Jaunākais izdevums

Uzņēmējiem Augstas pievienotās vērtības investīciju (APV) programmas ietvaros būs pieejami 64 miljoni latu, kas ļaus atbalstīt vismaz 72 modernizācijas projektus un radīt vairākus simtus jaunu darbavietu.

To paredz otrdien Ministru kabineta sēdē atbalstītais Ekonomikas ministrijas ierosinājums palielināt kopējo atbalsta apmēru līdz 40 miljoniem latu APV programmas trešajā kārtā un piešķirt APV ceturtajai kārtai papildus 24 miljonus latu, kas ļaus atbalstīt plašāku uzņēmumu loku, palielināt atbalsta intensitāti vienam projektam no 35% līdz 45% un palielināt vienam projektam maksimālo atbalstā izmaksājamo summu līdz 900 tūkstošiem latu.

APV programmas ietvaros komersanti var saņemt atbalstu par veiktajiem ieguldījumiem zināšanu un tehnoloģiju intensīvajos projektos.

Nacionālās industriālās politikas ietvaros Latvijā ir izveidoti vairāki pilotprojekti, lai veidotu uzņēmumu modernizācijai un attīstībai atbilstošus valsts atbalsta instrumentus, skaidro ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņš uzsver, ka mērķis ir veicināt jaunu, ienesīgāku produktu un pakalpojumu ražošanu. Tāpēc EM ievērojami uzlabojuši un paplašinājuši APV programmu, palielinot pieejamo finansējumu, padarot to pieejamāku mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī paaugstinot atbalsta intensitāti.

Projektu iesniegumu pieņemšana APV trešajā kārtā tika uzsākta 2.septembrī. Pēc grozījumu apstiprināšanas MK tiks pagarināta projektu iesniegumu pieņemšana APV programmas trešajā kārtā par mēnesi no MK noteikumu grozījumu spēkā stāšanās dienas, līdz ar to plānots projektu pieņemšanu beigt novembrī (bija plānots, ka tā noslēgsies 31.oktobrī).

Projektus plānots izvērtēt trīs mēnešu laikā – līdz 2014.gada februārim. Plānots, ka APV trešās un ceturtās kārtas ietvaros atbalstīti tiks vismaz 72 projekti, kuru kopējais investīciju apjoms būs vismaz 144 miljoni latu. Visi projekti būs jāpabeidz līdz 2015.gada 15.septembrim.

Programmas mērķis ir stimulēt vietējos komersantus veikt ieguldījumus zināšanu vai tehnoloģiju intensīvajos projektos, kā arī piesaistīt ārvalstu investīcijas jomās ar augstu pievienoto vērtību, tādejādi veicinot jaunāko tehnoloģiju pārnesi no ārvalstīm. Aktivitātes ietvaros finansējums tiks piešķirts ieguldījumiem pamatlīdzekļos, proti, jaunu iekārtu un aprīkojumu iegādei, kas palīdz uzņēmumam modernizēties, sākt jaunu ienesīgāku preču vai pakalpojumu ražošanu.

Visi projektu iesniedzēji, gan mazie un vidējie komersanti, gan arī lielie komersanti, varēs uzsākt projektu pēc drīz pēc projekta iesniegumu iesniegšanas LIAA - sagaidot LIAA pārbaudi projekta īstenošanas vietā. Jāņem vērā, ka projektu nevar pabeigt pirms projekta apstiprināšanas, t.i. pirms 2014.gada februāra.

APV trešajā kārtā projekti vēl ir jāiesniedz latos, bet APV ceturtajā kārtā – 2014.gadā, projekti jau būs jāiesniedz eiro.

Līdz šim APV programmas pirmajā un otrajā kārtā kopā ir atbalstīti jau 37 projekti, kuru kopējais investīciju apjoms ir 207 miljoni latu, no kuriem 73,6 miljoni latu ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Palielina atbalstu ieguldījumiem jaunās tehnoloģijās

Žanete Hāka, 24.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinetā otrdien konceptuāli atbalstīts Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājums palielināt kopējo atbalsta apmēru līdz 40 miljoniem latu Augstas pievienotās vērtības investīciju (APV) programmas trešajā kārtā, informē ministrija.

Nolemts piešķirt APV ceturtajai kārtai papildus 24,7 miljonus latu, kas ļaus palielināt atbalsta intensitāti vienam projektam no sākotnējiem 35% līdz 45% un līdz ar to arī palielināt vienam projektam maksimālo atbalstā izmaksājamo summu līdz 900 tūkstošiem latu. APV programmas ietvaros komersanti var saņemt atbalstu par veiktajiem ieguldījumiem zināšanu un tehnoloģiju intensīvajos projektos.

Šobrīd ministrija gatavo grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka APV trešās kārtas norisi; plānots, ka grozījumi Ministru kabinetā tiks skatīti oktobra vidū.

Projektu iesniegumu pieņemšana programmas trešajā kārtā tika uzsākta 2.septembrī. Pēc grozījumu apstiprināšanas MK tiks pagarināta projektu iesniegumu pieņemšana APV programmas trešajā kārtā par mēnesi no MK noteikumu grozījumu spēkā stāšanās dienās, līdz ar to plānots projektu pieņemšanu beigt novembrī (bija plānots, ka tā noslēgsies 31.oktobrī). Projektus plānots izvērtēt trīs mēnešu laikā – līdz 2014.gada februārim. Paredzēts, ka APV trešās un ceturtās kārtas laikā atbalstīti tiks vismaz 72 projekti, kuru kopējais investīciju apjoms būs vismaz 144 miljoni latu. Visi projekti būs jāpabeidz līdz 2015.gada 15.septembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Modernizācijas un attīstības projektu finansējumam pieteikti 126 projekti

Žanete Hāka, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas izstrādātajā Augstas pievienotās vērtības investīciju programmas (APV) trešajā kārtā saņemti 126 projektu pieteikumi no dažādu nozaru uzņēmumiem visā Latvijā par kopējo atbalsta summu 51,5 miljoni latu.

Kā informē EM, kopējais plānotais investīciju apjoms šajos projektos ir 149,63 miljoni latu.

Uzņēmumu modernizācijas un attīstības projektiem šajā kārtā ir pieejami 40 miljoni latu. Programmā veiktie uzlabojumi, paplašinot tās pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, snieguši rezultātus un šajā kārtā jau daudz plašāks uzņēmēju loks ir pieteicis modernizācijas projektus, norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Viņš uzsver - pozitīvi, ka projekti ir pieteikti no dažādu nozaru uzņēmumiem visos Latvijas reģionos. Programmas ceturtajā kārtā, kas tiks izsludināta nākamgad, šim mērķim būs pieejami vēl vismaz 24 miljoni latu. Par šiem 64 miljoniem latu kopumā varēs atbalstīt vismaz 72 uzņēmumu modernizācijas projektus, kopējam investīciju apjomam sasniedzot aptuveni 145 miljonus latu. Ar valsts atbalstu īstenotie modernizācijas projekti radīs arī vairākus simtus jaunu darbavietu, palielinās mūsu uzņēmumu konkurētspēju, produktivitāti un pelnītspēju, saka D. Pavļuts

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - FOTO: Jaunatklātajā HansaMatrix rūpnīcā Ventspilī ražos modernākos IT produktus

Dienas Bizness, 17.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā «Ventspils Elektronikas centra» ēkā trešdien atklāta Ziemeļvalstīs modernākās elektronikas grupas «HansaMatrix» rūpnīca. Tajā grupas uzņēmums «Ventspils elektronikas fabrika» ražos tādus inovatīvus produktus, kā Lightspace telpisko attēlu displeju elementus, globālā mērogā atpazīstamību guvušos kompānijas «Helico Aerospace Industries» izstrādātos bezpilota lidaparātus AirDog un starptautisko tirgu iekarojušos kompānijas «Mikrotīkls» datu maršrutētājus, teikts paziņojumā medijiem.

Uzbūvējot jauno elektronikas centra ēku, uzņēmums iegūst papildus 3500 kvadrātmetrus augstas kvalitātes ražošanas platības un komfortablas telpas darbiniekiem. Papildus tam «HansaMatrix» jaunas ražošanas līnijas izveidē investējuši vairāk nekā vienu miljonu eiro. Būtiska daļa no finansējuma nodrošināta no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētās ES Struktūrfondu Augstas pievienotās vērtības (APV) programmas. Pusmiljonu eiro kredītu jaunu ražošanas iekārtu iegādei izsniedza banka «Citadele».

2014.gadā Ventspils rūpnīcā tika nodarbināti 90 darbinieki un saražota «HansaMatrix» produkcija 2,1 miljona eiro vērtībā. Līdz ar rūpnīcas paplašināšanos paredzēts darbinieku skaitu palielināt līdz aptuveni 130 un saražotās produkcijas apjomu vismaz divkāršot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13. novembrī tipogrāfijā Poligrāfijas grupa Mūkusala norisināsies jauno ražošanas iekārtu atklāšanas pasākums.

Viena no Latvijas lielākajām tipogrāfijām SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala realizējusi APV (augstas pievienotās vērtības) projektu un uzstādījusi vairākas jaunas ražošanas iekārtas. Projekts realizēts ar Eiropas fondu atbalstu un tā kopējās investīcijas ir 5 milj. eiro.

Uzņēmuma mērķis ir dubultot ražošanas jaudu žurnālu drukas segmentā, lai palielinātu eksporta apjomu.

SIA Poligrāfijas grupa Mūkusala valdes priekšsēdētājs Visvaldis Trokša komentē: «Ir divas iespējas – mēs varam sēdēt un čīkstēt par to, cik viss ir slikti, vai mest slinkumu pie malas un darīt, lai būtu labāk! Domāju, ka Latvija šobrīd atrodas pietiekami izdevīgos apstākļos, lai, gudri izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu piedāvātās līdzfinansēšanas iespējas, ieguldītu ne tikai uzņēmumu attīstībā, bet savas valsts nākotnē. Esmu patiesi gandarīts par nupat ekspluatācijā nodoto ražošanas paplašināšanas un modernizācijas projektu. Tā ietvaros esam radījuši vairākas jaunas darba vietas un tuvāko trīs gadu laikā plānojam vēl palielināt darbinieku skaitu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas Maiznieks saņēmis BRC sertifikātu un plāno paplašināt eksporta tirgus

Zane Atlāce - Bistere, 02.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/S Latvijas Maiznieks kļuvusi par pirmo Latvijas maizes lielražotāju, kas saņēmusi starptautiski atzīto Lielbritānijas mazumtirdzniecības apvienības (British Retail Consortum – BRC) pārtikas drošības standartu sertifikātu. To nodrošinājušas pēdējo piecu gadu investīcijas ražotnē Daugavpilī, kuru apjoms sasniedz vairāk nekā 10 miljonus eiro, norāda uzņēmumā.

No rūpnīcas modernizācijā ieguldītajiem 10 miljoniem eiro, investīcijas 8 miljonu apmērā veikusi A/S Latvijas Maiznieks, savukārt Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsts sastāda nedaudz virs diviem miljoniem eiro. Ieguldījumi veikti uzņēmuma Daugavpils ražotnē laika posmā no 2011. līdz 2016. gadam.

Modernizācijas rezultātā iegādātas mūsdienīgas ražošanas iekārtas, paplašinātas gatavās produkcijas noliktavas, uzlabota ekspedīcija un pilnībā atjaunota ventilācijas sistēma.

«Uzņēmuma mērķis tuvākajos gados ir palielināt eksporta apjomus, tāpēc iegūstais BRC sertifikāts ir īpaši nozīmīgs,» stāsta uzņēmuma pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītājs Māris Daude.

Komentāri

Pievienot komentāru