Jaunākais izdevums

Venecuēlas bolivāra vērtība turpina samazināties, un pašlaik tā ir ārkārtīgi zemā līmenī, raksta Business Insider.

Saskaņā ar oficiālo bolivāra/ASV dolāra maiņas kursu, par divu bolivāru naudaszīmi iespējams saņemt 0,31 dolāru. Tiesa gan, šim kursam nav būtiskas nozīmes, jo visa bolivāru maiņa pret dolāriem un eiro notiek melnajā tirgū, kur maiņas kurss ir pavisam savādāks. Patlaban par vienu dolāru iespējams saņemt 676,88 bolivārus. Gada laikā valūtas vērtība ir būtiski kritusies – pirms gada par vienu dolāru bija jāmaksā 300 bolivāri, taču tagad šī summa ir vairāk nekā divkāršojusies.

Venecuēlas ekonomikai neklājas spīdoši – tās inflācija uzņēmusi spirālveida izaugsmes tempu. Pēc oficiālajiem datiem inflācija ir 68,5%, taču arī šajā gadījumā, tāpat kā valūtas kurss, tas īsti neatspoguļo īstenību. Profesors Stīvs Hanks lēš, ka inflācija drīzāk ir 808%.

Valsts ir lielākais naftas eksportētājs, un lielākoties krīzi izraisa tieši naftas cenu kritums. Līdz ar to valstij ir izveidojies riskantākais parāds pasaulē, kas rada augstāko iespējamību potenciālam valsts defoltam. Nereti valstī ir grūti iegādāties pārtiku un veikalu plaukti bieži vien ir tukši, tāpat sabiedriskā kārtība aizvien pasliktinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Venecuēlā bankām būs jāveic norēķini kriptovalūtā

LETA, 28.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro pirmdien deva rīkojumu bankām par norēķinu vienību izmantot valsts emitēto kriptovalūtu petro.

Tas ir viens no pasākumiem cīņā pret dziļo ekonomikas krīzi un hiperinflāciju, kas, pēc Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm, šogad Venecuēlā sasniegs miljonu procentu.

Pagājušajā nedēļā Venecuēlā notika naudas reforma - nacionālā valūta bolivars tika devalvēts par 96%, un tika izlaistas jaunas banknotes, salīdzinot ar iepriekšējām banknotēm, svītrojot piecas nulles.

Valsts un privātajām bankām turpmāk visa finanšu informācija jāsniedz petro un bolivaros.

Petro tika izlaisti februārī. Viens petro ir piesaistīts viena barela Venecuēlas naftas cenai.

Ekonomikas krīzes dēļ no Venecuēlas aizbēguši miljons cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Venecuēla devalvē valūtu par 95% un piesaista kriptovalūtai

Db.lv, 20.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēla spērusi kārtējo izmisuma soli, lai ekonomiku mēģinātu paglābt no sabrukuma, raksta Business Insider.

Nedēļas nogalē Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis par virkni drastisku ekonomikas reformu, mēģinot izvairīties no valsts ekonomikas sabrukuma.

Valdība nolēmusi devalvēt Venecuēlas bolivāru par 95% un piesaistīt to ar valdības naftas sektoru saistītajai kriptovalūtai, tādējādi mēģinot ierobežot inflāciju, kas gadā pārsniedz 1000000%. Tādējādi no pašreizējā kursa 250 tūkstoši bolivāru par dolāru tas mainīsies uz aptuveni 6 miljoniem bolivāru. Saskaņā ar Bloomberg, jaunais bolivārs tiks piesaistīts valdības kriptovalūtai petro, tādējādi tā vērtība mainīsies saskaņā ar petro vērtības izmaiņām, kas, savukārt, ir saistīts ar naftas cenas izmaiņām.

Komentāri

Pievienot komentāru