Makroekonomika

Tilde: pēc eiro ieviešanas, uzņēmēji meklēs veidus kā kompensēt zaudējumus

Jānis Rancāns, 26.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad līdzekļi tiks iztērēti, veicot visus nepieciešamos pasākumus pārejai uz eiro, uzņēmēji domās, kā kompensēt izdevumus, secinājuši grāmatvedības sistēmas Tildes Jumis eksperti, kas pētījuši iespējamos scenārijus pēc eiro ieviešanas 2014. gada 1. janvārī.

Īpaši lieli izdevumi saistībā ar pāreju uz eiro būs mazumtirdzniecībā un banku sektorā strādājošajiem. Eksperti norāda, ka kaut arī šiem uzņēmumiem ir uzkrājumi, kurus var ieguldīt šāda veida neparedzētos izdevumos, daudziem tā sauktajiem mazajiem uzņēmumiem valūtas maiņas periods finansiālā ziņā var izrādīties ļoti smags.

«Mazajiem veikaliem, kioskiem – gada apgrozījums nereti nepārsniedz desmit tūkstošus latu. Tāpēc, ja viņiem būs jāiegādājas jauns kases aparāts vai vairākas reizes jāpārprogrammē esošais aparāts, kā arī jānolīgst papildu darbinieki uz brīdi, kad pircēji varēs norēķināties divās valūtās, jo līdz ar to pieaugs naudas daudzums un darba apjoms, uzņēmēji būs spiesti domāt par šo izdevumu atgūšanu,» skaidro Tildes Jumis pārstāve Ilze Lapiņa.

Eksperte norāda, ka, ņemot vērā aktivitātes, kuras šobrīd valsts ir paredzējusi, tirgotāji uzreiz nepaaugstinās cenas, tomēr viņi būs spiesti to darīt pēc kāda laika, jo jebkuri izdevumi ir jākompensē. «Valsts iestādēm no valsts budžeta ir piešķirti 500 524 lati grāmatvedības sistēmu pielāgošanai eiro, bet uzņēmējiem vienīgā iespēja segt šos izdevumus būs, tos nopelnot,» norāda I. Lapiņa.

IT kompānija norāda, ka mazumtirdzniecībā strādājošie lielie uzņēmumi secinājuši, ka pāreja uz eiro tiem var izmaksāt no 100 tūkstošiem līdz 150 tūkstošiem latu. Savukārt mazajiem tirgotājiem izdevumi var sasniegt vairākus tūkstošus latu, kas, ņemot vērā ieņēmumus, proporcionāli ir identiski lielo mazumtirdzniecības uzņēmumu izdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru