpināt šo rādītāju un t/c “Origo” pašpatēriņam izmantot pašu ražotu zaļo jeb atjaunīgo saules enerģiju. Tas ir nozīmīgs solis t/c “Origo” ilgtspējīgā attīstībā, veicinot dabas resursu taupīšanu un efektīvu izmantošanu, kā arī mazinot t/c “Origo” ekoloģiskās pēdas nospiedumu,” norāda Linstow Baltic Tehniskais direktors Juris Lipskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Polija vēla palielināt SVF kredītlīniju par 8 miljardiem eiro

Ritvars Bīders, 23.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polija vērsusies pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), lai lūgtu palielināt valstij piešķirto kredītlīniju no pašreizējā 21 miljarda eiro līdz 29 miljardiem eiro, ziņo Bloomberg.

SVF izpilddirektora vietnieks Džons Lipskis sola nekavējoties šo Polijas lūgumu nodot izskatīšanai fonda valdei apstiprināšanai. Viņš arī norāda, ka Polijas ekonomiskā izaugsme, visticamāk, saglabāsies pietiekoši strauja un vienmērīga, kas liecina, ka valsts varētu saņemt pozitīvu atbildi no fonda valdes.

Šā gada jūlijā SVF apstiprināja Polijai kredītlīniju 21 miljarda ASV dolāru apmērā, kas Polijai, pēc amatpersonu teiktā, nepieciešama kā finansējums ārkārtas gadījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākošais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs jāmeklē ārpus Eiropas, norādījis Dienvidāfrikas republikas finanšu ministrs Pravins Gordhans (Pravin Gordhan), raksta The Daily Telegraph.

Tikmēr Vācijas un Francijas politiķi ir uzsākuši kampaņu, lai iegūtu plašāku atbalstu kandidātam no Eiropas. Par vadošo kandidātu tiek uzskatīta Francijas finanšu ministre Kristīne Lagarde (Christine Lagarde), kā arī bijušais Vācijas Centrālās bankas vadītājs Aksels Vēbers, kura kandidatūru varētu atbalstīt arī Vācijas kanclere Angela Merkele.

P. Gordhana aicinājumam jau ir piebalsojušas Krievija un Dienvidkoreja. «Attīstības valstīm ir jānodrošina tiesības cīnīties par vadošiem amatiem starptautiskās organizācijās,» norādīja Krievijas centrālās bankas vadītāja vietnieks Sergejs Švetsovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas dome: Pianisma zvaigžņu festivāls notiks

Vēsma Lēvalde, 07.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pianisma zvaigžņu festivāls Liepājā tomēr notiks, ziņo Liepājas dome.

Pašvaldība nav samazinājusi finansējumu festivāla norisei, tas ir saglabāts līdzšinējā līmenī – deviņu tūkstošu latu apmērā, norāda Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde, uzsverot, ka Starptautiskajam pianisma zvaigžņu festivālam Liepājā ir jābūt, jo tā ir spilgta pilsētas un visas Latvijas kultūras tradīcija.

Pēc orķestra direktora publiski paustās informācijas par to, ka šogad Pianisma zvaigžņu festivāls Liepājā nenotiks, Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde Liepājas Simfoniskā orķestra valdes locekli Uldi Lipski uzaicinājusi uz sarunu. Tās laikā U.Lipskis apliecinājis, ka Liepājas Simfoniskais orķestris arī šogad Starptautisko Pianisma Zvaigžņu festivālu organizēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF paplašina Meksikas kredītlīniju līdz rekordlielam apjomam

Lelde Petrāne, 11.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) piekritis atjaunot un palielināt līdz 72 miljardiem ASV dolāru kredītlīniju Meksikai, lai palīdzētu nodrošināt valsti pret ārējiem riskiem, ziņo businessweek.com.

Divu gadu kredītlīnija, lielākā summa, kāda piešķirta fonda vēsturē, aizstāj viena gada 48 miljardu ASV dolāru kredītlīniju, kuras beigu termiņš ir aprīlis. Meksika izmantojusi kredītlīniju programmas jauno noteikumu priekšrocības. Programma izstrādāta, lai mudinātu valstis vērsties pie fonda, kamēr krīzes vēl nav attīstījušās.

Kopš 2009.gada vidus Meksika pieredzējusi stabilu ciklisku atveseļošanos, paziņojumā norādījis SVF pārstāvis Džons Lipskis, tomēr piebilstot, ka ievērojami riski pasaules ekonomikai joprojām saglabājas, un tas rada problēmas arī jaunajiem tirgiem, to skaitā Meksikai.

Meksika SVF atbalstu pirmoreiz lūdza 2009.gadā, lai uzlabotu tirgus uzticību savai ekonomikai. Valsts slīga dziļākajā recesijā kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kāns atbrīvots pret drošības naudu

Jānis Rancāns, 20.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvarošanā apsūdzētais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) bijušais vadītājs Dominiks Štrauss – Kāns piektdien atbrīvots no cietuma pret drošības naudu viena miljona ASV dolāru apmērā, vēsta BBC.

Štrausam – Kānam noteikts mājas arests un bruņota apsardze, kā arī viņš tiks elektroniski novērots. Tiesa pieņēma šādu lēmumu pēc tam, kad Štrauss – Kāns piekrita nodot ceļošanas dokumentus un apdrošināties par pieciem miljoniem ASV dolāru.

Bijušā SVF vadītāja advokāti norādīja, ka Štrauss – Kāns ir «godīgs un necentīsies aizbēgt».

Jau vēstīts, ka bijušais SVF vadītājs un bijušais Francijas ministrs, kā arī pretendents uz Francijas prezidenta amatu Štrauss - Kāns, pagājušās nedēļas nogalē tika arestēts Ņujorkā, jo mēģinājis izvarot viesnīcas istabeni. Kopš Štrausa - Kāna aresta SVF kontroli pārņēmis Džons Lipskis (John Lipsky).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalstu reģionālai mobilitātei nākamgad īstenos divos reģionos

Lelde Petrāne, 14.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) no nākamā gada plāno ieviest reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumu, lai atbalstītu bezdarbniekus, kuri ir gatavi tuvināties darbavietām un strādāt Latvijā, teikts ministrijas šodien izplatītajā paziņojumā.

«Reģionālā mobilitāte ir darbaspēka pārvietošanās valsts iekšienē, nevis projām no Latvijas, bet uz darbu citā apdzīvotā vietā, kur ir pieprasījums pēc attiecīgām prasmēm un spējām. Tas nenozīmē pilnīgu pārcelšanos, bet var izpausties kā braukšana uz darbu un atgriešanās mājās. Tādējādi bezdarbniekiem piedāvās iespēju, lai viņi no savas dzīves vietas varētu nokļūt līdz darba vietai, kas bez atbalsta saņemšanas nebūtu izdevīgi vai būtu pat neiespējami,» uzsver LM Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

Lai pasākums uzsāktu darbību 2013.gadā, sākotnēji pilotprojekta veidā, šobrīd LM strādā pie grozījumiem normatīvajos aktos. Tos līdz gada beigām paredzēts apstiprināt valdībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Štrauss – Kāns kritis par upuri Putina sazvērestībai

Jānis Rancāns, 23.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs ir kritis par upuri Krievijas premjera Vladimira Putina sazvērestībai, nedēļas nogalē paziņojis kāds viņa kolēģis, kuram par to pavēstījis pats Dominiks Štrauss – Kāns, vēsta The Sun.

Krievija kopā ar Franciju esot vēlējusies panākt viņa atkāpšanos no šī amata, kā arī atturēt viņu no piedalīšanās Francijas prezidenta vēlēšanās, uzskata Štrauss - Kāns. Pametot SVF vadītāja amatu ar tik lielu skandālu, viņš vairs nevarēs kandidēt prezidenta amatam.

Db.lv jau rakstīja, ka bijušais Francijas ministrs un SVF vadītājs, kā arī pretendents uz Francijas prezidenta amatu Štrauss - Kāns, maija sākumā tika arestēts Ņujorkā, jo mēģinājis izvarot viesnīcas istabeni. Kopš Štrausa - Kāna aresta SVF kontroli pārņēmis Džons Lipskis (John Lipsky).

Štrauss – Kāns tika nogādāts bēdīgi slavenajā Rikera salas cietumā. Pēc viņa aresta ir saasinājusies cīņa par SVF vadītāja amatu. Par galvenajiem kandidātiem tiek uzskatīta Francijas finanšu ministre Kristīne Lagarde (Christine Lagarde), kā arī bijušais Vācijas Centrālās bankas vadītājs Aksels Vēbers, kura kandidatūru varētu atbalstīt arī Vācijas kanclere Angela Merkele. Tomēr daudzas valstis pret to iebilst, norādot, ka nākamais SVF vadītājs jāmeklē ārpus Eiropas, pārtraucot eiropiešu pusgadsimta dominanti šajā institūcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru