Nekustamais īpašums

Terehovas robežkontroles punktam nelikumīgi atsavināta zeme

, 22.10.2009

Jaunākais izdevums

Satversmes tiesa apmierinājusi SIA Ziemeļu-Rietumu tranzīta un Andra Līpača prasību pret valsti sakarā ar pārāk lielu atsavināto zemes platību.

Tā teikts šodien publiskotajā Satversmes tiesas spriedumā. Lieta ierosināta pēc Satversmes 105.panta sakarā ar to, ka Terehovas robežkontroles punktam atsavinātā 6.15 hektāru lielā zemes platība Ludzas rajona Zilupes novadā šim mērķim bijusi pārāk liela.

Satversmes tiesa secināja, ka pieteikuma iesniedzēju arguments par to, ka katram ir tiesības uz īpašumu, ir pamatots, proti, valstij nav bijis nepieciešams atsavināt visu nekustamo īpašumu. Par Satversmes 105.pantam atbilstošu atzīstama tikai tāda īpašuma piespiedu atsavināšana, kas ir nepieciešama konkrētu un skaidri paredzamu darbu veikšanai. Šajā gadījumā daļa atsavinātā īpašuma bija paredzēta rezervei.

Tādējādi Satversmes tiesa atzina apstrīdēto normu par neatbilstošu un spēkā neesošu no tās pieņemšanas brīža.

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Kravu plūsmas organizēšanai Terehovā meklēs ilgtermiņa risinājumu, cer vienoties par robežkontroles punkta rekonstrukciju

BNS, 27.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kravu plūsmas organizēšanai Terehovā tiks meklēts ilgtermiņa risinājums, savukārt Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijā iecerēts vienoties par robežkontroles punkta rekonstrukciju, aģentūru BNS informēja Iekšlietu ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece un Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, pirmdien apmeklējot Terehovas robežkontroles punktu, vienojušies, ka pirmssvētku laikā abu valstu pārstāvji uz robežas strādās pastiprinātā režīmā. Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars jau pagājušajā nedēļā uzdeva robežsargiem strādāt pastiprinātā režīmā.

Ministre arī pavēstījusi, ka 2011.gada martā Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijā iecerēts vienoties par Terehovas un Buročku robežkontroles punktu rekonstrukciju, jo tas ir vienīgais ilgtermiņa risinājums rindu samazināšanai uz robežas.

Savukārt sadarbībā ar satiksmes ministru Uldi Auguli nākamā gada sākumā tiks meklēts risinājums, lai izveidotu papildu štata vietas rindu regulēšanai Latvijas pusē un atslogotu Valsts robežsardzes darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8. aprīļa rītā pirms muitnieku nomaiņas Terehovas muitas kontroles punktā sākās kratīšanas un aizturēts apkaunojoši liels korupcijas shēmā iesaistītu muitnieku skaits – 29. Kopš tās dienas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme vairākās intervijās ir centusies marginalizēt notikušā nozīmi, pretojoties muitas vadības atstādināšanai un Terehovā pieķerto kukuļdošanu saucot par "piecīšu ņemšanas tradīciju", 23.aprīlī raksta laikraksts Diena.

Patiesībā Terehovas muitnieku organizētajam grupējumam bijis pakalpojumu izcenojums, izstrādāta shēma kukuļu slēpšanai un sadalei, kas katram muitniekam mēnesī pie algas nodrošināja 2000 līdz 3000 eiro no "obščaka", kas pārmaiņus slēpts muitas punkta virtuvē, tualetē vai garderobēs, naudu sametot cepurē vai kastē, Diena uzzināja no oficiāla avota, kas ieņemamā amata dēļ ir informēts par izmeklēšanas detaļām.

Informāciju par muitnieku iekasēto kukuļu "obščaku" jeb kopējo katlu, kurā visa maiņa samet dežūras laikā iekasētos kukuļus, lai pēc tam sadalītu, VID Iekšējās drošības pārvalde bija konstatējusi mēnešiem ilgušas operatīvās darbības rezultātā, tieši tādēļ operāciju Terehovā 8. aprīļa rītā bija svarīgi veikt, pirms kukuļu fonds tiek sadalīts un maiņa izklīst pa mājām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kravas automašīnu rinda uz Krieviju samazinājusies vien par 10 auto

Ritvars Bīders, 23.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diennakts laikā kravas automašīnu rinda uz Krieviju pie Terehovas robežkontroles punkta samazinājusies par 10 automašīnām, proti, no 1 000 auto vakar pulksten 8.00 no rīta līdz 990 spēkratiem šorīt pulksten 8.00 no rīta, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija.

Rindā uz Krieviju pie Grebņevas robežkontroles punkta 23. decembra rītā gaida 340 kravas automašīnas, kas ir par 30 automašīnām vairāk nekā 22. decembra rītā.

Pēdējo 24 stundu laikā Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktus šķērsojušas attiecīgi 336 un 145 kravas automašīnas.

Paredzamais gaidīšanas laiks kravas automašīnām pie Terehovas robežkontroles punkta ir aptuveni 71 stunda, savukārt pie Grebņevas robežkontroles punkta – aptuveni 62 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā nākotnē, iespējams, Grenctāles un Ainažu robežkontroles punkti no grausta pārvērtīsies par vietu, kas tīkama acīm, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau atkal uzvirmojušas runas par to robežkontroles punktu stāvokli, kuri pēc Latvijas pievienošanās Šengenas zonai joprojām ir neizmantoti un aizauguši ar krūmiem. Jāatgādina, ka 2009. gada sākumā valdība lēma, ka ir pārdodami izsolē tie robežkontroles punkti, kas nav nepieciešami Valsts robežsardzei, ne arī citām valsts iestādēm. Deputāti atzīst, ka bijušie Ainažu un Grenctāles robežkontroles punkti ir nožēlojami kā cauras bikses. Tomēr, šobrīd ir pavīdējis saules stars starp mākoņiem un, iespējams, jau tuvāko gadu laikā šie divi robežkontroles punkti vilinās garām braucējus uz tasi kafijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Korupcija muitas sistēmā ir ieilgusi problēma. Un otra problēma – rīcības trūkums. Tiek ieņemta nogaidoša, aizsardzības pozīcija: ''Mums viss ir labi!''".

Tā intervijā par Terehovas muitas darbinieku masveida aizturēšanu un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadības kūtrumu muitas darba sakārtošanā laikrakstam Diena saka finanšu ministrs Jānis Reirs.

“Terehovas lietas atklāšana ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un VID Iekšējās drošības pārvaldes (IDP) darbības rezultāts. Tas ir skandalozi, ka muitas punktā vairāk nekā veselu maiņu darbinieku ir jānoņem no trases, bet VID un muitas vadība izliekas, ka neko nezina, un par to nerunā. Finanšu ministrijas departaments, kas atbild par ēnu ekonomikas apkarošanas politiku, ir norādījis uz šīm problēmām, bet praksē tā ieteikumi tiek ignorēti. Tas ir novedis pie tās situācijas, kāda tā ir. Un, es domāju, ka tad, ja VID vadība rīkotos tā, kā to dara citas valsts institūcijas, kas atklāti atzīst pastāvošās problēmas un informē sabiedrību par savu darbinieku pārkāpumiem, vesela maiņa muitnieku neatļautos organizēti grupā ilgstoši veikt visdažādākos pārkāpumus. Tas ir šokējoši!,” atzīst ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme ierosinājusi disciplinārlietu pret VID Muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukulu, kā arī VID Muitas pārvaldes Juridiskās un procesu uzraudzības daļas vadītāju Mariku Rubeni, pavēstīja VID pārstāvji.

Disciplinārlieta ierosināta saistībā ar nepieciešamību izvērtēt, cik efektīvi Muitas pārvaldē tiek nodrošināta iekšējo risku pārvaldība, lai novērstu koruptīvos darījumus iestādē.

Ne Zukuls, ne Rubene uz disciplinārlietas izskatīšanas laiku netiek atstādināti no pienākumu pildīšanas, jo nav pamata uzskatīt, ka viņi ar savu darbību varētu kaitēt dienestam, norādīja VID.

Kā skudras sanesa slēptuvē 

8. aprīļa rītā pirms muitnieku nomaiņas Terehovas muitas kontroles punktā sākās kratīšanas...

Šāds solis sperts, pēc tam kad Jaunzemes izveidotā komisija iesniegusi atzinumu, turpinot izmeklēt lietu, kad VID Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Iekšējās drošības biroju Terehovas muitas kontroles punktā aizturēja 29 Muitas pārvaldes darbiniekus.

"Ir svarīgi pilnībā izmeklēt visus lietas apstākļus, kas saistīti ar notikušo Terehovas muitas kontroles punktā, lai turpmāk vairs nepieļautu korupcijas risku iespējamību iestādē. Tāpēc šobrīd esmu ierosinājusi disciplinārlietas pret abām vadošajām muitas amatpersonām, lai komisija varētu objektīvi izvērtēt personu atbildību," skaidroja VID ģenerāldirektore.

Jaunzeme arī uzsvēra, ka VID ir pirmā valsts iestāde Latvijā, kur šobrīd ieviesta visaptveroša riskos balstīta darbinieku pārbaudes sistēma, sākot no pieņemšanas darbā un turpmāk ik gadu.

Saistībā ar Terehovas muitas kontroles punktā veiktajām aizturēšanām patlaban VID kopumā ierosinātas 19 disciplinārlietas. Darbu VID pametuši 13 darbinieki.

Jau ziņots, ka šogad aprīļa vidū VID izmeklētajā kriminālprocesā aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā tika aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Terehovā uz Latvijas-Krievijas robežas atrodas robežkontroles punkts un muitas kontroles punkts. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka jau iepriekšējos gados tiesībsargājošās iestādes par dažādiem nodarījumiem aizturējušas šo punktu robežsargus un muitniekus. Skaļākā aizturēšana notika pirms aptuveni 14 gadiem. Toreiz tiesībsargājošās iestādes par dažādiem noziegumiem aizturēja vairākus desmitus muitnieku, robežsargu, policistu un privātpersonu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viļakas novada Vecumu pagastā atklāts ar Igaunijas - Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu rekonstruētais robežkontroles punkts Vientuļi, kurā izbūvētas piecas kontroles joslas katrā virzienā un uzstādīts nepieciešamais aprīkojums robežas šķērsošanas un muitas kontroles veikšanai, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Laura Jansone.

Rekonstrukcijas ietvaros izbūvēta galvenā kontroles ēka ar kontroles nojumēm un paviljoniem, padziļinātās kontroles ēka, saimniecības ēka, ceļi un laukumi.

Robežkontroles punkta attīstībai nepieciešamie līdzekļi tika piesaistīti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārziņā esošās Igaunijas - Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam.

Līgums starp VARAM kā Igaunijas - Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas Vadošo iestādi un Valsts akciju sabiedrību Valsts nekustamie īpašumi par projekta Robežkontroles punkta Vientuļi (Latvijas Republika) rekonstrukcija un robežkontroles punkta Bruņiševo (Krievijas Federācija) iekārtošana" īstenošanu tika parakstīts 2012.gada decembrī, piešķirot vairāk kā 6,3 milj. eiro programmas līdzekļu projekta aktivitātēm Latvijas pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Terehovas robežpunkta Krievijas pusē vēl joprojām lielas rindas

Gunta Kursiša, 04.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Terehovas robežkontroles punkta Latvijas pusē tiek darīts viss iespējamais, lai mazinātu automašīnu rindas, taču Krievijas pusē problēma joprojām pastāv, šodien pēc robežkontroles punkta apmeklējuma secināja finanšu ministrs Andris Vilks un tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, kas pašlaik pilda iekšlietu ministra pienākumus.

Robežpunktā nepieciešams ieviest iespēju pieteikties rindām elektroniski, turklāt iepriekš būtu jāveic arī preču elektroniskā deklarēšana, pēc tikšanās ar Terehovas robežkontroles punkta amatpersonām informēja ministri.

Būtu nepieciešams izveidot apvienoto speciālistu grupu no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Drošības policijas un Muitas Kriminālpārvaldes, lai koordinētu kontrabandas apkarošanu, secinājušas amatpersonas.

Latgalē ministri apmeklēja arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Viļānu depo, pēc kuras A. Štokenbergs secinājis, ka «darba apstākļi, kādos strādā ugunsdzēsēji Viļānos, ir necilvēcīgi». Ministrs solījis ugunsdzēsības depo pievilt ūdensvadu, «lai pēc ugunsgrēka dzēšanas darbinieki varētu pienācīgi nomazgāties».

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Plāno veidot speciālistu grupu, kas koordinēs kontrabandas apkarošanu

LETA, 04.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāno veidot speciālistu grupu no vairāku tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem, kas koordinētu kontrabandas apkarošanu, aģentūrai LETA apstiprināja finanšu ministrija Andra Vilka (V) pārstāve Aiga Aizpuriete.

Šāda iecere gan vēl ir ideju līmenī un precīzāki turpmākie soļi varētu būt zināmi vēlāk. Šo ieceri šodien publiskoja Vilks un iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V), kuri klātienē apmeklēja Terehovas robežkontroles punktu. Ministri vizītes laikā uzsvēruši, ka nepieciešams izveidot apvienoto speciālistu grupu no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Drošības policijas un Muitas Kriminālpārvaldes, lai koordinētu darbības, kas vērstas uz kontrabandas apkarošanu.

Robežkontroles punktā ministri pārliecinājušies, ka Latvijas pusē tiek darīts viss iespējamais, lai mazinātu automašīnu rindas, taču Krievijas pusē problēma joprojām pastāv. Tikšanās laikā ar robežsardzes vadību un Terehovas robežkontroles punkta amatpersonām ministri informēja, ka nepieciešams uzlabot robežas šķērsošanu ar iespēju deklarēties rindām elektroniski, iepriekš veicot arī preču elektroniskās deklarēšanas procedūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Uz Krievijas robežpunktiem izveidojušās garas kravas automašīnu rindas

Līva Melbārzde, 25.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Terehovas robežpunkta rindā jāgaida 29 stundas, bet pie Grebņevas – 30 stundas.

Par to liecina informācija Latvijas valsts ceļu mājaslapā. Uz autoceļa A12 Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Krievijas robeža (Terehova) pirms robežkontroles punkta Terehova ir ap 410 stāvošu kravas automašīnu rinda, bet uz autoceļa A13 Krievijas robeža (Grebņeva) - Rēzekne - Daugavpils - Lietuvas robeža (Medumi) pirms robežkontroles punkta Grebņeva ir ap 145 stāvošu kravas automašīnu rinda. Kravu mašīnu rindas uz Krievijas robežpunktiem ir samērā bieža parādība. Visgarākā rinda, ko veidoja 1320 transportlīdzekļi, reģistrēta 2007. gada decembrī pie Terehovas robežkontroles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cigarešu kontrabandisti nesnauž

, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada nogalē un šā gada pirmajās janvāra dienās Valsts robežsardzes amatpersonas konstatējušas 12 cigarešu nelikumīgas pārvadāšanas gadījumus, kopumā izņemot 35.5 tūkstošus cigarešu ar Krievijas akcīzes markām aptuveni 676 latu vērtībā.

Pagājušā gada 30.decembra rītā sadarbībā ar Terehovas robežkontroles punkta robežsargiem tika veikta padziļināta pārbaude reisa autobusā no Maskavas.

Pārbaudes laikā konstatēts, ka autobusa stjuarte, 1983.gadā dzimusī Latvijas pilsone, slēpjot autobusa virtuves grīdā, polietilēna maisos, Latvijā nelikumīgi mēģina ievest 13.4 tūkstošus cigarešu Bond, 1.8 tūkstošus - L&M un 4.8 tūkstošus - More. Izņemtās preces aptuvenā vērtība 270 lati.

Savukārt, 31.decembra naktī sadarbībā ar Grebņevas robežkontroles punkta amatpersonām padziļināta kontrole tika veikta kādam Latvijas pilsoņa vadītajam mikroautobusam, kura sānu apšuvumos Latvijas pilsonis mēģināja nelikumīgi ievest 5.6 tūkstošus cigarešu Bayron, 400 cigaretes L&M un 400 cigaretes More aptuveni 300 latu vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par savas privātmājas iegādi Mārupē sapņo ļoti daudzas ģimenes. Šai vietai raksturīga samērā jauna savrupmāju un rindu māju apbūve, bieži vien ar lielām platībām un plašiem zemes gabaliem.

Vadoties pēc Cenubanka.lv pieejamās informācijas, pirmajā pusgadā Mārupē nav noticis neviens privātmājas iegādes darījums vērtībā virs EUR 300 000 (darījumi uz pirkuma līguma pamata). 2018. gadā kopā tika reģistrēti pieci darījumi 300 000 EUR vērtībā vai virs tās, no kuriem gada vērtīgākais īpašums nopirkts par EUR 460 000.

2019 gada pirmā pusgada vērienīgāko Mārupes privātmāju darījumu TOP10:

Nr.1

Eur 298 000

Baltlāču iela, 366.2 kv.m telpu platība un 1800 kv.m plaša zeme.

Vērtīgākajam pirmā pusgada darījumam raksturīga ļoti liela telpu platība un tam atbilstoša zeme.

Nr.2

Eur 259 000

Grūdupu iela, 233.9 kv.m telpu platība un 1538 kv.m plaša zeme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tik daudzu iekāroto Mārupes privātmāju tirgū novērojama visai izteikta sabalansētība lielāko darījumu vērtības ziņā.

Deviņi no desmit lielākajiem darījumiem ir 250 000 – 300 000 eiro robežās.

Vadoties pēc "Cenubanka.lv" pieejamās informācijas, 2019. gadā Mārupē reģistrēts tikai viens privātmājas (viena dzīvokļa māja ar zemi) iegādes darījums vērtībā virs 300 000 eiro (darījumi uz pirkuma līguma pamata).

2019 gada vērienīgāko Mārupes privātmāju darījumu TOP10:

Nr.10

Eur 255 000

Mēmeles iela, 344.50 kv.m telpu platība un 1445 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts decembrī.

Nr.9

Eur 255 000

Mēmeles iela, 220 kv.m telpu platība un 1900 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts maijā.

Nr.8

Eur 259 000

Laimdotas iela, 267.3 kv.m telpu platība un 1848 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krievija optimizē robežkontroles punktus, tostarp ar Latviju

, 13.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija paziņojusi, ka nolēmusi optimizēt robežkontroles punktus ar vairākām valstīm, tostarp Latviju, raksta kommersant.ru.

Lai optimizētu struktūru, Krievijas atbildīgās amatpersonas ceturtdien paziņojušas, ka no 424 kontrolpunktiem paredzēts atstāt 330-350, bet 70-80 robežkontroles punktus plānots slēgt un tuvākajā laikā par to tiks informētas atbildīgās kaimiņvalstu institūcijas.

Izmaiņas skars Krievijas robežkontroles punktus ar Ķīnu, Mongoliju, Kazahstānu, Ukrainu un visām Baltijas valstīm.

Latvijas Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā Db uzzināja, ka tā nav informēta par Krievijas plāniem optimizēt robežkontroles punktus ar Latviju, bet pašlaik Latvijai robežkontroles un robežpārejas punkti ar Krieviju un Baltkrieviju ir 15.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Demontāžai un teritorijas labiekārtošanai Grenctālē ieplānota prāva summa

Dienas Bizness, 22.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība atbalstījusi Bauskas novada Grenctāles robežkontroles punktā vairāku būvju demontāžu. Paredzēts nojaukt arī vairākas būves Rucavas muitas punktā. Tas tiks darīts, lai izpildītu ES noteiktā Šengenas līguma prasības. Tādēļ nepieciešams likvidēt šķēršļus netraucētai satiksmes plūsmai uz autoceļiem robežas šķērsošanas vietās pie iekšējām robežām, informē reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Abi minētie objekti atrodas Iekšlietu ministrijas valdījumā. Ministrijas Administratīvā departamenta sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Māris Zariņš skaidrojis, ka Grenctālē netiks nojauktas lielās robežkontroles punkta ēkas.

Demontēti tiks šķēršļi, kas traucē ērtu un drošu braukšanu. Paredzēts novākt drošības saliņas, nefunkcionālas ceļa zīmes un to nesošos balstus. Tiks demontēts arī ceļa malā novietotais, bet neizmantotais pārvietojamais modulis, arī novērošanas tornis. Plānots ceļa labajā malā (virzienā no Rīgas) uzstādīt žogu vai drošības barjeras gar bijušo robežkontroles punktu. Tas novērstu cilvēku pēkšņu parādīšanos uz ceļa. Bijušā robežkontroles punkta zonā vadītājiem vairs nevajadzēs samazināt braukšanas ātrumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz 2022.gadā palielināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu līdz 500 eiro pensionāriem.

Vienlaikus Saeima arī noteica, ka ar Ministru kabineta noteikumiem nepieciešams līdz 500 eiro paaugstināt arī diferencēto neapliekamo minimumu strādājošajiem. Minētie noteikumi gan vēl ir izstrādes procesā un nav apstiprināti.

Deputātu atbalstītās izmaiņas ir daļa no 2022.gada valsts budžeta projektu pavadošās likumprojektu paketes.

Kā skaidroja Finanšu ministrijā (FM), šajos grozījumos ir noteikts tikai pensionāra neapliekamais minimums no nākamā gada 1.janvāra 350 eiro mēnesī un no 1.jūlija - 500 eiro mēnesī. Savukārt strādājošiem diferencētais neapliekamais minimums vēsturiski tiek noteikts ar Ministru kabineta noteikumiem, kuri šobrīd tiekot izstrādāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Galvenie tranzīta kravas autotransporta koridori ir Grenctāle – Ainaži un Terehova – Rēzekne - Medumi

Žanete Hāka, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies pētījums Tranzīta kravu pārvadājumu ar autotransportu caur Latviju izpēte un saskaņā ar tā rezultātiem caur Latviju iezīmējas un arī perspektīvā kā aktīvākie saglabāsies divi galvenie tranzīta kravas transporta koridori – VIA Baltica (no Grenctāles robežkontroles punktam (RKP) līdz Ainažu RKP) un posmā starp Terehovas RKP un Medumu RKP, informē VAS Latvijas valsts ceļi.

Pētījumu pēc VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) pasūtījuma 2013. un 2014.gadā veica SIA BRDProjekts. Tā ietvaros ar Valsts policijas darbinieku līdzdalību tika veikta satiksmes skaitīšana un kravas transporta vadītāju aptauja Latvijas Republikas 13 robežkontroles punktos (RKP).

Pētījuma rezultāti tiks izmantoti valsts autoceļu tīkla attīstības plānošanā. Tajā apkopotainformācija par tranzīta kravas transporta galvenajiem maršrutiem Latvijā, to sākuma un galapunktiem, tranzīta kravas satiksmes sastāvu un dalībniekiem, to īpatsvaru kopējā kravas satiksmes plūsmā, kā arī stāvlaukumiem, kurus šie satiksmes dalībnieki visbiežāk izmanto vai vēlētos izmantot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienu no Latvijas lielākajiem dabas resursiem – zemi – var apsaimniekot efektīvāk, tādējādi palielinot ne tikai īpašnieku ienākumus no hektāra zemes apsaimniekošanas, bet arī radot darba vietas un nodokļus valstij

Tāds ir Rīga TV24 raidījuma Dienas Bizness sarunas ekspertu vērtējums.

Lai to īstenotu, ir vajadzīgas ne tikai zemes īpašnieku zināšanas un mūsdienām atbilstošas tehnoloģijas, bet arī valsts politika. Latvijas lielākā nacionālā bagātība ir zeme un cilvēki, kuri šeit dzīvo. Atšķirībā no citām valstīm, Latvijai nav tādu derīgo izrakteņu kā dabasgāze, nafta, metālu rūdas, dimanti. Toties atšķirībā no daudzām citām valstīm, kurās ir kalni, vulkāni, tuksneši, kas ļoti ierobežo zemes izmantošanas iespējas, Latvijā šādu dabas ierobežojumu nav, un, ja tādi ir, tad tie ir cilvēku pašu radīti. Vienlaikus jāņem vērā, ka tieši laukos pirms 30 gadiem dzīvoja ievērojami vairāk cilvēku nekā pašlaik. Zemes izmantošanai ir daudz dažādu iespēju – to var izmantot mežsaimniecībā, lauksaimniecības produkcijas audzēšanai, piena un gaļas lopkopībai, enerģētikai – uzstādot vēja ģeneratorus –, ainavas saglabāšanai, rekreācijai un arī dabas aizsardzībai. Jāņem vērā, ka zeme Latvijai ģenerē vairāk nekā pusi no visiem eksporta ieņēmumiem un šis resurss, to efektīvāk apsaimniekojot, var dot vēl vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Azartspēles jāregulē, neiedzenot nekontrolējamā zonā

Anita Kantāne, 26.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pārāk stingru azartspēļu tirgus regulāciju var panākt pretēju efektu, jo cilvēki tik un tā atradīs iespēju, kā savas vēlmes piepildīt.

Ja regulējums ir pārāk stingrs un ir pārāk daudz aizliegumu, nozare var nonākt nekontrolējamā zonā, sarunā ar Dienas Biznesu pauž Eiropas Kazino asociācijas viceprezidents Ditmars Hošers (Dietmar Hoscher). Vizītes laikā Latvijā Eiropas Kazino asociācijas viceprezidents piedalījās pētījuma Azartspēļu nozares ekonomiskā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību prezentācijā. Azartspēļu nozarei ir būtiska ietekme ne tikai uz Latvijas tautsaimniecību, bet arī citu valstu budžetiem.

Fragments no intervijas

Kādas ir nozares pašreizējās aktualitātes?

Ir vairākas svarīgas problēmas, no kurām ir jāizceļ viena – tehnoloģiju progress. Pirms trīsdesmit, četrdesmit gadiem kazino radās konkurents – internets, kur tiek piedāvātas spēļu video formas. Kopš tehnoloģiju progresa, kazino ir jāreaģē uz piedāvājumu internetā, lai klientam arvien spētu piedāvāt kaut ko vairāk par internetu. Nozare arvien vairāk domā par to, kas klientam nepieciešams, lai viņš nepaliktu sēžam mājās uz ērta dīvāna ar alus kausu rokā un datoru klēpī, bet būtu ieinteresēts doties uz kazino.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirms Igaunijas-Krievijas robežas šķērsošanas iepriekš būs jāreģistrējas rindā

Sandra Dieziņa, 26.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļotājiem, kuri, pa sauszemi dodoties uz Krieviju, plāno izmantot Igaunijas – Krievijas robežšķērsošanas punktus, jārēķinās, ka no 1.augusta visiem autotransporta līdzekļiem neatkarīgi no to kategorijas tiks noteikta obligāta iepriekšēja vietu rezervēšana rindā.

Kā vēsta Ārlietu ministrija, visos Igaunijas - Krievijas robežkontroles punktos, ieceļojot Krievijas teritorijā, būs jāreģistrējas elektroniskajā rezervēšanas sistēmā internetā, piezvanot pa tālruni +372 6989192 vai ierodoties robežkontroles punkta gaidīšanas zonā.

Rezervējot vietu, jānorāda dati par autovadītāju, pārējām līdzi ceļojošām personām, transporta līdzekli, paredzamo robežkontroles punktu un vēlamo robežas šķērsošanas laiku. Vietu rezervēšana ir maksas pakalpojums, par ko jāmaksā viens eiro plus papildus maksa gaidīšanas zonā atkarībā no autotransporta kategorijas. Rezervējot vietu internetā var izmantot maksājuma karti, bet uz vietas robežkontroles punktā var maksāt arī skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EP iebilst pret robežkontroli Šengenā

Paula Prauliņa, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Migrantu un patvēruma meklētāju pieplūdums nevar tikt izmantots kā pamatojums robežkontroles ieviešanai, un ideja atjaunot iekšējo robežkontroli Šengenas zonā ir pilnīgi nepieņemama, norāda Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien apstiprinātajā rezolūcijā par pārmaiņām Šengenas zonā.

Pēdējā laikā dažas dalībvalstis izdara spiedienu uz Šengenas sistēmu, apsverot valsts robežkontroles atjaunošanu sakarā ar imigrantu un patvēruma meklētāju pieplūdumu no vairākām Ziemeļāfrikas valstīm. Eiropadomes šā gada 24. jūnija secinājumos tiek pieprasīts, lai Komisija septembrī iesniegtu priekšlikumu par aizsardzības mehānismu, kuru varētu izmantot, lai reaģētu uz ārkārtas apstākļiem, kas var apdraudēt Šengenas sadarbību.

Šodien pieņemtajā rezolūcijā Parlaments pauž dziļu nožēlu par vairāku dalībvalstu centieniem atjaunot robežkontroli un atkārtoti apstiprina savu stingro nostāju pret jebkādu jaunu Šengenas mehānismu, kuram būtu kādi citi mērķi, nevis pārvietošanās brīvības un Šengenas zonas ES līmeņa pārvaldības nostiprināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dānija atjaunos robežkontroli

Ritvars Bīders, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānija gatavojas atjaunot pastāvīgos robežkontroles punktus uz savām robežām, lai tādā veidā iegrožotu noziedzību un nelegālo imigrāciju, citējot Dānijas valdības izteikumus, vēsta Associated Press.

Dānijas policija un muitas darbinieki izmantos šos robežkontroles punktus, lai veiktu neregulāras automašīnu un cilvēku identifikācijas dokumentu pārbaudes. Tāpat robežkontroles punkti tiks aprīkoti ar speciāliem skeneriem, kas spēs uzrādīt nelegālos imigrantus gadījumos, kad tie tiek slēpti, piemēram, automašīnu kravas nodalījumā.

Finanšu ministrs Klauss Hjorts Fredriksens (Claus Hjort Frederiksen) norāda, ka šādi pastāvīgi robežkontroles punkti tiks izvietoti uz Dānijas robežām ar Vāciju un Zviedriju, kā arī ostās un lidostās.

Šāds lēmums pieņemts, lai apmierinātu valdības nacionālistiski noskaņotā sabiedrotā – Dānijas Tautas partijas – prasības. Tiek lēsts, ka šādu soli apstiprinās arī parlaments.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dānijas jaunā valdība atceļ robežkontroli

Jānis Rancāns, 04.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savā pirmajā darba dienā jaunievēlētā Dānijas valdība paziņojusi, ka atcels pretrunīgi vērtēto likumprojektu par robežkontroles atjaunošanu, vēsta Euobserver.

«Valdība strādās pie pārrobežu noziedzības apkarošanas Šengenas līguma ietvaros. Šī gada maija plāni par robežposteņu atjaunošanu uz Dānijas robežām netiks īstenoti,» pavēstījusi jaunā Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita.

Db.lv jau rakstīja, ka Dānija plānoja atjaunot pastāvīgos robežkontroles punktus uz savām robežām, lai tādā veidā iegrožotu noziedzību un nelegālo imigrāciju.

Robežkontroles punktus bija plānots ierīkot uz robežas ar Vāciju un uz Ēresunas tilta, kas savieno Dāniju un Zviedriju. Tāpat robežkontroles punktus bija plānots ieviest arī lidostās un ostās.

Pret Dānijas plāniem asi iebilda Vācija, Eiropas Komisija un Eiropas Parlaments.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Lidostā Rīga jauns PVD veterinārās robežkontroles punkts

Lelde Petrāne, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā lidostā Rīga 12. jūlijā darbu sāks Eiropas Komisijas atzīts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) robežkontroles punkts, kurā PVD diennakts režīmā veiks veterinārajai robežkontrolei pakļauto importa un tranzīta kravu kontroli.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis norāda: «Eiropas Komisijas atzīta veterinārā robežkontroles punkta izveide lidostā ir ļoti nepieciešama ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, kuri varēs būt droši, ka no trešajām valstīm ar gaisa satiksmi sūtītās pārtikas preces ir pārbaudītas un drošas, bet arī Latvijai kopumā, jo veterinārās kontroles nodrošināšana Latvijai un Eiropas Savienībai stratēģiski tik svarīgajā vietā – lidostā, veicinās starptautisko tirdzniecību, vienlaikus stiprinot arī valsts ekonomisko izaugsmi.»

Savukārt Starptautiskās lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse uzsver, ka «veterinārā robežkontroles punkta izbūve lidostai paver plašākas kravu apkalpošanas iespējas».

Komentāri

Pievienot komentāru