Jaunākais izdevums

Kāda kundze Ķīnā piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu, atklājot, ka viņas dzīves laikā veiktos uzkrājumus sagrauzuši termīti, raksta metro.co.uk.

Kopumā termīti iznīcinājuši banknotes vairāk nekā 34 tūkstošu latu apmērā. Pensionāre glabājusi naudu atvilktnē, tomēr pēc atgadījuma ar termītiem devusies uz banku cerībā, ka izdosies glābt kaut daļu no sagrauztās naudas.

Bankas darbiniekiem izdevies atjaunot banknotes 28 tūkst. Ls vērtībā, tomēr banknotes aptuveni 5,7 tūkst. Ls apmērā sabojātas neatgriezeniski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

«Pilsoņu karš» Aizkrauklē - māmiņas pret pensionāriem

Dienas Bizness, 09.08.2013

MUMS VAJAG MIERU! “Bērni trokšņos un neļaus mums gulēt, šūpoles vajag aizvākt!” žestikulējot gan ar rokām, gan spieķi, pašvaldības izpilddirektoram Eināram Zēbergam (otrais no labās) un projekta autoram Edvīnam Tolmanim (no labās) pieprasa pensionāru grupa.

Foto avots: Staburags

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar Aizkrauklē, iekšpagalmā starp Jaunceltnes ielas 31. un 35. māju, iedzīvotāju sapulcē tikušies divu pretējo «nometņu» iedzīvotāji — pensionāri pieprasa, lai no jauna izvietotās šūpoles tiktu aizvāktas vai pārceltas tālāk no mājas, bet māmiņas ar bērniem vēlas, lai tās paliktu turpat un bērniem būtu, kur spēlēties, vēsta reģionālais medijs Staburags.

«Aizvakar pie manām durvīm zvanīja kāda pensionāre, kura vāca parakstus par šūpoļu aizvākšanu vai pārcelšanu uz citu vietu,» stāstījusi četrgadīgo dvīnīšu Annas un Daces māmiņa Inese Pedere. «Pensionāri savāca 19 parakstu un iesniedza Aizkraukles novada domē. Kopā ar citu bērnu māmiņām arī mēs nolēmām vākt parakstus. Par šūpoļu atstāšanu parakstījās 30 cilvēku, lielākoties ģimenes ar bērniem, un arī mēs savu iesniegumu iesniedzām pašvaldībā. Vecās šūpoles bija tuvu mājai, tās demontēja, bet jaunās ir tālāk, apmēram 25 metrus no mājas. Novada pašvaldības izpilddirektors Einārs Zēbergs nolēma sarīkot iedzīvotāju tikšanos. Aizvaino tas, ka pensionā­riem prioritāte ir kaķi, smird gan kāpņutelpa, gan viņu dzīvokļi, šajā jautājumā viņi citu vēlmes neņem vērā, bet bērnus viņi uzskata par iznīcināmu sugu. Varbūt mēs viņiem varētu noorganizēt latviešu valodas kursus? Viņi latviski neprot, un es aiz cieņas ar viņiem runāju krieviski. Arī saviem bērniem mācīju ar kaimiņu tanti sasveicināties krieviski. Bet tagad meitenēm ar viņu visa draudzība vējā, jo tā ir tante, kas negrib šūpoles. Pensionāriem ir mazmazbērni, bet arī viņiem nav, kur spēlēties,» sūdzējusies sieviete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pirms diviem gadiem atklātās sociālās mājas māc tehniskas un sadzīviskas ķibeles

Dienas Bizness, 06.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Posta paši iedzīvotāji - apzīmē sienas, lauž kāpņu telpu durvis, pat spogulis no lifta kabīnes nozagts. Nesen manai pastkastītei izskrūvēja slēdzeni - kam tas vajadzīgs? Esmu zvanījusi policijai, man atbild - noķeriet pie rokas! Bet vai man jāvaktē?» gaužas pensionāre Ruta, kura Rīgas domei (RD) piederošajā sociālajā mājā Ulbrokas ielā 13 dzīvo jau divus gadus, raksta laikraksts Diena.

Viņa atklājusi, ka, pēc septiņu gadu gaidīšanas ieejot savā jaunajā vienistabas dzīvoklī, bijusi ļoti laimīga, jo iepriekš mitinājusies kādā uz sagrūšanas robežas esošā namā Āgenskalnā: «Piešķirtais dzīvoklis ir silts, saulains, par apkuri pagājušajā mēnesī bija jāmaksā tikai divdesmit pieci eiro. Arī rajons ļoti labs - daudz veikalu, blakus pļaviņa.» Tomēr pensionētā kundze atzinusi, ka arī te nav labuma bez ļaunuma: «Tik skaistas mājas, bet kādi cilvēki dzīvo! Dzer, lamājas, smēķē kāpņu telpās. Traucējoši kaimiņi ir gandrīz katrā stāvā.»

Pusdienlaika pastaigā devusies pensionāre Silvija Dienai arī paudusi apmierinātību ar savu vienistabas mitekli, īpaši uzteicot virtuves plānojumu, tomēr arī viņa esot spiesta samierināties ar daudziem trūkumiem. «Grīdā ir ļoti lieli caurumi - plāksnes nav kārtīgi salīmētas, šausmīgi pūš no logiem. Tajā pašā laikā dzīvoklī ir pārāk karsti - man kā sirds slimniecei naktīs jātur vaļā logs, pat ja radiatori pagriezti uz minimālo,» sūrojusies pensionāre un atklājusi, ka arī viņai kaimiņos dzīvojot skaļi svinētāji, kuru iedzeršanas ievelkoties līdz pat rītam. Taču policiju kundze saukt nemēdz. «Vai tas ko mainīs?» viņa nopūtusies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensionāre, kura dzīvo Zviedrijas dienviddaļā, savu 80. dzimšanas dienu atzīmējusi ar stilu, mājas fasādi izrotājot ar spilgtu gleznojumu, vēsta thelocal.se.

Judītei Skorsemo bija apnikusi viņas mājas garlaicīgā pelēkā krāsa, tādēļ viņa sazinājusies ar mākslinieku Kimu Demane. Darba rezultāts ir unikāla dzimšanas dienas dāvana, ko pensionāre pasniegusi pati sev.

Mākslinieks atzinis, ka lūgums, kuru saņēmis no negaidītās klientes, gan pārsteidzis, gan ieinteresējis.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Francijā kāda sieviete jauno gadu sagaidījusi ieslēgta veikalā

Lelde Petrāne, 02.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr lielākā daļa cilvēku 2013. gada iestāšanos sagaidīja ar ballītēm un uguņošanu, kāda pensionāre Francijas ziemeļos pavadījusi šo nakti viena un ieslēgta lielveikalā, ziņo BBC.

73 gadus vecā sieviete veikalā sajutusi vājumu un devusies uz tualeti. Taču, no tās iznākot, viņa atklājusi, ka veikalā vairs nav neviena cilvēka un tas ir slēgts.

Saskaņā ar Francijas mediju vēstīto viņa vairākas reizes iedarbinājusi trauksmes signālu un pavadījusi nakti, klīstot pa veikala ejām, bet neviens nav ieradies viņu glābt.

Otrdien no rīta personāls viņu atradis ļoti nogurušu, un sieviete aizvesta uz slimnīcu veselības pārbaudei. Viņa bija mēģinājusi pagulēt lielveikala personāla telpās, bet neesot bijušas liecības, ka sieviete būtu ņēmusi kādus produktus no veikala plauktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija ir saņēmusi informāciju par vairākām personām, kuras, izmantojot, pensionāru lētticību, nozog naudu. Vakar 87 gadus vecai kundzei ļaundari nozaguši 1200 eiro.

Vakar Rīgas Zemgales iecirknī vērsās 1928. gadā dzimusi kundze, kurai no dzīvokļa nozagta nauda. Viņa policistiem pastāstīja, ka Pārdaugavā pie viņas piebraukusi tumšas krāsas automašīna BMW. Personas, kas tajā atradās, jautāja, kā nokļūt konkrētā adresē. Kundze svešiniekiem norādījusi virzienu. It kā cenšoties palīdzēt, svešinieki piedāvājuši kundzi aizvest uz mājām. Tuvojoties pensionāres dzīvesvietai, svešinieki lūguši sievietei izmantot labierīcības. Kundze atsaucās uz svešinieku – viena vīrieša un divu sieviešu – lūgumu. Sarunas laikā ļaundari bija noskaidrojuši vietu, kur pensionāre glabā iekrāto naudu, un, novēršot viņas uzmanību, nozaguši 1200 eiro. Iekrājumu zādzību cietusī kundze pamanījusi tikai vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rimi dāvanu kartes izredzētajiem Jūrmalas pensionāriem

Agrita Aune, speciāli Db, 29.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas deputāti ar pilnu sparu atsākuši vēlēšanu kampaņu, dāvinot dāvanu kartes, cirka biļetes un pat zirņus.

« Pie ieejas sarīkojumā visus stingri reģistrēja un izsniedza Rimi dāvanu kartes piecu Ls vērtībā. Bija saraksts, kurā visi bija reģistrēti pēc alfabēta. Mums paskaidroja, ka visiem ir jāparakstās, jo jāatskaitās par karšu izlietojumu būšot G.Truksnim,» stāsta pensionāre Irēna Augustova. Jāatzīmē, ka vairums manis aptaujāto veco cilvēku par šādu sarīkojumu nemaz nezināja. Arī Jūrmalas domes priekšsēdētājs, joprojām bezpartejiskais Gatis Truksnis sakās maz zinām par šo pasākumu.

Rīkojušies sociālie darbinieki

Kā atzina Jūrmalas domes Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa, tad pilsētā ir aptuveni 14 tūkstoši pensionāru, kuri darbojas dažādās biedrībās, uz minēto „piecīšu” pasākumi tikuši aicināti aktīvākie. «Galdi, mūzika un dāvanu kartes kopā izmaksāja vairāk kā četrus tūkstošus Ls, kā to bija lēmusi dome, mūsu darbinieki strādāja par velti. RIMI kartes dāvinājām, jo RIMI veikali ir jūrmalniekiem pieejami,» skaidro pasākuma rīkotāja pašvaldības aģentūras Sociālais aprūpes centrs vadītāja Agita Bērzupe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Dānijā pārtika ar beigušos derīguma termiņu tik populāra, ka atvērts otrs veikals

Lelde Petrāne, 28.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izrādījies, ka dāņiem nav bail no pārtikas, kurai beidzies derīguma termiņš: veikals Kopenhāgenā, kas izpārdod pārtikas pārpalikumus, ir tik populārs, ka atvērta jau otra šāda tirdzniecības vieta, ziņo thelocal.dk.

«Ir lieliski, ka pārtika tiek, nevis izmesta, bet pārdota,» stāstījusi kāda studente, rādot olīveļļas pudeli, kuru iegādājusies par 20 kronām (2,70 eiro).

«Vai nav brīnišķīgi?» sajūsminās pensionāre Olga, rādot saldumus, kurus dāvināšot mazbērniem Ziemassvētkos. Saldumi varot «stāvēt simts gadus, jo tajos ir cukurs».

Dānijā pārtikas ar beigušos derīguma termiņu pārdošana ir likumīga, ja vien tas ir skaidri norādīts un tā nerada apdraudējumu veselībai.

Visus produktus ziedo ražotāji, uzņēmumi un vietējie veikali, tos savāc projekta Wefood darbinieki, no kuriem visi ir brīvprātīgie. Veikala peļņa tiek ziedota labdarībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gada Spānijā kādas pensionāres sabojātā Jēzus Kristus freska kļuvsi par vienu no populārākajiem tūrisma galamērķiem visā valstī, atzinušas amatpersonas.

Sesīlija Gimeneza pērn augustā ieguva plašu publicitāti, kad neveiksmīgi centās atjaunot Borhas pilsētas baznīcā esošo gleznotāja Eliasa Garsia Martineza Ecce Homo (Redziet, cilvēks) – fresku, kurā attēlots Jēzus Kristus. Pensionāres darba rezultātu vietējie mediji raksturoja kā pērtiķi tunikā, un tas kļuva par interneta sensāciju.

Kā atklājušas varasiestādes, gada laikā neveiksmīgo pensionāres restaurācijas mēģinājumu apskatījuši aptuveni 400 tūkstoši cilvēku, kas kopumā, lai darbu apskatītu, samaksājuši 50 tūkstošus eiro. Tie ziedoti labdarībai.

Pilsētas varasiestādes iecerējušas izmantot pensionāres neveiksmīgi restaurētā darba popularitāti arī turpmāk. S. Gimeneza noslēgusi līgumu ar pilsētas varasiestādēm, kura ietvaros darbs tiks izvietots uz dažādiem suvenīriem – šķīvjiem, šķiltavām, pastkartēm u. c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Līgsti taksi – turi acis vaļā,» tāds vienkāršojot ir starptautiskās lidostas Rīga vēstījums ārvalstu tūristiem, kuri ierodas Latvijā. Pie bagāžas saņemšanas ārzemniekus sagaida informatīvs video, tālāk seko plakāti ar aicinājumu aplūkot izcenojumus uz taksometru durvīm.

Līdzīgi rīkojas policija, kad vairs netiek galā ar kabatas zagļiem. Izplata paziņojumus, ka pilsētā nav droši un cilvēkiem kādu brīdi pašiem rūpīgāk jāseko savām kabatām. Vairums to dara, tomēr vienmēr atradīsies kāds, kuram jānoklausās: «Mēs taču tev teicām. Pats vien esi vainīgs!»

Ir otrs aspekts – ziņas par iespējamām nepatikšanām izplatās ātrāk, ja tās skar daudzus un tiek izziņotas. Uz brīdi atcerēsimies Imantas pedofila tvarstīšanas laiku, kad uz visiem stūriem rēgojās bērnu izmantotāja fotorobots. Stāsts ir par to, ka šie plakāti ātri padarīja nervozus teju visus Rīgas iedzīvotājus. Cilvēki sāka aizdomīgi uzlūkot jebkuru vīrieti, kurš viens pats pastaigājās. Mammas nelaida bērnus spēlēties pagalmos, līdz varmāka tika notverts. Pēc notveršanas sabiedrības stress neizzuda vienā dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latu maiņa pret eiro rit visā Latvijā. Visintensīvāk jauno valūtu savā īpašumā iedzīvotāji iegūst pasta nodaļās. Valsts akciju sabiedrības «Latvijas Pasts» ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa informējusi, ka šā gada pirmajā darbdienā, 2. janvārī, Latvijas 302 pasta nodaļās pret eiro samainīts vairāk nekā viens miljons latu, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Pasta nodaļās valsts reģionos, kur nav pieejami banku pakalpojumi un bankomāti, latus pret eiro bez maksas mainīs līdz 31. martam.

«Bauskas Dzīve» noskaidrojusi, ka daudz darba ir arī pastniekiem. Bauskas novada Gailīšu pagasta Uzvaras pasta nodaļas operatore Nadežda Mereščenkova atteikusi, ka nav laika runāt, jo jāapkalpo rindā stāvošie klienti. Pensionāre no Gailīšu pagasta Aļina Mūrniece skaidrojusi, ka degošas vajadzības pēc eiro neesot. Atnākusi uz pastu samainīt latus pret eiro, lai redzētu, kāda izskatās jaunā nauda.

Arī Vecumnieku novada Stelpes pasta nodaļas vadītāja Rudīte Pelūde sacījusi, ka esot daudz darba, iedzīvotāji nākot cits pēc cita, taču maiņas naudas pietiekot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprēķins, vienkārši pateicība vai savā ziņā drošības sajūtas nopirkšana ar domu, ka nu ārsts izturēsies labāk, savu darbu veiks rūpīgāk - šie ir iemesli, kāpēc laikraksta Diena aptaujātie pacienti dod ārstiem naudu aploksnēs, pabāž zem dokumentu kaudzītes vai ieslidina kabatā. Lai gan situācija ir uzlabojusies un šādu gadījumu esot mazāk, tomēr nav grūti atrast pacientus, kas to uztver kā pilnīgu normu, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Un arī, pēc viņu stāstītā, reti kurš ārsts šādu «paldies» atraida. Taču nav arī tā, ka ārsts bieži prasītu pats - tā ir pacienta vēlme, kurai «dāvanas» saņēmējs nepretojas. Tikmēr Veselības ministrijā uzskata, ka situācija uzlaboties varētu, ieviešot e-veselību, taču diez vai tas izslēgtu pacientu lielo vēlmi teikt «paldies».

Laikā, kad pensionāre Aiva vēl pati aktīvi strādājusi medicīnā gan ātrajā palīdzībā, gan ambulatorajā pieņemšanā, vecāka gadagājuma cilvēki vienmēr centušies kaut ko ielikt kabatā un Aiva līdz asarām kategoriski atteikusies pacientu doto naudu pieņemt. «Tas bija manī ieaudzināts, ka ņemt no otra cilvēka samaksu par pakalpojumu nevar - tas bija kaut kas ārkārtējs. Tad viņi man nesa ziedus, dāvināja konfektes. Uzskatīju, ka šīs lietas ir nevainīgs uzmanības apliecinājums, un tās es pieņēmu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojas Liepājas lolojuma - koncertzāles Lielais dzintars - atklāšanas koncerts. Atklāšanas koncertos lētās biļetes jau beigušās, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Gaidāmais Berlīnes Filharmonijas orķestra stīgu kvinteta koncerts 18. oktobrī kamerzālē apmeklētājiem izmaksā no 30 līdz 50 eiro. Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu koncerts 17. oktobrī izmaksās no 15 līdz 20 eiro. Savukārt Lielā dzintara atklāšanas koncerta biļešu cenas ir robežās no 10 līdz 75 eiro. Biļešu paradīzes kasēs lēto biļešu vairs nav. Šobrīd tiem, kuri vēlēsies baudīt atklāšanas koncertu, jārēķinās ar vismaz 30 eiro lielu tēriņu, noskaidrojis Kursas Laiks.

Aptaujājot liepājniekus, cilvēki ar vidusmēra un zemiem ienākumiem atliek koncertzāles apmeklējumu uz laiku pēc tās atklāšanas. Daži jau izpētījuši, ka Ziemassvētku koncerti būs pieejami par 10 eiro. «Es nevaru atļauties maksāt 30 eiro, lai kā gribētu. Tas ir par dārgu. Meitiņa man jau pastāstīja, ka Ziemassvētku programma būs lētāka, tad arī aiziešu to brīnumu apskatīties,» stāsta uz ielas sastapta pensionāre.

Komentāri

Pievienot komentāru