Enerģētika

Veicot modernizāciju, Latvijas Propāna gāze vēlas padarīt propāna gāzi konkurētspējīgāku

Nozare.lv, 31.08.2011

Jaunākais izdevums

Sašķidrinātās gāzes tirdzniecības uzņēmums SIA Latvijas Propāna gāze (LPG) plāno uzlabot komunikāciju ar klientiem, kā arī modernizēt infrastruktūru, tā samazinot lietotāju izmaksas un padarot propāna gāzi konkurētspējīgāku, piemēram, salīdzinot ar dabasgāzi, atklāj uzņēmuma valdes loceklis attīstības direktors Jevgenijs Gombergs.

Veicot izmaiņas klientu apkalpošanā, uzņēmums vēlas gala lietotājiem samazināt summu, kas viņiem jātērē, maksājot par pakalpojumu, savukārt infrastruktūras modernizācija, kam kopumā būšot vajadzīgi simti tūkstoši latu, samazinās uzņēmuma izdevumus, līdz ar to nākotnē varētu izskatīt iespēju samazināt gāzes cenu.

Gombergs gan norādīja, ka cenas izmaiņas būtiski ietekmēs arī tirgus. Daudz kas būšot atkarīgs arī no valdības spertajiem soļiem attiecībā uz akcīzes nodokli šai gāzei. Ja to paaugstinās, šo nozari gaida tikpat bēdīgs scenārijs kā Lietuvā, kur nodoklis tika paaugstināts un daudzas kompānijas bankrotēja, norādīja LPG pārstāvis.

No visām LPG darbības jomām par vienu no svarīgākajām viņš uzskata iedzīvotāju apgādi ar gāzi, kur uzņēmumam ir aptuveni 70 000 klientu.

«Uzskatu, ka līdz šim viņiem trūcis uzmanības. Grāmatvedībā šie klienti tiek uztverti kā viena kopēja summa, lai gan katrai mājsaimniecībai ir savas īpatnības un tās prasa individuālu apkalpošanu. Taču patlaban iespējas ir ļoti ierobežotas un klientam nav iespējas interaktīvi sazināties ar kompāniju, kā, piemēram, to dara citas lielās kompānijas. To klienti var piekļūt sistēmai, iegūt informāciju par sevi, koriģēt, pasūtīt, apmaksāt,» skaidroja Gombergs.

Viņaprāt, bez tā grūti ekonomiski izdevīgi strādāt ar klientiem.

Patlaban komunikācija notiek pa tālruni, savukārt apmaksa tiek veikta caur Latvijas Pastu, Latvijas bankām, tai skaitā ar internetbankas palīdzību. Komunikācija ar katru klientu ir ļoti sarežģīta, un to LPG vēlas steidzīgi mainīt.

Pēc Gomberga stāstītā, tiek veidots portāls, padarot pašreizējo interneta lapu interaktīvāku un radot iespēju ne tikai saņemt informāciju, bet arī veidot atgriezenisko saiti. Klienti varēs ievadīt rādītājus, samaksāt par pakalpojumiem, pasūtīt pakalpojumus, veikt aprēķinus ar kalkulatoru palīdzību. Šādā veidā varēs samazināt izdevumus klientiem. Piemēram, ja būs nodrošināta maksājumu veikšana caur portālu, klienti katru reizi ietaupīs summu, ko maksāja, kad gāja uz pastu vai banku, maksājot skaidrā naudā, skaidroja Gombergs, piebilstot, ka varbūt tiks atrastas arī citas iespējas.

Izmaiņas komunikācijā ar klientiem iecerēts īstenot pusgada laikā.

LPG arī vēlas sakārtot arī «zooloģisko dārzu» ar telefoniem, ieviešot vienu telefona numuru, zvanu centru.

LPG darbojas piecās jomās - balonu gāze, autogāze, apkures gāze, gāze iedzīvotājiem sadzīves vajadzībām, kā arī stividorpakalpojumi, proti, terminālis Bolderājā. Kompānijai ir Rīgas nodaļa un bāzes Daugavpilī, Valmierā, Ventspilī un Rīgā. Loģistikas dēļ tiek slēgtas bāzes Liepājā un Garkalnē. "Vienmēr ir jautājums, kas ir izdevīgāk - turēt vienā vietā gāzi un vest ar automašīnām vai uzturēt vairākas bāzes. Tas ir aprēķinu jautājums," bāzu slēgšanu skaidroja Gombergs un piebilda, ka tas lielā mērā atkarīgs no dzelzceļa tarifiem.

Pēc gāzes realizācijas apjoma, piegādes iedzīvotājiem sadzīves vajadzībām veido ap 2000 tonnu gadā, apkurei - ap 5000 tonnu, baloni - ap 9000 tonnu, autogāze - ap 11 000 tonnu.

Iespējas palielināt tirgus daļu uzņēmums redzot katrā jomā. Izņēmums varētu būt vienīgi iedzīvotāju apgādes sektors, jo jaunās mājas tiekot būvētas, paredzot elektrības izmantošanu sadzīves vajadzībām.

Jau ziņots, ka šovasar par LPG lielāko īpašnieku ar 60% daļu kļuvusi Kiprā reģistrētā BLG Holding Limited, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas Lursoft dati. Šī uzņēmuma īpašnieki ir Jurijs Gorbovs un Ludmila Baumane. Atlikušie 40% LPG daļu palika Šveices uzņēmuma Massonyx Ltd īpašumā. Pēc izmaiņām īpašnieku sastāvā par valdes locekli tika iecelts Gombergs.

LPG apgrozījums pagājušajā gadā bija 25,5 miljoni latu, savukārt peļņa - 327,4 tūkst. latu. Salīdzinot ar 2009.gadu, apgrozījums ir pieaudzis par 40%, bet peļņa samazinājusies 4,4 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes piegādātāja SIA "Latvijas propāna gāze" apgrozījums pagājušajā gadā bija 101,41 miljons eiro, kas ir par 78% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 7,7 reizes un bija 3,006 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Gada pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka pērn pamatdarbības virzieni saglabājās līdzšinējie - sašķidrinātās naftas gāzes tranzīts, imports, transportēšana, fasēšana, uzglabāšana, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, kā arī gāzes apgādes sistēmu projektēšana, uzstādīšana un apkope privātmājām un uzņēmumiem.

"Latvijas propāna gāzes" saimniecisko darbību nodrošināja četras akcīzes preču noliktavas - Rīgā, Daugavpilī, Valmierā un Ventspilī. 2022.gadā autogāzes tirdzniecību "Latvijas propāna gāze" veica 49 autogāzes uzpildes stacijās, no kurām 30 atrodas Rīgas reģionā, sešas - Latgales reģionā, septiņas - Vidzemes reģionā un sešas - Kurzemes reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas propāna gāze reģistrējusi komercķīlu divu miljonu apmērā

Gunta Kursiša, 03.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Propāna gāze 2. augustā ir reģistrējusi komercķīlu par vairāk nekā diviem miljoniem latu, liecina pieejamie dati Lursoft.

SIA Latvijas Propāna gāze ķīlas ņēmējs ir Nordea Bank Finland Plc., un komercķīla reģistrēta 2 288 650 latu apmērā.

Savukārt 16. martā tika dzēsta Massonyx Ltd komercķīla vairāk nekā četru miljonu latu apmērā (4 025 000 lati), kuras parādnieks bija SIA Latvijas Propāna Gāze, savukārt ķīlas devējs – a/s Citadele banka. Ķīla tika reģistrēta pērnā gada 27. jūlijā un dzēsta šī gada 16. martā.

Db.lv jau vēstīja, ka SIA Latvijas Propāna gāze pieder diviem īpašniekiem – Šveicē reģistrētai Massonyx Ltd un kopš šī gada 5. jūlija arī Kiprā reģistrētai BLG Holding Limited. Šogad notikušas arī lielas izmaiņas Latvijas Propāna gāze valdē – februārī valdes priekšsēdētāja posteni bez komentāriem atstāja Ivars Krauklis, bet martā valdes priekšsēdētāja amats tika likvidēts vispār, kā arī tika samazināts valdes locekļu skaits no četriem uz diviem. Jūlija vidū no valdes locekļa amata atbrīvots arī Juris Bērziņš, savukārt viņa vietā iecelts Jevgenijs Gombergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas Propāna gāzes valdē mainītas amatperonas

Elīna Pankovska, 15.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No uzņēmuma SIA Latvijas Propāna gāze valdes locekļa amata ar tiesībām pārstāvēt kapitālsabiedrību kopīgi ar visiem valdes locekļiem atbrīvots Juris Bērziņš.

Savukārt viņa vietā iecelts Jevgenijs Gombergs, liecina ieraksts oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

DB jau vēstīja, ka SIA Latvijas Propāna gāze tagad pieder diviem īpašniekiem – Šveicē reģistrētai Massonyx Ltd un kopš šā gada jūlija arī Kiprā reģistrētai BLG Holding Limited.

Uzņēmuma pārstāvji gan šīs izmaiņas nekomentēja, vien DB norādīja, ka tās bija iecerētas jau pirms kāda laika. Kopumā šogad notikušas arī lielas izmaiņas Latvijas Propāna gāzes valdē. Šā gada februārī valdes priekšsēdētāja posteni bez komentāriem atstāja bijušais Latvijas Pasta šefs Ivars Krauklis, bet martā valdes priekšsēdētāja amats tika likvidēts vispār, kā arī tika samazināts valdes locekļu skaits no četriem uz diviem, amatus saglabājot Ludmilai Brataševai un Jurim Bērziņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut apvienošanos, ar kuru SIA Latvijas Propāna gāze iegūst izšķirošu ietekmi pār SIA Eko gāze. Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā nemazināsies konkurence ietekmētajos tirgos.

SIA Latvijas Propāna gāze sniedz autogāzes vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības pakalpojumus, savukārt SIA Eko gāze sniedz autogāzes mazumtirdzniecības pakalpojumus, turklāt abi tirgus dalībnieki veic gāzes balonu tirdzniecību.

Apvienošanās rezultātā horizontāli tiek ietekmēts autogāzes mazumtirdzniecības tirgus un gāzes balonu tirgus. Starp apvienošanās dalībniekiem pastāv arī vertikālas attiecības, jo SIA Eko gāze sniedz autogāzes mazumtirdzniecības pakalpojumus, savukārt SIA Latvijas Propāna gāze – autogāzes vairumtirdzniecības pakalpojumus.

Abu uzņēmumu kopējā autogāzes mazumtirdzniecības tirgus daļa nepārsniedz 25 % tirgus koncentrācijas līmeni, līdz ar to KP secina, ka tādējādi netiek traucēta efektīva konkurence. Vērtējot gāzes balonu tirdzniecības tirgu, konstatējams, ka SIA Eko gāze gāzes balonu pārdošanas apjomi ir nelieli, kā arī tirgū darbojas vismaz astoņi citi tirgus dalībnieki, kas nodrošina aktīvu konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas propāna gāze audzējusi peļņu

Žanete Hāka, 26.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā sašķidrinātās naftas gāzes uzņēmums SIA Latvijas propāna gāze apgrozījums sasniedzis 56,042 miljonus eiro, kas ir 2012.gada līmenī, savukārt peļņa augusi par 8,3%, līdz 1,69 miljoniem eiro, liecina Lursoft dati.

Pagājušajā gadā uzņēmums patērētājiem realizējis 78,35 tūkstošus tonnu sašķidrinātas naftas gāzes, kas ir par 10,228 tūkstošiem tonnu vairāk nekā gadu iepriekš. SIA Latvijas propāna gāze veiktā realizācijas struktūras analīze rāda, ka 2013.gadā realizācijas apjomi Latvijas tirgū palielinājušies par 9,33 tūkstošiem tonnu un veido 130% no 2012.gada faktiskajiem realizācijas apjomiem.

Pēc uzņēmuma novērojumiem realizācijas apjomu pieaugums kurināmās sašķidrinātās naftas gāzes realizācijā pagājušajā gadā veidojis 8%, balonu segmentā realizācija augusi par 6%, savukārt mazumtirdzniecībā autogāzes uzpildes stacijā realizēti 11,007 tūkstoši tonnu, kas ir par 10% vairāk nekā 2012.gadā. Īpaši straujš pērn bijis realizācijas apjomu pieaugums autogāzes gāzes firmu segmentā ( par 605% vairāk, salīdzinot ar 2012.gadu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas Propāna gāze tagad pieder diviem īpašniekiem – Šveicē reģistrētai Massonyx Ltd und kopš šā gada jūlija arī Kiprā reģistrētai BLG Holding Limited.

Par to liecina Lursoft informācija, uzņēmuma pārstāvji gan šīs izmaiņas nekomentē, vien Db.lv norādīja, ka tās bija iecerētas jau pirms kāda laika. Kopumā šogad notikušas arī lielas izmaiņas Latvijas Propāna gāzes valdē. Šā gada februārī valdes priekšsēdētāja posteni bez komentāriem atstāja bijušais Latvijas Pasta šefs Ivars Krauklis, bet martā valdes priekšsēdētāja amats tika likvidēts vispār, kā arī tika samazināts valdes locekļu skaits no četriem uz diviem, amatus saglabājot Ludmilai Brataševai un Jurim Bērziņam.

Latvijas Propāna gāze ir viens no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā sašķidrinātās gāzes tirdzniecības jomā. DB jau rakstīja, ka šogad uzņēmums aktīvi paplašina savu darbību autogāzes tirdzniecības jomā, atverot jaunas autogāzes uzpildes stacijas. Šveices kompānija Massonyx Ltd Latvijas Propāna gāzi izsolē no a/s Latvijas Gāze atpirka par nedaudz vairāk nekā 5 milj. Ls. Latvijas Propāna gāzes apgrozījums 2009.gadā bijis 18,3 miljoni latu, kas ir par 34,3% mazāk nekā 2008.gadā, bet peļņa bija 1,44 miljoni latu, kamēr 2008.gadā tika ciesti 716 475 latu zaudējumi, liecina Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas Propāna gāzes valdi pametis Pjotrs Kairjaks

Žanete Hāka, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaiņas reģistrētas SIA Latvijas Propāna gāze valdes sastāvā, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma valdi atstājis tās līdzšinējais loceklis Pjotrs Kairjaks, līdz ar to Latvijas Propāna gāze valde darbu turpina vienas personas sastāvā.

Pašreizējais valdes loceklis Aleksandrs Siņegubovs augsto amatu ieņem kopš 2012.gada septembra un, kā liecina Lursoft pieejamā informācija, kopš 2012.gada decembra iecelts arī par SIA LPG Termināls valdes locekli.

SIA Latvijas Propāna gāze reģistrēta 2000.gadā un 2013.gadā apgrozījusi 56,042 miljonus eiro, pēc nodokļu nomaksas gūstot 1,691 miljona eiro peļņu.

SIA Latvijas Propāna gāzekapitāldaļu turētāji ir šveiciešu Massonyx Holding Ltd. un BLG Holding Limited no Kipras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas propāna gāzes peļņa augusi vairāk nekā divas reizes

Žanete Hāka, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā SIA Latvijas propāna gāze patērētājiem realizēja 96,256 tūkstošus tonnu sašķidrinātās naftas gāzes, kas ir par 17,898 tūkstošiem tonnu vairāk nekā iepriekšējā pārskata gadā, liecina Lursoft dati.

Realizācijas apjoms uz Eiropas Savienības valstīm pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, ir palielinājies par 25%.

Jānorāda, ka patlaban sašķidrinātā gāze pa cauruļvadiem nonāk aptuveni 80 tūkstošus dzīvokļu, un apmēram 350 tūkstoši patērētāju lieto gāzes balonus.

Latvijas propāna gāzes iesniegtais gada pārskats rāda, ka 2014. gadu uzņēmums aizvadīja ar 1,807 miljonu eiro peļņu pēc nodokļu nomaksas. Salīdzinot ar iepriekšējo pārskata gadu, pērn uzņēmuma peļņa palielinājās vairāk nekā divas reizes. Latvijas propāna gāzes neto apgrozījums pērn sasniedza 56 miljonus eiro.

Lursoft rīcībā esošā informācija rāda, ka 2014. gadā uzņēmuma veiktie nodokļu maksājumi sasniedza 13,828 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

KP atļauj Latvijas propāna gāze vienoties ar Eko gāze

Dienas Bizness, 19.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) 12. maijā pieņēma lēmumu atļaut SIA Latvijas propāna gāze un SIA Eko gāze vienoties par abpusēju klientu apkalpošanu. KP lēmumā secina, ka vienošanās rezultātā netiks ierobežota konkurence autogāzes tirgū, kā arī vienlaikus tiks stiprināta uzņēmumu konkurētspēja un paplašinātas patērētāju izvēles iespējas, informē KP.

Paziņotā vienošanās paredz sadarbību par abpusēju klientu apkalpošanu SIA Latvijas propāna gāze kopumā 41 autogāzes uzpildes stacijās un 11 SIA Eko gāze autogāzes uzpildes stacijās visā Latvijā.

Tā kā vienošanās nosacījumi paredz regulāru informācijas apmaiņu starp konkurentiem, KP izvērtēja šādas sadarbības ietekmi uz konkurenci. Saskaņā ar SIA Latvijas propāna gāze un SIA Eko gāze sniegto informāciju uzņēmumi nodrošinās tikai tādu savstarpēju informācijas apmaiņu, kas ir būtiska konkrētās vienošanās izpildei un kas nesniedz aktuālus vai nesamērīgi detalizētus vēsturiskus datus par to individuālo komercdarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reorganizācija reģistrēta sašķidrinātās naftas gāzes tirgotājam un gāzes apgādes sistēmu projektētājam, uzstādītājam SIA Latvijas Propāna gāze.

Lursoft izziņā esošā informācija liecina, ka š.g. 15.novembrī uzņēmumam reorganizācijas ceļā pievienota SIA Eko gāze.

2018.gadā pievienotais uzņēmums apgrozīja 1,89 milj.EUR un gadu noslēdza ar 188,70 tūkst.EUR zaudējumiem. Tikmēr iegūstošais uzņēmums SIA Latvijas Propāna gāze 2018.gadā turpināja palielināt savu apgrozījumu un tas sasniedza jau 65,10 milj.EUR, bet peļņa palielinājās teju 3 reizes, pēc nodokļu nomaksas tai 2018.gadā esot 2,75 milj.EUR.

Autogāzes mazumtirgotāju ar 11 autogāzes uzpildes stacijām Rīgas reģionā SIA Latvijas Propāna gāze” 100% apmērā iegādājās pirms gada, 2018.gada 12.novembrī. Līdz tam uzņēmumam šajā kapitālsabiedrībā piederēja 51% kapitāldaļu, atlikušie 49% - Kiprā reģistrētajam Semental Holdings Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākā degvielas mazumtirgotāja pozīcijā arī šogad deviņos mēnešos bija "Neste Latvija", liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču pārvaldes informācija.

Starp desmit Latvijas lielākajiem degvielas mazumtirgotājiem 2019.gada deviņos mēnešos bija arī "Circle K Latvia", "Viada Baltija", "Virši-A", "East-West Transit", "Astarte-nafta", "Augstceltne", "Gotika auto", "Latvijas propāna gāze" un "Ingrid A".

Savukārt pēc patēriņam nodotā naftas produktu (degvielas) apmēra šogad deviņos mēnešos lielākās kompānijas bija "Circle K Latvia", "Neste Latvija" un "Pirmas".

Lielākie komersanti pēc mazumtirdzniecībā realizētā degvielas apmēra 2019.gada deviņos mēnešos:

1. "Neste Latvija"

2. "Circle K Latvia"

3. "Viada Baltija"

4. "Virši-A",

5. "East-West Transit"

6. "Astarte-nafta"

7. "Augstceltne"

8. "Gotika auto"

9. "Latvijas propāna gāze".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā lielākā degvielas mazumtirgotāja pozīcijā arī šogad pirmajā pusgadā bija "Neste Latvija", liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes daļas informācija.

Lielākie degvielas mazumtirgotāji šogad pirmajā pusgadā bija "Neste Latvija", "Circle K Latvia", "Viada Baltija", "Virši-A", "East-West Transit", "Astarte-nafta", "Gotika auto", "Augstceltne", "Kool Latvija" un "Latvijas propāna gāze".

Savukārt pēc patēriņam nodotā naftas produktu (degvielas) apmēra šogad pirmajos sešos mēnešos lielākās kompānijas bija "Neste Latvija", "Circle K Latvia" un "Pirmas".

Lielākie komersanti pēc mazumtirdzniecībā realizētā degvielas apmēra 2020.gada pirmajos sešos mēnešos:

1. "Neste Latvija"

2. "Circle K Latvia"

3. "Viada Baltija"

4. "Virši-A",

5. "East-West Transit"

6. "Astarte-nafta"

7. "Gotika auto"

8. "Augstceltne"

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP pārkāpumus autogāzes tirgū nekonstatē; secina, ka tirgus aug strauji

Žanete Hāka, 16.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā ar autogāzes iekārtu Latvijā bija aprīkoti 5,7% automobiļu, bet no kopējā degvielas patēriņa valstī autogāzes īpatsvars ir 3,4%, liecina Konkurences padomes (KP) autogāzes tirgus uzraudzības pētījums, kurā padome nav konstatējusi konkurences likuma pārkāpumus.

Pēdējā laikā ar autogāzes iekārtām aprīkoto mašīnu skaits strauji audzis. Tā pērnā gada 10 mēnešos tika veikts gandrīz tikpat daudz auto pārbūvju (tajā skaitā arī iekārtu uzstādīšanas jauniem auto), cik laikā no 2008. līdz 2011.gadam kopumā, secinājusi KP.

Salīdzinot autogāzes patēriņa paradumus Eiropas valstīs, aptuveni tāds pats patēriņa īpatsvars ir arī citās valstīs, kurās benzīna un autogāzes cenu attiecība ir līdzīga Latvijā esošajai, piemēram, Beļģijā, Nīderlandē, Itālijā.

Autogāzi Latvijā ieved 13 uzņēmumi. Trīs lielākie no tiem – SIA Latvijas Propāna gāze, SIA Intergaz un SIA Lukoil Baltija R – 2011.gadā kopā ieveduši 90% no visas Latvijā ievestās autogāzes.Vairumtirdzniecībā autogāzi tirgo seši uzņēmumi, un SIA Latvijas Propāna gāze, SIA Intergaz un SIA Lukoil Baltija R aizņem 90% tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Biznesa parku attīstītājs Piche pievēršas arī dzīvokļu un rindu māju būvniecībai

Db.lv, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums “Piche”, kas zināms kā biznesa parku attīstītājs Mārupē, nolēmis būvēt arī dzīvokļu un rindu mājas. Pašlaik Mārupē top uzņēmuma pirmais dzīvokļu komplekss “Dižozoli”, kura pirmo māju plānots nodot ekspluatācijā līdz šī gada beigām, bet blakus taps vēl viena.

Uzņēmuma “Piche” valdes priekšsēdētājs Pēteris Senkāns norāda, ka, skatoties uz prognozētajām apkures un elektrības cenām, par ietaupīšanu ir jādomā ne vien katram iedzīvotājam pašam, bet nu jau tam uzmanība ir jāpievērš arī māju būvniekiem.

“Apkure dzīvokļos tiks nodrošināta ar siltajām grīdām, taču siltuma avots būs kombinēts - izmantosim gan “Latvijas Gāzes”, gan “Latvijas Propāna gāzes” resursus. Šobrīd propāna gāze ir vairāk kā divas reizes lētāka par dabas gāzi. Tāpat - sadegot propāna gāze izdala trīs reizes vairāk siltuma, kas ļaus būtiski ietaupīt šobrīd. Ja dabas gāzes cenas kritīsies, būs iespēja pārslēgties uz otru apkures veidu. Vēl centīsmies ietaupīt uz koplietošanas telpu ekspluatācijas izmaksām - tajās elektrība tiks nodrošināta no uz ēkas jumta izvietotajiem saules paneļiem,” skaidro P.Senkāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Gombergs: Sašķidrinātās gāzes terminālim, pirmkārt, ir politiska nozīme

Nozare.lv, 05.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šķiet, ka sašķidrinātās dabasgāzes terminālim nepieciešamie ieguldījumi ir pārāk lieli un tam, pirmkārt, ir politiska nozīme, vērtē uzņēmējs, tagad SIA Latvijas Propāna gāze (LPG) valdes loceklis attīstības direktors Jevgenijs Gombergs.

Viņš gan norādīja, ka informāciju par termināli ir guvis tikai no avīzēm. Viņa vērtējumā tas ir galvenokārt jautājums par neatkarību no Krievijas un to, cik esam gatavi par to maksāt.

«Runājot par neatkarību, propāna gāzes jomā teorētiski jau esam neatkarīgi no Krievijas,» teica Gombergs. Uz norādīto, ka LPG piegādā gāzi no Krievijas, viņš paskaidroja, ka tehniski to ir iespējams piegādāt arī no citām valstīm. Reizēm, lai gan reti, tā arī bijis, ka LPG piegādā gāzi ar tankkuģiem. Tas esot atkarīgs no tirgus situācijas.

LPG tehniskais direktors Tadeušs Kovaļevskis arī pauda viedokli, ka saņemamā gāze būs dārgāka nekā pa cauruļvadiem piegādātā dabasgāze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

LPG uzsāk apjomīgu automatizācijas projektu

Lelde Petrāne, 27.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Propāna Gāze (LPG), sašķidrinātās gāzes izplatītājs, plāno 2013. gadā ieviest kompleksu ERP sistēmu (Enterprise Resource Planning) uzņēmuma vadības un grāmatvedības uzskaites automatizācijai.

Kā partneri projekta realizācijai LPG ir izvēlējusies Latvijas uzņēmumu ITEKO, kas ir specializējies biznesa konsultāciju un IT risinājumu pakalpojumu jomā. Minētajai sabiedrībai esot «arī cienījama darbības pieredze naftas un gāzes jomā».

Projekta ietvaros plānots automatizēt visu sabiedrības struktūrvienību darbību: optimizēt grāmatvedības, personāla, akcīzes, tirdzniecības un noliktavu vadību un uzskaiti, ieviest dokumentu un projektu aprites pārvaldes sistēmu, savstarpējo attiecību ar klientiem pārraudzības sistēmu, kā arī risināt daudzus citus biznesa stratēģiskos uzdevumus. Visu uzskaitīto darbību mērķis ir paaugstināt sabiedrības darbības efektivitāti un optimizēt tās vadību, kas garantēšot sniegto pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarkanos 50 litru gāzes balonus, kas katrā lauku sētā ir neatņemama virtuves sastāvdaļa, jau drīzumā nāksies nodot metāllūžņos, bet vietā pirkt Eiropas standartiem atbilstošus un uz pusi mazākus.

Iedzīvotājiem tas radīs gan papildu tēriņus, jo pakaļ gāzei nāksies doties divas reizes biežāk, gan neērtības – jo virtuves virsmas ir pielāgotas lielajiem baloniem, un tagad būs jātaisa postamenti mazajiem, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Iemesls, kādēļ sarkanie baloni jāizņem no aprites, ir Eiropas Savienības (ES) regula. Tā aizliedz ES tirgū realizēt bīstamas spiediena iekārtas, kas nav atbilstoši sertificētas. Savukārt nosertificēt balonus, kas ražoti pirms desmit divdesmit gadiem, esot praktiski neiespējami.

Tā vismaz apgalvo lielākais balongāzes tirgotājs Latvijas propāna gāze. Uzņēmuma tehniskā direktora vietnieks Ivans Hatiņecs stāstījis, ka vecākie eksemplāri ir pat no 1965. gada. Baloniem regulāri veic drošības pārbaudes, un arvien lielāks skaits jāatzīst par ārā metamiem – tie ir sarūsējuši, netur nepieciešamo spiedienu. Un pat ja mēģinātu sertificēt vecā parauga balonus, ir neiespējami iegūt ražotāja datus – attiecīgas rūpnīcas vairs neeksistē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

No 1. oktobra drīkst tirgot tikai tādus gāzes balonus, kuriem veikta tehniskā pārbaude

Dienas Bizness, 28.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1. oktobra drīkst tirgot tikai tādus tā sauktos «vecos» sašķidrinātās naftas gāzes balonus, kuriem veikta ārējā, iekšējā un hidrauliskā pārbaude, atgādina Ekonomikas ministrija.

Ministrija aicina patērētājus iegādāties tikai pārbaudītus un drošus gāzes balonus uzticamās tirdzniecības vietās, neradot risku savai un apkārtējo cilvēku veselībai un dzīvībai. Gāzes balona marķējumā ir jāparādās tehnisko pārbaudi veikušās sašķidrinātās naftas gāzes balonu uzpildes stacijas identifikācijas zīmei. Šobrīd divi komersanti - SIA Latvijas Propāna gāze un SIA INTERGAZ - ir pauduši gatavību veikt gāzes balonu tehnisko pārbaudi, ko apstiprinās noteikta identifikācijas zīme.

SIA Latvijas Propāna gāze identifikācijas zīme būs nostiprināta zem gāzes balona ventiļa, savukārt SIA INTERGAZ marķējums tiks iespiests uz gāzes balona «pases».

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Eksperte: bīstamos gāzes balonus tirgo ne tikai leišu uzņēmums

Nozare.lv, 28.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarkano gāzes balonu tirgū 2013.gadā apritē bija 50 000 līdz 60 000 balonu, kas nav derīgi lietošanai, jo balonu tirgus ir nekontrolēts, norāda Latvijas Propāna gāzes Pārdošanas daļas vadītāja Evija Felda.

Viņa skaidro, ka Latvijas Propāna gāze vidēji gadā no apgrozījuma kā nederīgus izņem piecus līdz astoņus tūkstošus balonu.

Kā ziņots, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ar pērnā gada nogales lēmumu aizliedzis UAB Saurida izplatīt un uzlicis par pienākumu izņemt no tirgus 50 litru tilpuma gāzes balonus, kas ražoti Padomju Savienībā saskaņā ar GOST tehniskajām prasībām, laisti tirgū pirms 2003.gada un nav uzpildīti Latvijā saskaņā ar pašreiz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām.

Felda norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad oficiāli tiek publicēti šādi dati. «Tas, ka tirgus bija nesakārtots visu laiku, bija skaidrs jau sen. Šis ir pirmais solis un pirmā vērienīgā aktivitāte no PTAC, kas priecē,» uzsver uzņēmuma pārstāve. Viņa skaidro, ka, pēc iepriekšējo gadu datiem, gadā vidēji 40 000 balonu bija jāveic pāratestācija, bet, tā kā noteikumi nosaka, ka pāratestāciju vairs nevar veikt, tie ir jāizņem no aprites.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Latvijas imports no Krievijas ir pārsniedzis 0,5 miljardus eiro, un lielāko importa daļu veido nevis daudz apspriestie graudi, kas pārsvarā Latvijā nepaliek, bet gan minerālie produkti, īpaši sašķidrinātā naftas gāze, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Naftas gāze pērn ievesta vairāk nekā 120 miljonu eiro vērtībā. Importētās naftas gāzes apjoms pieaudzis par vairāk nekā 65%, salīdzinot ar Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmo gadu. Situācija mainīsies šā gada beigās, kad naftas gāzei tiks ieviestas sankcijas, taču, kamēr to nav, Krievijas naftas gāzi, visticamāk, turpina lietot pat valsts uzņēmumi, atzīmē raidījums.

Pirmajā kara gadā Latvija no Krievijas iepirka fosilos resursus vairāk nekā 800 miljonu eiro apmērā. 2023.gada pirmajos 11 mēnešos - 176 miljonu eiro apmērā. Lielākā sadaļa ir sašķidrinātā naftas gāze - 122 miljoni eiro, kuru izmanto, piemēram, gāzes balonos vai mašīnām ar autogāzi.

Lielākie šīs gāzes tirgotāji Latvijā ir uzņēmumi "Latvijas propāna gāze" (LPG) un "Intergaz". 90% LPG līdz 2022.gada vidum piederēja Kiprā reģistrētai firmai "Areti International Group". To izveidojis Krievijas miljardieris Igors Makarovs, kurš bijis "Latvijas gāzes" līdzīpašnieces "Itera Latvija" padomes priekšsēdētājs. Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Makarovam sankcijas noteica Lielbritānija un Ukraina, taču ne Eiropas Savienība vai ASV. Pēc "Areti International Group" aiziešanas no kompānijas par LPG patiesajiem labuma guvējiem kļuvuši Latvijas valstspiederīgie Aleksandrs Siņegubovs un Anatolijs Černihs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dabasgāzes tirgotāju reģistrā pašlaik pieteicies 21 potenciālais tirgotājs, liecina informācija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapā.

Gāzes tirgotāju reģistrā pašlaik reģistrējušies AS AJ Power Gas, SIA Booking Group, PAS Daugavpils siltumtīkli, SIA Enefit, SIA ESK Sistēmas, SIA Euro Energo Company, SIA FLAMMA, SIA Frenzo, SIA GEG, SIA IMLITEX LATVIJA, AS Latvenergo, AS Latvijas Gāze, SIA LATVIJAS PROPĀNA GĀZE, UAB Lietuvos Duju Tiekimas, UAB Litgas, SIA MVBK, SIA Renergy Latvia, AS Rīgas Gāze, SIA Scener, SIA Willbrook Management un SIA WIN Baltic.

Jau vēstīts, ka dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrētie komersanti dabasgāzes tirdzniecību var uzsākt no 2017.gada 3.aprīļa.

Līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, juridiskajām personām līdz šā gada 15.jūnijam ir jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017.gada 1.jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1.jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par cenu, kuras noteikšanas kārtība atrunāta Ministru kabineta noteikumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot alternatīvas, uz pašreizējās benzīna dārdzības fona sašķidrinātā naftas gāze ir sākusi savu uzvaras gājienu Latvijas degvielas tirgū, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Laikā, kad benzīna cena tuvojas latam, arvien aktīvāk tiek meklētas alternatīvas. Auto gāze maksā divas reizes lētāk nekā benzīns, tāpēc jau 2010. gadā šī degviela atšķirībā no benzīna, kas piedzīvoja mazumtirdzniecībā vairāk nekā 10% lielu kritumu, uzrādīja 8,1% lielu pieaugumu. Arī šogad tendences ir līdzīgas. Piemēram, šā gada janvārī, salīdzinot ar 2010. gada janvāri, pieprasījums pēc auto gāzes ir kāpis par 17%, liecina Latvija Statoil informācija.

Līdzīgas tendences auto gāzes degvielas tirgū novērojusi arī SIA Latvijas propāna gāze (LPG), kas investē savu auto gāzes uzpildes staciju tīkla paplašināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nozares attīstības tendences Eiropā norāda, ka Zaļā kursa ietvaros nākotnē dabasgāze varētu tikt aizstāta ar biometānu, zaļo ūdeņradi vai sintētisko metānu; AS Gaso lielāko potenciālu Latvijā saskata tieši biometāna izmantošanā.

No 2022. gada maija līdz oktobrim, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, kopējais dabasgāzes patēriņš Latvijā samazinājies par 47%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas dati. Eksperti šo kritumu skaidro ar silto ziemu, fosilo energoresursu cenu kāpumu, kā arī pēdējā gada laikā pieņemtajiem politiskajiem lēmumiem, kas ierobežo dabasgāzes importu no Krievijas. Nozares pārstāvji norāda, ka pagaidām ir sarežģīti prognozēt, kāds būs Latvijas dabasgāzes patēriņš šogad, taču vienlaikus eksperti atzīmē, ka, visticamāk, arī nākotnē šī resursa patēriņš saglabāsies būtiski zemāks nekā iepriekš.

Meklē alternatīvas

Dabasgāze ir viens no visērtāk izmantojamajiem energoresursu veidiem, norāda Aleksandrs Koposovs, Gaso valdes loceklis. “Dabasgāze ir pārāka par citiem resursiem efektivitātes ziņā, kā arī rada mazāk CO2 un citus kaitīgo emisiju veidus nekā, piemēram, koksne vai bezakcīzes dīzeļdegviela. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka dabasgāzes patēriņš samazinās, tāpēc ir jādomā, kā racionāli izmantot esošo dabasgāzes infrastruktūru. Pašlaik Latvijas dabasgāzes nozarē Gaso lielāko potenciālu atjaunojamo energoresursu (AER) izmantošanā dabasgāzes tīklos saredz biometānam, jo biometāna ražošanas tehnoloģijas jau ir ļoti izplatītas un pieejamas visā Eiropā. Līdz šim brīdim esam izsnieguši tehniskos noteikumus astoņiem iespējamajiem projektiem, kas saistīti ar biometāna ievadīšanu Gaso piederošajā gāzesvadu sistēmā. Taču, lai pilnvērtīgi spētu īstenot Latvijas biometāna ražošanas potenciālu, ir jārod risinājumi tā izmantošanai arī reģionos, kur dabasgāzes patēriņš ir niecīgs vai tā nav vispār,” atzīmē A.Koposovs, piebilstot, ka līdz ar atjaunojamās elektroenerģijas ražošanas attīstību vēja un saules parkos strauji varētu pieaugt arī ūdeņraža izmantošanas potenciāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auto dzinēju pārbūvēt braukšanai ar autogāzi var katrā lielākā Latvijas pilsētā, lai gan pēdējā laikā strauji augošā pieprasījuma dēļ rindā var nākties pagaidīt pat mēnesi, otrdien informē laikraksts Dienas bizness.

«Ar autodzinēju pārbūvi Latvijā ir zināms paradokss. Mēs sadarbojamies tikai ar CSDD licencētām kompānijām, taču Lietuvā vairākas kompānijas piedāvā pārbūvi veikt lētāk nekā Latvijā. Problēma ir tur, ka visi gāzes dzinēji pēc tam tāpat ir jāreģistrē Latvijas CSDD, tāpēc ir klienti, kas pirms katras tehniskās skates auto gāzes dzinēju montē nost un pēc tam liek atpakaļ,» stāsta SIA Latvijas propāna gāze (LPG) autogāzes uzpildes tīkla vadītājs Dmitrijs Sverčkausks.

Tomēr Lietuvā auto gāzes tirgus, pēc LPG ziņām pašlaik stagnējot, kamēr Latvijā strauji attīstās. Latvijā ar auto gāzi pašlaik brauc ap 3% automašīnu, Lietuvā 6-7%, Polijā vismaz 10%, bet Nīderlandē ap 20-30%, bet Igaunijā auto gāze nav sevišķi populāra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome atļāvusi SIA Latvijas Propāna gāze, kuras valdes loceklis ir Aleksandrs Siņegubovs, iegūt četru uzņēmumu - SIA Rietumu vējš, SIA Pro gāze Agus, SIA EAN un SIA ILEA - aktīvus jeb tām piederošas sešas autogāzes uzpildes stacijas Rīgā un Jūrmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru