Ražošana

Vidējā elektroenerģijas cena Latvijā pieaugusi

Žanete Hāka, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī jaunajā NordBalt jaudas pārvades starpsavienojumā bija atslēgumi, Latvijas elektroenerģijas cenu līmenis pagājušonedēļ bija zemāks nekā Igaunijā, Somijā un Zviedrijā, informē AS Latvenergo.

To galvenokārt sekmēja būtisks kāpums Latvijas saražotās elektroenerģijas daudzumā – Latvijas izstrāde pagājušonedēļ sasniedza 211 GWh jeb augstāko nedēļas daudzumu šī gada laikā. Kopumā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā bija 47,08 eiro/MWh jeb par 16% vairāk, nekā novērots nedēļu iepriekš, un nedēļas stundās cenas pagājušonedēļ svārstījās no 33,05 eiro/MWh līdz 97,65 eiro/MWh.

Elektroenerģijas cenu pieaugumu Latvijā un Lietuvā pamatā veicināja augstāks elektroenerģijas cenu līmenis kaimiņvalstīs. Elektroenerģijas cenas Latvijā bija zemākas par elektroenerģijas cenām Igaunijā 24 % no kopējā stundu skaita un zemākas par elektroenerģijas cenām Somijā un Zviedrijā 30% no kopējā stundu skaita.

Igaunijas elektroenerģijas vidējā tirgus cena pagājušonedēļ pieauga līdz 48,64 eiro/MWh, un tas ir par 19 % vairāk, nekā reģistrēts nedēļu iepriekš, atsevišķās stundās sasniedzot 104,96 eiro/MWh. Kopumā Latvijas elektroenerģijas cenu līmenis pagājušonedēļ bija par vidēji 1,56 eiro/MWh zemāks nekā Igaunijā un par 2,02 EUR/MWh zemāks nekā Somijā un Zviedrijā.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 102 % no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva – 58 % no kopējā patēriņa. Latvija saražoja par 37 % vairāk nekā patērēja, bet Igaunija saražoja par 41 % vairāk elektroenerģijas nekā patērēja.

Komentāri

Pievienot komentāru