Jaunākais izdevums

Pagājusi sacensību Zibens Bizness 2016 otrā diena - ražošana. Uzņēmējdarbības sacensības Zibens Bizness 2016 no 13. līdz 15. maijam rīko Latvijas studentu biznesa inkubatori sadarbībā ar Swedbank.

Sacensību dalībnieki - studenti un vidusskolēni - trīs dienās darbojas reālajā uzņēmējdarbības procesā – plāno, ražo un pārdod konkrētu produktu, kas šogad ir ziepes.

Piecas komandas piektdien izveidoja katra savu unikālu biznesa stratēģiju un iepirka izejvielas, bet sestdien LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā notika intensīvā produktu ražošana un iepakošana, savukārt svētdien jaunie uzņēmēji pārdod saražotu produkciju sacensību tirdzniecības laukumā Modes un izklaides centrā Rīga Plaza (no 10:00 līdz 17:00). Uzvarēs komanda, kura nopelnīs visvairāk.

«Zibens Bizness mērķis ir palīdzēt jauniešiem saprast, kā strādā bizness, kas ir tā dalībnieki un ar ko jārēķinās, ja vēlas to uzsākt. Mēs ticam, ka ar šādu - praktiskā ceļā iegūtu izpratni - jaunieši daudz labprātīgāk uzsāks paši savu biznesu, un mēs viņiem tajā palīdzēsim,» saka LU studentu Biznesa inkubatora vadītājs Mikus Losāns.

Sacensības rīko LU studentu Biznesa inkubators sadarbībā ar RTU, RISEBA‎ un TURĪBA studentu biznesa inkubatoriem. Sacensības informatīvi atbalsta Rīga TV 24, portāli db.lv un rus.db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram no mums ik pa brīdim galvā rodas labas biznesa idejas, bet ar ko lai sāk?

Latvijas studentu biznesa inkubatori piedāvā studentiem un vidusskolēniem uz trim dienām kļūt par uzņēmējiem, piedaloties sacensībās ZIBENS BIZNESS 2016, kas notiks no 13. līdz 15. maijam.

Sacensību dalībnieki darbosies reālajā uzņēmējdarbības procesā - plānos, ražos un pārdos noteiktu produktu ZIBENS BIZNESS tirdzniecības laukumā Modes un izklaides centrā Rīga Plaza. Komanda, kura rezultātā nopelnīs visvairāk, saņems peļņu balvā (2015. gadā tie bija 600 EUR).

Pieteikties sacensībām var līdz 3. maijam, aizpildot anketu: www.ej.uz/zibensbizness.

«Septembrī, kad notiek uzņemšana LU studentu Biznesa inkubatorā, studentiem auditorijās uzdodam divus jautājumus: 1. Kuri no jums ir aizdomājušies par uzņēmējdarbības uzsākšanu? 2. Kuri no jums to reāli plāno darīt? Tas, ko novērojam, ka reālo darītāju skaits ir niecīgs – lielākā daļa jauniešu neuzdrošinās spert pirmo soli, lai savu ideju realizētu, lai gan tādu viņiem netrūkst, ticiet man,» stāsta viens no pasākuma organizatoriem, LU studentu Biznesa inkubatora vadītājs, uzņēmējs Mikus Losāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

CryproPolice kļūst par TrustSearch

Anda Asere, 02.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar koncepcijas maiņu un fokusu uz uzticamības veidošanu internetā, kompānija maina arī nosaukumu un tagad strādā kā "TrustSearch"

"Iepriekš aizsargājām no krāpniecības internetā, secinājām, ka cilvēkiem tas ir svarīgi tikai tad, kad krāpniecība jau ir notikusi. Piemēram, pēc tam, kad veiktas transakcijas ar zagtiem karšu datiem. Taču pamanījām, ka interneta lietotājam interesē atsauksmes par uzņēmumiem. Viņi nemeklē informāciju par krāpniekiem, bet gan lasa atsauksmes, lai saprastu, vai uzņēmumam var uzticēties kā labam pakalpojuma sniedzējam. Uzņēmumi – potenciālie klienti – nebija gatavi saistīt savu vārdu ar "CryptoPolice", turklāt mūsu darbībai vairs nebija ciešas saistības ar "kripto" kā agrāk. Šie bija iemesli, kāpēc nolēmām mainīt arī nosaukumu," skaidro Mikus Losāns, "TrustSearch" līdzdibinātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesu var uzsākt trīs dienās ar absolūti nepazīstamiem cilvēkiem. To pierādīja uzņēmējdarbības sacensību ZIBENS BIZNESS 2016 dalībnieki, kuru sveikšana norisinājās LU studentu Biznesa inkubatorā (Fotogrāfijas raksta galerijā!).

Kopā ar partneriem – Swedbank un portāliem db.lv un rus.db.lv – sacensību organizatori sveica 22 jauniešus, kuri uzdrošinājās un uzsāka ziepju ražošanas un pārdošanas biznesu vienā nedēļas nogalē. Visu dalībnieku peļņa ir 315 EUR, ko balvā saņēma uzvarētāju komanda Ziepnieku kalns.

Uzvarētāji par savu panākumu atslēgu uzskata stipru komandu un ticību saviem spēkiem. «Zinājām, ka, lai kas arī notiks, mēs saliksim visas galvas kopā un izdomāsim risinājumu,» saka viens no komandas Ziepnieku kalns dalībniekiem Marģers. Starp atziņām, ko jaunieši ir guvuši, piedaloties ZIBENS BIZNESS 2016, pati svarīgākā ir izpratne par to, kā uzsākt biznesu. «Es neticēju, ka var piektdien iepazīties ar komandu un svētdien jau pārdot gatavu produktu,» stāsta dalībnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Pagājusi sacensību Zibens Bizness 2016 trešā diena - pārdošana

Dienas Bizness, 15.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības sacensības Zibens Bizness 2016 no 13. līdz 15. maijam rīkoja Latvijas studentu biznesa inkubatori sadarbībā ar Swedbank.

Sacensību dalībnieki - studenti un vidusskolēni - trīs dienās darbojas reālajā uzņēmējdarbības procesā – plāno, ražo un pārdod konkrētu produktu, kas šogad ir ziepes.

Piecas komandas piektdien izveidoja katra savu unikālu biznesa stratēģiju un iepirka izejvielas, sestdien LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā notika intensīvā produktu ražošana un iepakošana, savukārt šodien jaunieši pārdeva saražotu produkciju sacensību tirdzniecības laukumā Modes un izklaides centrā Rīga Plaza. Uzvarētāju sveikšana notiks 18. maijā plkst. 16:30 LU studentu Biznesa inkubatorā. Komanda, kuras peļņa izrādīsies lielāka par konkurentiem, saņems to balvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Etsy mini akseleratora dalībnieki nopelna vairāk nekā 1830 eiro mēnesī

Laura Mazbērziņa, 30.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīgākie Etsy mini akseleratora dalībnieki mēnesī ietirgo no 1830 līdz 2747 eiro, Db.lv pastāstīja akseleratora vadītājs Mikus Losāns.

Etsy mini akselerators ir pusotra mēneša ilga apmācības programma, kura palīdz izveidot savu Etsy veikalu un uzsākt pārdošanu. Kopumā tajā piedalījušies 308 dalībnieki.

Vasarā programma tiek īstenota kā neklātienes nodarbības video formātā. Līdz šim bijušas jau 10 šādas apmācības.

Etsy mini akselerators aizsākās 2016. gada vasarā, kuru vada M. Losāns, kurš jau sešus gadus palīdz cilvēkiem uzsākt biznesu Latvijas Universitātes (LU) Studentu Biznesa inkubatorā, veidojot programmas starta biznesa uzsācējiem. «Izveidoju akseleratora programmu, jo Latvijā ir daudzi veiksmīgi Etsy biznesa uzsācēji, kas pelna vairākus tūkstošus. Tā ir liela iespēja. Man patīk, ka cilvēki dažādus produktus veido paši, tāpēc vēlējos viņiem parādīt, kā šo biznesu uzsākt,» stāsta M. Losāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājusi sacensību Zibens Bizness 2016 pirmā diena - plānošana.

Uzņēmējdarbības sacensības Zibens Bizness 2016 notiek no 13. līdz 15. maijam. Pirmajā dienā sacensību dalībnieku komandas iztrādāja sacensību produkta - ziepju - zīmolu un iepirka izejvielas; rīt LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā visu dienu notiks produkta ražošana; bet svētdien visi interesenti ir aicināti uz Modes un izklaides centru Rīga Plaza, lai noteiktu sacensību uzvarētāju komandu!

Sacensības rīko LU studentu Biznesa inkubators sadarbībā ar RTU, Riseba un Turība biznesa inkubatoriem. Atbalsta Swedbank.

Informatīvi atbalsta Rīga TV 24, portāli db.lv un rus.db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izaicinājums – pierādīt kriptovalūtas iegādes vērtību

Anda Asere, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fiziskās personas ienākums no virtuālās valūtas pārdošanas kopš šī gada ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Zvērinātu advokātu biroja Vilgerts nodokļu eksperte Viktorija Kristholde-Lūse norāda, ka jau iepriekš nodokļu likumos gan nodokļu maksātājiem, gan nodokļu inspektoriem bija iespējams vērtēt pieminētos ienākumus pēc būtības. Proti, ja persona regulāri nodarbojas ar kriptovalūtas pārdošanu vai ģenerē virtuālo valūtu, tad tās darbība var tikt pielīdzināta saimnieciskai darbībai un attiecīgi arī maksājams nodoklis. Ja tas ir neregulārs ienākums, tad par to maksājams nodoklis kā no kapitāla pieauguma. «Fakts, ka par katru sīkāko gadījumu likumdevējiem ir vēlme pielikt klāt atsevišķu pantu, vien norāda uz kontrolējošo iestāžu nespēju vērtēt situācijas pēc būtības. Taču ir pozitīvi, ka tagad par ienākumu no kriptovalūtas ir arī konkrēta rakstiska norma,» viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Mana pieredze: Sargāt sevi internetā

Anda Asere, 25.10.2018

Mikus Losāns, CryptoPolice (Crpoltech OÜ) līdzīpašnieks (no labās) un Artūrs Rasnačs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CryptoPolice strādā pie interneta pārlūkprogrammas paplašinājuma, kas seko līdzi tam, ko cilvēks dara virtuālajā vidē, un brīdina par bīstamām un potenciāli krāpnieciskām vietnēm.

Itin bieži sociālajos tīklos var redzēt reklāmas, kas piedāvā slavenu zīmolu saulesbrilles par neticami zemām cenām. Atverot atzīmēto mājaslapu, tā cilvēkam cenšas radīt iespaidu, ka varētu būt reāla, bet visbiežāk pēc pāris dienām no tās vairs nav ne miņas. Krāpnieciskās lapas ar līdzīgiem nosaukumiem mēdz reklamēties interneta meklētājprogrammās, parādoties meklējumu pirmajās vietās. Šādi gadījumi ir itin bieži novērojami, kopējot pirmreizējo virtuālo valūtu piedāvājumu (ICO) projektus. «Lielākais skandāls bija, kad Telegram slēgti īstenoja savu ICO, piesaistot divus miljardus dolāru. Bija palikuši daudzi cilvēki, kuri arī vēlējās investēt, bet nevarēja to izdarīt, jo finansējuma piesaiste notika slēgtā vidē, tāpēc krāpnieki izveidoja interneta vietni, ko nosauca līdzīgā vārdā, un cilvēki tai noticēja, aizsūtīja savu naudu un tika apkrāpti,» stāsta Mikus Losāns, CryptoPolice (Crpoltech OÜ) līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

VIDEO: Neziņa un draudi OlainMed darbiniekiem liek vērsties pie sabiedrības

Jānis Goldbergs, 02.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc AS Olainfarm meitas uzņēmuma SIA OlainMed 34 darbinieku publiskās vēstules, kurā viņi pauduši neizpratni par vadības maiņu, Dienas Bizness uz sarunu aicināja uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Viktoriju Zefirovu-Tačinsku un valdes locekli Darju Cvetkovu

AS Olainfarm ir biržā kotēts uzņēmums, kuru kopš galvenā īpašnieka Valērija Maligina nāves vij strīdi par pārvaldību uzņēmumā. Tomēr līdz šim akcionāru strīdi par kontroli uzņēmumā tieši neskāra darbiniekus ne Olainfarm, ne saistītajos uzņēmumos. SIA OlainMed darbinieku publiskā vēstule bija gluži kā zibens spēriens no skaidrām debesīm, kas liecina, ka cīņa par varu sasniegusi zemāku līmeni par Olainfarm padomi vai valdi.

Kā vispār sākās Olainfarm stāsts par veselības aprūpes iestādēm? Tas taču nav zāļu ražotāja pamatbizness?

V. Zefirova-Tačinska: Mani 2016. gadā uzrunāja Valērijs Maligins ar nolūku uzsākt jaunu darbības veidu, konkrēti - attīstīt veselības aprūpes iestādes. Tas bija pilnīgi jauns projekts. 2016. gada beigās tika iegādāta klīnika SIA Diamed, kas atrodas Rīgā. Līdz šā gada 23. aprīlim biju SIA Diamed valdes priekšsēdētāja. 2017. gadā Olainfarm no Olaines pašvaldības izsoles kārtībā nopirka Olaines veselības centru, kas arī ir SIA OlainMed. Šī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja biju mazliet ilgāk - līdz šā gada jūlija beigām. Klīnika Diamed jau pērn uzsāka strādāt ar peļņu, savukārt SIA OlainMed, kam priekšā garāks ceļš, apgrozījums 2018. gadā pieauga par 26% attiecībā pret 2017. gadu. Uzņēmumu rezultativitātes rādītāji ir labi, abi turpina attīstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

LU studentu Biznesa inkubators trim komandām piešķir 10 000 eiro

Lelde Petrāne, 02.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubatoru piektajā sezonā absolvējušas 14 jauno uzņēmēju komandas. Biznesa tālākai attīstībai trīs no komandām ir ieguvušas LU Biznesa ideju fonda grantus 10 000 eiro apmērā. Vienlaikus līdz 15. oktobrim ir atklāta pieteikšanās Biznesa inkubatora sestajai sezonai.

Biznesa inkubācijas sezonas noslēguma grantu konkurss norisinājās jau ceturto gadu, pateicoties Džona Medvecka, Driehaus ģimenes un mecenātu ziedojumiem.

Šogad konkursā piedalījās sešas no 14 inkubatoru absolventu komandām. Pēc biznesa projektu prezentācijas pieredzējušu uzņēmēju žūrija nolēma 10 000 EUR grantu sadalīt starp trim komandām.

Kontroldarbu veidošanas datorprogrammas izstrādātāji «Ingenium» saņēma 2415 EUR; attīstošo bērnu rotaļlietu ražotājs «KOPAA» ieguva 3200 EUR, bet lielāko grantu - 4385 EUR apmērā - žūrija piešķīra veselīgo augļu un ogu saldējumu ražotājiem «Avenei».

Jauno uzņēmēju idejas šogad vērtēja LU studentu Biznesa inkubatora vadītājs Mikus Losāns, LMT Retail& Logistics vadītājs un valdes loceklis Rinalds Kalniņš, A/s 4finance izpilddirektors Gvido Endlers, TechHub līdzdibinātājs Viesturs Sosārs un A/s Baltic International Bank Stratēģiskās plānošanas pārvaldes vadītāja Jekaterina Kuzņicova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubators sadarbībā ar Latvijas Blockchain asociāciju aicina uz Latvijā unikālas pirmsakselerācijas programmas Demo dienu, kas notiks 3.aprīlī plkst. 17.00 LU Akadēmiskā centra Dabas mājas Magnum auditorijā, Jelgavas ielā 1, Rīgā. Tās laikā pirmsakselerācijas programmas komandas prezentēs savas biznesa idejas un cīnīsies par iespēju dosies uz Kriptoieleju Šveicē, lai piesaistītu investīcijas savas idejas attīstīšanai. Demo dienā piedalīties ir aicināti visi interesenti, aizpildot pieteikuma anketu: http://bit.ly/BlockcahinDemoDay

«Demo dienas mērķis ir iedvesmot un aicināt sekot līdzi Latvijas labākajiem blokķēžu jaunuzņēmumiem un pievienoties tiem. Iespējams, tieši šīs komandas pēc pāris mēnešiem jau būs piesaistījušas miljonu lielas investīcijas un sāks savu biznesu kā īstas rokzvaigznes,» komentē LU studentu Biznesa inkubatora vadītājs Mikus Losāns.

Demo dienas pasākumu atklās Mārtiņš Liberts no «Debitum Network», kurš ar ICO ir piesaistījis savam jaunuzņēmumam investīcijas 8 miljonu eiro apmērā. Pasākumā labākās komandas prezentēs savas biznesa idejas, kuras vērtēs ekspertu komisija. Labākās trīs komandas no 25. līdz 26. aprīlim dosies apmaksātā braucienā uz Kriptoieleju Šveicē. Visiem interesantiem būs iespēja aprunāties ar pirmsakselerācijas programmas dalībniekiem un organizatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Blockchain Centre Vilnius dibinātājs: «Man bija lieka nauda, un izlēmu ieguldīt to šādi»

Anda Asere, 11.10.2018

Blockchain Centre Vilnius atrodas Viļņas modernajā biznesa centrā Green Hall, apdzīvojot divus stāvus.

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Blokķēdes tehnoloģijas kopdarba telpa Blockchain Centre Vilnius darbojas kopš šā gada janvāra, un šobrīd tajā piedalās deviņi šīs jomas jaunuzņēmumi

«Man bija lieka nauda, un izlēmu ieguldīt to šādi. Es iepriekš tehnoloģiju biznesā esmu labi nopelnījis. Ir labi dalīties savā turībā un ieguldīt šādā projektā, vēlos palīdzēt valstij virzīties uz priekšu un cilvēkiem realizēt īstus projektus, kas padarītu pasauli labāku, radītu jēgpilnas izmaiņas, jauniem cilvēkiem ļautu piekļūt kapitālam. Te vairāk ir runa par atbalstu, labiem kontaktiem,» saka Antans Gouga (Antanas Guoga), Blockchain Centre Vilnius dibinātājs. Viņš ir arī Eiropas Parlamenta deputāts.

Pērc un lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LU studentu Biznesa inkubatorā pie naudas tiek četras biznesa idejas

Zane Atlāce - Bistere, 09.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides simulācijas kamera, daudzfunkcionāls grāmatu plaukts, galda spēle un platforma privātstundu meklēšanai – šīs studentu idejas trešdien atbalstīja LU Biznesa ideju fonds.

Idejas tapušas trijos mēnešos, studentiem piedaloties uzlabotajā LU Ekonomikas un vadības fakultātes studiju kursā Uzņēmējdarbības ekonomika, kura dalībnieki saņem ne vien teorētisku, bet arī praktisku atbalstu sava biznesa uzsākšanai.

Trešdien, 8. jūnijā, notika kursa kulminācija – grantu konkurss, kura rezultātā četras studentu uzņēmēju komandas saņēma kopumā 11 063 eiro finansējumu no LU Biznesa ideju fonda mecenātiem biznesa idejas realizēšanai.

Žūrijas locekļi – LU Biznesa ideju fonda mecenāti - bija vienisprātis par 1600 eiro finansējuma piešķiršanu projektam Simustac. LU Fizikas un matemātikas fakultātes students Kalvis Lauberts izveidoja Vides simulācijas kameru (inkubatoru), kas ir lētāka un vairāk piemērota dabaszinātņu nodarbībām skolās. Idejas autors plāno grantu izmantot eksperimentālu iekārtu partijas ražošanai. Kā vienu no savas idejas būtiskākajiem sasniegumiem Kalvis min ieguldījumu izglītībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) Biznesa inkubatora grantu konkursā 10 tūkstošus eiro sadala četri studentu projekti

Vislielāko atbalstu – 6840 eiro – saņems māsas Ieva Sulutaura un Zane Bikše, lai varētu testēt un turpināt attīstīt kokvilnas un bišu vaska materiālu ēdiena uzglabāšanai Bee In. Māsas, kuras ir izaugušas biškopja ģimenē, ir radījušas iepakojumu no dabiskiem materiāliem, kas ir alternatīva pārtikas plēvei. «Bee In ir tapis rūpēs par apkārtējo vidi, lai samazinātu naftas produktu izmantošanu,» saka I. Sulutaura, informējot, ka šobrīd Eiropas valstīs konkurenti šim produktam neesot, līdzīgus iepakojuma metriālus ražojot Amerikā, Jaunzēlandē un Austrālijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

LU studentu Biznesa inkubatorā sāk attīstību 76 biznesa idejas

Lelde Petrāne, 31.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 140 jaunieši pulcējās LU studentu Biznesa inkubatora jaunās sezonas atklāšanā. Piektajā sezonā inkubators ir uzņēmis 76 jauno uzņēmēju komandas, kurām palīdzēs no idejas nonākt līdz gatavam produktam, un paralēli testēs speciālu pirms-akselerācijas programmu, lai attīstītu jauno uzņēmumu globālo potenciālu.

Populārākās jomas, kurās šosezon savu biznesu attīstīs teju puse inkubatora dalībnieku (36 komandas), ir IT (11), dizains (12) un tekstils (13), savukārt 10 dalībnieki plāno attīstīt inovācijas izglītībā un tehnoloģijās.

Starp idejām, kuras, iespējams, jau šogad taps par LU studentu Biznesa inkubatora dalībnieku veiksmes stāstiem, ir apsildāms apģērbs ar iebūvētu bluetooth tehnoloģiju, naturālās kosmētikas ražošana, mēbeļu ražošana no PET pudelēm un modulāru konstruktoru ražošana, latviešu valodas apguves video kursa izveide, gudrā siltumnīca un vēl 70 idejas.

Biznesa inkubācijas laikā jaunieši, kuri ir tikko sākuši attīstīt savu biznesa ideju, ar inkubatora atbalstu varēs nonākt līdz minimālam dzīvotspējīgam produktam (minimum viable product, MVP) un pirmajai pārdošanai, savukārt jaunie uzņēmēji, kuri inkubatorā darbojas jau otro gadu, piedalīsies jaunizveidotajā pirms-akselerācijas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru