Ražošana

Tekstilnozares «pamežā» bagātīgs sortiments

Vēsma Lēvalde, 17.04.2013

Jaunākais izdevums

Ap 140 tekstilnozares uzņēmumu vidū vairums ir nelielas ražotnes ar specifisku produktu klāstu.

Lai gan šogad tekstilrūpniecība prognozējusi vien 5-6% pieaugumu, tas solās būt lielāks. Pērn tas pārspēja prognozi turpat divas reizes, uzrādot 17% jeb aptuveni 50 miljonu latu eksporta kāpumu, liecina Latvijas Vieglās rūpniecības asociācijas (LVRUA) dati. Visstraujāk attīstās profesionālo jeb funkcionālo apģērbu ražošana, zina stāstīt LVRUA vadītājs Guntis Strazds. Pērn šūšanas nozares pieaugums, neskaitot veļas ražotājus, sasniedza 26 miljonus latu.

Pieaugot moderno materiālu klāstam, ikdienas un profesionālajiem apģērbiem ieviests tā sauktais sīpola princips – apģērbam ir vismaz piecas kārtas, turklāt visām jābūt no savstarpēji savietojamiem materiāliem. Šis princips arī nosaka moderno materiālu izstrādājumu sortimentu ražošanā – sākot no veļas un zeķēm līdz ūdens un vēja, dažkārt arī karstumu necaurlaidīgām virsdrēbēm. Profesionālo apģērbu ražošanas līderis Latvijā ir a/s Lord’s&Co, kas apstiprina asociācijas vadītāja tēzi par šīs nišas straujo attīstību.

«Pērn piedzīvojām ļoti lielu pašu ražotās produkcijas realizācijas pieaugumu – ja parasti apgrozījuma kāpums gadā ir 5-7%, tad pērn tas bija 22%,» stāsta a/s Lord’s&Co valdes loceklis Valdis Vēveris. Straujo izaugsmi viņš skaidro ar pieprasījuma pieaugumu vietējā tirgū – gan industriālajā vidē, gan bīstamo profesiju pārstāvjiem visā Eiropā aug prasības pret darba drošību, tostarp arī apģērbiem. «Mūsdienās darba drēbes vairs nav apģērbs, ko nebaidāmies nosmērēt. Tas ir tehnoloģiski arvien sarežģītāks materiāls, kur ir liels zinātnes īpatsvars un kas tuvojas speciālo sporta apģērbu līmenim,» skaidro V.Vēveris. Arī Latvijā profesionālajā vidē apģērba lētākā segmenta vietā sāk lietot to, ko jau var saukt par profesionālu līmeni, piebilst uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa pasludinājusi darba apģērbu ražotāja AS «Lord»s & Co» maksātnespējas procesu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Par uzņēmuma maksātnespējas administraatori iecelta Ivanda Avotiņa.

Tiesa lēmumu par uzņēmuma maksātnespēju pieņēmusi šogad 12. augustā, un 13. augustā attiecīgs ieraksts izdarīts Maksātnespējas reģistrā. Arī izmaiņas uzņēmuma amatpersonās ierakstītas komercreģistrā 13. augustā. Kreditori savas prasības var pieteikt viena mēneša laikā.

AS «Lord»s & Co» dibināts 1995. gadā. Uzņēmums ražo un tirgo darba drošības un aizsardzības apģērbu un apavus. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 279 047 eiro.

Uzņēmuma finanšu rādītāji par 2018. gadu vēl nav pieejami, bet 2017. gadā tas strādāja ar apgrozījumu 2,223 miljonu eiro apmērā, taču tam bija zaudējumi 142 tūkstoši eiro. Tas nodarbināja 64 darbiniekus un tajā gadā tā maksājumi valsts kopbudžetā veidoja 660 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Rinkēvičs: Gērnsijā dzīvojošie latvieši nedrīkst kļūt par Brexit «ķīlniekiem»

Laura Mazbērziņa, 15.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Rīgā, 15. jūnijā, tikās ar Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) valsts ministru lordu Martinu Kalananu (Lord Martin Callanan), lai pārrunātu aktuālos Brexit jautājumus, tostarp sociālās drošības nodrošināšanu Gērnsijā dzīvojošajiem Latvijas valstspiederīgajiem.

E. Rinkēvičs pauda bažas, ka šobrīd atlicis mazāk kā gads līdz Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES datumam, kas ir 2019. gada 29. marts. «Līdz oktobra Eiropadomei, kad jāpanāk vienošanās par visu Izstāšanās līgumu kopumā, atlikuši vien trīs mēneši. Vienošanās par Izstāšanās līguma projektu dotu iespēju pilnībā pievērsties diskusijām par plānoto deklarāciju par nākotnes attiecību ietvaru starp Eiropas Savienību un Apvienoto Karalisti. Mūsu bažas rada lēnais progress izstāšanās sarunās, jo nav panāktas vienošanās par būtiskiem izstāšanās jautājumiem,» uzsvēra ministrs.

Vienlaikus E. Rinkēvičs pozitīvi novērtēja sākotnējās ES un Apvienotās Karalistes sarunas par nākotnes sadarbību aizsardzībā, drošībā un ārpolitikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāmais seriāls "The Lord of the Rings" ("Gredzenu pavēlnieks") kļūs par dārgāko vēsturē, kura pirmā sezona vien izmaksās 465 miljonus dolāru (388 miljonus eiro), vēsta izdevums "The Hollywood Reporter".

Tas krietni pārsniedz iepriekšējās aplēses, ka "Amazon Studios" vairākām seriāla sezonām tērēs aptuveni 500 miljonus dolāru, kas arī būtu rekords.

"Es jums varu pateikt, ka "Amazon" pirmajai sezonai vien tērēs aptuveni 650 miljonus [Jaunzēlandes] dolāru," pavēstīja Jaunzēlandes ekonomiskās attīstības un tūrisma ministrs Stjuarts Nešs. "Tas ir fantastiski, (..) tas būs jebkad lielākais tapušais televīzijas seriāls."

Kā liecina Jaunzēlandes valdības publiskotie dokumenti, "Amazon Studios" plāno potenciāli piecas seriāla sezonas filmēt Jaunzēlandē.

Salīdzinājumam, studijas HBO seriāla "Game of Thrones" ("Troņu spēles") viena sezona izmaksāja apmēram 100 miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tekstilnozare partneros ņem zinātniekus

Vēsma Lēvalde, 13.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā tekstilnozare iezīmējas ar lielām iecerēm un lēzeni kāpjošu statistiku.

2012.gads turpinājis 2011.gadā aizsāktās tendences, un šogad nozares finanšu dati var sasniegt pirmskrīzes līmeni, ko neizdevās pērn. Deviņos mēnešos tekstilrūpniecības kopējais apgrozījums pērnā gada atbilstošā perioda datus pārsniedz par sešiem procentiem, liecina Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas (VRUA) dati. Gadā nozares apgrozījums būs ap 413 miljoniem latu, bet eksporta apjoms tuvosies 350 miljoniem latu, lēš VRUA vadītājs Guntis Strazds.

Virs 2007.gada jeb pirmskrīzes līmeņa jau pacēlies funkcionālo apģērbu ražošanas segments. Taču no kopējā nozares apjoma funkcionālo tekstilizstrādājumu ražotāji aizņem vien 10%, tāpēc būtiski nozares kopējo apjomu nav ietekmējuši. Uzteicams ir fakts, ka tieši šajā lauciņā tiekas ražotāji un zinātnieki. «Nāk modē jaunie – ūdensnecaurlaidīgie, bet elpojošie materiāli. Un tas vairs nav šauri profesionāli, tādus apģērbus izvēlas arī cilvēki ikdienas valkāšanai,» skaidro G.Strazds. Nākotne pieder tehniskajam tekstilam, funkcionālajiem apģērbiem un funkcionālajai veļai, pārliecināts LVRUA vadītājs. Viņa tēzi apliecina ne tikai lielie ražotāji – Valmieras stikla šķiedra, 66 North Baltic, Kwintet Production un citi, bet arī pavisam mazie. DB rakstīja, ka uz eksporta un inovāciju balvu pretendē SIA Bogema Lingerie, kas sākusi ražot antibakteriālu krūšturi barojošajām māmiņām – ar sudraba jonu pārklājumu. «Šo materiālu pasaule pazīst kopš senās Ēģiptes laikiem – sudraba diegu savienojums ar kokvilnas šķiedrām,» stāsta uzņēmuma dizainere Svetlana Gaile, vienlaikus uzsverot, ka veļas ražošanā tas ir jaunums. Uzņēmums sadarbojas ar biotekstilmateriālu izstrādes SIA JLU Technologies, kas pirms vairākiem gadiem pievērsa sabiedrības uzmanību ar inovatīva dzintara pavediena izstrādi. Savukārt a/s Rita plāno ražot ugunsdrošu apakšveļu, bet Viola stils Jēkabpilī ražo bezvīļu trikotāžas apģērbus.

Komentāri

Pievienot komentāru