Jaunākais izdevums

Kiwa grupas uzņēmums AS Inspecta Latvia kļuvis par zināšanu un kompetenču eksportētāju. Kiwa sagraujošās testēšanas laboratorija apkalpo klientus Ziemeļeiropā un Centrāleiropā. Plāni ir ambiciozi – būtiski attīstīt arī nesagraujošās testēšanas laboratoriju un eksportēt mūsu zināšanas, tikai viena problēma – izglītības sistēma piedāvā aizvien mazāk tehniski zinošu cilvēku.

Par visu pēc kārtas Dienas Bizness jautāja AS Inspecta Latvia valdes priekšsēdētājam Oļegam Poluhinam.

Fragments no intervijas

Kas ir AS Inspecta Latvia? Pie biroja durvīm redzams Kiwa logo, ko tas nozīmē?

Inspecta ir Somijas uzņēmums, pie kura saimes mēs piederam. Savukārt uzņēmums Kiwa iegādājās Inspecta grupu, tādēļ arī Kiwa logo ir pie mūsu durvīm. Inspecta bija un ir starptautisks uzņēmums, kas vairāk pārstāvēts Skandināvijā, Somijā un Baltijas valstīs. Kiwa ir Centrāleiropas spēlētājs, kas darbojas visā pasaulē, bet it īpaši Nīderlandē, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Portugālē un citās valstīs. Šis lielais pirkums, iegādājoties Inspecta grupu, ļāva apvienoties un apkopot spēkus diviem lieliem Eiropas spēlētājiem. Abām grupām jau sākotnēji darbības nozare bija TIC (testēšana, inspicēšana, sertifikācija) sektors. Kiwa vairāk bija tendēta uz sertifikāciju, savukārt Inspecta, jo sevišķi Inspecta Latvia, ir spēcīga testēšanā. Konkrēti Latvijā uz to ir vislielākais uzsvars.

Ko īsti nozīmē testēšana, inspicēšana un sertifikācija, vienkāršāk – ko darāt?

Mūsu bizness ir atbilstības novērtēšana, proti, produktu, procesu, vadības sistēmu vai personāla kvalitātes novērtēšana, kā arī apmācības mūsu kompetences jomās. Mūsu darba mērķis ir drošība – mūsu darba rezultātā sabiedrība iegūst drošākus produktus, kas ir konkurētspējīgi globālajā tirgū.

Vai tikai ģeogrāfiskie priekšnoteikumi ir jūsu veiksmes stāsta pamats?

Protams, būtiskākās priekšrocības ir arī cena, ātrums un citi faktori, bet nozīmīgi ir tas, ka Eiropā ir kompetenču deficīts. Mēs ar to saskaramies. Līdz šim tā bija mūsu priekšrocība, bet, ejot tālāk, domājot par nākotni, par nesagraujošās testēšanas laboratorijas attīstību, jāteic, ka arī Latvijā redzam šīs bedres malu. Mums ir nepieciešami defektoskopisti, kuri uz vietas testē objektus. Piemēram, šobrīd Latvijas inženieri un speciālisti atrodas Urugvajā, kur testē somu kompānijas ražotnes būvi – visus mezglus, sākot no pamatiem un beidzot ar iekārtām. Tāpat cilvēki atrodas komandējumos Somijā, Zviedrijā un citās valstīs.

Vai norādāt uz to, ka trūkst inženieru, speciālistu un jums ir vakances? Kāda ir darba samaksa?

Kaut vai jau šobrīd grupas ietvaros darbā varētu tikt pieņemti vismaz 25 cilvēki ar defektoskopistu kompetencēm un tam atbilstošu atalgojumu. Diemžēl izskatās, ka tehniski izglītoti cilvēki ir gluži vai izmirstoša suga. Eksāmenu fizikā šogad kārtoja mazāk par 1000 skolēniem. To, kuri nokārto labi, teicami vai izcili, ir mazāk par pusi, tas zināms no iepriekšējiem gadiem. Kurp mēs ejam? Stāsts nav tikai par vidusskolu beidzējiem, arī par tehnikumiem, kur absolventi nav gatavi, nezina lietas, kas būtu jāzina. Kiwa grupa piekrita mūsu piedāvājumam, deva Rīgai iespēju un arī turpmāk ir un būs ieinteresēta mūsu kompetencēs. Es ticu, ka šī ir vēl viena Latvijas iespēja, ka mēs varam būt tie, kas eksportē savas zināšanas. Tas būtu brīnišķīgi, bet vienlaikus ir acīmredzami, ka tehnisku cilvēku trūkst arī pie mums Latvijā.

Visu rakstu lasiet 7.jūnija žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #23

DB, 07.06.2022

Dalies ar šo rakstu

Kiwa grupas uzņēmums AS Inspecta Latvia kļuvis par zināšanu un kompetenču eksportētāju. Kiwa sagraujošās testēšanas laboratorija apkalpo klientus Ziemeļeiropā un Centrāleiropā. Plāni ir ambiciozi – būtiski attīstīt arī nesagraujošās testēšanas laboratoriju un eksportēt mūsu zināšanas, tikai viena problēma – izglītības sistēma piedāvā aizvien mazāk tehniski zinošu cilvēku.

Vairāk par visu Dienas Bizness intervijā stāsta AS Inspecta Latvia valdes priekšsēdētājs Oļegs Poluhins.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 7.jūnija žurnālā lasi:

• Statistika

Par 13 500 nodarbināto, kas nemaksā sociālo nodokli Latvijā, vairāk Kas tie ir?

• Tēma

Uzņēmumos nodarbināto skaits nokritis par vairāk nekā 64 000

IT talantus nomedīt kļūst arvien grūtāk

• Aktuāli

Covid-19 un sankcijas sit kontrabandu

• Tendences

Latvijas ģeopolitiskais uzcenojums un kara atlaide

• Spēles noteikumi

Kā zils un dzeltens pārtop melnā uz balta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā piektdienā, 24. martā, Rīgā vērienīgi tika svinēti Panorama Residence augstceltņu kompleksa trešā torņa spāru svētki. Kopumā šajā 31 stāva ēkā būs pieejams 221 dzīvoklis, no kuriem viens būs īpaši ekskluzīvs penthausa dzīvoklis - pa visu 30.stāvu un ar 360 grādu īpaši gleznainu panorāmas skatu uz visām debespusēm. Trešā torņa dzīvokļu plānojums veidots, ņemot vērā, ka cilvēkiem ir dažādas prasības pret dzīvokļa lielumu, tādēļ būs pieejami visdažādākajām vēlmēm un gaumēm piemēroti mājokļi. Ēku ekspluatācijā plānots nodot jau šā gada beigās.

“Mums, protams, vēl ir gana daudz darbu jāpaveic, tostarp inženiertehniskie darbi, kā arī jāpabeidz trešā torņa fasādes apdares darbus. Taču šodien ar pilnu pārliecību varu teikt, ka projekts tiks īstenots sekmīgi, jo mēs ticam visai mūsu projekta komandai. Mums tiešām izdevās sakomplektēt lielisku komandu gan būvlaukumā, gan ārpus tā, un katra speciālista ieguldījums ir vērtīgs un pamanāms. Tāpat esam ļoti gandarīti par mūsu finanšu partnera – Rietumu bankas – uzticēšanos mūsu idejai un darbu kvalitātei,” pasākumā uzsvēra Panorama Nordic valdes loceklis Pāvels Počtarenko, piebilstot, ka par projekta realizācijas sekmīgo gaitu liecina gan trešā torņa spāru svētki, gan uzsāktie sagatavošanās darbi ceturtā torņa būvniecības uzsākšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru