Finanses

Uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgū valda piesardzība

Žanete Hāka, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmais ceturksnis apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgū bijis salīdzinoši klusāks nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Kaut arī nedaudz mazinās bažas par ģeopolitiskās situācijas riskiem, jāņem vērā, ka darījumi tiek plānoti kādu laiku iepriekš to noslēgšanas, līdz ar to šā gada sākumā skaits nedaudz samazinājies. «Vislabāk apvienošanās un pārņemšanas darījumu aktivitāti ietekmē ekonomikas strauja izaugsme, kā arī politisku risku neesamība. Ņemot vērā, ka šobrīd Eiropā ekonomika ir atsalusi, un reģionā ir aktuāla Krievijas karadarbība Ukrainā, tas mazina darījumu skaitu. Ārzemju investori piesardzīgāk skatās uz investīcijām Baltijā, ir jūtama mazāka investoru interese,» pašreizējo tirgus situāciju raksturo FlyCap valdes loceklis Jānis Skutelis.

Savukārt Porta Finance partneris Mikus Janvars būtiskas izmaiņas apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgū nav pamanījis. Viņš min, ka šā gada sākums bija nedaudz klusāks un varēja redzēt dažus piemērus, kad aizkavējās vai atcēlās darījumi, kur bija iesaistīti Krievijas investori, tomēr tie ir atsevišķi gadījumi un nevar vērtēt kā tendenci, norāda eksperts. Tiesa gan, šā gada pirmajos piecos mēnešos Baltijā vēl nav veikts neviens tik apjomīgs darījums kā pērn lielākie darījumi, piemēram, Citadeles vai Baltas pārdošana.

«Galvenā ietekme uz darījumu aktivitāti ir kopējai ekonomiskajai situācijai un uzņēmēju noskaņojumam attiecībā uz darījumiem nākotnē,» piebilst M. Janvars. Tāpat apvienošanās un pārņemšanas tirgu būtiski ietekmē arī tas, ka bankas šobrīt nav tik pretīmnākošas kreditēšanā kā agrākos laikos, piebilst FlyCap eksperts.

Plašāk lasiet rakstā Darījumu tirgus klusāks otrdienas, 26. maija, laikrakstā Dienas Bizness (8.-9. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru