Transports un loģistika

Vēlas AirBaltic un Rīgas lidostas attīstību roku rokā

Egons Mudulis, 07.05.2019

Virszemes pakalpojumu sniedzēja Rīgas lidostā Havas Latvia vadītājs Simons Zitcers.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Lidostas infrastruktūra un darbaspēka pieejamība arvien ir aktuāli jautājumi, to sarunā ar Dienas Biznesu norāda virszemes pakalpojumu sniedzēja Rīgas lidostā Havas Latvia vadītājs Simons Zitcers.

Fragments no intervijas

Kāda izskatās situācija aviācijā, raugoties no Havas biznesa nišas?

Pasaulē kopumā attīstības potenciāls ir milzīgs, cilvēki lido ārkārtīgi daudz, un tas mani priecē. Savukārt Eiropa ir ārkārtīgi sadrumstalota. Piedāvāto pakalpojumu klāsts te ir milzīgs, un mēs vairs nevaram teikt, ka aviācija Eiropā un arī Amerikā būtu kaut kas ekskluzīvs. Faktiski tas ir sabiedriskais transports. Amerika šajā ziņā pat ir soli priekšā, un tur, iekāpjot lidmašīnā, jūties, ka esi iekāpis sabiedriskajā transportā. Eiropā ir vairāk glamūra un sajūta, ka tā ir lidmašīna un tas ir kaut kas ekskluzīvāks.

Arī jaunie tirgi attīstās, raugoties no Havas, TAV, Group ADP redzespunkta. (Red. piez. – Group ADP pieder 46,12% turku lidostu operatorā TAV Airports.) Patlaban koncentrēties virszemes pakalpojumu jomā uz Eiropu ir ļoti grūti, tirgus ir ļoti blīvs. Mēs mēģinājām būt Somijā, Zviedrijā un Vācijā, taču tur ir ļoti grūti izsisties.

Kāpēc tā?

Šajā tirgū ir lielie spēlētāji – dažādi uzņēmumi, kas stabili strādā gan Eiropā, gan citur pasaulē. Šajā kontekstā ir vienmēr jāvērtē, vai lauzties iekšā tirgū, kas ir blīvs, vai tomēr koncentrēties uz tirgiem, kas ir atvērtāki.

Valsts vai privātie uzņēmumi?

Valsts ne. Virszemes apkalpošanas jomā tu esi ļoti ierobežots attiecībā uz valsts līdzdalību.

Rīgas lidosta taču to dara.

Dara, un fundamentāli neko sliktu tajā neredzu. Mēs savstarpēji sadarbojamies, palīdzam viens otram, un šo gadu laikā sadarbības prakse ir izveidojusies teicama. Vienlaikus, protams, es vairāk priecātos, ja dažādās servisu jomās tiktu ievērota konsolidācija. Piemēram, kaut vai virszemes apkalpošanas tehnikas remonts. Lidosta remontē savu, es remontēju savu, vēl citas organizācijas remontē savu tehniku. Katrs savā stūrītī. Neredzu tajā loģiku. Lidosta ir maziņa. Esmu par to, ka šie remontdarbi būtu jācentralizē. Nelielā zemes pleķītī nav pamata uzturēt vairākas remonta iestādes. Finansiāli visiem no tā būtu ieguvums.

Ja runā par Eiropu, tad virszemes apkalpošanas bizness ir uzbūvēts fundamentāli citādi. Ja skatāmies primitīvi, tad ir milzīgs zemes pleķis, uz kura uzbūvēta lidosta. Uzņēmums nodrošina telpu uzturēšanu, apsaimniekošanu, bet lidosta nenodarbojas ar dažādu pakalpojumu, piemēram, drošības jomā, sniegšanu, jo tam ir paredzēti speciāli uzņēmumi. Lidosta pati arī nenodarbojas ar virszemes pakalpojumu sniegšanu. Lidosta ir tikai infrastruktūras objekts, kurā strādā daudzi un dažādi nomnieki. Ceru, ka Latvijā esam ceļā uz to. Patlaban arvien vēl ir daudz lietu, kas atrodas lidostas pārziņā. Havas savulaik gan tika pavērtas durvis caur likumdošanas prasībām, ka jābūt otram virszemes pakalpojumu sniedzējam.

Kur Eiropā jūs šobrīd strādājat?

Kā Havas tirdzniecības zīme esam tikai Latvijā. Ne tikai Havas, bet arī visa holdinga ietvaros uzmanīgi sekojam līdzi iespējām un neizslēdzam aktivitātes jebkur pasaulē. To paver arī holdinga īpašnieku struktūra, jo galīgi nejūtamies mazi un vieni. Ja runā par TAV, kam viens no īpašniekiem ir Aéroports de Paris holdings, tad jau šobrīd varu teikt, ka pasaulē esam plaši pārstāvēti.

Ar ko atšķiras situācija pārējās Baltijas valstīs, ka tur neesat? It kā jau arī tur ir pietiekami daudz pasažieru.

Tallinā nevaru izveidot savu uzņēmumu un uzsākt darbu, jo tas saistīts ar licencēšanas jautājumu. Piekļuve tirgum lidostai jānodrošina pēc noteiktu kritēriju izpildes – kad tiek sasniegts zināms pasažieru skaits, obligāti jābūt vairāk par vienu virszemes apkalpošanas uzņēmumu. Tajā brīdī tiek izsludināts konkurss uz otru virszemes apkalpošanas licenci, līdzīgi kā tas tiek organizēts arī Latvijā, proti, reizi septiņos gados no jauna tiek izsludināts konkurss par piekļuvi lidlaukam. Kas grib, tas piesakās, un kāds ir uzvarētājs. Tallinā nepietiekamā pasažieru skaita dēļ tirgus nav atvērts, bet mēs rūpīgi sekojam līdzi šai iespējai un neizslēdzam savu interesi. Pašlaik gan tendences norāda, ka vēl vismaz dažus gadus Tallinas lidostā strādās viens operators, pakalpojumu nodrošinot pašai Tallinas lidostai.

Viļņā?

Tur ir brīvais tirgus un jau strādā divi uzņēmumi Baltic Ground Services un Litcargus, un trešajam tur iet iekšā būtu par šauru, jo tas automātiski nozīmē dempinga cenas un rada absolūti nevajadzīgu rīvēšanos. Baltijas reģions tomēr ir uzskatāms par šauru, un, strādājot šādos apstākļos, loģiskāk ir vērtēt sadarbības iespējas, nevis mākslīgi radīt spriedzi.

Kāda ir Havas stratēģija Baltijā – izplesties, nopirkt kādu?

Intrigas uzturēšanas nolūkos pateikšu, ka Baltijā vērtējam dažādas iespējas. Ir skaidrs, ka mūsu ambīcijas strādāt vecajā Eiropā ir limitētas, bet Baltijas tirgū tās ir gana spēcīgas. Vienlaikus ļoti uzmanīgi skatāmies, lai pārāk neuzgāzētu. Tas viss jāvērtē ne tikai kontekstā ar iespēju piesaistīt aviosabiedrības, bet arī no darba tirgus pieejamības, kas ir viens no stūrakmeņiem šobrīd arī Latvijā. No darbaspēka viedokļa, Igauniju slēgtā tirgus dēļ ne pārāk esam pētījuši, bet Lietuva saskaras ar tām pašām problēmām kā mēs.

Paliekam vēl pie tirgus sadales jautājuma – cik lielu daļu jūs aizņemat Rīgā?

Esam lielākie. Mūsu tirgus daļa ir apmēram 67%.

Visu rakstu lasiet 7. maija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrija (SM) ir izsludinājusi konkursu par pārtikas piegādēm lidmašīnām Rīgas lidostā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Līgums ar uzvarētāju konkursā par lidlauka sniegto pakalpojumu nodrošināšanu Rīgas lidostā lotē par dzērienu un pārtikas nogādāšanu un iekraušanu gaisa kuģī, kā arī izkraušanu no tā, tiks slēgts uz septiņiem gadiem.

Konkursa nolikumu var saņemt līdz 2024.gada 19.februārim.

Jau vēstīts, ka iepriekš SM atklātajā konkursā par lidlauka sniegto pakalpojumu nodrošināšanu Rīgas lidostā par pirmās lotes uzvarētāju tika atzīts Turcijas lidostu operatora "TAV Airports" grupas uzņēmums SIA "Havas Latvia".

"Havas Latvia" tika atzīta par uzvarētāju konkursa lotē par bagāžas apstrādi, kravu un pasta apstrādi, gaisa kuģu apkalpošanu uz perona, palīdzību gaisa kuģa novietošanā uz perona, kā arī informācijas apmaiņu starp gaisa kuģa apkalpi un pakalpojuma sniedzēju. Līgums noslēgts uz septiņiem gadiem - līdz 2031.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

TAV ir gatavs ieguldīt Rīgā

Egons Mudulis, 02.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Mēs esam gatavi ieguldīt jaunajā terminālī un lidostā, ja parādās tāda iespēja. Mēs esam gatavi visām valsts un privātās partnerības iespējām. Mēs ticam nākotnei Latvijā," intervijā Dienas Biznesam saka "TAV Airports Holding" izpilddirektora vietnieks Serkans Kaptans (Serkan Kaptan).

"TAV Airports Holding" dibināts 1997. gadā un šobrīd vada 15 lidostas visā pasaulē. Uzņēmuma globālais pēdas nospiedums aptver 100 lidostas 30 valstīs. Kopš 2010. gada uzņēmums kontrolē komerciālās vadības operācijas lidostā "Rīga". Bizness Latvijā tika uzsākts 2009. gada beigās ar "HAVAS Latvia ", kas ir kompānijas uzņēmums apkalpošanai uz zemes, kurš Rīgas lidostā apkalpo gandrīz 70% no satiksmes apjoma, sniedz pakalpojumus arī nacionālajam pārvadātājam "airBaltic", kā arī dažiem citiem pārvadātājiem.

Cik liela ir jūsu grupa skaitliskā izteiksmē?

Pasažieru ziņā 2019. gadā mēs kā grupa sasniedzām vairāk nekā 280 miljonus visā pasaulē. Mēs esam lielākais uzņēmums pēc Spānijas operatora "Aena", taču tas ir 100% valsts uzņēmums. Kā privāts uzņēmums mēs pārvaldām lielāko portfeli – gandrīz 300 miljonus pasažieru. Personāla ziņā "TAV" ir 30 tūkstoši darbinieku. Ja mēs pieskaitām klāt ADP, mums ir vairāk nekā 150 tūkstoši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārketings un reklāma ir tikai neliela daļa no strukturizētas uzņēmējdarbības šodienas digitālajā vidē. Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos arvien vairāk uzņēmumu pievērš lielāku uzmanību biznesa vadības un pārvaldības risinājumiem uzņēmējdarbībā.

“Dienas Biznesa” organizētā meistarklase “Kā padarīt biznesu veiksmīgāku” ļaus iepazīt nozares ekspertu dotos piemērus, kuros veiktās metodes palīdzējušas sasniegt praktiskus un vērā ņemamus rezultātus, kā arī saņemt atbildes uz jautājumiem, kas skar biznesa vadību un tās risinājumus. 22. septembrī “Dienas Biznesa” trešajā un noslēdzošajā šā gada tiešsaistes meistarklasē runāsim par investīcijām uzņēmējiem, pārvaldību un atbalstu biznesa attīstībai, biznesa efektivitāti un uzņēmēju pieredzi.

Meistarklasē uzstāsies:

Elvis Kvalbergs, “Excellent Latvia” valdes loceklis, – IT jomas profesionālis ar 20 gadu pieredzi, no kuriem 15 gadus pievērsies ERP programmatūru un grāmatvedības risinājumiem, lai palīdzētu dažādu nozaru uzņēmumiem paaugstināt darba efektivitāti un produktivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa uzņēmēju Latvijā, īpaši vidējie un lielie uzņēmumi, ir saskārušies ar darbaspēka trūkumu, tāpēc uzņēmēji nolēmuši paši doties pie potenciālajiem darbiniekiem.

Lai izvairītos no ilgā darba meklēšanas procesa, kurā potenciālajam darbiniekam ir jāizpēta vakances, jāsagatavo un jāizsūta CV, jāsagaida atbilde no darba devēja un tad, pozitīva rezultāta gadījumā, jādodas uz interviju, Biznesa augstskolas Turība Biznesa inkubatorā tiek organizēts Ātrais randiņš ar uzņēmēju, kas sniedz iespēju atrast darbu dažās minūtēs.

Uz randiņu ar uzņēmēju tiek aicināti visi jaunieši, kuri vēlas atrast darbu. Nav jāraksta garas motivācijas vēstules vai CV, tikai jāpiesakās pasākumam un jāsagatavo divas minūtes garš pitch (prezentācija) par sevi un savām kompetencēm. Pasākuma ietvaros ikvienam jaunietim pēc ātro randiņu principa būs iespēja doties pie kāda no uzņēmuma pārstāvjiem un divu minūšu laikā pastāstīt, kāpēc tieši viņš ir piemērots darbam attiecīgajā kompānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru