Jaunākais izdevums

Latvija varētu kļūt par vietu, kur tiek attīstītas augstās tehnoloģijas, īpaši ņemot vērā, ka no Krievijas augstās tehnoloģijas un zinātnes pārstāvji, kas vēlas tās attīstīt, tiek izstumti, intervijā ziņu aģentūrai LETA atzina Latvijas nanotehnoloģiju uzņēmuma Naco Technologies vadītājs Aleksandrs Parfinovičs.

Augstajām tehnoloģijām vajadzētu pārplūst, arī mūsu virzienā, sacīja nano pārklājumu tehnoloģiju ražošanas uzņēmuma vadītājs, piebilstot, ka Krievijā izveidot augsto tehnoloģiju mazo vai vidējo biznesu ir ļoti sarežģīti.

Arī Krievijas inovāciju centru Skolkovo daudzi izmanto vienīgi nodokļu atlaidēm, viņš paskaidroja. Uzņēmumi tur reģistrē kaut kādu produktu bez pievienotās vērtības, bez inovācijām un saņem atlaides.

Ražošana Krievijā netiek vērtēta tik augstu kā Eiropā. Kaut arī valsts ir noslēgusies un imports ir jāaizstāj, tur nav ieinteresēti konkurētspējīgā eksporta produktā, un nākotnes tehnoloģijās viņi neinvestē. Tāpēc, vadoties pēc sajūtām, augstajām tehnoloģijām būtu jāpārplūst, konkrēti arī mūsu virzienā, skaidroja Parfinovičs.

Tiesa gan, Latvijā aktīvu biznesa vidi pagaidām neizdodas radīt, viņš piebilda. Igauņiem tas izdodas, un viņi ir spējuši radīt valsts tēlu.

Ja ar laiku arī mums uzradīsies valsts amatpersona, kura sāks visu to bīdīt, iespējams, arī pie mums kaut kas notiks, sacīja Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmuma vadītājs.

Šodien atbilstoši viņa teiktajam, atskaitot atsevišķu cilvēku iniciatīvas, Latvijā nekā nav. Valsts vai sabiedriskā līmenī to radīt ir sarežģīti.

Tāpēc Latvija nerada asociācijas, ka tā šajā reģionā būtu vieta, kur tehnoloģijas var nonākt un komercializēties.

«Mēs tagad pierunājam vācu koncernu Schaeffler, kas visā pasaulē aktīvi meklē tehnoloģijas, nākt pēc tām uz šejieni. Mēs sakām - nevajag tās meklēt Krievijā, jo mēs Krievijas tehnoloģijas velkam uz šejieni, skatieties caur mūsu prizmu,» sacīja Parfinovičs.

Sarunās par Latvijas uzņēmuma Naco Technologies pārdošanu Vācijas auto detaļu un komponenšu ražotājam Schaeffler sākotnējā stadijā viņš centies pārliecināt koncerna pārstāvjus, ka izdevīgi ir iegādāties ne tikai tehnoloģijas, bet arī vietu, kur tās tiek ražotas.

Pastāv uzskats, ka mums ir maza valsts un ka rūpniecība ir sabrukusi. Bet, ja runā par specifisko vakuuma pārklājumu industriju, kurā mēs strādājam, tad Latvijā tā pastāvēja vēl padomju laikos, ir sagatavoti kadri, un viņiem aug maiņa.

Ņemot vērā mūsu algu līmeni un infrastruktūru, nav jēgas pārbāzēties kaut kur citur. Tāpēc mēs uzskatām, ka šis virziens, kas nākotnē Schaeffler varētu kļūt pietiekami nopietns, varētu palikt šeit, sacīja Parfinovičs.

Pasaules automobiļu un citu rūpniecības nozaru piegādātāja Schaeffler grupa decembrī paziņoja, ka ir iegādājusies Rīgā bāzēto Latvijas nano pārklājumu tehnoloģiju ražotāju Naco Technologies.

Naco Technologies ir unikālas zināšanas jaunu pārklājumu sistēmu attīstīšanā, bet Schaeffler ir līderis vairākos funkcionālo virsmu pārklāšanas tehnoloģiju tirgus segmentos. Naco Technologies iegāde veicinās Schaeffler kompetences stiprināšanu nākotnes tehnoloģiju jomā, decembrī skaidroja Schaeffler pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) izveidots mūsdienīgs virsmas un nanoobjektu spektroskopijas komplekss.

Jaunais aprīkojums ļaus studentiem gūt padziļinātas zināšanas, bet zinātniekiem izvērst starpdisciplinārus pētījumus un ciešāk sadarboties ar industriju.

«Nanotehnoloģijām, nanokompozītiem, plāniem pārklājumiem ir būtiska loma ekonomikas transformācijā uz inovatīvu tehnoloģiju un augstu pievienoto vērības produktu ražošanu. Nanotehnoloģijas ir starp Latvijas viedās specializācijas virzieniem. Industrializācija un tehnoloģiskā attīstība nav iespējama bez augsti kvalificētiem jomas speciālistiem. Uz riskiem, ko rada nepietiekams speciālistu skaits, norāda arī uzņēmēji. Jaunajā kompleksā studenti varēs iegūt ļoti nepieciešamās zināšanas nanoinženierijā, ražošanas un analīzes tehnoloģijās, nanoproduktu izstrādē. Tajā esošās iekārtas būs pieejamas arī zinātniekiem gan pētniecības projektiem, gan sadarbībai ar industriju plašā tautsaimniecības sektorā – no medicīnas un biotehnoloģijām līdz celtniecībai un mašīnbūvei,» uzsver kompleksa projekta vadītājs, RTU Mašīnzinību, transporta un aeronautikas institūta Biomedicīnas inženierzinātņu un nanotehnoloģiju institūta direktors Jurijs Dehtjars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Rietumu Asset Management piedāvā ieguldīt obligācijās un rītdienas uzņēmumos

Reinis Kļava, 26.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar diviem jauniem ieguldījumu piedāvājumiem klajā nācis Rietumu Bankas grupā ietilpstošais aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums Rietumu Asset Management (RAM). Obligāciju portfelis Target Maturity Bonds ir paredzēts konservatīvākiem klientiem, jo tas fiksē noteiktu ienesīgumu un ienākuma izmaksas laiku. Investīciju portfelis Industry 4.0 orientēts uz klientiem, kuri tuvāku un tālāku nākotni neatraujami saista ar t.s. tehnoloģisko revolūciju un inovatīvus uzņēmumus redz kā rītdienas ekonomikas balstus.

Abi jaunie investīciju piedāvājumi turpina RAM tematisko ieguldījumu portfeļu sēriju.

Obligāciju portfelis - drošs un paredzams

Obligāciju portfelim Target Maturity Bonds ir konkrēts vērtspapīru dzēšanas termiņš (no 2018. līdz 2022. gadam), tā turētājam jau sākotnēji ir zināms sagaidāmais ienesīgums.

„Būtiskākā šī portfeļa atšķirība no investīcijām akciju tirgū, ir fiksēts ieguldījuma beigu termiņš un fiksēts ienesīgums. Klientam ir skaidri zināms arī naudas plūsmas plāns, to iespējams pieskaņot klienta vajadzībām. Šīs priekšrocības padara šo ieguldījumu viegli caurskatāmu, saprotamu un īpaši drošu tiem klientiem, kuri riskus vēlas samazināt līdz viszemākajam līmenim,“ saka RAM eksperts Jurijs Moskaļuks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ekoloģisko sadzīves tīrīšanas līdzekļu ražotājs PURENN ir saņēmis starptautiski atzītu sertifikātu EcoControl, kas apliecina uzņēmuma ražošanas procesu, izejvielu un gala produkta atbilstību eko produkta statusam.

Lai veiksmīgi nokārtotu sertifikācijas procesu Latvijas ražotājam bija jāapliecina uzņēmuma darbības atbilstība sekojošos jautājumos: visas ražošanas izejvielas ir dabiskas izcelsmes, ražošanas procesā netiek izmantotas fosilās izejvielas, ģenētiski modificēti organismi un nanotehnoloģijas. Uzņēmuma darbība un vadība ir visaptveroša (holistiska), mērķi ir ilgtspējīgi un tie ietver vides, sabiedrības, darbinieku un piegādātāju intereses. Tāpat vērtēta tika ražotāja dokumentu aprites sistēma, kvalitātes vadības process un standarti.

«Šis ir starptautiski atzīts sertifikāts, kas paver mums - PURENN - plašākas eksporta iespējas. Citu valstu tirgos ar apgalvojumu vien, ka mēs esam eko produkta ražotāji, nepietiek. Ir nepieciešama atzīta sertifikācija, kas regulāri tiek atjaunota un pārbaudīta. Mēs esam izvēlējušies kārtot EcoControl sertifikāciju un nupat noslēguši šo procesu. Sertifikācijas procesā tika auditēts PURENN produktu sastāvs, izejvielu kvalitāte un izcelsme, ražošanas process un ražošanas vadība. Audits uzņēmumā tiks atkārtots katru gadu, bet pats sertifikāts ir jāatjauno ik pēc diviem gadiem,» stāsta Agate Kanča, zīmola PURENN pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top?: Trauku mazgājamais līdzeklis uzņēmumā SIA Purenn

Žanete Hāka, 25.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv šajā reizē viesojas Jelgavā, Latvijas ekoloģisko sadzīves tīrīšanas līdzekļu izgatavotāja SIA Purenn ražotnē.

«Doma par šāda uzņēmuma veidošanu prātā virmoja jau sen, kad vēl braucām uz starptautiskām izstādēm, jo tad redzi, kas tirgū ir pieejams un kas nav, un redzi produktu caur savu prizmu. Šī doma tika vairākus gadus auklēta,» stāsta kompānijas īpašniece Agate Kanča.

Kompānija tirgū startēja ar 20 produktiem, bet patlaban izgatavo aptuveni 30 produktu veidus. Pircēji visvairāk iecienījuši trauku mazgājamos līdzekļus, universālos virsmu tīrītājus, vannasistabas tīrītājus, poda tīrītājus un lamināta grīdas mazgājamos līdzekļus.

Uzņēmums drīzumā plāno tirgū laist vairākus jaunus produktus, piemēram, nākamā gada sākumā, paredzēts tīrīšanas līdzeklis mēbelēm un paklājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Biolat apgrozījums audzis par 15%; uzņēmums iekaro ASV tirgu

Žanete Hāka, 13.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Biolat apgrozījums pēdējā gada laikā ir pieaudzis par 15%, portālu db.lv informēja kompānijas pārstāvji.

Uzņēmums savu produkciju tirgo ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas tirgū.

«Par būtisku sasniegumu uzskatām mūsu iepriekšējo zinātnisko pētījumu (Farmācijas kompetences centra ietvaros) rezultātu publicēšanu, kā rezultātā esam saņēmuši sadarbības piedāvājumus no ASV kompānijām inovatīvu, poliprenolus saturošu produktu izstrādei, ražošanai un izplatīšanai Amerikas tirgos,» norāda kompānijas kvalitātes menedžeris Deniss Piļugins.

Šobrīd uzņēmums sācis pētījumus jaunu produktu izveidei, izmantojot nanotehnoloģijas un drīz iecerējis piedāvāt liposomālus produktus gan sportam, gan veselībai, gan arī izejvielas kosmētikas industrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EP deputāti prasa samazināt cukura saturu zīdaiņu un mazu bērnu pārtikā

Žanete Hāka, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments trešdienas balsojumā lēma izmantot savas veto tiesības un bloķēt Komisijas noteikumus, kas joprojām ļautu zīdaiņu pārtikai saturēt līdz pat trim reizēm vairāk cukura, nekā to rekomendē Pasaules Veselības organizācija (PVO), informē EP.

Deputāti noraidīja ierosinātos deleģētos noteikumus, kuros pieļaujamais cukura sastāvs bija atstāts iepriekšējā līmenī, raizējoties par to, ka tas neļautu pietiekami pasargāt bērnus no aptaukošanās.

Iebildumu EP deputāti pieņēma, 393 deputātiem balsojot par, 305 pret un 12 atturoties, tādējādi noteikumi ir nosūtīti atpakaļ pārstrādāšanai Komisijā.

«Šodienas balsojums ir nozīmīgs solis, lai palīdzētu nodrošināt, ka ES zīdaiņu pārtikas noteikumu pamatā pirmkārt ir veselības apsvērumi. Komisijas ierosinājumā spēkā bija atstāti līdzšinējie noteikumi, kas pieļauj daudz lielāku cukura saturu zīdaiņu pārtikā, nekā to iesaka PVO. Tik augsts cukura līmenis diētā jau tik agrīnā vecumā būtu veicinājis jau augošo bērnu aptaukošanos un var ietekmēt arī bērnu izvēli par to, kas viņiem labāk garšo. Zīdaiņu un mazu bērnu pārtikā pievienotā cukura līmenis ir jāsamazina līdz minimumam,» teica ziņotājs Keits Teilors (Zaļie, Lielbritānija).

Komentāri

Pievienot komentāru