Citas ziņas

Ventspils akvaparkā uzstādīs saules kolektorus

Vēsma Lēvalde, 14.02.2011

Jaunākais izdevums

Ventspils Pludmales akvaparkā iecerēts ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu uzstādīt saules kolektorus un gaisa siltumsūkņus ūdens sildīšanai.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem šāda projekta realizācija būtiski samazinātu elektroenerģijas patēriņu Pludmales akvaparkā, kur šobrīd ūdeni silda ar ātrsildītājiem , kuri darbojas tikai ar elektrību. Pašu ieguldītie līdzekļi varētu atmaksāties aptuveni 5 gadu laikā, lēš Ventspils Komunālā pārvalde.

Projektam iecerēts piesaistīt Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļus, iesniedzot projektu konkursam Atjaunojamo energoresursu izmantošana siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai. Saules kolektorus plānots uzstādīt, lai veiktu ūdens uzsildīšanu dušās, neizmantojot elektroenerģiju , bet ūdens uzsildīšanai baseinā iecerēts izmantot gaisa siltumsūkņus, tādējādi samazinot elektroenerģijas patēriņu par apmēram piecām reizēm.

Šobrīd notiekot projektēšana un tiekot strādāts pie piemērotāko iekārtu izvēles, vienlaikus gatavojot projekta pieteikumu. Plānots, ka projektu varētu īstenot 2011.gada sezonas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Salaspilī uzcelts pirmais tirdzniecības centrs Latvijā ar saules kolektoriem

Gunta Kursiša, 12.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen darbu uzsākušais Rimi Salaspilī ir pirmais tirdzniecības centrs, kura darbības nodrošināšanā izmantoti saules kolektori, informē t/c pārstāvji.

Pašlaik tas ir arī vienīgais t/c, kura darbības nodrošināšanai un ūdens sildīšanai izmanto saules enerģiju.

Kopumā uz Rimi jumta 72 kvadrātmetru platībā uzstādīti saules kolektori ar kopējo jaudu 50 kilovati (kW). Saules kolektori rada iespēju par 50% samazināt kopējās izmaksas karstā ūdens sildīšanai.

Tirdzniecības centra kopējā platība ir 3700 kvadrātmetri, un no saules iegūtā enerģija tiks izmantota siltā ūdens sagatavošanai vasaras periodā, bet pavasarī un rudenī - ūdens priekšpiesildīšanai, tādējādi ievērojami samazinot tradicionālo energoresursu patēriņu, norāda SIA Zaļās vides serviss pārstāvis Uģis Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Privāta sākumskola Babītes novadā ikdienas tēriņus mazinās ar saules enerģiju

Dienas Bizness, 19.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Babītes novada privātā sākumskola Vinnijs savu ikdienas tēriņu mazināšanai izmanto atjaunojamos energoresursus – saules enerģiju.

Uz sākumskolas jumta uzstādīti saules kolektori 28 kvadrātmetru platībā ar kopējo jaudu 20 kW, kas nodrošinās iespēju par 60% samazināt kopējās izmaksas karstā ūdens sildīšanai, un saules baterijas (PV paneļi) 16 kvadrātmetru platībā ar kopējo jaudu 2,3 kW ikdienas elektrības tēriņu samazināšanai.

Saules enerģijas sistēmu uzstādīšanas darbus veica SIA Zaļās vides serviss, izmantojot Latvijā ražotos saules kolektorus SelSol un Lietuvā ražotās saules baterijas Solet. Projekts īstenots izmantojot, KPFI projekta līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas bijušas 19 tūkstošu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saules kolektori nākotnē sildīs ūdeni Cēsu bērnudārzos

LETA, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsu novada pašvaldība plāno modernizēt triju Cēsu pirmsskolas izglītības iestāžu siltumapgādes sistēmas, uzstādot atjaunojamo energoresursu siltumapgādes iekārtas - saules kolektorus -, lai nodrošinātu karstā ūdens sagatavošanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētā Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) atklātā projektu konkursā apstiprināts Cēsu novada projekta pieteikums Saules kolektoru uzstādīšana Cēsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs', kas paredz darbus veikt Cēsu 3., 4. un 5.pirmsskolas izglītības iestādē. Kopējās projekta izmaksas 168 347 lati, no kurām 75% līdzfinansē KPFI.

Pagaidām minētajos bērnudārzos izmanto pilsētas centrālās siltumapgādes sistēmu gan apkurei, gan karstā ūdens apgādei. Izmantojot saules kolektorus karstā ūdens apgādei, ir iespējams ietaupīt apmēram 60% no gada laikā patērētā resursa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rēzeknes bērnudārzus aprīkos ar saules kolektoriem

Jānis Rancāns, 21.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rēzeknes pirmskolas izglītības iestādēs plānots uzstādīt saules kolektorus, lai samazinātu to komunālos maksājumus, informē Rēzeknes dome.

Saules kolektori tiks uzstādīti pirmskolas izglītības iestādēs Zvaniņš, Vinnijs Pūks, Rūķītis, kā arī Bērnu un jauniešu sporta skolas peldbaseinā.

Kolektori plānoti, lai uzkaresētu ūdeni, kas samazinātu minēto iestāžu komunālos maksājumus, norāda pilsētas dome. Vasarā tie pilnībā spētu nodrošināt karstā ūdens sagatavošanu, bet ziemā būtu nepieciešams papildus izmantot arī ierastos energoresursus.

Projekta kopājais apjoms ir 146 tūkstoši latu, no kuriem lielākā saļa – 100 tūkstoši ir Klimata pārmaiņu instrumenta (KFI) finansējums, bet atlikušie 46 tūkstoši – Rēzeknes pilsētas domes līdzfinansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados pašvaldību aktivitāte energoefektivitātes jomā būtiski pieaugusi, obligātās likuma prasības nav izpildījušas vien dažas.

Lai gan energoefektivitātes paaugstināšanā aktīvi iesaistījusies arī Rīga, pašlaik tā ir vienīgā republikas pilsēta, kurā vēl nav ieviesta energopārvaldības sistēma, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) sniegtā informācija. Likumā noteiktās prasības nav izpildījuši arī vairāki novadi, tajā skaitā Ķekava, Lielvārde, Mārupe, Ozolnieki, Olaine un Salaspils. EM gan norāda - nav izslēgts, ka kāda no minētajām pašvaldībām aktivitātes veic, bet ministrijai par to vēl nav paziņojusi.

Iesaistās brīvprātīgi

Lai gan pēdējos gados pašvaldību aktivitāte paaugstinājusies, energoefektivitātes pasākumi tajās joprojām tiek veikti retāk nekā privātajos uzņēmumos, novērojis Altum energoefektivitātes eksperts Edgars Kudurs. «Arī pašvaldībām pieejamas Altum aizdevuma un granta programmas, kā arī citi finanšu instrumenti, taču efektivitātes veicināšanā tās nereti ir pasīvākas nekā uzņēmēji. Iespējams, papildu motivācija ir peļņa un konkurētspēja,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarība – šis ir atslēgas vārds, kāpēc Uldis Pabērzis pirms sešiem gadiem izvēlējās sākt būvēt pasīvo māju. «Negribēju būt atkarīgs no jebkādiem ārējiem apstākļiem, bet, lai uzbūvētu energoneatkarīgu māju ar mazu resursu patēriņu, kā siltuma avoti jāizmanto dabas resursi – zemes un saules siltums,» laikrakstam Diena atzīst gandrīz 600 kvadrātmetru plašās mājas Mežaparkā saimnieks Uldis Pabērzis.

Viņa māja vizuāli atšķiras no pārējām ēkām šai zaļajā Rīgas teritorijā. Tā pat izskatās videi draudzīga, un, kā saka saimnieks, ekoloģiska tā kļuvusi tieši tāpēc, ka ir neatkarīga. Uldis savā mājā veic arī patērēto energoresursu uzskaiti, ko ievada speciāli izveidotā projekta Energodetektīvs rīkā. Šim projektam viņš pievienojās 2013. gadā, kad to izveidoja viņa draugs un domubiedrs Valdis Ratniks. Energodetektīva mērķis ir attīstīt sabiedrībā ideju par energoefektivitātes paaugstināšanu bez sākotnējiem finanšu ieguldījumiem.

Kad 2009. gadā Uldis Pabērzis sāka savas mājas projektu, viņam vēl nebija skaidrs, kāda tā būs. Ideju par taupīgo māju viņam izklāstīja arhitekts Ervīns Krauklis, kurš atzīst – privātpersonu ieinteresētība pasīvo mājokļu būvniecībā Latvijā aug.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Projekts ir svarīgs tāpēc, ka mēs iegūstam enerģiju no saules, kas ir bezmaksas energoresurss, kā arī ilgtspējīgs,» skaidro SIA «Salaspils Siltums» energoefektivitātes speciāliste Ilze Poļikarpova.

SIA «Salaspils Siltums» izveidotais saules kolektoru lauks ir vērienīgs siltumapgādes un energoefektivitātes projekts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā.

1720 saules kolektori, 8000 m3 liela akumulācijas tvertne un 3MW šķeldas katlu māja ļaus siltumapgādes uzņēmumam ražot siltumenerģiju 90% apmērā, izmantojot tikai atjaunojamos energoresursus.

Skatieties video, lai uzzinātu vairāk par «Salaspils Siltums» īstenoto «Saules» projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alojas novada z/s Apsītes uzstādītie saules kolektori palīdz ietaupīt.

Inovatīvā un videi draudzīgā tehnoloģija z/s Apsītes saimniekam Dainim Kreišmanim dod iespēju samazināt ražošanas izmaksas. Tehnoloģija tiek izmantota ūdens uzsildīšanai piena lopkopības saimniecībā, kur kopējais ganāmpulka skaits sasniedzis teju simtu, no tām slaucamās govis ir 52.

Stāstot par jaunievedumu, zemnieks gan nedaudz uz sevi pukojas, ka vajadzējis uzstādīt jaudīgākas saules baterijas, jo ar esošajām nevarot pilnībā sasniegt ūdens sildīšanai nepieciešamo maksimālo temperatūru. Kad laukā bijis +20, ūdeni īpaši uzstādītā 100 l katlā izdevies uzsildīt virs +40, bet tas esot nepietiekami saimniecības vajadzībām, tāpēc nepieciešamās starpības segšanai nākas izmantot arī elektroenerģiju. Saules baterijas izvēlētas kā alternatīvs risinājums, jo, izmantojot esošos resursus, iespējams vai nu slaukt govis vai darbināt graudu kalti, bet abus darbus veikt vienlaicīgi nav iespējams. Tas bija pamats, lai ražas novākšanas laikā varētu paralēli darboties gan kalte, gan slaukšanas operators. Kā tas izdosies un kāds būs ekonomiskais ieguvums, laiks rādīs. Pastāvējis vēl viens risinājums – izveidot jaudīgāku elektroenerģijas ievadaizsardzības aparātu, taču tas pēc Latvenergo veiktās tāmes izmaksātu aptuveni 10 tūkstošus Ls, tāpēc saimnieks pieņēmis lēmumu par salīdzinoši lētāko saules bateriju uzstādīšanu. Inovācija, kas sastāv no trīs paneļiem, izvietota uz paplašinātās fermas jumta dienvidu pusē. Projektā ieguldīts ES finansējums un kopējās izmaksas ir aptuveni 2500 Ls. Saimniecībā pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču paralēli tiek audzēti graudi un pupas, ko izmanto lopbarībā. Z/s Apsītes izveidota pirms 20 gadiem un sākumā tajā bijusi viena govs un telīte. Šobrīd vidējais izslaukums Apsītēs pārsniedzis septiņus tūkstošus kg no govs vidēji gadā, kas ir vairāk, nekā vidēji Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Samazina prasības granulu katliem un par 10 miljoniem eiro palielina atbalstu AER

Db.lv, 26.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) par 10 miljoniem eiro palielina finansējumu atbalsta programmai atjaunojamo energoresursu (AER) izmantošanai, kā arī precizē konkursa nosacījumus, informē VARAM.

Valdība 26.aprīlī apstiprināja VARAM izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās - atbalsts AER" nolikums".

Grozījumi paredz palielināt konkursā pieejamo finansējuma apjomu, nosakot to 30 miljonu eiro apmērā, kā arī precizē atsevišķus konkursa nosacījumus, lai atbalsts būtu pieejams pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) skaidro, ka pašlaik vērojama ļoti augsta iedzīvotāju interese par atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādi un uzstādīšanu. Latvijas Vides investīciju fondā nepilnu divu mēnešu laikā iesniegti jau 119 pieteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sagatavoti jauni noteikumi par siltumapgādes veida izvēli

Dienas Bizness, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja ceturtdien, 17. septembrī, atbalstīja jaunu saistošo noteikumu projektu par gaisa piesārņojuma teritoriālo zonējumu un siltumapgādes veida izvēli. Saistošie noteikumi ir aktualizēti, ievērojot izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī datus par piesārņojošo vielu - slāpekļa dioksīda (NO2) un daļiņu PM10 gada vidējo koncentrāciju gaisā, informē Rīgas dome.

Saistošie noteikumi nosaka gaisa piesārņojuma teritoriālo zonējumu, kā arī prasības siltumapgādes veida izvēlei būvēm, dzīvokļiem, neapdzīvojamām telpām, mākslinieka darbnīcām un citām telpām, lai ierobežotu vai aizliegtu tādu piesārņojošo darbību uzsākšanu, kuru izraisītā emisija var palielināt kopējo gaisa piesārņojuma daudzumu Rīgā.

Rīgas teritorija ir sadalīta trīs zonās. I zonā piesārņojošo vielu - NO2 un daļiņu PM10 gada vidējā koncentrācija pārsniedz pieļaujamo normatīvu un ir lielāka par 40 µg/m3, tāpēc šajā zonā ir aizliegts no jauna būvēt vai ierīkot stacionāras iekārtas, kas izdala piesārņojošās vielas. Pieļaujama ir centralizēta siltumapgāde apkurei, vēdināšanai un karstā ūdens apgādei vai autonomi siltumapgādes veidi bez kurināmā sadedzināšanas (elektroenerģija, siltumsūkņi, saules paneļi, tajā skaitā saules baterijas un saules kolektori). Esošajos siltumavotos ir pieļaujama cietā kurināmā, kas izdala daļiņas PM10, maiņa uz gāzveida kurināmo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi neizpildāmas prasības, lai iedzīvotāji saņemtu valsts atbalstu granulu katlu un citu atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādei mājsaimniecībās, 10.aprīlī vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ikviens privātmājas īpašnieks no valsts var saņemt līdz 3400 eiro granulu katla iegādei, ja atslēgsies no gāzes. Tomēr ierēdņi noteikuši tik augstas prasības, ka naudu neviens nevarot saņemt, jo katlam jāatbilst A+++ efektivitātes klasei.

Raidījums aptaujājis vairākus granulu apkures katlu tirgotājus un ražotāju pārstāvjus, kas atzinuši, ka tādu katlu, par kuru uzstādīšanu varētu saņemt valsts atbalstu, Latvijā iegādāties nevar.

SIA "SB" apkures nodaļas vadītājs Jānis Grašs norādīja, ka pat ļoti labi, "premium" klases katli atbilst A++ efektivitātei, un viņam nav zināmi tādi, kas būtu novērtēti ar A+++ jeb trīs plusiem.

"Nekā personīgi" norāda, ka, jo efektivitātes klase ir augstāka, jo katls ir dārgāks. Labu A+ līmeņa granulu katlu var nopirkt, sākot no 3500 eiro, bet nākamais līmenis jeb A++ jau maksā pat divas un trīs reizes dārgāk. Nav zināms, cik varētu maksāt A+++ efektivitātes katls, jo neviens tādu nav redzējis ne Latvijā, ne ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot energoefektivitātes projektu, uz Jaunmārupes pamatskolas jumta uzstādīti gan saules kolektori, gan saules baterijas, kas paredzētas siltā ūdens un elektroenerģijas ražošanai.

Mārupes novada domes izpilddirektors Kristaps Ločs atklāj, ka īstenotais energoefektivitātes projekts ļauj ietaupīt aptuveni 6000 eiro gadā.

Skatieties video, lai uzzinātu vairāk par Jaunmārupes pamatskolas paveikto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

25 interesantākās nesen uzceltās ēkas pasaulē

Gunta Kursiša, 15.11.2012

Absolute Towers Toronto, Kanādā. Celtne ieguvusi iesauku Merlina Monro tās vijīgo formu dēļ

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis arhitektūrā ir bijis fenomenāls gads – uzceltas un projektēt sāktas daudzas interesantas ēkas ar inovācijām un neierastu dizainu.

Šogad Maskavas Mercury Tower «atņēmis» Eiropas augstākā debesskrāpja godu Londonā uzceltajam Shard, kas tika atklāts šā gada jūlijā. Savukārt Ņujorkas Freedom Tower drīzumā kļūs par augstāko celtni Ziemeļamerikā. Singapūra īsteno iespaidīgu projektu, kura rezultātā valsts plāno kļūt par «pilsētu dārzā» atklājot Līča dārzus (Gardens by the Bay), kuros kokiem līdzīgas celtnes izmanto saules enerģiju, lai nodrošinātu apgaismojumu un uzkrāj lietusūdeni, kas tālāk tiks izmantots strūklakām un augu laistīšanas sistēmām. Tikmēr Maiami Marlins parkā (Marlins Park) inovatīvi pārveido sporta stadionu, apkopojis Business Insider.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgā aizliedz apkurē izmantot akmeņogles un nosaka visu apkures iekārtu reģistrēšanu

LETA, 30.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā turpmāk būs aizliegts apkurē izmantot akmeņogles, savukārt visas apkures iekārtas būs jāreģistrē.

Minēto paredz šodien Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par teritoriālajām zonām siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei un prasībām iekārtu uzskaitei.

Saistošie noteikumi nosaka Rīgas pašvaldības teritoriālās zonas, kurās ierobežos dažādu emisiju daudzumu.

Teritoriālās zonas noteiktas, ņemot vērā slāpekļa dioksīda un gaisā suspendēto cieto daļiņu (PM) smalkās frakcijas PM 2,5 piesārņojuma telpisko izkliedi, kā arī individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtu emisiju daudzuma telpisko izkliedi un devumu kopējā piesārņojuma līmenī.

Tāpat ņemts vērā ietekmei pakļauto iedzīvotāju skaits, teritorijas izmantošanas veids un centralizētās siltumapgādes sistēmas pieejamība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijas dizainere ieguvusi Amerikas Arhitektūras balvu

Lelde Petrāne, 11.10.2017

VILLA A

Latvija

Darba autors: lolot design


Tālāk galerijā - VILLA A fotogrāfijas un citi labākie darbi šajā kategorijā

Avots: architectureprize.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikas Arhitektūras balva tiek pasniegta 41 kategorijā un ir viens no prominentākajiem konkursiem nozarē, kurā uzvarētājus izvēlas pieredzējusi žūrija vairāk nekā 30 cilvēku sastāvā. Balva radīta, lai atklātu un pasaulei parādītu talantīgākos arhitektus un interjera dizainerus - vizionārus, un viņu darbus.

Šogad Amerikas Arhitektūras balvu ieguvusi arī Latvijas dizainere Santa Meikulāne par privātmājai «VILLA A» veidoto interjeru.

Projekta autori ir «OutofBox architecture» arhitekti Pēteris Bajārs un Toms Loris, bet mājas interjeru veidojušas «lolot design» dizaineres Santa Meikulāne un Zane Kubiloviča.

S. Meikulānes veidotais interjera dizains uzvarējis kategorijā «Mājas interjers».

Projekta autori jau 11. maijā Ņujorkā saņēma starptautiskā arhitektūras un dizaina konkursa «Architizer A+Awards» balvu par uzvaru publiskajā balsojumā kategorijā «Dzīvojamās ēkas interjera dizains».

Brīvdienu māja VILLA A radīta, maksimāli respektējot Gaujas senlejas reljefu. Līmeņu starpība ļāvusi stāvajā upes nogāzē izvietot apjomu, kurš no katra skatu punkta rada atšķirīgu ēkas tēlu. Pret ielu pavērstā fasāde redzama vien pusotra stāva augstumā, ir maksimāli noslēgta un respektē klienta vēlmi pēc privātuma. Tikmēr dienvidu fasāde, kas slejas trīs stāvu augstumā, caur plašajiem stiklojumiem ļauj nolasīt ikkatru ēkas funkciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Hesbuger investējis 1,3 miljonus jaunā restorānā

Gunta Kursiša, 29.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēde Hesburger Valmierā atklājusi jaunu ēstuvi. Tās izveidē Somijas uzņēmums investējis 1,3 miljonus eiro.

Šis ir otrs Hesburger restorāns, kas atvērts Valmierā, un tas atrodas Rīgas ielā 63. Pirmais tika atklāts 2009. gadā tirdzniecības centra Valleta telpās. Jaunās Hesburger ēstuves izveidošana radījusi 14 darbavietas, informē Hesburger pārstāvji.

Uz Valmieras otrā Hesburger restorāna jumta ir uzstādīti saules kolektori - iekštelpu apsildīšanai un karstā ūdens nodrošināšanai. Tāpat restorāna ēka aprīkota ar zemes siltumsūkņiem, kas nodrošina ēku ar zemes enerģijas siltumu.

Jau vēstīts, ka šā gada jūlijā Hesburger, ieguldot 1,4 miljonus eiro, atvēra pirmo Hesburger ēstuvi Rēzeknē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

ALTUM «zaļo» obligāciju pirmais miljons tiek RCG Lighthouse

Laura Mazbērziņa, 29.06.2018

No kreisās puses Reinis Bērziņš, «ALTUM» CEO un no labās puses Kaspars Osis, «RCG Lighthouse» CEO un Co-Founder.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija «ALTUM» un energoservisa kompānija «RCG Lighthouse» noslēgušas sadarbības līgumu par «apgaismojuma kā ārpakalpojuma» energoefektivitātes projektu finansēšanu 1 miljona eiro apmērā.

Finansējums uzņēmumam «RCG Lighthouse» piešķirts valsts atbalsta programmas ietvaros, kas tiek finansēta no «ALTUM» «zaļo» obligāciju emisijā iegūtajiem finanšu resursiem 20 miljonu eiro apmērā un paredzēta energoservisa kompāniju «ESKO» īstenotiem energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem. «RCG Lighthouse» finansējumu plāno izmantot, lai straujāk izvērstu «apgaismojuma kā ārpakalpojuma» projektu ieviešanu uzņēmumos Baltijas valstīs.

«RCG Lighthouse» specializējas LED (gaismu izstarojošo diožu) apgaismojuma sistēmu ieviešanā privātajā sektorā, kā arī plāno uzsākt «apgaismojuma kā ārpakalpojuma» projektu ieviešanu arī valsts un pašvaldību segmentā. Uzņēmums līdz šim ir realizējis apgaismojuma energoefektivitātes projektus vairāk nekā 130 dažāda lieluma objektos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Vecumniekos top ekociemata pirmā ēka

Dienas Bizness, 29.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecumnieku pagasta «Uzkalnos» sestdien, 26. jūlijā, spītējot karstumam, ap 15 cilvēku meistara Ojāra Skujiņa vadībā mācījās likt dēlīšu jumtu.

Nodarbība bija daļa no Vecumnieku iedzīvotāju Gabrielas un Mariannas Lipņicku vadītā projekta «Latvijas autentiskās māju celtnes». Tā mērķis ir «Uzkalnos» – 8 ha īpašumā skaistā vietā pie Taļķes upītes – izveidot ekociematu ar mājām no dabiskiem materiāliem un zaļiem enerģijas ieguves veidiem, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

«Vēlamies te izveidot vietu, kur cilvēki var uzzināt un pārbaudīt, kā būvējama un kāda ir dzīvošana koka, salmu, kaņepju vai cita dabiska materiāla mājā,» stāstījusi Marianna. Kopā ar Gabrielu viņas izveidojušas biedrību «Bioville», kuras projekts saņēmis atbalstu no Kultūrkapitāla fonda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Ķīpsalā būvēs ēku RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātei (EEF); studentiem vairs nebūs jāmācās gaiteņos

Lelde Petrāne, 26.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) projekta RTU – Pilsēta pilsētā ietvaros Ķīpsalā, Āzenes ielā 12 k 1 plānots pilnībā no jauna uzbūvēt ēku, kur turpmāk atradīsies Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte (EEF). Zem viena jumta tiks apvienotas visas EEF struktūrvienības - Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts.

RTU administrācija informē, ka šobrīd būvdarbu iepirkums ir noslēguma stadijā - notiek tehnisko piedāvājumu izvērtēšana. Rezultātus plānots paziņot tuvākajā laikā un tad arī varēs slēgt līgumu par Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēkas celtniecību.

Šobrīd EEF atrodas 1895. gadā celtā ēkā Kronvalda bulvārī 1, kas ir savu laiku nokalpojusi. Turklāt tā ir nepiemērota pilnvērtīgam studiju procesam, kurā bieži jāizmanto specifiska un liela izmēra tehnika.

Kā stāsta RTU EEF dekāna vietnieks infrastruktūras attīstības jautājumos Aleksandrs Dolgicers, fakultātē ik dienas uzturas ap 300-400 cilvēku – bakalaura un maģistra programmu studenti, kā arī pasniedzēji: «Lai visiem pietiktu vietas, kur mācīties, bijām spiesti daļēji pārcelties uz bēniņiem un vienu datorkabinetu ierīkot pat pagrabā. Protams, tas neatbilst mūsdienīga mācību procesa prasībām, taču studentiem vismaz ir, kur sēdēt. Tehnika mums pagaidām ir, bet trūkst vietas – lekcijām un praktiskajiem darbiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta - Ādažu Brīvajā Valdorfa skolā par miljonu eiro izveidots energoefektīvs sporta komplekss

Žanete Hāka, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ādažu Brīvajā Valdorfa skolā atklāts jauns energoefektīvs sporta komplekss, kas tapis pēc skolas izstrādātā projekta uzvaras atklātā projektu konkursā Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība, informē skolas pārstāvji.

Jaunās sporta celtnes būvniecība un iekārtošana finansēta ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta palīdzību.

Kopējās projekta izmaksas ir 1,086 miljoni eiro.

«Mēs esam uzbūvējuši vienu no retajām celtnēm valstī, kas pilnībā atbilst „zaļajai domāšanai un ir ārkārtīgi energoefektīva,» būvi raksturo Ādažu Brīvās Valdorfa skolas valdes priekšsēdētāja Kerola Dāvidsone, piebilstot, ka gan apkures sistēmas, gan ventilācija, gan tehnoloģiskie risinājumi jaunajā būvē ir inovatīvi un atbilst visaugstākajām prasībām: «Speciālisti sapratīs, ko nozīmē rādītājs, ka sporta kompleksa kopējais energopatēriņš apkurināmās telpās ir tikai 14,03 kW/m2. Nespeciālistiem vien pateikšu, ka tas ir ļoti labs, tātad īpaši zems rādītājs,» uzsver Kerola Dāvidsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eiropas atveseļošanas plāna miljardi – kādas ir Latvijas ekonomikas iespējas?

Latvijas Bankas ekonomiste Baiba Brusbārde, 20.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) maija beigās publicēja priekšlikumus par Covid-19 krīzē cietušās Eiropas ekonomikas atveseļošanas plānu, kura ietvaros paredzēts atbalsts visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Saskaņā ar piedāvājumu – tuvākajos 7 gados Latvijai no ES budžeta varētu būt pieejams gandrīz 12 miljardu eiro jeb tik, cik pēdējos 15 gados kopā. Kā Latvijai veiksmīgi un pilnvērtīgi iekļauties jaunajā ES ekonomikā? Kur investēt gudri, lai modernizētu ekonomiku laikā, kad to darīs visa Eiropa? Kurp virzīt skatu nākotnē, nevis (tikai) labot pagātnes kļūdas? Par to pārdomas turpmākajā rakstā.

Tātad, 27. maijā EK iepazīstināja ar savu izstrādāto Eiropas atveseļošanas plānu (turpmāk – EK plāns), pirmo reizi piedāvājot dubultā finansējuma pieeju. Jaunais EK plāns paredz papildu ierastajam 7 gadu budžetam (1.1 triljonu eiro apmērā) ieviest ārkārtas 4 gadu instrumentu 750 miljardu eiro apmērā. Tādējādi kopā Eiropas atveseļošanas plāna īstenošanai EK piedāvā rezervēt 1,85 triljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināta galerija - Latvijas autoru radītais privātmājas projekts iekļūst starptautiska konkursa finālā

Lelde Petrāne, 28.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 1000 arhitektūras un dizaina projektu no 100 valstīm konkurencē Latvijas autoru OutofBox architecture un lolot design radītais un realizētais privātmājas projekts VILLA A ir iekļuvis prestižā starptautiskā arhitektūras un dizaina konkursa Architizer A+Awards finālā. Mūsu arhitektu un dizaineru radīto projektu žūrija ierindojusi piecu labāko darbu vidū kategorijā Dzīvojamās ēkas interjera dizains, bet uzvarētājs tiks noskaidrots publiskā interneta balsojumā.

Ikgadējā konkursa Architizer A+Awards finālisti un uzvarētāji tiek atzīti par gada ietekmīgākajiem vizionāriem nozarē, kas rada un virza visas pasaules dizaina un arhitektūras tendences. Konkursa balvas finālistus katru gadu izvēlas starptautiska respektabla žūrija, kas sastāv no 300 nozares pazīstamākajiem profesionāļiem. Pieteiktie darbi tiek nominēti 90+ dažādās kategorijās dizainā un arhitektūrā.

Brīvdienu māja VILLA A radīta, maksimāli respektējot unikālo Gaujas senlejas reljefu. Līmeņu starpība ļāvusi stāvajā upes nogāzē izvietot apjomu, kurš no katra skatu punkta rada atšķirīgu ēkas tēlu. Pret ielu pavērstā fasāde redzama vien pusotra stāva augstumā, ir maksimāli noslēgta un respektē klienta vēlmi pēc privātuma. Tikmēr dienvidu fasāde, kas slejās trīs stāvu augstumā, caur plašajiem stiklojumiem ļauj nolasīt ikkatru ēkas funkciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) akadēmiskā centra attīstībā līdz šim ieguldīti 130 miljoni eiro, visu iecerēto projektu realizēšanai kopumā paredzēts piesaistīt 250 miljonus eiro.

Akadēmiskā centra attīstības programmas projektu īstenošanas ietvaros ekspluatācijā nodotas jau divas ēkas - Dabas māja un Zinātņu māja, savukārt 2023. gadā savas durvis vaļā vērt varētu arī Rakstu māja, kas šobrīd atrodas projektēšanas posmā. LU Akadēmiskais centrs sevī ietver gan piemērotu vidi mācībām, zinātniskajam darbam, studentu labsajūtai un atpūtai, gan sadarbības iespējas uzņēmējiem jaunu inovatīvu produktu un tehnoloģiju izstrādē.

Plāni lieli

Šobrīd ir skaidrs par to, kādi būvniecības projekti tuvāko gadu laikā tiks īstenoti Torņakalna akadēmiskajā centrā, taču es gribu atgādināt, ka ēkas ir tikai čaula, norāda LU rektors Indriķis Muižnieks. “Mans subjektīvais skatījums ir tāds, ka zinātnes komercializācijas procesā akcentam ir jābūt nevis uz to, cik nopelna konkrētā augstskola vai institūts, bet gan sabiedrība kopumā. Pirms diezgan daudziem gadiem mums bija sadarbības līgums ar kādu vietējo celtniecības uzņēmumu, kura ietvaros mēs spējām piedāvāt veidu augsnes rūpnieciskā piesārņojuma likvidēšanai vienā no Latvijas ostu teritorijām. Universitāte neko daudz nenopelnīja, taču ieguva valsts, jo uzņēmums varēja piedāvāt par savu darbu būtiski zemāku cenu nekā ārzemju konkurenti. Citiem vārdiem sakot - akcentam vajadzētu būt uz kopējo lietderību, nevis peļņu,” domā I.Muižnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Latvijas autoru radītais privātmājas projekts uzvar starptautiskā konkursā

Lelde Petrāne, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas autoru lolot design un OutofBox architecture radītais privātmājas projekts VILLA A ir starptautiskā arhitektūras un dizaina konkursa Architizer A+Awards uzvarētājs publiskajā balsojumā kategorijā Dzīvojamās ēkas interjera dizains. Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks šā gada 11. maijā Ņujorkā (ASV), un tajā piedalīsies projekta dizainere Santa Meikulāne.

Projekta arhitekts ir Pēteris Bajārs.

Starptautiskajā arhitektūras un dizaina konkursā Architizer A+Awards 90+ kategorijās tika vērtēti 1000 dažādi arhitektūras un dizaina projekti no 100 valstīm. Mūsu arhitektu un dizaineru radīto projektu konkursa žūrija ierindoja piecu labāko darbu vidū kategorijā Dzīvojamās ēkas interjera dizains, bet uzvaru Latvijas projektam nodrošināja cilvēku balsojums. No pieciem kategorijā nominētajiem projektiem VILLA A ir saņēmusi lielāko balsu skaitu, kurā lielu artavu deva pašmāju balsotāji.

Architizer ir viena no pasaulē lielākajām arhitektūras un dizaina projektu datu bāzēm internetā.

Komentāri

Pievienot komentāru