Jaunākais izdevums

Savvaļas ugunsgrēks, kas Spānijai piederošajā Gomeras salā plosās jau vairākas dienas, uzskatāms par «ekoloģisku katastrofu», pavēstījušas Kanāriju salu amatpersonas.

Ugusngrēks iznīcinājis 25% (750 hektāri) Garahonajas dabas parka, kas ietilpst UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Dabas parkam ir unikāla ekosistēma, kas, kā tiek uzskatīts, ir vairākus miljonus gadus veca, sacīja Kanāriju salu drošības un ārkārtas situāciju departamenta vadītājs Havjers Gonzaless Ortiss.

Garahonajas dabas parkā saglabājušies subtropiskie meži, kuri kādreiz klāja Dienvideiropas teritoriju. Parkā sastopamas arī unikālas augu sugas.

Kopumā ugunsgrēks skāris vairāk nekā četrus tūkstošus hektāru jeb 11% no salas platības un licis savas mājas pamest pieciem tūkstošiem cilvēku. Ugunsgrēku sekmē vējš un valdošais sausums.

Savvaļas ugunsgrēki piemeklējuši arī citu Kanāriju arhipelāga salu – Teniferi, kur evakuēti 2,2 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visa Spānija tiek uzskatīta par augsta riska zonu ceļotājiem no Vācijas, kopš Spānijas slimību kontroles centrs trešdien pievienoja Kanāriju salas jaunā koronavīrusa karsto punktu sarakstam. Spānija ir ļoti populārs ceļojumu mērķis vācu tūristiem, un tās tūrisma industrija ir lielā mērā atkarīga no viņu tērētās naudas. Tūrisms veido 12% no Spānijas iekšzemes kopprodukta (IKP), un šajā nozarē ir nodarbināti 2,5 miljoni cilvēku. Kanāriju salas ir vēl vairāk atkarīgas no tūrisma, kas sastāda 35% no šī reģiona IKP. Starp ārzemniekiem, kas apmeklē Kanāriju salas, skaitliski visvairāk ir Vācijas pilsoņu. Pērn šo arhipelāgu apmeklēja 2,65 miljoni vāciešu. Jaunie noteikumi ir stājušies spēkā, neraugoties uz Kanāriju salu amatpersonu centieniem kontrolēt vīrusa izplatību, nosakot aizliegumu pulcēties vairāk nekā 10 cilvēkiem un liekot bārus un restorānus slēgt pusnaktī. Vairākās Vācijas federālajās zemēs vēl nav sākusies skolu mācību sezona, tātad daudzas ģimenes vēl nav atgriezušās mājās no vasaras brīvlaika, un tās var ietekmēt Kanāriju salu jaunais statuss. Vācija augusta vidū izplatīja ceļošanas brīdinājumu par Spāniju, to gan neattiecinot uz Kanāriju salām. Šis brīdinājums sarežģīja daudzu vāciešu ceļojumu plānus un radīja problēmas Spānijas tūrisma nozarei. Vācija klasificē kā augsta riska zonu tās valstis vai reģionus, kur septiņu dienu periodā reģistrēti vairāk nekā 50 jauni Covid-19 infekcijas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Šis skaitlis Kanāriju salām tagad ir sasniedzis 95,71. Dažas stundas pēc tam Vācijas Ārlietu ministrija izplatīja ceļošanas brīdinājumu par visu Spāniju. Roberta Koha Institūta sarakstā par Covid-19 riska zonām pašlaik ir ietvertas 130 valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" paziņojusi par vairāk nekā 200 darbavietu likvidāciju Spānijā pēc tam, kad tā slēdza trīs savas bāzes Kanāriju salās.

Sākotnēji arodbiedrības bažījās, ka lēmums varētu nozīmēt 512 darbavietu likvidāciju.

Lidsabiedrība informēja, ka atlaistie darbinieki ir piloti un stjuarti, bet darbiniekus citos amatos atlaišana nav skārusi.

Jau vēstīts, ka augustā "Ryanair" paziņoja, ka no janvāra slēgs Tenerifes, Lansarotes un Grankanārijas bāzes Kanāriju salās, kā arī bāzi Žironā, šādu lēmumu skaidrojot ar pārmērīgu piedāvājumu Eiropas tuvo reisu tirgū.

Vēlāk gan lēmums par Žironas bāzes slēgšanu tika atcelts.

Daļēji lēmums tika pamatots arī ar kompānijas "Boeing" lidmašīnu "737 MAX" piegāžu kavēšanos, kas radījis situāciju, ka kompānijai ir vairāk pilotu un stjuartu nekā nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējama koronavīrusa gadījuma dēļ Tenerifē savās viesnīcas istabās izolēti simtiem tūristu, paziņojusi Spānijai piederošo Kanāriju salu amatpersonas.

Šāds solis sperts pēc tam, kad aizdomās par inficēšanos ar koronavīrusu hospitalizēts kāds itāļu tūrists.

"Veselības apsvērumu dēļ tiek novēroti simtiem viesnīcas klientu un novērošanas līmenis tiks izvērtēts dienas gaitā, taču pašlaik mēs nerunājam par karantīnu," paziņoja Kanāriju salu veselības dienesta preses pārstāve Veronika Martina.

Viņa apstiprināja, ka itāļu tūrists "dzīvojis šajā viesnīcā, kamēr atradies brīvdienās Tenerifē".

Kanāriju salu veselības dienests vēlu pirmdienas vakarā paziņoja, ka itālim pārbaudē konstatēta inficēšanās ar koronavīrusu un viņš ievietots izolācijā, kamēr viņa rezultāti tiek atkārtoti pārbaudīti Madridē, kā to prasa Spānijas protokols attiecībā uz iespējamajiem inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu "Covid-19".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo septiņu mēnešu laikā desmitgades postošākie savvaļas ugunsgrēki Spānijā iznīcinājuši 140 tūkstošus hektāru meža platību. Valsts spējas cīnīties ar dabas katastrofu ievērojami apgrūtina taupības dēļ samazinātais ugunsdzēsības budžets.

Spānijas ugunsdzēsēji apgalvo, ka finanšu un nepieciešamo iekārtu trūkums pavājina to spējas dzēst ugunsgrēkus. «Ir ugunsdzēsēji, kuri nevar piedalīties ugunsgrēku dzēšanā, jo tiem nav karstuma izturīgu cimdu un zābaku,» sacījis kāds Katalonijas ugunsdzēsējs. Citi ugunsdzēsēji atzīmē, ka viņiem trūkst elpošanas aparātu, vēsta Reuters.

Db.lv jau vēstīja, ka Spānija pieņēmusi apjomīgus taupības pasākumus, kuru rezultātā valsts tēriņiem jāsamazinās par 65 miljardiem eiro, lai tādējādi izvairītos no pilna apmēra starptautiskās palīdzības lūgšanas. Iepriekš Spānija jau lūdza finanšu palīdzību savām bankām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Jaundienvidvelsas štatā savvaļas ugunsgrēki sasnieguši katastrofas līmeni, un situāciju turpina sarežģīt augstā gaisa temperatūra un spēcīgais vējš. Savvaļas ugunsgrēki dēļ jau veiktas iedzīvotāju evakuācijas.

Kopumā Austrālijas visvairāk apdzīvotākajā štatā plosās 140 ugunsgrēki, no kuriem 40 joprojām nav izdevies savaldīt, pavēstījušas vietējās varasiestādes. «Šobrīd ir tik slikti apstākļi, ka vairs nevar kļūt ļaunāk. Mēs esam uz sasnieguši katastrofas līmeni,» sacīja Austrālijas Lauku ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Šeins Ficsimons.

Kopš 2009. gada postošā ugunsgrēka Viktorijas štatā, kurā bojā gāja 173 cilvēki, Austrālijā savvaļas ugunsgrēku gradācijai ieviests katastrofas reitings, kas nozīmē, ka ugunsgrēki kļūst nekontrolējami un neprognozējami, un iedzīvotāju evakuācija ir vienīgā drošā iespēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Spānijas sala kļūs par pirmo pasaulē ar bezmaksas Wi-Fi

Jānis Rancāns, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijai piederošā Jerro, kas ietilpst Kanāriju salu arhipelāgā, kļūs par pirmo salu pasaulē, kuras teritoriju pilnībā pārklās bezmaksas bezvadu internets.

Lai nodrošinātu bezvada tīkla darbību, salas teritortijā tiks izvietotas divdesmit bāzes stacijas, vairākas no kurām tiks aprīkotas ar saules kolektoriem un vēja ģeneratoriem. Jerro salas bezvadu interneta lejupielādes ātrums paredzēts līdz 256 kps.

Šādu projektu paredzēts īstenot, lai popularizētu tūrismu. «Ideja paredz Jerro salas pārklāšanu ar bezvadu internetu, lai to izmantotu tūristi – saņemtu informāciju vai izvietotu savas ceļojumu bildes, tādējādi reklamējot salu,» skaidro projekta organizētāji.

Bezvadu internets būs pieejams tikai arodoties ārpus telpām. Kopējās investīcijas projektā sasniedz astoņus miljonus eiro. Jerro salu apdzīvo 10,1 tūkstotis cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija ES prasa «gaļas garantijas»

Jānis Rancāns, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zirgu gaļas skandāla dēļ Krievija varētu apturēt gaļas importu no Eiropas Savienības (ES), pavēstījis valsts sanitārais dienests.

Krievijas sanitārā dienesta vadītājs Genādijs Oniščenko esot nosūtījis vēstuli Eiropas Komisijai (EK), kurā prasa garantēt, ka Krievijā pārdotie produkti nesatur zirga gaļu, atsaucoties uz radio Eho Moskvi, vēsta AP. Ja ES nespēs sniegt šādas garantijas, tad Krievija uz laiku varētu pārtraukt gaļas importu no bloka. Tāpat viņš aicinājis Krievijas iedzīvotājus izvēlēties vietējo produkciju.

Tikmēr zirga gaļa atklāta arī Portugālē un Spānijai piederošajās Kanāriju salās tirgotos liellopu gaļas produktos. Spānijas varasiestādes Kanāriju salās izņēmuši tonnu ar hamburgeriem paredzētu saldētu gaļu, kurā zirga gaļas sastāvs svārstījies no pieciem līdz 40 procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic no 2022. gada 1. novembra sāks lidojumus jaunā maršrutā no Rīgas uz Grankanāriju, Spānijā.

Grankanārija ir otra apmeklētākā sala Kanāriju salās pēc Tenerifes un ir pievilcīgs atpūtas galamērķis ceļotājiem visā pasaulē.

“Maršrutu tīklā iekļaujot Grankanāriju, esam priecīgi paplašināt mūsu piedāvājumu gaidāmajā ziemas sezonā. Esam gandarīti, ka varēsim savienot Latviju ar vēl vienu pieprasītu galamērķi Kanāriju salās papildus Tenerifei, uz kuru lidojumi tika uzsākti pērn, un šis galamērķis uzrādījis augstu pasažieru pieprasījumu,” saka airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

"airBaltic" apgrozījums pērn bija 204,1 miljons eiro, kas ir par 41% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi samazinājās par 49% un bija 135,7 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākās tūrisma kompānijas šā gada prognozēs ir samērā piesardzīgas, strauju izaugsmi neparedz, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tās uz savas ādas izjutušas sekas, ko izraisīja traģiskie notikumi, konflikti un drošības draudi, spējušas reaģēt, meklēt un piedāvāt jaunas alternatīvas.

«Neseno notikumu virkne diemžēl ir būtiski ietekmējusi tūrisma nozari gan pasaulē, gan Latvijā. Pieprasījums pēc ceļojumiem uz tādām valstīm kā Ēģipte un Turcija, kas līdz šim lieliska servisa un cenas dēļ ir bijuši populārākie galamērķi ziemas un vasaras sezonās, ir strauji krities. Prioritāte šobrīd ir drošība, tāpēc piedāvājam alternatīvus galamērķus. Gan mēs, gan tūroperatori Latvijā aktīvi strādā pie jaunu produktu veidošanas. Ziemā populārāki kļuvuši galamērķi uz tādām eksotiskām valstīm kā Taizeme, Šrilanka, palielinājusies interese arī par Maldivu salām, Dominikānu un Karību salām. Jaukā klimata dēļ ziemā iesakām ceļojumus uz Kanāriju salām, kā arī AAE – Dubaiju. Šoziem, ņemot vērā nestabilo situāciju Ēģiptē, tieši šis segments ir audzis visvairāk, jo spēj nodrošināt līdzvērtīgu servisu,» komentē SIA Tūrisma aģentūra Kolumbs direktore Kitija Reinfelde. Savukārt vasarā ceļotājiem ir daudz plašākas izvēles iespējas. Latvijas iedzīvotāju iecienītākās valstis ir Grieķija, Spānija, Itālija, Horvātija un Bulgārija. Šogad uzņēmums piedāvās ceļojumus arī uz Maltu, Sardīniju un Kipru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz 19 ugunsdzēsēji gājuši bojā cīnoties ar savvaļas ugunsgrēkiem ASV Arizonas štata centrālajā daļā. Ugunsdzēsēji gājuši bojā cenšoties pasargāt no liesmām Jarnelas pilsētu.

Savvaļas ugunsgrēks, kurā dzīvību zaudējuši ugunsdzēsēji, izcēlies piektdien no zibens spēriena, un sācis strauji izplatīties, ko veicinājis reģionā valdošais karstums un spēcīgais vējš. Liesmas Arizonas štata dienvidos iznīcinājušas vairākus simtus mājokļu un nopostījušas pusi Jarnelas pilsētas.

ASV prezidents Baraks Obama bojā gājušos ugunsdzēsējus nosaucis par varoņiem, kuri riskē ar savām dzīvībām, lai aizsargātu savu līdzpilsoņu dzīvības. Ugunsdzēsēji bijuši no speciāli sagatavotas vienības, kas iepriekš cīnījusies ar savvaļas ugunsgrēkiem Ņūmeksikā un Arizonā.

ASV varasiestādes norāda, ka ugunsdzēsējus, visticamāk, liesmas ielenkušas un viņi centušies sevi pasargāt izrokot zemē bedres un tās pārklājot ar speciālu, ugunsdrošu materiālu. Tomēr izrādījies, ka materiāls neesot darbojies kā nākas un neesot spējis izturēt lielo karstumu, raksta BBC. Notikusī traģēdija ir lielākā ASV savvaļas ugunsgrēku dzēšanas vēsturē kopš 1933. gada, kad bojā gāja vismaz 25 ugunsdzēsēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kolorādo pavalsti pārņēmušais savvaļas ugunsgrēks sasniedzis štata otras lielākās pilsētas Kolorādospringsas piepilsētas. Dabas katastrofas dēļ tika evakuēti 35 tūkstoši cilvēku. Ugunsgrēks nopostījis 35 ielas un iznīcinājis 346 mājas, kā arī laupījis viena cilvēka dzīvību.

Tādējādi ugunsgrēks kļuvis par postošāko visa štata vēsturē, norāda Kolorādo varasiestādes. Iepriekš ugunsgrēku veicināja stiprais vējš, kas nodrošināja to, ka tam izdevās sasniegt Kolorādospringsu un apdraudēt ASV Gaisa spēku karabāzi.

Laika apstākļi vēlāk mainījās, kas ļāva ugunsdzēsējiem ierobežot savvaļas ugunsgrēka izplatību. Lielākajai daļai evakuēto cilvēku ļauts atgriezties mājās. Savvaļas ugunsgrēki plosās arī citās ASV pavalstīs – Montānā, Jūtā, Nevadā, Dienviddakotā un Kalifornijā. Kolorādo štatā savvaļas ugunsgrēki izcēlās jūnija sākumā. Dabas katastrofas skartās vietas iecerējis apmeklēt arī ASV prezidents Baraks Obama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tūrisma aģentūra: šosezon vispieprasītākie ir ceļojumi uz Kanāriju salām un Ēģipti

Gunta Kursiša, 10.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreiz no tiešajiem čarterreisiem lielākais pieprasījums ir pēc atpūtas Kanāriju salās – Tenerifē, populāri ir arī braucieni uz Ēģiptes kūrortiem Šarmelšeihu un Hurgadu, novērojuši tūrisma aģentūras Carlson Wagonlit Travel (CWT) pārstāvji.

Tāpat šosezon populāri arī ceļojumi uz Taizemi un Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Sākoties slēpošanas sezonai, CWT Latvia eksperti atzīmē, ka iepriekšpārdošanā šogad populārākie maršruti bijuši Itālija - Livinjo un Val di Fassa slēpošanas kūrorti.

Db.lv jau ziņoja, ka Latvia Tours direktore Ieva Keiša stāstīja - tā kā šogad cilvēki Ēģiptē nerismt iesaistīties nemieros, ceļotāji no Latvijas tomēr retāk izvēlas šo ceļojumu galamērķi, ja vien tas netiek piedāvāts par ievērojami zemāku cenu nekā parasti. Savukārt cits tūrisma nozares uzņēmums – Novatours – decembra sākumā cerējis palielināt tūrismu pieplūdumu uz Ēģipti, reklamējot «Ēģiptes cenu tornado».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Garo brīvdienu dēļ šogad pieprasījums pēc Ziemassvētku un Jaungada ceļojumiem lielāks nekā pērn

LETA, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas ceļotāju pieprasījums pēc atpūtas braucieniem Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir nedaudz lielāks nekā pērn, kas, visticamāk, skaidrojams ar daudzajām brīvdienām. Tūristi Ziemassvētkos joprojām iecienījuši doties uz Lapzemi, Vāciju un citām tuvākām valstīm, savukārt Jaunajā gadā nemainīgi populāras ir Taizeme, Maroka un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), liecina aģentūras LETA tūroperatoru aptauja.

Pieprasījums pēc tūroperatora Latvia Tours Ziemassvētku un Jaunā gada braucieniem šogad ir ļoti augsts, tas lielā mērā saistīts ar faktu, ka šogad brīvdienas būs garas, aģentūrai LETA pastāstīja Latvia Tours direktore Ieva Keiša. Savukārt, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieprasījums ir audzis aptuveni par pieciem līdz desmit procentiem.

Ziemassvētkos ceļotāji vislabprātāk dodas uz Čehiju, Vāciju, Austriju un citām valstīm, Jaunajā gadā dominē arī Ēģipte, Kanāriju salas, AAE, Taizeme, Maroka.

Pēdējā laikā ir parādījusies tendence savlaicīgi saplānot brīvdienas, kas agrāk tūroperatora klientu vidū bijusi diezgan reti sastopama parādība. Arī Latvijas ceļotāji beidzot ir sapratuši, ka uz tādiem periodiem, kad ir paaugstināts pieprasījums, nemēdz būt speciālie piedāvājumi, tāpēc brīvdienu ceļojums būtu jāizvēlas un jārezervē laicīgi. Tomēr joprojām ir arī tādi klienti, kas jautā pēc speciālajiem piedāvājumiem tieši uz šo periodu, kā arī tādi, kas nesen attapušies, ka brīvdienas būs garas, un vēl steidz ko piemērotu piemeklēt, norāda Keiša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūroperators SIA "Novatours" plāno 5.martā atsākt tūrisma braucienus no Latvijas uz ārvalstīm, pirmos lidojumus organizējot uz Kanāriju salas Tenerifes kūrortiem, informē uzņēmuma pārstāve Ieva Sala.

Uzņēmuma tuvākos plānos jau pavasarī ierindojas ceļojumi arī uz Apvienoto Arābu Emirātu kūrortiem Dubaijā, kā arī uz Maldīvu salām.

Mazinoties Covid-19 ierobežojumiem ārvalstīs, "Novatours" māteskompānija, kas reģistrēta Lietuvā, pirmos ceļojumus Baltijas ceļotājiem sāka piedāvāt februārī - no Igaunijas un Lietuvas uz Ēģiptes kūrortiem Hurgadā un Šarm eš Šeihā, kā arī Kanāriju salu Tenerifi.

Ceļojumu atsākšana esot rūpīgi izsvērts, pārdomāts un atbildīgs lēmums, kas balstīts uz iesaistīto valstu atbildīgo iestāžu lēmumiem, noteikumiem un rekomendācijām, kā arī esot nemitīgā saziņā ar ārvalstu partneriem.

"Ceļotāji, kas jau atgriezušies no ārvalstu braucieniem, ir apliecinājuši, ka par drošību galamērķos tiek gādāts augstā līmenī. Tie arī nav pārlieku drastiski un mierpilnu atpūtu traucējoši vai ierobežojoši," saka I.Sala.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan tūroperatoriem, gan ceļojumu aģentūrām ziema ir gana ienesīgs gadalaiks, šajā sezonā atpūtas braucieni nodrošina 30–40% no kopējā apgrozījuma, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tradicionāli tūroperatori savu ziemas ceļojumu sezonu sāks ar čārterreisu programmu uz siltajām zemēm. Novatours piedāvās atpūtas braucienus uz Kanāriju salām, Taizemi un popularitāti nezaudējušo Ēģipti. Kompānijas šīs ziemas jaunums ir ceļojums uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE). Ziemas sezonā joprojām iecienītākie ir atpūtas braucieni uz Ēģipti un Kanāriju salām, uz kurām parasti izvēlas doties ģimenes ar bērniem, stāsta Novatours direktors Leonīds Močeņovs.

Čārterreisu skaitu uz Ēģipti šoziem ir dubultojis tūroperators Tez Tour. Kopš 2010. gada tūroperators veica divus čārterreisus nedēļā, bet šogad ceļotāji varēs doties uz šo valsti četras reizes nedēļā, informē Tez Tour produktu menedžere Marina Ulanova. Uzņēmums sola plašāku viesnīcu piedāvājumu ģimenes atpūtai kopā ar bērniem. Tenerifes ceļojumu virziena netiek pozicionēts kā alternatīva Ēģiptei – tas ir cits produkts, vairāk domāts tiem, kuri vēlas mierīgāku vai ekskluzīvāku atpūtu. Šoziem tūristiem Tenerifē būs pieejamas viesnīcas arī salas ziemeļu piekrastē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sicīlija apturēs pensiju un reģionālo varasiestāžu darbinieku algu izmaksāšanu līdz nesaņems Romas apsolīto finanšu palīdzību. Tikmēr reģiona galvaspilsētas Palermo mērs brīdinājis, ka smagā ekonomiskā situācija Sicīlijā var izraisīt pilsoņu karu.

«Daudzu ģimeņu izmisums kopā ar organizētās noziedzības žņaugiem radījis sprādzienbīstamu sajaukumu, kas var izraisīt pilsoņu karu,» Austrijas laikrakstam Wirtschaftsblatt sacījis Palermo mērs Leoluka Orlando (Leoluca Orlando), vēsta AFP.

Palermo mērs atzina, ka Sicīlija ir «Itālijas Grieķija» un līdz šim pamanījusies «palikt virs ūdens» tikai tāpēc, ka ir Itālijas daļa. Pašreizējo salas politisko vidi viņš raksturoja kā korumpētu un sabiedrības naudu šķērdējošu un pauda cerības, ka pēc rudenī paredzētajām vēlēšanām reģionā notiks izmaiņas.

Sicīlijas lēmums par pensiju un algu izmaksāšanas apturēšanu esot saistīts ar to, ka Itālija kavējas ar finanšu palīdzību šim autonomajam reģionam, skaidroja salas finanšu ministrs Gaetans Armao (Gaerano Armao). Itālija drīzumā gatavojas piešķirt 400 miljonus eiro mazattīstītiem valsts reģioniem, vēsta Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kruīza kuģu kompānija Cunard Line apstiprinājusi Latvijas uzņēmumu par mārketinga pārstāvji Baltijā

Gunta Kursiša, 30.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kruīza kuģu kompānija Cunard Line apstiprinājusi uzņēmumu Baltic GSA par savu pārdošanas un mārketinga pārstāvi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, informē kompānijas pārstāvji.

Baltic GSA pārstāve Astra Kalniņa Db.lv gan atzina, ka Cunard Line kruīza kuģi Rīgā pagaidām piestāt negrasās, taču tuvākā pieturvieta Latvijai ir Tallina, kas atrodas pa ceļam uz Pēterburgu. Kruīza kuģa maršruts ir Lielbritānija – Norvēģija – Dānija – Vācija – Igaunija – Somija – Zviedrija – Lielbritānija.

Baltic GSA Baltijā pārstāv lidsabiedrības, kruīza kuģu operatorus, viesnīcu ķēdes, autonomas u.c. tūrisma pakalpojumu sniedzējus. Starp Baltic GSA pārstāvētajiem uzņēmumiem patlaban ir Brussels Airlines, Holiday Autos, Carnival Cruise Lines, Costa Cruises, Princess Cruises, P&O Cruises, Royal Caribbean International un Silversea Cruises.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas valstīs ir reģioni, kuros tiek piemērotas no pārējās teritorijas atšķirīgas (visbiežāk - arī zemākas) nodokļu likmes vieniem un tiem pašiem pakalpojumiem un precēm

To liecina AS BDO pētījums, kas tapis pēc ziņām par plāniem analizēt iespējas Latvijā ieviest diferencētas nodokļu likmes dažādās nozarēs un reģionos.

«Nezinu detaļas, un nav plašas informācijas, ko konkrētie cilvēki saprot ar vārdiem diferencētas nodokļu likmes dažādās nozarēs un reģionos, tāpēc nevaru komentēt to,» jautāts, kā vērtē šo piedāvājumu, atbild AS BDO partneris Jānis Zelmenis. Viņš norāda, ka vienmēr var paraudzīties apkārt un mēģināt izdarīt secinājums, kas kurā vietā ir, kā tas strādā, un vienlaikus atbildēt uz jautājumu, vai to var «pārnest» uz Latviju, iedzīvināt un sasniegt cerētos rezultātus.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Jaundienvidvelsas štatu piemeklējuši vērienīgi savvaļas ugunsgrēki, kas iznīcinājuši jau simtiem mājokļu. Liesmas pietuvojušās Sidnejas priekšpilsētām.

Ugunsgrēkos dzīvību zaudējis viens cilvēks, atklājušas Austrālijas varasiestādes. Liesmu spēcīgāk skartās vietas atrodas tikai 40 kilometru attālumā no lielpilsētas Sidnejas. Jaundienvidvelsas varasiestādes atzinušas, ka ugunsgrēki ir nopietnākie, kas pieredzēti pēdējā desmitgadē, vēsta BBC.

No ugunsgrēku skartajām vietām evakuēti simtiem cilvēku. Cīņai ar dabas katastrofu mobilizēti vismaz divi tūkstoši ugunsdzēsēju. Tomēr vairākās vietās situācija joprojām ir ārpus kontroles. Saskaņā ar štata varasiestāžu aplēsēm, ugunsgrēku skartajās vietās iznīcinātas aptuveni 200 ēkas.

Sākotnēji ugunsgrēkus veicināja augstā gaisa temperatūra un stiprais vējš reģionā. Lai arī laika apstākļi ir mainījušies, dabas katastrofas apjomi nav samazinājušies un situācija joprojām saglabājas saspringta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas postošie savvaļas ugunsgrēki ir globālās sasilšanas sekas, atzinušas vietējās varasiestādes. Vērienīgs ugunsgrēks Dienvidkalifornijā jau nopostījis lielas platības un licis mājas pamest 1,5 tūkstošiem cilvēku.

Kalifornijas Vides aizsardzības aģentūras sagatavotajā ziņojumā secināts, pēdējo gadu postošie savvaļas ugunsgrēki ir klimata izmaiņu radītās sekas – ziemās sniegs nokūst ātrāk nekā agrāk, bet vasaras paliek karstākas un garākas, tādējādi novedot pie lielāka sausuma, kas veicinot ugunsgrēkus.

Pētījumā arī secināts, ka Kalifornijas piekrastes okeāna ūdeņos pēdējā pusgadsimta laikā palielinājies skābes līmenis, bet Sierra Nevada kalnu grēdā samazinoties skujkoku skaits. Kokus apdraud arī dažādu kukaiņu savairošanās, ko, savukārt, veicina siltāki laikapstākļi.

Pētījums izstrādāts, lai dokumentētu siltāka klimata ietekmi uz iedzīvotājiem, dzīvniekiem un apkārtējo vidi. Varasiestādes cer, ka tādējādi reģionālās pašvaldības varēs labāk sagatavoties karstākai nākotnei. Pētījumā atzīts, ka pēdējos gados Kalifornijā strādājošie uzņēmumi samazinājuši siltumnīcas gāžu izmešus, tomēr, neraugoties uz to, prognozējams, ka nākamajos gados reģiona iedzīvotājiem būs jāpierod pie garākiem sausuma periodiem un to veicinātiem apjomīgiem savvaļas ugunsgrēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazākā un vismazāk zināmā Spānijas Kanāriju sala El Hierro gatavojas kļūt par pirmo salu pasaulē, kura būs pilnībā enerģētiski pašpietiekama, pateicoties ūdenim un vējam, ziņo AFP.

Atlantijas okeāna vulkāniskās izcelsmes salā jūnija beigās tiks atklāts vēja parks. Tā piecām turbīnām, kas atradīsies El Hierro ziemeļaustrumos, kopējā jauda būs 11,5 megavati - vairāk nekā pietiekami, lai apmierinātu salas 10 000 iedzīvotāju un ūdens atsāļošanas staciju pieprasījumu.

Lai arī citas salas pasaulē ar enerģiju apgādā gan saule, gan vējš, eksperti norāda, ka El Hierro ir pirmā, kurai šādas elektroenerģijas piegāde būs pastāvīga - bez pieslēguma citam elektroenerģijas tīklam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Mana ceļošanas pieredze: CV-Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš

Lelde Petrāne, 07.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulei atgūstoties no Covid-19 šoka, reālāki atkal kļūst sapņi par ceļojumiem uz dažādām pasaules vietām.

Par savu līdzšinējo ceļošanas pieredzi - līdz Covid-19 uzliesmojumam - biznesa portālam db.lv stāsta "CV-Online Latvia" vadītājs Aivis Brodiņš.

Jaunajā dzīves realitātē pirms jebkuru ceļošanas plānu īstenošanas gan nepieciešams ņemt vērā noteiktos ierobežojumus un Covid-19 statistiku.

Spilgtākais gadījums ceļošanas pieredzē, kas vienmēr paliks atmiņā?

Neaizmirstamākie iespaidi saistās ar ceļojumu uz Taizemi. Tas bija ne tikai medusmēnesis, bet arī līdz šim tālākais un eksotiskākais no ceļojumiem.

Taizemē patika gan noslēpumainie un greznie budistu tempļi, gardā un daudzveidīgā virtuve, Tai masāžas un draudzīgie cilvēki, gan arī eksotiskā daba, tirkīzzilais ūdens, baltās smilšu pludmales un neatkārtojami skaistās salas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ceļojumā uz ārzemēm reizi gadā dodas piektā daļa iedzīvotāju

Dienas Bizness, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektā daļa jeb 20% DNB Latvijas barometra aptaujāto iedzīvotāju vidēji reizi gadā dodas ceļojumā uz ārzemēm. Divas un vairāk reizes gadā atpūsties ārpus Latvijas dodas 12% iedzīvotāju, savukārt 38% respondentu norādījuši, ka ceļojumos aiz mūsu valsts robežām dodas retāk nekā reizi trīs gados vai pat neceļo vispār. Turklāt 8% aptaujāto pēdējoreiz ceļojumā ārpus Latvijas bijuši vairāk nekā pirms 20 gadiem.

Tiesa gan, pētījuma rezultāti arī liecina, ka visbiežāk iedzīvotāji tomēr izvēlas nevis doties uz ārvalstīm, bet gan ceļot pa Latviju, – tostarp 50% aptaujāto dod priekšroku mierīgai atpūtai, piemēram, gozējoties pludmalē, 23% apmeklē vietējos vēstures, kultūras, arhitektūras un dabas pieminekļus, bet 14% nodarbojas ar aktīvo atpūtu, dodoties slēpot, pārgājienos, izbraukumos ar laivām u.c.

Salīdzinot pētījuma rezultātus ar 2010.gadā līdzīgā DNB Latvijas barometra aptaujā iegūtiem datiem, secināts, ka, atjaunojoties ekonomiskajai aktivitātei, vietējo atpūtas braucienu intensitāte un arī ārvalstu pludmales kūrortu un citu līdzīgu atpūtas vietu apmeklējumu skaits ir palielinājies, savukārt sarucis ceļojumu skaits, apciemojot ārvalstīs dzīvojošos radiniekus vai draugus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jūtas štats meža ugunsgrēku sezonas laikā

Gunta Kursiša, 03.07.2012

Zīme informē, ka temperatūra Soltleiksitijā, Jūtas štatā, tuvojas 100 Fārenheita grādu jeb 38 Celsija grādu atzīmei.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Jūtas štatu plosa mežu ugunsgrēki - liesmas nopostījušas jau vairāku Jūtas iedzīvotāju mājokļus, un patlaban policistu uzraudzībā dažiem iedzīvotājiem ļauts uz laiku apmeklēt savas mājvietas, vai to, kas no tām palicis, vēsta Reuters.

Jau pagājušās nedēļas beigās rakstīts, ka meža ugunsgrēki skāruši arī Kolrādo štatu, sasniedzot štata otras lielākās pilsētas Kolorādospringsas piepilsētas. Dabas katastrofas dēļ tika evakuēti 35 tūkstoši cilvēku. Ugunsgrēks nopostījis 35 ielas un iznīcinājis 346 mājas, kā arī laupījis viena cilvēka dzīvību, kļūstot par postošāko ugunsgrēku visa Kolorādo štata vēsturē.

Savvaļas ugunsgrēki plosās arī citās ASV pavalstīs – Montānā, Jūtā, Nevadā, Dienviddakotā un Kalifornijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Tiesa: putnu aizkavēto lidmašīnu pasažieriem kompensācijas nepienākas

Lelde Petrāne, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviosabiedrībām nebūs jāmaksā kompensācijas pasažieriem par kavējumiem, kas radušies putnu dēļ, tā lēmusi Vācijas augstākā tiesa, vēsta thelocal.de.

Federālā tiesa Karlsrūē norādījusi, ka sadursmes ar putniem kvalificējamas kā ārējie apstākļi, kas nozīmē, ka aviokompānijām kompensācijas pasažieriem nav jāmaksā.

Tiesa skatīja divu tūristu lietas. Viņi bija «iestrēguši» Gambijā Āfrikā un Fuerteventurā Kanāriju salās, jo lidmašīnu dzinējos bija iekļuvuši putni.

Fuerteventurā pacelšanās bija jāatceļ, un pasažieris tika nogādāts Hamburgā, nevis Hannoverē, ierodoties mājās ar dienas kavēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru