Jaunākais izdevums

Šodien, 15.oktobrī, aprit 100 dienas kopš Valdis Zatlers Saeimā deva Valsts prezidenta zvērestu.

Līdz ar pirmo amatā stāšanās dienu, Valsts prezidents ir pildījis visus ar Satversmi uzliktos pienākumus, akcentē Prezidenta Preses dienests:

-reprezentējis valsti, pārstāvot Latviju starptautiskajās organizācijās, darba vizītēs apmeklējot tuvākās kaimiņvalstis, tiekoties ar ārvalstu amatpersonām, akreditējot ārvalstu vēstniekus, izsniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniekiem ārvalstīs;

-pildot Latvijas valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa pienākumus, apmeklējis Latvijas armijas kareivjus viņu dienesta vietās Latvijā un Latvijas lielākajā starptautiskajā misijā Afganistānā;

-pirmo 100 dienu laikā Valsts prezidents ir izsludinājis 15 likumus;

-izskatījis 23 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus, apžēlojot 4 personas.

Pirmajās 100 darba dienās Valsts prezidents ir personīgi iepazinies ar Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu, drošības dienestu un tiesu darbu, kā arī personīgi ticies ar atbildīgo dienestu vadītājiem.

Valsts prezidents darba vizītēs ir apmeklējis dažādus Latvijas novadus un pagastus, ticies ar iedzīvotājiem, uzklausījis viņu aktuālākās problēmas un darba sarunās ar pašvaldību vadītājiem pārrunājis problēmas un izaicinājumus, kas saistīti ar reģionālās reformas īstenošanu.

Uzsverot nepieciešamību sakārtot izglītības un medicīnas aprūpes sistēmu, Valsts prezidents piedalījies vairākos profesionāļu forumos un publiskajās diskusijās par šo sfēru aktuālajiem jautājumiem.

Lai skaidrotu savas prezidentūras prioritātes, mērķus un ceļu, kā tos sasniegt, Valsts prezidents sniedzis intervijas lielākajiem Latvijas un starptautiskajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Valsts prezidenta ārpolitiskā darbība

100 dienu laikā Valsts prezidents ir devies astoņās darba vizītes ārvalstīs. Kā pirmās darba vizītēs Valsts prezidents ir apmeklējis Baltijas jūras reģiona valstis:

Igaunija (12.07.), kur tikās ar Igaunijas valsts prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, ministru prezidentu Andrusu Ansipu, ārlietu ministru Urmasu Paetu un parlamenta spīkeri Eni Ergmu;

Lietuva (13.07.), kur tikās ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku, ministru prezidentu Gediminu Kirkilu un ārlietu ministru Petru Vaitekūnu un Latvijas tirdzniecības palātas Lietuvā pārstāvjiem;

Somija (22.08.), kur tikās ar Somijas prezidenti Tarju Halonenu, Baltijas jūras Vides aizsardzības komisiju (HELCOM) un apmeklēja Baltijas centru Helsinkos;

Zviedrija (19.09.), kur tikās ar Viņa Majestāti Zviedrijas karali Kārli XVI Gustavu, premjerministru Fredriku Reinfeltu, Riksdāga spīkeru Pēru Vesterbergu un ārlietu ministru Karlu Biltu.

Akcentējot Latvijas līdzšinējās ārpolitiskās prioritātes – būt uzticamiem, atbildīgiem un aktīviem partneriem un sabiedrotajiem Eiropas Savienībā un NATO, pirmo 100 prezidentūras dienu laikā Valdis Zatlers darba vizītē Briselē (17.07.) tikās ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Borrozo un NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Shēferu.

Uzsverot šobrīd Eiropas Savienībā aktuālo enerģētikas neatkarības jautājumu, Valsts prezidents vairākkārt ticies ar ES enerģētikas komisāru Andri Piebalgu, kā arī piedalījies Lietuvas prezidenta Valda Adamkus rīkotajā starptautiskajā Konferencē par enerģētikas drošību un neatkarību (10.10.).

Savukārt uzsverot, ka Latvija arī turpmāk dos savu ieguldījumu starptautiskās drošības garantēšanai NATO ietvaros, Valsts prezidents darba vizītē apmeklēja Afganistānu (09.09.), kur tikās ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju, Afganistānas reģionālo pašvaldību vadītājiem, ārlietu ministru Randžīnu Dadfaru Spantu, kā arī aizsardzības ministru Abdulu Rahimu Vardaku, ISAF (International Security Assistance Force) komandieri ģenerāli Danu Maknīlu, Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandieri brigādes ģenerāli Dīteru Varneki, kā arī iepazinās ar NBS kareivju dienesta apstākļiem Afganistānā.

Pirmo 100 prezidentūras dienu laikā Valsts prezidents teica savu pirmo starptautisko uzrunu ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā (26.09.), kā arī uzstājās ar runu ANO ģenerālsekretāra rīkotajā pasaules valstu līderu sanāksmē par klimata izmaiņām un piedalījās ASV prezidenta rīkotajā apaļā galda diskusijā par cilvēktiesībām un demokrātiju.

Valsts prezidents ir pasniedzis akreditācijas vēstules 10 Latvijas ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem dažādās pasaules valstīs un starptautiskās organizācijās, kā arī akreditējis Latvijā 10 ārvalstu rezidējošos un nerezidējošos vēstniekus.

Iepazīšanās vizītēs pie Valsts prezidenta šajā laikā bijis Latvijā rezidējošais vēstnieku korpusa vecākais, Dānijas karalistes vēstnieks Latvijā Arnolds de Fine Skibsteds, kā arī šobrīd ES prezidējošās valsts Portugāles vēstnieks Žoau Luišs Niza Piņeiru un viņa kolēģi no Francijas Andrē Žans Liburels un Spānijas Emilio Lorenso Serra. Tāpat Valsts prezidentam bija darba tikšanās ar ASV vēstnieci Latvijā Ketrīnu Todu Beiliju, Krievijas Federācijas vēstnieku Latvijā Viktoru Kaļužniju, kā arī ar Polijas vēstnieku Latvijā Maceju Klimčaku.

Rīgas pilī Valsts prezidents savu 100 prezidentūras dienu laikā ticies ar Vācijas ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeijeru, Somijas ministru prezidentu Mati Vanhanenu, Norvēģijas aizsardzības ministri Anni Grēti Strēmu - Eriksenu un Čehijas Senāta priekšsēdētāju Pšemislu Sobotku.

Valsts prezidenta darbs tiesiskas un demokrātiskas valsts stiprināšanas jomā

Uzsverot nepieciešamību stiprināt sabiedrības uzticību tiesai un tiesībaizsardzības iestādēm, kā arī cilvēktiesību ievērošanas jautājuma aktualitāti, Valsts prezidents ticies ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri, Latvijas Republikas Ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu, tiesībsargu Romānu Apsīti un tieslietu ministru Gaidi Bērziņu.

Valsts prezidents personīgi iepazinies ar Satversmes tiesas un Tiesībsarga biroja (08.08.) darbu, ar darba apstākļiem Ģenerālprokuratūrā, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūrā, Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestā (14.08.), Augstākajā tiesā un Rīgas apgabaltiesā (21.08.). Valsts prezidents ticies arī ar prokuroriem, tiesnešiem, kā arī citiem šo iestāžu darbiniekiem un pārrunājis tieslietu nozares aktualitātes.

Valsts prezidents savās 100 prezidentūras dienās ir pievērsis uzmanību cilvēktiesību jautājumiem izmeklēšanas iestāžu izolatoros, lūdzot tiesībsargu Romānu Apsīti un ģenerālprokuroru Jāni Maizīti informēt par pārbaudes rezultātiem saistībā iespējamiem pārkāpumiem.

Laika periodā no 2007.gada 8.jūlija līdz 2007.gada 10.oktobrim Valsts prezidenta kancelejas Apžēlošanas dienestā saņemti Valsts prezidentam adresēti 107 apžēlošanas lūgumi. Ievērojot Apžēlošanas likuma noteikumus, Valsts prezidenta Apžēlošanas dienestā ievestas 59 apžēlošanas lietas, Valsts prezidents izskatījis 23 apžēlošanas lūgumus un apžēlojis 4 personas (3 cilvēki apžēloti daļēji, atbrīvojot no pamatsoda izciešanas, bet viens cilvēks apžēlots, pilnīgi atbrīvojot no pamatsoda izciešanas).

Savukārt šī gada 2.augustā Valsts prezidents pieņēma piecu tiesnešu zvērestus, uzsverot neatkarīgas, objektīvas un kompetentas tiesas nozīmi demokrātijas principu nodrošināšanā.

Pildot Satversmē nostiprināto likumu izsludināšanas funkciju, Valsts prezidents ir izsludinājis 15 Saeimas pieņemtos likumus.

Novērtējot tieslietu nozares attīstību kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, Valsts prezidents uzsvēris, ka uzmanības centrā arvien jābūt likuma varas nostiprināšanai.

Valsts prezidenta darbs Latvijas pilsētās un novados

Lai personīgi novērtētu Latvijas iedzīvotāju aktuālākās problēmas, tiktos ar pašvaldību vadītājiem, uzņēmējiem un reģionālo nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, Valsts prezidents apmeklējis 17 Latvijas pagastus un pilsētas.

Uzsverot pragmatiskas sadarbības nepieciešamību, Valsts prezidents savas prezidentūras pirmajās 100 darba dienās apmeklēja Rīgas domi, tikās ar galvaspilsētas mēru un, atklājot rudens darba sesiju, uzrunāja Rīgas domes deputātus (28.08.). Arī savā turpmākā darbā Valsts prezidents plānojis regulāri tikties ar Rīgas domes vadību.

Valsts prezidents viesojās Ainažos (12.07.), Valles, Kurmenes, Mazzalves, Neretas, Staburaga un Seces pagastos, Aizkrauklē (28.07.), Ludzas un Krāslavas rajonos (04.-05.08.), Siguldā (10.08.), Cēsīs (18.08.), kā arī Annenieku pagastā, Skrundā, Durbes novadā un Liepājā (24.-25.08.).

Apmeklējumu laikā Valsts prezidents viesojies arī vairākās izglītības iestādēs. (Rīgas Centra Humanitārā vidusskola, Rīgas 1. Medicīnas koledža, Bērzupes speciālā internātskola, Skrundas arodvidusskola, Cēsu pilsētas Pastariņa pamatskola). Valsts prezidents piedalījies Rīgas Tehniskās Universitātes 145 gadu svinībās.

Lai personīgi atbildētu uz dažādu Latvijas reģionu iedzīvotāju aktuālākajiem jautājumiem, Valsts prezidents tikās ar Latvijas reģionālo plašsaziņas līdzekļu žurnālistiem un redaktoriem (29.08.).

Latvijas pilsētu un novadu apmeklējumu laikā gan pašvaldību vadītāji, gan iedzīvotāji visbiežāk aicināja Valsts prezidentu izvērtēt reģionālās reformas gaitu un ietekmi uz Latvijas reģionu iedzīvotājiem. Tāpēc Ministru kabineta sēdē (04.09.), kurā tika pieņemts lēmums par jaunās Latvijas administratīvi teritoriālās kartes apstiprināšanu, Valsts prezidents uzrunā deva savu novērtējumu līdzšinējai reformas gaitai un uzsvēra aktuālākos nākotnes uzdevumus.

Valsts prezidenta sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām

Uzsverot sabiedrības līdzdalības nozīmību politiskajos, sociālajos un ekonomiskajos procesos, Valsts prezidents pirmo 100 darba dienu laikā ticies ar dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un piedalījies divās nevalstisko organizāciju rīkotās konferencēs.

Valsts prezidents ticies ar Pensionāru federācijas pārstāvjiem (04.09.), Latvijas ārstu biedrības un Latvijas mediķu arodbiedrības vadītājiem (19.07.), sabiedriskās politikas centra Providus vadītājiem (23.08.), ar sabiedrības par atklātību Delna pārstāvjiem (28.08.), kā arī ar Pasaules Brīvo Latviešu Apvienības (PBLA) vadītāju Jāni Kukaini (30.07.).

Pateicoties emigrācijā dzīvojošo latviešu nenovērtējamajam ieguldījumam Latvijas neatkarības atjaunošanā un uzsverot nepieciešamību arī turpmāk rūpēties par latviešu valodas un tradīciju saglabāšanu ārpus Latvijas dzīvojošajiem tautiešiem, Valsts prezidents uzstājās ar uzrunu PBLA valdes sēdes svinīgajā atklāšanā Rīgā (04.09.), bet esot vizītēs ārvalstīs (Somijā, Zviedrijā, ASV) tikās ar šajās valstīs dzīvojošo latviešu organizāciju pārstāvjiem.

Valsts prezidents ir piedalījies sabiedriskā politikas centra ''Providus'' rīkotajā forumā ''Naudas aprite veselības aprūpē'', kurā viņš teica uzrunu (23.08.). Savā uzrunā Valsts prezidents vērsa uzmanību uz to, ka veselības aprūpē trūkst skaidras, viegli saprotamas un pārredzamas sistēmas un norādīja, ka, lai šādu sistēmu radītu, ir jāizrāda stingra politiskā griba.

Uzsverot preses un citu plašsaziņas līdzekļu pienākumu un atbildību demokrātiskas valsts procesos, Valsts prezidents teica uzrunu PBLA un Latvijas Universitātes rīkotajā konferencē ''Latvijas masu mediju loma demokrātiskas sabiedrības veidošanā'' (08.09.).

Valsts prezidents ir pieņēmis arī sabiedrības par atklātību DELNA uzaicinājumu virzīt diskusiju par labu pārvaldību medicīnas aprūpē. Novembra sākumā Delna sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju plāno rīkot forumu par šo jautājumu.

100 darba dienu laikā Valsts prezidents piedalījās arī Politiski represēto salidojumā Ikšķilē (04.08.).

Pateicoties par ieguldījumu sabiedrības līdzdalības veicināšanā, demokrātijas principu nostiprināšanā un izglītībā, Valsts prezidents ar apsveikuma runu piedalījās Sorosa fonda Latvijā 15. gadu jubilejas pasākumā (13.09.).

Valsts prezidents ticies arī ar Latvijas lielāko reliģisko konfesiju vadītājiem un piedalījies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas svētkos Aglonā.

Valsts prezidenta darbs ar izpildvaras pārstāvjiem

Uzsākot savu darbu Valsts prezidenta amatā, 10. jūlijā Valdis Zatlers uzstājās ar uzrunu Ministru kabinetā, kurā aicināja valdību vienmēr argumentēti skaidrot savu rīcību sabiedrībai aktuālos jautājumos un pirms būtisku jautājumu izlemšanas tos nopietni izdebatēt. Valsts prezidents ar uzrunu piedalījās arī Ministru kabineta sēdē (04.09.), kurā tika pieņemts lēmums par jaunās Latvijas administratīvi teritoriālās kartes apstiprināšanu.

Pirmo 100 savas prezidentūras darba dienu laikā Valsts prezidents regulāri ticies ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (9 reizes) un viņa vadītās valdības ministriem.

Arī savā turpmākajā darbā Valsts prezidents plānojis regulāri tikties ar Ministru prezidentu, ministriem un citiem izpildvaras pārstāvjiem.

Valsts prezidenta darbs ar komisijām un Ordeņu kapitulu

Valsts prezidents Valdis Zatlers turpina jau iepriekšējo Valsts prezidentu iesākto darbu ar konsultatīvajām un pētnieciskajām Valsts prezidenta komisijām. Šobrīd katra ar saviem mērķiem un uzdevumiem Valsts prezidenta institūcijas ietvaros darbojas četras šādas komisijas: Latvijas Vēsturnieku komisija, Valsts valodas komisija, Stratēģiskās analīzes komisijas un Valsts Heraldikas komisija. Pirmo 100 darba dienu laikā Valsts prezidents personīgi ticies ar visiem Valsts prezidenta komisiju vadītājiem un apspriedis komisiju darba prioritātes un plānus nākamajiem 4 gadiem.

Nolemts, ka Stratēģiskās analīzes komisijas ekonomikas eksperti tuvākajā laikā sniegs Valsts prezidentam savu redzējumu par Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības jautājumiem un prioritārajām nozarēm tuvākajiem 25-30 gadiem, kā arī izstrādās kritērijus Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības un dzīves kvalitātes izpētei Latvijā. Tāpat nolemts, ka līdztekus demokrātijas un globālās politikas pētniecības projektiem, Stratēģiskās analīzes komisijas izglītības jomas eksperti sniegs Valsts prezidentam savu redzējumu par kvalitatīviem ilgtermiņa un īstermiņa uzlabojumiem izglītības sistēmā.

Valsts prezidents un Valsts Heraldikas komisijas vadītājs Laimonis Šēnbergs vienojās, ka komisija sagatavos izdošanai 2008.gadā grāmatu - "Ģerboņi Latvijā", kura būs valsti un Valsts Heraldikas komisijas 20 gadu darba rezultātu reprezentējošs 6 krāsu izdevums. Tāpat ir nolemts, ka sadarbībā ar Ordeņu kapitulu izstrādājami grozījumi un papildinājumi "Valsts apbalvojumu likumā". Valsts prezidenta vēsturnieku komisijas vadītājs Antonijs Zunda informējis Valsts prezidentu, ka jau šī gada novembrī tiks rīkota plaša starptautiska konference ''Baltijas valstis Otrā pasaules kara laikā'', kurā piedalīsies pētnieki no septiņām valstīm. Tāpat novembrī tiks prezentēts arī Vēsturnieku komisijas rakstu 21.sējuma ''Latvijas vēsture divdesmitā gadsimta 40.-90.-tajos gados'', kurā apkopoti jaunākie komisijas pētījumi, izdevums. Šogad tiks sasaukta arī Vēsturnieku komisijas apvienotā sēde, kurā piedalīsies komisijas locekļi no Vācijas, ASV, Zviedrijas, Izraēlas u.c. un, kurā notiks diskusijas par pētnieciskā darba virzieniem nākamajiem trīs gadiem. Savukārt Valsts prezidenta Valodas komisija šobrīd strādā pie Eiropas Nacionālo valodas institūciju federācijas asamblejas (European Federation of National Institutions for Language) organizēšanas, kas notiks 12. un 13.novembrī Rīgā un kuras dalībniekus uzrunās arī Latvijas Valsts prezidents. Šī gada asamblejas tēma ir ''ES un tās dalībvalstu politika''.

Līdztekus jau esošajām komisijām, Valsts prezidents, tiekoties ar atzītajiem tiesību zinātniekiem - Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu un Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi Inetu Ziemeli – nolēma izveidot jaunu Valsts prezidenta institūcijas sastāvā esošu komisiju - Konstitucionālo komisiju (17.08.).

Jaunizveidojamās Konstitucionālās komisijas uzdevums būs konsultatīva atzinuma formā izstrādāt zinātnisku, objektīvu un neitrālu analīzi par aktuāliem un būtiskiem tiesību jautājumiem. Savā darbībā Konstitucionālās komisijas eksperti apkopos un analizēs Satversmes grozījumu projektus, sniegs zinātniskus atzinumus par atsevišķu Satversmes tiesību normu interpretāciju un citiem aktuāliem konstitucionālas dabas jautājumiem. Komisijā Egila Levita vadībā ir aicināti piedalīties augsti kvalificēti un sabiedrībā augstu vērtēti juristi – Ineta Ziemele, Daiga Iļjanova, Gunārs Kusiņš, Mārtiņš Mits un Lauris Liepa. Pirmā Konstitucionālās komisijas sēde tiks sasaukta 2007.gada decembrī.

Ņemot vērā to, ka saskaņā ar likumu Ordeņu kapitula personālsastāvu Valsts prezidents ieceļ uz savu pilnvaru laiku, Valsts prezidents Valdis Zatlers par Ordeņu kapitula kancleru iecēlis Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoru, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku Andri Vilku. Savukārt dalībai Ordeņu kapitulā Valsts prezidents ir uzaicinājis šādas personas - Latvijas Institūta direktoru, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku Ojāru Ēriku Kalniņu, SIA Latvijas Mobilais telefons prezidentu, Dr.eoc. Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku Juri Bindi, viceadmirāli, Viestura ordeņa Lielkrusta komandieri Gaidi Andreju Zeibotu, sabiedriskās organizācijas ''Latvijas Transatlantiskā organizācija'' valdes priekšsēdētāju, Viestura ordeņa virsnieku Tomu Baumani, Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Portugāles Republikā, Atzinības krusta lielvirsnieku Arti Bērtuli, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāju, profesori, Dr.habil.med., Atzinības krusta virsnieci Daci Gardovsku. Jaunais Ordeņu kapituls uz savu pirmo sēdi sanāca 2007.gada 14.septembrī.

Valsts prezidenta aktivitātes ekonomikā

Atbalstot uz zināšanām balstītu ekonomiku un inovāciju, Valsts prezidents ir piedalījies starptautiskajā konferencē ''Baltic Dinamics''.

Valsts prezidents ir iepazinies ar Latvijas lauksaimniecības aktualitātēm, tiekoties ar Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes un Marketinga padomes pārstāvjiem, apmeklējot izstādi ''Riga Food 2007'', kā arī iepazinies ar lauku saimniecībām un lauksaimniecisko ražošanu reģionālo vizīšu laikā.

Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) ietvaros Valsts prezidents ticies ar ekonomikas ekspertiem, diskutējot par īstermiņa un ilgtermiņa iespējām inflācijas līmeņa samazināšanai valstī un par nepieciešamību pēc ilgtermiņa valsts tautsaimniecības attīstības plāniem, noskaidrojot svarīgākos nākotnes uzdevumus tautsaimniecībā.

Citas valsts prezidenta aktivitātes

Pirmo 100 darba dienu laikā Valsts prezidents ar labo startu (trešo vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā Madridē, ko izcīnīja 12.augustā) apsveica un uzņēma Rīgas pilī Latvijas U-18 jauniešu basketbola izlasi, piedalījās svinīgajā Latvijas visu laiku labāko basketbolistu Uļjanas Semjonovas un Valda Valtera godināšana ceremonijā un Latvijas – Lietuvas vīriešu basketbola izlašu draudzības spēlē (04.08.). Tāpat Valsts prezidents klātienē Itālijā apsveica Latvijas sieviešu izlases spēlētājas ar visu laiku labāko Latvijas basketbola izlašu sasniegumu, startējot Eiropas Čempionātā. Valsts prezidents ir ticies arī ar Amerikas latviešu apvienības (ALA) programmas ''Sveika, Latvija'' dalībniekiem – bērniem no ASV un Latvijas skolām (21.08. un 26.07.), kā arī uzrunāja studentus Aristoteļa svētkos.

Saņemtais pasts

Valsts prezidenta kancelejas lietvedībā reģistrēti 2316 saņemtie dokumenti, kas adresēti gan Valsts prezidenta kancelejai, gan Valsts prezidentam. Saņemti gan apsveikumi, gan arī fizisko un juridisko personu sūdzības, priekšlikumi un ieteikumi, apžēlošanas lūgumi un ierosinājumi par valsts apbalvojumu piešķiršanu. Visbiežāk skartie jautājumi ir pensijas (aicinājumi un lūgumi palielināt), sociālās palīdzības lūgumi no maznodrošinātajiem un ģimenēm, dažāda veida palīdzības lūgumi par medicīnas jautājumiem (jūlijā un augustā tika saņemti lūgumi no bijušajiem pacientiem turpināt risināt viņu veselības problēmas), problēmas izglītības sistēmā (arī sūdzības par iespējamajiem pārkāpumiem skolu administrācijas darbā), tāpat saņemti lūgumi par materiālās palīdzības nodrošināšanu (par dzīvokļiem, denacionalizētajiem namiem), zemes īpašumtiesību sakārtošanas lūgumi. Saņemti arī dokumenti, kuros izteikta neapmierinātība ar dažādu valsts institūciju darbību. No Latvijas izglītības iestādēm, valsts pārvaldes iestādēm un foto kolekcionāriem no visas pasaules saņemti lūgumi nosūtīt Valsts prezidenta foto. Apjomīgākā vēstule, ko līdz šim saņēmis Valsts prezidents Valdis Zatlers, ir nodibinājuma ''Fonds Ģimenei'' manifests, ko parakstījuši 17716 Latvijas iedzīvotāji.

Valsts prezidents saņēmis 178 ielūgumu uz dažādiem kultūras pasākumiem, koncertiem, konferencēm, teātra izrādēm.

Saņemtie dokumenti, kas skar jautājumus ārpus Satversmē noteiktā Valsts prezidenta funkciju loka, ir pārsūtīti atbildīgajām valsts un pašvaldību institūcijām pēc piekritības.

Valsts prezidenta kanceleja nosūtījusi arī 194 Valsts prezidenta iniciatīvas vēstules, kurās Valsts prezidents lūdzis situācijas skaidrojumus un informāciju par dažādām savā redzes lokā nonākušajām aktualitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Scenārijus atstāsim shēmotājiem,» šovakar LNT raidījuma Top 10 debatēs uz jautājumu par iesaistīšanos jaunas politikas veidošanā Latvijā sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers. Saistībā ar pārmetumiem, ka rosinājums atlaist Saeimu ir savtīgs, Zatlers teica, ka personīgi tikai zaudē.

Viņš stāstīja, ka Saeimas atlaišana radītu «konkrētu politisko pieprasījumu», tādējādi tiktu panākts lūzums, radot stabilu politisko aizmuguri Latvijas attīstībai. «Šī ir iespēja,» akcentēja Zatlers, piebilstot, ka mēs kā tauta esam ieguvuši cerību.

Pēc Prezidenta sacītā, «varam panākt reālu uzrāvienu» gan politikā, gan ekonomikā.

Zatlers uzsvēra, ka, pirmkārt, ir uzņēmies politisko atbildību, otrkārt, kandidē prezidenta vēlēšanās. «Es nedrīkstu tautu pievilt,» viņš sacīja, uz jautājumu par iesaistīšanos jaunas politikas veidošanā Latvijā atbildot, ka scenāriji jāatstāj shēmotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu 35 gadu vecumā Edgars Rinkēvičs ir piedzīvojis spožu karjeru – ilgu laiku sabijis Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra amatā, bet brīdī, kad pie viņa viesojās Numurs, viņš tieši septiņas dienas pildīja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja pienākumus.

Vieni viņu dēvē par pelēko kardinālu, otri uzskata, ka tieši viņa spēkos ir padarīt Valsts prezidenta politiku un izturēšanos respektējamāku un pat agresīvāku, trešie – baidās tikt atlaisti no darba. Pašam Edgaram Rinkēvičam viedoklis ir skaidrs — diez vai Latvija ir gatava tautas vēlētam prezidentam, turklāt nekas slikts nenotiktu, ja augstākā valsts amatpersona nebūt nebūtu bezpartijiska.

picturegallery.ffb901e3-fe0d-4afd-b588-27a1d38512f9

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

airBaltic vēstulē SM apgalvo, ka Zatlers par aviobiļetēm maksājis daudz mazāk nekā pārējie pasažieri

LETA, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS Air Baltic Corporation (airBaltic) informējusi Satiksmes ministriju (SM) kā valsts akciju turētāju, ka bijušais prezidents un Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers uz kādu no Eiropas galamērķiem iegādājies biļeti par 102,8 latiem turp un atpakaļ, lai gan pārējiem pasažieriem ekonomiskajā klasē tās tika tirgotas, sākot no 180 latiem, liecina biznesa portāla Nozare.lv rīcībā nonākusī informācija.

airBaltic vēstuli nosūtījis SM valsts sekretāram Anrijam Matīsam, kurā arī apgalvots, ka biznesa klasē uz to pašu galamērķi biļetes jau maksājušas 753 latus. Kaut arī Zatlers iegādājies biļetes ekonomiskajā klasē, viņš lidojis biznesa klasē.

Biļešu jautājumu esot kārtojusi pārstāve no Prezidenta kancelejas, kas arī izteikusi dažādas vēlmes.

Jau ziņots, ka Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis eksprezidents Zatlers savas prezidentūras laikā uz airBaltic reisiem iegādājies biļetes ekonomiskajā klasē, bet reģistrācijas brīdī viņam iedotas vietas biznesa klasē.

Šāda aviokompānijas darbinieku rīcība ir ierasta prakse gadījumos, piemēram, ja lidmašīna ir pārpildīta, taču attiecībā uz prezidentu tikusi veikta iepriekš plānoti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers prasīs «nelielu pagaidu mitekli», jo 1200 latu īre ir par dārgu

LETA, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka Ministru kabineta apstiprinātā summa - 1200 lati mēnesī - par pagaidu dzīves vietas nodrošināšanu eksprezidentam ir nesamērojami liela.

Lai taupītu valsts naudu, Zatlers lūgs viņam nodrošināt «nelielu pagaidu dzīvokli», aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā. Ņemot vērā, ka Zatlers kā bijušais Valsts prezidents turpinās pildīt virkni sabiedrisko pienākumu - parasti bijušās valsts pirmās amatpersonas tiek aicinātas gan lasīt lekcijas, tikties ar nevalstiskajām organizācijām, studentiem, skolēniem, gan arī atbalstīt dažādus sabiedriskus projektus un kustības jeb patronāžas -, šīs telpas tiks arī izmantotas darba vajadzībām, norāda preses dienestā.

Preses dienests atgādina, ka, lai taupītu valsts budžeta naudu, jau 2007.gadā Jūrmalas rezidences remontdarbu laikā Zatlers atteicās no piedāvātās pagaidu īres vietas un dzīvoja rezidencē tās remonta laikā, tādējādi ietaupot valsts naudu, kas tiktu tērēta papildu telpu īrei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers vēlas paplašināt prezidenta pilnvaras

Jana Gavare, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien Saeimai iesniegs vairākus priekšlikumus Satversmes grozījumiem, kuri Valsts prezidentam sniegtu lielākas pilnvaras un atbildību.

V. Zatlers ierosina Valsts prezidentam uzticēt uzdevumu izvēlēties kandidātus tādiem amatiem kā tiesībsargs, Valsts kontrolieris vai Latvijas bankas prezidents. Līdz šim kandidātu izvēlē ir dominējis politiskais atbalsts un nedaudz mazāk – profesionālā atbilstība šiem amatiem, uzskata V. Zatlers. Viņaprāt, prezidenta tiesības izvirzīt kandidātus Saeimas balsojumam mazinātu «tirgošanos par amatiem».

Tāpat V. Zatlers vēlas, lai turpmāk Valsts prezidenta izvirzītais Ministru prezidenta kandidāts «celtu priekšā» visu Ministru kabineta sastāvu. Tas novērstu kvotu sistēmu koalīciju ietvaros un veicinātu valdības profesionālismu, preses brīfingā pauda V. Zatlers. Lai nostiprinātu valdības politisko atbildību, V. Zatlers ierosina Satversmē paredzēt pienākumu valdības locekļiem nodot zvērestu. Savukārt prezidenta atstādināšanas procedūru V. Zatlers vēlas nodot Satversmes tiesai, nevis Saeimai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Zatlers ar ekonomiskās klases biļetēm pārsēdināts biznesa klasē

LETA, 26.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis eksprezidents Valdis Zatlers savas prezidentūras laikā uz Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS Air Baltic Corporation (airBaltic) reisiem iegādājies biļetes ekonomiskajā klasē, bet reģistrācijas brīdī viņam iedotas vietas biznesa klasē, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija no drošiem avotiem.

Šāda aviokompānijas darbinieku rīcība ir ierasta prakse gadījumos, piemēram, ja lidmašīna ir pārpildīta, taču attiecībā uz prezidentu tikusi veikta iepriekš plānoti.

Informācijas avots aviokompānijā atminējās vairākas reizes, kad bijušas norādes darbiniekiem, ka toreizējais prezidents ar ģimeni jāsēdina biznesa klasē. Šajās reizēs Zatlera ģimenei bija iegādātas lētākās ekonomiskās klases biļetes.

Avots nevarēja apgalvot, ka visas reizes šie lidojumi bijuši prezidenta privāti braucieni, tomēr vismaz vienreiz viņš šādi kopā ar ģimeni devies slēpot.

Arī portāls Pietiek.com šodien raksta, ka informēti pārstāvji kādreizējā Zatlera kancelejā un aviokompānijā neoficiāli portālam skaidrojuši, ka Zatlers sev un savu ģimenes locekļu privātajiem lidojumiem biļetes pircis par personiskajiem līdzekļiem ekonomiskajā klasē, tomēr pēc tam ikreiz panākta vienošanās ar airBaltic, ka Zatleru ģimenes locekļi faktiski tiks sēdināti biznesa klasē. Lai to nodrošinātu, airBaltic pat izdots iekšējs rīkojums, liecina Pietiek.com rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vākta informācija par sociālajām garantijām Zatleram un dzīvesbiedrei

Lelde Petrāne, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākumā, vēl vairākus mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām, Latvijas vēstniecības Eiropā saņēmušas Valsts prezidenta kancelejas uzdevumu noskaidrot, kāda šajās valstīs ir prakse attiecībā uz sociālo garantiju piešķiršanu prezidenta laulātajam un eksprezidentam.

Atsevišķi diplomāti šo interesi uztvēruši kontekstā ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un Valda Zatlera un viņa laulātās draudzenes Lilitas Zatleres vēlmi pamatot sev sociālo garantiju piešķiršanu nepārvēlēšanas gadījumā, vēsta portāls pietiek.com.

Portāla rīcībā esošā informācija liecinot, ka Zatlera kanceleja apsvērusi virzīt grozījumus likumā, lai uz Lilitu Zatleri attiektos tādas pašas dāsnas garantijas kā uz kaimiņvalsts Igaunijas pirmo lēdiju.

Valsts prezidenta kancelejas uzdevums caur Ārlietu ministriju (ĀM) izsūtīts Latvijas vēstniecībām Austrijā, Čehijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Polijā, Portugālē, Slovēnijā, Somijā, Ungārijā un Vācijā. ĀM vēstule, ko parakstījis ministrijas politiskais direktors Andris Razāns, Par Valsts prezidenta sociālajām garantijām un laulātā statusu vēstniecībām izsūtīta 2011. gada 25. janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers vērtē vairākas iespējas, kā iesaistīties politikā pēc Valsts prezidenta pilnvaru beigām

LETA, 11.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers patlaban vērtē vairākas iespējas, kā iesaistīties politiskajā dzīvē pēc Valsts prezidenta pilnvaru beigām 7.jūlijā, intervijā laikrakstam Diena sacīja Zatlers.

«Līdz pilnvaru beigām būšu politiski neitrāls, bet es konsultēšos ar visiem politiķiem, kuri vēlēsies ar mani konsultēties, un ar daudziem cilvēkiem ārpus politikas, lai noskaidrotu, kas ir labākais veids, kā panākt mērķi - godīga, labi pārvaldīta Latvija, Saeima un valdība bez oligarhiem,» sacīja Zatlers.

Konkrētus plānus Zatlers neatklāja, taču atzina, ka viņam ir vīzija, kas top. Zatlers patlaban arī tiekoties ar daudziem sabiedrībā pazīstamiem un mazāk zināmiem cilvēkiem, lai saprastu, cik daudzi ir gatavi iet politikā, lai īstenotu šo mērķi kopā ar viņu. Zatlers neizslēdza iespēju, ka nākamajās, iespējams, Saeimas ārkārtas vēlēšanās, piedalīsies kāds jauns politiskais spēks, kas būs gatavs uzņemties tiešo varu pār politiskajiem procesiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija būs izkļuvusi no krīzes 2015. gadā un tas būs gads, kad Latvijai pirmo reizi tiks uzticēti Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumi.

To Strasbūrā, uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus, teica Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņš ieskicēja, kāda Eiropas Savienība un Latvija varētu izskatīties 2015. gadā. «Eiropai būs griba un spēja būt vienotai,» tā «joprojām būs atvērta uzņemt visus eiropiešus, kas atzīst tās vērtības», vairs «nebūs veco un jauno, lielo un mazo Eiropas valstu (..) Tas būs laiks, kad Latvija būs izkļuvusi no krīzes,» pauda prezidents, atgādinot, ka Latvijai 2015. gadā pirmo reizi tiks uzticēti Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumi.

Līdztekus uzskaitītājām pozitīvajām lietām, Latvijai esot ES, Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzrunā minēja arī nepadarīto: neizmantotas sniegtās finansiālās iespējas un neieviests eiro. Prezidents uzskaitīja Latvijas panākumus pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, vienlaikus atzīstot: «Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijas valdība bija atslābusi labi padarīta darba sajūtā. (..) Mēs Latvijā neesam izmantojuši visas iespējas. Ne vienmēr esam gudri īstenojuši kohēzijas politiku un izmantojuši sniegtās finansiālās iespējas.» V. Zatlers arī norādīja, ka Latvija nav bijusi gana mērķtiecīga, lai ieviestu eiro: «Tā ir viena no lielākajām kļūdām, ko esam pieļāvuši eirointegrācijas procesā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Partijām ir jāatbild uz vēl vienu jautājumu, vai viņi grib atstāt šo Satversmes grozīšanu kā priekšvēlēšanu kampaņas elementu pašvaldību vēlēšanām,” norāda Valdis Zatlers, raksta Diena atsaucoties uz Latvijas Radio.

Valsts prezidents V. Zatlers norāda, ka Saeimai, kavējot Satversmes grozījumu izstrādāšanu, tie varētu kļūt par daļu no nākamajā gadā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu kampaņas sastāvdaļu.

“Tā griba nu ir tāda, kādu mēs redzam to šobrīd,” piebilda V. Zatlers, skaidrojot, ka Saeimai trūkst politiskās gribas, gatavojot grozījumus Satversmē. Prezidents izsaka arī kritiku, kas vērsta pret partijām, jo tās nav spējušas skaidri noformulēt savu pozīciju jautājumos, kas skar grozījumus Satversmē. “Ik pa brīdim ir kādi domugraudi, kādi priekšlikumi, bet nav skaidras atbildes uz pamatjautājumiem,” tā V. Zatlers, kurš nākamnedēļ plāno tikties ar Saeimas Juridisko komisiju, lai pārrunātu Satversmes grozījumu izstrādāšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers par eksprezidentu sociālajiem pabalstiem: tie jāsaglabā darbam valsts labā

LETA, 26.04.2012

Par 65 304 latiem iegādātais 2012. izlaiduma gada luksusa klases limuzīns Audi A8, ar kuru pārvietojas Valdis Zatlers

Foto: Raitis Puriņš, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reformu partijas līderis un eksprezidents Valdis Zatlers uzskata, ka eksprezidentu sociālās garantijas ir jāsaglabā, lai viņi varētu turpināt darbu valsts labā katrs savā veidā.

Piemēram, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga valsts labā strādā, darbojoties diplomātijā, eksprezidents Guntis Ulmanis pilda amata pienākumus Rīgas pils Atjaunošanas padomē, kā arī ir iesaistījies sporta jomā. Viņš pats atrodas politikas lauciņā - gadījumā, ja viņš nebūtu šajā sfērā, Zatlers varētu iesaistīties arī citu nacionālo jautājumu risināšanā, piemēram, jautājuma risināšanā par valstij svarīgu ēku un pieminekļu likteni.

Esot jāņem vērā, ka eksprezidentiem piemīt autoritāte, tāpēc ir jādod iespēja bijušajiem prezidentiem to izmantot un veikt viņu izvēlētos pienākumus.

Piemēram, apsardze viņam nav vajadzīga personīgajai dzīvē, bet savas drošības dēļ, jo bijusī valsts augstākā amatpersona ir 100% atpazīstama un ir pieņēmusi arī pretrunīgi vērtētus lēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kaktiņš: Ja Zatlers nolems veidot partiju, tas nopietni izmainīs esošo politisko kārtību

LETA, 29.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrībā joprojām ir gaidas pēc jaunā, un, ja Valsts prezidents Valdis Zatlers nolems veidot partiju, tā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varētu gūt salīdzinoši lielus panākumus, prognozēja sociologs un SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Pēc viņa teiktā, 28.maija prezidenta paziņojums ir kardināli mainījis visu līdzšinējo situāciju. Vēlētāju aptaujas un tendences, kas bija līdz Zatlera paziņojumam, rādīja, ka Saskaņas centrs ir relatīvi ļoti stiprs ar pieaugošu potenciālu, arī Zaļo un zemnieku savienība bija stipra, Vienotība bija uz lejupejošas līknes, Tautas partijas un Latvijas Pirmās partijas popularitāte bija itin zema, un viņiem būtu problēmas pārvarēt 5% barjeru, bet nacionālās apvienība situācija bija relatīvi stabila.

«Tomēr šīs tendences bija līdz vakar vakaram un lielais nezināmais ir, kā rīkosies Zatlers. Ja viņš izšķiras rīkot jaunu politisko spēku un to īsteno, situācija vēlēšanās var izskatīties krietni atšķirīga no tā sadalījuma, kas ir patlaban,» sacīja sociologs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā «zoodārza prezidents» kļuva par sorosītu

Sandris Točs, speciāli DB, 27.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu pretinieku psiholoģiska ietekmēšana un pazemošana ir iecienīta metode Sorosa organizāciju darbā. Savulaik uz savas ādas to pilnā mērā izjuta bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņu bakstīja ar lietussargiem un nesauca citādi kā par «zoodārza prezidentu». Līdz kāds gudrs padomnieks – ļoti iespējams, tas bija toreizējais prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs – ieteica Valdim Zatleram «nobučot Džordža Sorosa roku».

Patiesi, atlika Latvijas Valsts prezidentam privātā dzīvoklī satikties ar miljardieri Džordžu Sorosu, un attieksme pret viņu izmainījās kā uz burvju mājienu.

Tagad Valdis Zatlers ir kļuvis «pieņemams», lai ko viņš darītu vai nedarītu. Maksimas traģēdijas sēru dienā, kad zem sagruvušā veikala drupām dzīvību tikko bija zaudējuši 54 cilvēki un pie televizoriem raudāja pat sveši cilvēki, Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu devās uz modes skati Viļņā. Fotogrāfijas jautrā noskaņā no Lietuvas naktskluba Zolitūdes traģēdijas sēru dienā uz mirkli šokēja pat Zatlera partijas biedrus. Jebkuru citu šādas bezsirdības demonstrācija, iespējams, padarītu par politisko līķi uz visiem laikiem. Taču ne sorosītu sorosītu medijos – te kopš noteikta laika Zatleram ir «atlaists» viss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija valstī kopš 13. janvāra nemieriem ir uzlabojusies, un Saeimas atbalsts nepopulāriem budžeta grozījumiem ir lielāks nekā pirms tam, uzskata Valsts prezidents Valdis Zatlers.

“Situācija ir nedaudz mainījusies uz labo pusi, tā ir cita situācija, nekā tā bija janvāra vidū. Tai pašā laikā runāt par politiskās vides kvalitāti, ka būtu samazinājusies atsvešinātība starp varu un tautu, ir krietni, krietni pāragri. Es domāju, ka mēs labākajā gadījumā to varēsim panākt uz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Šis ir viens no maniem uzdevumiem, ko minēju savā runā – jāpanāk, lai nākamajās vēlēšanās sabiedrība, katrs vēlētājs sajustu, ka vēlēšanas ir notikušas godīgi un viņu griba ir respektēta,” intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze izteicies V.Zatlers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers apsver trīs iespējas: partijas dibināšana, NVO, Vienotība

Lelde Petrāne, 05.06.2011

Valsts prezidents Valdis Zatlers tiekas ar protesta akcijas pret Andra Bērziņa ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā dalībniekiem pie Rīgas pils.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējais prezidents Valdis Zatlers apsverot trīs iespējas, kā turpmāk varētu darboties sabiedrības labā - startēt ārkārtas Saeimas vēlēšanās, nodibinot jaunu partiju, pievienoties apvienībai Vienotība vai izveidot nevalstisku organizāciju, ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Prezidentam tuvu stāvoši cilvēki raidījumam gan neapstiprina Saeimas kuluāros izplatīto ziņu, ka Uzņēmumu reģistrā jau ievākta informācija par partijas dibināšanas nosacījumiem. Tomēr Rīgas pilī valdot pārliecība, ka pēc savas nepārvēlēšanas uz otro prezidentūras termiņu Zatlers noteikti negatavojas paiet malā, lai mierīgi noskatītos, kas notiks pēc viņa rosinātā lēmuma par Saeimas atlaišanu.

Pēc sev neveiksmīgā prezidenta vēlēšanu iznākuma, dodoties prom no Saeimas nama, Zatlers intervijā Nekā personīga sacījis, ka pagaidām nevēlas izpaust konkrētu plānu, kā turpmāk gatavojas darboties politikā. Prezidents atzinis, ka par to varēs runāt tikai pēc 8.jūlija, kad būs beidzies viņa prezidentūras termiņš. Zatlers norādījis, ka vispirms vēlas pabeigt līdz sava amata pilnvaru beigām darāmos darbus. Gaidāms, ka Zatlers iesniegs Saeimā vairākus likumu grozījumus, kuru mērķis ir radīt godīgākus noteikumus priekšvēlēšanu kampaņā pirms ārkārtas Saeimas vēlēšanām, piemēram, paredzot politiskās reklamēšanās ierobežojumus. Bez tam tiekot apsvērts aicināt parlamentu lemt par jau sen iepriekšējā Saeimā rosināto, bet deputātu atsaucību neguvušo normu, kas paredzētu kriminālatbildību par partiju finansēšanā pieļautām nelikumībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reiz gudri vīri Rīgas zoodārzā sprieda, ko būtu labāk celt Valsts prezidenta kārtā, un atrada ārstu Valdi Zatleru.

Pēc tam latvju tauta vairāk nekā gadu sprieda - ir Zatlers oranži domājošs vai notikušais līdzās zvēru krātiņiem ir tikai gana interesanta sagadīšanās.

Pēdējā laika notikumi šajā jomā ir gandrīz vai aizraujoši, tomēr rada daudz dažādus jautājumus. Nu piemēram... Kā bija iespējams, ka premjers Ivars Godmanis vismaz kaut kādā mērā atguva prezidenta uzticību pēc tam, kad bija atzinis - attiecībā uz valdības reorganizāciju kļūdījos, un ir skaidrs, ka tā ir jāveic. Turklāt jāveic atbilstoši tieši Tautas partijas (TP) beidzamā laika trieciennieka Edgara Zalāna izstrādātajam plānam. Tas nekas, ka vēl tikai dažas dienas iepriekš tika noriets paša Godmaņa izstrādātais valdības apcirpšanas plāns, jo tas diez ko nepatika nevienai koalīcijas partijai, bet galvenokārt TP.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Īsts valstsvīrs nedrīkst atstāt iesākto darbu pusratā

Dienas Bizness, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien beidzot Saeimā notiks tas, par ko publiskajā telpā un varas gaiteņos ir spriests jau pietiekami ilgi - Valsts prezidenta vēlēšanas.

Ņemot vērā, ka vēl līdz vakardienas vakaram liela daļa parlamentāriešu tā arī nesaņēmās sniegt skaidru atbildi, par ko īsti balsos šajās vēlēšanās, droši vien jādomā, ka nepieciešamo atbalstu neiegūs ne pašreizējais valsts galva Valdis Zatlers, ne arī ZZS pārstāvis Andris Bērziņš. Turklāt arī fakts, ka nu jau ne vienā vien frakcijā par tik svarīgu jautājumu tiek organizēta demokrātijas imitācija jeb brīvais balsojums, ļauj domāt, ka īsto prezidenta amata kandidātu mēs vēl neesam redzējuši. Jebkurā gadījumā DB novēl Saeimai ievēlēt Latvijai labāko prezidentu!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Būtiski grozījumi Darba likumā

Zvērināta advokāte, LETLAW partnere Laura Zalāna, zvērināta advokāte, LETLAW partnere Sintija Radionova, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 4. martā pieņemtie grozījumi Darba likumā precizē un papildina virkni likuma normu, lai nodrošinātu vienveidīgu to piemērošanu, tai skaitā – atslogo darba devēju ikdienu, kā arī pastiprina darbinieku aizsardzību

Jauns darba devēja uzteikuma pamats

Kā viens no redzamākajiem jaunievedumiem Darba likumā ir jauna darba devēja uzteikuma pamata ieviešana. Turpmāk darba devējam būs tiesības uzteikt darba līgumu, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vairāk nekā vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Šajā laikā netiek ieskaitīts grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, kā arī darbnespējas laiks, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība. Šādi mēģināts risināt tādu izplatītu problēmu kā negodprātīgi darbinieki, kas ilgstoši neveic savus darba pienākumus pārejošas darba nespējas dēļ, kas, iespējams, nav pamatota. Jāatzīmē, ka minēto uzteikumu darba devējs varēs iesniegt arī tieši darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kas šobrīd ir kā ierobežojošs faktors, lai uzteiktu darba līgumu pēc citiem pamatiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Valsts prezidenta uzticētie uzdevumi Saeimai un valdībai izpildīti nepilnīgi, Valdis Zatlers tomēr izvēlējies Saeimu neatlaist.

«Es saprotu, ka daudzi vēlas Saeimu sodīt, to atlaižot. Taču jaunizveidotai valdībai ir nepieciešams stabils parlamenta atbalsts, nevis uz koferiem sēdoša Saeima,» to Valdis Zatlers teica savā 31. marta vakara uzrunā tautai. Viņš apliecināja, ka no Saeimas partijām esot saņēmis solījumu, ka Satversmes grozījumi V. Zatlera iesniegtajā redakcijā galīgajā lasījumā tiks pieņemti šī gada 8. aprīlī. Šis solījums, kā arī pārējie jau veiktie uzdevumu V. Zatleru mudinājuši izšķirties par Saeimas neatlaišanu. «Ja to prasīs situācija, es arī tagad esmu gatavs atlaist Saeimu, bet es nekad šo soli neizmantošu savu politisko ambīciju apmierināšanai. Saeimas atlaišana nav pašmērķis. Par to, vai mans šodienas lēmums ir bijis pareizs, lai spriež vēsture,» tā V. Zatlers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdis Zatlers, kura termiņš Valsts prezidenta amatā noslēdzās vakar, 8. jūlijā, šodien oficiāli paziņojis par jaunas partijas dibināšanu, pagaidām gan nenosaucot nevienu citu savas komandas dalībnieku.

Kā būtiskāko atšķirību no Vienotības īstenotās politikas jaundibināmās partijas principos V. Zatlers nosauca to, ka viņa veidotais politiskais spēks uzrunās visu tautību cilvēkus.

Zatlera Reformu partijas dibināšanas kongress paredzēts 23. jūlijā – dienā, kad notiks arī tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu. Jaundibināmā partija pašlaik aicina savās rindās potenciālos tās biedrus. V. Zatlers mediju pārstāvjus iepazīstināja ar partijas manifestu un desmit jaunā politiskā spēka pamatprincipiem. Starp šiem principiem ir vienādu spēles noteikumu visiem nodrošināšana, mazas un efektīvas valsts pārvaldes izveidošana, tiesu varas neatkarības nodrošināšana. Tāpat nodokļiem jābūt saprotamiem un samērojamiem, bet konkurencei uzņēmējdarbībā – godīgai. Starp reformējamām nozarēm V. Zatlers minēja arī izglītību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlera «nelielais pagaidu dzīvoklis» – 195 kvadrātmetrus plašs

BNS, 13.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan eksprezidents Valdis Zatlers vēlējās sev nelielu pagaidu dzīvokli, izvēlētā mitekļa kopējā platība ir 195 kvadrātmetri.

Eksprezidenta sekretāre Eva Orēniša pavēstīja, ka dzīvokļa nomas maksa, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, būs 820 latu. Taču šajā summā nav iekļauti vēl komunālie maksājumi.

Aģentūras BNS rīcībā esošās ziņas liecina, ka ziemā dzīvokļa izmaksas būs tuvu Ministru kabineta noteiktajai maksimālajai summai – 1 200 latiem.

Orēniša norādīja, ka pašlaik Zatlera pagaidu dzīvesvietas izmaksas plānots segt no prezidenta kancelejas budžeta. Vienlaikus izdevumus varētu segt arī no ietaupījumiem, kas ik gadu prezidenta kancelejai veidojas, vai arī prasīt papildu līdzekļus.

Zatlera dzīvoklis atrodas klusajā centrā. Vēl esot prezidenta amatā, Zatlers paziņoja, ka Ministru kabineta apstiprināto summu līdz 1200 latiem mēnesī uzskata par nesamērojami lielu. Tādēļ, lai taupītu valsts naudu, Zatlers lūdza viņam nodrošināt nelielu un lētāku pagaidu dzīvokli. Zatlers sākotnēji esot vēlējies dzīvokli, kas izmaksātu līdz 500 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa, pretēji pirmās instances tiesai, ir noraidījusi Latvijas Bankas bijušā prezidenta Ilmāra Rimšēviča prasību pret centrālo banku par darba algas piedziņu vairāk nekā 151 000 eiro apmērā.

No Rimšēviča Latvijas Bankas labā nolemts piedzīt visus tās samaksātos tiesāšanās izdevumus.

Spriedumā apelācijas instances tiesa norādījusi, ka, atstādinot Latvijas Bankas prezidentu no amata pienākumu pildīšanas, viņš neturpina darbu un ir pamats neizmaksāt viņam noteikto darba algu. Papildus tiesa norādīja, ka darba alga par Latvijas Bankas prezidenta atstādināšanas laiku būtu piedzenama tikai gadījumā, ja atstādināšana būtu notikusi atbildētājas rīcības vai vainas dēļ, kas konkrētajā gadījumā neesot konstatēts.

Spriedumā apelācijas instances tiesa norādījusi, ka atbildētāja nevar būt atbildīga par izmeklēšanas procesā pieņemta prettiesiska KNAB lēmuma sekām. Ņemot vērā, ka ar Eiropas Savienības Tiesas (EST) 2019.gada 26.februāra spriedumu ir atcelts KNAB 2018.gada 19.februāra lēmums, ciktāl ar to Rimšēvičam ir aizliegts pildīt Latvijas Bankas prezidenta pienākumus, atlīdzība par prasītājam nodarīto kaitējumu, nesaņemot darba algu, būtu vērtējama no valsts atbildības aspekta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja B. Fliks [aviokompānijas airBaltic prezidents Bertolts Fliks] apgalvo, ka biļetes iegādātas par īpašām cenām, tad vēlos uzzināt, kādi ir airBaltic cenu politikas kritēriji, un kāpēc man, pērkot biļetes airBaltic, tika izrakstīti rēķini, par kuriem tagad jādiskutē. Nekādas atlaides sev vai saviem ģimenes locekļiem neesmu prasījis, un Flika teiktais ir meli,» medijiem izplatītajā paziņojumā norāda bijušais Latvijas prezidents un Zatlera reformu partijas (ZRP) valdes priekšsēdētājs Valdis Zatlers.

«Pēc manā rīcībā esošās informācijas, airBaltic vēlējās nodrošināt sev papildu publicitāti, nodrošinot, ka Valsts prezidents atvaļinājumā dodas tieši ar airBaltic, nevis kādu citu aviokompāniju. Manā izvēlē lidot ar airBaltic noteicošais bija tas, ka, būdams Latvijas Valsts prezidents, lidoju ar nacionālo aviokompāniju,» turpina Zatlers.

Zatlers ir pārliecināts, ka «par Flika patvaļu cenu politikā liecina arī žurnālistu vizināšana uz viņa personīgo preses konferenci Berlīnē 15.jūnijā, kur airBaltic nodrošināja transportu un arī sedza aviobiļešu izmaksas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Akcīzes palielināšana Latviju padarīs par dārgākā alkohola valsti reģionā

Māris Ķirsons, 07.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekš nolemto akcīzes nodokļa likmju spēkā stāšanās gada 1. martā Latviju padarīs par dārgākā alkohola valsti reģionā, kā rezultātā plānoto ieņēmumu nebūs, turklāt iespējami tādi blakusefekti kā nelegālā alkohola straujš kāpums, tāpēc šīs likmes jāmaina.

Tāds ieteikums skanēja no uzņēmējiem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis aicināja parlamentāriešus nekavējoties ķerties pie akcīzes nodokļa likuma grozījumiem, lai lai akcīzes likmes alkoholam Latvijā 1. martā nebūtu augstākas kā Lietuvā un Igaunijā.

Attiecībā par iecerēto akcīzes nodokļa likmju pieaugumu alkoholiskajiem dzērieniem vēl būs diskusija parlamentā, kurā tad arī varētu nolemt - saglabāt pašreizējās likmes, tās paaugstināt, piemēram, par 5%, 10%, vai arī ļaut tām pieaugt līdz likumā paredzētajām ar visām no tā izrietošajām sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru