Lauksaimniecība

Uzvara – lauks tiek pie ražas rekorda

Sandra Dieziņa, 14.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no lielākajiem augkopības uzņēmumiem SIA Uzvara –lauks šogad ievācis rekordražu.

Bauskas novadā bāzētajam uzņēmumam šogad no atsevišķiem kviešu laukiem izdevies sasniegt ievērības cienīgu ražu – 13,2 t/ha. Tas ir ievērojami vairāk, nekā vidēji valstī, kur vidējā graudaugu ražība pat nesasniedz trīs tonnas. Ražas kopievākums saimniecībā ir vairāk nekā 36 tūkstoši tonnu. Galvenā kultūra saimniecībā ir ziemas kvieši, kas šoruden iesēti 3300 ha platībā, bet 1200 ha iesēts rapsis. Pārējais būs vasarāji – kvieši, mieži un vasaras rapsis. Kopumā Uzvara – lauks apsaimnieko ap 5900 ha un audzē kviešus, miežus un rapsi. Lielākā daļa no apsaimniekotās zemes ir pašu īpašumā.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Vējš lēš, ka vidēji saimniecībā iedevies nokult ap 6 t/ha. «Gads ir nebijis saimniecības pastāvēšanas vēsturē. Ir gan rekordraža, gan rekordcenas,» stāsta uzņēmējs. Iepriekšējie divi gadi bijuši ļoti smagi, piemēram, vajadzējis pārsēt 80 % kviešus un 90 % rapsi, jo ziemāji bija izsaluši un izsutuši. Faktiski 10 dienu laikā bija jāpārsēj teju 5000 ha, kas uzņēmumam nozīmēja lielu pārbaudījumu.

Šogad līdzīgi kā citas saimniecības arī Uzvara – lauks tīrumus skāra lielais mitrums, kas dažkārt graudos sasniedza pat 25 %. Ražas novākšanas process nav bijis vienkāršs – kombaini braukuši ar ātrumu 4 km stundā, kas ir teju divas reizes mazāk, nekā parasti, līdz ar to saimnieks, redzot reālo situāciju, paspējis iegādāties vēl vienu jaunu jaudīgu kombainu, kas ļāvis visu izaudzēto laicīgi nokult. Uzņēmuma trīs kaltes ir ar pietiekošu kapacitāti – stundas laikā tās var apstrādāt 196 t, līdz ar to visus graudus izdevās izžāvēt.

Rezultāts ir labs – viss ražas kopievākums – vairāk nekā 36 tūkstoši tonnas atbilst pārtikas graudu kvalitātei un neviens kilograms nav bijis lopbarības graudi. Vidējā raža saimniecībā, ieskaitot rapsi, šogad bijusi ap 6 t/ha, kas esot fantastisks cipars. Arī cenas priecē – kviešu cena biržā bija 275 eiro/t, bet rapsim cena pārsniegusi 500 eiro/t. Šogad cenas ir vidēji par 20 % augstākas nekā pērn, kas kompānijai šogad ļaus būtiski palielināt ieņēmumus un rentabilitāti. Tiesa, cenas esot neprognozējamas ilgākā laikaposmā un katram pašam jāizvērtē iespējamie ieguvumi un riski. Tā ir māksla un katram jābūt mēra sajūtai, pārdodot graudus - tā par cenām saka lielzemnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru