Bankas

Swedbank turpmāk apkalpos daļu no UniCredit Bank Baltijas portfeļa

Lelde Petrāne, 25.10.2013

Jaunākais izdevums

Swedbank iegādāsies daļu no UniCredit Bank Baltijas struktūrvienības aizdevumu un garantiju portfeļa, liecina bankas sniegtā informācija.

Kopējais darījuma apjoms Baltijā veido 94 miljonus eiro. Darījums ietekmēs aptuveni 120 UniCredit Bank klientus trijās Baltijas valstīs.

Visi UniCredit Bank klienti savlaicīgi saņems precīzu informāciju par nepieciešamajām darbībām, ja tādas būs jāveic, teikts paziņojumā.

Darījums stāsies spēkā pēc atbilstošo atļauju saņemšanas no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas.

UniCredit grupa nolēma sašaurināt savu klātbūtni Baltijā. Atbilstoši šim mērķim tika lemts pārtraukt sniegt bankas pakalpojumus Latvijā un atteikties no bankas licences. Šā gada jūnija beigās pēc aktīviem UniCredit Bank bija desmitā lielākā banka Latvijā.

Baltijā turpina strādāt līzinga uzņēmums UniCredit Leasing.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Noslēgusies UniCredit Finance un UniCredit Leasing apvienošanās

Žanete Hāka, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

UniCredit Finance (iepriekš UniCredit Bank) un UniCredit Leasing apvienošanās rezultātā UniCredit Finance portfelis integrēts UniCredit Leasing, kas turpmāk pārvaldīs pārņemtos UniCredit Finance nebanku aktīvus.

UniCredit Leasing turpinās darbu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, pārstāvot UniCredit Grupu Baltijas reģionā, informē kompānijas pārstāve Agnese Buče.

Saskaņā ar grupas stratēģisko plānu, UniCredit 2013.gadā paziņoja, ka pārtrauks sniegt bankas pakalpojumus Baltijā, koncentrējoties uz līzinga biznesu.

UniCredit Leasing struktūra Baltijā sastāv no centrālā biroja Latvijā un divām filiālēm Lietuvā un Igaunijā. UniCredit Leasing piedāvā daudzveidīgus finanšu risinājumus autotransporta, tehnikas, tehnoloģiju un iekārtu finansēšanai.

UniCredit Leasing peļņa 2014.gada pirmajā ceturksnī sasniedza 447 tūkstošus eiro, no jauna noslēgto līzinga darījumu summa pirmajā ceturksnī sasniedza 44 miljonus eiro, bet aktīvu apjoms – 314,318 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Anulēs UniCredit Bank kredītiestādes licenci

Žanete Hāka, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēma no 2014. gada 1. janvāra anulēt AS UniCredit Bank izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļaut reorganizēt banku par komercsabiedrību, kas nesniedz kredītiestādes pakalpojumus.

Kā informē FKTK, saskaņā ar Kredītiestāžu likumu banka var atteikties no licences, ja tās akcionāri lēmuši par bankas reorganizāciju, un ir izpildītas visas saistības pret noguldītājiem. Pārbaudot bankas operatīvo bilanci, FKTK secināja, ka visas saistības pret noguldītājiem ir izpildītas, tāpēc nepastāv šķēršļi bankai brīvprātīgi atteikties no kredītiestādes licences.

Atteikšanās no licences atbilst kopējai UniCredit Bank akcionāru stratēģijai pārtraukt kredītiestādes darbību Latvijas tirgū un koncentrēties uz līzinga pakalpojumu sniegšanu, veicot reorganizāciju un apvienojoties ar SIA UniCredit Leasing.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

UniCredit Leasing mainījies valdes sastāvs

Žanete Hāka, 20.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA UniCredit Leasing valdi atstājis Austrijas pilsonis Frīdls Gunters.

Lursoft pieejamā informācija norāda, ka UniCredit Leasing ir Austrijā reģistrētajam UniCredit Bank Austria AG piederošs uzņēmums, kas darbojas finanšu un operatīvo līzingu jomā, kā arī UniCredit Leasing ir vienīgais UniCredit Insurance Broker daļu turētājs.

Uzņēmuma gada pārskatā ir redzams, ka UniCredit Leasing 2013. gada laikā ir aktīvi sekojusi līdzi visu trīs Baltijas valstu ekonomikas atlabšanai. Atbalstot vietējo ekonomiku, UniCredit Leasing veica ieguldījumus mazo un vidējo uzņēmumu sektorā, kas veidoja 84% no kopējā nomas portfeļa. Uzņēmumam ir izdevies palielināt esošo nomas portfeli par 25%, tajā pašā laikā saglabājot konservatīvu kredītu politiku. Saskaņā ar statistikas datiem, UniCredit Leasing ir viens no 50 lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi atļaut AS UniCredit Bank atsevišķu pakalpojumu portfeļu pārejai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Swedbank īpašumā, jo likumā noteiktās prasības ir izpildītas un AS UniCredit Bank klientu kopējās intereses ievērotas.

Kā informē FKTK, noslēgtais līgums paredz, ka AS Swedbank īpašumā pāriet AS UniCredit Bank aizdevumu, noguldījumu un garantiju portfeļi, kas izriet no Latvijā sniegtajiem finanšu pakalpojumiem. FKTK atļāvis AS UniCredit Bank uzņēmumu pārejai Swedbank AS Igaunijā un Swedbank AB Lietuvā, nododot aktīvus un saistības par Igaunijā un Lietuvā sniegtajiem finanšu pakalpojumiem.

Lemjot par atļaujas izsniegšanu, FKTK vērtēja, vai pēc plānotās pārejas tiek izpildītas visas Kredītiestāžu likuma prasības, netiek apdraudēta kredītiestāžu stabilitāte un maksātspēja, klientu un trešo personu intereses tiks aizsargātas (saglabāsies tiesības un pienākumi, kas izriet no noslēgtajiem līgumiem ar banku), kā arī tiek nodrošināta stabilitāte finanšu sistēmai kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

UniCredit Bank pārdēvē par UniCredit Finance

Žanete Hāka, 08.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nosaukumu mainījusi AS UniCredit Bank, un pēc izmaiņu reģistrācijas uzņēmuma jaunais nosaukums ir AS UniCredit Finance, liecina Lursoft dati.

Tās nav vienīgās izmaiņas, kuras reģistrētas uzņēmumam. AS UniCredit Finance atstājis tās līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Algimants Kundrots, līdz ar to uzņēmuma valde turpinās darboties vienas personas sastāvā, jo savu amatu saglabājis valdes loceklis Gunters Friedls. Algimants Kundrots turpina ieņemt padomes priekšsēdētāja vietnieka amatu SIA UniCredit Leasing.

Izmaiņas notikušas arī AS UniCredit Finance padomē, kur no padomes locekļa amata atceltas trīs personas, savukārt pilnvaru termiņš pagarināts līdzšinējam padomes priekšsēdētājam Džanfranko Bisagni (Gianfranco Bisagni), viņa vietniekam Martinam Klauzeram (Martin Klauzer) un padomes loceklei Marijai Lerčai (Mariya Lerch).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot grupas darbību Centrālās un Austrumeiropas reģionā, UniCredit ir nolēmusi vēl vairāk sašaurināt savu klātbūtni Baltijā, informēja bankas pārstāvji.

Atbilstoši šim mērķim grupa pārtrauks sniegt bankas pakalpojumus Latvijā un atteiksies no bankas licences.

Banka plāno visus aktīvus nodot UniCredit Leasing Latvijā, kas turpinās pārvaldīt pārņemto kredītportfeli un piedāvāt līzinga pakalpojumus Baltijā, skaidro bankas pārstāvji.

Lēmums pārtraukt sniegt bankas pakalpojumus Latvijā ietekmēs apmēram 90 UniCredit Bank darbinieku. Kā liecina bankas gada pārskats, pērnā gada beigās bankā Baltijā strādāja 183 darbinieki.

UniCredit Leasing struktūra Baltijā sastāv no centrālā biroja Latvijā un divām filiālēm Lietuvā un Igaunijā. UniCredit Leasing piedāvā finanšu risinājumus no autotransporta līzinga līdz tehnikas, tehnoloģiju un iekārtu finansēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vitol S.A. paraksta sindicētas kredītlīnijas līgumu par 8 miljardiem ASV dolāru

Zane Atlāce - Bistere, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta īpašnieks Vitol S.A. paziņojis, ka ir parakstījis sindicētās kredītlīnijas līgumu par kopējo summu 8 miljardi ASV dolāru, informē uzņēmumā.

Vitol par 12 mēnešiem pagarinājis atmaksas termiņu jau esošajai kredītlīnijai, kas noformēta uz trim gadiem par 7 075 833 333 ASV dolāru lielu summu. Savukārt par 924 166 667 ASV dolāru lielu summu Vitol refinansējis 364 dienu kredītlīniju, kurai jau iestājies atmaksas termiņš, ar jaunu 364 dienu kredītlīniju par tādu pašu summu. Jaunās kredītlīnijas sākotnējā summa bijusi 750 000 000 ASV dolāru.

Darījums uzsākts 2016.gada 22.augustā, un tajā kopumā iesaistītas 55 bankas. Kredītlīniju piešķīrušas šādas bankas: Mandated Lead Arrangers & Bookrunners ABN AMRO Bank N.V., Bank of America Merrill Lynch International Limited, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. (MUFG), BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Commerzbank AG Londonas filiāle, Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A. (darbojas kā Rabobank International), Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, Credit Suisse AG, DBS Bank Ltd. Londonas filiāle, Deutsche Bank Luxembourg S.A., HSBC Bank plc, ING Bank N.V., J.P. Morgan Limited (JPM), Lloyds Bank plc, Mizuho Bank, Ltd., The Royal Bank of Scotland plc, Société Générale Corporate & Investment Banking, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation and UniCredit Bank AG (UniCredit). BNP Paribas, Commerzbank AG Londonas filiāle, MUFG, The Royal Bank of Scotland plc un UniCredit darbojoties kā aktīvajām vadošajām līguma parakstītājām, savukārt JPM strādājot kā dokumentēšanas un kredītlīnijas aģentam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

UniCredit Leasing peļņa Baltijā trīskāršojusies

Žanete Hāka, 17.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn līzinga kompānija SIA UniCredit Leasing trīskāršojusi savu peļņu Baltijas valstīs, gadu noslēdzot ar 7,478 miljonu eiro peļņu, informē uzņēmuma pārstāvji.

Savukārt kompānijas kopējie ieņēmumi pieauga par 36,71% un sasniedza 12,53 miljonus eiro.

Salīdzinot ar 2013.gadu, kopējais SIA UniCredit Leasing portfelis Baltijas valstīs pieaudzis par 33%, gada beigās sasniedzot 417,95 miljonus eiro.

Šādu rezultātu izdevies sasniegt pateicoties tirgus daļas palielināšanai Latvijā - autolīzinga segmentā līdz 21,67%, kā arī industriālā līzinga segmentā līdz 30,52%, kā arī pateicoties veiksmīgai biznesa stratēģijai Lietuvā un Igaunijā. Neapšaubāmi pozitīvu pienesumu devusi arī apvienošanās ar UniCredit Bank, pērnā gada rezultātus komentē SIA UniCredit Leasing valdes priekšsēdētājs un Baltijas reģiona vadītājs Jevgenijs Belezjaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SIA Unicredit Leasing mainījies īpašnieks

Gunta Kursiša, 27.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par vienīgo uzņēmuma SIA Unicredit Leasing īpašnieku kļuvusi Austrijas UniCredit Bank Austria AG, liecina Lursoft informācija.

Iepriekš SIA Unicredit Leasing dalībniece bija Itālijas kompānija UniCredit Leasing S.p.A.

Līzinga kompānija Latvijā reģistrēta 1998. gadā, un tās pamatkapitālu veido 3,914 milj. Ls. Pērn SIA Unicredit Leasing apgrozījums bija 9,2 milj. Ls, bet peļņa - 1,2 milj. Ls. Uzņēmumā 2012. gadā nodarbināti 44 strādājošie.

Kompānijas valdes priekšsēdētāja amata pienākumus pilda Jevgenijs Belezjaks, savukārt valdes locekles amatā ir Igaunijas pilsone Pille Parinda (Pille Parind) un Latvijas valstspiederīgais Valdis Vasiļevskis. J. Belezjaks šā gada martā ievēlēts arī par Latvijas Līzinga devēju asociācijas (LLDA) jauno vadītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

UniCredit Bank mainās vadītājs

Žanete Hāka, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS UniCredit Bank valdes priekšsēdētājs Aļģimants Kundrots (Algimantas Kundrotas) ir pieņēmis lēmumu aiziet no bankas, lai turpinātu karjeru UniCredit Bank Austria.

Kā informē bankas pārstāvji, Aļģimants Kundrots strādājis UniCredit Bank 13 gadus, sākot karjeru bankā 2000. gadā kā Uzņēmumu apkalpošanas vadītājs. 2006. gadā viņš tika ievēlēts par bankas valdes locekli un uzņēmējdarbības attīstības direktoru (CBO), bet kopš 2012. gada jūnija A. Kundrots bija bankas valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors (CEO).

No 2014. gada janvāra A. Kundrots pievienosies UniCredit Bank Austria AG, kur viņš būs atbildīgs par Centrālās un Austrumeiropas nodaļas stratēģiskās attīstības projektiem.

Tiklīdz būs saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, bankas izpilddirektora (CEO) amatu ieņems Ginters Frīdls (Günter Friedl), tagadējais bankas valdes loceklis un finanšu direktors (CFO).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Swedbank maksās 3,4 miljonus dolāru saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu

LETA, 21.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņojis par izlīgumu ar Latvijas "Swedbank" saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu.

"Swedbank" ir piekritusi pārskaitīt 3 430 900 ASV dolāru (3 144 179 eiro), lai nokārtotu savu iespējamo civiltiesisko atbildību par OFAC noteikto Krimas sankciju pārkāpumu.

2015. un 2016.gadā Latvijas "Swedbank" klients izmantoja Latvijas "Swedbank" elektroniskās bankas platformu no interneta protokola adreses Krimā, lai nosūtītu maksājumus personām Krimā, izmantojot ASV korespondentbankas. Izlīguma summa atspoguļo OFAC konstatējumu, ka Latvijas "Swedbank" acīmredzamie pārkāpumi netika brīvprātīgi pašaizliedzīgi atklāti.

Kā teikts OFAC paziņojumā, pirms Krievijas 2014.gada iebrukuma Ukrainas Krimas reģionā "Swedbank" bija piesaistījusi kuģniecības nozares klientu Krimā, kuram piederēja trīs īpašam nolūkam dibinātas kompānijas, kurām katrai bija konts Latvijas "Swedbank". Laika posmā no 2015.gada 5.februāra līdz 2016.gada 14.oktobrim klients iniciēja 386 darījumus par kopējo summu 3 312 120 ASV dolāru (3 035 326 eiro), izmantojot kontus, kas piederēja kompānijām, kuri tika apstrādāti, izmantojot ASV korespondentbankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank peļņa Latvijā pērn sasniegusi 135 miljonus eiro

Db.lv, 31.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" peļņa Latvijā pērn bija 135 miljoni eiro, kas ir par 55,17% jeb 48 miljoniem eiro vairāk nekā 2021.gadā, informē bankā.

Peļņa galvenokārt palielinājusies, jo pieauguši bankas ieņēmumi. Bankas izdevumi šajā laika posmā arī ir auguši, skaidro bankas pārstāvji.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2022.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 103,992 miljoni eiro, kas ir par 41,45% vairāk nekā 2021.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa pērn pieaugusi par 40,4% un bija 103,070 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2022.gada decembra beigās bija 8,514 miljardi eiro, kas ir par 7,1% vairāk nekā 2021.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 7,499 miljardi eiro.

Bankā norāda, ka tīrie procentu ienākumi 2022.gadā ir palielinājušies par 49%, kamēr tīrie komisiju ienākumi ir palielinājušies par 9%. Finansēšanā bankas kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 7%. Mājsaimniecību kreditēšanas apjomi palielinājušies par 8%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palielinājies par 7%. Depozīti, salīdzinot ar 2021.gadu, ir pieauguši par 12%. Savukārt kopējie bankas izdevumi 2022.gadā ir sasnieguši 119 miljonus eiro. Savukārt kredītuzkrājumi 2022.gadā ir bijuši 2,4 miljoni eiro, kas ir līdzīgi kā 2021.gadā, kad kredītuzkrājumu apmērs bija 2,5 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" Latvijā veidos holdingkompāniju, kura kļūs par Baltijā strādājošo grupas banku īpašnieci, informē "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

"Swedbank" grupa nolēmusi stiprināt klātbūtni Baltijas valstīs, izveidojot jaunu holdingkompāniju, kura tiks reģistrēta Latvijā un apvienos "Swedbank" grupas bankas Baltijā. Šādā veidā "Swedbank" formalizēs jau pastāvošo operatīvās darbības modeli, vienlaikus nodrošinot plašākas pilnvaras Latvijas un Baltijas līmeņa vadībai.

Holdingkompānijas vienīgā īpašniece būs Zviedrijas "Swedbank", un jaunā kompānija būs 100% īpašnieks meitasbankām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Paredzēts, ka "Swedbank" grupas prezidents būs jaunā holdinguzņēmuma padomes priekšsēdētājs, savukārt "Swedbank" vadītājs Baltijā kļūs par holdinkompānijas valdes priekšsēdētāju. Holdingkompānijas valdes priekšsēdētājs būs arī padomes priekšsēdētājs katrā no Baltijas valstu meitasbankām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Konstatējot naudas atmazgāšanas risku, Swedbank nekavējoties informē attiecīgās iestādes

LETA, 20.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konstatējot naudas atmazgāšanas risku, AS «Swedbank» nekavējoties informē attiecīgās iestādes un izvērtē sadarbības turpināšanu ar klientu, aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» Risku vadības pārvaldes vadītājs Latvijā Juris Bogdanovs.

«Jebkurā laikā, kad saņemam brīdinājuma signālus vai novērojam darbības, kas varētu liecināt par naudas atmazgāšanas risku, mēs rīkojamies nekavējoties, informējot attiecīgās valsts iestādes un izvērtējot sadarbības turpināšanu ar klientu,» viņš norādīja.

Savukārt, aizbildinoties ar klientu konfidencialitāti, banka nekomentē Zviedrijas sabiedriskajā televīzijā izskanējušo informāciju, ka, iespējams, «Swedbank» izmantota naudas atmazgāšanai, norādīja Bogdanovs.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica», kas Zviedrijas televīzijas izmeklēšanā bija Latvijas partneris, publicējis materiālu, norādot, ka arī Latvijas «Swedbank» klientu vidū bija firmas, kuru naudas izcelsmei vai arī to patiesajiem īpašniekiem vajadzētu radīt vismaz jautājumus uzraugošajām iestādēm un bankai pašai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Altum portfeļgarantijas izsniegs trīs kredītiestādes

Zane Atlāce - Bistere, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum atklātā atlasē izraudzījusies kredītiestādes, kuras ieviesīs jaunu valsts atbalsta finanšu instrumentu uzņēmumu atbalstam – portfeļgarantijas.

Līguma slēgšanas tiesības piešķirtas Luminor Bank, Swedbank un UniCredit Leasing.

Portfeļgarantiju programmas ietvaros Luminor Bank, Swedbank un UniCredit Leasing uzņēmumu kredītiem un izsniegtajam finansējumam, kas ir apjomā līdz 250 tūkstošiem eiro, Altum vārdā varēs piešķirt garantiju un attiecīgi aizdevumam piemēros zemāku procentu likmi.

Plānots, ka aizdevumus par kopējo summu 50 miljoni eiro ar samazinātu procentu likmi tuvāko divu gadu laikā saņems aptuveni 250 mazie un vidējie uzņēmumi. Līgumi par portfeļgarantiju programmas ieviešanu tiks slēgti tuvākajā laikā. Kredītiestādes aizdevumus ar Altum portfeļgarantijām sāks piešķirt orientējoši šā gada 3. ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija Altum izsludinājusi otro kārtu atklātai atlasei kredītiestādēm mazo un vidējo uzņēmumu portfeļgarantiju ieviešanai.

Portfeļgarantijas ir jauns finanšu instruments, kas ļauj uzņēmējiem finansējumu bankā saņemt ar samazinātu procentu likmi. Pirmās kārtas ietvaros līdz šim ir izsniegti 183 aizdevumi ar portfeļgarantiju 10,8 miljonu eiro apmērā. Atlases procesā Altum izraudzīsies trīs bankas vai līzinga kompānijas, kuras uzņēmumiem varēs piešķirt aizdevumu ar valsts garantiju bez tiešas Altum iesaistes.

Atlase tiek organizēta ar izsoles elementu – kredītiestādēm piesakoties atlasē ir jānorāda, par cik tās samazinās sniegtā finanšu pakalpojuma procentu likmi. Kopš 2018.gada vasaras pirmās kārtas ietvaros Swedbank, UniCredit Leasing un Luminor Bank ir izsniegušas 183 aizdevumus ar portfeļgarantiju 10,8 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sektors janvāri noslēdza ar peļņu 45,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par gandrīz 47% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 31,1 miljonu eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Janvārī ar peļņu darbojās 14 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles (to tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 97,4%).

Janvārī banku sektora kopējais aktīvu apmērs salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi saruka par 1,4% jeb par 422 miljoniem eiro un janvāra beigās bija 28,8 miljardi eiro. Lielā mērā aktīvu sarukumu ietekmēja divu banku (UniCredit Bank un Latvijas Hipotēku un zemes banka) aiziešana no tirgus ar 2014. gada 1. janvāri, kā arī saistību atmaksa citām monetārajām finanšu institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pētījums: Krievijas magnāts un eksministrs Abizovs caur Igaunijas Swedbank pārskaitījis simtiem miljonus eiro

LETA, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas magnāts un bijušais ministrs Mihails Abizovs caur Igaunijas "Swedbank" uz ārzonām pārskaitījis simtiem miljonus eiro, konstatēts žurnālistu pētījumā, par kuru vēsta laikraksts "Postimees".

47 gadus vecais Abizovs pašlaik atrodas izmeklēšanas izolatorā Maskavā saistībā ar apsūdzībām par noziedzīga grupējuma izveidi, lai nodarbotos ar naudas atmazgāšanu un krāpniecību lielā apmērā. Viņš tiek apsūdzēts par 60 miljonu ASV dolāru (54 miljonu eiro) izkrāpšanu Krievijas valdībai un investoriem.

Pētniecisko žurnālistu konsorcijs "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) aplēsis, ka no 2011. līdz 2016.gadam 70 ar Abizovu saistītu ārzonās Britu Virdžīnu salās, Kiprā, Singapūrā un Belizā reģistrētu uzņēmumu kontos Igaunijas "Swedbank" ieplūduši 860 miljoni ASV dolāru (776 miljoni eiro), no kuriem 770 miljoni dolāru pārskaitīti tālāk, kopumā veicot vairāk nekā 3300 pārskaitījumu. Neilgi pirms kļūšanas par atvērtās valdības lietu ministru Dmitrija Medvedeva pirmajā valdībā Abizovs 2011.gadā sācis daudzus biznesa kontus pārcelt uz Igaunijas "Swedbank", izpētījuši žurnālisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusē Swedbank Latvijas iedzīvotājiem nodrošinās iespēju veikt maksājumus ar mobilo tālruni, to veikalā vienkārši nopīkstinot līdzīgi kā bezkontakta karti.

Šādas norēķinu iespējas būs pieejamas līdz ar Swedbank jaunās mobilās lietotnes izveidi, kurā jau izstrādes laikā varēs iesaistīties arī klienti. Mobilo norēķinu iespējas Swedbank ieviesīs visās trīs Baltijas valstīs vienlaikus.

«Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs izmanto Swedbank pakalpojumus, tāpēc mums ir ļoti svarīgi gan attīstīt savus risinājumus un ieviest jaunus, gan arī sagatavot klientus jaunu tehnoloģiju lietošanai. Tā, piemēram, pērn Swedbank mobilās lietotnes klientu skaits sasniedza jau 300 000, kas ir teju puse no mūsu digitāli aktīvajiem klientiem. Savukārt bezkontakta karšu norēķini nu jau kļuvuši tikpat ierasti kā e-talona lietošana. Redzam, ka mūsu klienti ir gatavi arī nākamajam bezkontakta norēķinu solim – maksājumiem ar viedtālruni. Ņemot vērā mūsu klientu skaitu un digitālo aktivitāti, tas jau šobrīd veido jauna līmeņa norēķinu ikdienu,» saka Vadims Frolovs, Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Latvijas Līzinga devēju asociācijai pievienojas Danske Bank un Scania Finans AB Latvijas filiāle

LETA, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī deviņiem Latvijas Līzinga devēju asociācijas (turpmāk - LLDA) biedriem pievienojušās vēl divas kompānijas - Danske Bank A/S filiāle Latvijā un Scania Finans AB Latvijas filiāle, kas turpmāk ar savām iniciatīvām līdzdarbosies Latvijas līzinga tirgus uzlabošanā.

Līdz ar to LLDA aptver vairāk, nekā 95 % no Latvijas līzinga tirgus.

LLDA vadītājs Jevgenijs Belezjaks: «Šādu starptautiska mēroga dalībnieku iesaistīšanās asociācijas darbībā ir ļoti nozīmīga un vienlaicīgi norāda uz Latvijas līzinga tirgus potenciālu un lielo piedāvājumu. Līdz ar Danske Bank un Scania Finans AB Latvijas filiāles pievienošanos asociācijai, turpināsim līzinga attīstības tālāku sekmēšanu Latvijas tautsaimniecībā».

Danske Bank A/S filiāles Latvijā līzinga nodaļas vadītājs Atis Bialkovskis uzsver, ka: «uzsākot piedāvāt līzinga produktu, Danske Bank ienākusi Latvijas līzinga tirgū straujiem soļiem un guvusi lielu klientu atsaucību: »Nostiprinoties kā pilnvērtīgam tirgus dalībniekam, iestāšanās asociācijā ir likumsakarīgs nākamais solis. Mēs vēlamies attīstīties un kļūt pieejamāki ne tikai klientiem, bet arī pārējiem tirgus dalībniekiem, kā arī dalīties ar savu pieredzi kopīgu asociācijas mērķu sasniegšanai līzinga attīstībā.«

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank akcija nedēļas laikā zaudējusi aptuveni piektdaļu vērtības

Žanete Hāka, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank akciija nedēļas laikā zaudējusi aptuveni piektdaļu vērtības, liecina biržu dati. Otrdien akcijas cena saruka par 1,7% līdz 170,45 Zviedrijas kronām. Pirms nedēļas cena bija pie 210 kronām.

Akcijas cena brīvo kritienu uzsāka aizvadītajā trešdienā, kad izskanēja ziņas par Swedbank iesaisti naudas atmazgāšanas darījumos.

Trešdien, 20. februārī, Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT ziņoja, ka pastāv aizdomas, ka «Swedbank» varētu būt iesaistīta naudas atmazgāšanā caur Dānijas banku «Danske Bank».

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica», kas Zviedrijas televīzijas izmeklēšanā bijis Latvijas partneris, publicējis materiālu, norādot, ka arī Latvijas «Swedbank» klientu vidū bija firmas, kuru naudas izcelsmei vai arī to patiesajiem īpašniekiem vajadzētu radīt vismaz jautājumus uzraugošajām iestādēm un bankai pašai.Tika publicētas ziņas par izmeklēšanu, kas ilgusi gandrīz pusgadu un kuras pamatā ir nopludināta starpbanku pārskaitījumu datu bāze, kuru avots atstāja kādā Rīgas pakomātā, žurnālisti atlasījuši 50 «Swedbank» klientu, kuru darbība atbilst vairākiem «sarkanajiem karogiem» jeb aizdomas raisošām pazīmēm, piemēram, nav zināmi patiesie īpašnieki, firmas reģistrētas ārzonās vai aizdomīgās jurisdikcijās, vai arī nav iespējams pierādīt, ar ko tās nodarbojas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Swedbank Latvija Privātpersonu pārvaldes vadītāju no 12.septembra kļūs Karīna Kulberga, kura šajā amatā nomainīs līdzšinējo vadītāju Renāru Rūsi, informē bankā.

R.Rūsis pēc vairāk nekā 20 bankā pavadītiem gadiem, nolēmis atrast jaunus izaicinājumus ārpus Swedbank Grupas.

Līdz ar kļūšanu par Privātpersonu pārvaldes vadītāju, Karīna Kulberga pievienosies arī Swedbank Latvija vadības komandai. Savukārt pēc Eiropas Centrālās bankas saskaņojuma saņemšanas, pievienosies arī Swedbank Latvija valdei.

“Vēlos visa Swedbank kolektīva vārdā pateikt paldies Renāram Rūsim par rezultātiem, kas sasniegti, strādājot dažādos amatos bankā. Viņš ir bijis iesaistīts neskaitāmos bankai izšķirošos procesos un projektos, kas palīdzējuši veiksmīgi ieviest pārmaiņas, audzēt biznesu un stiprināt Swedbank pozīcijas kā lielākajai privātpersonu apkalpojošajai bankai Latvijā. Renāra pieredze un devums gan iekšējās kultūras veidošanā, gan klientu risinājumu attīstībā noteikti būs vērtīgs kapitāls, dodoties tālākos izaicinājumos. Savukārt Karīna Kulberga ar panākumiem veidojusi attiecības un sasniegusi nozīmīgus rezultātus, strādājot ar bankas turīgākajiem un nereti – prasīgākajiem klientiem, tāpēc novēlu turpināt labi iesākto, uzņemoties atbildību nu jau par teju pusi Latvijas iedzīvotāju, kuri ir Swedbank klienti”, uzsver Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš lēmuma 15.augustā apturēt «PNB bankas» darbību, «Swedbank» filiālēs un klientu apkalpošanas centros vērojams «PNB bankas» klientu pieplūdums - atvērti vairāk nekā 2000 jaunu kontu, informēja «Swedbank».

«PNB bankas» klientu pieplūdums atsevišķās «Swedbank» filiālēs izveidojis rindas, tāpēc «Swedbank» aicina savus klientus pēc iespējas vairāk izmantot attālinātos bankas pakalpojumus, bet, ja nepieciešama ierašanās filiālē, tad izmantot iespēju rezervēt laiku konsultācijai iepriekš. Esošajiem «Swedbank» klientiem ir noteikta prioritāra apkalpošana.

«Jau šobrīd visus pamatpakalpojumus, ko izmantojam ikdienā - naudas pārskaitījumus, konta atlikuma pārskatīšanu, PIN koda maiņu, dažādus maksājumus, rēķinu apmaksu u.c. - var veikt internetbankā vai mobilajā lietotnē bez fiziskas bankas darbinieka klātbūtnes. Savukārt, ja nepieciešama jauna bankas karte, bankai var pieteikt, lai to atsūta pa pastu un šāds sūtījums ir pilnībā drošs, jo bankas karti var aktivizēt tikai pats kartes īpašnieks,» skaidroja «Swedbank» Klientu servisa pārvaldes vadītājs Vadims Frolovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Igaunijas finanšu ministrs: Krievijas specdienesti izmantojuši Swedbank destabilizējošu operāciju finansēšanai

LETA--BNS, 13.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas specdienesti izmantojuši «Swedbank», lai finansētu destabilizējošas operācijas vairākās valstīs, vēsta Igaunijas laikraksts «Postimees», atsaucoties uz Igaunijas finanšu ministra Martina Helmes teikto intervijā Zviedrijas laikrakstam «Dagens Industri».

Helme sacījis, ka «Swedbank» rīcība, izvēloties klientus, bijusi problemātiska. «Godīgi sakot, daudzi no viņiem bija oligarhi ar šaubīgu reputāciju, pret daļu no viņiem bija noteiktas starptautiskās sankcijas,» teicis Igaunijas finanšu ministrs, piebilstot, ka izmeklēšanā par «Swedbank» atklātas saiknes ar Krievijas specdienestiem un terorismu.

Intervijā «Dagens Industri» Helme arī sacījis, ka to, ka bankā notikusi naudas atmazgāšana, noteikusi «Swedbank» apzināta izvēle, jo risku vadības procesā neesot bijis skaidrs, kurš tieši ir atbildīgs.

Tāpat Igaunijas finanšu ministrs intervijā teicis, ka «Swedbank» neesot godīgi sniegusi informāciju Igaunijas finanšu uzraudzības iestādei Finanšu inspekcijai. «Viena lieta, ar kuru esam neapmierināti, ir fakts, ka «Swedbank» neteica patiesību Finanšu inspekcijai. Viņi vai nu nesniedza informāciju vai arī sniedza maldinošu informāciju. Es nevaru pateikt, vai viņi tā darīja tāpēc, ka atteicās tam ticēt, vai arī tā bija apzināta izvēle. Fakts ir tāds, ka iepriekšējās vadības laikā «Swedbank» nebija godīga ar Igaunijas Finanšu inspekciju, un tā ir nopietna problēma,» sacījis Helme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atzīst par pamatotu KP lēmumu sodīt 22 komercbankas

Lelde Petrāne, 18.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 17.decembrī pēc Augstākās tiesas sprieduma ir stājies spēkā un vairs nav pārsūdzams Konkurences padomes (KP) 2011.gadā pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos sodīt 22 Latvijas komercbankas. Attiecīgi viena mēneša laikā bankām, kas uzturēja tiesvedību, jānomaksā tām piemērotais naudas sods, informē Konkurences padome.

2011.gadā KP secināja, ka bankas ir kopīgi ilgstoši fiksējušas savstarpējās komisijas maksas par patērētāju pirkumiem ar maksājumu kartēm, kas savukārt noteica zemāko līmeni tiem maksājumiem, kurus bankām veica tirgotāji, kas savās tirdzniecības vietās pieņem maksājuma kartes. Aizliegtā vienošanās attiecās arī uz komisijas maksām, ko bankas maksāja viena otrai par bankomātu pakalpojumiem. Tādējādi tika deformēta konkurence, kā arī nodarīts kaitējums gan tirgotājiem, kas pieņem karšu maksājumus, gan patērētājiem. Aizliegtā vienošanās bija spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bija atšķirīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru