Jaunākais izdevums

Nacionālā kapitāla uzņēmumi nodrošina valsts ekonomisko stabilitāti, tāpēc mums jādomā, kā attīstīt vietējo ražošanu un radīt apstākļus, lai komersanti nebūtu spiesti pārdot savus uzņēmumus ārzemniekiem.

To intervijā DB norāda Latvijas sadzīves ķīmijas ražotāja SIA KVADRO valdes priekšsēdētājs, ķīmijas doktors Andris Madelis. Viņš uzskata, ka pirmkārt valstī vajadzētu izstrādāt tirdzniecības likumu, kas noteiktu, ka Latvijā ražotās preces tirdzniecības tīklos veido vismaz 50% no kopējā sortimenta. Tāpat būtu nepieciešama labi veidota nodokļu sistēma un skaidri definēti noteikumi, kas nemainās vairākas reizes gadā.

Oktobrī KVADRO svin savu 30. gadadienu. Kā uzņēmums šajā laikā attīstījies?

Mūsu attīstība ir bijusi lēna un mērena, nevienā gadā uzņēmuma apgrozījums nav piedzīvojis milzīgu lēcienu, taču neliels pieaugums vienmēr ir bijis. Palielinājies arī darbinieku skaits – sākotnēji bijām trīs, bet tagad esam izauguši līdz 20 cilvēku komandai. Mēs vienmēr tiecamies pēc stabiliem rādītājiem. Arī ražošanas apjomus produktiem audzējam tikai tādā gadījumā, ja redzam, ka tie jau stabili iekarojuši savu vietu tirgū.

Esmu novērojis, ka uzņēmumi, kuri piedzīvo ļoti strauju izaugsmi, pāris gadus pēc šī pieauguma nereti vairs nespēj izdzīvot. Jāsaprot, ka, ievērojami kāpinot ražošanu, nepieciešams ieguldīt arī resursus – gan cilvēku, gan finansiālos. Tas nav tik vienkārši. Iekustinot jaudīgu motoru, nepieciešamības gadījumā uzņēmums vairs nespēj strādāt mazākos apjomos, taču jārēķinās, ka tā var notikt.

Situācija tirgū nemitīgi mainās, kā rezultātā var sarukt arī pieprasījums. Ja komersants ir aizņēmies naudu un piesaistījis milzīgus cilvēkresursus, viņš vienkārši vairs nespēj nodrošināt uzņēmuma darbību, ražojot mazāk. Tieši šī iemesla dēļ mēs strādājam tikai ar savu naudu. Kad attīstībā un ražošanā iegulda to, ko esi nopelnījis, darbība ir daudz drošāka.

Kā kopumā vērtējat uzņēmējdarbības vidi Latvijā?

Šo jautājumu man pat ir grūti komentēt, jo Latvijas politika, kas nav labvēlīga ražošanai, man nav saprotama. Mūsu uzņēmējdarbības vide balstās uz pakalpojumiem, Eiropas Savienības (ES) naudu un sīkajām ārzemju kompānijām, kas pie mums ganās, mēģinot iegūt savu daļu ES līdzfinansējuma.

Pēc manām aplēsēm, apmēram 40% līdz 50% Eiropas naudas nonāk tieši ārvalstu uzņēmumu rokās, kas savu peļņu, protams, ved ārā no Latvijas. Principā tās ir dažādu vidējo uzņēmumu meitas kompānijas, kas izdevīgi izmanto mūsu valsts situāciju, lēto darbaspēku un nopelna uz mūsu rēķina. Tādu uzņēmējdarbības vidi mēs esam izveidojuši.

Protams, mēs gribētu redzēt, ka Latvijā ir labi veidota nodokļu sistēma un skaidri definēti noteikumi, kas nemainās vairākas reizes gadā. Tāpat, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, būtu vairāk nepieciešams nodalīt lielos uzņēmumus no mazajiem un vidējiem.

Visu interviju lasiet 12.oktobra žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jaunā ražošanas iekārtā Kvadro investē 200 000 eiro

Armanda Vilciņa, 06.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 200 000 eiro, vietējais sadzīves ķīmijas ražotājs SIA Kvadro iegādājies jaunu ražošanas iekārtu, kas ļaus ievērojami palielināt efektivitāti un saražotās produkcijas apjomu, norāda uzņēmuma direktors, ķīmijas doktors Andris Madelis.

Iekārtas iegādei izmantoti SIA Kvadro līdzekļi un nav ņemts aizdevums. A.Madelis uzsver, ka tāds ir uzņēmuma princips - pirkt tikai to, ko var atļauties.

“Šī ražošanas līnija atvieglos mūsu mehāniski smidzināmo produktu ražošanu un palielinās darba ražīgumu. Šobrīd mūsu ražotie tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļi ir populāri un pieprasīti, dienā saražojam apmēram trīs tūkstošus pudeļu tīrīšanas līdzekļu ar mehāniskajiem smidzinātājiem. Jaunā iekārta ļaus apjomu ievērojami palielināt. Galvenais, lai būtu pieprasījums,” skaidro A.Madelis.

"Līdz šim mums bija tikai aerosolu pildīšanas līnija, pārējos produktus ražojām uz daļēji automātiskās līnijas," atklāj SIA Kvadro mārketinga un pārdošanas daļas vadītāja Laine Zariņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portrets: KVADRO valdes priekšsēdētājs Andris Madelis

Armanda Vilciņa, 18.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai bizness ilgtermiņā spētu augt un attīstīties, to vajadzētu balstīt tikai uz pašu nopelnīto naudu, nevis neskaitāmiem kredītiem un aizņēmumiem, domā Andris Madelis, SIA KVADRO valdes priekšsēdētājs.

Kad attīstībā un ražošanā iegulda to, ko esi nopelnījis, uzņēmuma darbība ir daudz drošāka, spriež A.Madelis, piebilstot, ka jebkuram biznesam ir jātiecas pēc stabiliem rādītājiem, nevis straujas īstermiņa izaugsmes. Uzņēmumi, kas piedzīvo ļoti būtisku izaugsmi, pāris gadus pēc šī pieauguma nereti vairs nespēj izdzīvot, jo, kad iekustināts jaudīgs motors, atkal samazināt ražošanas apjomus ir teju neiespējami, secina SIA KVADRO valdes priekšsēdētājs, atzīmējot, ka nedrīkst aizmirst arī par produkta kvalitāti. Jebkura biznesa veiksmes pamatā primāri ir kvalitatīvs produkts, kas klientiem pieejams par pieņemamu cenu. Ja šie nosacījumi izpildīti, netrūks arī rezultātu, atzīmē A.Madelis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #42

DB, 18.10.2022

Dalies ar šo rakstu

Koncerns Orkla Latvija turpina investēt, veidojas jaunas darba vietas, top vēl viena jauna cepumu ražotne Ādažos, kas vairos eksportu. Ziemu grupas uzņēmumi pārdzīvos, tomēr pavasarī biznesam ir nepieciešama nākotnes skaidrība veiksmīgai plānošanai.

To intervijā Dienas Biznesam saka Orkla Latvija valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 18.oktobra numurā lasi:

Statistika. Gadu noslēgsim ar budžeta deficītu

Tēma. Latvijas ārējā tirdzniecībā pieaug Ķīnas svars

Krievijas un Ķīnas attiecības nav bezgalīgi padziļināmas

Investors. Baltija vēl var pieķert citus. Nasdaq Eiropas tirgu prezidents Bjorns Sibberns

Uzņēmējdarbība. Apgrozījums atpaliek, bet peļņa – rekordlīmenī

Enerģētika. Eiropa koksnes izmantošanu enerģētikā var padarītneiespējamu

Finanses. Kur būs atduršanās pret likmju sienu

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #38

DB, 12.10.2021

Dalies ar šo rakstu

Turpinām iepriekšējā nedēļā iesākto rakstu sēriju par Latvijas iestāžu otro personu ietekmi. Otro personu TOP 2. vietu pēc "Dienas Biznesa" vērtējuma ieņēmis Konkurences padomes Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička.

Vēl 12.oktobra žurnālā Dienas Bizness lasi:

  • "Vajadzētu valsts pārvaldei atvērt logus, izvēdināt telpu, izslaucīt tumšos stūrus un notīrīt pelējumu un zirnekļu tīklus no sienām. Ar dažu ministriju apvienošanu vai likvidēšanu, kur nu vēl ar valsts ministru izveidošanu te nekas nebūs līdzēts." Tā intervijā Dienas Biznesam saka Tiesību zinātņu institūta vadītājs, bijušais Saeimas deputāts, bijušais Reliģisko lietu pārvaldes vadītājs, bijušais Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.
  • Valstij ir jāatbalsta vietējie uzņēmēji - lielajā intervijā pauž Latvijas sadzīves ķīmijas ražotāja ar 30 gadu pieredzi SIA KVADRO valdes priekšsēdētājs, ķīmijas doktors Andris Madelis.
  • Ap jauno gadu Latvijā paredz 5% inflāciju - vēstī Latvijas Bankas Makroekonomisko norišu pārskats
  • Analizējam energoresursu cenu kāpumu.
  • Pandēmijas – 2020. – gadā par vairāk nekā 26 600 kompānijām samazinājās to uzņēmumu skaits, kuri nodokļos samaksāja 0 eiro, tajā pašā laikā par nepilniem 2000 kompāniju palielinājās to skaits, kurām valsts atmaksājusi vairāk, nekā tās samaksājušas.
  • Valstiski nozīmīgu kultūras pasākumu rīkošanas mērķis nedrīkst būt tikai peļņa, jo to eksistence nevar tikt pakļauta vienīgi pašu spējai atpelnīties. To intervijā db.lv norāda RIGA IFF / Riga International Film Festival vadītāja Liene Treimane.

Abonēt ir ērtāk: https://www.dbhub.lv/abone

Meklē arī preses tirdzniecības vietās vai lasi elektroniski: https://www.dbhub.lv/eavize

Komentāri

Pievienot komentāru