Jaunākais izdevums

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā ugunsgrēkā ievērojamus postījumus ieguvis dabas rezervāts, kurš tiek saukts arī par pilsētas plaušām. Varasiestādes pieļauj, ka ugunsgrēka iemesli saistīti ar ļaunprātību.

Ugunsgrēks rezervātā, kas aizņem 300 hektāru lielu platību Laplatas līča krastā, izcēlies trešdien un ugunsdzēsēji ar liesmām, kuru augstums sasniedzis pat desmit metrus, cīnījušies vairākas stundas. Pagaidām nav zināms precīzs rezervātam nodarīto postījumu apmērs.

Rezervāts tiek dēvēts arī par Buenosairesas plaušām, jo tam ir liela nozīme gaisa attīrīšanā pilsētā. Teritorijā ir arī lielas ķirzaku, čūsku, bruņurupuču, varžu, sikspārņu un dažādu grauzēju populācijas, vēsta AP.

Piesārņojums ir regulāra problēma atsevišķos Argentīnas galvaspilsētas rajonos, kur nekontrolētas būvniecības dēļ gruntsūdeņos nokļūst smagiem metāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ceļš uz citādu Argentīnu

Latvijas Bankas ekonomiste Santa Bērziņa, 05.01.2017

1. attēls. Valdības 10-gadīgo obligāciju peļņas likmes (dzēšanas termiņš 2026. gads)

Avots: Latvijas Banka/Reuters

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti krīzes laikā dzirdētajiem pareģojumiem - Latvija nav kļuvusi par nākamo Argentīnu. Defoltu nomocītā Argentīna vēl tikai tagad sper pirmos soļus ekonomiskās politikas jaunā rāmja izveidošanā un ekonomikas stabilizēšanā, kamēr Latvijā izvēlētā krīzes pārvaldība ļāva atgriezties uz izaugsmes ceļa.

Lai sasniegtu augstāku labklājību, Latvijā vēl ne mazums darāmā. Taču esam citās pozīcijās un varam tikai minēt, – vai Argentīna pēc pārmaiņu dzimšanas ieies mūsu ērā un līdztekus Latvijai varēs turēt jau pilnīgi citu rūpi – kā panākt ekonomikas uzrāvienu.

Argentīnā jau 2015. gada nogalē virmoja gan cerības, gan neticība, ka notiekošās prezidenta vēlēšanas var ienest jaunas vēsmas. Jaunievēlētā prezidenta Maurisio Makri (Mauricio Macri) vadībā, kas nomainīja vairāk nekā desmitgadi pie varas esošos populistus, valstī uzsākts jauns ekonomiskās politikas kurss.

Skaidri definēti mērķi – valdības instruments izaugsmei

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izbeigusi restorāna "Steak House" pārvaldnieka SIA "El Gaucho Argentina Steak House" tiesiskās aizsardzības procesa lietu, liecina Maksātnespējas reģistrā publiskotā informācija.

Tiesiskās aizsardzības procesa lieta kompānijai izbeidza, jo tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu nav atbalstījis Maksātnespējas likumā noteiktais kreditoru vairākums.

"El Gaucho Argentina Steak House" tiesiskās aizsardzības procesa lieta tika ierosināta 2020.gada 26.augustā, bet tā izbeigta - 28.oktobrī.

Pēc "Firmas.lv" informācijas, "El Gaucho Argentina Steak House" šogad 26.oktobrī bija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu parāds 46 290 eiro apmērā.

LETA jau ziņoja, ka pērn jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde sāka kriminālprocesu par aplokšņu algu izmaksu kādā ēdināšanas uzņēmumā. Nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam tika nodarīti zaudējumi vairāk nekā 37 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Jaunās pasaules ekskluzīvie vīni iekaro savu tirgus nišu

Natālija Poriete, 05.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki lielākoties uzskata, ka ekskluzīvus vīnus ražo Vecajā pasaulē — Francijā, Spānijā vai Itālijā —, un šie vīni parasti pamatā arī veido premium, super premium un ultra premium klases segmentu. Taču daudzi bieži nezina, ka Jaunajā pasaulē — Čīlē, Argentīnā, Dienvidāfrikā un Jaunzēlandē — ražo daudzus ekskluzīvus vīnus. Šis ekskluzīvo vīnu klases segments pagaidām vēl nav guvis plašu atpazīstamību, taču minēto valstu vīndari aktīvi iekaro savu tirgus nišu, intervijā DB pastāstīja Liene Avotiņa, alkoholisko dzērienu izplatītāja un tirgotāja SIA Amber Distribution Latvia vīnu zīmolu vadītāja.

Kāds ir Latvijas ekskluzīvo vīnu segmenta tirgus īpatsvars procentos?

Precīzi nevaru pateikt, jo Latvijas ekskluzīvo vīnu tirgus segments ir neliels un fragmentēts — izplatītāju ir daudz un šādus vīnus eksportē arī daudzi restorāni. Domāju, ka tie varētu būt aptuveni 5-7 %.

Cik liels ir ekskluzīvo vīnu īpatsvars Jūsu uzņēmuma portfelī?

Mūsu portfelī ir vairāk nekā 450 dažādu vīnu no kuriem 200 ir ekskluzīvie vīni.

Kā Jūs izvēlaties ekskluzīvos vīnus?

Mēs saņemam retu un dārgu vīnu pasūtījumus no restorāniem un viesnīcām, ar kuriem sadarbojamies. Tāpat arī mūsu vīnu speciālisti atrod un atved uz Latviju ekskluzīvus vīnus. Mūsu uzņēmumā ir HoReCa nodaļa, kurā strādājošie speciālisti uztur kontaktus ar starpniekiem Eiropā, kur mēs iepērkam vīnus, bet šādi pirkumi negadās bieži, jo tie ir apjomīgi un dārgi. Chateau vīnus — vīni no slavenām darītavām — mēs iegādājamies, pamatojoties uz pasaulslavenu vīnziņu reitingiem, kā arī atkarībā no pieprasījuma pēc ražas gada. Kā arī veicam aprēķinus, lai mūsu vīna pagrabā uzglabāto vīnu vērtība ik gadu pieaugtu. Taču dažkārt pieeja vīna izvēlei atšķiras — kastes Miko Chardonnay baltvīna atvešanai uz Latviju vajadzēja 2 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bukmeikeri: Brazīlijai spožākās izredzes 2014. gada Pasaules futbola kausā

Dienas Bizness, 18.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gada vasarā paredzētajā Pasaules kausa futbolā finālturnīrā tieši Brazīlijas valstsvienība ir viena no favorītēm šajā čempionātā, prognozē Triobet bukmeikeri.

Brazīlijas futbola izlasei ir noteikts 3.75 liels koeficients kļūt par pasaules čempioniem, kas dotu iespēju uzvarēt sesto reizi.

«Brazīlieši ne tikai spēlēs mājās, savu kaislīgo un entuziasma pilno fanu atbalstīti, bet viņiem ir arī paveicies iekļūt grupā, kurā nav sīva konkurence,» vērtē Triobet bukmeikeri.

Brazīlija cīnīsies ar tādām komandām kā Meksika, Horvātija un Kamerūna, kas brazīliešiem varētu būt vienīgais klupšanas akmens, jo Kamerūna iepriekš vairākas reizes ir gandrīz uzvarējusi Brazīliju.

Argentīnas futbola izlase ar spēlēteju Messi tiek uzskatīta par šī čempionāta otru stiprāko komandu. Viņiem kā bonuss tiek minēts ne tikai tas, ka čempionāts notiek Dienvidamerikā, kur neviena Eiropas komanda vēl nav uzvarējusi, bet arī viņiem, līdzīgi Brazīlijai, ir paveicies ar grupas izlozi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai pirms dažām nedēļām pirmā ziņā pasaulē bija potenciālais Grieķijas defolts. Nu šai valstij iešķiebta papildu naudiņa un šādas runas noklusušas, lai gan nav izslēgts, ka Grieķijas bankrots vēlāk pienāks tāpat (viena Grieķijas parādu norakstīšana jau pirms pāris gadiem bijusi), piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Vēsturiski atskatoties uz valstu bankrotiem, piemēram, uz laikiem, kad galvenā vara vēl bija monarhijas rokās, ir bijis pietiekami daudz precedentu, liela daļa valstu vismaz vienreiz ir defoltējusi (piemēram, Apvienotā Karaliste to izdarījusi vairākas reizes). Tas nozīmē, ka valsts nonāk līdz situācijai, kad nespēj/nevēlas norēķināties par savām parādsaistībām un galu galā to kādā brīdī izlemj arī nedarīt. Tiesa, parasti defolts nozīmējis, ka par kādu daļu no parādsaistībām valsts tomēr norēķinās, jo durvju aizciršana visu kreditoru priekšā ir gan bīstama, gan ilgākā termiņā neizdevīga (jo to visi atcerēsies ļoti ilgi). Šobrīd nedaudz aizēnotas runas, piemēram, ir par Karību jūras reģiona valstiņas Puertoriko defoltu. Tiek spriests par to, ka šī valsts varētu atdot vien 35% savu parādsasitību. Uz bankrota robežas balansē Venecuēla, Ukraina (protams, arī Grieķija) un, visticamāk, lērums Āfrikas valstu. No nesenajiem lielāku valstu defoltiem var izcelt Krievijas precedentu 1998. gadā un Argentīnas precedentu 2000. gadu sākumā. Valsts defolts nāk komplektā ar daudziem ekonomiskajiem, sociālajiem un politiskajiem izaicinājumiem. Parasti tas nozīmē lielāku nestabilitāti un iedzīvotāju nabadzības palielināšanos. Var sapņot, ka atbrīvošanās no parādsaistībām ļaus sākt visu no gala. Realitātē gan situācija ir tik apgrūtināta, ka nepieciešamās reformas veikt ir ļoti grūti un ātrākas atgūšanās nolūkos jāmēģina cerēt uz veiksmi – piemēram, izejvielu ieguvējvalstīm tā būtu to cenu palielināšanās. Parādu piedošana ir piņķerīgs process, kur valstij vēl ilgstoši nākas saskarties ar palielinātu starptautisko skepsi. Protams, dažkārt finansiālā situācija ir kļuvusi tik smagnēja, ka bankrots vienkārši piedāvā zināmu restarta iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīna ieviesusi valūtas kontroli, cenšoties stabilizēt tirgus, jo finanšu krīze valstī arvien padziļinās, ziņo BBC.

Pēc strauja peso vērtības krituma valdība ierobežos ārvalstu valūtas pirkumus.

Uzņēmumiem būs nepieciešama centrālās bankas atļauja, lai pārdotu peso un iegādātos ārvalstu valūtu un veiktu pārskaitījumus uz ārzemēm.

Argentīna arī cenšas atlikt parāda maksājumus Starptautiskajam valūtas fondam (SVF), lai risinātu krīzi.

Svētdien izdotajā oficiālajā biļetenā valdība paziņoja, ka ir jāveic «ārkārtas pasākumi, lai nodrošinātu normālu ekonomikas darbību, saglabātu aktivitātes un nodarbinātības līmeni un aizsargātu patērētājus».

Centrālā banka informē, ka pasākumi paredzēti «valūtas stabilitātes uzturēšanai». Tā arī pavēstījusi, ka, lai gan indivīdi var turpināt pirkt ASV dolārus, būs nepieciešama atļauja, lai mēnesī iegādātos vairāk nekā 10 000 ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas, investoriem bažījoties par jauno tirgu problēmām

LETA--AFP, 07.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās, investoriem turpinot bažīties par jauno tirgu (emerging markets) problēmām, bet Volstrītā saruka divi no trim indeksiem, ko noteica tehnoloģiju firmu akciju cenu krišanās.

«Finanšu tirgos šodien valdīja drūma noskaņa, jo investoru pārliecību satricināja bailes par jauno tirgu krituma izplatīšanos tālāk,» sacīja FXTM pētnieciskais analītiķis Lukmans Otunuga.

Investorus padarīja nervozus galvenokārt problēmas tādos jaunajos tirgos kā Argentīna, Turcija un Dienvidāfrika, un viņu noskaņojumu pasliktināja iespējamā jaunu ASV muitas tarifu noteikšana Ķīnas precēm.

Argentīnas peso kurss pret ASV dolāru ceturtdien gan pieauga pēc tam, kad Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pārstāvis raksturoja sarunas par krīzes aizdevuma paketi šai valstij kā «ļoti aktīvas».

Indijas rūpijas vērtība sasniedza rekordzemu līmeni – 72 rūpijas par ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai 2011.gada novembrī sāktu kriminālprocesu par narkotisko vielu pārvietošanu organizētā grupā.

Kā informēja VID pārstāvji, par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu un atbalstīšanu ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret sešām personām. Viena persona atrodas apcietinājumā, pārējām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

15.maijā kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešām personām – 1983., 1990., 1989.gadā dzimušiem vīriešiem par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu, 1980.gadā dzimušu vīrieti par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, kā arī 1981.gadā dzimušu vīrieti un 1984.gadā dzimušu sievieti par noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju fonds A3E Capital dibināts 2012. gadā Maltā, bet tā pamatlicēji ir latvieši, un fonds līdztekus investīcijām jaunattīstības valstīs investē arī Latvijā.

Kādēļ tieši obligācijas, kāds labums no fonda darbības ir investoriem un kāds ir tā ienesīgums, Dienas Bizness jautāja vienam no fonda dibinātājiem Aldim Reimam.

Kā nolēmāt izveidot savu ieguldījumu fondu? Iepriekš esat vadījis banku, tās arī ir investīcijas, ieguldījumi.

Es darbojos finanšu pasaulē jau vairāk nekā 30 gadus. Pirmos 20 gadus aizvadīju Latvijas banku sektorā. Pats savām rokām izveidoju pašreizējās BluOr Bank priekšteci Baltikums banku un vadīju to 10 gadus līdz 2011. gadam. Tad kopā ar bijušajiem bankas kolēģiem nolēmām izveidot savu investīciju fondu. Galvenā argumentācija bija tāda, ka pat bankas prezidents nav tās īpašnieks, bet ir tikai algots darbinieks, savukārt man bija vēlme izveidot savu biznesu jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Banku bizness pēc 2008. gada krīzes kļuva aizvien garlaicīgāks, regulācijas un prasības pieauga. Esmu matemātiķis, beidzu LU Fizikas un matemātikas fakultāti, un tādēļ finanšu tirgi man vienmēr ir likusies ļoti interesanta sfēra. Salīdzinot ar galvenajām banku aktivitātēm, tādām kā, piemēram, klientu piesaiste un kreditēšanas bizness, kas ir zema riska, tomēr garlaicīgs process, investīcijas finanšu tirgos ir daudz aizraujošāka nodarbe. Ideja par fondu mums ar kolēģiem brieda jau ilgstoši, bet pie idejas realizācijas mēs ķērāmies 2011. gadā. Uzskatu, ka finansista karjerā kļūt par investīciju fonda, kaut neliela, īpašnieku noteikti ir solis augšup. Es pats šobrīd esmu profesionāli ļoti apmierināts, jo daru to, kas man patīk, kopā ar kolēģiem, kuri man patīk, un esmu vidē, kas man patīk. Būtiski, ka neesmu ne no viena atkarīgs, un savs fonds ir daudzu finansistu un baņķieru sapnis, ko nereti dzirdu no ārvalstu kolēģiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kviešu cena pieaugusi jau trešo dienu, sasniedzot četru mēnešu augstāko atzīmi, jo sausais un aukstais laiks Argentīnā ir licis ciest ražai, raksta Bloomberg.

Kviešu nākotnes līguma cena decembra piegādēm pieauga par 0,8% līdz 7,1125 dolāriem par bušeli, kas ir augstākā cena kopš 21. jūnija. Pagājušajā nedēļā cena pakāpās par 2%.

Kopumā vairākās Argentīnas provincēs ir bojāti aptuveni 100 tūkstoši hektāru kviešu. Valsts ir otrs lielākais Dienvidu puslodes kviešu eksportētājs.

Šajā gadā kviešu cena gan ir sarukusi par 9,1%, jo ASV Lauksaimniecības departaments paredz, ka kopējā pasaules kviešu raža sezonā pieaugs līdz rekordlielam apjomam – 708,9 miljoniem tonnu.

2013.-2014. gada sezonā Argentīna prognozē kopējo kviešu ražu 8,8 miljonu tonnu apmērā, salīdzinot ar 12 miljoniem tonnu, ko prognozēja ASV Lauksaimniecības departaments.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīna uz trīsdesmit dienām pārtraukusi liellopu gaļas eksportu, lai samazinātu cenu pieaugumu pašmāju tirgū.

"Tā kā pieaug liellopu gaļas cena iekšējā tirgū, valdība nolēmusi veikt virkni pasākumu, kuru nolūks ir regulēt šo sektoru, ierobežojot spekulāciju," teikts Argentīnas prezidenta kancelejas pirmdien izplatītajā paziņojumā.

Uz 30 dienām aizliegts arī liellopu ādu eksports.

Argentīna ir viena no lielākajām liellopu gaļas eksportētājām pasaulē. 2020.gadā tā eksportēja 819 000 tonnu liellopu gaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

11 valstis, kas ir tuvu defoltam

Žanete Hāka, 01.08.2014

Ekvadora

Moody’s kredītreitings: Caa1
Moody’s kredītreitinga perspektīva: stabila
Valdības parāds 2014. gadā (% no IKP): 24,8
IKP uz iedzīvotāju 2014. gadā: 10,5 tūkstoši ASV dolāru
Kad valsts pēdējoreiz nonāca maksātnespējas priekšā, tās prezidents valsts parādu nosauca par amorālu un nelikumīgu, un minēja, ka pēdējās valsts parādzīmju izsoles aizēnotas ar korupcijas skandāliem. Kopš tā laika Ekvadoras reitings ir audzis. Šā gada sākumā valsts atpirka ievērojamu daļu parāda un emitēja jaunas parādzīmes pirmo reizi kopš iepriekšējā defolta. Saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda datiem, ekonomikas izaugsme pēdējo gadu laikā bijusi salīdzinoši veselīga: 2012. gadā IKP auga par 5,1%, bet pērn – par 4,2%. Šajā gadā tiek prognozēta 4,2% izaugsme.

Foto: Freeimages

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāku gadu sīvām cīņām ar kreditoriem tiesās, Argentīna beidzot nonākusi pie defolta, liecina Standard&Poor’s informācija.

Tas noticis, jo valsts nespēja rast vienošanos ar kreditoriem no iepriekšējā defolta 2001. gadā un nespēja atmaksāt nepieciešamos obligāciju maksājumus noteiktajā termiņā – 31. jūlijā. Tomēr Argentīna nav vienīgā valsts, kas cīnījusies ar problēmām vai nespējusi atmaksāt savu parādu, raksta portāls 24/7 Wall St. Tā, starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service izveidojusi vēl 10 valstu sarakstu, kuru reitings ir zem Caa1 vai pat sliktāks.

Šis reitings ir vairākas pakāpes zem Ba1, kas arī norāda uz ievērojamu kredītrisku. Valstis, kas ierindotas sarakstā, ievērojami atšķiras, jo to reitings samazināts dažādu problēmu dēļ – daļai tas ir pazemināts politiskās situācijas rezultātā, taču citām reitings ir audzis no vēl zemāka līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zemo procentu laikmeta ietekme uz investoru rīcību fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū

Latvijas Bankas ekonomists Erlands Krongorns, 12.06.2018

Mājsaimniecību un nefinanšu uzņēmumu eiro noguldījumu vidējās svērtās gada procentu likmes jauniem darījumiem Latvijas kredītiestādēs

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas izaugsmes atgriešanos pēdējā laikā arvien vairāk publiskajā telpā parādās debates par centrālo banku noteiktajām procentu likmēm. Jau ilgāku laiku tās ir bijušas rekordzemos līmeņos. Kā tas ietekmējis investorus un kā tie rīkojušies aizvadītajos gados?

Daudz plašāk publiskajā telpā runāts par to, kā zemas procentu likmes veicina ekonomikas aktivitātes pieaugumu, samazinot uzņēmēju un mājsaimniecību procentu maksājumus par kredītiem un sekmējot patēriņu. Tāpat zemas procentu likmes palīdz uzņēmumiem vieglāk un lētāk piekļūt naudas resursiem, kas veicina jaunas investīcijas un ļauj tiem straujāk attīstīties. Ilgā laika periodā mēs visi esam ieguvēji no zemākām procentu likmēm periodā, kad pēc ekonomikas kritumiem nepieciešams veicināt straujāku atkopšanos un izaugsmi, tomēr īsā laika posmā ir arī zaudētāji, un tie ir kapitāla īpašnieki, kas veic ieguldījumus fiksēta ienesīguma vērtspapīru tirgū. Kapitāla īpašnieku zaudējumi veidojas no negūtiem ienākumiem, ko tie varētu gūt, ja procentu likmes būtu augstākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīna ir kļuvusi par pirmo valsti, kas apstiprinājusi ģenētiski modificētu kviešu audzēšanu un patēriņu, ceturtdien paziņoja šīs valsts Lauksaimniecības ministrija.

Ministrijas zinātniskās komisijas paziņojumā teikts, ka tā apstiprinājusi pret sausumu izturīgu kviešu varietāti. Argentīna ir ceturtā lielākā kviešu eksportētāja pasaulē.

"Šis ir pasaulē pirmais apstiprinājums pret sausumu izturīgai ģenētiskai transformācijai kviešos," paziņoja Nacionālā zinātnes un tehnoloģijas komisija (CONICET).

Eksperti tomēr pauda bažas par ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) audzēšanu un mārketingu, atzīmējot grūtības šādas produkcijas piedāvāšanā patērētājiem, kas nobažījušies par ĢMO ietekmi uz veselību un vidi.

CONICET paziņoja, ka Argentīnas kviešu ģenētiskajām modifikācijām jātiek apstiprinātām Brazīlijā, kas vēsturiski ir Argentīnas lielākais eksporta tirgus, lai tās būtu komerciāli dzīvotspējīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pie apvāršņa jaunas problēmas ar Krievijas rubli

Didzis Meļķis, Elīna Pankovska
, 29.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālais kapitāls turpina aizplūst no attīstības valstīm un rada problēmas arī Latvijai nozīmīgajā kaimiņu tirgū – Krievijā.

Krievijas centrālā banka (CB) veikusi apjomīgāko tirgus intervenci pēdējo triju gadu laikā un nacionālās valūtas kursa celšanai pārdevusi ap miljardu ASV dolāru, finanšu tirgus analītiķu aplēses atstāsta laikraksts Kommersant. Tas gan nenodrošina šīs valūtas turpmāko stabilitāti, un arī Latvijas uzņēmēji ir spiesti rēķināties ar biznesa riskiem.

Koriģē nosacījumus

«Protams, rubļa svārstības un arī tā devalvācija atstātu iespaidu uz uzņēmumu, jo mēs eksportējam uz Krieviju. Tas nozīmē, ka produkcija gala patērētājam kļūtu dārgāka,» DB komentē a/s Olainfarm valdes loceklis Salvis Lapiņš. «Mēs ļoti skrupulozi pētām rubļa kursu, arī šodienas svārstības nav pagājušas secen. Mēs reaģējam diezgan strauji un koriģējam tirdzniecības nosacījumus,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīnu otrdien paralizēja streiks pret prezidenta Maurisio Makri valdības taupības pasākumiem.

Arodbiedrību organizētā 24 stundu streika dēļ nekursēja sabiedriskais transports, nestrādāja bankas un mācību iestādes.

Tika atcelti apmēram 600 avioreisi.

Trešdien arodbiedrības plāno rīkot mītiņu pie prezidenta pils Buenosairesā.

Argentīnas ekonomika nonākusi recesijā, un valdība īsteno plašu taupības pasākumu programmu, samazinot izdevumus.

Gada inflācija Argentīnā pārsniedz 50%, bet bezdarbs - 9% līmeni. Pagājušajā gadā valsts iekšzemes kopprodukts saruka par 2,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Zaudējumu sēriju pārtraukusī Latvijas izlase FIFA rangā atgūst 19 vietas

LETA, 16.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu futbola izlase, kas šomēnes beidzot pārtrauca deviņu zaudējumu sēriju un guva arī uzvaru, jaunākajā Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) pasaules rangā, kas publicēts pirmdien, atguvusi 19 vietas un tagad ieņem dalītu 129.vietu.

Septembra rangā Latvijas izlase piedzīvoja kritumu ar 17 vietām un nokrita līdz rekordzemajai 148.pozīcijai.

FOTO: Emocijām bagāta spēle

Mēneša laikā komanda aizvadīja divas noslēdzošās nākamā gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēles. Vispirms izbraukumā tika nospēlēts 0:0 ar Fēru salām, kas ļāva pārtraukt iespaidīgo deviņu zaudējumu sēriju, bet pāris dienas vēlāk «Skonto» stadionā ar 4:0 tika apspēlēta Andora. Tas vienībai ļāva izcīnīt pirmo uzvaru kopš pagājušā gada 6.septembra, kad toreiz izbraukumā tika uzveikta tā pati Andora.

Pateicoties neveiksmju sērijas pārtraukšanai, Latvijas izlase veikusi kāpumu rangā. Tā 129.vietu pašlaik dala ar Namībiju un Burundi, turklāt apsteigta kvalifikācijas cikla pretiniece Andora, kas saglabājusi iepriekš ieņemto 144.pozīciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde trešdien apstiprināja 50 miljardu ASV dolāru aizdevuma piešķiršanu Argentīnai šīs valsts ekonomikas stiprināšanai.

SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda pēc valdes sēdes žurnālistiem teica, ka lēmums par aizdevuma apstiprināšanu ir «nepārprotams pierādījums tam, ka starptautiskā sabiedrība uzticas Argentīnas reformu centieniem un atbalsta valdības reformu plānu».

Vienošanās starp SVF un Argentīnu par šī aizdevuma piešķiršanu tika panākta 7.jūnijā.

Aizdevuma summu Argentīna saņems trīs gadu laikā, un jau pavisam drīz gaidāms pirmais maksājums 15 miljardu dolāru apmērā.

Šogad Argentīnas peso zaudējis 20% no savas vērtības pret ASV dolāru, un Argentīnas centrālā banka iztērējusi 10 miljardus dolāru no savām rezervēm, cenšoties balstīt nacionālo valūtu. Tāpēc Argentīnas valdība nolēma lūgt palīdzību SVF.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Govs liemeņa iepirkuma cena pagājušā gada decembrī Latvijā bija par 0,4% zemāka nekā mēnesi iepriekš, un liellopu gaļas cenas līmenis Latvijā pagājušā gada pēdējā mēnesī bija otrs zemākais starp Eiropas Savienībā (ES) dalībvalstīm, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Ministrijas dati liecina, ka govs liemeņa iepirkuma cena Latvijā 2018.gada decembrī bija 218 eiro par 100 kilogramiem, un līdz ar to mēneša laikā tā sarukusi par 0,4% - tā joprojām bija mazāka nekā vidēji ES, kur tā pērn decembrī bija 269,5 eiro par 100 kilogramiem.

ES eksperti secinājuši, ka liellopu gaļas cenas ES arī 2018.gada decembrī saglabājās zem iepriekšējo gadu cenu līmeņa, ar atsevišķiem izņēmumiem. Latvijā vidējā liellopu gaļas cena gada laikā pieaugusi par 1%, taču tās līmenis pērn decembrī bija otrs zemākais starp ES dalībvalstīm.

Savukārt teles liemeņa iepirkuma cena Latvijā pagājušā gada decembrī bija 234,7 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 38,4% mazāk nekā vidēji ES, kur tā pērn decembrī bija 380,9 eiro. Latvijā teles liemeņa cena pagājušā gada decembrī bija par 8,9% augstāka nekā novembrī. Turpretī buļļa liemeņa vidējā iepirkuma cena Latvijā pērnā gada decembrī bija 225 eiro par 100 kilogramiem, kas ir mazāka nekā ES pagājušā gada decembrī, kur tā bija 375,6 eiro par 100 kilogramiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atmasko starptautisku grupējumu, kurā narkotikas pārvadāja Latvijas pilsoņi

Elīna Pankovska, 14.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldei izdevies apturēt starptautisku grupējumu, kas nodarbojies ar narkotiku pārvadāšanu no Dienvidamerikas un Rietumāfrikas valstīm ar mērķi tās realizēt Eiropas savienības valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Jāmin, ka izmeklēšana šajā lietā ilgusi divus gadus.

Šo shēmu organizējis kāds 1983.gadā dzimis Latvijas pilsonis, sadarbojoties ar kādu Nigērijas pilsoni un piesaistot vēl sešus Latvijas pilsoņus, kas narkotikas pārvadāja. Kopumā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz 2012.gada aprīlim minētais grupējums organizējis 12 Latvijas pilsoņu došanos dažādos maršrutos pa visu pasauli, lai tie pārvietotu narkotiskās vielas. Astoņas no divpadsmit personām par narkotisko vielu kontrabandu lielā apmērā aizturētas dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salu Republikā, Argentīnā, Spānijā, kurās personas gaida tiesas spriedumus vai jau izcieš sodu.

Par pamatu kriminālprocesa uzsākšanai bija gadījums 2011.gada rudenī, kad grupējums plānoja nogādāt Fidži Salās čemodānu ar metamfetamīnu. Tomēr, kā norāda VID, nesaskaņu dēļ starp grupas dalībniekiem čemodāns ar metamfetamīnu tika atstāts vienā no Francijas lidostām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Personalizētā ziņu lietotne jauniešiem – SQUID App, kas pieejama visā Eiropā, tagad tiek izlaista arī Latvijā.

SQUID lietotāji var izvēlēties tēmas, kas viņus patiesi interesē, sekot līdzi jaunākajām ziņām un radoši izpausties, uzlabojot aizraujošākos rakstus.

SQUID ir bezmaksas aplikācija kurā nav nepieciešams reģistrēties. Tajā pieejamas vairāk nekā 100 ziņu kategorijas un vairāk nekā 20 000 laikrakstu, žurnālu un blogu. Lietotne nodrošina personalizēšanas iespējas - tēmu izvēle un kārtošana, rakstu saglabāšana un avotu bloķēšana.

Lietotne piedāvā plašu tēmu klāstu, no kura lietotāji var izvēlēties un izveidot sev personalizētu ziņu plūsmu. SQUID algoritmi vāc, šķiro un prioritizē ziņas no avotiem internetā, ļaujot lietotājiem sekot līdzi vissvarīgākajiem un interesantākajiem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas un Ķīnas varasiestādes apsver iespēju noslēgt līgumu, kura ietvaros Pekina uz 50 gadiem iznomās 3 miljonus hektāru no Ukrainas lauksaimniecības zemēm, tādējādi šī valsts kļūs par lielāko Ķīnas ārvalstu lauksaimniecības centru, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Sākotnēji Ķīna Ukrainā plāno iznomāt 100 tūkstošus hektāru Dņepropetrovskas reģionā. Vēlāk iecerēts šo platību palielināt līdz trīs miljoniem hektāru jeb aptuveni 5% no Ukrainas teritorijas, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi. Ukrainai ik gadu šis darījums varētu ienest aptuveni 2,6 miljardus ASV dolāru. Ķīnieši uz iznomātās zemes iecerējuši audzēt cūkas un labību.

Vienlaikus līdz šā gada beigām paredzēts noslēgt vienošanos starp Pekinu un Kijevu, kas ļaus ukraiņu zemniekiem eksportēt miežus un sojas pupiņas uz Ķīnu. Tāpat sadarbību paredzēts padziļināt arī citās jomās.

Informāciju par apjomīgo darījumu par abām valstīm publiskojuši Ķīnas plašsaziņas līdzekļi, tomēr pagaidām oficiāla apstiprinājuma nav bijis. Ukrainas valdībai piederošā lauksaimniecības kompānija KSG Agro noliegusi, ka šāds darījums tiekot izstrādāts un pārrunāts. Patlaban vien notiekot darbs ar ķīniešu partneriem par apūdeņošanas sistēmu izstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Valsts atbalsts neturpināsies mūžīgi - uzņēmējiem jāmeklē finansējuma iespējas tirgū

Kaspars Barons, faktoringa kompānijas Factris izpilddirektors Latvijā, 29.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos un dažādu uzņēmējdarbības ierobežojumu atcelšanu pakāpeniski tiek samazināti un likvidēti arī dažādie valsts atbalsta pasākumi biznesam.

Finanšu ministrs Jānis Reirs jau paziņojis, ka neviena valsts nevar atļauties ilgtermiņā atbalstīt uzņēmējus un uzņēmējiem ir jāmeklē citi, reālai situācijai piemēroti biznesa modeļi.*

Jūlijs ir pēdējais mēnesis, kad uzņēmējiem, kuru bizness vēl cieš no valdības noteiktajiem ierobežojumiem, ir iespējams pieteikties “Covid-19” krīzes atbalstam (par jūnija mēnesi). Dīkstāves pabalstus turpināt vairs nav paredzēts, bet patlaban vēl valdībā notiek diskusijas par to, vai līdz augustam varētu pagarināt algu subsīdiju un apgrozāmo līdzekļu grantu atbalsta programmas.

Tieši apgrozāmo līdzekļu granti izrādījušies izmaksātā finansējuma apjoma ziņā vērienīgākais valsts atbalsta pasākums. Kā informē Valsts ieņēmumu dienests, no 2020. gada decembra sākuma līdz šāgada 13. jūlijam no kopumā uzņēmumiem izmaksātajiem 617 miljoniem eiro apgrozāmo līdzekļu granti veidoja pārliecinoši lielāko daļu - 457 miljonus eiro.**

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izejvielu cenas turpina augt

Žanete Hāka, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā sausums Brazīlijā un aukstais laiks ASV veicināja vairāku izejvielu sadārdzināšanos, raksta Bloomberg.

Standard&Poor’s GSCI Spot indekss, kas apkopo 24 izejmateriālu cenas, pagājušajā nedēļā pieauga par 1,7%, kas ir pieaugums trešo nedēļu pēc kārtas un ilgākais kāpums četru mēnešu laikā. Palielinājās gandrīz visu izejvielu cenas, izņemot varu un cinku, un lielākā sadārdzināšanās bija kafijai, dabasgāzei, gaļai un cukuram.

Savukārt 11 lauksaimniecības produktu spekulatīvās pozīcijas pagājušajā nedēļā pieauga par 19% līdz 573 189 līgumiem, kas ir lielākais skaits kopš 2012.gada oktobra. Kopš janvāra beigām šis rādītājs ir dubultojies.

Savukārt S&P GSCI Agricultural Index, kas apkopo astoņu labību cenas, pieauga par 3%, un tam bija trešais nedēļas kāpums pēc kārtas un ilgākais pieaugums kopš 2012.gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Argentīna būvēs Latīņamerikā augstāko debesskrāpi

Lelde Petrāne, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīna gatavojas būvēt debesskrāpi, kas būs augstākais Latīņamerikā, atsaucoties uz Argentīnas prezidentes Kristīnas Kirhneres sniegto informāciju, vēsta AFP.

Ēka, kas tiks izmantota arī televīzijas vajadzībām, sasniegs 335 metru augstumu. Tā atradīsies Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas Puerto Madero rajonā, televīzijas uzrunā pastāstījusi prezidente.

Ēkas celtniecības izmaksas tiek lēstas 300 miljonu ASV dolāru apmērā. Tā taps piecu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru